medicina de laborator

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
clara_luna
senior
senior

Re: medicina de laborator

Postby clara_luna » Thu Jan 15, 2009 10:41 pm

Cum sa fie 50 % ? poate vreun stagiu are are spor suplimentar,dar altfel nu vad cum sa aveti 50% :roll: si aici nu ma refer si la sporul de preventie,doar sporul nostru,e de 15 % ,nu? :roll:

jewelieta_iasi
senior
senior

Postby jewelieta_iasi » Thu Jan 15, 2009 10:45 pm

si eu iau tot 15 % spor de laborator-spitalul sf spiridon iasi
la alte spitale in iasi sporul difera
de ex la pediatrie se ia 15 % spor de pediatrie si inca 15% spor de laborator
la infectioase sporul e 50 sau 60%
la pneumo spor 100%
deci depinde la ce spital faci
tu und eesti?

CristiCiju
junior
junior

Postby CristiCiju » Thu Jan 15, 2009 10:47 pm

Le-am intrebat pe doamnele (de la RUNOS cred, cand am semnat contractul) cat e sporul pe laborator si au zis ca 50%. Eu iti spun ce am auzit si eu.

dyddy
junior
junior

Postby dyddy » Thu Jan 15, 2009 10:48 pm

clara_luna wrote:Voi va puteti explica de ce creste sporul la foarte multe specialitati si noi nu primim decat un amarat de 15% ? probabil noi nu lucram in conditii de risc :x
A auzit cineva vreun zvon in acest sens?

pai 15% tot e bun fata de nimic; cardio nu are spor, doar ala 11% valabil pt toata lumea.. si sa tot resuscitezi nene... :)
Mai bine sa fii prost 5 minute daca pui o intrebare , decat sa ramai prost toata viata daca n-o faci!

dyddy
junior
junior

Postby dyddy » Thu Jan 15, 2009 10:50 pm

crisha wrote:Multumesc pt informatie.Despre Coltea sau Fundeni stii ceva?Noi in Fundeni am fost sfatuiti sa ramanem in continuare si pt hemato,pt ca se invata ceva,spre deosebire de biochimie.As fi vrut cateva date si despre Coltea,pentru ca nu stiu cat timp o sa rezist cu 3-4 ore pe drum dus intors la Fundeni in iarna.

nu s pe med de lab, dar stiu ca la hemato la fundeni e ok; cred ca e acolo si dna d moicean si e f bine; e un adevarat profesionist si aveti ce invata;
Mai bine sa fii prost 5 minute daca pui o intrebare , decat sa ramai prost toata viata daca n-o faci!

clara_luna
senior
senior

Postby clara_luna » Thu Jan 15, 2009 10:52 pm

Pai asta in cazul in care suntem in stagiile respective jewelieta,in rest sporul nostru este de 15 %,cand vom face infectioase vom avea mai mult,si nu stiu daca mai este vreun stagiu care sa ne aduca un spor suplimentar :roll:
Eu sunt in Craiova,la Spitalul Judetean,ca toti rezidentii,ca facem noi stagii mai peste tot asta e alta treaba,sporul tot 15% e...

clara_luna
senior
senior

Postby clara_luna » Thu Jan 15, 2009 10:55 pm

dyddy wrote:
clara_luna wrote:Voi va puteti explica de ce creste sporul la foarte multe specialitati si noi nu primim decat un amarat de 15% ? probabil noi nu lucram in conditii de risc :x
A auzit cineva vreun zvon in acest sens?

pai 15% tot e bun fata de nimic; cardio nu are spor, doar ala 11% valabil pt toata lumea.. si sa tot resuscitezi nene... :)

Da sigur ca e ceva,si cardiologia ar trebui sa aiba ceva spor,parca si auzisem ca s-ar fi introdus si pe cardio ceva...
Insa cum au crescut la altii cred ca meritam si noi avand in vedere ce ne trece prin mana zilnic :roll: pana si internele au acum spor de 15 %...

jewelieta_iasi
senior
senior

Postby jewelieta_iasi » Thu Jan 15, 2009 10:57 pm

la noi fiecare sta la spitalul lui
nu se permite sa ne plimbam pe la mai multe spitale,indiferent de modul
deci sporul e de 15 % pt toate modulele
iti dai seama ca rezidentii care fac la infectioase de exemplu nu vor nici in ruptul capului sa mearga si la alte spitale...doar pierd sporul...asa ca,stam fiecare la spitalul lui...
am mai auzit ca asa ar fi prin alte centre universitare,sporul e la fel pt toti pe fiecare modul...deci toti iau la fel,indiferernt de spitalul unde fac

clara_luna
senior
senior

Postby clara_luna » Thu Jan 15, 2009 11:00 pm

Da,la noi asa este,toti rezidentii sunt angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta,insa unele stagii se fac si in alte spitale,neexistand posibilitatea de a se face absolut toate stagiile acolo,infectioasele se fac si la Spitalul de Infectioase,genetica se face in Facultate ca si Biologia Moleculara,etc...
Deci nu stiu daca vom pupa vreu spor suplimentar,poate doar la Infectioase dupa cum ziceam...

jewelieta_iasi
senior
senior

Postby jewelieta_iasi » Thu Jan 15, 2009 11:02 pm

se mai auzea ca s-ar fi propus sa se faca sporul de laborator 25%
dar nu stiu dc s-a aprobat ceva
voi de bonuri de masa mai stiti ceva?se mai dau bonuri la rezidenti?

clara_luna
senior
senior

Postby clara_luna » Thu Jan 15, 2009 11:04 pm

Am citit acum asta...
http://www.legestart.ro/AfisareAct.aspx?id_act=MzIxNzE2
Ar reiesi ca sporul poate fi pana la 25 %,nu prea e clar,cum pana la... nu chiar 25 % ? ca sa vedeti ce excroci sunt :lol: :evil:

Am auzit doar zvonul ca nu s-ar mai da bonuri,insa eu tot sper,sa vedem in februarie...

rissea

Postby rissea » Thu Jan 15, 2009 11:22 pm

imi puteti spune si mie cat este salariul unui medic rezident pe laborator in craiova? :)

clara_luna
senior
senior

Postby clara_luna » Thu Jan 15, 2009 11:25 pm

Ultimul salariu din decembrie,in primul an de rezi,e de 960 lei,cam asa...

rissea

Postby rissea » Thu Jan 15, 2009 11:32 pm

multumesc mult .. :)

maryyy
junior
junior

Postby maryyy » Sun Jan 25, 2009 4:38 pm

Buna!Spuneti mi si mie cat de bine e pe med de laborator?Cat de mult se cauta spec asta?Te poti angaja repede dupa ce termini?Cat e salariu in sistemul privat?E recunoscuta si in alte tari?
:?: :help:

Riley
elder
elder

Postby Riley » Wed Jan 28, 2009 8:05 pm

De recunoscut ar trebui sa fie recunoscuta in Europa cel putin, este o specialitate care are corespondent in alte tari (de ex in Franta este "biologie medicale", curicula este asemanatoare (numai ca ei pun accentul si pe activitati de cercetare, adica ca rezident pe lab esti obligat sa ai cateva sesiuni stiintifice in care sa prezinti munca ta de "cercetas" :D intr-un laborator). Nu stiu daca este usor in Ro sa iti gasesti de lucru dupa, insa este o specialitate interesanta cu atat mai mult daca iti place sa petreci timpul intr-un laborator. Dar totul depinde de fiecare, daca este gata sa renunte la partea clinica (desi in mod normal nu trebuie uitata patologia, pt ca un medic de lab ar trebui sa coreleze, sugereze anumite explorari sa si participe activ la managementul pacientului, mai ales in cazuri dubioase de diagnostic).
Iar la cat de cautata este specializarea, pai de cand cu trunchiul comun nu mai este atat de atragatoare, lumea se vede cu punctaje bune si alege ramuri chir sau medicale. Dar atunci cand nu era trunchi comun, era ceva competitie.
Mult succes! ;)
As for the destiny... all I know is that even when destiny really wants to accomplish something, it can't do it alone. You still have to show up. You still have to build a bridge... to the one you love

Passion mothers greatness

maryyy
junior
junior

Postby maryyy » Wed Feb 04, 2009 5:36 pm

Merci Riley!Esti destul de bine informat....tu esti tot pe lab?
Sper sa fie bine acum ca nu ma vad dand rezi din nou in toamna. :shock:

Riley
elder
elder

Postby Riley » Wed Feb 04, 2009 9:51 pm

Cu placere. Nu sunt inca rezident, dar sper sa fiu incepand din 2011 si da, vreau sa dau pe lab. Mie unul chiar imi place partea asta si chiar ma descurc, am trecut prin aproape toate specialitatile, am fost la practica de vara si pe medicala si pe chirurgicala si pe laborator si din toate numai asta ma vad facand si >40 ani. De aceea ma informez cum sunt stagiile, unde se face cel mai bine, care sunt oportunitatile ulterioare. Oricum sper sa iti placa si tie ramura asta, fiecare pana la urma are drumul lui in viata si daca simti ca nu acesta este drumul poate mai incerci sa iei alta specialitate. Nu trebuie nimic facut doar ca sa fie un compromis, pana la urma toata viata vei profesa aceasta specializare (asta dc nu faci un al doilea rezi) si profesia poate fi sursa de frustrari in viitor.
Daca ar fi sa disec problema:
DEZAVANTAJE: nu mai ai legatura cu pacientul (sau cel putin nu mai ai atat de mare legatura cu pacientul, sa nu uitam totusi ca tot medicul de lab ar trebui sa faca punctii sternale/coxale etc si sa si participe activ in probleme de diagnostic). Lab este vazut ca un fel de "Cenusareasa medicala" (adica de ce ai mai facut medicina ca sa faci lab, ori asta nu este intotdeauna adevarat, fata de un biochimist esti mult mai "in tema" cu patologia, ai notiuni elementare practic din fiecare specialitate, oricand poti reciti un tratat si intelege absolut tot ce citesti, baza exista. Plus corelatiile clinico-paraclinice atat in posibile studii sau in viata de zi cu zi in colaborare cu clinicianul (iarasi ceva f f imp care sper sa se intample in Ro cat mai des este tocmai aceasta abordare interdisciplinara, care in anumite cazuri il include si pe medicul de lab).
AVANTAJE: viata este mult mai linistita (desi totusi inca este important pe ce iti pui parafa si e preferabil sa ai grija de aparatura din lab si sa nu o lasi pe asistenta sa faca chiar tot :D), garzile nu sunt stresante, ai mai mult timp pt viata de familie, hobbyuri, etc. Nu te suprasolicita si programul este mai lejer. Ai timp pt tine si nevoia asta probabil o vom simti toti la o varsta peste 40 ani cand elanul muncitoresc mai diminua.
Ai timp sa aprofundezi latura patogeniei anumitor boli, sa ai un rol activ in clinica in care iti desfasori activitatea, sa implici institutia in proiecte de cercetare clinica (dar pentru asta iti trebuie multa determinare si putere de munca, cercetarea fiind migaloasa si pe alocuri greoaie).
Probabil ca mai sunt si altele, dar cel putin eu asta vad acum.
Concluzia: pune-ti intrebarea: ma vad facand asta la 50 ani? Daca rasp e da, atunci go for it. Daca este nu atunci think again! Si daca ai dubii atunci
Oricum multa multa bafta in tot ce faci, cat mai multe realizari si succese si fruntea sus :allright:
As for the destiny... all I know is that even when destiny really wants to accomplish something, it can't do it alone. You still have to show up. You still have to build a bridge... to the one you love

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Wed Feb 04, 2009 10:05 pm

maryyy wrote:Buna!Spuneti mi si mie cat de bine e pe med de laborator?Cat de mult se cauta spec asta?Te poti angaja repede dupa ce termini?Cat e salariu in sistemul privat?E recunoscuta si in alte tari?
:?: :help:

Cat de bine este in orice specialitate care trebuie prin lege (vezi med muncii, laborator, anapat, anexele astea). Adica este un medic necesar ca sa poata avea arabul un laborator, trebuie sa figureze un datator cu parafa.
Partea f buna este ca este atat de solicitanta ca poti fi mediculd e laborator a 20 de laboratoare din tot judetul, lasi parafa si iei 20 de salarii :)
partea proasta este ca s-au gandit si ceilalti medici de lab la asta :x

AvLee
elder
elder

Postby AvLee » Thu Feb 05, 2009 12:59 am

A picat faza aia cu 25% nu?
AvLee : philosopher, warrior , poet and lover.

I am not like the other lumbering trolls, I am a gracefull elf

De ce sa ne plangem ca suntem nedreptatiti atat timp cat avem arme si libertatea de a le folosi - Leto Atreides

maryyy
junior
junior

Postby maryyy » Thu Feb 05, 2009 9:33 pm

Merci Riley!Daca vrei sa te tin la curent cu ceea ce se intampla la aceasta specialitate sa mi zici! :) Cine stie.....poate te vei razgandi si iti vei alege altceva la rezi:wink: PS:Eventual imi poti trimite id ul tau de mess sa te am in lista :)

CristiCiju
junior
junior

Postby CristiCiju » Fri Feb 06, 2009 3:25 pm

AvLee wrote:A picat faza aia cu 25% nu?

Nu.

CLAU74
newbie
newbie

Postby CLAU74 » Sat Feb 07, 2009 4:03 am

Stagiul de Hematologie in Sp.Coltea se face fff bine ,adica se invata pe bune . Dupa 2 luni esti in stare sa descrii un frotiu de sg periferic sau de maduva.

monicutza21
senior
senior

Postby monicutza21 » Wed Mar 18, 2009 6:14 pm

Eu sunt in anul 5 si nu-mi pare deloc rau ca am ales medicina de laborator. Sincer, mie cel mai mult mi-a placut stagiul de bacteriologie.

Riley
elder
elder

Postby Riley » Sun Nov 28, 2010 6:09 pm

dezgrop si eu un topic mai vechi :D
Ma intereseaza in special hematologia (Fundeni versus Coltea). Nu stiu exact ce aparatura au in Coltea si daca au avut proiecte in ultima perioada-tin minte ca dna prof Lupu avea ceva pe o banca de celule stem (sper ca nu ma insel) si ca au achizitionat si un citometru in flux. Pe de alta parte stiu ca Fundeniul a avut mai multe proiecte, multe pe genomica si variate polimorfisme genetice.
Any ideas?
Si biochimia e chiar ATAT de rea cum se zvoneste??-adica da, stiu aparatul face cam tot dar mai e si partea de serologie totusi. Ceva proiecte au fost si pe acolo?

Riley
elder
elder

Postby Riley » Mon Dec 06, 2010 11:34 pm

Grupul generatiei din 2008 care au luat lab pe Bucuresti (mai gasiti informatii interesante). Din pacate nu s-a mai scris nimic pe respectivul grup si e cam plin de spam acum.

http://health.groups.yahoo.com/group/laborator2008/

Pentru generatia noastra am infiintat un nou grup-o sa avem anunturile noastre si m-am gandit sa nu trimitem mailuri la toata lumea de pe grupul respectiv.

Puteti accesa grupul la adresa: http://health.groups.yahoo.com/group/laborator2010/

Vacanta placuta ;)

sebesz
junior
junior

Postby sebesz » Thu Dec 09, 2010 11:27 pm

Oare pot sa aleg stagiul de bacteriologie ca prim stagiu al rezidentiatului pe med de laborator?!
:)

Riley
elder
elder

Postby Riley » Thu Dec 09, 2010 11:35 pm

nu cred.... cred ca se incepe cu biochimia (cel putin in Buc asa e de foarte demult). Dar priveste partea plina a paharului-cel mai plictisitor stagiu se duce primul ;)

Riley
elder
elder

Postby Riley » Mon Dec 13, 2010 7:56 pm

Am avut surpriza sa observ azi ca la unitatile indrumatoare pe lab Buc alaturi de clasicul si vesnicul Fundeni a aparut si Catedra de Microbi UMFCD. Are cineva o idee cum e acolo (macar impresii de la stagiul de micro?). Ma gandesc ca e la Institutul Cantacuzino, nu?

Riley
elder
elder

Postby Riley » Mon Dec 13, 2010 7:58 pm

sebesz wrote:Oare pot sa aleg stagiul de bacteriologie ca prim stagiu al rezidentiatului pe med de laborator?!
:)

daca acum aprox 1 saptamana eram cam sigur ca se incepe cu biochimia, acum primul stagiu afisat pe rezidentiat.info e "med de lab" pana pe 30 iunie :shock: :shock:
Ma gandesc ca variaza dupa unitatea indrumatoare cei de la Fundeni raman pe biochimie si cei de la catedra de Microbi incep cu micro. Dar e doar o supozitie.

DarkComy
senior
senior

Postby DarkComy » Mon Dec 13, 2010 8:15 pm

noua curiculla, care se lasa asteptata de ceva vreme, a adus cateva surprize: stagiile de inceput schimbate pe alocuri

Riley
elder
elder

Postby Riley » Mon Dec 13, 2010 8:32 pm

da, probabil ca asta e.....

b3
elite
elite

Postby b3 » Tue Dec 14, 2010 1:07 am

la microbiologie este renumitul prof. mircea popa, dar habar n-am daca se face cu el in rezidentiat. Poti sa-l intrebi, in persoana sau pe mail http://www.microbiologie.ro/content/cerc-stiintific
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

Riley
elder
elder

Postby Riley » Tue Dec 14, 2010 1:37 pm

Multumesc frumos, b3 :) cred totusi ca merg pe vechea varianta cu Fundeni ;)

Riley
elder
elder

Postby Riley » Thu Dec 16, 2010 7:59 pm

La catedra de microbi coord este conf Rafila. La Fundeni este dna conf Constantinescu.

a_d
newbie
newbie

Postby a_d » Mon Dec 20, 2010 2:39 pm

Stie cineva unde il pot gasi pe conf. Alexandru Rafila? La Institutul Cantacuzino cumva? Am cautat pe site-ul institutului dar este foarte prost realizat si tocmai a crapat! :hate: A vorbit cineva cu dansul despre cum si unde se va desfasura primul satgiu de med lab?

a_d
newbie
newbie

Postby a_d » Mon Dec 20, 2010 2:54 pm

Am mai facut ceva sapaturi si se pare ca domnul Conf. dr. Rafila ar fi sef de laborator microbiologie la INBI Matei Bals. Poate confirma cineva acesta informatie?

Riley
elder
elder

Postby Riley » Mon Dec 20, 2010 3:10 pm

http://www.doctorbun.ro/doctor-alexandr ... 23804.html

Ai dreptate. Probabil ca voi o sa faceti la Bals. Oricum nu imi dau seama unde trebuie sa va prezentati pe 3 ianuarie exact asa ca ar fi bine sa il contactati inainte de Sarbatori. E primul an cand are rezidenti. Daca aflati ceva postati si aici si pe grup ;)
Multumesc frumos!

chibreta
junior
junior

Postby chibreta » Wed Dec 22, 2010 3:24 pm

Desi la anul o sa am treaba cu facultatea, here it is anyway. Sunt eleva in ultimul an la liceu ( profesional) sanitar din Grecia. Are trei specializari: laboratoare medicale, asistenta medicala si un fel de asistent cresa-gradinita. Eu sunt la laboratoare. Ideea e ca liceul asta la sfarsit te scoate ajutor de asistent de cutare specialitate. Faci 6 luni practica pe unde gasesti si apoi te angajezi cu contract 8 luni sau 1 an sau astepti sa te repartizeze statul, dar faci munca de jos ( din cauza lipsei de personal faci si ce fac asistentii obisnuiti). Ca sa ajungi asistent full trebuie sa faci apoi postliceala 3 ani + 1 an practica. Si apoi astepti pana te repartizeaza statul sa te angajezi faci munca de jos + ceva in plus ca doar ai terminat invatamant superior.

Treaba proasta e ca de la liceul asta se da numai la postliceale si nu si la facultati. Deci goodbye medicina in Grecia. Oricum calitatea si nivelul lasa de dorit. Asa ca o sa ma orientez spre Romania. Intrebarea mea, pot sa fac ceva cu atestatul asta in Ro? Adica da, ma duc la recunoscut, dar ce fel de munca pot sa gasesc ca ajutor de asistent intr-un laborator, avand in vedere ca am materii ca imunologie, hematologie, transfuzii, micrbiologie, biochimie, ceva cu organe de laborator si alte minuni? O sa am de munca gen ca o sa sterilizez ustensile si sa sterg aparatele de praf?

V-am mai plictisit o data cu povestea asta, dar pentru asta sunteti aici, nu?
Δεν πειράζει

b3
elite
elite

Postby b3 » Wed Dec 22, 2010 6:33 pm

Cred ca ar trebui sa iei legatura si cu ordinul moaselor, asistentilor http://www.oamr.ro/ sa te lamureasca si ei ce iti poti echivala, pentru ca din cate stiu doar cu certificat de la ei poti profesa ca asistent.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

Return to “Viata in spital”