Franța (arhivă 2003-2010)

lara_
senior
senior

Re:

Postby lara_ » Mon Aug 03, 2009 5:39 pm

Im wrote:Nu înteleg de ce sunt eu rau ca altii se claseaza sistematic pe ultimul loc la un examen, oricare ar fi el. E treaba lor, realitatea vietii lor.
Daca citesti mai sus o sa vezi ca povesteam si despre români care au luat ENC cu scoruri mari, aceia fiind pre-2007, cu experienta franceza la bord (inclusiv refacerea si trecerea anului I). Vorba ta, au putut sa se pregateasca la fata locului, "în spiritul" examenului. Da, dar azi câti sunt dispusi sa-si sacrifice 3-4 ani din viata (anii clinici), da' sacrifice de tot de tot, ca disperatii pre-2007, doar pentru un rezi la care oricum sunt locuri pentru toti ?

Ca orice examen la un asemenea nivel intelectual, are un spirit, si trebuie sa te pregatesti în spiritul lui. Uriasa descoperire !
Tu nu esti rau ca spui ca si polacii s-au dat peste cap si n-au facut nimic ? Lasa ca te spun eu la polonezi. :)

Pentru ENC 2009, o colega mai tânara s-a pregatit peste un an, a fost la ENC blanc, a avut parte de prezentarea subtilitatilor grilei de corectare direct de catre profi francezi, si s-a clasat ca si cum ar fi dat foaia goala.
Si ce-i cu asta ? Fiecare cu viata lui si cu performantele lui. Mai povestea ca erau multi români în sala, o buna parte dublând examenul (fiind deja rezi pe generala), dar tot la panarama ("poate iese mai bine de data asta") si prinsi între doua lumi ("în Fr nu-i bine, pt ca [...], în Ro nu-i bine pt ca [...]" - în final nu se pregateau pentru nimic si stateau sa-si plânga de mila).
Te uiti prea mult la telenovele daca ai impresia ca cineva e rau sau blând cu altii pe-aici. E o constatare seaca, de altfel aceeasi constatare o faci si tu.

cred ca ar trebui sa schimbam putin tonul...e prea incisiv, si, in spiritul telenovelelor la care ma uit eu atat de mult, nu aduce la nici un rezultat. Cu atat mai mult cu cat observ ca ne'am neinteles in stil major. Si anume:

- nu te'am catalogat de rau din pricina rezultatelor la ECN( e absurd, si nu stiu cum ai ajuns la concluzia asta), ci din prisma cinismului cu care tratezi povestea: ca si cum toti s'au dus la ECN la plesneala, poate pica ceva, iar daca nu, si ce daca. Iar eu nu cred ca schema asta se aplica la toti candidatii europeni; de aceea am si dat exemplul cu

-"polacii" : paraste'ma daca vrei, chiar mi'as dori sa reusesti sa dai de unul, ca dupa rezultate mai toti s'au intors acasa sa'si dea rezidentiatul polonez, pt ca, citez " c'est bien passé, mais pour la chirurgie je rentre chez moi". Voiam sa subliniez ca sunt europeni care s'au pregatit in "spiritul ECN" (cat le'a permis conjunctura), ca au depus eforturi,ca au facut stagii frantuzesti, ca si'au dorit intr'adevar, si ca n'au un IQ chiar de leguma ( exista o oarecare selectie pt bursa Erasmus), dar care se gasesc tot la coada. Bate'ma daca vrei, dar eu ma ingrijorez.

-in momentul in care intrebarea nr 1 este "cum se face ca romanii au rezultate atat de mici la ECN?" , cred ca a afirma aceasta "evidenta" (evidenta pentru tine, ca stii depsre ce e vorba, dar nu neaparat si pentru cei din afara)(" fiecare examen are spiritul lui"), si a o defini ("care consta in x, y, z"), e un imperativ; Iar a gasi acele elemente discriminatorii si a incerca sa le compensezi prin altceva, e singura solutie logica la problema. pt ca, dupa cate se pare, sunt lucruri care au scapat predecesorilor nostri intru ECN. Tu nu crezi? Sau, stai, ei s'au dus la plesneala, uitasem :P

- sunt perfect de acord cu tine ca fiecare are viata si performantele lui personale, insa stii la fel de bine ca mine ca reusita tine de teren personal si de factori de mediu. Daca la teren nu prea potii modifica mare lucru, ei bine, la factori de mediu lucrurile stau altfel. Si daca exista cineva care sa'mi spuna de unde sa invat, cum, cat, si sa'mi dea cateva hinturi la timpul potrivit, crede'ma ca voi avea un rezultat mai mare decat un Einstein izolat care toceste dupa materiale paralele cu ceea ce se cere la examen.

Uite o scena de telenovela: blonda, supla, priviri de caprioara speriata, studenta medicinista, scarbita de sistem, vrea sa zboare spre alte orizonturi, mai roz; insa pentru ca e atat de blonda, supla si delicata, cere ajutor celor care sutn deja acolo, pentru a se orienta intrucatva in acele noi orizonturi roz. De aici, te las pe tine sa alegi personajul pe care il va intalni: musculosul mechant care'i scuipa cinisme de pe piedestalul superioritatii lui, si'o face sa planga, insa fara a'i aduce nici un beneficiu; sau dragutul misterios care'o sfatuieste in masura cunostintelor lui, si dispare lasand'o sa aleaga, eventual intarind'o pe alocuri; eu una credeam ca spiritul forumului intra in situatia a doua.
Tin sa precizez ca blonda supla nu's neaparat eu, ci orice student cu aspiratii rezi.fr .
voilà :p
asha,shi?...

Melania
addicted
addicted

Re: Franta

Postby Melania » Mon Aug 03, 2009 5:43 pm

Lara_, la vilaine.

Im
elite
elite

Postby Im » Mon Aug 03, 2009 6:24 pm

lara_ wrote:Bate'ma daca vrei, dar eu ma ingrijorez.

Fa-ma rau daca vrei, dar eu nu o sa confirm teza complotului profesorilor francezi care la corectarea ENC îi detecteaza pe români dupa scris si-i descalifica pentru ca studentii lor sa iasa mereu în fata.

Astia batrâni sunt mereu mai cinici, ca au acumulat mai multe frustrari decât cei tineri. :D

Un examen de rezidentiat e un examen tipic cu circuit închis : facut pentru studentii natiunii, dat de catre studentii natiunii, cunoscut din timp de catre studentii natiunii. Ca outsider ori intri întâi în circuit si te contopesti cu studentii natiunii (nu ai voie sa râzi :P ), astfel încât examenul sa-ti para "de-al tau" si examenul sa te considere "de-al lui", ori te duci si obtii rezultate proaste.

Dar asta stiai deja, nu ? De fapt ce cauti, încurajare, consolare, vorbe blânde ?

Faptul ca esti Erasmus inteligent nu confera nicio garantie la un astfel de examen, fix niciuna. Cinic sau nu, nu conteaza cum te consideri, conteaza sa marci cuvintele pe grila aia nenorocita (vad ca stii bine cum functioneaza grila aia). Spiritul acelor grile denota rafinamentul perversitatii, sunt pe atât de naturale cât sunt de greu de respectat de catre o entitate ne-robotizata. Si toata facultatea lor e un loc de forjat robotei, care apoi se vor risipi pe plaiurile patriei si vor fi rotite perfecte într-un angrenaj industrializat.

lara_ wrote:Tin sa precizez ca blonda supla nu's neaparat eu

Atunci poti continua sa plângi. :twisted:

Ceea ce cauti tu (ajutor & orientare) vad ca nu prea se gaseste pe-aici. Aia batrânii n-au dat ENC ca la vremea lor nu se putea, aia si mai batrâni sunt rai si cinici si inutili de facto, iar aia tinerii n-au timp de forum (si nici chef sa spuna cum au ajuns generalisti din lipsa de optiuni).

Tu de fapt esti mai informata decât toti de pe aici, stii de forumurile lor, stii de functionarea grilei de corectare. Cam acolo, pe forumurile lor, si în spitalele/facultatile lor, o sa te poti pune în ambianta. Nu cred ca are nimeni solutii magice pentru pregatirea la ENC.

Uite un alt exemplu de abordare diferita a problemei.
Un student francez va face pe :devil:-n 4 sa ramâna repetent în anul VI, ca sa poata da ENC a doua oara FARA sa aibe stagiile (care sunt solicitante) pe cap.
Când îi povestec de alternativa asta unui student român, zice ca am ceva cu el, e exclus sa ramâna repetent si "sa piarda un an din viata". Da, dar la examen concureaza fix cu concurenti care sunt dispusi, deci iarasi nu va avea sanse mari.

Vrei nu vrei, am fost crescuti în alt sistem, cu alta forjare, cu alte repere de sacrificiu. A ramâne repetent pentru tine e o rusine, pentru altii e un mijloc de a-si atinge scopul. Ceilalti merg mai departe, tu ramâi cu onoarea nepatata la coada listei.
Singura durere suportabilă e durerea altora.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Mon Aug 03, 2009 9:23 pm

am o intrebare netendentioasa. lara esti in fr sau ro?
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

lara_
senior
senior

Re:

Postby lara_ » Tue Aug 04, 2009 8:05 pm

Im wrote:
lara_ wrote:Bate'ma daca vrei, dar eu ma ingrijorez.

Fa-ma rau daca vrei, dar eu nu o sa confirm teza complotului profesorilor francezi care la corectarea ENC îi detecteaza pe români dupa scris si-i descalifica pentru ca studentii lor sa iasa mereu în fata.

observ ca iti devine un obicei sa imi interpretezi gresit vorbele; nu am afirmat posibilitatea vreunui complot, iar daca m'as fi gandit la asa ceva, discutia aceasta nu ar fi avut loc, crede-ma pe cuvant.

Ai dreptate in absolut tot ce zici, de la A la Z, insa tot nu ma lamureste asupra intrebarii deja enuntate in postul anterior: "ce anume face ca...?"
-e adevarat ca examenul e un sistem inchis, insa pp ca stepurile erau tot atat de dificil abordabile la inceput pentru studentii din afara, iar acum lucrurile s-au schimbat; in aceeasi ordine de idei, extrapolez in ceea ce priveste ECN ul.

Faptul ca sunt Erasmus +/- inteligent imi asigura, intr-o oarecare masura, acea "contopire cu studentii natiunii" de care imii interzici tu sa rad, si imi cresc sansele de a intelege angrenajul ECN; poate ca nu imi permite un loc de varf in clasament, insa o clasare acceptabila, de ce nu? Daca ma prezint la examen ca trantea, nu voi fi surprinsa de un rezultat catastrofal, insa daca am facut stagii alaturi de ei, am dat examene cu ei, am invatat dupa aceleasi carti, iar rezultatele sunt de plans, incep sa cred ipoteza lui yookah, ca francezii au doua capete; sau imi fac un test IQ, sa ma asigur ca sunt in conformitate cu normele in vigoare.

De aceea, eu continuu sa caut acele necunoscute din sistemul meu de ecuatii; ai dreptate, cunosc +/- variabilele din ecuatia frantuzeasca; insa am prea multe necunoscute in cea romaneasca, iar raspunsurile nu le voi gasi pe forumurile lor ( imagineaza'ti ca'i intreb "oare de ce crezi tu ca romanii au asa note mici la ECN? " - in afara d eo ridicare indiferenta din umeri, crezi ca obtin altceva? sau un indemn logic: "de ce nu'i intrebi pe ei?"); iar intrebarea e importanta pt mine, pt ca, indiferenta cat de informata sunt, tot candidat european la ECN raman.

asa ca, ce caut eu?
-in afara de ceea ce cauti si tu, si toata lumea- dragoste, intelegere si toleranta, caut un coleg de'al nostru care a dat ECNul anul acesta, care sa isi faca putin timp pt a face un mic bilan al experientei, asa cum se practica pe forumurile despre stepuri ( sunt sigura ca unii cunosc forumul, o parte din ei i'am cunoscut aici), mai precis:
-bilan pre-ECN: materiale studiate; nivel de cunoastere a limbii, +/- contact direct , participare la concursuri albe.
-b. intra-ECN: nivel de dificultate al subiectelor, incadrare in timp +++ , gerarea stresului.
-b. post-ECN: pareri globale, lucruri de evitat, sfaturi pt urmatorii, participare la rezidentiatul romanesc.

NB: cred ca i'ar ajuta si pe ei sa revizuiasca putin experienta, cu atat mai mult daca intentioneaza sa uzeze de acel "droit aux remords" si sa redubleze anul viitor.

-iar daca mi se permite sa intind coarda, mi'as dori un Im care sa'si schimbe modul de exprimare vis-a-vis de experienta colegilor nostri, si sa nu'i mai catalogheze de "generalisti din lipsa de optiuni", sau alte nazdravenii, pentru ca acestia au luat o decizie curajoasa, au asumat un risc, si ar trebui sa'i apreciem; dar, dupa cate se pare, va trebui sa'l acceptam si sa'l iubim asa cum e el, cu sechelele politraumatismelor anterioare. :P

kooksee, da.
asha,shi?...

Im
elite
elite

Postby Im » Tue Aug 04, 2009 9:11 pm

lara_ wrote: -e adevarat ca examenul e un sistem inchis, insa pp ca stepurile erau tot atat de dificil abordabile la inceput pentru studentii din afara, iar acum lucrurile s-au schimbat; in aceeasi ordine de idei, extrapolez in ceea ce priveste ECN ul.

Stepurile sunt grila, ENC e redactional.
Stepurile sunt materie teoretica oarecum statica de învatat si asimilat, ENC e examen practic în scris, e f specific si dependent de 4 ani de externat first-hand.

lara_ wrote:daca am facut stagii alaturi de ei, am dat examene cu ei, am invatat dupa aceleasi carti, iar rezultatele sunt de plans, incep sa cred ipoteza lui yookah, ca francezii au doua capete

Tu nu ai facut facultatea întreaga cu ei, ci încerci sa încropesti si sa reconstitui în timp scurt tot ce poate fi recuperat ca formare, si asta într-o limba straina.
E evident mai greu, si e meritul tau ca-ti dai silinta.

lara_ wrote:asa ca, ce caut eu?
-bilan pre-ECN: materiale studiate; nivel de cunoastere a limbii, +/- contact direct , participare la concursuri albe.
-b. intra-ECN: nivel de dificultate al subiectelor, incadrare in timp +++ , gerarea stresului.
-b. post-ECN: pareri globale, lucruri de evitat, sfaturi pt urmatorii, participare la rezidentiatul romanesc.

Parerea mea e ca te poti servi direct de colegi francezi.

lara_ wrote:NB: cred ca i'ar ajuta si pe ei sa revizuiasca putin experienta, cu atat mai mult daca intentioneaza sa uzeze de acel "droit aux remords" si sa redubleze anul viitor.

Pe ei i-ar ajuta, dar pe tine ?
Redublarea în conditii de intern înseamna mult chin pentru 50 de locuri mai sus. Nu ai timp, sistemul te stoarce ca pe lamâie.
Redublarea cea mai buna se face ramânând repetent.

lara_ wrote:-iar daca mi se permite sa intind coarda, mi'as dori un Im care sa [...]

Im asta nu e serviciu public si nici wishlist de craciun. Nu-s aici ca sa ajung reper de "user bun pe internet". Daca pot fi util cu o info, e ok, daca nu asta e, reclamatiile se trimit la sediul internetului între orele 14 si 16.

lara_
senior
senior

Postby lara_ » Wed Aug 05, 2009 12:39 pm

'nteles, sa traiti.

kooksee, scuze, n'am fost atenta. raspunsul e fr.
asha,shi?...

Im
elite
elite

Postby Im » Wed Aug 05, 2009 2:11 pm

Unde esti anume în Fr ?
Mai poti sta cu Erasmus pâna la ENC, sau va trebui sa te întorci ?
Examenele blanc sunt prin iarna, poti vorbi cu un prof, eventual cu prodecanul didactic, sa te puna pe lista.
Nu ne-ai povestit cum e sa fii (aproape) extern. :)

yoana
junior
junior

Postby yoana » Wed Aug 05, 2009 8:46 pm

daca pleci cu o bursa erasmus in afara, platesti cazarea sau se ocupa statu'/facultatea de toate cheltuielile? m ar interesa in special franta. :D

lara_
senior
senior

Postby lara_ » Wed Aug 05, 2009 9:34 pm

Sunt in Bx; bursa Erasmus e o singura bucata/ viata de student, si deja am epuizat'o;plus,am licenta de facut, si diferente din anii trecuti (am facut quasi-toata programa frantuzeasca DCEM2 si 3, seminarii&optionale included, si tot nu am acoperit'o pe cea romaneasca...cert, scoala romaneasca e o salbaticiune aparte :D );
- amanunte despre statutul meu academic, gasesti in arhivele pm-ului tau ( daca'ti mai amintesti cumva, prin sept trecut ai primit un pm legat de o pb de genul...nu te'am uitat nici acum,raspunsul tau m'a ajutat sa'mi sfarsesc doliul- in per respectiva eram in denial :p )

- experienta de extern : haha, inceputurile i se contopesc cu cea de "bienvenue chez nous", si snt convinsa ca stii ce inseamna asta; tu te'ai retras in toga cinismului, eu in telenovele - chestie de coping. Dupa ce se obisnuiesc cu tine(sau mai degraba tu cu ei), insa, totul devine mega extra: sunt niste dulcinei frantujii astia cand au nevoie de tine; si la cat de chiulangii sunt, folosesc la max posibil tot ce prind( am auzit ca sunt erasmusi care se prefac ca nu inteleg limba, pt a nu li se incredinta aceleasi sarcini ca celorlalti :D dar nu stiu cat de adevarat e, sunt barfe de spital) ) ; plus, stagiile lor chiar merita- iar statutul de Erasmus iti permite sa alegi ce serviciu vrei, ceea ce francezii nu pot; iar daca misti putin, iti poti extinde aria de acoperire pe servicii anexe( am facut chiar si cate 3 servicii in timpul aceluiasi stagiu), si am observat ca nu'i deranjeaza, din contra,au o slabiciune pt cei care au o slabiciune pt slabiciunile lor.
Partea proasta: doar 2 luni per stagiu- cand te obisnuiesti si totul merge pe roate, schimbi: alte obiceiuri, alte eforturi pentru demarat; plus e obositor: daca adaugi cursurile dupa'amiaza si optionalele seara, nu te scoti. La propriu. Dar merita.

- ca aproape (lol) extern la bordeaux, primul semestru e vax, pt ca, desi intelegi tot, nu poti comunica nimic, esti ca lobotomizat, al doilea incepe sa mearga mai bine, iar cand te dezmeticesti, o tulesti acasa. nasol. plus, examenele le dai intr'o sesiune orala speciala Erasmus, cu profi care te noteaza in functie de...hum, logic, cunostinte. Deci vax.

- ca ceva mai mult extern , dand examenele cu ei...se arata hada fatza a ECNului. si realizezi ca anul de Erasmus e vis pufos de ingeri cruzi. iar daca incerci sa aduni 60 de credite pt a'ti completa necesarul pe contractul pedagogic, ajungi la 22 de examene, intr'un stil care'ti e f vag. Dar, trecem peste.

-Bilanul experientei: du'ma, mama, inapoi cu macar un an, sa vezi ce mandra te fac!

Acum, sa'mi hranesc si eu angoasele, iti prezint noul meu plan:
-spuneai de redublarea anului 6; am intalnit cativa francezi care au facut asta, si am avut si eu o tendinta, brusc stopata de reactia "ceee? sa pierzi anul? e asa de greu, mama?" ; dar mi'ai reamintit, si

ma gandeam asa: in iunie, cand se da ECN-ul, anul scolar nu e terminat in Ro; deci nu e validat;
daca eu dau ECN-ul, apoi imi las un examen pe toamna, apoi vad rezultatul, nu'mi convine, si'mi las exmanelul pe anul urmator, practic peste un an tot in anul 6 voi fi; atunci, voi putea repeta ECNul? in felul acesta in asigur posibilitatea a 3 ECNuri? sau...nu merge? :D

PS: concursuri albe nu sunt si in primavara? iar pt inscriere, trebuie cerere , dosar, sau RV direct la prodecan?
asha,shi?...

Im
elite
elite

Postby Im » Wed Aug 05, 2009 10:28 pm

Da' tu ai talent liric nu gluma, trebuia sa te faci secretara. :mrgreen:

Am gasit pm-ul, ah ce timpuri. Având în vedere ca ma contrazic sistematic cam la fiecare 6 luni, sunt coerent si azi cu ce scriam atunci. :D

Bine bre dar tu mai ai un pic si pleznesti de la atâta experienta franceza, si tu pierzi vremea cu cautarea de colegi români cu care sa împarti stresul examenului ? Sa fim un pic seriosi, tu si cu cei care sar pe friptura locului sigur la ENC cu foaia goala, ca preambul al unei rodnice cariere franceze, apartineti de lumi diferite. Nici nu ma mai mir ca faceai ifose ca nu-s pedant cu bravii candidati treziti de obicei în al VI-lea ceas.

lara_ wrote:-spuneai de redublarea anului 6; am intalnit cativa francezi care au facut asta, si am avut si eu o tendinta, brusc stopata de reactia "ceee? sa pierzi anul? e asa de greu, mama?" ; dar mi'ai reamintit, si ma gandeam asa: in iunie, cand se da ECN-ul, anul scolar nu e terminat in Ro; deci nu e validat; daca eu dau ECN-ul, apoi imi las un examen pe toamna, apoi vad rezultatul, nu'mi convine, si'mi las exmanelul pe anul urmator, practic peste un an tot in anul 6 voi fi; atunci, voi putea repeta ECNul? in felul acesta in asigur posibilitatea a 3 ECNuri? sau...nu merge? :D

Adevarul e ca nu lipsesc modalitatile de repetare a anului VI. Totul e doar sa vrei.
Firea umana e fascinanta.
- daca e sa pici la examenul de admitere (care e f f usor, nici nu stiu daca în prezent se mai poate pica) si sa pierzi un an, aproape ca esti glorios, esti respectabil, esti veteranul grupei
- daca e sa dai examenul de rezidentiat în România (bataie din rasputeri pe joburi în conditiile pe care le stim) de mai multe ori pâna îl iei, e normal, e greu, multi concurenti, na
- daca e sa repeti un an pentru a lua cu bine singurul examen profesional din întreaga ta cariera, esti rusinea mamei, ti se ofileste ego-ul, asa ceva nu exista.

Când le povestesc colegilor români ce au dat sau dau ENC ca o smecherie consta din repetarea anului VI, am parte de reactie tipica de împartire la zero. Se blocheaza psihologic iremediabil.

Da, în principiu daca ramâi repetent si apoi folosesti droit au remords, poti da ENC de trei ori, dar acum nu pica în cealalta extrema. :D
Si te întorci curând în Ro ?

lara_ wrote:concursuri albe nu sunt si in primavara? iar pt inscriere, trebuie cerere , dosar, sau RV direct la prodecan?

In facultatile pe care le cunosc eu, au loc în iarna, si de altfel se dau în acelasi timp la nivel de regiune (mai multe facultati), cu organizare si corectare comuna. Scolile paralele de pregatire ENC organizeaza prin primavara ($$$).
Pentru înscriere trebuie sa gasesti un profesor care se ocupa de organizare, te prezinti ca D4 strain super motivat, reciti doua-trei chestii din Voltaire ca sa-l impresionezi si îl rogi daca se poate sa te treaca pe lista. In mod normal profii sunt sensibili la studenti muncitori si le acorda sanse. Concursul alb e o formalitate, nimic serios, deci a te lasa sa participi e un gest de bunavointa. Daca mai esti si caprioara din aia agitata sau zapacita sau cum era descrierea aia, e si mai bine.

scaiete

Postby scaiete » Fri Aug 07, 2009 1:45 pm

buna ziua!
intrebare pentru rezidentii de ATI.

e cineva interesat sa vina in Franta? e vorba de un spital dintr-un oras aflat la 80 km de Paris (Montereau Fault Yonne). au nevoie de anestezisti.

lara_
senior
senior

Re:

Postby lara_ » Fri Aug 07, 2009 10:16 pm

Im wrote:
Da, în principiu daca ramâi repetent si apoi folosesti droit au remords, poti da ENC de trei ori, dar acum nu pica în cealalta extrema. :D

-heh, nu e neaparat din nevoia de ..extreme, ci de plan B. mai relaxeaza putin jocul si merg pe principiul ca e bine sa'ti cunosti optiunile...sau sa ti le inventezi, ca in cazul de fata :p
-cat despre concursul blanc... o sa ma interesez si...te tin la curent, daca esti curios :p

-uite, vezi? am avut dreptate sa intru pe forum, deja ti'am furat doua idei geniale si o dicutie placuta, ce as putea dori mai mult? :P

PS: scuze pt talentul secretaresc, scriu dupa cum vorbesc, sper ca nu te'am obosit prea tare :)

Yoana, bursa Erasmus are acelasi principiu in toate tarile: iti ofera o suma simbolica de 300-350 euro pe luna, platita in 2 transe: 80% inainte sa pleci, 20% dupa ce te intorci, cu care te descurci cum stii tu mai bine; unele facultati obliga prin contract parintii studentului de a-i asigura diferenta pana la suma minima de supravietuit in tara de sosire( sincer, nu'mi mai amintesc cat era); asa ca singurul avantaj consta in statutul de Erasmus: esti prioritar pt cazarea in camin, ai un departament de relatii internationale care se ocupa de tine, iar politistii nu'ti dau amenda daca te prind fara casca pe scooter. atat.
asha,shi?...

oana d
junior
junior

Postby oana d » Sat Aug 08, 2009 3:28 am

de oncologie nu stie nimeni nimic pentru franta? :(
nu conteaza ce ai in viata ci pe cine ai alturi cand treci prin ea

oana_dimi
newbie
newbie

Postby oana_dimi » Sat Aug 08, 2009 3:30 pm

-Nu va suparati pe mine ca intrerup sirul disputei de mai sus :roll: ...sunt noua pe forum. Am o mica rugaminte ...poate ma ajutati si pe mine cu un model de scriosare de intentie pentru un post de FFI (un model... ceva standard orice de la care sa pot pleca sau ceva fraze ce nu ar trebui omise)! Stiu ca nu exista ceva batut in cuie insa n-am nimic de plecare si ...nu stiu cum sa incep!
Va multumesc mult! :)

rouadefoc
senior
senior

Postby rouadefoc » Sun Aug 09, 2009 1:33 am

Va rog spuneti mi si mie daca cineva care a terminat deja faculta in RO poate da ECN ul?Si daca l da pe aceleasi locuri cu francezii sau nu.
Merci.
Nu stiu ce e cu imed ul dar imi blocheaza sistematic si zilnic IP ul si nu pot sa postez , parca a innebunit de vreo o luna zice ca sunt troienita si nu sunt, ca am n programe antivirus spam si troieni, stie cineva cum sa ma adresez la vreun admin???

swiss
elite
elite

Postby swiss » Sun Aug 09, 2009 3:37 am

oana_dimi wrote:-Nu va suparati pe mine ca intrerup sirul disputei de mai sus :roll: ...sunt noua pe forum. Am o mica rugaminte ...poate ma ajutati si pe mine cu un model de scriosare de intentie pentru un post de FFI (un model... ceva standard orice de la care sa pot pleca sau ceva fraze ce nu ar trebui omise)! Stiu ca nu exista ceva batut in cuie insa n-am nimic de plecare si ...nu stiu cum sa incep!
Va multumesc mult! :)

Une lettre de motivation répond à certaines normes. Il est possible de ne pas suivre cette structure, mais le risque de perturber le lecteur est important. Voici quelques conseils d’organisation de votre lettre :

Informations personnelles

- Prénom Nom

- Adresse (rue)

- NIP (code postal) Ville

- Pays (pour les personnes qui postulent depuis l’étranger)

- Téléphone

- Adresse email

Adresse du destinataire

- Nom entreprise

- Monsieur (ou Madame) Prénom Nom

- Fonction

- Adresse (rue)

- NIP (code postal) Ville

Date

- Ville, le jour mois année
Objet

Il y a plusieurs possibilités pour renseigner l’objet de la lettre. Il diffère notamment selon que le candidat répond à une candidature spontanée ou à une annonce.

Dans le cas d’une candidature spontanée, voici une des possibilités :

Objet : offre de collaboration - Nom du poste

Dans le cas d’une réponse à une annonce, voici une des possibilités :

Réponse annonce n°2222 - nom du journal - intitulé du poste

Le corps de la lettre

Nous décrivons la manière dont il faut organiser le corps d’une lettre de motivation come la photo dessus.

Retrouvez également nos conseils pour la rédactions de la lettre de motivation .
L’invitation à se rencontrer et la formule de politesse

C’est ici que le candidat doit proposer au recruteur une rencontre. Il existe de très nombreuses manières de le faire, voici une proposition très “neutre” : “Je serai très heureux de vous rencontrer pour vous présenter…”

La formule de politesse doit être sobre. Par exemple “Je vous prie d’agréer, Madame XYZ, l’expression de mes sincères salutations.” Il faut, si possible, éviter d’employer ici certaines tournures de phrases et certains mots comme par exemple “Dans l’attente de vous rencontrer…” qui donne une image très passive de la candidature.
La signature

Elle se situe en principe en bas à droite de la lettre.
La mention des pièces jointes et des annexes

Il est recommandé d’indiquer en bas de la lettre les pièces que vous joignez à votre candidature, comme par exemple le curriculum vitae ou les copies de diplômes

Image

oana_dimi
newbie
newbie

Postby oana_dimi » Sun Aug 09, 2009 11:52 am

Merci Holliday! :)

Im
elite
elite

Postby Im » Sun Aug 09, 2009 11:56 am

rouadefoc wrote:Va rog spuneti mi si mie daca cineva care a terminat deja faculta in RO poate da ECN ul?Si daca l da pe aceleasi locuri cu francezii sau nu.

Nu poti da ENC daca nu te-ai înscris în anul VI.

yoana
junior
junior

Postby yoana » Sun Aug 09, 2009 1:28 pm

lara_. stiam cate ceva din ce ai spus tu, am o colega( e la lma) care pleaca in franta cu erasmus si spunea ca o sa primeasca 400 euro/luna si voiam sa stiu daca e la fel si pt medicina. am inteles. multumesc

vladootz

Postby vladootz » Mon Aug 10, 2009 1:30 pm

Parerea mea este ca nu are rost sa dai ECN decat daca iti doresti medicina de familie la tzara!
Dar daca vrei sa faci o specializare, nu ai nicio sansa sa o apuci!
Cel mai bine este sa dai rezidentiatul aici, sa incepi o specializare, si in timpul rezidentiatului (sau dupa) sa cauti un loc in Franta. Uite, cu cateva postari in urma se cauta un anestezist. Pai ca sa ajungi rezident pe anestezie cu ECN, trebuie sa iei un punctaj intre primii 300!!! Ceea ce este o utopie pt romani. Pur si simplu nu ne lasa sa le luam noi specializarile.
Asa ca tu te spetesti invatand pt ECN atata timp, te clasezi in ultimele locuri, ajungi medic de familie si cineva care doar se duce la un interviu poate sa prinda un rezidentiat pe anestezie! Cam asa stau lucrurile.

Im
elite
elite

Postby Im » Mon Aug 10, 2009 1:57 pm

vladootz desi e discutabil cât de "noi vrem, dar nu ne lasa" e povestea, ai o analiza foarte pragmatica.
In acelasi timp nu ajunge sa dai rezi în Ro. Trebuie sa
- vrei neaparat specialitati deficitare (posturi de FFI gasesti cel mai des pe specialitati deficitare, iar ATI nu e luata asa sus la ENC, nu degeaba ramân locuri libere) ; deci daca nu-ti place MG si nu-ti place ATI si nu-ti place MM si nu-ti plac urgentele si nu-ti place psihiatria ... Daca vrei cardio, nu e asa simplu la rezi în Ro.
- nu-ti garanteaza nimeni ca prinzi post de FFI pe durata rezidentiatului, nici ca-l pastrezi mai mult de 6 luni. E o loterie.
- FFI se desfiinteaza în curând, va fi mai complicat (dar nu imposibil), va trebui sa dai la ambasada un test similar cu ENC. Partea buna e ca vei concura doar cu strainezi, nu si cu robotizatii de francezi, deci sanse egale (desi oficializarea dobândirii unui post de FFI va atrage noi amatori, pâna în prezent descurajati de aspectul aleator).
- banii câstigati nu-s aceiasi, confortul de viata nu-i acelasi, va trebui sa suporti statutul de jetabil, la exteriorul sistemului, sa te stresezi ce faci daca nu mai ai loc în semestrul viitor, sa trebuiasca sa schimbi orasul chiar daca te asezasei/atasasei deja, si altele.
- nu în ultimul rând trebuie sa iei un loc ca lumea la rezi, exclus pe post. Asta înseamna sa înghiti o materie si sa dai un examen la modul cel mai tembel si revoltator, daca ai apucat sa vezi cum e în alte parti.
- deci alternativa e complicata si usor incerta. Insa are sanse mai mari de realizare, decât prinderea unei specialitati la ENC.
- statisticile noastre nu-i exclud pe cei care reusesc sa se pregateasca bine pt ENC, sunt f capabili si iau loc bun
- la un moment dat vei concura cu un ex-intern francez, pe un post fain. El va avea întreg internatul francez, cu rotatiile complete, cu thèse publicat, tu vei avea câteva stagii FFI si o diploma româneasca. Din nou, risti sa spui ca "nu ne lasa astia domn'le". Sigur ca la un spital de periferie vei fi binevenit, mai ales ca ai stagii FFI.
Nu degeaba ENC e jackpot-ul total, care atrage prin sclipire.
lara_ sper ca ai înteles ca toate proiectoarele sunt pe tine. :P
Nu ai spus când te mai întorci în Ro.

lara_
senior
senior

Postby lara_ » Thu Aug 13, 2009 7:59 pm

Sunt si eu de acord cu vladootz, si nici macar nu's intr'o pasa proasta; asa ca, Im, proiectoarele sunt pe riscul tau: artistul e capricios, si nu ramburseaza biletele in caz de absenta sau esec :P

De intors, ma intorc cand se termina banii; deci curand, foarte curand...

Yoana, cu placere, iar daca mai ai alte intrebari, nu ezita. :)
asha,shi?...

Im
elite
elite

Postby Im » Thu Aug 13, 2009 8:57 pm

Pai ori adopti strategia zile fripte pt ENC, ori strategia zile senine cu rezi.ro si debarcare ulterioara. Hotaraste-te.
Nu-mi spune ca o sa alergi dupa ambii iepuri.
Curând curând dar când.

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Fri Aug 14, 2009 9:04 am

Lucrează cineva în psihiatrie, la Metz ou environs?
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

lara_
senior
senior

Re:

Postby lara_ » Sat Aug 15, 2009 10:36 pm

Im wrote:Pai ori adopti strategia zile fripte pt ENC, ori strategia zile senine cu rezi.ro si debarcare ulterioara. Hotaraste-te.
Nu-mi spune ca o sa alergi dupa ambii iepuri..

mai, mi'a trecut prin minte posibilitatea... oare se poate face ceva la rezi.ro cu materia de rezi.fr? sau se poate completa din iunie pana'n noiembrie?
deocamdata nu sunt sigura de nimic... insa nu prea imi surade ideea de zile fripte pt ECN soldate cu med gé chez les Chtis :d sincer :D

cand ma intorc...pai, luna asta toti sunt in concediu, ai mei nu's acasa, prietenii mi's toti aici, asa ca..prin sept :D

apropo,curiozitate: tu pe ce specialitate esti?
asha,shi?...

Im
elite
elite

Postby Im » Sat Aug 15, 2009 10:59 pm

Daca se poate face ceva la rezi.ro cu materia de rezi.fr o sa aflam de la tine. Proiectoare, proiectoare. :D
In principiu o sa fii în situatie inversata, nerobotizata pentru rezi.ro si o sa ai ca bonus un blocaj psihic cu materia româneasca, dupa ce ai îngurgitat-o pe cealalta.
Printre francezi, butada ce desemneaza un ENC ratat e "... si ajungi MG la Brest".

rouadefoc
senior
senior

Postby rouadefoc » Tue Aug 18, 2009 1:24 pm

vlad stroescu wrote:Lucrează cineva în psihiatrie, la Metz ou environs?

Doar le Metz te intereseaza si environ cati km :D ?Doar psihi?

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Tue Aug 18, 2009 2:08 pm

Păi asta e singura mea meserie, rezident la psihiatrie. Mai fac şi nişte traduceri, dar nu cred să găsesc un post de traducător din franceză în Franţa :)
Environ, adică să poci face naveta, la o adică.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

lara_
senior
senior

Re:

Postby lara_ » Fri Aug 21, 2009 8:12 pm

Im wrote:Daca se poate face ceva la rezi.ro cu materia de rezi.fr o sa aflam de la tine. Proiectoare, proiectoare. :D
In principiu o sa fii în situatie inversata, nerobotizata pentru rezi.ro si o sa ai ca bonus un blocaj psihic cu materia româneasca, dupa ce ai îngurgitat-o pe cealalta.
.

eu te inteleg pe tine ca m'ai trecut in carnetelul tau de statistici, insa intelege'ma si tu pe mine ca transpir aici sub proiectoare...si nici macar nu stiu ce specializare ai...iti dai seama ca'mi poti transmite informatia si prin pm, daca ti se pare prea intima, insa ca e vital pt sanatatea discutiei noastre sa stiu si eu cate ceva despre tine..nu'mi poti pune lampa'n ochi si incepe un interogatoriu de genul asta , si sa te astepti sa raspund cuminte pana te plictisesti tu :P sau da? :D

PS: ma mir ca nu me mitraliaza nimeni pe aici, le cam boicotam subiectul dar, hei, ce conteaza, noi sa ne suntem bine :D
asha,shi?...

bebica
junior
junior

Postby bebica » Fri Aug 21, 2009 8:39 pm

Hai sa facem supozitii privind specialitatea lui Im.Incep eu:oncologie/hematologie infantila...Sunt pe aproape?Astept pareri...

swiss
elite
elite

Postby swiss » Sat Aug 22, 2009 12:56 am

bebica wrote:Hai sa facem supozitii privind specialitatea lui Im.Incep eu:oncologie/hematologie infantila...Sunt pe aproape?Astept pareri...

Tu nu ai inteles un lucru... Im poate sa zica ce specialitate are, numai ca nu stie daca e treaba ta asta.( a afirmat chiar dumnealui asta).
Parerea mea e ca omul nu vrea sa se laude. Si respect pentru asta! Daca isi face treaba serios si e multumit, ce mai conteaza supozitiile?

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sat Aug 22, 2009 9:24 pm

eu cred ca im e rep.
sau cra.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

swiss
elite
elite

Postby swiss » Sat Aug 22, 2009 11:02 pm

kooksee wrote:eu cred ca im e rep.

:lol:

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Mon Aug 24, 2009 8:10 pm

Hai să vă mai întreb şi io ceva. Ca să fii PA, tre să te înscrii în Ordre des Médecins? Şi dacă da, e adevărat că trebuie să fii neapărat specialist?
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

Im
elite
elite

Postby Im » Mon Aug 24, 2009 8:22 pm

Da. PA e post de specialist (junior), post-internat, similar cu Chef de Clinique (care în plus mai presupune si functie universitara).

A nu se confunda cu PAA, improvizatia pe care se recruta(u) FFI români dupa 2007.

rouadefoc
senior
senior

Postby rouadefoc » Mon Aug 24, 2009 10:14 pm

vlad stroescu wrote:Hai să vă mai întreb şi io ceva. Ca să fii PA, tre să te înscrii în Ordre des Médecins? Şi dacă da, e adevărat că trebuie să fii neapărat specialist?

Cei mai multi incadreaza rezidentii ca PAA ptr ca din nov 2008 nu mai poti sa te inscrii la Conseil ca generalist tu lucrand ca rezident.Diferenta nu i nici una nici la munca nici la salar intre PA si PAA.Deci ca rezident poti sa lucrezi in continuare ca Praticien Attache Associe FARA sa te inscrii in Conseil care nu te ajuta cu nimic practic ba mai mult platesti o cotizatie buna pe an si pot sa te si sanctioneze disciplinar.
Oricum ca specialist postul de PA este fff precar si provizoriu trebuie cerut post de Praticien Contractuel.
Sper ca te ai lamurit oarecum :)

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Mon Aug 24, 2009 10:24 pm

Da, cred că înţeleg. Recunosc că eram complet tâmpit/ignorant şi nu ştiam diferenţa dintre PA şi PAA. De fapt, nici acum nu o văz, adică nu înţeleg de ce unii trebuie să se înscrie în OM, ceilalţi nu.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

Im
elite
elite

Postby Im » Mon Aug 24, 2009 10:34 pm

rouadefoc wrote:Oricum ca specialist postul de PA este fff precar si provizoriu trebuie cerut post de Praticien Contractuel.

:lol:
Daca esti mercenar cu experienta serioasa la bord, sau singur cu spitalul periferic, poti sa ceri PC, sau de ce nu, PU-PH.
Daca în schimb esti tânar rezident si vrei sa faci cariera într-un CHU sau alt spital de prestigiu, îti trebuie minim doi ani de PA sau CdC. (anii facuti pe PAA nu se pun la socoteala)
Sigur, ambele sunt precare, dar sunt la baza sistemului, pentru toti absolventii de internat, si îti deschid portile spre cariere spitalicesti glorioase sau sectorul II în liberal (adica ai voie sa practici ce tarife doresti ; ceilalti sunt aliniati fortat pe grila sécu).
Dupa ce tragi din greu câtiva ani pe PA/CdC o sa poti cere un post de PH, iar sub acoperirea morcovului atârnat de băţ, si a deficitului bugetar, spitalul te va tine câtiva ani ca si PC.

Asa e un scenariu general. La extrema ideala, faci doar 2 ani CdC (e platit mai bine ca PA) sau PA, ti se scoate imediat postul de PH, stai doar un an ca si PC cât dureaza formalitatile cu FPH, pâna intri ca stagiar, si hopa esti PH pe viata si porti tricoul cu Restul_vietii_Huzur. La extrema pesimista, întepenesti pe PA/CdC, nu-ti scoate nimeni post de PH acolo toata lumea vrea, si te resemnezi la o cariera de spital periferic, cu personal în cvasi totalitate imigrant dar cu statut de PH.

Vlade, PAA e destinat strainezilor specialisti din afara UE, de-aia nu se pot înscrie la OM si nu pot progresa profesional. Acum el e folosit pentru români, iar ca salarizare, nimeni nu garanteaza grila originala de PAA, sunt o gramada de rezidenti români care au parte de salariul de FFI pe post de PAA. De altfel ar fi spitalul mare fraier sa plateasca un rezident aterizat din Ro mai bine ca un intern francez. Aici e fiecare cum îl duce norocul, pentru primul contract, si cum îl duc puterile pentru urmatoarele (totul se negociaza, dar trebuie sa ai cu ce). Ideea e ca nu trebuie sa te preocupe le pourquoi du comment, e o improvizatie bastarda. Din cauza asta si reformeaza acum statutul FFI.
Last edited by Im on Mon Aug 24, 2009 10:37 pm, edited 1 time in total.

rouadefoc
senior
senior

Postby rouadefoc » Mon Aug 24, 2009 10:37 pm

vlad stroescu wrote:Da, cred că înţeleg. Recunosc că eram complet tâmpit/ignorant şi nu ştiam diferenţa dintre PA şi PAA. De fapt, nici acum nu o văz, adică nu înţeleg de ce unii trebuie să se înscrie în OM, ceilalţi nu.

Ca idee toti medicii trebuie sa se inscrie in Conseil, care iti da o legitimatie, o carte de identificare pe baza careia tu poti prescrie si poti sa cumperi medicamente direct din farmacie.Spitalul platitor alis Les Affaires Medicales iti cer sa te inscrii la Colegiu si la DDRAS un alt organism francez menit vorba vine sa ajute medicii sa se instaleze.Daca nu te poti inscrie esti sub responsabilitatea sefului de sectie fara care nu ai dreptul nici sa scrii o reteta ca nu ai carte de inregistrare la Colegiu.
Ca rezident PAA merge, ca responsabilitatea pica pe sef, dar ca specialist trebuie sa te inscrii la Conseil altfel nu vad cum ai putea practica autonom, orice specialitate.
Daca mai ai neclaritati cu placere :)

Return to “Franta”