Im wrote:Nu înteleg de ce sunt eu rau ca altii se claseaza sistematic pe ultimul loc la un examen, oricare ar fi el. E treaba lor, realitatea vietii lor.
Daca citesti mai sus o sa vezi ca povesteam si despre români care au luat ENC cu scoruri mari, aceia fiind pre-2007, cu experienta franceza la bord (inclusiv refacerea si trecerea anului I). Vorba ta, au putut sa se pregateasca la fata locului, "în spiritul" examenului. Da, dar azi câti sunt dispusi sa-si sacrifice 3-4 ani din viata (anii clinici), da' sacrifice de tot de tot, ca disperatii pre-2007, doar pentru un rezi la care oricum sunt locuri pentru toti ?
Ca orice examen la un asemenea nivel intelectual, are un spirit, si trebuie sa te pregatesti în spiritul lui. Uriasa descoperire !
Tu nu esti rau ca spui ca si polacii s-au dat peste cap si n-au facut nimic ? Lasa ca te spun eu la polonezi.
Pentru ENC 2009, o colega mai tânara s-a pregatit peste un an, a fost la ENC blanc, a avut parte de prezentarea subtilitatilor grilei de corectare direct de catre profi francezi, si s-a clasat ca si cum ar fi dat foaia goala.
Si ce-i cu asta ? Fiecare cu viata lui si cu performantele lui. Mai povestea ca erau multi români în sala, o buna parte dublând examenul (fiind deja rezi pe generala), dar tot la panarama ("poate iese mai bine de data asta") si prinsi între doua lumi ("în Fr nu-i bine, pt ca [...], în Ro nu-i bine pt ca [...]" - în final nu se pregateau pentru nimic si stateau sa-si plânga de mila).
Te uiti prea mult la telenovele daca ai impresia ca cineva e rau sau blând cu altii pe-aici. E o constatare seaca, de altfel aceeasi constatare o faci si tu.
cred ca ar trebui sa schimbam putin tonul...e prea incisiv, si, in spiritul telenovelelor la care ma uit eu atat de mult, nu aduce la nici un rezultat. Cu atat mai mult cu cat observ ca ne'am neinteles in stil major. Si anume:
- nu te'am catalogat de rau din pricina rezultatelor la ECN( e absurd, si nu stiu cum ai ajuns la concluzia asta), ci din prisma cinismului cu care tratezi povestea: ca si cum toti s'au dus la ECN la plesneala, poate pica ceva, iar daca nu, si ce daca. Iar eu nu cred ca schema asta se aplica la toti candidatii europeni; de aceea am si dat exemplul cu
-"polacii" : paraste'ma daca vrei, chiar mi'as dori sa reusesti sa dai de unul, ca dupa rezultate mai toti s'au intors acasa sa'si dea rezidentiatul polonez, pt ca, citez " c'est bien passé, mais pour la chirurgie je rentre chez moi". Voiam sa subliniez ca sunt europeni care s'au pregatit in "spiritul ECN" (cat le'a permis conjunctura), ca au depus eforturi,ca au facut stagii frantuzesti, ca si'au dorit intr'adevar, si ca n'au un IQ chiar de leguma ( exista o oarecare selectie pt bursa Erasmus), dar care se gasesc tot la coada. Bate'ma daca vrei, dar eu ma ingrijorez.
-in momentul in care intrebarea nr 1 este "cum se face ca romanii au rezultate atat de mici la ECN?" , cred ca a afirma aceasta "evidenta" (evidenta pentru tine, ca stii depsre ce e vorba, dar nu neaparat si pentru cei din afara)(" fiecare examen are spiritul lui"), si a o defini ("care consta in x, y, z"), e un imperativ; Iar a gasi acele elemente discriminatorii si a incerca sa le compensezi prin altceva, e singura solutie logica la problema. pt ca, dupa cate se pare, sunt lucruri care au scapat predecesorilor nostri intru ECN. Tu nu crezi? Sau, stai, ei s'au dus la plesneala, uitasem

- sunt perfect de acord cu tine ca fiecare are viata si performantele lui personale, insa stii la fel de bine ca mine ca reusita tine de teren personal si de factori de mediu. Daca la teren nu prea potii modifica mare lucru, ei bine, la factori de mediu lucrurile stau altfel. Si daca exista cineva care sa'mi spuna de unde sa invat, cum, cat, si sa'mi dea cateva hinturi la timpul potrivit, crede'ma ca voi avea un rezultat mai mare decat un Einstein izolat care toceste dupa materiale paralele cu ceea ce se cere la examen.
Uite o scena de telenovela: blonda, supla, priviri de caprioara speriata, studenta medicinista, scarbita de sistem, vrea sa zboare spre alte orizonturi, mai roz; insa pentru ca e atat de blonda, supla si delicata, cere ajutor celor care sutn deja acolo, pentru a se orienta intrucatva in acele noi orizonturi roz. De aici, te las pe tine sa alegi personajul pe care il va intalni: musculosul mechant care'i scuipa cinisme de pe piedestalul superioritatii lui, si'o face sa planga, insa fara a'i aduce nici un beneficiu; sau dragutul misterios care'o sfatuieste in masura cunostintelor lui, si dispare lasand'o sa aleaga, eventual intarind'o pe alocuri; eu una credeam ca spiritul forumului intra in situatia a doua.
Tin sa precizez ca blonda supla nu's neaparat eu, ci orice student cu aspiratii rezi.fr .
voilà :p