Cica o sa facem si voluntariat in curand :-|

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
b3
elite
elite

Cica o sa facem si voluntariat in curand :-|

Postby b3 » Fri Jun 12, 2009 4:52 pm

http://medic-de-familie.blogspot.com/20 ... milie.html

http://www.pnl.ro/Public/art/4523/Eugen ... ntara.html

Extras din stenograma şedinţei plenului Camerei Deputaţilor din data de 10 iunie 2009

Doamna Roberta Alma Anastase:

Punctul 8, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.32/2009 pentru modificarea art.7 din Legea nr.263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
De asemenea, este procedură de urgenţă.
Îi dau cuvântul reprezentantului iniţiatorului. Vă rog.

Domnul Cristian Irimie (secretar de stat, Ministerul Sănătăţii):
Mulţumesc, doamna preşedinte.
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Prin actul normativ prezent se urmăreşte participarea medicilor de familie la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, zilnic între ore 15,00-20,00 în intervalul luni-vineri şi între orele 8,00-20,00 în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României.
Asigurarea permanenţei în afara orelor de program este similară cu asigurarea gărzilor din spitale.
Prin prezentul proiect de act normativ se va realiza accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară, indiferent de oră şi de zonă, în special în mediul rural; reducerea numărului de solicitări ale serviciilor judeţene de ambulanţă şi creşterea capacităţii de intervenţii a acestor servicii, prin deplasările ambulanţelor la cazurile care sunt urgenţe reale; evitarea aglomerării structurilor de primiri urgenţe ale spitalelor.
Menţionăm că susţinem raportul întocmit de Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor şi, având în vedere cele sus-menţionate, vă adresez rugămintea de a adopta prezentul proiect de act normativ.
Vă mulţumesc.

Şi eu vă mulţumesc.
Din partea comisiei, vă rog.

Doamna Rodica Nassar:
Mulţumesc, doamna preşedinte.
Comisia pentru sănătate şi familie a fost sesizată cu dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.32/2009 pentru modificarea art.7 din Legea nr.263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi trimis comisiei pentru examinare în fond, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională.
În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, în conformitate cu prevederile art.73 din Constituţia României, republicată.
Prin iniţiativa legislativă menţionată se doreşte asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare după orele de program, în zilele libere, sâmbătă şi duminică, şi în zilele de sărbători legale.
Se introduce participarea obligatorie a medicilor de familie la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale şi se suplimentează, totodată, numărul de posturi de medic de la cinci la şapte medici şi numărul de posturi de asistent medical de la cinci la şapte asistenţi medicali.
Comisia pentru sănătate şi familie a dezbătut proiectul de lege menţionat în şedinţa din 24 mai 2009.
În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de Senat.

Vă mulţumesc.
În cadrul dezbaterilor generale, domnul Eugen Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:
Doamnă preşedinte,
Stimaţi colegi,
Sigur că este un proiect de lege foarte important, de aceea e şi bine să ne aplecăm asupra lui cu toată seriozitatea.
Aş remarca două vicii: unul de fond şi altul de formă.
Aş începe cu cel de formă, că este mai uşor. Noi, astăzi, aici, în plenul Camerei Deputaţilor, discutăm varianta Senatului. Numai că, în varianta Senatului, se modifică şi art.8, nu numai art.7. În consecinţă, textul legii nu mai este pus de acord cu titlul. În titlu vorbim numai de modificarea art.7, dar în text vorbim şi de modificarea art.8.
În consecinţă, ar trebui comisia să ia în consideraţie şi putem face în plen modificarea (e vorba de modificarea art.7 şi 8), ca să punem de acord titlul cu conţinutul.
În ceea ce priveşte viciul de fond, cred că aici trebuie să ne aplecăm mai mult asupra acestui proiect de lege.
Sigur că este important să avem medicină primară, care să asigure servicii de bună calitate tuturor cetăţenilor acestor ţări. Sigur că este important ca să asigurăm, mai ales, anumite servicii în perioada în care medicii de familie nu-şi mai desfăşoară activitatea, nemaiavând program. Sigur că este important să avem centre de permanenţă şi ele sunt reglementate succesiv prin mai multe acte normative.
Numai că, venim aici, în acest act normativ, care mi se pare şi imoral şi ilegal, să obligi medicii de familie, care sunt medici care îşi desfăşoară activitatea în regim privat, să facă ceva fără bani, pentru că aşa doreşte cineva.
Şi am să vă dau texte din lege, ca să vedeţi că vorbesc foarte clar. Medicii de familie astăzi sunt cei care încasează bani de la casele de asigurări de sănătate pentru cetăţenii asiguraţi şi, de asemenea, de la Ministerul Sănătăţii, pe anumite programe de sănătate, pe care ei sunt obligaţi să le facă, cum ar fi, de exemplu, vaccinarea populaţiei, pe programul naţional de imunizări. Dar, să vii în această lege şi să spui că aceste servicii medicale se acordă tuturor persoanelor care le solicită, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, asta înseamnă că toate persoanele neasigurate vor beneficia de aceste servicii, fără să le plătească nimeni.
Iertaţi-mă, cred că timpul muncii voluntare a trecut. Iertaţi-mă, dar cred că a-i obliga pe privaţi să facă muncă voluntară pentru stat, iar a trecut. Dacă legiuitorul, adică noi, dorim să facem aşa ceva, însemnează că ne întoarcem înainte de '89.
Sunt de-a dreptul consternat de faptul că Ministerul Sănătăţii introduce o asemenea prevedere într-un act normativ în anul 2009.
În consecinţă, pentru a pune de acord toate aceste lucruri, cred că cea mai bună soluţie aceasta ar fi, să retrimitem raportul la comisie, să fie rechemat iniţiatorul, să se pună de acord asupra acestor lucruri total nelalocul lor şi să se revadă textul ordonanţei şi al legii aprobate de către Senat, astfel încât să nu mai avem asemenea... eu le-aş numi aberaţii legislative.
Vă mulţumesc.

Şi eu vă mulţumesc.
Domnul Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:
Sigur că pot să-i dau dreptate domnului deputat Nicolăescu din punct de vedere al modificării titlului, că am modificat încă un articol, dar, în rest, nu ştiu dacă mai trebuie trimisă la comisie. Şi am să încerc să-i dau o replică.
Nimeni nu va face muncă voluntară, există contractul cu casa, probabil că acolo va fi o prevedere pentru care, printr-o modalitate de cuantificare, va fi asigurată şi o plată.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din bancă):
Nu poate pentru neasiguraţi!

Lăsaţi-mă să-mi termin ideea!

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din bancă):
Dar nu se poate!

Deci, lăsaţi-mă să-mi termin ideea.
Orice este posibil, dacă ne gândim la sănătatea populaţiei şi dacă ne gândim că această modificare legislativă a fost făcută pentru cei amărâţi, de pe la ţară, când sunt abandonaţi, pur şi simplu, şi găsesc uşa închisă la medicii de familie şi nu găsesc la cine să se ducă. Deci, în primul rând să ne gândim la efectele sociale şi vom găsi şi o soluţie de acest tip, pentru a plăti, pentru a fi plătiţi. Ştiţi foarte bine că, în regimul de urgenţă, nu se plăteşte nimic, dar nici să laşi oamenii abandonaţi, fiindcă poate n-am venit cu un sistem care să asigure o astfel de asistenţă permanentă.
Vom vedea dacă, pe parcursul aplicării ei, vom vedea cum va fi aplicată şi cum va fi acceptată de medicii de familie, dar cred că, prin contractele pe care le fac cu casele de asigurări, în mod cert se va putea prevedea şi o modalitate de cuantificare şi de plată a acestor servicii.
Vă mulţumesc.

Şi eu vă mulţumesc.
Doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:
Grupul Partidului Social Democrat + Partidul Conservator va vota acest proiect de lege.
Este o iniţiativă care este în folosul celor care au mai puţine resurse şi celor care au mai puţină asistenţă medicală. Într-adevăr, după aplicarea acestei măsuri este posibil să apară decalaje sau lucruri care trebuie îndreptate, dar nu putem să îndreptăm niciodată ceva ce nu am început.
Deci, pentru cei pe care, în marea majoritate îi reprezentăm noi, vom vota acest proiect de lege.

Vă mulţumesc.
Domnul Márton Árpád, din partea Grupului parlamentar al UDMR, aveţi pe procedură intervenţie?

Domnul Márton Árpád-Francisc:
Doamnă preşedinte,
Doamnelor şi domnilor,
Nu mă miră, pentru că, de la o vreme, aşa se uzitează. Se taie anumite sume de bani şi se pun în cârcă nişte atribuţii în plus.
Deci s-au tăiat banii care, per capita, ar fi revenit medicilor de familie şi mai sunt împovăraţi şi cu alte persoane, care nu sunt asiguraţi, faţă de care au nişte obligaţii fără ca statul, grijuliu, cum este, să bage din bugetul de stat, de exemplu, ceva în plus.
Prin această ordonanţă şi, mă rog, Legea bugetului, pe care aţi aprobat-o, pe de o parte aţi tăiat din fondurile medicinei primare, pe de altă parte aţi dat o muncă în plus. Prin asta, de fapt, nu ajutaţi pacienţii, pentru că prin asta ajutaţi medicii să se orienteze în spre alte direcţii şi să lăsaţi neacoperită medicina primară.
Vă mulţumesc.

Şi eu vă mulţumesc.
Dacă aveţi o intervenţie pe procedură, altfel, punctul de vedere al grupului dumneavoastră parlamentar a fost expus.

Domnul Damian Florea:
Da, doamna preşedintă, pe procedură am să intervin şi, după aceea, am să spun ce aveam de spus mai devreme, pentru că v-am făcut semn cu mâna şi dumneavoastră mi-aţi arătat că s-a înscris o doamnă la cuvânt, pe care o respect foarte mult, este doamna Aura Vasile, şi eu, fiind un cavaler, dumneavoastră ştiţi, n-aveam cum să insist foarte mult, nu?
În legătură cu ceea ce vroiam să spun, este faptul că s-a vorbit aici despre muncă voluntară şi s-a vorbit un pic cam în sensul că e ceva depăşit, vetust. Aş vrea să nu încurajăm chestiunea asta, pentru că eu încă mă mai gândesc să fiu voluntar la multe acţiuni şi probabil şi mulţi colegi rezonează cu chestiunea asta şi, dacă aruncăm cu anatemă în această sintagmă, nu este bine.
Mai mult decât atât, e vorba despre o tradiţie. Întâmplarea face să mă cheme şi Damian şi medicii fără de arginţi, Cosma şi Damian, merg în religia noastră şi în religie în general.
Deci, haideţi să nu tratăm problema atât de rigid când este vorba de medici şi de actul medical, pentru că Hipocrat şi, cum spuneam mai devreme, Damian şi Cosma nu luau tot timpul un onorariu pentru ceea ce făceau.
Vă mulţumesc.

Eu nu mai am nici un comentariu :?
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

marmotul
elite
elite

Re: Cica o sa facem si voluntariat in curand :-|

Postby marmotul » Fri Jun 12, 2009 8:31 pm

fa si tu un rezumat, ce mi se termina ceaiul pina citesc tot ce zic aia
qpepsi.gif

b3
elite
elite

Postby b3 » Fri Jun 12, 2009 8:58 pm

Nici la asta nu mai ce comentarii sa fac :?
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.

ciresar1988
elder
elder

Postby ciresar1988 » Fri Jun 12, 2009 10:34 pm

Am ajuns sa mi se para Nicolaescu intreg la cap prin comparatie cu imbecilii ceilalti ! Grav !
Cu prostul nescolarizat
Te lupti putin si ai scapat.
Dar duci o lupta colosala,
Cu prostul care are scoala!
(user neserios)

razvan.f
senior
senior

Postby razvan.f » Fri Jun 12, 2009 11:18 pm

Seara mea devine din ce in ce mai buna...
Imi vine sa ii injur pe hipocrat, cosma si damian. Astia din senat nu au inteles nimic. Ce dobitoci... Eu zic sa nu ne mai ridicam salariul si sa luam toti vecinii din bloc, asigurati sau neasigurati, si sa ii consultam si sa ii tratam, in limita posibilitatilor. In felul acesta se va asigura asistenta medicala permanenta cel putin in blocurile in care sunt medici, asistenta medicala gratuita desigur. Capitalismul p---i!

d'Arc
elder
elder

Postby d'Arc » Fri Jun 12, 2009 11:25 pm

pai nu e corect, razvane. tu care stai la bloc ai mai multi vecini pe metru cub decat mine. si atunci eu de unde fac rost de ceapa si gulie si varza si cartofi? :D :D :D :D

doamne fereste, unde s-a ajuns... oricum voluntariat faci la o adica, mai vine un vecin sa-i masori tensiunea, dar ar fi totusi mai bine daca ar fi consimtit. sper macar ca pentru acei medici care vor lucra ca voluntari siliti sa se faca un contract cu BOR sa-i puna in rand, macar post-mortem, cu sfintii doctori fara arginti, sau cel putin cu stefan cel mare.

vazi
senior
senior

Postby vazi » Sat Jun 13, 2009 2:03 am

ciresar1988 wrote:Am ajuns sa mi se para Nicolaescu intreg la cap prin comparatie cu imbecilii ceilalti ! Grav !

subscriu desi il consideram la limita oligofreniei, insa pe bazac il vad si mai grav.
pq pas?

b3
elite
elite

Postby b3 » Sat Jun 13, 2009 12:32 pm

Mie mi se pare Nicolaescu cel mai bun ministru al Sanatatii din ultimii 10 ani. Cel putin in ultimii doi ani de mandat a aratat ca intelege care sunt problemele sistemului medical si a incercat sa le rezolve - programul national cu analizele de sange, programele de screening pt cancer de col uterin si boli cardiovasculare cu care se lauda acum Bazac sunt proiecte ale lui Nicolaescu (sau cel putin gandite pe vremea lui). Nu stiu sigur proiectul cu cele opt spitale regionale daca tot al lui a fost sau ideea era dinaintea lui. O greseala mare a fost cum a administrat campania de vaccinare anti-HPV, trebuia o campanie de informare inainte, dar cred ca nu s-a asteptat nimeni din Minister si ASPuri la campania anti-vaccin starnita de unele grupuri religioase.

Ma rog, probabil mai sunt si alte lucruri bune / greseli care se vad mai bine din spitale. Pe mine ma incanta ca se implica in continuare, i-a mai dat de cateva ori cu rigla peste degete lui Bazac anul asta :) Si dincolo de politica si campania electorala pentru PNL pare sa creada ceea ce spune.

b3
elite
elite

Postby b3 » Sat Jun 13, 2009 12:50 pm

nu mai pot edita primul post. Acum am vazut ca s-a adoptat modificarea ordonantei de mai sus, propunerea lui Nicolaescu a fost respinsa

Şi eu vă mulţumesc.
Acum am să vă supun la vot propunerea făcută de domnul Eugen Nicolăescu, cu privire la întoarcerea la comisie.
Votul este deschis, vă rog să votaţi. Propunerea a fost respinsă cu 115 de voturi împotrivă, 66 pentru şi 5 abţineri.
Dezbaterea generală a fost epuizată. Nefiind nici amendamente, urmează votul final, şi cu aceasta am încheiat şi dezbaterile pentru ziua de astăzi.
Începe sesiunea de vot final.

Începem, în câteva minute, votul final.

5. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.32/2009 pentru modificarea art.7 din Legea nr.263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. Este lege ordinară.
Vă rog să votaţi.
S-a încheiat votul: 159 de voturi pentru, 58 împotrivă şi 4 abţineri.
Cu aceasta, sesiunea de vot final a luat sfârşit.

Am urmarit traseul ordonantei asteia de cand le-a venit ideea si am vazut ca in Comisia legislativa s-a mentionat clar ca termenul "obligatoriu" este aiurea si o incalcare a protocolului semnat intre mefisti si minister. Nu mai tin minte Comisia economica sau cum s-o numi ce-a zis de banii pt plata centrelor de permanenta, dar la cum se plangea zilele trecute Irinel Popescu (presedintele CNAS) ca a cerut o suma la rectificarea bugetara si i s-a dat doar jumate care acopera doar salariile si nu stiu mai ce, si ruga furnizorii (de medicamente si alte chestii :) ) sa nu sisteze livrarile catre spitale desi nu are cu ce sa-i plateasca momentan... ma intreb si eu cam ce e in capul parlamentarilor.

Im
elite
elite

Postby Im » Sat Jun 13, 2009 5:37 pm

b3 wrote:Mie mi se pare Nicolaescu cel mai bun ministru al Sanatatii din ultimii 10 ani.

Daca mai atentezi la tihna noastra cu chestii din astea, un grup de forumisti revoltati o sa puna bani la comun ca sa închirieze o masina care sa te calce (+ frâna si marsarier + demaraj cu patinarea rotilor + din nou frâna + .....). :?
Singura durere suportabilă e durerea altora.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sat Jun 13, 2009 10:48 pm

de fapt in ultimii 10 ani au fost numai calamitati.
numai cand imi aduc aminte de cinteza ( care medical o fi ok dar administrativ a fost muci) ma doare capul.
nicolaescu a fost un cretin, in rand cu ceilalti, a caror prestatie a fost penibila si uneori a frizat penalul.

bazac e un pampalau lipsit de orice autoritate (nici nicolaescu nu o avea dar macar o mima)
de ex, de cand cu reparatiile spitalului bagdasar se chinuie sa mute sectiile de pe acolo prin alte spitale si aia refuza sa plece.
si el nu e in stare sa scrie cu stiloul ala ministerial un ordin.

pe asta il avem noi sef.
sa ne traiasca
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

b3
elite
elite

Re:

Postby b3 » Sun Jun 14, 2009 4:27 pm

Im wrote:Daca mai atentezi la tihna noastra cu chestii din astea, un grup de forumisti revoltati o sa puna bani la comun ca sa închirieze o masina care sa te calce (+ frâna si marsarier + demaraj cu patinarea rotilor + din nou frâna + .....). :?

M-am gandit de doua ori inainte sa scriu asta pe forum :p Da' n-am zis ca a fost vreo minune de ministru, doar ca a fost mai bun decat ceilalti. Scrie tu care ministri din 1999 incoace au fost mai buni decat Nicolaescu ?

Doll
elder
elder

Postby Doll » Sun Jun 14, 2009 4:44 pm

nici eu nu zic ca a fost bun dar cele mai mari cresteri salariale+ bonurile de la el le avem.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sun Jun 14, 2009 6:31 pm

[quote="Doll"]nici eu nu zic ca a fost bun dar cele mai mari cresteri salariale+ bonurile de la el le avem.[/quote

le avem de la cresterea economica nu de la nicolaescu
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

ikujjj
senior
senior

da' banii? cu banii cum ramane? :D

Postby ikujjj » Mon Jun 15, 2009 9:18 am

kooksee wrote:de fapt in ultimii 10 ani au fost numai calamitati.
numai cand imi aduc aminte de cinteza ( care medical o fi ok dar administrativ a fost muci) ma doare capul.
nicolaescu a fost un cretin, in rand cu ceilalti, a caror prestatie a fost penibila si uneori a frizat penalul.

bazac e un pampalau lipsit de orice autoritate (nici nicolaescu nu o avea dar macar o mima)
de ex, de cand cu reparatiile spitalului bagdasar se chinuie sa mute sectiile de pe acolo prin alte spitale si aia refuza sa plece.

pe asta il avem noi sef.
sa ne traiasca

bazac e cel mai anti-medici ministru din ultimii 10 ani! asta e sigur...

vazi
senior
senior

Re:

Postby vazi » Mon Jun 15, 2009 11:57 am

Im wrote:
b3 wrote:Mie mi se pare Nicolaescu cel mai bun ministru al Sanatatii din ultimii 10 ani.

Daca mai atentezi la tihna noastra cu chestii din astea, un grup de forumisti revoltati o sa puna bani la comun ca sa închirieze o masina care sa te calce (+ frâna si marsarier + demaraj cu patinarea rotilor + din nou frâna + .....). :?

de placerea situatiei as pune si eu bani insa cred ca dreptatea e ca Nicolaescu a fost mai bun decat cei de dinaintea lui. pe bune cred asta.
are si a avut o gramda de situatii in care a provocat isteria lumii medicale insa a facut si niste chestii bune.
pq pas?

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Mon Jun 15, 2009 12:32 pm

eu zic ca alea bune le-a facut silit de imprejurari, nu a facut nimic de capul lui

vazi
senior
senior

Postby vazi » Mon Jun 15, 2009 12:43 pm

kooksee wrote:de fapt in ultimii 10 ani au fost numai calamitati.

pe asta il avem noi sef.
sa ne traiasca

dap, buna treaba: ministrul sa fac ordine intr-o ograda.
si ce personal disciplinat are spit bgdasar, un exemplu pentru dedicatia profesionala sau pt a nu fi restanti cu ceva credite de uz personal ce nu pot fi acoperite de cumva scade numarul de pacienti.
:green:
cat despre chestiile bune as vrea sa zic ceva: intamplator stiu cum s-au facut o parte din chestiile bune si cele care se doreau bune- din acestea nu este la nici una autor, mai mult si -a arogat acest merit. insa a facut, si de bine de rau, carpacite, schiopae a facut- nu s-a rezumat la declaratii "am dat aparatura..." "am renovat spitalul X" etc a inceput sa priceapa cum funct sistemul si a lucrat la sistem si nu la infrastructura din judetul X sau y doarr pentru a vb... eh si pe cand lumea a inceput sa intelega si sa faca- si el a intrat in rand cu restul si a dat si cateva tunuri frumoase. ce ii o chestie remarcabila ca erau frumoase ptr toata lumea imo/imho.
baiu ii ca devenim offtopic.
si deci revenind: care ii legatura intre ambulantza/smurd /arafat & urgentisti in orice situatie si aceste centre- incearca sa bage ca matza sub covor o problema de fapt?
pq pas?

b3
elite
elite

Postby b3 » Mon Jun 15, 2009 1:27 pm

Vezi expunerea de motive a ordonantei http://www.cdep.ro/caseta/2009/05/06/pl09257_se.pdf si avizul legislativ, foaaarte interesant apropo de obligativitate.

Ce nu se spune in expunerea de motive este ca centrele de permanenta exista de vreun an-doi, au functionat (nu peste tot dar suficient), la un moment dat medicii nu si-au mai primit banii, comunitatea locala nu prea s-a implicat in amenajarea centrelor, asa ca si medicii au renuntat. Motivul n-a fost ca "au optat" sa nu se duca.

Ca idee, centrele de permanenta nu sunt o treaba rea, dar aplicabilitatea si interesul din partea autoritatilor este zero.

marmotul
elite
elite

Postby marmotul » Wed Jun 24, 2009 3:23 pm

Dr. Ion BAZAC, ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor medicilor de familie au discutat ieri, 23 iunie 2009 despre o nouă formă de organizare a centrelor de permanenţă.

Începând cu cel de-al treilea trimestru al acestui an, Ministerul Sănătăţii va înfiinţa noi centre de permanenţă sub forma de call-center. Aici medicii de familie vor acorda 24 de ore din 24 recomandări şi informaţii medicale telefonice.

Mecanismul va funcţiona după principiul Centru de consultaţii telefonice, iar pacienţii care vor apela centrul de permanenţă vor primi direct de la medici informaţii de ordin medical.

Medicii de familie vor acorda asistenţa medicală în aceste centre în afara orelor de program şi vor avea un contract separat. Aceştia vor fi instruiţi şi vor utiliza în comunicarea cu pacienţii protocoale standard care vor fi realizate în perioada următoare.

Centrele de permanenţă call-center vor funcţiona o perioadă în acelaşi timp cu centrele de permanenţă care funcţionează în prezent.

“În primă fază vom înfiinţa două astfel de centre pilot de tip call- center, unul în mediu urban şi celălalt în mediul rural. De săptămâna viintoare, o echipă mixtă MS-medici de familie va începe să lucreze la modificarea cadrului legislativ şi elaborarea normelor metodologice de funcţionare ale acestor noi instituţii. Reorganizarea centrelor de permanenţă va aduce beneficii atât pacienţilor, care vor avea la dispoziţie posibilitatea consultării unui medic la orice ora din zi şi din noapte, cât şi spitalelor şi serviciilor de ambulanţă, care, în acest fel, vor fi degrevate de rezolvarea unor cazuri simple, care nu sunt urgenţe ori care nu necesită tratament de specialitate. Acest sistem funcţionează eficient în ţări din Uniunea Europeană ca Anglia şi Portugalia, ţări baltice, în Suedia şi Danemarca”, a declarat ministrul Sănătăţii în timpul întâlnirii cu medicii de familie.

Pentru funcţionarea centrelor de permanenţă, Ministerul Sănătăţii a alocat anul acesta un buget de aprox. 26 milioane lei.

ps-nea ministru e si medic?
qpepsi.gif

Return to “Viata in spital”