http://www.pnl.ro/Public/art/4523/Eugen ... ntara.html
Extras din stenograma şedinţei plenului Camerei Deputaţilor din data de 10 iunie 2009
Doamna Roberta Alma Anastase:
Punctul 8, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.32/2009 pentru modificarea art.7 din Legea nr.263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
De asemenea, este procedură de urgenţă.
Îi dau cuvântul reprezentantului iniţiatorului. Vă rog.
Domnul Cristian Irimie (secretar de stat, Ministerul Sănătăţii):
Mulţumesc, doamna preşedinte.
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Prin actul normativ prezent se urmăreşte participarea medicilor de familie la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, zilnic între ore 15,00-20,00 în intervalul luni-vineri şi între orele 8,00-20,00 în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României.
Asigurarea permanenţei în afara orelor de program este similară cu asigurarea gărzilor din spitale.
Prin prezentul proiect de act normativ se va realiza accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară, indiferent de oră şi de zonă, în special în mediul rural; reducerea numărului de solicitări ale serviciilor judeţene de ambulanţă şi creşterea capacităţii de intervenţii a acestor servicii, prin deplasările ambulanţelor la cazurile care sunt urgenţe reale; evitarea aglomerării structurilor de primiri urgenţe ale spitalelor.
Menţionăm că susţinem raportul întocmit de Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor şi, având în vedere cele sus-menţionate, vă adresez rugămintea de a adopta prezentul proiect de act normativ.
Vă mulţumesc.
Doamna Roberta Alma Anastase:
Şi eu vă mulţumesc.
Din partea comisiei, vă rog.
Doamna Rodica Nassar:
Mulţumesc, doamna preşedinte.
Comisia pentru sănătate şi familie a fost sesizată cu dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.32/2009 pentru modificarea art.7 din Legea nr.263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi trimis comisiei pentru examinare în fond, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională.
În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, în conformitate cu prevederile art.73 din Constituţia României, republicată.
Prin iniţiativa legislativă menţionată se doreşte asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare după orele de program, în zilele libere, sâmbătă şi duminică, şi în zilele de sărbători legale.
Se introduce participarea obligatorie a medicilor de familie la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale şi se suplimentează, totodată, numărul de posturi de medic de la cinci la şapte medici şi numărul de posturi de asistent medical de la cinci la şapte asistenţi medicali.
Comisia pentru sănătate şi familie a dezbătut proiectul de lege menţionat în şedinţa din 24 mai 2009.
În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de Senat.
Doamna Roberta Alma Anastase:
Vă mulţumesc.
În cadrul dezbaterilor generale, domnul Eugen Nicolăescu.
Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:
Doamnă preşedinte,
Stimaţi colegi,
Sigur că este un proiect de lege foarte important, de aceea e şi bine să ne aplecăm asupra lui cu toată seriozitatea.
Aş remarca două vicii: unul de fond şi altul de formă.
Aş începe cu cel de formă, că este mai uşor. Noi, astăzi, aici, în plenul Camerei Deputaţilor, discutăm varianta Senatului. Numai că, în varianta Senatului, se modifică şi art.8, nu numai art.7. În consecinţă, textul legii nu mai este pus de acord cu titlul. În titlu vorbim numai de modificarea art.7, dar în text vorbim şi de modificarea art.8.
În consecinţă, ar trebui comisia să ia în consideraţie şi putem face în plen modificarea (e vorba de modificarea art.7 şi, ca să punem de acord titlul cu conţinutul.
În ceea ce priveşte viciul de fond, cred că aici trebuie să ne aplecăm mai mult asupra acestui proiect de lege.
Sigur că este important să avem medicină primară, care să asigure servicii de bună calitate tuturor cetăţenilor acestor ţări. Sigur că este important ca să asigurăm, mai ales, anumite servicii în perioada în care medicii de familie nu-şi mai desfăşoară activitatea, nemaiavând program. Sigur că este important să avem centre de permanenţă şi ele sunt reglementate succesiv prin mai multe acte normative.
Numai că, venim aici, în acest act normativ, care mi se pare şi imoral şi ilegal, să obligi medicii de familie, care sunt medici care îşi desfăşoară activitatea în regim privat, să facă ceva fără bani, pentru că aşa doreşte cineva.
Şi am să vă dau texte din lege, ca să vedeţi că vorbesc foarte clar. Medicii de familie astăzi sunt cei care încasează bani de la casele de asigurări de sănătate pentru cetăţenii asiguraţi şi, de asemenea, de la Ministerul Sănătăţii, pe anumite programe de sănătate, pe care ei sunt obligaţi să le facă, cum ar fi, de exemplu, vaccinarea populaţiei, pe programul naţional de imunizări. Dar, să vii în această lege şi să spui că aceste servicii medicale se acordă tuturor persoanelor care le solicită, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, asta înseamnă că toate persoanele neasigurate vor beneficia de aceste servicii, fără să le plătească nimeni.
Iertaţi-mă, cred că timpul muncii voluntare a trecut. Iertaţi-mă, dar cred că a-i obliga pe privaţi să facă muncă voluntară pentru stat, iar a trecut. Dacă legiuitorul, adică noi, dorim să facem aşa ceva, însemnează că ne întoarcem înainte de '89.
Sunt de-a dreptul consternat de faptul că Ministerul Sănătăţii introduce o asemenea prevedere într-un act normativ în anul 2009.
În consecinţă, pentru a pune de acord toate aceste lucruri, cred că cea mai bună soluţie aceasta ar fi, să retrimitem raportul la comisie, să fie rechemat iniţiatorul, să se pună de acord asupra acestor lucruri total nelalocul lor şi să se revadă textul ordonanţei şi al legii aprobate de către Senat, astfel încât să nu mai avem asemenea... eu le-aş numi aberaţii legislative.
Vă mulţumesc.
Doamna Roberta Alma Anastase:
Şi eu vă mulţumesc.
Domnul Mircea Toader.
Domnul Mircea-Nicu Toader:
Sigur că pot să-i dau dreptate domnului deputat Nicolăescu din punct de vedere al modificării titlului, că am modificat încă un articol, dar, în rest, nu ştiu dacă mai trebuie trimisă la comisie. Şi am să încerc să-i dau o replică.
Nimeni nu va face muncă voluntară, există contractul cu casa, probabil că acolo va fi o prevedere pentru care, printr-o modalitate de cuantificare, va fi asigurată şi o plată.
Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din bancă):
Nu poate pentru neasiguraţi!
Domnul Mircea-Nicu Toader:
Lăsaţi-mă să-mi termin ideea!
Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din bancă):
Dar nu se poate!
Domnul Mircea-Nicu Toader:
Deci, lăsaţi-mă să-mi termin ideea.
Orice este posibil, dacă ne gândim la sănătatea populaţiei şi dacă ne gândim că această modificare legislativă a fost făcută pentru cei amărâţi, de pe la ţară, când sunt abandonaţi, pur şi simplu, şi găsesc uşa închisă la medicii de familie şi nu găsesc la cine să se ducă. Deci, în primul rând să ne gândim la efectele sociale şi vom găsi şi o soluţie de acest tip, pentru a plăti, pentru a fi plătiţi. Ştiţi foarte bine că, în regimul de urgenţă, nu se plăteşte nimic, dar nici să laşi oamenii abandonaţi, fiindcă poate n-am venit cu un sistem care să asigure o astfel de asistenţă permanentă.
Vom vedea dacă, pe parcursul aplicării ei, vom vedea cum va fi aplicată şi cum va fi acceptată de medicii de familie, dar cred că, prin contractele pe care le fac cu casele de asigurări, în mod cert se va putea prevedea şi o modalitate de cuantificare şi de plată a acestor servicii.
Vă mulţumesc.
Doamna Roberta Alma Anastase:
Şi eu vă mulţumesc.
Doamna deputat Aura Vasile.
Doamna Aurelia Vasile:
Grupul Partidului Social Democrat + Partidul Conservator va vota acest proiect de lege.
Este o iniţiativă care este în folosul celor care au mai puţine resurse şi celor care au mai puţină asistenţă medicală. Într-adevăr, după aplicarea acestei măsuri este posibil să apară decalaje sau lucruri care trebuie îndreptate, dar nu putem să îndreptăm niciodată ceva ce nu am început.
Deci, pentru cei pe care, în marea majoritate îi reprezentăm noi, vom vota acest proiect de lege.
Doamna Roberta Alma Anastase:
Vă mulţumesc.
Domnul Márton Árpád, din partea Grupului parlamentar al UDMR, aveţi pe procedură intervenţie?
Domnul Márton Árpád-Francisc:
Doamnă preşedinte,
Doamnelor şi domnilor,
Nu mă miră, pentru că, de la o vreme, aşa se uzitează. Se taie anumite sume de bani şi se pun în cârcă nişte atribuţii în plus.
Deci s-au tăiat banii care, per capita, ar fi revenit medicilor de familie şi mai sunt împovăraţi şi cu alte persoane, care nu sunt asiguraţi, faţă de care au nişte obligaţii fără ca statul, grijuliu, cum este, să bage din bugetul de stat, de exemplu, ceva în plus.
Prin această ordonanţă şi, mă rog, Legea bugetului, pe care aţi aprobat-o, pe de o parte aţi tăiat din fondurile medicinei primare, pe de altă parte aţi dat o muncă în plus. Prin asta, de fapt, nu ajutaţi pacienţii, pentru că prin asta ajutaţi medicii să se orienteze în spre alte direcţii şi să lăsaţi neacoperită medicina primară.
Vă mulţumesc.
Doamna Roberta Alma Anastase:
Şi eu vă mulţumesc.
Dacă aveţi o intervenţie pe procedură, altfel, punctul de vedere al grupului dumneavoastră parlamentar a fost expus.
Domnul Damian Florea:
Da, doamna preşedintă, pe procedură am să intervin şi, după aceea, am să spun ce aveam de spus mai devreme, pentru că v-am făcut semn cu mâna şi dumneavoastră mi-aţi arătat că s-a înscris o doamnă la cuvânt, pe care o respect foarte mult, este doamna Aura Vasile, şi eu, fiind un cavaler, dumneavoastră ştiţi, n-aveam cum să insist foarte mult, nu?
În legătură cu ceea ce vroiam să spun, este faptul că s-a vorbit aici despre muncă voluntară şi s-a vorbit un pic cam în sensul că e ceva depăşit, vetust. Aş vrea să nu încurajăm chestiunea asta, pentru că eu încă mă mai gândesc să fiu voluntar la multe acţiuni şi probabil şi mulţi colegi rezonează cu chestiunea asta şi, dacă aruncăm cu anatemă în această sintagmă, nu este bine.
Mai mult decât atât, e vorba despre o tradiţie. Întâmplarea face să mă cheme şi Damian şi medicii fără de arginţi, Cosma şi Damian, merg în religia noastră şi în religie în general.
Deci, haideţi să nu tratăm problema atât de rigid când este vorba de medici şi de actul medical, pentru că Hipocrat şi, cum spuneam mai devreme, Damian şi Cosma nu luau tot timpul un onorariu pentru ceea ce făceau.
Vă mulţumesc.
Eu nu mai am nici un comentariu
