Suceava, 4 mai /Agerpres/ - Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a recomandat medicilor de familie ca, începând cu luna mai, să prescrie reţete compensate şi gratuite doar pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepţia cazurilor justificate din punct de vedere medical, când perioada poate fi prelungită până la 90 de zile, cu avizul CJAS Suceava.
Directorul CJAS Suceava, Cristina Iordăchel, a declarat că prescrierea ''abuzivă'' a reţetelor pe o perioadă de nouă luni a condus la înregistrarea unor consumuri 'extraordinare la medicamente' în primele trei luni ale acestui an.
'Precizăm că în primele trei luni, farmaciile sucevene au consumat deja aproape jumătate din bugetul alocat pe 2009. Vârful a fost în luna martie, când sucevenii au consumat medicamente în valoare de 105 miliarde lei vechi, faţă de 84 miliarde de lei în ianuarie şi 85 în februarie', a spus Iordăchel.
Directorul CJAS Suceava a precizat că pe primul loc la consumul de medicamente se situează antitusivele şi medicamentele pentru boli psihice.
Numai pentru două medicamente antitusive, gen sirop de tuse din plante, facturile pe luna martie se ridică la 200.000 de lei, iar pentru trimestrul I consumul de medicamente la bolile psihice se ridică la 2,2 milioane de lei, în condiţiile în care 'ne permitem 1-1,2 milioane de lei pe trimestru', sumă cheltuită şi anul trecut.
În opinia directorului CJAS, se impune reconsiderarea schemelor de tratament, putând fi recomandate medicamente mai ieftine, pentru ca farmaciile să se încadreze în fonduri. 'Vom discuta cu medicii prescriptori să ia în calcul şi recomandarea unor medicamente mai ieftine, tot de import. Am observat că la un numar foarte mare de asiguraţi aceste tratamente nu s-au mai modificat de multe luni. Cred că aceşti asiguraţi trebuie reconsultaţi şi reevaluaţi. Avem scheme de tratament identice de luni de zile, în cazul bolnavilor cardio-vasculari, în cazul multor boli. Eu cred că pacienţii mai trebuie să se şi vindece. Ei au căpătat un reflex de a se prezenta la farmacie să-şi ia medicamentele', a spus directorul CJAS
Suceava. Iordăchel a dat asigurări că toţi bolnavii vor avea medicamentele necesare în lunile următoare, dar farmaciile trebuie să înţeleagă necesitatea încadrării în buget'.
'Dacă nu vom ajunge la o înţelegere amiabilă vom lua măsuri împotriva prescrierilor abuzive, vor fi reduceri de 10 - 20 - 30% din venitul medicilor de familie. Va fi extrem de dificil să facem plăţi la termen dacă nu monitorizăm consumul de medicamente, iar măsurile le vom lua la nivelul medicilor prescriptori, nu au nicio vină nici farmaciştii, nici pacienţii',
a spus Iordăchel. AGERPRES/(Silvia Marcu)
Si cu mentiunea ca nici macar nu stie ca nu doar medicii de familie prescriu medicamente compensate/ gratuite, sau doar ei or fi hoti in viziunea ei de sefa CJAS Suceava ?
