Salut, sunt student la MG an IV si conditiile din minunatul nostru sistem + altele m-au convins ca un rezidentiat serios nu prea se poate face la noi. M-am gandit la una din cele 2 tari, dar orice sugestie e binevenita. In primul rand ma intereseaza sa fac un rezidentiat "pe bune", de unde sa invat ceva clar si in mod logic, deja sunt satul de toceala inutila si mecanica de pana acum, de dragul unui sistem care zice "hai s-o facem si pe asta", doar ca sa fie facuta, fara a se pune accentul pe logica/conexiuni, ori de timpul pierdut la stagii unde, daca nu ai noroc sa pici cu un profesor cu care sa faci/explice ceva, mai mult prijini peretii ca sa nu se darame cladirea in care te afli (frecvent in aceste cazuri ai interdictie la fisele pacientilor de la doamnele asistente). Inca nu m-am hotarat la o specializare, dar tind mai mult spre un domeniu medical/interventional, decat spre un domeniu chirurgical, si din cauza ca la noi anatomia s-a facut strict din carti, si alea din 1960-1989 in cel mai bun caz. Asadar, momentan oscilez intre cele 2 tari:
UK - pro: stiu engleza, am facut si liceul bilingv, mi-ar fi mult mai usor sa ma adaptez dpdv lingvistic
- contra: peste 2 ani, cand termin eu, UK paraseste UE, ceea ce ar putea complica lucrurile la momentul respectiv
Germania - pro: am auzit din mai multe surse ca rezidentiatul ar fi foarte ok (poate confirma cineva?)
- contra: stiu literalmente doar o boaba de germana, nici macar de un A1, practic as putea zice ca nu o stiu mai deloc, asa ca pana la un C1 ar fi o cale luuuunga, dar daca merita, de ce nu?!
Astept niste pareri de la cei care fac acum/au terminat recent rezidentiatul in aceste tari (si nu numai) si eventual o perspectiva asupra lucrurilor de acolo pentru urmatorii 2-3 ani, daca se merita si de ce, un pro/contra daca se poate pentru fiecare tara in parte. Multumesc! (PS: stiu ca sunt topicuri care dezbat oarecum, dar nu foarte concis dupa parerea mea aceasta tema, plus ca sunt cam vechiute, cred ca niste informatii updatate ar fi de folos multor persoane) Multumesc!