lama de taiat venele e inclusa?
de taiat venele lor...noi cu ce-am gresit?

Un medic din trei renunta la meserie
Geta Roman, Razvan Mihai Vintilescu
4.000 de rezidenti din 14.000 s-au pierdut pe drum in ultimii ani din cauza salariilor descurajante din sistemul medical. In loc sa stea in spital cu mai putin de 4 milioane de lei lunar, tinerii medici prefera alte job-uri.
Rezidentii de la stat vor sa treaca la privat
Pentru a nu fi la mina statului, o buna parte dintre absolventii de medicina aleg specialitati ce le permit sa-si gaseasca de lucru in privat. In perioada rezidentiatului nu prea iau spagi si traiesc din banii parintilor.
Solutia cea mai cautata de tinerii medici pentru a putea profesa o constituie iesirea din sistemul sanitar de stat. Alegerile facute la repartitia posturilor la examenul de rezidentiat demonstreaza ca doresc o alternativa la spaga. Intr-un top al specialitatilor care permit deschiderea rapida a unui cabinet privat, fara investitii majore, cele mai vinate sint cardiologia si ginecologia. Urmeaza endocrinologia, oftalmologia, diabetul si bolile de nutritie.
Sanatate pe credit
In acest moment, in Romania, 31.000 de persoane lucreaza in peste 27.000 de unitati sanitare private. Dintre acestea, aproape un sfert isi desfasoara activitatea pe cont propriu, in afara relatiei contractuale cu casele de asigurari. Pentru a face eficiente aceste cabinete, multi medici apeleaza la credite bancare. Din 2004 pina in prezent, peste 1.000 de cabinete medicale si clinici au beneficiat de imprumuturi printr-un program special al bancii Libra Bank, destinat cadrelor medicale. Valoarea creditelor solicitate pentru deschiderea unui cabinet medical oscileaza intre 5.000 si 20.000 de euro. „In prezent, se remarca o crestere a solicitarilor din domeniul stomatologic, iar pe viitor estimam o crestere a solicitarilor si din partea medicilor specialisti“, ne-a declarat Emil Bituleanu, vicepresedintele Libra Bank.
Interzis la spaga, dar cu bani de acasa
Daca ramin in sistemul de stat, tinerii medici trebuie sa se multumeasca insa cu salarii mici si ore multe de munca. „Eram in salon, cind o pacienta a vrut sa imi bage in buzunar un plic cu bani. Asistenta a vazut si i-a luat plicul din mina. «Ei sint rezidenti. Lasati ca stiu eu ce sa fac», a zis ea si a plecat cu banii“, povesteste un tinar medic rezident. „Spaga nu ajunge pina la rezidenti“, continua el. Sprijinul parintilor ramine esential. Chiar si la 30 de ani.
Examen de somer
Un rezidentiat plin de sacrificii nu garanteaza si obtinerea unui post de medic specialist.
Astfel, dupa absolvirea unei facultati de sase ani, dupa terminarea unui rezidentiat si sustinerea unui examen de specialitate, un medic poate ajunge somer, daca nu exista post de specialist in spitalul respectiv. Sau trebuie sa se mute in alt spital si, nu de putine ori, in alt oras, ori sa renunte la meserie in asteptarea unor vremuri mai bune. •
Absolvent de medicina, distribui medicamente
Mii de medici in care statul a investit milioane de dolari s-au indreptat catre domenii de activitate care nu le mai permit sa practice meseria pentru care s-au pregatit, ori au ales sa mearga in alte tari pentru a profesa in conditii decente.
Directiile in care se indreapta rezidentii in acest moment suna cam asa: devin reprezentanti ai unor firme de medicamente sau ai unora care distribuie aparatura medicala, pleaca in strainatate pentru a-si putea face meseria pentru care s-au pregatit, ori aleg sa faca alt job, fara nici o legatura cu medicina, cum ar fi ziaristica. Statisticile oferite de Ministerul Sanatatii arata ca din peste 14.000 de medici care au inceput rezidentiatul din 2000 incoace, doar vreo 10.000 il mai urmeaza in acest moment. Sint multi absolventi de medicina care nici macar nu au mai intrat in rezidentiat. „Am picat rezidentiatul in primul an cind am dat, mi-am zis ca invat bine, mai incerc o data, insa in acelasi timp am inceput sa-mi caut de lucru. Am fost angajat ca reprezentant medical la o firma de medicamente, ma ocupam de promovarea de medicamente in farmacii, cabinete. Salariul de rezident era atunci de 2,5 milioane de lei, iar la citeva luni de la angajare la firma de medicamente cistigam 15 milioane de lei, plus masina si telefon la dispozitie“, isi aminteste Daniel Tuca, absolvent de medicina care munceste de patru ani pentru firme de medicamente. Firmele mari de acest gen depasesc chiar 200 de angajati ca reprezentanti medicali, mai mult de 90% avind studii de medicina.
Medicinisti, interfata intre doctori si ingineri
O alta orientare pentru absolventii de medicina sint si firmele care distribuie aparatura medicala in sistemul public si privat. „Motivul pentru care am renuntat la medicina a fost lipsa de perspective. Rezidentiatul dura prea multi ani si nu am mai vrut sa stau pe banii parintilor, dupa sase ani de facultate. Solutia era sa ma angajez sau sa plec din tara. Mi-am depus CV-ul la o firma de medicamente si la una de aparatura medicala. Am fost ales la cea din urma, ceea ce a raspuns si unei inclinatii pe care o aveam spre tehnica“, povesteste Bogdan Niculescu, absolvent de medicina care in acest moment a ajuns „o interfata intre medici si ingineri“. Bogdan spune ca ii place ce face si ca, desi a avut posibilitatea sa mearga in strainatate, a preferat sa ramina in tara. •
Putini si prost repartizati
Numarul oficial al medicilor din Romania este de aproximativ 53.000, fara stomatologi. In statisticile OMS, tara noastra se situeaza printre ultimele in Europa in ceea ce priveste numarul de medici raportat la cel de locuitori.
„Exista zone unde avem un deficit cronic de medici si altele in care avem un excedent mare si permanent. In zonele cu multi doctori, se forteaza numarul de servicii medicale acordate“, afirma presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Liviu Cocora. Cele mai sarace, in medici zone din tara sint majoritatea celor rurale si, pe regiuni zona de sud, sud-est - Teleorman, Giurgiu, Tulcea, orasele din sudul Moldovei, dar si Vaslui, o parte din Iasi, Botosani. Zonele cu excedent de doctori sint toate centrele universitare (Bucuresti, Cluj, Tirgu-Mures, Craiova etc.). O situatie similara celei de la noi era in urma cu 10 ani in Ungaria. „Solutiile pentru eliminarea acestor situatii anormale sint ca medicii sa fie incurajati sa mearga in zonele sarace prin implicarea comunitatii locale, care sa le ofere casa, plata intretinerii, a luminii, spre exemplu. In plus, trebuie descurajati sa mai mearga in centrele universitare“, completeaza reprezentantul CMR.
Nu stim citi doctori muncesc de fapt
Oficial, in statisticile MS, in Romania sint inregistrati 53.000 de medici. Nu inseamna ca toti muncesc, la MS fiind inregistrati doctorii care primesc o leafa in sistem public si cei care au cerut sa-si deschida un cabinet, care s-ar putea sa nu functioneze. In plus, o lege valabila pina la sfirsitul acestui an interzice angajarea de medici tineri in locul celor care se pensioneaza sau mor, pentru ca s-a decis blocarea tuturor posturilor bugetare.
Din datele furnizate de OMS, in privinta numarului de medici raportat la 100.000 de locuitori in toata Europa, tara noastra se situeaza in coada listei. Pe primele locuri sint Italia, cu 618 medici, Grecia, cu 453 de medici la acelasi numar de locuitori, si chiar Rusia cu 424 de medici. La noi sint doar 193 de doctori la 100.000 de locuitori. •
Urma scapa turma de urgenta
Salariile mici ale rezidentilor au creat un paradox. Specialitati „grele“ precum medicina de urgenta si neurochirurgia sint alese predominant de cei cu notele cele mai mici la rezidentiat.
„Medicina de urgenta este o specialitate noua si e vazuta prost din punct de vedere financiar de viitorii medici rezidenti. O aleg in mare proportie cei care nu au gasit altceva. Mai mult, dintre acestia o parte parasesc specialitatea pe parcursul rezidentiatului“, spune Raed Arafat, specialist in medicina de urgenta. In domeniul chirurgiei, cenusaresele se numesc neurochirurgia si chirurgia vasculara. Durata mare a perioadei de rezidentiat, 8 ani pentru neurochirurgie, respectiv 7 pentru chirurgia vasculara, precum si raspunderea imensa pe care o implica aceste specialitati de mare finete, puse in balanta cu beneficiile financiare scazute pe termen scurt si mediu, fac din ele o alegere de ultim moment. •
Fana wrote:Pai cum asa stimabile?! Reminiscente de genul "daca nu stii te invatam, daca nu poti de ajutam, daca nu vrei te obligam"
victor wrote:m-am gandit la o speculatie "juridica" legate de numarul de locuri si neanuntarea lui![]()
in legea asta noua 2004 cu modificarea org rezi prevede numarul de locuri cel putin egal cu numarul de absolventi din anul respectiv. Asta inseamna absolventi dupa licenta, nu?![]()
Doll wrote:asta asa e ...la partea asta ai dreptate si poate de asta se amana atat publicarea metodologiei si nr de locuri.
Pe de alta parte...ceea ce spui tu mi-a inspirat o alta idee sinistra......in lege zice ca nr de locuri=nr absolventi. sa zicem ca nr absolventi 2005 =100(numar ales la intamplare ca sa iasa calculele). Deci ei scot 100 locuri la rez. La examen pe langa cei 100 absolventi 2005 se mai prezinta inca 30 absolventi din anii anteriori care sa spunem ca promoveaza toti. Deci 30 absolventi 2005 raman pe dinafara.......atunci....care este ratiunea scoaterii la concurs a unui nr de locuri=cu nr de absolventi? Cum au gandit ei cand au zis ca nr de locuri va fi egal cu nr de absolventi? Nu s-au gandit ca mai dau rez si cei din anii trecuti? Daca nr de locuri va fi intr-adevar egal cu nr de absolventi atunci cu siguranta vor ramane absolventi din promotia 2005 pe dinafara fara drept de practica, fara nimic.....oare somaj se da?...trist...foarte trist....
victor wrote:m-am gandit la o speculatie "juridica" legate de numarul de locuri si neanuntarea lui![]()
in legea asta noua 2004 cu modificarea org rezi prevede numarul de locuri cel putin egal cu numarul de absolventi din anul respectiv. Asta inseamna absolventi dupa licenta, nu?![]()
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests