Admiterea la facultate - concurenţă medie, subiecte complicate
Medicina rămâne o carieră dorită.
Admiterea la facultate - concurenţă medie, subiecte complicate
Febra admiterii la facultate a cuprins toată ţara. Deja s-au încheiat examenele la Politehnica din Bucureşti, ASE, SNSPA şi la unele facultăţi din cadrul Universităţii Bucureşti. Astăzi se finalizează şi la admiterea la Medicină. ÃŽn paralel, universităţile particulare organizează concurs de dosare.
Boom.ro - publicitate online
Cam trei candidaţi pe loc la Medicină, în Bucureşti. Mai exact, 1137 de înscrişi, dintre care 10 din Republica Moldova, pe 396 de locuri finanţate de la buget. Lor li se adaugă cei 4 olimpici care au fost admişi anterior, conform legii. Cei care aspiră la statutul de student la Medicină au avut ieri de susţinut examenul de admitere, compus din 80 de întrebări din biologie şi 40 din chimie sau fizică, în funcţie de optiunea fiecărui înscris.
Cu fiecare candidat ieşit de la examen, creşteau şi emoţiile părinţilor adunaţi ciorchine dincolo de gardul Universităţii. „Cum a fost? Greu? Ce punctaj iei? Vi s-au dat multe probleme? Când aflăm rezultatele?“ voiau să ştie toţi. „A fost normal, ca la orice examen. Eu n-o să iau, am învaţat doar două săptămâni“, ne-a spus Matei Teodorescu, proaspăt absolvent al unui liceu de muzică, clasa de clarinet. A ieşit printre primii din sala de examen, după vreo oră şi jumătate. Tânărul s-a înscris la Medicină, pentru că „e mama medic“, pe de o parte, iar pe de altă parte, crede tânărul, un muzician trebuie să aibă al doilea job, dacă vrea să-şi asigure măcar un venit sigur. Răzvan Toma a învăţat pentru Medicină doi ani. Şi el provine tot dintr-o familie de medici. „A fost foarte greu, mai ales la chimie, foarte multe formule!“. Un alt tânăr căuta un loc liniştit unde să-şi savureze cafeaua, cumpărată de la automat. Trăgea din ţigară, fiindcă nu mai fumase de trei ore. Dan Crăciunescu, ni s-a prezentat, student în anul al II-lea la Asistenţă Medicală, dar aspirant la statutul de student la Medicină Generală. „Nu ştiu ce să zic, subiectele n-au fost extrem de grele. Foarte multă fiziologie, cu axare pe endocrin, pe metabolismul celular. La chimie însă a fost foarte greu, foarte multe reacţii studiate în clasa a XII-a, mai mult cunoştinte de biochimie“.
Astăzi vor susţine examenul de admitere cei înscrişi la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală din cadrul Universităţii de Medicină „Carol Davila“. Cea mai puţin atractivă este specializarea Moaşe (4 ani), unde s-au înscris 49 de candidaţi pe 60 de locuri bugetate - adică 0,81 de candidaţi pe un loc. La celelalte specializări din cadrul aceleaşi facultăţi, unde durata studiilor este de 3 ani, cum ar fi radiologia, balneofiziokine-toterapia, sau asistenţa ori tehnica dentară, concurenţa este de 2,25 candidaţi pe un loc – 349 înscrişi pe 155 locuri bugetate. Cei care obţin note peste 5 la examenul de admitere, dar nu prind un loc finanţat de la buget, pot opta pentru învăţământul cu taxă. Numărul locurilor cu taxă la Universitatea „Carol Davila“ reprezintă 150% din numărul locurilor bugetate. Taxele universitare anuale se ridică la 980 de euro pentru Facultăţile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, unde se învaţă 6 ani, 400 de euro pentru specializarea Moaşe şi 300 de euro pentru celelalte specializări din cadrul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală. (Maria Bărbulescu)
http://www.gandul.info/2005-07-28/educa ... _facultate