O batranica foarte draguta, mica de 1,5 m si cu o tumora renala cat o minge de handbal a fugit (da, fugit, sau na, alergat) dupa mine pe coridor ca sa imi dea o pereche de tanga drept multumire pt. ca i-am facut foaia si am fost draguta.
Alta batranica a incercat sa imi dea cateva zile la rand bani. Era venita din Ungaria, cand ii faceam foaia mi-a bagat 5 lei in buzunar, am facut un mic circ de vreo 3 minute in care eu spuneam ca nu imi trebuie si ea mi-i baga la loc. Bine, am stat cu ei acolo si la sf. i-am pus pe noptiera si am plecat. A doua zi iar mi-a dat 5 lei, am intrebat-o "vreti sa va cumpar iaurt?" a spus ca nu , ca sunt pt. mine. evident i-am dat inapoi. S-a repetat faza, dar mi-a dat bani sa-i cumpar iaurt si a vrut sa tin restul. evident nu l-am tinut.
Cel mai fain a fost la urgente, cand m-am dus cu un scaun cu rotile dupa o batranica imobilizata (cizma scurta, dar nu se putea tara cu ea ), era fiul ei cu ea (amandoi de prin Oltenia veniti ). am stat cel putin jumatate de ora (si nu exagerez) timp in care fiul ei incerca sa ma convinga sa iau ceva bani ca am fost atat de draguta A zis ca imi aduce o cutie de ciocolata, sa imi ia un suc sau ceva. I-am pus sa aprinda o lumanare pt. mine ca sa ma ajute Dumnezeu si e destul.
Cel mai mult am primit 100 ron pt. ca l-am dus pe nashul unui asistent dintr-o cladire in alta. Nici nu am stius ca omul mi-a pus banii in mana, ca m-a luat de mana si a spus
"un buchet de flori pt. dumneavoastra" , stiu ca ma uitam la el si ma intrebam daca e nebun, ca n-avea flori la el. Am inceput sa-i explic si lui ca n-am nevoie, ca nu-mi trebe, ca l-am dus pana acolo, ca sunt studenta, ca il stiu pe asistentul respectiv, dar pana cand a ajuns in fata medicului nu mi-a dat drimul la mana.
Am mai primit 50 de lei, dar nu direct ci prin altcineva. Venise un baiat din Arad cu fractura de tibie, eu cu ortopedul si inca o colega ne-am ocupat de el si la sf. zilei, dupa ce a plecat mi-a dat ortopedul 50 de lei , ca stia ca nu-i acceptam de la bunica baiatului.
A, altadata un barbat a venit cu o plaga taiata pe gamba, i-a cam fost frica la inceput cand m-am apucat sa il suturez, ca stia ca sunt studenta dar a fost ok pana la urma. A vrut sa imi dea 50 de lei, i-am spus ca nu, ca eu nu iau si nu-mi trebe, am si plecat din sala respectiva si el mi-a lasat banii pe targa si a plecat.
Deci nu, benevol nu iau, dar daca pacientul lasa banii la altcineva mi se pare normal sa ii iau eu si nu colegul.
De obicei cand vad ca scoate cineva bani metoda este sa imi pun mainile pe buzunare, sa dau din cap si sa spun ca nu vreau, iar daca asta nu ii convinge plec din sala si revin la iesire daca mai trebuie sa ii spun ceva.
La gineco am ajutat o fata sa nasca (eram pe post de psiholog), eu si inca 2 colege, sotul ei a vrut sa ne dea 20 de euro, nu am acceptat, ne-am dus in vizita la ea si ne-a dat 3 Milka mari. dar noi i-am cumparat haine bebelui asa ca i-am intrecut la "atentii".
Aveam un coleg care facuse o pasiune din a duce pacientii cu scaunul cu rotile la raze, nu am inteles de ce vroia sa faca asa ceva in loc sa puna gipsuri, sa conulte, sa reduca fracturi. Am aflat dupa aceea ca primea 10 ei de la unii pacienti.
Trist, nu?
Am auzit ca atunci cand ti se ofera si nu vrei trebuie sa ii spui pacientului asta pe un ton mai ridicat , sa nu te jigneasca cu astfel de gesturi. Eu cred ca daca ii spun asta se duce naibii toata mini relatia medic/student-pacient, deci nu sunt adepta.
Nu vad nimic rau in a accepta dupa ce e totul gata atata yimp cat tratezi la fel un pacient care da cu unul care nu da si nu conditionezi cu nimic actul medical sau comportamentul tau ca medic. Ca sunt unii care pana sa le dai sunt morocanosi si dupa ce le dai sunt numai un zambet. Asta mi se pare penibil.
P.S: de fapt cea mai mare atentie a fost de 100 de euro , am primit-o de la bunica-miu pt. ca am fost in operatie si dr evident nu a luat banii