Germania - acte necesare

vmc
elite
elite

Re: Germania - acte necesare

Postby vmc » Tue Aug 10, 2010 8:12 am

Nu trebuie schimbate, eu aveam nevoie pentru a calatori in alt spatiu planetar. In rest merge cu buletinul
nicht wahr?

holliday
elite
elite

Postby holliday » Tue Aug 10, 2010 8:19 am

vmc wrote:Cu permisul de conducere cum ati facut? Eu tot cu cel romanesc sunt (si e si de tip vechi :D )

ei, cel mai simplu si ti'l face pe loc (cred) e sa zici ca l'ai pierdut. (evident in romania)
dar acum cu astea noi, cred ca dureaza ceva mai mult pentru ca au nustu' ce sisteme de protectie, bla bla...
in federerland, mi l'au schimbat in cateva zile(fara examen, ca acu cica facem parte din CE AELE 25+2, dar am platit vreo 150 de euro, ca asa'i la ei, totul se plateste), adica mi l'au luat pe al meu de ro :( si pe ala de state (m'a pus dracu' sa le arat) si mi'a dat unu frumos roz,nou de ch.
fara limita de preschimbare si care merge peste tot. (cred :) am venit cu el in ro, m'a oprit politia, s'a benoclat un pic la poza (cred ca era tot ce reuseau sa citeasca) si apoi m'au lasat in pace.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Wed Aug 11, 2010 9:07 am

Am si eu o intrebare: eu am unbefristet Arbeitserlaubnis. Stie cineva daca trebuie refacut (si asteptat cu saptamanile) daca ma mut in alta clinica si alt Land? Cei de la personal mi-au zis ca nu, insa nu stiu pe unde am vazut ca pe cineva l-a pus sa-l schimbe su n-as vrea surprize de-astea
nicht wahr?

holliday
elite
elite

Postby holliday » Wed Aug 11, 2010 12:21 pm

vmc wrote:Am si eu o intrebare: eu am unbefristet Arbeitserlaubnis. Stie cineva daca trebuie refacut (si asteptat cu saptamanile) daca ma mut in alta clinica si alt Land? Cei de la personal mi-au zis ca nu, insa nu stiu pe unde am vazut ca pe cineva l-a pus sa-l schimbe su n-as vrea surprize de-astea

da-i un mesaj userului vmc, este foarte de treaba si'ti va raspunde prompt la toate intrebarile. vmc e userul care detine controlul imigrarii in germania sigur el te va lamuri.

cris3
senior
senior

Postby cris3 » Wed Aug 11, 2010 12:49 pm

Holliday are dreptate, vmc iti raspunde promt, te ajuta cu toate cele, eventual te ia si la ea acasa :green:

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Wed Aug 11, 2010 6:30 pm

[quote="vmc"]Am si eu o intrebare: eu am unbefristet Arbeitserlaubnis. Stie cineva daca trebuie refacut (si asteptat cu saptamanile) daca ma mut in alta clinica si alt Land? Cei de la personal mi-au zis ca nu, insa nu stiu pe unde am vazut ca pe cineva l-a pus sa-l schimbe su n-as vrea surprize de-astea[/quote]

acuma cand am schimbat jobul ma asteptam sa trebuiasca sa merg iar la agentur fur arbeit. dar nu a mai fost necesar. in niederbayern, cel putin, se pare ca nu trebuie schimbat. dar daca te muti in alt land, o iei de la capat cu colegiul medicilor, acte de legalizat, renteversicherung...toata povestea.

holliday
elite
elite

Postby holliday » Wed Aug 11, 2010 7:37 pm

bai frate dar toti se muta???
pana si eu din octombrie...
care vine sa ma ajute sa car mobila?

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Wed Aug 11, 2010 7:45 pm

[quote="holliday"]bai frate dar toti se muta???
pana si eu din octombrie...
care vine sa ma ajute sa car mobila?[/quote]

vinde-o si cumpara-ti alta noua. :D desi nici asta nu e distractiv...canapelele le-am cumparat in iunie si vin pe la sf lui sept :D

vmc
elite
elite

Postby vmc » Wed Aug 11, 2010 7:48 pm

asa am patit si eu, am comandat in august si le-am primit in octombrie, in plus e asa de noua, doar gigi a dormit pe ea, iar acum vrea sa mi-o cumpere la pret de una veche
nicht wahr?

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Wed Aug 11, 2010 8:02 pm

[quote="vmc"]asa am patit si eu, am comandat in august si le-am primit in octombrie, in plus e asa de noua, doar gigi a dormit pe ea, iar acum vrea sa mi-o cumpere la pret de una veche[/quote]

stiu..noi nu am avut norocul sa gasim asa. faza e ca si mutatul mobilei e foarte scump. am o cunostinta care s-a mutat si aplatit 1000 de euro in care a intrat transportul (pt 70 de km) si caratul lucrurilor in casa. si nu a avut nu stiu cata mobila.

cris3
senior
senior

Postby cris3 » Wed Aug 11, 2010 10:00 pm

maria_m wrote: 1000 de euro in care a intrat transportul (pt 70 de km) si caratul lucrurilor in casa

:help: :shock: :shock:

insemna ca aici raman, in conditiile astea :mrgreen:
noi numai ce ne-am cumparat mobila, insa nu a durat asa mult pana am primit-o, am comandat-o la sfarsitul lui iunie si in ultima saptamana din iulie am avut.o acasa.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Wed Aug 11, 2010 10:13 pm

exista varianta inchirierii camionului, care e vreo 50-80 E si mutatului cu ajutorul...fiecare dupa imaginatia proprie. eu asa am facut pana acum.
nicht wahr?

holliday
elite
elite

Postby holliday » Wed Aug 11, 2010 10:30 pm

eu car cu masina...sac.
pe rand.

mai greu o sa fie cu televizorul ca nu o sa incapa :(

in fine, imi cer scuze de offtopic. merg sa fac unu separat

RXAlex
junior
junior

Postby RXAlex » Thu Aug 12, 2010 12:29 pm

Salutare oameni buni! Am niste nelamuriri,poate ma ajuta cineva. Am fost la un interviu in Germania,toate bune,m-au acceptat si acum urmeaza partea frumoasa cu actele. Am facut rost de toate actele necesare,am facut copii legalizate la ambasada germaniei ( a trebuit sa bat un drum pana in Bucuresti) ,iar cei de la firma mi-au cerut apostila dupa copiile legalizate de la foaia matricola,sertificat conformitate si diploma licenta. Toate bune si frumoase numai ca cei de la tribunalul din Suceava unde am fost eu nu vor sa-mi apostileze copiile legalizate. Nu mi-au explicat clar de ce nu vor, era dealtfel prima situatie de gen cu care se confruntau,nici ei nu stiau prea bine. Am vb si cu cei de la firma ,mi-au spus ca nu se poate asa ceva ,nu au nici un motiv sa refuze sa-mi apostileze copiile legalizate,insa degeaba,aici nu vor sa mi le apostileze. Voi v-ati confruntat cu asa ceva? Ce ati facut? Puteti sa-mi dati vreun sfat ,ceva? Va multumesc. Toate cele bune.

manolo
elder
elder

Postby manolo » Thu Aug 12, 2010 2:11 pm

RXAlex wrote:Salutare oameni buni! Am niste nelamuriri,poate ma ajuta cineva. Am fost la un interviu in Germania,toate bune,m-au acceptat si acum urmeaza partea frumoasa cu actele. Am facut rost de toate actele necesare,am facut copii legalizate la ambasada germaniei ( a trebuit sa bat un drum pana in Bucuresti) ,iar cei de la firma mi-au cerut apostila dupa copiile legalizate de la foaia matricola,sertificat conformitate si diploma licenta. Toate bune si frumoase numai ca cei de la tribunalul din Suceava unde am fost eu nu vor sa-mi apostileze copiile legalizate. Nu mi-au explicat clar de ce nu vor, era dealtfel prima situatie de gen cu care se confruntau,nici ei nu stiau prea bine. Am vb si cu cei de la firma ,mi-au spus ca nu se poate asa ceva ,nu au nici un motiv sa refuze sa-mi apostileze copiile legalizate,insa degeaba,aici nu vor sa mi le apostileze. Voi v-ati confruntat cu asa ceva? Ce ati facut? Puteti sa-mi dati vreun sfat ,ceva? Va multumesc. Toate cele bune.

Cred ca problema era ca nu pot sa apostileze COPII, chiar legalizate, ci doar originale. Sa iti explic de ce cred asta: cand mi-am dat eu actele la tradus si apoi legalizat, m-a sunat traducatoarea sa ma intrebe daca nu am cumva nevoie sa imi apostilez intai actele, ptr ca atunci ar fi fost inutil sa traduc si sa legalizez inainte de a apostila.
Sper ca te ajuta informatiile! Dar sigur ai nevoie de apostila? Asa ti-au zis cei de la Bezirksregierung unde o sa depui ptr Approbation?

Bafta!
Cum nu vii tu, Tepes Doamne, ca punand mana pe ei
Sa-i imparti in doua cete: in smintiti si in misei.
Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni.

RXAlex
junior
junior

Postby RXAlex » Fri Aug 13, 2010 10:01 am

mersi manolo pt informatii. Din pacate,chiar am nevoie de apostila. O sa mai incerc si in alt oras, poate merge sa-mi apostileze copia legalizata,daca nu o voi scoate cumva la capat. Pe mine ma amuza ideea ca apostila s-a introdus tocmai ca sa inlocuiasca birocratia care apare odata cu supralegalizarea. Numai ca vad ca e fix pe dos: m-am interesat si la primarie si la tribunal,am vb si cu prieteni din domeniu si fiecare mi-a spus altceva. Cool,nu?

cris3
senior
senior

Postby cris3 » Sun Aug 15, 2010 2:43 pm

vmc wrote:Nu trebuie schimbate, eu aveam nevoie pentru a calatori in alt spatiu planetar. In rest merge cu buletinul

Pai si merge asa cu buletinul, in care figureaza adresa veche din Ro, cand tu stai aici? :roll: ...nu stiu, intreb si io

Cristi_cj
senior
senior

Postby Cristi_cj » Fri Aug 20, 2010 6:00 pm

O intrebare referitoare la certificatul de good standing. e musai musai musai (cum ar zice ardeleanul) sa il ai pentru approbazion?
daca eu nu am lucrat ca si rezident in ro, iar in cluj nu se elibereaza absolventilor...ce fac?
mersi pentru ajutor

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Fri Aug 20, 2010 6:16 pm

[quote="Cristi_cj"]O intrebare referitoare la certificatul de good standing. e musai musai musai (cum ar zice ardeleanul) sa il ai pentru approbazion?
daca eu nu am lucrat ca si rezident in ro, iar in cluj nu se elibereaza absolventilor...ce fac?
mersi pentru ajutor[/quote]

e musai. degeaba am incercat sa ii explic la tanti ca nu am asa ceva pt ca nu am fost inscrisa in col medicilor pt ca nu am voie. pana la urma m-am dus la colegiu (timisoara) si mi-au dat o fitzuica cum ca nu am fost niciodata inscrisa la ei si deci nu sunt in evidenta lor.

Cristi_cj
senior
senior

Postby Cristi_cj » Fri Aug 20, 2010 6:37 pm

maria_m wrote:
Cristi_cj wrote:O intrebare referitoare la certificatul de good standing. e musai musai musai (cum ar zice ardeleanul) sa il ai pentru approbazion?
mersi pentru ajutor

e musai. degeaba am incercat sa ii explic la tanti ca nu am asa ceva pt ca nu am fost inscrisa in col medicilor pt ca nu am voie. pana la urma m-am dus la colegiu (timisoara) si mi-au dat o fitzuica cum ca nu am fost niciodata inscrisa la ei si deci nu sunt in evidenta lor.

si fitzuica cum ca nu ai fost niciodata inscrisa la ei, ti-a fost suficienta?

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Fri Aug 20, 2010 9:27 pm

acu aproape doi ani in thuringen a fost suficienta. acum nu stiu ce o mai fi. dar pararea mea ca alea de colegiu o sa-ti dea o hartie cum ca nu esti inscris la ei si deci nu esti in evidenta lor pt malpraxis sau ceva de genul si va fi ok si pt nemti. uneori am sentimentul ca nemtii se cramponeaza in numarul de acte si nu in continutul lor.. :D poate ma insel.

wolu
senior
senior

Postby wolu » Sat Aug 21, 2010 9:09 am

o intrebare : e adevarat ca , ca sa devii Facharzt, trebe sa lucrezi in mai multe clinici ?? mi-a zis si mie treaba asta un rezident,si m-a cam pus pe ganduri...ca tare mult imi place unde lucrez amu,si ar fi pacat ..

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Sat Aug 21, 2010 5:16 pm

[quote="wolu"]o intrebare : e adevarat ca , ca sa devii Facharzt, trebe sa lucrezi in mai multe clinici ?? mi-a zis si mie treaba asta un rezident,si m-a cam pus pe ganduri...ca tare mult imi place unde lucrez amu,si ar fi pacat ..[/quote]
nu e adevarat. daca seful avizul ala pt tot rezi , atunci iti faci tot rezi-ul acolo.

wolu
senior
senior

Postby wolu » Sun Aug 22, 2010 1:28 am

maria_m wrote:
wolu wrote:o intrebare : e adevarat ca , ca sa devii Facharzt, trebe sa lucrezi in mai multe clinici ?? mi-a zis si mie treaba asta un rezident,si m-a cam pus pe ganduri...ca tare mult imi place unde lucrez amu,si ar fi pacat ..

nu e adevarat. daca seful avizul ala pt tot rezi , atunci iti faci tot rezi-ul acolo.

ms Maria pt raspuns...

manolo
elder
elder

Postby manolo » Mon Aug 23, 2010 11:29 am

wolu wrote:
maria_m wrote:
wolu wrote:o intrebare : e adevarat ca , ca sa devii Facharzt, trebe sa lucrezi in mai multe clinici ?? mi-a zis si mie treaba asta un rezident,si m-a cam pus pe ganduri...ca tare mult imi place unde lucrez amu,si ar fi pacat ..

ms Maria pt raspuns...

wolu, ce spui tu ridica o problema interesanta. tu spui ca iti place clinica unde esti acum. precum a spus maria, daca seful are drept de rezi complet, atunci poti termina acolo rezidentiatul.

nuanta este acum daca si vrei/ar trebui sa faci asta. nu stiu in ce specialitate lucrezi, de asta nu ma hazardez sa vorbesc despre cazul tau. iti pot spune ca in cazul meu (interne cu bataie spre cardio) aproape sigur nu voi ramane in actuala clinica pentru toata perioada rezi, dintr-un motiv foarte simplu: cazuistica si experienta. mai mult ca sigur, voi ajunge aici la o plafonare, care poate veni mai devreme sau mai tarziu. asta e motivul preponderent al schimbarii de clinica, evident in conditii normale (adica nu pleci ca nu te lasa seful sa operezi sau nu apuci sa iti faci catalogul etc). acum, fiecare alege ptr el. eu am colege in clinica ce si-au terminat calendaristic rezi, dar nu si-au facut catalogul.

asa ca atentie la ce poti sa faci si la ce faci intr-adevar in acea clinica!

danny0910
newbie
newbie

Postby danny0910 » Mon Aug 23, 2010 1:47 pm

Nu e prima data cand vad pe forum ca vorbiti de un anumit catalog pentru rezidenti. Mie nu mi s-a spus nimic de asa ceva, ba mai mult ceilalti rezidenti din clinica cu care am mai vb nu au auzit de asa ceva. Exista si pentru cei de pe chirurgie asa ceva in perioada trunchiului comun? Si chiar trebuie dat acel examen oral dupa 2 ani de trunchi comun pe chirurgie? Intreb, pentru ca din nou, la administratie au ramas masca cand le-am zis de ex.

De unde anume as putea face rost de acest catalog?

manolo
elder
elder

Postby manolo » Mon Aug 23, 2010 4:15 pm

danny0910 wrote:Nu e prima data cand vad pe forum ca vorbiti de un anumit catalog pentru rezidenti. Mie nu mi s-a spus nimic de asa ceva, ba mai mult ceilalti rezidenti din clinica cu care am mai vb nu au auzit de asa ceva. Exista si pentru cei de pe chirurgie asa ceva in perioada trunchiului comun? Si chiar trebuie dat acel examen oral dupa 2 ani de trunchi comun pe chirurgie? Intreb, pentru ca din nou, la administratie au ramas masca cand le-am zis de ex.

pe site la Ärztekammer la tine gasesti asa ceva. cauta la Weiterbildung. evident ca exista si ptr chirurgie.

despre examen nu stiu detalii. cel mai probabil le gasesti tot pe site acolo. cauta documentul in care spune cate luni si ce stagii presupune specialitatea ta.

aabbcc

Postby aabbcc » Thu Aug 26, 2010 12:04 pm

parca am citit la un moment dat pe forum de posibilitatea de a lucra in Germania, in lipsa certificatului de conformitate cu un "approbation" provizoriu care iti da dreptul sa muncesti doar in spitalul cu care ai semnat contractul.

are cineva mai multe informatii despre asta?

merci mult

codre16
newbie
newbie

Postby codre16 » Sat Aug 28, 2010 11:20 am

Daca si-a facut cineva actele la Regierungspraesidium din Stuttgart si poate sa-mi dea cateva detalii legat de acte, B1 Vs B2, sau daca se da test de germana acolo... In februarie incep si eu pe pedopsihiatrie. Pana atunci insa am bataia de cap cu actele. Mai sunt colegi prin zona - Bodensee? Din pacate la Clinica unde merg nu am colegi din Ro. Toate bune.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Wed Sep 01, 2010 12:09 pm

danny0910 wrote:Nu e prima data cand vad pe forum ca vorbiti de un anumit catalog pentru rezidenti. Mie nu mi s-a spus nimic de asa ceva, ba mai mult ceilalti rezidenti din clinica cu care am mai vb nu au auzit de asa ceva. Exista si pentru cei de pe chirurgie asa ceva in perioada trunchiului comun? Si chiar trebuie dat acel examen oral dupa 2 ani de trunchi comun pe chirurgie? Intreb, pentru ca din nou, la administratie au ramas masca cand le-am zis de ex.

http://www.bdc.de/index_level3.jsp?docu ... NG-LOGBUCH

e obligatoriu sa-l ai completat, il poti comanda de pe site.
nicht wahr?

dr_dick
senior
senior

Postby dr_dick » Wed Sep 01, 2010 1:31 pm

exista un examen(deocamdata optional pentru cei din germania/obligatoriu in elvetia).eu am primit o invitatie la acel examen are loc undeva prin luna noiembrie si intradevar se poate sustine dupa unu sau doi ani de trunchi comun.Se organizeaza impreuna cu ceva colegiu al medicilor de prin Elvetia.Un catalog cu rezidenti cel putin din cite stiu eu aici in Baden nu exista in schimb exista un Caiet de rezi pe care il iei fie de pe net fie de la STUTTGART (GESUNDHEITAMT)
....pentru prietenu cu mobila...Intradevar locuinte mobilate mai greu(dar nu imposibil)...daca totusi nu gasesti...incearca la magazinele gen Arbeit initiative (sunt cam in fiecare judet cite unu asta in vest)
si acolo gasesti mobila-second dar rezonabila si ca si calitate iar pretul sfideaza concurenta
in est incearca la crucea rosie ...iei vind de asemenea mobila nu neaparat noua dar convenabila la pret... in ambele variante ai reusi sa mobilezi un apartament cu 2 camere pina in 3-400 euro
daca nici asa nu merge incearca sa iei legatura cu comunitatea romineasca de la tine din zona...multi aduna mobila pentru a o vinde in tara si te ajuta(poate te asteapta cu bani sau sa platesti in rate)
acuama cu mobila cumparata mai ramine problema cu transportu...asta se poate rezolva ieftin...inchiriezi un transporter de la un centru de inchiriat masini costa pina la 60 euro pe zi
sau daca vi undeva in zona Heilbron da-mi un mesaj pe PM si te ajut cit pot.

dr_dick
senior
senior

Postby dr_dick » Wed Sep 01, 2010 1:36 pm

Für Codre

...eu mi-am facut actele acolo...examen nu se da in schimb din cite stiu eu iti trebuie B2...acolo treaba merge destul de usor in circa 2 saptamini e totul gata...nu tre sa mergi nicaieri se pune totul in plic se expediaza si raspunsul vine la spital
...daca obti Aprobation...tot cam atita dureaza costa 150 euro si iti vine la posta din localitatea de domiciliu

codre16
newbie
newbie

Postby codre16 » Wed Sep 01, 2010 6:53 pm

dr_dick wrote:Für Codre

...eu mi-am facut actele acolo...examen nu se da in schimb din cite stiu eu iti trebuie B2...acolo treaba merge destul de usor in circa 2 saptamini e totul gata...nu tre sa mergi nicaieri se pune totul in plic se expediaza si raspunsul vine la spital
...daca obti Aprobation...tot cam atita dureaza costa 150 euro si iti vine la posta din localitatea de domiciliu

Multumesc mult pentru raspuns. Mai aveam doua intrebari punctuale in urma raspunsului primit de la ei pe mail. Ti-am trimis PM.

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Sat Sep 04, 2010 12:17 am

Am si eu o problema.
In Sachsen mi-au zis ca ar fi perfect daca as putea legaliza actele in Germania.
Daca le legalizez aici, mai e nevoie de apostila din Romania pe vreo foaie, sau nu ?
There is a fine line between fishing and just standing on the shore like an om mai putin dotat intelectual.

codre16
newbie
newbie

Postby codre16 » Sat Sep 04, 2010 8:17 am

dr_dick wrote:Für Codre

Multumesc frumos. Intradevar minim B2 obligatoriu.

dr_coimu
senior
senior

Postby dr_coimu » Sat Sep 04, 2010 11:01 am

Mie in Thiringhen mi-au cerut apostila doar pe Certificatul de nastere

kristinutza

Postby kristinutza » Tue Sep 07, 2010 7:45 pm

salut!

Fac si eu parte din acei rezidenti care subtiaza randurile medicilor din Romania. Imi bat momentan capul cu Approbationul si am dat peste un act de care nu stiu cum sa fac rost. I zice "Freizugigkeitsbescheinigug", adica adeverinta de autorizare a liberei stabiliri pe teritoriul Germaniei (se cere in Nordrhein Westfalen). Stie cineva ce e cu ea?

Mii de multumiri!

manolo
elder
elder

Postby manolo » Wed Sep 08, 2010 11:15 am

kristinutza wrote:salut!

Fac si eu parte din acei rezidenti care subtiaza randurile medicilor din Romania. Imi bat momentan capul cu Approbationul si am dat peste un act de care nu stiu cum sa fac rost. I zice "Freizugigkeitsbescheinigug", adica adeverinta de autorizare a liberei stabiliri pe teritoriul Germaniei (se cere in Nordrhein Westfalen). Stie cineva ce e cu ea?

Mii de multumiri!

eu tot in NRW am luat Approbation, in iunie, si nu stiu despre asa ceva. cred ca ai facut ceva greseli de ortografie cand ai scris numele actului, in germana aici, dar nici descrierea in romana nu imi spune nimic.

singurele chestii care amintesc vag de stabilirea aici, ca strain, sunt Hausanmeldung (luarea in spatiu, care se elibereaza de la Primaria orasului unde vei lucra) si Ausländerbehörde (sper ca am scris naibii corect; asta se face la Kreisverwaltung, la biroul ptr straini. aici te ia in evidenta ca non-neamt si va fi utila pentru stabilirea perioadei cat ai stat in DE daca vrei cetatenie germana-pentru care trebuie sa renunti la cea romana).

cred ca cel mai bine ar fi sa scrii un mail la persoana de la Bezirksregierung si sa intrebi ce e cu actul ala.

multa bafta!

dr_dick
senior
senior

Postby dr_dick » Wed Sep 08, 2010 11:22 am

da...treaba asta o iei de la primaria de und eai tu domiciliu dureaze 7-10 zile pina se elibereaza si iti vine cu posta acasa...costa vreo 13 euro...cel putin in baden asa e si cred ca si la tine tot asa e

aarabagiu_aalina
junior
junior

Postby aarabagiu_aalina » Wed Sep 08, 2010 1:42 pm

"Freizugigkeitsbescheinigug = cazier judiciar...mie mi-a trebuit si din romania( tradus apostilat etc) si din germania( de la primarie)

Return to “Germania”