dl.vicepreşedinte dr. Cârstea : la pct. 4 au fost semnalate probleme privind medicii rezidenţi , se ştie că legea nu le permite dreptul de liberă practică în specialitate, decât după confimarea prin oru ca medic specialist. Dar sunt câteva judeţe, inclusiv Bucureşti, în care s-a considerat că rezidenţii au drept de liberă practică fără a avea gradul de specialist, până în 2005 legislaţia permitea ca după licenţă să facă 1 an stagiatură după care primea drept de liberă practică pe medicină generală, dar în specialitate nu se putea nici atunci decât după confimarea în specialitate. Dacă sunt astfel de situaţii în judeţe, acestea trebuie recificate, o să primiţi şi o adresă în acest sens. Tot medicii rezidenţi în Bucureşti au făcut un protest în legătură cu faptul că au fost cooptaţi ca membrii CMR, deşi legea spune că sunt membrii al CMR medicii cu drept de liberă practică , dar noi am hotărât la un moment dat să îi primim ca membrii CMR, erau situaţii când aveau dreptul de a participa la ocuparea unui post, fiind în ultimul an de rezidenţiat, şi li se cerea ca o condiţie de participare la concurs, să fie membrii ai CMR. Noi am hotărât să ii primim în CMR, dar s-a întâmplat ca cei angajaţi la spital, automat să li se oprescă cotizaţia, noi am discutat şi am concluzionat că legal este să fie primiţi în CMR la cerere, dar în nici un caz automat. Vom transmite Colegiului Medicilor din Mun. Bucureşti punctul nostru de vedere privind calitatea de membru impusă , dar si faptul că fiind membru al CMR nu îi dă dreptul de liberă practică şi dreptul la parafă.
Repr. Cluj : există situaţii semnalate în toată ţara faţă de această problemă, rezidenţii nu au drept de liberă practică şi nu au drept de parafă, el poate obţine drept de liberă practică pe medicină generală, dacă a absolvit înainte de 2005 şi a efectuat un an de stagiatură. Dar el totuşi nu are drept de liberă practică pe specialitatea în care este rezident. Rezidentul de ultimul an poate face garzi, îi dă dreptul legea şi poate fi angajat de spital, dar lucrează sub îndrumare, nu are drept de liberă practică
Repr. Vaslui : am vrea să transmiteţi această decizie mai repede în teritoriu, au fost probleme foarte mari, fiind dat exemplu Bucureştiul , care a angajat rezidenţi, pe post de specialişti, şi s-a făcut multe presiune.
Repr. Constanţa : presiunile mari vin şi din partea spitalelor care vor să angajeze rezidenţi şi spun că de fapt colegiul împiedică activitatea spitalelor.
dl.vicepreş.dr. Cârstea : problema este că legea nu le dă drept de liberă practică, nu colegiul.
dl.Preşedinte : Bună dimineaţa ! Îmi cer scuze pentru întârziere, privind rezidenţii aceştia sunt în program de pregătire , gărzile care le fac sunt în cadrul pregătirii profesionale, responsabilitatea pentru acea gardă o are îndrumătorul de rezidenţiat. Pe noua lege care va apare, li se va permite altceva, vor avea competenţă pe măsură ce parcurg un modul de pregătire. Dar deocamdată legea atât le permite, dacă cei de la spital nu înţeleg legea, e problema lor, ei deocamdată nu au drept de liberă practică , decât după confirmarea în specialitate.
dl.vicepreşedinte prof.dr. Tica : sunt 2 situaţii : la ora actuală medicul rezident nu are reponsabilitatea totală a actului său , este răspunderea şefiului de secţie dacă îl include în gărzi singur, angajarea ca plată a gărzilor se face după anul III de rezidenţiat.
dl.Preşedinte : legea spune că poate să-i plătescă gărzile începând cu anul III , deci legea este clară.
dl.vicepreş.Prof.dr. Tica : noi încercăm să introducem în peisajul legal responsabilitatea proprie a medicului rezident pe competenţe .
dl.vicepreşedinte dr. Cârstea : trebuie trimisă adresă în teritoriu care au eliberat astfel de certificate .
dl.Preşedinte : rezidenţii pot fi membrii ai colegiului , dacă o cer, şi pe certificat la specialitate scriu că este rezident, dacă şi-au plătit asigurarea evident că o trec pe spatele certificatului, dacă tot a plătit-o, dar asta nu înseamnă că are drept de liberă practică. Dreptul de liberă practică îl dă titlul care îl ai pe prima pagină a certificatului de membru, unde scrie specialitatea pe care o are. Dacă scrie rezident este clar că nu are drept de liberă practică. Aşi vrea să devansez un pic ordinea de zi, să discutăm un pic punctul Diverse :
http://cmr.ro/content/view/905/45/