rezidentiat 2010 - s-a publicat metodologia - pag 16

odiseea spatiala
Aurora boreala
senior
senior

Re: rezidentiat 2010

Postby Aurora boreala » Fri Apr 23, 2010 6:04 pm

Ioana.M wrote:Are careva idee despre componenta echipei ce elaboreaza subiectele? A fost aceeasi in ultimii ani? :?:

Difera de la an la an si nici nu se cunoaste componenta ei inainte de examen :mrgreen:
Teoretic vorbind... :allright:
Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun!

http://www.youtube.com/watch?v=a4eav7dF ... re=related

b3
elite
elite

Postby b3 » Sat Apr 24, 2010 1:05 am

terminati domne cu prostiile, nu se pot afla subiectele la rezi
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

swiss
elite
elite

Postby swiss » Sat Apr 24, 2010 1:22 am

b3 wrote:terminati domne cu prostiile, nu se pot afla subiectele la rezi

notworthy.gif notworthy.gif notworthy.gif

Cristi_cj
senior
senior

Postby Cristi_cj » Sun Apr 25, 2010 8:06 am

Evident că se cunoaste componenta colectivului de elaborare a subiectului. Si in 2009 s-a publicat pe site, era un link cu Colectivul de elaborare a subiectelor. Ideea e că, dacă s-ar afla subiectele așa în masă, ar luat vreo 300 de oameni punctaj maxim :)
Aurora boreala wrote:
Ioana.M wrote:Are careva idee despre componenta echipei ce elaboreaza subiectele? A fost aceeasi in ultimii ani? :?:

Difera de la an la an si nici nu se cunoaste componenta ei inainte de examen :mrgreen:
Teoretic vorbind... :allright:

Calico
addicted
addicted

Postby Calico » Sun Apr 25, 2010 1:28 pm

b3 wrote:terminati domne cu prostiile, nu se pot afla subiectele la rezi

:lol:
sunt presupuneri mai aberante decat aceea ca s-ar putea afla subiectele la rezi

Ioana.M
junior
junior

Postby Ioana.M » Sun Apr 25, 2010 3:30 pm

Nu in scopul aflarii subiectelor am adresat intrebarea, ci pentru a vedea daca se poate stabili vreo corelatie intre ceea ce considera comisia informatie "demna" de a fi introdusa in grila si genul de grile care au fost in anii anteriori...ulterior postarii mi-am aruncat ochii si pe grilele de la examene :D

b3
elite
elite

Postby b3 » Sun Apr 25, 2010 9:20 pm

componenta comisiei se posteaza pe site dupa ce se da examenul oricum. Nu stiu daca poti sa-ti faci o idee despre subiecte uitandu-te la cine e in comisie. Sunt si profi de medicala, si de chirurgie, si de pediatrie. Anul trecut i-am "apreciat" cu totii pe cei de pe chirurgie si pediatrie.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.

Bogdan_DD
senior
senior

Postby Bogdan_DD » Sun Apr 25, 2010 10:06 pm

La stagiul de boli infectioase Conf. Popescu ne-a zis la un curs ca a fost anii trecuti in comisia de elaborare a grilelor pt rezi. Si ca aleg din materie paragrafele mai apropiate de medicina de azi, ma rog, cat are legatura anul 1984 cu 2010.

Iar comisia se stabileste cu cateva zile inainte, toti 'inculpatii' sunt adunati si retinuti in regim de penitenciar intr-o vila (ahahah, penitenciar, get it?) de pe langa Bucuresti (Snagov?) fara telefoane, cu paza, timp de 3 zile in care compun grilele (banuiesc ca din a 2-a zi se cam plictisesc din moment ce multe dintre ele sunt cele de pe rezitests.ro un pic modificate).

Inca o data ma repet si repet ce au spus si cei care au trecut prin concursul de rezi: manariile daca se fac se fac dupa, nu inaintea/in timpul probei. Transferuri, detasari, schimbari de specialitate, the works..

Just4M3
newbie
newbie

Postby Just4M3 » Mon Apr 26, 2010 7:51 pm

Ca se fac inainte sau dupa examen...prea putin conteaza....treaba e ca sunt posibile....diverse "scapari"...Ca nu are acces la ele publicul larg...e de la sine inteles...dar ca sunt penibile presupunerile ca rezidentiatul ar fi un examen fara fisuri....sa nu uitam ca traim totusi in Romania....tara tuturor posibilitatilor...

Btw, am o nelamurire...de ce vrea toata lumea sa stie metodologia inainte cu lux de amanunte? Adica...marea dilema o stiti deja...ca se da sau nu descentralizat/centralizat....dar in rest? cu ce va avantajeaza sa stiti exact cum va fi metodologia rezi 2010? mari diferente fata de cea de la ex din 2009 nu vor fi...Stiti tematica....asta conteaza mult mai mult acum decat aflarea metodologiei....sau gresesc undeva?
De ce sa repetam greselile altora cand sunt atatea noi greseli de facut?! ( E valabil si pt. grilele de la rezi )

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Mon Apr 26, 2010 8:04 pm

manarii se fac destul de putine.

maxim transferuri in sus.

aia care vor sa stie metodologia sunt aceiasi care nu se omoara cu cititul. been there done that.
oameni care isi gasesc tot felul de scuze (pentru propria constiinta dar mai ales pentru cei din jur).
deoarece prin facultate e relativ usor de trecut, aici fiind intradevar de munca (respectiv citit) e cam nasol. si trebuie sa gasim scuze. ca nu e materia updatata, ca e de toceala (de parca un medic ar trebuie sa fie sherlock holmes, numai intuitie si deloc memorie), ca ajung pe chirurgie unii care nu au manualitate, etc

la fel si aia care se dau de ceasul mortii ca nu stiu cate locuri sunt pe fiecare specialitate. de parca daca stii ca sunt 12 in loc de 15 inveti mai mult. sau invers.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

tantarica
junior
junior

Postby tantarica » Mon Apr 26, 2010 8:07 pm

asa pt cultura generala:se poate schimba de ex nota de promovare de la 50% cum a fost in 2009,la 70% in 2010,si ar fi cazul sa fie 70%!caci in 2008 era de 65%......poooopici !

Just4M3
newbie
newbie

Postby Just4M3 » Mon Apr 26, 2010 8:14 pm

tantarica wrote:asa pt cultura generala:se poate schimba de ex nota de promovare de la 50% cum a fost in 2009,la 70% in 2010,si ar fi cazul sa fie 70%!caci in 2008 era de 65%......poooopici !

Si cu ce te ajuta acum daca stii ca va fi 70% in loc de 50% ?!? De invatat oricum trebuie sa inveti pt a promova....fie ca trebuie sa inveti pt 50/70%....
De ce sa repetam greselile altora cand sunt atatea noi greseli de facut?! ( E valabil si pt. grilele de la rezi )

tantarica
junior
junior

Postby tantarica » Mon Apr 26, 2010 8:32 pm

Just4M3 wrote:
tantarica wrote:asa pt cultura generala:se poate schimba de ex nota de promovare de la 50% cum a fost in 2009,la 70% in 2010,si ar fi cazul sa fie 70%!caci in 2008 era de 65%......poooopici !

Si cu ce te ajuta acum daca stii ca va fi 70% in loc de 50% ?!? De invatat oricum trebuie sa inveti pt a promova....fie ca trebuie sa inveti pt 50/70%....

Scuza ma,sut rezi anul I,insa vreau sa dau din nou, caci anul trecut nu am sarit de 75%..prin urmare nu am luat ce imi doresc!..Poopici

b3
elite
elite

Postby b3 » Mon Apr 26, 2010 10:24 pm

mda, in the greater scheme nu prea are importanta metodologia (daca pragul de promovare e 50% sau 65%, daca-s buline, patrate sau x-uri, daca sacii sunt de rafie sau hartie, daca incepe la 8 sau la 12 - cred ca multi nici nu stiu exact ce inseamna "metodologie" :p) si nici nr de locuri/posturi. Nici in the smaller scheme :p de fapt, ca ar avea importanta doar daca s-ar si face ceva in cazul in care dupa publicare se afla ca pragul s-a scazut la 20% sau ca se da exclusiv pe post sau ca nu sunt locuri deloc intr-un an pe vreo specialitate...

revenind la discutarea discutiilor ca sa mai treaca timpul:
Mai mult, aceştia susţin demersul MS de reintroducere a rezidenţiatului pe post pentru că astfel edilii speră să poată atrage mai mult personal medical în localităţile pe care le reprezintă.

http://www.ms.ro/?pag=62&id=8286&pg=1

poate FASMR pulls its finger out of its ass si ii explica dlui ministru ca rezidentiatul pe post exista de ani buni si ca edilii ar putea sa respectea legea si sa asigure casa, prima de instalare si alte beneficii medicilor care ar accepta sa se lege la cap un post la ei in urbe. Dar deh, e mai simplu sa te lauzi doar peste tot ca iei masuri ca sa fie medici peste tot si sa nu mai plece din tara, si de fapt sa nu schimbi nimic, si nici sa nu faci gauri in buget ca sa atragi medicii, ca oricum vor alege si posturile in disperare ca nu mai prind nimic la rezi.

Ioana.M
junior
junior

Postby Ioana.M » Wed Apr 28, 2010 8:03 am

b3 wrote: Nu stiu daca poti sa-ti faci o idee despre subiecte uitandu-te la cine e in comisie.

eu sunt de parere ca poti sa iti faci o idee vazand pe ce notiuni pune accent un membru al comisiei in grile (procente de mortalitati, incidente, etc vs elemente clinice principale, etc )...asta in cazul in care s-ar mentine aceeasi membri de la an la an. nu contest ca nu ar tb sa existe anumite grile pt departajare, dar sa nu fie asta regula.
dar din pacate pt noi, acesta este unul dintre defectele majore ale sistemului de invatamant romanesc: ne cramponam pe "cel mai rar intalnit", pe detalii de imunologie, genetica, teorii etiopatogenice, istoric, etc (care nu neg ca nu ar fi importante, insa pot fi aprofundate de cei interesati) si uitam baza, notiunile elementare.

Allay
senior
senior

Postby Allay » Wed Apr 28, 2010 1:37 pm

[quote="Ioana.M" ne cramponam pe "cel mai rar intalnit", pe detalii de imunologie, genetica, teorii etiopatogenice, istoric, etc (care nu neg ca nu ar fi importante, insa pot fi aprofundate de cei interesati) si uitam baza, notiunile elementare[/quote]

True!

Riley
elder
elder

Postby Riley » Wed Apr 28, 2010 1:42 pm

Orice din cele 900 si ceva de pagini (parca atatea sunt, le numarase cineva anii trecuti) poate fi intrebare.Asa ca spor la citit ;)
In ultimii ani am vazut ca procente si doze nu s-au cerut sau daca s-au cerut erau max 2-3 puncte pe care le puteai pierde.
As for the destiny... all I know is that even when destiny really wants to accomplish something, it can't do it alone. You still have to show up. You still have to build a bridge... to the one you love

Passion mothers greatness

didiland11
senior
senior

Postby didiland11 » Wed Apr 28, 2010 4:59 pm

Cred ca este pierdere de vreme speculand vis a vis de comisii. Aruncati ochii in harry si Stick to the plan!

b3
elite
elite

Postby b3 » Thu Apr 29, 2010 9:28 pm

Anul trecut nu s-a mers exagerat pe detalii, poate doar la chirurgie. In general au fost intrebari de bun simt. Cu cateva exceptii (imi vine in minte una din grilele de pediatrie, care intreba formule de lapte). Uitati-va pe subiectele de anul trecut.

md_gr
elder
elder

Postby md_gr » Fri Apr 30, 2010 9:27 pm

Are careva subiectele de anul trecut, eu le am cautat pe net dar fara succes.

Riley
elder
elder

Postby Riley » Fri Apr 30, 2010 11:56 pm

As for the destiny... all I know is that even when destiny really wants to accomplish something, it can't do it alone. You still have to show up. You still have to build a bridge... to the one you love

md_gr
elder
elder

Postby md_gr » Sat May 01, 2010 1:18 pm

Riley wrote:http://dl.transfer.ro/Sb_rezi_din_anii_trecuti-transfer_ro-15apr-6b07957ae-transfer_RO-01may-0b1a5e.zip

linkul e activ 10 zile.
Spor

Multumesc la fel.

tantarica
junior
junior

Postby tantarica » Sat May 01, 2010 5:49 pm

materia treb intealesa bine,ex de rezi nu se bazeaza pe tocit ci in a judeca o grila!pe de alta parte mai pica cateva grile la care sa le zicem fixe,in rest 90% din grile au la baza o judecata medicala!

Riley
elder
elder

Postby Riley » Sat May 01, 2010 6:49 pm

Normal ca trebuie cat mai bine inteleasa, insa anumite aspecte sunt mai dificil de priceput si pentru un punctaj de 5/5 la majoritatea intrebarilor complement multiplu trebuie bine stiut paragraful respectiv pentru a fi sigur pe raspuns. Asa ca spor tuturor ;) downtown.gif downtown.gif

august_rush
newbie
newbie

Postby august_rush » Tue May 04, 2010 12:39 am

Parerea mea este ca tocitul reprezinta cam 90% de reusita...si ca judecata medicala cam lasa de dorit. De fapt toate grilele de la rezidentiat sunt calupuri de fragmente din temele respective(mai ales grilele complement multiplu).

gaurav_singh_md
elder
elder

Postby gaurav_singh_md » Tue May 04, 2010 1:13 am

50% hard work (tocit) + 40% understanding (logica + "gandirea medicala") + 10% luck (noroc - ai ghicit bine niste raspunsuri, mai ales CS).

dr_dr
elder
elder

Postby dr_dr » Tue May 04, 2010 8:17 am

gaurav_singh_md wrote:50% hard work (tocit) + 40% understanding (logica + "gandirea medicala") + 10% luck (noroc - ai ghicit bine niste raspunsuri, mai ales CS).

eu zic 60% cu 30% si cu 10% :wink:
Nimeni nu e destul de inteligent ca sa poata convinge pe un prost ca e prost :)

invatacel
junior
junior

Postby invatacel » Tue May 04, 2010 9:02 am

parerea mea...60% hard work + 30% gandire medicala ( pe care ti-o formezi inca de pe bancile facultatii, dezvoltand-o ulterior, altfel fara gandire medicala poti sa memorezi Harri ca tot degeaba) Restul de 10 % se impart in 9% o buna stapanire a tutror emotiilor in noaptea dinaintea examenului precum si in ziua de examen, iar 1 % noroc.

Good luck! :allright:

b3
elite
elite

Postby b3 » Wed May 05, 2010 11:48 pm

invatacel wrote:parerea mea...60% hard work + 30% gandire medicala ( pe care ti-o formezi inca de pe bancile facultatii, dezvoltand-o ulterior, altfel fara gandire medicala poti sa memorezi Harri ca tot degeaba) Restul de 10 % se impart in 9% o buna stapanire a tutror emotiilor in noaptea dinaintea examenului precum si in ziua de examen, iar 1 % noroc.

nu generaliza :D sunt exceptii, dar ele exista ! veti avea niste surprize la afisarea rezultatelor. "cat a luat ??? cum naiba ???" :D

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Thu May 06, 2010 8:09 am

tantarica wrote:materia treb intealesa bine,ex de rezi nu se bazeaza pe tocit ci in a judeca o grila!pe de alta parte mai pica cateva grile la care sa le zicem fixe,in rest 90% din grile au la baza o judecata medicala!

nu generaliza, sunt exceptii dar ele exista. eu cred ca peste 95 % au la baza o gandire medicala
(a celor care au facut harrisonul. restul sunt greseli de traducere.)

medicina este in mare algoritmi, protocoale si memorare. gandirea intervine in cercetare si in matematica.
scuza cu "nu e gandire medicala" credeam ca s-a perimat; ea apare inca din primii ani de facultate cand cei cu note bune sunt tocilari. daca ati observat cam toti isi aroga o buna "gandire medicala", in schimb ce foarte multi admit ca ei "nu au memorie".

parca intrezaresc cum apare vreunul care spune ca reziul nu ii lasa loc la creativitate si exprimarea personalitatii.

md_gr
elder
elder

Postby md_gr » Thu May 06, 2010 8:54 am

Mie mi se pare foarte logic Harrisonul, acum dupa ce am trecut prin el, desi nu pot sa zic ca am invatat ci am incercat sa il inteleg. Nu ai cum sa memorezi daca nu intelegi. Eu m-am chinuit la astm sa invat pt ca mi-a fost lene sa invat fiziologia de anul 2 la momentul acela.
Oricum sunt niste etape bine definite in invatare si intelegerea si memoria fac parte din ele.

tantarica
junior
junior

Postby tantarica » Thu May 06, 2010 9:54 am

Dupa ce intelgi materia ft bine,si ai ajuns in facza in care poti citi o tema in 60-80 min(cand repeti),abia atunci esti pe calea cea buna si sigur vei lua ce iti doresti!! metoda valibila pt primele 1000 poz.

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Thu May 06, 2010 6:40 pm

md_gr wrote: Nu ai cum sa memorezi daca nu intelegi.

ceea ce distruge intr-un final mitul existentei tocilarului. ai dreptate, nu poti memora o strofa in limba islandeza daca nu stii limba, try as you might.

daca ai facut facultatea, sigur ca intelegi despre ce este vorba, nu ai cum sa nu caci este doar medicina. asadar important este sa inveti.
daca inveti si daca ai capacitatea de efort si pe cea intelectuala necesara, cu putin noroc poti lua ce vrei.
sa nu pierdeti timp cu temele mari ca va furati singuri caciula.

md_gr
elder
elder

Postby md_gr » Sat May 08, 2010 10:44 pm

Ma intreb daca anul asta vor fi note mai mari in comparatie cu anul trecut.

Enemy
elder
elder

Postby Enemy » Sun May 09, 2010 10:12 am

uitati-va comparativ la mediile anuale cu cei din 2009. care e ultima medie de bursa de exemplu. Se poate face o analogie, in fiecare an s-a cam aplicat.

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Sun May 09, 2010 8:00 pm

nu are nicio legatura, grilele pot fi mai usoare sau mai grele, fix nicio legatura nu are.
desi da, generatiile sunt din ce in ce mai.

tantarica
junior
junior

Postby tantarica » Sun May 09, 2010 8:56 pm

Adevarat.......,daca nu ai invatat din timpul facultatii,degeaba te mai faci medic chiar daca ei un punctaj bun la ex de rezidentiat pt ca:
1.In timpul rezidentiatului nu prea ai de la cine invata.
2.Examenul de specialitate oricum il treci, asa cum se trece Prutul.
3.La final de drum, ajungi un secialist de salat verde!
4.O pondere de 80% din cei care se afla azi in pregatire medicala,studenti,rezidenti, nu aveau nici o sansa sa ajunga in sistem cu 20 de ani in urma!
5.Elevii cu adevarat capabili din zilele noastre,nu mai sunt intreresati de medicina.
6.Viitorul e luminos in medicina.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sun May 09, 2010 11:12 pm

tantarica wrote:4.O pondere de 80% din cei care se afla azi in pregatire medicala,studenti,rezidenti, nu aveau nici o sansa sa ajunga in sistem cu 20 de ani in urma!
5.Elevii cu adevarat capabili din zilele noastre,nu mai sunt intreresati de medicina.
6.Viitorul e luminos in medicina.

4. mai era unu basescu care scotea procente din astea din burta. de unde stii tu cum era cu 20 de ani in urma?
5. foarte bine. care e problema ta?
6. atitudien de hater
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

tantarica
junior
junior

Postby tantarica » Mon May 10, 2010 6:59 am

Din familie stiu asta,pe de alta parte examenele erau oral,prof te intreba din cele 3 subiecte din biletul pe care l ai ales.Era o discutie libera cu studentul si in prezenta asistentului si a colegilor din grupa!+partea practica! oricum bafta multa .

kcuf_di
senior
senior

Postby kcuf_di » Mon May 10, 2010 7:02 am

tantarica wrote:Din familie stiu asta,pe de alta parte examenele erau oral,prof te intreba din cele 3 subiecte din biletul pe care l ai ales.Era o discutie libera cu studentul si in prezenta asistentului si a colegilor din grupa!+partea practica! oricum bafta multa .

Si acum is la fel.
cse kestie

Return to “Rezidentiat 2010”