SOLUTII REZIDENTIAT PENTRU ANII VIITORI

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
ikujjj
senior
senior

SOLUTII REZIDENTIAT PENTRU ANII VIITORI

Postby ikujjj » Tue Dec 08, 2009 6:42 am

Cred ca este util sa discutam posibilitatea unor schimbari de fond in metodologia rezidentiatului din Romania, lucru care ar fi direct legat si de calitatea pregatirii noastre ca rezidenti, viata in spital, relatiile dintre colegi, indrumatori etc.
Iata aici cateva idei:
1. externat si internat prin concurs in cadrul facultatii (anii V, respectiv VI din facultate) - un prim criteriu de selectie pentru cei care-si doresc anumite specialitati de spital;
2. stagiatura (practica asistata) OBLIGATORIE pentru toti absolventii de medicina, incepand cu 1 octombrie chiar in anul in care au absolvit facultatea. Dreptul de libera practica se obtine IMEDIAT prin inscrierea in Colegiul Medicilor; durata stagiaturii minimum 1 an, maximum 3 ani, dupa 1 an, absolventii - care conform politicii actuale isi obtin si actele de absolvire in original - pot sustine concursul national de rezidentiat;
3. rezidentiat descentralizat - sustinut in TOATE centrele universitare, simultan cu teste nationale (de ce sa vina un candidat din Maramures la Bucuresti, cand se poate duce foarte bine la Cluj sau la Oradea?!?);
4. concurs de rezidentiat pe specialitati cu bibliografie SEPARATA - chirurgicale, medicale, laborator, med.legala si anatomie patologica, medicina de familie - repet SEPARAT, vrei mf, candidezi pentru mf, vrei altceva, inveti altceva, sau inveti altfel;
5. revizuirea profunda a curiculei de rezidentiat, incepand de la durata, stagii, indrumatori, etc.
6. reducerea cu 15 - 20 % a numarului TOTAL de locuri la admitere in institutiile de invatamant superior medical public cu sau fara taxa si privat chiar daca avem mult mai putini medici pe cap de locuitor!!!
7. innasprirea criteriilor de selectie pentru STRAINI (platesc mult si bine, nu invata nimic, ocupa de multe ori posturile noastre).
alte sugestii?

P.S. am primit un pm foarte constructiv in acest sens si-i multumesc celui care mi l-a trimis. :peace:

dandanaua
senior
senior

Re: SOLUTII REZIDENTIAT PENTRU ANII VIITORI

Postby dandanaua » Tue Dec 08, 2009 2:34 pm

Eu as milita pentru un sistem de distribuire in stagiatura 1 an de zile local la terminarea facultatii -dupa care locurile de specializare scoase la concurs de catre fiecare spital in parte si selectionarea candidatului ideal pentru fiecare post de catre doctorii din specialitatea respectiva din fiecare spital .Asa cu siguranta se vede clar cine ce si cum .

razi
senior
senior

Postby razi » Tue Dec 08, 2009 4:43 pm

Eu zic sa va amintiti in ce tara traim...ce spuneti voi este foarte frumos in teorie dar practic deschideti portile coruptiei, nepotismului( mai ales prin descentralizarea reziului si prin selectarea de catre spital a rezidentului "potrivit"

magdutz
elder
elder

Postby magdutz » Tue Dec 08, 2009 5:28 pm

problema curiculei de rezidentiat e spinoasa tare...si dau ca exemplu specialitatea neurologie, care nu are prevazut in curicula stagiu de diabet, de ATI sau de cardiologie (ai un an de interne, e adevarat, dar daca nimeresti pe o sectie de medicala unde vezi numai ciroze si pneumonii sau intr-o sectie de reumato si ramai la cardio doar cu cunostintele din faculatate e...dramatic!). din pacate nu am avut mare succes in tentativa de a concepe un soi de scrisoare deschisa a rezidentilor care coordonatorul de specialitate, mai toti spunand ca daca am icenput cu curicula asta pentru noi nu o sa se schimbe, oricum, asa ca de ce sa ne mai batem capul..

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue Dec 08, 2009 5:31 pm

ikujjj wrote:Cred ca este util sa discutam posibilitatea unor schimbari de fond in metodologia rezidentiatului din Romania, lucru care ar fi direct legat si de calitatea pregatirii noastre ca rezidenti, viata in spital, relatiile dintre colegi, indrumatori etc.
Iata aici cateva idei:
1. externat si internat prin concurs in cadrul facultatii (anii V, respectiv VI din facultate) - un prim criteriu de selectie pentru cei care-si doresc anumite specialitati de spital;

nu, ca si-asa e materia destul de aglomerata. nu sh de unde ai preluat ideea, dar data viitoare sa spui si ce intelege ala care ti-a spus-o prin externat si internat. sa stim ce discutam.
2. stagiatura (practica asistata) OBLIGATORIE pentru toti absolventii de medicina, incepand cu 1 octombrie chiar in anul in care au absolvit facultatea. Dreptul de libera practica se obtine IMEDIAT prin inscrierea in Colegiul Medicilor; durata stagiaturii minimum 1 an, maximum 3 ani, dupa 1 an, absolventii - care conform politicii actuale isi obtin si actele de absolvire in original - pot sustine concursul national de rezidentiat;[
fix OBLIGATORIE? pe principiul cine vrea sa devina medic sa ajunga pe la 50 de ani. de ce nu 5 ani stagiatura? care e logica stagiaturii? iarasi, doua vore pe un tapet. care e diferenta intre internat externat si stagiatura? dar la modul serios. daca tot le zice altfel sper sa si insemne lucruri diferite
3. rezidentiat descentralizat - sustinut in TOATE centrele universitare, simultan cu teste nationale (de ce sa vina un candidat din Maramures la Bucuresti, cand se poate duce foarte bine la Cluj sau la Oradea?!?);
adica cei din Oradea sa dea toti cu verii/unchii si matusile, dupa ce le fuc niste curcani sau ceva, acolo in imensul oras Oradea unde toti se stiu cu toti?

4. concurs de rezidentiat pe specialitati cu bibliografie SEPARATA - chirurgicale, medicale, laborator, med.legala si anatomie patologica, medicina de familie - repet SEPARAT, vrei mf, candidezi pentru mf, vrei altceva, inveti altceva, sau inveti altfel;

n-are niciun sens, materia la rezi are rol de substrat de triere, medicina nu se invata in cele 700-900 de pagini, ci in aia 6 ani de facultate.

5. revizuirea profunda a curiculei de rezidentiat, incepand de la durata, stagii, indrumatori, etc.
revizuirea superficiala. iarasi ai spus ca sa zici ceva. nu spui cum, in ce sens, etc.
eu zic ca e bine ca nu vrei reformarea curriculei (de preferat doi R)
oricum, nimeni nu merge la stagiile mici anyways
6. reducerea cu 15 - 20 % a numarului TOTAL de locuri la admitere in institutiile de invatamant superior medical public cu sau fara taxa si privat chiar daca avem mult mai putini medici pe cap de locuitor!!!
LOLZ. chiar si tu te miri de ce ai spus! :D :D
nu face sens ce spui.

7. innasprirea criteriilor de selectie pentru STRAINI (platesc mult si bine, nu invata nimic, ocupa de multe ori posturile noastre).
alte sugestii?

eu sustin introducerea unui curs de limba romana pentu ROMANI, unde sa se predea ca inasprirea se scrie cu 1 N, nu cu 2 N, si ca P.S se pune DUPA semnatura
si desigur, pentru ca nu suntem nazisti si fascisti ci o natiune moderna este indicat sa lasam un pic xenofobia si remarcile xenofobe.

P.S. am primit un pm foarte constructiv in acest sens si-i multumesc celui care mi l-a trimis. :peace:

nu mi se pare utila informatia asta, poti sa-i multumesti pe privat, eu asa zic.
oricum ce spui este cel putin prolix, daca nu chiar aiurea si in terorie, nu arata nicio viziune coerenta.
cand la tara nu sunt medici de ce sa reducem locurile?? de ce sa fim xenofobi? nu doresti si excluderea femeilor din sistemul medical? cat despre externat, apoi internat, apoi stagiatura, apoi rezidentiat, toate astea in mare parte inutile, mai ales nustiu cate concursuri ca sa iei de la una la alta.. brr.
deci nu.

Enemy
elder
elder

Postby Enemy » Tue Dec 08, 2009 5:49 pm

altceva decat atacuri la gramatica mai stiti?
fiecare cum a invatat, el se face de rusine cand sa va face, nu tu.

crezi ca are rost sa acorzi o parte din timpul tau pentru fiecare greseala de scriere? nu te plictisesti?

ignora-i

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue Dec 08, 2009 6:01 pm

neverending pleasure :D dar daca mai vezi si altceva in postul meu de mai sus, inseamna ca mai stim si altceva.

mesajul de mai sus face parte dintr-o lupta de idei, scopul lui nu era sa transmit ca inasprit nu se scrie cu 2n, dar nici n-am chef sa ma prefac doar de dragul de a nu leza orgoliul cuiva. mai mult, remarca mea scoate in evidenta caracterul superficial al unei remarci cu caracter xenofob.
hai nu va mai cramponati de gramatica; daca unii useri inteleg sa raspunda complet, combatand si fondul si forma, treceti peste.

asadar eu mi-am expus parerile si nedumeririle despre cele scrise mai sus

ikujjj
senior
senior

Postby ikujjj » Wed Dec 09, 2009 7:04 am

externatul si internatul sunt o forma de selectie inainte de a termina facultatea si de a gira cumva anumite calitati pe care un potential candidat pe o anumita specialitate le are. concret, intre un mefist de ocazie care a "prins" a 4a oara neurologie la rezi si unul care a fost extern si intern in anii terminali ai facultatii pe neurologie pentru ca asta si-a dorit mereu sa faca, e mare diferenta. ideea e ca in timpul modulelor din anii mari, nu mi se pare deloc o problema sa petreci de exemplu dublul timpului acelui modul in spital - si asta la modul oficial, cu indrumator, cu bibliografie, etc pentru ca medicina inseamna si foarte mult studiu individual pe langa vocatia de care oricum am uitat cu totii, apoi sunt unele specialitati care impun o structura umana aparte - de-aia bibliografia care intr-adevar e un mod de a tria candidatii trebuie sa fie si ea separata, daca tot ii triaza macar sa fie pe chestiuni concrete, altminteri, la fel de bine poate intra in aceasta bibliografie si geografia de-a 12a. cel mai recent exemplu suficient de pertinent pentru mine este includerea atat de insistenta a temelor de genetica si alte prostii vreo 2 ani la rand, dupa care cand s-a revenit la comun ele s-au evaporat ca prin minune din bibiografie.
stagiatura (practica asistata) obligatorie. da, ca sa inveti sa mai mirosi medicina asa macar un 1 an, ca sa te decizi daca merita sa mergi mai departe sau te faci rep, ca sa nu stai pe bara 3 luni dupa facultate orice-ar fi si in mod sigur am putea continua...

insa cel mai puternic argument posibil este dat de calitatea jenanta a colegilor pe care-i tot vad de vreo 2 ani ca se alatura specialitatii in care sunt si eu rezident prin mult trambitatul concurs de rezidentiat (care mai nou da mf la toti petitionarii) si nu mi se pare ca sunt deloc convinsi de alegerea facuta.

imi cer scuze pt.greseala gramaticala, nu e un typo :D

Calico
addicted
addicted

Postby Calico » Wed Dec 09, 2009 8:26 am

ikujj wrote:externatul si internatul sunt o forma de selectie inainte de a termina facultatea si de a gira cumva anumite calitati pe care un potential candidat pe o anumita specialitate le are. concret, intre un mefist de ocazie care a "prins" a 4a oara neurologie la rezi si unul care a fost extern si intern in anii terminali ai facultatii pe neurologie pentru ca asta si-a dorit mereu sa faca, e mare diferenta.

Nu stiu daca am inteles eu bine cum e cu externatul si internatul asta, dar de ce pleci de la ideea ca fiecare participant la rezi are o specialitate pe care si-a dorit intotdeauna s-o faca?

Mie de exemplu mi-ar fi placut diverse specialitati: cardio, neuro, endo, medicina interna, reumato... desi am ales doar una dintre ele, ca student pot sa te atraga mai multe. Si oricat de ciudat ar parea, mi-a placut mult si imagistica, asa ca a fost o decizie destul de dificila de a alege intre o specialitate clinica si imagistica (si inca mai e).

Eu nu cred ca din facultate studentul ar trebui sa aleaga specialitatea pe care s-o urmeze (in afara evident de cazurile fericite in care deja s-a hotarat) si in nici un caz sa fie incurajat sa ii acorde mai mult timp decat altor specialitati.
Dimpotriva, ar trebui sa se faca in asa fel incat in timpul facultatii toti studentii sa petreaca cat mai mult timp in spital in fiecare modul (stagii cu prezenta cu adevarat obligatorie, garzi obligatorii).

De ce?
In primul rand pentru ca daca faci cat mai multa practica inveti ce inseamna cu adevarat sa lucrezi in cadrul acelei specialitati si asa fie te poti decide mai usor, fie poti sa iti dai seama ca nu esti potrivit pentru ceea ce voiai sa faci, fie ca esti potrivit dar iti place mai mult altceva.

In al doilea rand se evita acele cazuri in care studentii al caror vis era sa faca o anumita specialitate nu vor sa mearga la stagii sau chiar sa invete pentru alte specialitati. Eu am avut colege care au chiulit de la aproape tot stagiul de cardiologie pentru ca voiau sa fie chirurgi.

E posibil sa mai fie si alte avantaje, dar nu-mi vin in minte acum. Oricum, solutia cu pregatirea predominanta intr-o anumita specialitate a studentului nu mi se pare nici folositoare pentru el, nici ca se pupa cu ceea ce ar trebui sa fie facultatea. Rezidentiatul ar trebui sa te pregateasca predominant intr-un anumit domeniu (si chiar si acolo vezi ca sunt mai multe module).

Rezidentiatul descentralizat nu mi se pare o idee buna. E prea usor de fraudat.
Tot asa, nici bibliografia separata nu mi se pare o idee buna. Ai auzit tu ca in USA ar exista step-uri pentru chirurgie si step-uri pentru medicina interna?
Nici remarcile cu strainii de genul "nu invata nimic" nu le apreciez. Am o prietena din Republica Moldova care era printre cele mai destepte tipe din serie.

Pe mine nu ma deranjeaza rezidentiatul foarte mult, nu stiu de ce va mananca atata sa-l schimbati. E destul de bun asa cum e. Problemele mari sunt cu pregatirea din facultate.

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Wed Dec 09, 2009 1:28 pm

de apreciat franchetea lui ikujj.

marturisesc niste dubii ca as fi inteles exact cum ar trebui sa stea lucrurile cu internatul si externatul, dar daca este vorba despre "sa petreci de exemplu dublul timpului acelui modul in spital " nu cred ca e o idee buna. Motive ar fi destule: nu acumulezi mare branza in 4 saptamani de endocrine in plus, de ex, apoi de unde stii ca vrei sa faci o an spec, de ce sa treb sa te hot, (eu consider ca daca te atrage o anumita specialitate este cel putin dubios, am intalnit genul asta de pers, insa imensa maj a oam desteptuti pe care-i stiu n-au fost chititi pe ceva anume), mai mult, exista rezidenti care sprijina peretii 5 ani, nu invata nik ca nu-s bagti in seama, pai ce poate sa faca un extern-intern in 2 luni de infectioase de ex sau astfel de extra-stagii? si toate astea.. luate prin concurs? ar fi o pierdere de nerv.
et plus, si-asa rezidentiatul este mult, muuult prea lung, de ce sa mai adaugi cateva luni la el?
si daca eu sunt nascut pt ORL, si ala e ultimul stagiu anul VI (nu mai sh, s-au mai schimbat) ce fac, aleg neuro sa fiu ext/intern apoi dau de specialitate vietii mele..?
nu-mi place ideea de a nu sta 3 luni pe bara dupa fac. pai dupa 6 ani de ce sa nu ai o vacanta-acolo?
a, da, ar fi ok sa te plateasca in ult 2 ani de fac, de ex, macar sume modice, gen Franta.

calitatea colegilor nu se va regla printr-o selectie de un anumit fel, oricare ar fi aia.
oricat am spune ca medicii sunt soldati unievrsali si ar trebui trainuiti si selectati si iarasi trainuiti si iarasi selectati, in realitate in mai toate domeniile reglarea se face la nivel de piata muncii, chiar daca peste tot sunt pile, unii se nasc cu superbani, etc.
eu zic ca ori sa fie toti lasati sa practice dupa ce term fac (ok, dai un rez sau ceva ca nu poti sa ai o tara de ORListi, de ex, asadar rezi sa fie doar pt alegerea spec) ori sa bagi numerus cl, sa fie 300 de medici in Bucuresti sa se umple de bani, 2 n Craiova si tot asa, sa fie ca la notari.
daca la notari si la taximetristi se poate, la medici de ce nu? sigur ca e imoral dar lucrurile functioneaza in domeniile respective.

ar tbui incluse cumva notele din faculta la triere, daa tot se fac selectii gen rezi. cumva un coeficient recalculat anual al facultatii (functie de perform la rezi precedent a studentilor, de nushce performante ale fac, de exemplu, sau mai complex) care sa pondereze notele respective si astea sa reprez un procent din final etc. personal gasesc frustrant sa te apuci sa inveti orice harri sau angel si tot ce-ai facut pana atunci sa nu conteze deloc.

la fizica de ex daca termini si ai rude in domeniu ajungi mare director la un instit de fizica a materialelor sau ce au aia p-acolo, nu dai dupa ce termini fac un examen care sa te limiteze in materiale sau ceva restrans.
medicina e un domeniu anormal (sa spunem "particular")

cog1983
elder
elder

Postby cog1983 » Wed Dec 09, 2009 1:34 pm

MumaPadurii wrote:
ikujj wrote:externatul si internatul sunt o forma de selectie inainte de a termina facultatea si de a gira cumva anumite calitati pe care un potential candidat pe o anumita specialitate le are. concret, intre un mefist de ocazie care a "prins" a 4a oara neurologie la rezi si unul care a fost extern si intern in anii terminali ai facultatii pe neurologie pentru ca asta si-a dorit mereu sa faca, e mare diferenta.

Nu stiu daca am inteles eu bine cum e cu externatul si internatul asta, dar de ce pleci de la ideea ca fiecare participant la rezi are o specialitate pe care si-a dorit intotdeauna s-o faca?

Mie de exemplu mi-ar fi placut diverse specialitati: cardio, neuro, endo, medicina interna, reumato... desi am ales doar una dintre ele, ca student pot sa te atraga mai multe. Si oricat de ciudat ar parea, mi-a placut mult si imagistica, asa ca a fost o decizie destul de dificila de a alege intre o specialitate clinica si imagistica (si inca mai e).

Eu nu cred ca din facultate studentul ar trebui sa aleaga specialitatea pe care s-o urmeze (in afara evident de cazurile fericite in care deja s-a hotarat) si in nici un caz sa fie incurajat sa ii acorde mai mult timp decat altor specialitati.
Dimpotriva, ar trebui sa se faca in asa fel incat in timpul facultatii toti studentii sa petreaca cat mai mult timp in spital in fiecare modul (stagii cu prezenta cu adevarat obligatorie, garzi obligatorii).

De ce?
In primul rand pentru ca daca faci cat mai multa practica inveti ce inseamna cu adevarat sa lucrezi in cadrul acelei specialitati si asa fie te poti decide mai usor, fie poti sa iti dai seama ca nu esti potrivit pentru ceea ce voiai sa faci, fie ca esti potrivit dar iti place mai mult altceva.

In al doilea rand se evita acele cazuri in care studentii al caror vis era sa faca o anumita specialitate nu vor sa mearga la stagii sau chiar sa invete pentru alte specialitati. Eu am avut colege care au chiulit de la aproape tot stagiul de cardiologie pentru ca voiau sa fie chirurgi.

E posibil sa mai fie si alte avantaje, dar nu-mi vin in minte acum. Oricum, solutia cu pregatirea predominanta intr-o anumita specialitate a studentului nu mi se pare nici folositoare pentru el, nici ca se pupa cu ceea ce ar trebui sa fie facultatea. Rezidentiatul ar trebui sa te pregateasca predominant intr-un anumit domeniu (si chiar si acolo vezi ca sunt mai multe module).

Rezidentiatul descentralizat nu mi se pare o idee buna. E prea usor de fraudat.
Tot asa, nici bibliografia separata nu mi se pare o idee buna. Ai auzit tu ca in USA ar exista step-uri pentru chirurgie si step-uri pentru medicina interna?
Nici remarcile cu strainii de genul "nu invata nimic" nu le apreciez. Am o prietena din Republica Moldova care era printre cele mai destepte tipe din serie.

Pe mine nu ma deranjeaza rezidentiatul foarte mult, nu stiu de ce va mananca atata sa-l schimbati. E destul de bun asa cum e. Problemele mari sunt cu pregatirea din facultate.

Cred ca prin internat si externat incerca sa explice tocmai faptul ca daca iti plac mai multe specialitati, ar trebui sa vezi cum sunt intr-adevar acele specialitati ca sa poti sa iti alegi una dintre ele. De exemplu iti place cardio, neuro si endo: te duci cate 2 luni ca intern pe la clinicile de cardio, neuro, respectiv endo si vezi care iti place cel mai mult dintre ele. Asta se poate aplica si daca iti place o singura specialitate: te duci si lucrezi in clinica sa vezi daca ti se potriveste intr-adevar acea specialitate, nu te duci la rezidentiat si iti alegi ceva numai pentru ca ai auzit ca nu trebuie sa stai mult in spital si ca e frumos sa faci anumite manevre. Poate nu esti facut pentru acea specialitate si prin internat si externat poti sa iti dai seama de asta (fiind in pozitia unui "pseudorezident").
Simtul umorului e o dovada de inteligenta

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Wed Dec 09, 2009 2:23 pm

:) si daca iti plac mai toate te duci 2 luni pe la toate.
pai si acum, daca iti place, te poti duce ca student sa stai pe o sectie, de obicei te primesc.
daca sunt aia rai si nu te primesc, probabil ca nu ar fi prea ok cu tine nici ca pseudorezident.

cog1983
elder
elder

Postby cog1983 » Wed Dec 09, 2009 4:10 pm

trident wrote::) si daca iti plac mai toate te duci 2 luni pe la toate.
pai si acum, daca iti place, te poti duce ca student sa stai pe o sectie, de obicei te primesc.
daca sunt aia rai si nu te primesc, probabil ca nu ar fi prea ok cu tine nici ca pseudorezident.

Chiar toate nu prea pot sa iti placa... la rezi cand te duci, nu te duci cu ideea ca vrei sa iei orice, ci ai preferinte, nu?
Intr-adevar si acum te poti duce, dar cum nu exista nimic reglementat, foarte putini fac asta... din diferite motive. Eu am facut de exemplu un fel de internship din anul 3 de facultate care m-a ajutat destul de mult sa vad ce imi place si ce nu la specialitatea respectiva pe care altfel nu cred ca as fi ales-o la rezi pentru ca pur si simplu nu stiam cu ce se mananca.
Astfel ar fi evitate si situatii de genul celor care intreaba pe forum ce se face la o anumita specialitate DUPA ce au luat rezi pe specialitatea respectiva :mrgreen:

Calico
addicted
addicted

Postby Calico » Wed Dec 09, 2009 7:30 pm

cog1983 wrote:Cred ca prin internat si externat incerca sa explice tocmai faptul ca daca iti plac mai multe specialitati, ar trebui sa vezi cum sunt intr-adevar acele specialitati ca sa poti sa iti alegi una dintre ele. De exemplu iti place cardio, neuro si endo: te duci cate 2 luni ca intern pe la clinicile de cardio, neuro, respectiv endo si vezi care iti place cel mai mult dintre ele.

Si n-ar fi mai bine ca in loc de chestia asta studentul sa fie obligat sa petreaca mai mult timp in spital la TOATE stagiile si sa faca si cateva garzi in timpul stagiilor, ca sa stie cu ce se mananca TOATE specialitatile si de-abia apoi sa faca alegerea?

cog1983
elder
elder

Postby cog1983 » Wed Dec 09, 2009 8:35 pm

MumaPadurii wrote:Si n-ar fi mai bine ca in loc de chestia asta studentul sa fie obligat sa petreaca mai mult timp in spital la TOATE stagiile si sa faca si cateva garzi in timpul stagiilor, ca sa stie cu ce se mananca TOATE specialitatile si de-abia apoi sa faca alegerea?

Nu neaparat... Mie unele stagii mi s-au parut total inutile: vezi biochimie clinica, metodologia cercetarii stiintifice... In plus, la majoritatea stagiilor se facea cu totul altceva decat face un rezident pe specialitatea respectiva, astfel incat nu prea poti sa-ti dai seama cum e viata de rezident doar de la stagii.
Cu garzile ar fi o solutie buna, dar e cam greu de pus in practica: ar trebui sa fie vreo 5-6 studenti intr-o garda daca toti ar trebui sa treaca prin toate specialitatile si nu stiu cat ar apuca sa faca in cazul asta...

Calico
addicted
addicted

Postby Calico » Wed Dec 09, 2009 9:11 pm

cog1982 wrote:Nu neaparat... Mie unele stagii mi s-au parut total inutile: vezi biochimie clinica, metodologia cercetarii stiintifice...

Da. La ALEA ma refeream.

cog1982 wrote:In plus, la majoritatea stagiilor se facea cu totul altceva decat face un rezident pe specialitatea respectiva, astfel incat nu prea poti sa-ti dai seama cum e viata de rezident doar de la stagii.

Se sprijineau peretii, asa e, nu prea are legatura cu viata de rezident.
Eu vorbesc de stagii adevarate, cu prezenta obligatorie, cu fiecare student cu pacientul/pacientii lui carora sa le faca anamneza, examen clinic, sa-i prezinte asistentului in fiecare zi, sa discute optiuni de tratament. Si sa vada cat mai mult din ce se face in fiecare specialitate. Nu doar "neurologie", chiar daca asta e vocatia lui. Pentru asta exista practica de vara, te poti duce intr-o sectie de neurologie s-o faci daca esti pasionat.

cog1983 wrote:Cu garzile ar fi o solutie buna, dar e cam greu de pus in practica: ar trebui sa fie vreo 5-6 studenti intr-o garda daca toti ar trebui sa treaca prin toate specialitatile si nu stiu cat ar apuca sa faca in cazul asta...

La stagiile mai mari ar fi si mai putini intr-o garda. O serie are cam 70 de oameni, stagiul de cardiologie dureaza doua luni, deci timp berechet sa faca fiecare cateva garzi. Patru studenti pe garda e ok, intr-o sectie sunt destule de facut/vazut.

cog1983
elder
elder

Postby cog1983 » Wed Dec 09, 2009 10:25 pm

MumaPadurii wrote:La stagiile mai mari ar fi si mai putini intr-o garda. O serie are cam 70 de oameni, stagiul de cardiologie dureaza doua luni, deci timp berechet sa faca fiecare cateva garzi. Patru studenti pe garda e ok, intr-o sectie sunt destule de facut/vazut.

Si ce fac 4 studenti noaptea in garda?
1. Consulta urgentele care vin la camera de garda... toti 4 pe rand/deodata?
2. Trezesc bolnavii in somn sa le asculte suflurile cardiace? :mrgreen:
In plus, sunt unele specialitati unde nu este serviciu de urgenta... acolo ce fac studentii in garda, ca nici rezidentii nu stau pana dimineata?

Calico
addicted
addicted

Postby Calico » Wed Dec 09, 2009 11:26 pm

Pai am zis eu ca trebuie sa fie obligatoriu garzi de noapte? Unde nu stau nici rezidentii noaptea e logic ca nu vor sta nici studentii decat ziua. Dar in alte stagii/spitale ar avea ce sa vada noaptea.

Iar de facut eu zic ca ar putea avea ce sa faca si chiar acolo unde n-ar face nimic, tot ar invata ceva vazandu-i pe altii ce fac si discutand cu asistentul lor.

Return to “Viata in spital”