I'm back.
Cred ca e mai bine sa impartim topicele (pentru USA) in doua threaduri: unul pentru USMLE si celalat pentru Graduate Schools.
Aici o sa continui cu Graduate Schools.
Citez (din nemuritorul Tapirul) cu copy-paste:
In mare parte informatiile de acolo sunt reale. Tipul da exemple cu universitati cu calculatoare pen' ca aia e specialitatea lui, dar esenta e aceeasi. S-au mai schimbat niste lucruri, TOEFL-ul si GRE-ul se dau si in Bucuresti (unde se dau si Step-urile de fapt, la doi pasi de voi baieti, eugen cred ca stii, nu?). Preturile s-au schimbat si se vor schimba in continuare. Acum cu afluenta asta de internet e mai usor sa gasesti marteriale pentru TOEFL si GRE si pe cuvantul meu ca nu sunt grele. Despre Canada gasesti tot pe gradschools.com, trebuie sa intri pe siturile univ din canada. Canadienii e posibil sa fie mai receptivi, ca ei sunt inebuniti ca le pleaca tineretul studios in America. Si in plus Canada e o tara in care merita mai mult sa traiesti decat USA. Eu magandesc serios la stabilitul in Canada.
Nick (n&d) wrote:
Eu sunt ultimul an la ASE si m-ar interesa o bursa ceva pentru un master (sau altceva)
Ideea este aceeasi, numai ca tu trebuie sa dai alt examen, GMAT-ul - tot in Bucuresti se da (poate s-o da si in alta parte in tara, nu mai stiu, ca si despre celelalte dealtfel). In rest urmezi aceeasi filiera: cautat universitati (aici e un site care are listate toate universitatile din USA, in ordine alfabetica:
http://www.clas.ufl.edu/CLAS/american-universities.html Vezi ce programe au pe bussiness sau ce vrei tu, vezi ce cerinte au. Mai usor cauti pe
http://www.gradschools.com , aici cauti in USA (si canada) pe tematici, poti gasi un stol legate de ASE-ul tau (tu stii mai bine ce ti-ar place). Cel mai bine este sa le trimiti cate un email scurt la toate sa iti dea mai multe informatii (si ceri si aplicattion forms, le dai adresa ta din tara, or sa trimita multi)
Dan wrote:Problema e ca unele sunt cotate mai bine altele mai slab.Ai idee unde se pot gasi referinte cu asa ceva?Sau daca nu sunt bune si barfele...
Pentru ca perspectivele de a lucra pe undeva sunt legate de institutia la care esti absolvent, nu?
Si inca ceva ..cam care sunt trendurile legate de domeniile conexe, de granita cu medicina?..pentru ca asta m-ar interesa cel mai mult..
E greu de spus care universitati sunt mai bune si care mai rele. Cele mai bune chestii sunt rankingurile oficiale. Nu stiu cum le fac, dar sunt bune. Aici poti incepe cautarea unei universitati (si de fapt rankingul se face pe departamente nu pe universitatea intreaga. Poti avea departamenul de Stiinte Agricole in top ten si ala de inginerie pe locu' patruzeci)
http://www.usnews.com/usnews/edu/eduhome.htm. Chiar acum nu mai stiu alte site-uri dar o sa mai incerc. Un alt site interesant pentru cautat universitati si programe este
http://www.petersons.com In ceea ce priveste domeniile conexe, e mare nebunie in Public Health (pe Epidemio, Nutrition, Clinical Research - cu asta ultima poti intra in industrie, la o megafirma de medicamente, am un prieten care a terminat acum in Minneapolis pe chestia asta si deja a avut un interviu la nu's ce gigant de firma). Also poti merge pe ce sunt eu (Human Development, Child development), sau daca esti tare pe Imuno, Genetica, da' aici iti trebuie brand. Citeste lista cu toate tipurile de programe de graduate pe graschools si petersons (sunt de la acturial sciences la zoologie, trecand prin jewish studies si peace studies), si iti pot veni idei. Mie asa mi-a venit ideea cu human development, am vazut acolo si zic hopaaaaa asta parca suna pentru mine. Si nu imi pare rau, chiar imi place.
Ar mai fi multe de zis... Ca sfaturi, daca intri in conversatie cu o univ, fii FOARTE insistent, si cere amanunte si clarificari - o sa primesti. Cand trimiti aplicatiile include o ceva din care sa reiasa clar ca nu ai bani (astia cred ca daca esti medic iti permiti orice). Astia sunt in general FOARTE fragmentati, deci tu poti fi acceptat cu surle si trambite, dar daca nu ai primit un assistantship.... Pentru asta trebuie sa intri de multe ori in legatura directa cu profesorii (toti au emailele afisate, vezi cu ce se ocupa proful respectiv, si trimite-i un email cum ca esti innebunit sa lucrezi cu el, dar iti trebuie un assistantship, nu are el ceva?). Eu am avut bafta cu o Graduate Program Director mai isteata si care m-a vrut neaparat si s-a zbatut ea pentru assistantship. Anyway, fiecare universitate are ABSOLUT politicile ei, asa ca tre' sa vezi la fata locului.
Am primit mai deunazi un mesaj cu ceva intrebari referitoare la aceasta varianta (pe care am folosit-o si eu) de a ajunge in State, recte la un masterat/doctorat rather than USMLE and Co. (care e mai greu si mult mai scump). Cum cred ca poate interesa pe mai multi am zis ca e mai bine sa raspund "public".
Deci, intrebarile erau cam asa:

daca sunt sanse mai mari (pentru medici, sa specific) pe un domeniu mai strict medical gen Biologie Celulara, Imunology etc decat pe un domeniu mai indepartat (Public Health, Human Development - ca mine, Ecology samd)

cate ceva despre scrisorile de recomandare

transcripts (daca tre' toata foaia matricola, si cam ce influenta au mediile pe ani in decizia de a fi acceptat)

daca se poate obtine un assistantship inainte de a pleca

cat de semnificativa este participarea la congrese, articole publicate etc pentru a fi acceptat.
Parerea mea este ca esti mai usor acceptat pe domenii mai indepartate decat pe specialitati "speciale". Pentru Celuar Biology, Imunology and so on trebuie sa fi destul de bazat - si ca background si ca cunostinte. Desi este mai mult o supozitie logica, cred ca este realista. Aici conteaza foarte mult ce vrei sa faci de fapt. Daca vrei sa ai o sansa sa ajungi in America legal si apoi "mai vad eu", merita sa incerci un domeniu conex (sunt destule, Human Development e unul din ele, apoi Epidemio, Clinical Research, Biostat, Publich Health cu ce mai are, etc).
Decizia de a fi acceptat sau nu depinde de numerosi factori. Unul din ele este scrisoarea de recomandare. La americani conteaza foarte mult, si le iau destul de in serios, asa ca folositi aceasta sansa. Nici o limita in laude si aprecieri (nici un risc de a cadea in ridicol), dar sa fie totusi la obiect, ca sa spun asa. Nu numai "X este minunat", dar sa fie si referiri concrete ("a fost studentul meu in X si a lucrat asta si asta, si este minunat, si toti il apreciaza si il recomand calduros..." etc). Alt factor este reprezentat de transcripts. In general ei cer copii complete, incluzand foaia matricola (de fapt "transcripts" asta inseamna la ei, foaie matricola, cu toate examenele si notele). Eu am facut traduceri legalizate, ca sa fiu sigur (un stol de bani) dar cred ca merg si numai traduceri. Despre note, acum.... eu am avut medii de an variind de la 7 si ceva la 9 si ceva. E greu de spus cat de mult conteaza notele. Probabil conteaza daca te duci pe acelasi domeniu pe care ai studiat (am o amica care a terminat Chimie, a facut un master pe chimie in tara si s-a dus la un PhD pe chimie... La ea probabil ca au cotat mult mai mult notele). Asa ca depinde. Foarte importanta este scrisoarea de intentie, recomandarile, note bune la TOEFL si GRE (desi nu sunt eliminatorii, daca ai note mici dar dosar bun poti fi accepta, si viceversa, cu note superbe dar dosar cum-da-domnul ratezi - cunosc un caz concret).
Apropo de assistantship, in afara cazului in care poti dovedi ca ai de la 25.000 la 35.000 de dolari la ambasada, ca sa iei viza, trebuie sa obtii assistantshipul inainte. In general toate universitatile au assistantshipuri pentru Graduate Students (ideea este sa aiba nevoie anul ala in care aplici tu). Multe universitati au un formular de aplicat pt assistantantship separat. Sunt doua tipuri de assistantship, Research Assistantship si Teaching Assistantship (mai multe amanunte la linkuriel pe care le-am dat)
Iar apropo de participare la congrese si artticole, normal ca "pica bine la dosar" dar nu sunt indinspensabile. Eu nu am avut nimic de genul asta.
Un important sfat este sa intrebati. Universitatile - si departamentele la care a-ti vrea sa aplicati - au numeroase adrese de email, persoane de contact etc. Eu, dupa ce am primit emailul in care mi se spunea ca am fost acceptat, cred ca am mai schimbat vre-o suta de emailuri pe divesre chestii si nelamuriri. Nu trebuie sa stai o ora pana scrii fraza de inceput - nu trebuie sa fii extrem de formal. Si nu ezitati sa trimiteti un email unui profesor - e foarta importanta comunicarea si mai ales insistenta. Profii manipuleaza o cantitate enorma de mesage, asa ca fiti clari, insistenti, scrieti la "subject" cam ce vreti (altminteri sunt sanse ca mesajul sa fie sters necitit), si nu dispera daca nu primesti raspuns imediat - incerarca din nou.
Cam astea pana acum. Daca mai sunt intrebari - cu mare placere.
Spor la succes. Tapirul.