Finlanda

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Finlanda

Postby Bogdan R. » Sun Mar 29, 2009 11:50 pm

Finlanda! Da, da, da!

E vreun forumist prin Finlanda? In afara de mine, evident...
Peste cateva zile incep munca la un dispensar (terveyskeskus) si as fi curios daca e cineva care a trecut prin aceasta experienta.
Pana acum am facut doar niste stagii (työharjoittelu), o luna in spital si doua saptamani la un dispensar asa ca orice sfaturi si sugestii sunt binevenite.
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23562
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: Finlanda

Postby Chingachgook » Mon Mar 30, 2009 1:44 am

cum a fost cu limba?
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Mon Mar 30, 2009 6:35 am

Am facut un curs intensiv de un an. La examenul YK (e greu, tine 5 ore) am luat nivel 3, deci ma descurc, dar as recomanda nivel 4 pentru o conversatie fara probleme. Pentru cetatenii UE se cere doar ''cunoasterea suficienta a limbii'' fara sa se precizeze nivelul (oricum la interviu te dai de gol). Pentru cetatenii extracomunitari e necesara o diploma care sa ateste nivelul lingvistic dar nu stiu daca se cere nivel 3 sau 4. Oricum unul din astea.
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Wed May 06, 2009 2:42 pm

Gata, deja a trecut prima luna de serviciu!
A intrat si primul salariu :D Cu vreo doua sute de euro sub salariul mediu al rezidentilor din Finlanda dar cu vreo cinci sute peste salariul rezidentilor din Germania si Spania (din ce am putut gasi pe forum).
Nu a fost foarte usor (mai ales din cauza limbii) dar nici foarte greu.
Am ''servit'' ca medic de garda, la camera de urgenta a unui centru medical dintr-un mic orasel. Aveam la dispozitie cabinetul de consult, o sala de supraveghere si camera de resucitare si mica chirurgie.Ca ajutor, un asistent sau in unele zile chiar doi.
Prin centru medical (terveyskeskus) se intelege o cladire in care coexista medici de familie (7 in cazul de fata), cativa medici specialisti (in cazul de fata doar un psihiatru), o sala de recuperare (cu cativa fizioterapeuti), un laborator, un serviciu de radiologie. La etaj, o mica sectie cu 20 de paturi, pentru bolnavii nu foarte grav dar care necesita internare.
Cazurile au fost insa similare (sau aproape) cu ale unui medic de familie, nu am avut urgente majore, acestea sunt duse de ambulanta direct la spital.
Practic, am consultat pacientii cu boli acute, pacientii cu boli cronice si cu tratamente de durata isi fac rezervare la medicul propriu. Munca e in totalitate fara hartii, totul este pe computer. Printam doar concediile medicale si retetele.
Programul de lucru este de 8 ore, dintre care 6 ore consult, 1 ora destinata treburilor administrative si doua pauze de cate jumate de ora. Numarul de pacienti, evident, variabil: am avut intre 7 si 20 de pacienti zilnic (extremele) cu o medie de 14-15, in zilele ''normale''.
Munca in sine nu e grea.
De obicei incepeam cu traumatismele din dupa-amiaza precedenta: interpretare de radiografii si decizie de trimitere la ortopedie sau punere in ghips, dupa caz. Departamentul de radiologie imi trimite radiografiile digitalizat, prin intranetul institutiei. La fel sunt trimise si rezultatele analizelor, de la laborator.
Partea cea mai consistenta este reprezentata de copii si adulti cu infectii respiratorii, sinuzite, otite, pusee HTA, dureri reumatice etc
Diagnosticarea nu e dificila cand ai la dispozitie EKG, otoscop, scaner cu ultrasunete pentru sinusuri, posibilitate de aflare a valorilor CRP in cateva minute etc. La doua-trei zile trebuie sa fac si manopere sangerande, in principal sutura de plagi dar am facut si o punctie articulara (asta cu medicul-sef langa mine).
Colegii sunt foarte de treaba, saritori, cand ii solicit ma ajuta cu sfaturi.
Spre sfarsitul lunii ma mut cu serviciul in alta parte, probabil voi putea ramane acolo pana imi termin stagiul de medicina generala (deci decembrie sau ianuarie). Basca salariul mai mare, sefa de acolo mi-a promis incadrarea maxima posibila pentru rezidenti :)) :allright: Asta e, aici e criza de medici si asta usureaza mult reusita medicilor imigranti, chiar si a celor obisnuiti care nu sunt genii (aia sunt deja in USA).
In concluzie: Finlanda ar fi o optiune excelenta pentru medicii din Romania care doresc sa lucreze sau sa se specializeze in strainatate. Cand am ales sa vin aici in detrimentul Germaniei am avut o strangere de inima dar acum stiu ca am facut alegerea corecta!
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

ana25
Posts: 3
Joined: Mon May 25, 2009 3:32 pm

Re: Finlanda

Postby ana25 » Thu Jun 11, 2009 7:15 pm

buna
citind topicul tau, as vrea sa te intreb, daca ai dat examene diferenta
sau cum a mers cu echivalarea diplomelor?
as fii vrut sa-ti trimit pm, dar am vazut ca nu pot
merci
:D

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Fri Jun 12, 2009 9:25 am

ana25 wrote:buna
citind topicul tau, as vrea sa te intreb, daca ai dat examene diferenta
sau cum a mers cu echivalarea diplomelor?
as fii vrut sa-ti trimit pm, dar am vazut ca nu pot
merci
:D


Nu trebuie dat nici un examen, diplomele sunt recunoscute, tot ce se cere e obtinerea deciziei de practica medicala pe teritoriul finlandez. Taxa de eliberare a acestei decizii e de 300 euro (de fapt atat era acum aproape 2 ani, posibil sa se mai fi schimbat, nu stiu).
Institutia care se ocupa cu aceste probleme se numeste Valvira
Informatii se gasesc pe:
http://www.valvira.fi/files/Practising_ ... inland.pdf
http://www.valvira.fi/en/licensing/prof ... an_dentist
In caz de nelamuriri as recomanda contactarea acestora telefonic sau prin e-mail (in engleza).
Sunt foarte amabili si raspund la toate intrebarile.

Se recunosc aproape toate specializarile din Romania, cine are diploma de specialist o echivaleaza fara probleme, exceptie fiind (din cate stiu pana acum) doar medicina de urgenta, specialitate care nu exista aici. Cunosc o doctorita romanca specialista in urgente care a trebuit sa se reprofileze aici si a intrat la rezidentiat pe ATI direct in anul 4 (din 6) deoarece s-a considerat ca specialitatile respective sunt asemanatoare.
Medicii straini nespecialisti (cum sunt si eu) se inscriu intr-un program de pregatire numit PTH (pregatire medicala bazala) cu durata de doi ani si care consta in cursuri si seminarii ( cate una-doua zile la universitate de cateva ori pe an). PTH-ul se poate suprapune peste rezidentiat, nu e nici o problema. Pana la terminare acestui program dreptul de practica e limitat chiar si daca lucrezi la dispensar ca medic de medicina generala in sensul ca la unele proceduri sau decizii esti supervizat de un alt medic, deci o limitare foarte blanda (statutul e tot de medic, nu de stagiar sau practicant iar salariul e acelasi cu al colegilor ce au PTH-ul terminat).
Cine doreste sa nu ramana medic de dispensar se poate inscrie la rezidentiat, prin universitate, Nu exista concurs de rezidentiat, se completeaza doar niste formulare si se ataseaza CV-ul si celelalte acte ce se depun la secretara responsabila cu rezidentii.
Profesorul isi da sau nu acceptul, in functie de cate cereri si cate locuri libere are pe specialitatea respectiva. De obicei raspunsul e pozitiv. Eu am fost acceptat la rezidentiat fara nici o problema sau comentariu.
Despre bani: salariul se poate negocia intre anumite limite care sunt stipulate intr-un ghid de saarizare pe ocupatii si profesiuni. Criza de medici e destul de mare, de obicei se poate obtine un salariu bun, catre sau chiar la plafonul maxim.
Am scris intr-un post precedent ca in prima luna am primit cu aproximativ 500 euro peste salariul colegilor rezidenti incepatori din Germania sau Spania. Acum fac o rectificare: era doar salarul de baza, banii pe manopere si consulturi i-am primit la doua saptamani dupa si m-au dus la un venit cu circa 1600 euro mai mare decat a colegilor la care faceam referire. :allright:

Acum am prins un contract de trei luni (cu posibilitate de prelungire) la un centru de ingrijire pentru persoane cu deficiente (asemanator cu reha amintit prin posturile colegilor din Germania).
Salarizarea de baza e aproape de maximul permis pentru rezidenti insa am muuult mai putin de lucru, pe final nu stiu cam cu cati bani ma voi alege dar sper sa nu fie cu mult mai putin decat la precedentul loc de munca. Practic am primit in ''grija'' cinci pavilioane si in fiecare zi trebuie sa fac vizita pe unul din ele, conform programarii. In plus, daca apare vreo problema acuta pe oricare din pavilioane (sectii) asistentele ma suna iar eu trebuie sa ma duc si sa vad despre ce e vorba. Deci un fel de garda on call.
Centrul de ingrijiri e amplasat in fostul parc al unui conac boieresc, pe malul unui lac. Totul e verde, inflorit, respira prospetime intr-un cadru natural superb.

Dupa ce inchei cele 9 luni obligatorii in asistenta medicala primara, prin ianuarie-februarie sper sa prind un loc in spital, ca sa fac in continuare stagiile din curicula. Daca nu, raman tot aici pana se elibereaza vreun loc.
Cam asta ar fi dezavantajul, ca rezident nu ai stagiile si spitalele fixate de universitate sau minister ci trebuie sa iti cauti singur post liber. Important e ca supervizorul (medicul sef) sa iti treaca in caietul de rezident cat si cum ti-ai indeplinit atributiunile/manoperele etc obligatorii ca sa poti trece in faza urmatoare. Evident ca daca o lalai si nu ai bifat in caiet tot ce trebuie iti prelungesti rezidentiatul cu luni sau chiar cu ani.

Cam atat pentru acum, daca mai sunt intrebari le astept aici pe forum (deci nu PM).
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

ana25
Posts: 3
Joined: Mon May 25, 2009 3:32 pm

Re: Finlanda

Postby ana25 » Fri Jun 12, 2009 10:11 am

merci mult
uite si o persoana cu adevarat draguta care ofera niste informatii pe care din tara nu prea avem cum sa le stim
am sa-i contactez telefonic
bafta in continuare

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Fri Jun 12, 2009 12:08 pm

Multumesc mult!
Daca vreun tanar medic se va putea folosi de informatiile mele si va putea pleca din Romania spre Nord, voi fi multumit ca am fost de ajutor.

Doresc totusi sa revin cu niste precizari: poate din ce-am scris mai sus totul pare usor si simplu. Nu e chiar asa! Nu pot garanta ca in cazul altui medic care ar veni aici lucrurile ar decurge exact ca in cazul meu. Ce am prezentat aici e doar o experienta personala si trebuie privita ca atare!
In Finlanda (si in general in Tarile Nordice) nivelul medicinei si conditiile in care serviciile medicale sunt oferite populatiei sunt la un nivel foarte inalt! Multi indicatori statistici (de genul morbiditate, mortalitate, speranta de viata, supravietuire etc) sunt mai buni decat in SUA!
Medicii finlandezi sunt extrem de bine pregatiti.
Concurenta pe un loc la facultatea de medicina este de 10-12 candidati, cam cum era in Romania inainte de '89. Faptul ca acum ii putem concura cu sanse reale pe propriul lor teren e o consecinta a aderarii Romaniei la UE, e o oportunitate extraordinara!
In noiembrie trecut am facut un stagiu de o luna la un spital, prilej cu care am cunoscut o studenta anul 4 la medicina. Se va face ATI-sta. Atentie, fiind in anul 4 avea deja la activ vreo 200 de intubatii si vreo 10 anestezii in sala de operatii (evident cu medicul specialist langa ea) plus colaborari la cateva articole de specialitate din publicatii medicale si participari cu postere la congrese internationale!
In Finlanda lucreaza si multi medici straini, foarte buni. Unii din UE (am cunoscut niste medici din Italia, Estonia, UK), altii din afara UE (cei mai multi fiind rusi).
Cei din afara UE trebuie sa treaca prin cursuri si examene nu tocmai usoare.

Ar mai fi problema obtinerii rezidentei finlandeze. Ca sa puteti veni aici pe termen lung (1 an)pentru a invata limba la un nivel care sa va permita angajarea trebuie sa faceti dovada ca aveti mijloace de trai necesare. Daca dovediti acest lucru vi se acorda rezidenta si va include intr-un plan de integrare al carui principala componenta e invatatul limbii.
Deci nu e foarte usor (cum poate am lasat involuntar sa se inteleaga).
Dar cu vointa si perseverenta se poate orice.
Pentru aceste aspecte precum si pentru a va face in mare o imagine asupra acestei tari va recomand topicul deschis de mine pe aria de emigrare a Softpediei:
http://forum.softpedia.com/index.php?sh ... =0&start=0

Succes!
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

Fanfan99
newbie
newbie
Posts: 9
Joined: Mon Nov 24, 2008 6:28 pm

Re: Finlanda

Postby Fanfan99 » Mon Jun 15, 2009 11:08 am

Salut. Daca vreau sa fac in Finlanda rezidentiatul, ce trebuie sa fac? :help:

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Tue Jun 23, 2009 6:53 pm

Fanfan99 wrote:Salut. Daca vreau sa fac in Finlanda rezidentiatul, ce trebuie sa fac? :help:


Schematizat, pasii ar fi:
1.Obtinerea deciziei de recunoastere a diplomei, de la Valvira.
2.Invatatul limbii finlandeze sau suedeze, a doua limba oficiala a Finlandei (si mult mai usoara).
3.Inscrierea la rezidentiat prin secretariatul unei facultati de medicina de aici (Helsinki, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio).

Daca punctele 1 si 3 sunt floare la ureche, punctul 2 e foarte dificil si nu stiu daca se poate realiza in Romania...eu am invatat limba finlandeza aici, mergand un an la un curs intensiv. Si cam la fel a fost situatia si in cazul altor medici romani (si nu numai) care profeseaza aici.
Dupa cum am scris in posturile precedente, pentru a primi drept de sedere peste 3 luni trebuie dovedita existenta mijloacelor de intretinere sau existenta unui loc de munca (al aplicantului sau al sotiei/sotului).
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

ssss
elder
elder
Posts: 1168
Joined: Mon Apr 14, 2008 5:36 pm

Re: Finlanda

Postby ssss » Tue Jun 23, 2009 7:24 pm

Felicitari si tot respectul pentru bunavointa si atitudine!
Reality is an illusion due to lack of wine

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Wed Jun 24, 2009 12:53 pm

ssss wrote:Felicitari si tot respectul pentru bunavointa si atitudine!


Multumesc!
Eu cred ca e absolut normal sa ne ajutam intre noi, doar suntem colegi in aceeasi nobila bransa.
Iar cei care acum isi cauta drumul in cariera si viata au nevoie de sfaturi la obiect, nu de ironii si sfaturi date cu jumatate de gura, lucruri care nu au ce cauta pe un forum medical.
Bafta tuturor!
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

Fanfan99
newbie
newbie
Posts: 9
Joined: Mon Nov 24, 2008 6:28 pm

Re: Finlanda

Postby Fanfan99 » Fri Jun 26, 2009 12:04 am

:) Subscriu la multumiri. Exista vreo sansa sa prind ce specialitate vreau? Cardio de exemplu. Si cum se ia, merg la interviuri pt o anume specialitate? Trebuie sa astepti pana apare asa ceva? Ms inca o data.

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Fri Jun 26, 2009 9:24 am

Fanfan99 wrote::) Subscriu la multumiri.

Cu placere.

Fanfan99 wrote::)
Exista vreo sansa sa prind ce specialitate vreau? Cardio de exemplu. Si cum se ia, merg la interviuri pt o anume specialitate? Trebuie sa astepti pana apare asa ceva? Ms inca o data.


In mod normal nu se respinge niciun dosar daca actele sunt in regula si responsabila cu rezidentii vede ca nu sunt probleme mari cu limba. Interviul cu profesorul sef de rezidentiat e ceva neobisnuit, cred ca (ne)sansa ca un candidat dintr-o tara UE sa fie chemat la asa ceva e extrem de mica (probabil sub 5% ).
Primele 9 - 12 luni de rezidentiat se desfasoara oricum in asistenta medicala primara (dispensare, centre de sanatate).
Problema apare ulterior, cand trebuie cautat loc liber in spital. Se poate ajunge in situatia de a astepta luni de zile eliberarea unui loc de rezident sau chiar la relocare in alta localitate (daca acolo e disponibil vreun post). Eu ar trebui sa incep stagiile de spital in ianuarie 2010, am fost pe la toate spitalele din zona mea (Tampere) si m-am ales doar cu o promisiune (''in principiu da, dar mai e pana atunci, vino in toamna sa mai vedem cum sta treaba'') lucru care ma cam streseaza. :?
De exemplu, in clipa de fata exista doar 3 posturi libere de rezident in toata Finlanda (la Helsinki pe reumatologie si la Kuopio, unul pe chirurgie si unul pe neurologie).
Cu asteptarea nu ar fi o problema foarte mare deoarece se poate continua munca in asistenta medicala primara, deci financiar totul ar fi mai mult decat OK.
Singurul inconvenient e ca, din cauza asteptarii dupa locuri libere in spital, rezidentiatul se poate prelungi. Si oricum dureaza din start mai mult cu 1-2 ani decat in Romania, de exemplu in cardiologie se fac 6 ani de rezi...
In rezumat: acceptarea in rezidentiat e extrem de simpla dar parcurgerea celor 5 - 6 ani de pregatire e mai dificila, poate impune relocari etc.
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Tue Sep 29, 2009 1:21 pm

Bogdan R. wrote:De exemplu, in clipa de fata exista doar 3 posturi libere de rezident in toata Finlanda


Fata de criza de locuri din vara acum e un adevarat paradis: exista 45 de posturi de rezident. Cele mai multe la Oulu (24), Kuopio (8) si Jyväskylä (3), urmate de cate doua la Helsinki, Vantaa si Espoo si cate unul la Kajani, Rovaniemi, Lappeenranta si Lahti.

Evident, cunoasterea limbii finlandeze la un nivel acceptabil este obligatorie.
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
gaurav_singh_md
elder
elder
Posts: 862
Joined: Wed Sep 03, 2008 2:58 pm
Location: Timisoara

Re: Finlanda

Postby gaurav_singh_md » Tue Sep 29, 2009 5:20 pm

thanks for the info....very helpful.

tessik
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Sat Mar 08, 2008 8:43 pm

Re: Finlanda

Postby tessik » Wed Sep 30, 2009 9:29 pm

ete ce email am primit eu de la o firma de recrutari pt Finlanda. Bogdan R poate iti arunci un ochi si iti dai cu parerea despre ce zic ei aici:

"Acte necesare:
1. Copia cartii de identitate (scan color);
2. Copia diplomei de absolvire a facultatii impreuna cu foaia matricola;
3. Copia certificatului de membru in colegiul medicilor din care faceti parte;
4. Copia certificatului de conformitate (conform directivei UE nr.2005/36/CE).

Toate documentele mentionate mai sus (mai putin cele de la punctul 1.) trebuie traduse in limba engleza si legalizate de un birou notarial. Dupa ce ati finalizat procedura de traducere si legalizare a documentelor, acestea trebuiesc trimise pe adresa noastra de email pentru a putea fi evaluate preliminar de catre partenerul nostru din Finlanda.
Cand vom primi un aviz pozitiv trebuie demarata procedura de recunoastere a actelor de studiu ce va apartin, la autoritatea nationala a medicilor finlandezi (Valvira).
Este necesar sa achitati taxa de 300 euro ceruta de institutia mentionata mai sus.

Durata de acreditare este de aproximativ 3 saptamani. Din acest moment este indicat sa demarati procesul de invatare a limbii suedeze (a doua limba oficiala in Finlanda) si pana la momentul angajarii efective (4-6 saptamani) este necesar sa stapaniti limba suedeza la un nivel de incepator. Agentia noastra o sa va puna la dispozitie materiale de studiu (audio-video, scrise) pentru a invata limba suedeza. Recomandam ca pe o perioada de cel putin 6 luni de la momentul inceperii contractului, sa continuati aprofundarea limbii suedeze in particular si/sau la cursuri specializate.

Dupa indeplinirea procedurii de acreditare, un reprezentant al clinicii sau spitalului din Finlanda va sosi in Bucuresti pentru a discuta cu dvs. toate aspectele legate de semnarea contractului de munca.

Postul de medic generalist oferit va avea un salariu de inceput de 2500 euro. Nu sunt incluse cazarea, mancarea si transportul pana in Finlanda. Partenerii nostri finlandezi va vor inlesni gasirea unui apartament aflat in conditii decente si la un pret accesibil.

Onorariul agentiei noastre de recrutare este de 500 euro si se plateste numai dupa semnarea contractului de munca.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3642
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Wed Sep 30, 2009 9:34 pm

doua remarci
- un venit aparent sub al unui rezident ?
- cine garanteaza "salariul" unui generalist (meserie liberala) ?
Singura durere suportabilă e durerea altora.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23562
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: Finlanda

Postby Chingachgook » Wed Sep 30, 2009 10:05 pm

tessik wrote:
Onorariul agentiei noastre de recrutare este de 500 euro si se plateste numai dupa semnarea contractului de munca.
bre asta e ilegal la nivel de uniune europeana

eu iau bani de la angajator nu de la tine.

se vede si din formulare ca e o mica ciupeala.
pai daca ai semnat contractu le-o dai prin gura.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Thu Oct 01, 2009 7:06 am

tessik wrote:ete ce email am primit eu de la o firma de recrutari pt Finlanda. Bogdan R poate iti arunci un ochi si iti dai cu parerea despre ce zic ei aici:Oferta pare, la prima vedere, serioasa (totusi cu cateva mici semne de intrebare).
Intr-adevar acestea ar fi etapele. Inclusiv suma de 300 euro pentru recunoasterea diplomei la Valvira e corecta.
Deoarece se cere limba suedeza presupun ca toate joburile sunt pe coasta de vest (Turku, Vaasa etc) posibil si in Arhipelagul Aland. Oricum 6 saptamani pentru invatarea suedezei e un termen nerealist, parerea mea...

Cu salariul nu-s in clar. E vorba de incadrare, de salariul net, de ce anume?
La salariul de incadrare mai vin sporurile legate de numarul de consulturi, manopere, eliberari de adeverinte si garzile care cresc suma bruta destul de mult (sa zicem ca 4500 ar fi o suma nici prea,prea nici foarte,foarte).
Dupa impozitare ar trebui ca netul sa fie minim 2800-3000 euro.

Treaba aia cu onorariul iarasi nu mi-e clara.
Aici toate firmele de intermediere primesc isi comisionul de la beneficiar (spital, policlinica, dispensar etc).

Una peste alta, eu as incerca.
Finlanda e o tara unde legea e lege si nimeni nu isi permite sa faca smecherii.
Probabil e vorba de vreo firma mai ''fomista'' dar nu cred ca ar risca sa faca ilegalitati...
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Thu Oct 01, 2009 4:11 pm

Bogdan R. wrote:La salariul de incadrare mai vin sporurile legate de numarul de consulturi, manopere, eliberari de adeverinte si garzile care cresc suma bruta destul de mult (sa zicem ca 4500 ar fi o suma nici prea,prea nici foarte,foarte).
Dupa impozitare ar trebui ca netul sa fie minim 2800-3000 euro.Am incurcat putin borcanele (deh, inca nu-mi bausem cafeaua).
Cam 2800-3000 iau eu acuma, la un brut de 4096 iepuroi, deoarece lucrand la un centru de reabilitare nu prea am manopere (si deloc garzi). :(
La un brut de 4500 ar trebui se ia in mana un net de vreo 3200 e. Dupa cum spuneam, un salariu normal pentru un medic la inceput de drum :allright:
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

tessik
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Sat Mar 08, 2008 8:43 pm

Re: Finlanda

Postby tessik » Sun Oct 04, 2009 4:36 pm

Multumesc, Bogdan, intradevar salariul e cam mic pentru tarile nordice. Nu-i intereseaza specialitatea sa o ai sau nu, banuiesc ca jobul este la clinici de asistenta primara de care mentionai si respectiv in programul acela de pregatire de 2 ani (PTH), pe minim 1 an. Frumoasa este ideea sa faci si un alt rezi acolo daca tot nu se da ex.. :D

asteroid
newbie
newbie
Posts: 12
Joined: Mon Oct 05, 2009 12:05 am

Re: Finlanda

Postby asteroid » Mon Oct 05, 2009 12:17 am

Buna Bogdane, sunt student in anul 6 si as vrea sa imi indrept pasii spre o tara mai civilizat. Nu stiu daca am inteles eu bine unele aspecte de asta as vrea sa imi spui si mie daca e corect ce spun , pentru cazul (sper si pentru mine :)) unui absolvent:
1. obtii recunoasterea diplomei de la agentia respectiva
2. te poti inscrie la rezi la o universitate
3. si aici sunt nelamurit, tu ai mers in Finlanda 1 an si ai invatat acolo limba? si daca da, in timpul respectiv ai avut un job?
Multumesc, anticipat pentru ajutorul acordat si noua astia mai micii :))

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Mon Oct 05, 2009 8:07 am

tessik wrote:intradevar salariul e cam mic pentru tarile nordice


Mare nu este dar oricum e cu 50 - 60% peste cel care se poate obtine la inceput de drum in Germania, de exemplu (o tara considerata extrem de oportuna pentru emigrat). Iar preturile sunt mai mari cu doar 25-30% fata de Germania ---> avantaj Finlanda!

tessik wrote:Nu-i intereseaza specialitatea sa o ai sau nu, banuiesc ca jobul este la clinici de asistenta primara de care mentionai si respectiv in programul acela de pregatire de 2 ani (PTH), pe minim 1 an. Frumoasa este ideea sa faci si un alt rezi acolo daca tot nu se da ex.. :D


Cum sa nu, specialitatile obtinute in Romania sunt recunoscute, cu exceptia celor care nu au corespondent aici: de ex.medicina de urgenta (am dat un exemplu intr-un post anterior).
Si evident, un rezidentiat facut aici este o idee excelenta, si nu numai pe motivul ca nu se da examen...
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Mon Oct 05, 2009 9:21 am

asteroid wrote:as vrea sa imi spui si mie daca e corect ce spun , pentru cazul (sper si pentru mine :)) unui absolvent:
1. obtii recunoasterea diplomei de la agentia respectiva
2. te poti inscrie la rezi la o universitate
3. si aici sunt nelamurit, tu ai mers in Finlanda 1 an si ai invatat acolo limba? si daca da, in timpul respectiv ai avut un job?
Multumesc, anticipat pentru ajutorul acordat si noua astia mai micii :))


La punctele 1 si 2 asa este, prima data trebuie facuta recunoasterea diplomei la Valvira, apoi se poate aplica pentru un rezidentiat.
La punctul 3, mai corect ar fi ''am emigrat, m-am inregistrat ca rezident permanent si m-am inscris in programul de integrare, care mi-a dat dreptul la curs gratuit de limba''.
In timpul respectiv ''jobul'' meu a fost acel curs, in timpul caruia am beneficiat de indemnizatia de sprijin care se da in astfel de cazuri. Bine, in cazul meu personal indemnizatia am primit-o doar incepand cu partea a doua a cursului, cei care asigura finantarea (in speta KELA) nefiind siguri daca intentionez sa raman definitiv aici. In fine, dupa nenumarate cereri si memorii, treaba s-a rezolvat dar daca nu aveam o suma consistenta de bani la noi probabil ne-am fi confruntat cu probleme materiale. Dar asta e alta poveste si am amintit-o doar ca sa subliniez ca exista si unele situatii neprevazute, riscuri etc
De aceea cred ca ar fi mai sigura o emigrare intermediata printr-o firma (ma refer la oferta de cu cateva postari mai sus). Mai ales ca respectiva firma intermediaza pentru zona de limba suedeza, o optiune foarte buna din doua motive:
1.limba e mult mai usoara
2.se deschide si posibilitatea de relocare, dupa terminarea contractului, in Suedia

Pentru lamuriri suplimentare recomand si posturile mele precedente.
Mult succes!
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

tessik
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Sat Mar 08, 2008 8:43 pm

Re: Finlanda

Postby tessik » Mon Oct 05, 2009 7:15 pm

Bogdan R wrote:
tessik wrote:Nu-i intereseaza specialitatea sa o ai sau nu, banuiesc ca jobul este la clinici de asistenta primara de care mentionai si respectiv in programul acela de pregatire de 2 ani (PTH), pe minim 1 an. Frumoasa este ideea sa faci si un alt rezi acolo daca tot nu se da ex.. :D


Cum sa nu, specialitatile obtinute in Romania sunt recunoscute, cu exceptia celor care nu au corespondent aici: de ex.medicina de urgenta (am dat un exemplu intr-un post anterior).
Si evident, un rezidentiat facut aici este o idee excelenta, si nu numai pe motivul ca nu se da examen...


Completez. Firma care m-a contactat pe mine nu e interesata de specialitate, vor medici generalisti, chiar si fara nici un fel de experienta clinica.
Apropos, de ce nu Suedia ? BTW, ce stii despre Suedia ? :)

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Tue Oct 06, 2009 9:23 am

Suedia a fost o destinatie spre care se indreptau inclusiv multi medici finlandezi pana acum vreo 15-20 de ani. Acum situatia s-a imbunatatit mult si in Finlanda, nu prea mai pleaca nimeni cu toata ca salariile medicilor sunt in general inca sub cele din Suedia iar costul vietii ceva mai mare. Pentru un strain insa as putea spune ca Suedia e mai atractiva decat Finlanda, in primul rand din cauza limbii.

Legat de salariile din Finlanda vreau sa evidentiez inca o data ca ele depind foarte mult de locul de munca. Locatiile mai izolate sunt extrem de atractive. De exemplu, azi dimineata dupa raportul de garda, una dintre colegele mele mi-a zis ca din ianuarie pleaca. Si-a gasit un post la un centru medical dintr-o zona rurala langa Kokkola (pe coasta de vest). Cazare gratuita in apartamentul de serviciu si, tineti-va bine,un salariu de incadrare de 8500 euro !!!!!!!!!
Cu garzi si manopere va trece bine de 10.000 brut, ceea ce inseamna un net de vreo 6000 euro.
Viitorul suna bine, nu-i asa? ;)
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3642
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Oct 06, 2009 10:59 am

Colega e rezidenta sau specialist ? Cam ce vârsta are ?
Singura durere suportabilă e durerea altora.

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re:

Postby Bogdan R. » Tue Oct 06, 2009 11:38 am

Im wrote:Colega e rezidenta sau specialist ? Cam ce vârsta are ?


Colega are vreo 26 - 27 ani si nu e nici rezidenta nici specialist, e medic simplu.
A absolvit in 2007 facultatea si e inca in programul PTH (un fel de stagiatura care dureaza 2 ani). Oricum salariul ei va fi mult mai mare decat salariu mediu de incadrare al unui medic specialist de la stat (5140 euro). Medicul specialist mai recupereaza insa cu garzile, exista garzi (pe specialitatile chirurgicale) platite si cu peste 1000 euro/garda (impozabil) pe cand un medic de medicina generala la un centru medical, din cate am auzit, nu poate spera decat cam la 500 euro/garda. Dar nu mai sunt asa de sigur nici de asta, vad ca mai in nord s-a spart sacul cu bani si veniturile urca vertiginos cu cat te apropii de Cercul Polar :x-mas:

Hmmm, este un post liber la Utsjoki, in Laponia de Nord, oare aia cat or plati? XXsmoker.gif
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

cristina maria popa
Posts: 2
Joined: Sun Oct 11, 2009 10:04 pm

Re: Finlanda

Postby cristina maria popa » Sun Oct 11, 2009 11:00 pm

Bogdan R., am apelat la serviciile unei firme care pe parcurs s-a dovedit dubioasa/inexistenta iar acum ma aflu in situatia de a fi acreditata de Valvira dar de a nu avea nici o informatie privind accesul la un post in Fin. Nu mai am loc de munca in Ro si sunt intr-o situatie disperata, orice informatie privind Finlanda imi poate fi de folos. Multumesc pentru informatiile din acest post si te rog, daca este posibil contacteaza-ma prin mp.

ionela_neagu85
Posts: 1
Joined: Tue Oct 13, 2009 12:45 pm

Re: Finlanda

Postby ionela_neagu85 » Wed Oct 14, 2009 9:50 am

BUNA CUMA AI PUTUT PLECA,CU CE FIRMA?

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Fri Oct 16, 2009 12:34 am

cristina maria popa wrote:Bogdan R., am apelat la serviciile unei firme care pe parcurs s-a dovedit dubioasa/inexistenta iar acum ma aflu in situatia de a fi acreditata de Valvira dar de a nu avea nici o informatie privind accesul la un post in Fin.

V-as ruga sa mentionati numele acelei firme-fantoma. Aviz colegilor doritori de emigrare in Finlanda!

ionela_neagu85 wrote:BUNA CUMA AI PUTUT PLECA,CU CE FIRMA?

Am plecat pe cont propriu, acum doi ani nu existau inca intermediari pentru aceasta tara.
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

abcdefg
Posts: 2
Joined: Tue Oct 20, 2009 5:01 pm

Re: Finlanda

Postby abcdefg » Tue Oct 20, 2009 8:50 pm

Salut...

Foarte interesanta descriere a experientei tale de pana acum in Finlanda.

Am si o intrebare...inainte sa pleci din Romania, stiai ca daca te duci in Finlanda si stai un an sa inveti limba, o sa ai sigur loc de munca? Adica ai indeplinit toate formalitatile cu spitalul de acolo inainte de a pleca din tara?

Multumesc mult!!

cristina maria popa
Posts: 2
Joined: Sun Oct 11, 2009 10:04 pm

Re: Finlanda

Postby cristina maria popa » Sun Oct 25, 2009 11:04 am

Va datorez scuze pentru intarzierea cu care raspund!
In luna august a aparut pe ejobs.ro, bestjobs.ro samd un anunt privind 20 de posturi de medic generalist (http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca- ... st/33795/5). Am trimis un cv pe adresa euromedicalrecruitment@gmail.com si dupa cateva zile am fost selectata pentru interviu. Intr-adevar, firma avea sediul in Piata Unirii dar pe usa scria RoLegal - am intrebat de ce o firma de avocatura recruteaza medici si mi s-a raspuns ca are o sfera vasta de activitate, printre care si plasarea de personal; de asemenea am cerut un site reprezentativ pentru medici deoarece pe google nu gasisem nimic dupa numele firmei din anunt si mi s-a raspuns ca ,,a facut colegul meu vreo 5 siteuri,,. Am adus pentru copii si dosarul cu toate actele cerute de catre Valvira, inclusiv traducerile legalizate. Mi s-a explicat ca partea finlandeza a firmei se va ocupa de procedurile birocratice, avand o vasta experienta in acest sens. De asemenea, am primit asigurari ca maxim pana la data de 1 noiembrie imi voi prelua postul. Am inteles ca voi fi primul medic trimis deoarece am absolvit cu media 9.73, am un cv cat se poate de bun si complex care a fost trimis drept model altor cursanti si am deja dosarul complet. Urmatorul pas a fost taxa de 300 euro solicitata de Valvira pentru procesarea dosarului.
La o saptamana dupa trimiterea taxei in contul firmei de avocatura mi-au fost cerute acte adiacente (care sa certifice ca documente perfect valabile pana la data de... sunt valabile), care nu erau amintite pe siteul Valvira si nici in mailul cu lista actelor. Dupa ce am trimis adeverintele traduse si legalizate mi s-au cerut recomandari de la fostii angajatori si profesori. Apoi mi s-au cerut adeverintele deja trimise, dar in original. Dupa aceea, a fost sunat un prieten pentru copii xerox ale unor publicatii de specialitate in care aveam articole amintite in cv. Mi s-a mai cerut o procura continand un rand si jumatate in care imputerniceam colaboratorul finlandez al firmei sa imi reprezinte interesele la Valvira (domnul respectiv lucra under cover si nu puteam vorbi cu dansul deoarece firma din Ro risca astfel sa faca munca voluntara). Ultima ingerinta a fost traducerea legalizata a certificatului de conformitate in original si supralegalizat. Mentionez ca intre aceste documente au existat multi timpi morti datorati unui monolog al agentului de recrutare care varia intre marturisiri foarte personale si urlete. Am incercat sa gasesc circumstante atenuante deoarece tocmai renuntasem la un job satisfacator in orasul meu si la alte trei oferte pentru UK si incepusem sa invat limba suedeza.
Am insistat de cateva ori sa imi fie dat unul din cele 5 siteuri si mi s-a spus ca nu este si nu va exista niciodata un site special pentru medici, dar siteul firmei este http://www.rolegal.com/; mi s-a spus ca posturile de medic nu au legatura cu firma din anunt si ca pentru publicarea anuntului a fost prezentat un contract cu o firma de recrutare moase si asistente din UK.
Desi initial aplicatia mea a fost privita foarte optimist, treptat procesul a fost descris in nunate din ce in ce mai sumbre: cei de la Valvira sunt niste birocrati sadea care nu mai returneaza banii pentru procesarea dosarului in cazul unui raspuns negativ, dau raspunsuri negative scurte si transante, orice act adiacent poate fi de mare ajutor samd.
Intr-un final am fost anuntata prin sms ca actele mele au ajuns in Finlanda. Dupa aprox. doua saptamani am primit un mail prin care Valvira ma instiinta ca nu au primit buletinul meu, diploma de absolvire, certificatul de conformitate si traducerile lor, traducerea unui document numit ,,adeverinta,, samd. Am trimis domnului lista cu actele care imi lipseau surprinzator din dosar dar nu am primit raspuns; mama mea l-a contactat telefonic si a raspuns urland asurzitor ca atunci cand este la masa cu familia ,,poate fi si dumnezeu din cer,, ca nu conteaza - aceasta a fost ultima discutie cu domnul respectiv.
Am aflat ulterior de la Valvira ca nu se percepe taxa pentru procesarea dosarului si ca acei 300 eur se achita doar in cazul in care medicul primeste echivalarea.
Deoarece ne-a fost imposibil sa mai primim vreo explicatie, mama a mers la sediul firmei unde sustinusem interviul. Acolo i s-a spus ca domnul agent nu este angajat al firmei si ca in week-enduri firma este inchisa (s-a intamplat ca eu sa ajung intr-o sambata la interviu). Imediat prietenul domnului agent (care este avocat la RoLegal, mi-a facut copii dupa dosar, a participat la interviu si a primit pe numele dansului o serie de acte) m-a anuntat prin telefon ca va chema politia, desi nu se afla in firma, deoarece in sediul dansului se afla niste persoane straine. Am sunat-o pe mama sa o rog sa isi ia doi martori ca ea si fratele meu nu au patruns prin efractie, ci au fost invitati inauntru si poarta un dialog foarte decent cu o doamna avocat. Desi initial doamna a spus ca nu cunoaste acel agent si nu este angajat acolo, a doua zi mi-a spus la telefon ca domnul nu a mai trecut pe la firma demult, ca are rugamintea sa trimit un forward din care sa reiasa ca nu au fost trimise toate actele mele, ca poate cei 300 eur au reprezentat un comision desi scrisesem ,,taxa valvira,,...
P.S. Numai de pe siteul bestjobs.ro au aplicat 50 de colegi pentru aceste posturi. Am inteles ca firma va recruta si medici de diferite specialitati in viitor. Va rog, daca sunteti logati si pe alte forumuri sa faceti publica experienta mea. Probez oricand tot ceea ce am afirmat.

In incheiere trebuie sa spun ca toti cei cu care am discutat la Valvira, de la secretar si pana la senior inspectori, sunt deosebit de amabili si cooperanti si aplicatia se desfasoara foarte bine fara intermediari.
Numai bine tuturor!

MariaPO
Posts: 1
Joined: Tue Nov 24, 2009 9:02 pm

Re: Finlanda

Postby MariaPO » Tue Dec 08, 2009 8:55 am

Sunt maria cristina popa, am avut probleme legate de logare si va raspund cu scuzele de rigoare abia acum.
Acesta este anuntul postat la finele lunii august pe bestjobs, ejobs si alte cateva siteuri: http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca- ... st/33795/5 .
Anuntul a fost postat in virtutea unui contract cu o firma de recrutare moase si asistente medicale pentru uk, iar interviul l-am sustinut la sediul unei companii de avocatura din Bucuresti, cu un domn care nu a fost niciodata angajat al companiei respective. Cele 20 de posturi nu exista.
Povestea este hilara dar m-a costat timp pretios, energie si bani. Din pacate, numai din contul bestjobs au aplicat 50 de colegi... Ii rog pe toti cei care au aplicat sa ma contacteze, chiar daca in acest moment alearga sa obtina toate actele solicitate si sunt convinsi ca au de-a face cu profesionisti cu vasta experienta in recrutare.

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Wed Dec 09, 2009 9:46 am

Bogdan R. wrote: Eu ar trebui sa incep stagiile de spital in ianuarie 2010, am fost pe la toate spitalele din zona mea (Tampere) si m-am ales doar cu o promisiune (''in principiu da, dar mai e pana atunci, vino in toamna sa mai vedem cum sta treaba'') lucru care ma cam streseaza. :?

A dat Dumnezeu si am primit acceptul oficial, cu data de 4 ianuarie 2010 voi incepe stagiile de spital.
Postul meu (medic nespecialist sau rezident) va ramane deci vacant, daca sunt doritori pot aplica cu incredere.
Sefa a anuntat deja un post liber (cel al colegei mele) acum il va anunta si pe al meu dar nu sunt doritori, probabil si din cauza salariului modest (4096 brut, 2800 - 2900 net) deoarece nu prea sunt manopere, nu se fac garzi etc
Pentru cineva la inceput este insa OK, munca e lejera, colegii de treaba.
Eu zic ca merita incercat!
Conditii: diploma echivalata de catre Valvira, limba finlandeza la nivel B1 (taso 3) sau peste.
Alte detalii pe PM.
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
Lorelai
junior
junior
Posts: 87
Joined: Tue Mar 23, 2004 9:59 pm

Re: Finlanda

Postby Lorelai » Sun Feb 28, 2010 12:57 pm

Salut Bogdan,citind posturile tale mai vechi am inteles ca la inceput inainte de primul job,ai facut si niste stagii,o luna in spital si doua saptamani in spital...au fost stagii obligatorii sau a fost tot un fel de job sau cum?

User avatar
Bogdan R.
senior
senior
Posts: 195
Joined: Fri Sep 16, 2005 5:45 pm
Location: The Official Hometown of Santa Claus

Re: Finlanda

Postby Bogdan R. » Sat Mar 06, 2010 9:09 am

Lorelai wrote:o luna in spital si doua saptamani in spital...au fost stagii obligatorii sau a fost tot un fel de job sau cum?

Stagiul de spital (o luna) a fost parte integranta a cursului de limba.
L-am facut prin intermediul Oficiului Fortelor de Munca, fiecare cursant l-a facut in domeniul sau.
Stagiul de doua saptamani de la centrul medical (dispensar) l-am gasit pe cont propriu, intreband in dreapta si stanga, si l-am facut pentru a ma familiariza cu asistenta medicala primara.

In alta ordine de idei, am inceput de mai bine de doua luni stagiul de spital (ortopedie).
Suntem 3 rezidenti pe o sectie cu 28 de paturi. Cu exceptia vizitei de la ora 8 dimineata, specialistii calca rar pe sectie. Facem partea birocratica (epicrize, internari, externari, trimiteri etc), manopere (recoltari sange arterial, montari de canule etc), recomandarile pt diverse explorari, modificarile de medicatie, retete etc. Evident, ne consultam telefonic cu specialistii.
Pentru sala de operatie avem fiecare rezervata cate o zi pe saptamana cand stam acolo tot programul. In celelalte zile in functie de activitatea de pe sectie si de policlinica, intram la sala cam 2-3 ore/zi. Eu si inca un coleg, care suntem mai ''noi'' suntem mana a doua, il ajutam pe specialist (si, de regula, inchidem plaga). Cele mai solicitante operatii sunt cele de protezare sold (inlocuire cap femural). Cealalta rezidenta, care are aproape un an pe sectie, opereaza deja autonom: canal carpian si scoatere placi osteosinteza. Sub supravegherea specialistului a facut insa si operatii mai dificile, de exemplu fractura femur proximal rezolvata PFNA. Si pe sectia de chirurgie e cam la fel, rezidentii fac toate operatiile mai simple (hernii, apendici etc).
Cum scriam, facem si policlinica, cam de doua ori pe saptamana cate 4 ore. Marea majoritate a pacientilor vin la control post-operatoriu sau evaluare.
Cam o data pe saptamana rezidentii trebuie sa asigure garda de noapte (de la 3:00 PM pana a doua zi la 10:00 AM).
Tinand cont ca sunt 6 sectii si ca in spital nu e niciun alt medic, garzile astea pot fi uneori destul de dificile. Oricum in caz de probleme majore poate fi apelat specialistul, care face garda telefonica la domiciliu.
Una peste alta, activitatea e foarte interesanta dar si solicitanta (pentru mine inclusiv din cauza limbii).

In mare cam asta e. Am detaliat cam cum decurge activitatea intr-un centru medical, intr-un spital de cronici (tip reha) si acum intr-un spital obisnuit, cu sectii clinice.
Sper sa fie de folos celor interesati, dar nu uitati, limba e un obstacol extrem, extrem de dificil (si asta o zic inca si acum, la peste 2 ani si jumatate de la venirea in Finlanda).
Vino sa vezi soarele de la miezul noptii

User avatar
Lorelai
junior
junior
Posts: 87
Joined: Tue Mar 23, 2004 9:59 pm

Re: Finlanda

Postby Lorelai » Sat Mar 06, 2010 2:11 pm

Merci!toate informatiile sunt f folositoare.Cred ca prin asta o sa trec si eu in norvegia cand o sa reusesc sa termin cursuriile de limba.Incerc sa fac un curs intesiv,nivelul 2 in vara si dupa vroiam sa incerc sa lucrez si eu-voluntar pt ca stiu ca nimeni nu ma angajeaza cu nivelul 2- in dispensar sau spital. Problema e ca nu stiu daca se poate asa ceva si nici nu stiu pe cine sa intreb sau cum sa procedez. Oricum merci pt informatii!

almidor
Posts: 1
Joined: Mon May 10, 2010 8:45 am

Re: Finlanda

Postby almidor » Mon May 10, 2010 9:12 am

salut bogdan,

Iti multumesc si eu pentru informatiile detaliate pe care le-ai oferit.
Eu sunt medic specialist pe medicina muncii. Ma intereseaza un loc de munca in Finlanda. Am obesrvat ca lucrezi in regiunea Tampere si tot ce stiu eu despre Finlanda provine tocmai de acolo, fiindca am prieteni romani acolo.

Stii cumva ceva despre reprezentarea acestei specialitati in Finlanda? Se pune accentul pe supravegherea d.p.d.v medial al angajatilor? Iti spun acestea deoarece ma gandesc ca e pacat sa dau cu piciorul la toti anii de rezidentiat si experienta de 5 ani aici in domeniu, pt a incepe de la zero acolo o alta specialitate... nefiind insa o varianta exclusa.

Invatarea limbii nu ma sperie. Am inceput sa invat maghiara (tot de nevoie) si cred ca daca asta merge...va merge si finlandeza...
Apreciez orice informatie.

Multumesc.


Return to “Europa- altele”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests