Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
- 187.92a
- addicted
- Posts: 47429
- Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm
Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Eu zic ca in ianuarie vom manca radacini. Probabil ca momentul ar fi venit mai devreme, dar au mai fost niste amanri cu imprumutul FMI, din care luam salariul.
Cel mai mare "concediu colectiv" din istorie: 210.000 bugetari pleaca acasa saptamanal. Cum comentati?
Ziarul financiar
Cei 1,4 milioane de bugetari - profesori, medici, functionari - vor castiga cu 20% mai putin in fiecare luna ramasa din 2009.
Pentru o institutie cu 100 de angajati, A1, A2... A100, pentru a putea indeplini tinta de economii (doua saptamani nelucrate si neplatite de fiecare) pe perioada de 13 saptamani (septembrie, octombrie si noiembrie 2009), trebuie sa plece cate 15 angajati in fiecare saptamana in concediu, in felul urmator:
Saptamana 1: Pleaca angajatii A1-A15, 15 "saptamani de lucru" economisite;
Saptamana 2: Pleaca angajatii A1-A15, 15 "saptamani de lucru" economisite;
Saptamana 3: Pleaca angajatii A16-A30, 15 "saptamani de lucru" economisite
Saptamana 4: Pleaca angajatii A16-A30, 15 "saptamani de lucru" economisite;....
Saptamana 12: Pleaca angajatii A86-A100, 15 "saptamani de lucru" economisite
Saptamana 13: Pleaca angajatii A86-A100, 15 "saptamani de lucru" economisite
In total, vor fi economisite 13 x 15a195 de saptamani, deci aproape de tinta de 2 saptamani pentru fiecare din cei 100 de salariati. Pentru o organizatie cu 1.000 de angajati, vor trebuie sa plece in concediu fara plata cate doua saptamani 150 de oameni, iar pentru o institutie de 50 de angajati, vor trebui sa plece 7 oameni. Din cei 1,4 milioane de bugetari, vor pleca 210.000 de oameni cate doua saptamani in concediu. Fiecare institutie va trebui practic sa functioneze din septembrie pana la sfarsitul anului cu doar 85% din salariati.
Guvernul a ajuns cu cutitul la os: trebuie sa realizeze cea mai drastica reforma a aparatului de stat. Toti cei 1,4 milioane de bugetari vor avea salariile diminuate cu aproximativ 20% in ultimele trei luni. Bugetarii vor pleca in vacanta neplatita doua saptamani, ceea ce va insemna ca 15% dintre ei, adica 210.000 de oameni, vor sta acasa pe rand cate doua saptamani pana la sfarsitul anului. O alta posibilitate este reducerea programului de lucru zilnic la 6 ore.
Oricum ar fi ei vor incasa cu 20% mai putin din salariu in fiecare luna incepand din septembrie, 15% din cauza celor doua saptamani nelucrate si 5% din cauza anulartii orelor suplimentare.
La o zi dupa ce FMI a prezentat concluziile primei evaluari a acordului stand-by cu Romania, ministrul finantelor Gheorghe Pogea a recunoscut ieri intr-o conferinta de presa ca aparatul de stat este "obez", cheltuielile de functionare ale statului fiind nepermis de mari.
FMI a acceptat majorarea deficitului bugetar cu aproape trei puncte procentuale, la 7,3% din PIB, dar a dat tema autoritatilor sa reduca in acest an cheltuielile cu 0,8% din PIB, adica 1 mld. euro. Si a lasat la latitudinea Guvernului modalitatile efective de ajustare.
La ce solutii s-a gandit Ministerul de Finante?
Salariatii din sectorul bugetar vor intra, in perioada septembrie - noiembrie, in concediu fara plata, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai putin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB, a declarat ieri Pogea. "Prin reducerea timpului de lucru cu echivalentul a 10 zile lucratoare, efectul va fi pe net de 0,3% din PIB", a spus Pogea.
Prin trimiterea salariatilor din sectorul bugetar 10 zile in concediu obligatoriu fara plata ar putea fi obtinute economii de circa 400 mil. euro, ceea ce inseamna o reducere a salariilor cu 15%.
"Va fi o combinatie legata de specificul fiecarei activitati pentru a putea asigura continuitatea serviciilor publice. Alte masuri de reducere a cheltuielilor vor fi anularea primelor si neplata orelor suplimentare pana la finele acestui an", a mai spus Pogea.
Cele 10 zile de concediu vor insemna practic o scadere a salariilor pentru cei 1,4 milioane de bugetari cu 15%, dar reducerea va fi si mai mare, pana la circa 20%, pentru ca vor fi taiate toate cheltuielile cu ore suplimentare.Cheltuielile de personal ale bugetului de stat sunt numai o treime din totalul costurilor de personal ale bugetului consolidat, in timp ce bugetele locale si institutiile autofinantate formeaza celelalte doua treimi. Toate aceste institutii sunt aparate de legi speciale, iar Ministerul Finantelor nu poate decide salarizarea.Finantele s-au mai gandit ca reducerea cheltuielilor de bunuri si servicii ar aduce o economie de 340 mil. euro la buget, in timp ce din anularea orelor suplimentare ar rezulta economii de 100 mil. euro. Totodata, Finantele mizeaza si pe reduceri automate de cheltuieli ale autoritatilor locale si entitatilor guvernamentale descentralizate din cauza lipsei de venituri proprii. Ministrul Finantelor a declarat ca, desi in scrisoarea de intentie cu FMI nu este specificata dimensiunea reducerilor de personal, angajamentul de scadere a cheltuielilor cu 0,6% din PIB va presupune un numar mare de personal disponibilizat.Inainte de finalizarea discutiilor cu FMI, s-a vehiculat si solutia de reducere cu 150.000 de persoane din aparatul de stat, pentru ajustarea cheltuielilor bugetare."Pana la jumatatea anului viitor, pana in iunie, pot sa va asigur ca, avand in vedere angajamentul de reducere cu 0,6% din PIB al cheltuielilor salariale, va fi vorba despre un numar mare de personal disponibilizat. Nu vorbim de 1.000-2.000 de persoane", a spus Pogea, intrebat daca s-a convenit un numar exact de concedieri cu FMI.Ramane de vazut ce solutii vor mai fi aplicate anii urmatori, in conditiile in care cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar se vor reduce anual cu 0,5% din PIB din 2010, astfel incat sa reprezinte sub 6% din PIB dupa urmatorii 4-5 ani, fata de 9%, cat sunt in prezent.
Rectificare bugetara in august - cheltuieli taiate cu 4,5 mld. lei
Guvernul va opera in luna august o rectificare bugetara, urmand sa taie cheltuielile cu salarii, bunuri si servicii si premii cu 4,5 miliarde de lei, reprezentand 0,9% din PIB, potrivit lui Pogea.Totodata, Executivul va suplimenta bugetele pentru pensii si somaj si cel al Ministerului Administratiei si Internelor, dar va majora si plafonul pentru garantiile de stat. Cheltuielile de personal vor fi ajustate prin reducerea timpului de lucru, echivalentul a 10 zile de concediu, in perioada septembrie-noiembrie, respectiv o economie de 1,5 miliarde de lei sau 0,3% din Produsul Intern Brut. Totodata, statul va economisi 497 de milioane de lei prin scaderea costurilor cu orele suplimentare si anumite premii si va reduce cheltuielile cu bunurile si serviciile cu 2,48 mld. lei pana la finele anului, echivalentul a 0,5% din PIB.In acelasi timp, Guvernul mizeaza pe un plus de venituri din colectarea impozitului minim de 300 de milioane de lei pana la finele anului.Pe de alta parte, la rectificarea bugetara programata pentru luna august, Guvernul are in vedere majorarea garantiilor de stat, dar si majorarea pensiei sociale minime de la 300 la 350 de lei de la 1 octombrie si suplimentarea punctului de pensie cu 2%.Potrivit ministrului finantelor, majorarea cu 2% a punctului de pensie reprezinta un efort bugetar de 200 de milioane de lei, astfel ca bugetul de pensii va fi suplimentat in total cu 500 de milioane de lei. Bugetul de somaj va creste cu 864 de milioane de lei la urmatoarea rectificare bugetara.Pogea a precizat ca bugetul primariilor va fi suplimentat cu 120 de milioane de lei pentru plata facturilor restante, fonduri suplimentare urmand sa fie alocate si pentru autoritatile locale, de 400 de milioane de lei, pentru finalizarea drumurilor si soselelor judetene. De asemenea, vor mai fi alocate, prin redistribuire, 364 de milioane de lei pentru plata restantelor CFR Calatori la energie electrica si vor aloca un plus de fonduri Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), de 353 de milioane de lei.
Neimpozitarea profitului reinvestit, minus de 140 mil. lei la venituri
Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit de la 1 octombrie va avea un impact negativ de 140 de milioane de lei asupra veniturilor la bugetul general consolidat, potrivit ministrului finantelor."Legat de neimpozitarea profitului reinvestit, din discutiile cu Fondul (FMI - n.r.), impactul negativ pe venituri va fi de 140 de milioane de lei", a afirmat Pogea. El a precizat ca neimpozitarea profitului reinvestit, aplicabila din trimestrul patru, va fi mentinuta si in 2010.Impactul a fost calculat pentru o perioada de un an, suma de 140 de milioane de lei reprezentand venituri care nu vor fi incasate in 2010, intrucat primele plati pe impozitul pe profit din trimestrul patru se realizeaza abia la inceputul anului urmator.Garantiile de stat vor fi suplimentate in acest an cu 400 de milioane de euro, exclusiv pentru cofinantarea proiectelor Uniunii Europene, si cu 200 de milioane de euro in 2010, conform ministrul finantelor publice.
15% din bugetari, doua saptamani de concediu prin rotatie
Pentru o institutie cu 100 de angajati, A1, A2... A100, pentru a putea indeplini tinta de economii (doua saptamani nelucrate si neplatite de fiecare) pe perioada de 13 saptamani (septembrie, octombrie si noiembrie 2009), trebuie sa plece cate 15 angajati in fiecare saptamana in concediu, in felul urmator:
Saptamana 1: Pleaca angajatii A1-A15, 15 "saptamani de lucru" economisite;
Saptamana 2: Pleaca angajatii A1-A15, 15 "saptamani de lucru" economisite;
Saptamana 3: Pleaca angajatii A16-A30, 15 "saptamani de lucru" economisite
Saptamana 4: Pleaca angajatii A16-A30, 15 "saptamani de lucru" economisite;....
Saptamana 12: Pleaca angajatii A86-A100, 15 "saptamani de lucru" economisite
Saptamana 13: Pleaca angajatii A86-A100, 15 "saptamani de lucru" economisite
In total, vor fi economisite 13 x 15a195 de saptamani, deci aproape de tinta de 2 saptamani pentru fiecare din cei 100 de salariati. Pentru o organizatie cu 1.000 de angajati, vor trebuie sa plece in concediu fara plata cate doua saptamani 150 de oameni, iar pentru o institutie de 50 de angajati, vor trebui sa plece 7 oameni. Din cei 1,4 milioane de bugetari, vor pleca 210.000 de oameni cate doua saptamani in concediu. Fiecare institutie va trebui practic sa functioneze din septembrie pana la sfarsitul anului cu doar 85% din salariati.
Incasari din TVA si CAS: -2,3 mld. euro in 2009
Veniturile colectate din TVA si CAS, care reprezinta principalele resurse bugetare, vor inregistra in acest an cele mai mari scaderi, de aproape 10 mld. lei (2,3 mld. euro) fata de nivelurile programate in primavara. Potrivit ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, incasarile din TVA vor fi mai reduse cu 4,3 mld. lei din cauza scaderii consumului, in timp ce resursele colectate la buget din contributiile sociale vor scadea cu 5,5 mld. lei. Pe ansamblul bugetului, veniturile la sfarsitul anului vor fi cu 17 mld. lei sub nivelul prognozat initial, ceea ce inseamna o pierdere de resurse de 10%. In ceea ce priveste veniturile nefiscale, scaderea incasarilor va fi de 4,2 mld. lei. In acordul agreat initial cu FMI, veniturile la bugetul general consolidat au fost estimate la 166,7 mld. lei (39 mld. euro) pentru intregul an, excluzand fondurile UE. In conditiile adancirii recesiunii, care antreneaza prabusirea incasarilor bugetare, autoritatile au convenit cu FMI majorarea tintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB. Ajustarea va implica un efort fiscal din partea Guvernului de 0,8% din PIB in 2009. La sfarsitul lunii iulie deficitul bugetar a fost de 3% din PIB, conform estimarilor ministrului finantelor.
Eurobondurile, in linie dreapta din septembrie
Ministerul Finantelor va selecta in septembrie lead-managerii care sa se ocupe de vanzarea pe plan extern a unei emisiuni de eurobonduri de minimum 500 mil. euro, momentul lansarii urmand sa fie decis in functie de conditiile pietei. "Incepem sa monitorizam piata pentru a stabili volumul emisiunii de obligatiuni, maturitatea si pretul. Daca avem conditii acceptabile, emitem, daca nu, amanam pentru inceputul anului viitor", a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat pe probleme de Trezorerie in Ministerul Finantelor. Referindu-se la sursele externe de finantare a deficitului, Dragoi a precizat ca Romania are acum la dispozitie si jumatate din urmatoarele doua transe de la FMI, respectiv 1,7 mld. euro. "Solutia este simpla. Se creeaza un cont la BNR si Finantele fac trageri", a explicat Dragoi. Pe piata interna va fi mentinut ritmul actual de emisiuni de titluri de stat, indiferent de evolutia executiei bugetare. In plus, Finantele vor vinde in urmatoarele doua luni si titluri cu maturitate la zece ani pe piata interna, in conditiile in care exista apetit pentru scadente mai mari. Pana acum Finantele au atras aproximativ 50 mld. lei de pe piata interna, la dobanzi cuprinse intre 10-12% pe an si au anuntat o emisiune de titluri in valuta de 300 mil. euro, la o dobanda de 5,25% pe an. La sfarsitul lunii iulie, Finantele au imprumutat 1,2 mld. euro printr-un aranjament "club loan" de la opt mari banci locale.
PIB, ajustat in scadere cu 34 mld. lei (8 mld. euro)
Estimarea privind Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest an a fost revizuita in scadere de la 531,2 mld. lei la 497,3 mld. lei, in termeni absoluti, ceea ce insemna o contractie a economiei de 8 - 8,5%, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. Si Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, a prezentat luni noua proiectie privind scaderea PIB, care este dublul estimarii anterioare, din luna martie, de la momentul negocierii acordului stand-by, de 4,1%. Pogea a precizat ca pentru al doilea trimestru se asteapta la o contractie mai accentuata a economiei, comparativ cu scaderea din primul trimestru, de 6,2%. Avand in vedere ajustarea semnificativa a economiei, FMI a fost de acord cu o crestere a deficitului bugetar cu aproape 3 puncte procentuale, la 7,3% din PIB in 2009. Ministrul Finantelor a precizat ca daca nu ar fi luate masuri de ajustare, deficitul bugetar ar ajunge in acest an la 8,4% din PIB. In ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta se va ajusta foarte rapid in acest an, estimarea fiind revizuita in scadere de la 7,5% din PIB la 5,5% din PIB. Inflatia se va plasa la 4,3%, sub punctul central de 4,5% avut in vedere in luna martie.
De unde vin banii
Cum vor fi obtinute cele 0,8% din PIB (circa 920 milioane de euro) economii pentru 2009.
*
10 zile de concediu obligatoriu fara plata: economii de 400 milioane de euro
*
Anularea orelor suplimentare: economii de 100 milioane de euro
*
Reducerea cheltuielilor de bunuri si servicii: economie de 340 milioane de euro
*
Un plus de 80 milioane de euro va proveni din impozitul minim
Cel mai mare "concediu colectiv" din istorie: 210.000 bugetari pleaca acasa saptamanal. Cum comentati?
Ziarul financiar
Cei 1,4 milioane de bugetari - profesori, medici, functionari - vor castiga cu 20% mai putin in fiecare luna ramasa din 2009.
Pentru o institutie cu 100 de angajati, A1, A2... A100, pentru a putea indeplini tinta de economii (doua saptamani nelucrate si neplatite de fiecare) pe perioada de 13 saptamani (septembrie, octombrie si noiembrie 2009), trebuie sa plece cate 15 angajati in fiecare saptamana in concediu, in felul urmator:
Saptamana 1: Pleaca angajatii A1-A15, 15 "saptamani de lucru" economisite;
Saptamana 2: Pleaca angajatii A1-A15, 15 "saptamani de lucru" economisite;
Saptamana 3: Pleaca angajatii A16-A30, 15 "saptamani de lucru" economisite
Saptamana 4: Pleaca angajatii A16-A30, 15 "saptamani de lucru" economisite;....
Saptamana 12: Pleaca angajatii A86-A100, 15 "saptamani de lucru" economisite
Saptamana 13: Pleaca angajatii A86-A100, 15 "saptamani de lucru" economisite
In total, vor fi economisite 13 x 15a195 de saptamani, deci aproape de tinta de 2 saptamani pentru fiecare din cei 100 de salariati. Pentru o organizatie cu 1.000 de angajati, vor trebuie sa plece in concediu fara plata cate doua saptamani 150 de oameni, iar pentru o institutie de 50 de angajati, vor trebui sa plece 7 oameni. Din cei 1,4 milioane de bugetari, vor pleca 210.000 de oameni cate doua saptamani in concediu. Fiecare institutie va trebui practic sa functioneze din septembrie pana la sfarsitul anului cu doar 85% din salariati.
Guvernul a ajuns cu cutitul la os: trebuie sa realizeze cea mai drastica reforma a aparatului de stat. Toti cei 1,4 milioane de bugetari vor avea salariile diminuate cu aproximativ 20% in ultimele trei luni. Bugetarii vor pleca in vacanta neplatita doua saptamani, ceea ce va insemna ca 15% dintre ei, adica 210.000 de oameni, vor sta acasa pe rand cate doua saptamani pana la sfarsitul anului. O alta posibilitate este reducerea programului de lucru zilnic la 6 ore.
Oricum ar fi ei vor incasa cu 20% mai putin din salariu in fiecare luna incepand din septembrie, 15% din cauza celor doua saptamani nelucrate si 5% din cauza anulartii orelor suplimentare.
La o zi dupa ce FMI a prezentat concluziile primei evaluari a acordului stand-by cu Romania, ministrul finantelor Gheorghe Pogea a recunoscut ieri intr-o conferinta de presa ca aparatul de stat este "obez", cheltuielile de functionare ale statului fiind nepermis de mari.
FMI a acceptat majorarea deficitului bugetar cu aproape trei puncte procentuale, la 7,3% din PIB, dar a dat tema autoritatilor sa reduca in acest an cheltuielile cu 0,8% din PIB, adica 1 mld. euro. Si a lasat la latitudinea Guvernului modalitatile efective de ajustare.
La ce solutii s-a gandit Ministerul de Finante?
Salariatii din sectorul bugetar vor intra, in perioada septembrie - noiembrie, in concediu fara plata, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai putin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB, a declarat ieri Pogea. "Prin reducerea timpului de lucru cu echivalentul a 10 zile lucratoare, efectul va fi pe net de 0,3% din PIB", a spus Pogea.
Prin trimiterea salariatilor din sectorul bugetar 10 zile in concediu obligatoriu fara plata ar putea fi obtinute economii de circa 400 mil. euro, ceea ce inseamna o reducere a salariilor cu 15%.
"Va fi o combinatie legata de specificul fiecarei activitati pentru a putea asigura continuitatea serviciilor publice. Alte masuri de reducere a cheltuielilor vor fi anularea primelor si neplata orelor suplimentare pana la finele acestui an", a mai spus Pogea.
Cele 10 zile de concediu vor insemna practic o scadere a salariilor pentru cei 1,4 milioane de bugetari cu 15%, dar reducerea va fi si mai mare, pana la circa 20%, pentru ca vor fi taiate toate cheltuielile cu ore suplimentare.Cheltuielile de personal ale bugetului de stat sunt numai o treime din totalul costurilor de personal ale bugetului consolidat, in timp ce bugetele locale si institutiile autofinantate formeaza celelalte doua treimi. Toate aceste institutii sunt aparate de legi speciale, iar Ministerul Finantelor nu poate decide salarizarea.Finantele s-au mai gandit ca reducerea cheltuielilor de bunuri si servicii ar aduce o economie de 340 mil. euro la buget, in timp ce din anularea orelor suplimentare ar rezulta economii de 100 mil. euro. Totodata, Finantele mizeaza si pe reduceri automate de cheltuieli ale autoritatilor locale si entitatilor guvernamentale descentralizate din cauza lipsei de venituri proprii. Ministrul Finantelor a declarat ca, desi in scrisoarea de intentie cu FMI nu este specificata dimensiunea reducerilor de personal, angajamentul de scadere a cheltuielilor cu 0,6% din PIB va presupune un numar mare de personal disponibilizat.Inainte de finalizarea discutiilor cu FMI, s-a vehiculat si solutia de reducere cu 150.000 de persoane din aparatul de stat, pentru ajustarea cheltuielilor bugetare."Pana la jumatatea anului viitor, pana in iunie, pot sa va asigur ca, avand in vedere angajamentul de reducere cu 0,6% din PIB al cheltuielilor salariale, va fi vorba despre un numar mare de personal disponibilizat. Nu vorbim de 1.000-2.000 de persoane", a spus Pogea, intrebat daca s-a convenit un numar exact de concedieri cu FMI.Ramane de vazut ce solutii vor mai fi aplicate anii urmatori, in conditiile in care cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar se vor reduce anual cu 0,5% din PIB din 2010, astfel incat sa reprezinte sub 6% din PIB dupa urmatorii 4-5 ani, fata de 9%, cat sunt in prezent.
Rectificare bugetara in august - cheltuieli taiate cu 4,5 mld. lei
Guvernul va opera in luna august o rectificare bugetara, urmand sa taie cheltuielile cu salarii, bunuri si servicii si premii cu 4,5 miliarde de lei, reprezentand 0,9% din PIB, potrivit lui Pogea.Totodata, Executivul va suplimenta bugetele pentru pensii si somaj si cel al Ministerului Administratiei si Internelor, dar va majora si plafonul pentru garantiile de stat. Cheltuielile de personal vor fi ajustate prin reducerea timpului de lucru, echivalentul a 10 zile de concediu, in perioada septembrie-noiembrie, respectiv o economie de 1,5 miliarde de lei sau 0,3% din Produsul Intern Brut. Totodata, statul va economisi 497 de milioane de lei prin scaderea costurilor cu orele suplimentare si anumite premii si va reduce cheltuielile cu bunurile si serviciile cu 2,48 mld. lei pana la finele anului, echivalentul a 0,5% din PIB.In acelasi timp, Guvernul mizeaza pe un plus de venituri din colectarea impozitului minim de 300 de milioane de lei pana la finele anului.Pe de alta parte, la rectificarea bugetara programata pentru luna august, Guvernul are in vedere majorarea garantiilor de stat, dar si majorarea pensiei sociale minime de la 300 la 350 de lei de la 1 octombrie si suplimentarea punctului de pensie cu 2%.Potrivit ministrului finantelor, majorarea cu 2% a punctului de pensie reprezinta un efort bugetar de 200 de milioane de lei, astfel ca bugetul de pensii va fi suplimentat in total cu 500 de milioane de lei. Bugetul de somaj va creste cu 864 de milioane de lei la urmatoarea rectificare bugetara.Pogea a precizat ca bugetul primariilor va fi suplimentat cu 120 de milioane de lei pentru plata facturilor restante, fonduri suplimentare urmand sa fie alocate si pentru autoritatile locale, de 400 de milioane de lei, pentru finalizarea drumurilor si soselelor judetene. De asemenea, vor mai fi alocate, prin redistribuire, 364 de milioane de lei pentru plata restantelor CFR Calatori la energie electrica si vor aloca un plus de fonduri Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), de 353 de milioane de lei.
Neimpozitarea profitului reinvestit, minus de 140 mil. lei la venituri
Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit de la 1 octombrie va avea un impact negativ de 140 de milioane de lei asupra veniturilor la bugetul general consolidat, potrivit ministrului finantelor."Legat de neimpozitarea profitului reinvestit, din discutiile cu Fondul (FMI - n.r.), impactul negativ pe venituri va fi de 140 de milioane de lei", a afirmat Pogea. El a precizat ca neimpozitarea profitului reinvestit, aplicabila din trimestrul patru, va fi mentinuta si in 2010.Impactul a fost calculat pentru o perioada de un an, suma de 140 de milioane de lei reprezentand venituri care nu vor fi incasate in 2010, intrucat primele plati pe impozitul pe profit din trimestrul patru se realizeaza abia la inceputul anului urmator.Garantiile de stat vor fi suplimentate in acest an cu 400 de milioane de euro, exclusiv pentru cofinantarea proiectelor Uniunii Europene, si cu 200 de milioane de euro in 2010, conform ministrul finantelor publice.
15% din bugetari, doua saptamani de concediu prin rotatie
Pentru o institutie cu 100 de angajati, A1, A2... A100, pentru a putea indeplini tinta de economii (doua saptamani nelucrate si neplatite de fiecare) pe perioada de 13 saptamani (septembrie, octombrie si noiembrie 2009), trebuie sa plece cate 15 angajati in fiecare saptamana in concediu, in felul urmator:
Saptamana 1: Pleaca angajatii A1-A15, 15 "saptamani de lucru" economisite;
Saptamana 2: Pleaca angajatii A1-A15, 15 "saptamani de lucru" economisite;
Saptamana 3: Pleaca angajatii A16-A30, 15 "saptamani de lucru" economisite
Saptamana 4: Pleaca angajatii A16-A30, 15 "saptamani de lucru" economisite;....
Saptamana 12: Pleaca angajatii A86-A100, 15 "saptamani de lucru" economisite
Saptamana 13: Pleaca angajatii A86-A100, 15 "saptamani de lucru" economisite
In total, vor fi economisite 13 x 15a195 de saptamani, deci aproape de tinta de 2 saptamani pentru fiecare din cei 100 de salariati. Pentru o organizatie cu 1.000 de angajati, vor trebuie sa plece in concediu fara plata cate doua saptamani 150 de oameni, iar pentru o institutie de 50 de angajati, vor trebui sa plece 7 oameni. Din cei 1,4 milioane de bugetari, vor pleca 210.000 de oameni cate doua saptamani in concediu. Fiecare institutie va trebui practic sa functioneze din septembrie pana la sfarsitul anului cu doar 85% din salariati.
Incasari din TVA si CAS: -2,3 mld. euro in 2009
Veniturile colectate din TVA si CAS, care reprezinta principalele resurse bugetare, vor inregistra in acest an cele mai mari scaderi, de aproape 10 mld. lei (2,3 mld. euro) fata de nivelurile programate in primavara. Potrivit ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, incasarile din TVA vor fi mai reduse cu 4,3 mld. lei din cauza scaderii consumului, in timp ce resursele colectate la buget din contributiile sociale vor scadea cu 5,5 mld. lei. Pe ansamblul bugetului, veniturile la sfarsitul anului vor fi cu 17 mld. lei sub nivelul prognozat initial, ceea ce inseamna o pierdere de resurse de 10%. In ceea ce priveste veniturile nefiscale, scaderea incasarilor va fi de 4,2 mld. lei. In acordul agreat initial cu FMI, veniturile la bugetul general consolidat au fost estimate la 166,7 mld. lei (39 mld. euro) pentru intregul an, excluzand fondurile UE. In conditiile adancirii recesiunii, care antreneaza prabusirea incasarilor bugetare, autoritatile au convenit cu FMI majorarea tintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB. Ajustarea va implica un efort fiscal din partea Guvernului de 0,8% din PIB in 2009. La sfarsitul lunii iulie deficitul bugetar a fost de 3% din PIB, conform estimarilor ministrului finantelor.
Eurobondurile, in linie dreapta din septembrie
Ministerul Finantelor va selecta in septembrie lead-managerii care sa se ocupe de vanzarea pe plan extern a unei emisiuni de eurobonduri de minimum 500 mil. euro, momentul lansarii urmand sa fie decis in functie de conditiile pietei. "Incepem sa monitorizam piata pentru a stabili volumul emisiunii de obligatiuni, maturitatea si pretul. Daca avem conditii acceptabile, emitem, daca nu, amanam pentru inceputul anului viitor", a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat pe probleme de Trezorerie in Ministerul Finantelor. Referindu-se la sursele externe de finantare a deficitului, Dragoi a precizat ca Romania are acum la dispozitie si jumatate din urmatoarele doua transe de la FMI, respectiv 1,7 mld. euro. "Solutia este simpla. Se creeaza un cont la BNR si Finantele fac trageri", a explicat Dragoi. Pe piata interna va fi mentinut ritmul actual de emisiuni de titluri de stat, indiferent de evolutia executiei bugetare. In plus, Finantele vor vinde in urmatoarele doua luni si titluri cu maturitate la zece ani pe piata interna, in conditiile in care exista apetit pentru scadente mai mari. Pana acum Finantele au atras aproximativ 50 mld. lei de pe piata interna, la dobanzi cuprinse intre 10-12% pe an si au anuntat o emisiune de titluri in valuta de 300 mil. euro, la o dobanda de 5,25% pe an. La sfarsitul lunii iulie, Finantele au imprumutat 1,2 mld. euro printr-un aranjament "club loan" de la opt mari banci locale.
PIB, ajustat in scadere cu 34 mld. lei (8 mld. euro)
Estimarea privind Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest an a fost revizuita in scadere de la 531,2 mld. lei la 497,3 mld. lei, in termeni absoluti, ceea ce insemna o contractie a economiei de 8 - 8,5%, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. Si Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, a prezentat luni noua proiectie privind scaderea PIB, care este dublul estimarii anterioare, din luna martie, de la momentul negocierii acordului stand-by, de 4,1%. Pogea a precizat ca pentru al doilea trimestru se asteapta la o contractie mai accentuata a economiei, comparativ cu scaderea din primul trimestru, de 6,2%. Avand in vedere ajustarea semnificativa a economiei, FMI a fost de acord cu o crestere a deficitului bugetar cu aproape 3 puncte procentuale, la 7,3% din PIB in 2009. Ministrul Finantelor a precizat ca daca nu ar fi luate masuri de ajustare, deficitul bugetar ar ajunge in acest an la 8,4% din PIB. In ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta se va ajusta foarte rapid in acest an, estimarea fiind revizuita in scadere de la 7,5% din PIB la 5,5% din PIB. Inflatia se va plasa la 4,3%, sub punctul central de 4,5% avut in vedere in luna martie.
De unde vin banii
Cum vor fi obtinute cele 0,8% din PIB (circa 920 milioane de euro) economii pentru 2009.
*
10 zile de concediu obligatoriu fara plata: economii de 400 milioane de euro
*
Anularea orelor suplimentare: economii de 100 milioane de euro
*
Reducerea cheltuielilor de bunuri si servicii: economie de 340 milioane de euro
*
Un plus de 80 milioane de euro va proveni din impozitul minim
- 187.92a
- addicted
- Posts: 47429
- Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Sursa este aici: http://www.zf.ro/eveniment/cel-mai-mare ... i-4741264/
Dupa cum preziceam, cred ca vom privi cu nostalgie vremurile in care salariul doar intarzia, dar macar nu scadea.
mentionez ca dupa sintagma cu indeplinitului planului de pe vremea lui ceasca, asta cu "tinta de economii" mi se pare super amuzanta
Dupa cum preziceam, cred ca vom privi cu nostalgie vremurile in care salariul doar intarzia, dar macar nu scadea.
mentionez ca dupa sintagma cu indeplinitului planului de pe vremea lui ceasca, asta cu "tinta de economii" mi se pare super amuzanta
- Phat Skidz
- dɥɐʇ sʞıpz
- Posts: 17854
- Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Pe vremea lui ceaşcă, n-a ieşit lumea în stradă decât când burta n-a mai putut fi dezlipită de spate nici cu creveţi vietnamezi. Dar pe atunci era securitate, groază mare, etc. Acum, teoretic, nu ne mai ţine nimic. Speranţa mea, ca a lui Marx, e tot la muncitori, mă rog, care au mai rămas nedisponibilizaţi, neemigraţi în Spania, etc.
Totuşi, ce ciudat. Înainte, populaţia avea tot felul de restrângeri. Era poliţia politică. Era religia, opiul popoarelor. Acuma, nu mai e nimica. Şi totuşi, ne comportăm ca nişte turmentaţi.
Totuşi, ce ciudat. Înainte, populaţia avea tot felul de restrângeri. Era poliţia politică. Era religia, opiul popoarelor. Acuma, nu mai e nimica. Şi totuşi, ne comportăm ca nişte turmentaţi.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI
-
- senior
- Posts: 437
- Joined: Sat Nov 22, 2008 7:47 pm
- Location: Bucuresti (atm)
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
de aceea nu a fost revolutxe. de aceea se numeste"desteapta te rumane"/ o alta batjocura la ce mamalxgarx suntem.
pq pas?
-
- elite
- Posts: 4133
- Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Ce bine ca am plecat din Romania.
O sa ma intorc insa sa o reconstruiesc dupa ce o veti duce in paragina.
ps: vazi sper ca ai observat ca mi-am schimbat semnatura cu Desteapta-te romane cu 3 semne de "respect" - asa se exprima respectul, nu stiai?
O sa ma intorc insa sa o reconstruiesc dupa ce o veti duce in paragina.
ps: vazi sper ca ai observat ca mi-am schimbat semnatura cu Desteapta-te romane cu 3 semne de "respect" - asa se exprima respectul, nu stiai?
- 187.92a
- addicted
- Posts: 47429
- Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
bravo vlad, pai cum, credem ca revolutia a fost declansata spontan de atingerea pragului de foame si ne mai plangem ca parca suntem turmentati? 89 a fost un moment inaltator de spontaneitate al poporului roman! cand nu a mai suportat jugul, s-a contorsionat odata si a muscat capul care il infometa! muncitorii au iesit in strada si au decapitat dictatorul care ii tinea infometati si pe intuneric din rea-vointa (sau prost management al resurselor
)
sanchi
serviciile inca exista, in continuare toate institutiile au securistul lor, etc. nu cred ca aparatul uman mai este atat de vizibil, corect, dar acum suntem mult mai trackabili decat atunci. mai mult, avansarile se fac pe linie de partid, ca inainte, doar ca se tot rotesc (aparent) partidele.
in fine; nu cred ca revolutia ne-ar salva (ba dimpotriva ne-am baga in crevasa) ci monitorizarea FMI. ceea ce echivaleaza cu mancatul de radacini. problema nu este daca ne vom prabusi, ci mai degraba cand si cat de lenta si dureroasa va fi revenirea. si n-am ginit niciun personaj (doctrina nu mai zic) in care sa investesc niste speranta.

sanchi
serviciile inca exista, in continuare toate institutiile au securistul lor, etc. nu cred ca aparatul uman mai este atat de vizibil, corect, dar acum suntem mult mai trackabili decat atunci. mai mult, avansarile se fac pe linie de partid, ca inainte, doar ca se tot rotesc (aparent) partidele.
in fine; nu cred ca revolutia ne-ar salva (ba dimpotriva ne-am baga in crevasa) ci monitorizarea FMI. ceea ce echivaleaza cu mancatul de radacini. problema nu este daca ne vom prabusi, ci mai degraba cand si cat de lenta si dureroasa va fi revenirea. si n-am ginit niciun personaj (doctrina nu mai zic) in care sa investesc niste speranta.
- d'Arc
- elder
- Posts: 1377
- Joined: Tue Oct 07, 2008 1:18 am
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
holliday wrote:Ce bine ca am plecat din Romania.
O sa ma intorc insa sa o reconstruiesc dupa ce o veti duce in paragina.
nene, incepi sa ma calci pe nervi. dupa ce ca ai porniti binisor cu actiunea de la rezi 2008, ti-ai luat picioarele la spinare si te-ai tirat sa pupi calcaie la elvetieni. acuma stai si mananci popcorn de pe margine si te victimizezi de parca ai sta autoexilat cel putin in al treilea cerc al infernului lui dante. nu spun cum calific asta, pentru ca pana aici se puteau intelege multe, bune sau rele.
dar la textul pe care l-ai postat azi nu pot reactiona decat cu sila. frate, o sa ducem in paragina romania aia in care iti sunt si tie parintii si fratii, aia dupa care o sa plangi tu cand o sa-ti dai seama ca n-ai nimic mai bun pe lume decat locul si limba in care ai zis prima data "mama". aici putem face ce dorim pentru ca e casa noastra. noi, paraginarii, suntem cel mult indolenti ca deocamdata stam sa roadem coji, cu ajutorul nemijlocit al celor care cica ne reprezinta. dar tu, prin ceea ce ai postat azi, esti un las de cea mai joasa speta, o molusca fara coloana vertebrala.
- Doll
- elder
- Posts: 876
- Joined: Mon Aug 01, 2005 6:59 pm
- Location: valley of the dolls
- Contact:
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
In ciuda postului de mai sus, eu sper sa-mi petrec concediul la interviuri inafara. Mai bine de atat nici nu se putea suprapune aceasta perioada planurilor mele 

-
- elite
- Posts: 4133
- Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
dr_bang wrote:holliday wrote:Ce bine ca am plecat din Romania.
O sa ma intorc insa sa o reconstruiesc dupa ce o veti duce in paragina.
nene, incepi sa ma calci pe nervi. dupa ce ca ai porniti binisor cu actiunea de la rezi 2008, ti-ai luat picioarele la spinare si te-ai tirat sa pupi calcaie la elvetieni. acuma stai si mananci popcorn de pe margine si te victimizezi de parca ai sta autoexilat cel putin in al treilea cerc al infernului lui dante. nu spun cum calific asta, pentru ca pana aici se puteau intelege multe, bune sau rele.
dar la textul pe care l-ai postat azi nu pot reactiona decat cu sila. frate, o sa ducem in paragina romania aia in care iti sunt si tie parintii si fratii, aia dupa care o sa plangi tu cand o sa-ti dai seama ca n-ai nimic mai bun pe lume decat locul si limba in care ai zis prima data "mama". aici putem face ce dorim pentru ca e casa noastra. noi, paraginarii, suntem cel mult indolenti ca deocamdata stam sa roadem coji, cu ajutorul nemijlocit al celor care cica ne reprezinta. dar tu, prin ceea ce ai postat azi, esti un las de cea mai joasa speta, o molusca fara coloana vertebrala.
lasa ca te vei obisnui tu si imi vei da dreptate, candva. ma mir ca tocmai tu te-ai ofuscat la replica asta.
eu ma refeream la politicieni.
multumesc insa pentru jignirile gratuite. religia m-a invatat sa intorc si celalalt obraz.
numai bine.
- Phat Skidz
- dɥɐʇ sʞıpz
- Posts: 17854
- Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Eu mă îndoiesc că o să se aplice măsura asta. Sindicatele au mai dat o dată în judecată guvernul şi au câştigat, atunci, când vroiau să nu-i mai lase pe pensionari să muncească. Asta e şi mai gogonată.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI
- Melania
- addicted
- Posts: 23553
- Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
dr_bang wrote: dar tu, prin ceea ce ai postat azi, esti un las de cea mai joasa speta, o molusca fara coloana vertebrala.
Ei na. Amicul respectiv e doar un om mai putin dotat intelectual inofensiv.
De maine asteptam miscari sociale? Inainte erau minerii, acum cine mai demonstreaza in Romania???
- Melania
- addicted
- Posts: 23553
- Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Melania wrote:Ei na. Amicul respectiv e doar un om mai putin dotat intelectual inofensiv.
Astept ban.

-
- elite
- Posts: 4133
- Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Astept ban.
vlad, nu-ti poti da ban singur

- marmotul
- elite
- Posts: 8640
- Joined: Wed Apr 23, 2008 12:22 pm
Re:
Im wrote:dr_bang wrote:o sa plangi tu cand o sa-ti dai seama ca n-ai nimic mai bun pe lume decat locul si limba in care ai zis prima data "mama"
Eiiii hai.
asa ma gindeam si eu...
cel mai bun loc pe lume e ala unde ai casa si iti maninci mincarea, fie el in putzangitania, laponia sau speriatii de deal.
cit despre limba...chiar nu conteaza in ce limba conversezi atita timp cit iti permiti sa platesti rata la casa si sa ai si burta plina. daca ai si bani de concediu ...atunci devine raiul pe pamint
lasati oameni buni sentimentalismele de genul, caci nu isi au locul in economia de piata..
PS- eu cred ca o sa imi petrec concediul ala bugetar pe buda, ca in reclama aia...protestind....vin vremuri cacacioase, nene

- AvLee
- elder
- Posts: 2172
- Joined: Mon Dec 20, 2004 1:53 am
- Location: Craiova
- Contact:
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Melania wrote:Melania wrote:Ei na. Amicul respectiv e doar un om mai putin dotat intelectual inofensiv.
Astept ban.
Offtopic. Imi place schimbarea la fata a Melaniei

AvLee : philosopher, warrior , poet and lover.
I am not like the other lumbering trolls, I am a gracefull elf
De ce sa ne plangem ca suntem nedreptatiti atat timp cat avem arme si libertatea de a le folosi - Leto Atreides
I am not like the other lumbering trolls, I am a gracefull elf
De ce sa ne plangem ca suntem nedreptatiti atat timp cat avem arme si libertatea de a le folosi - Leto Atreides
- marmotul
- elite
- Posts: 8640
- Joined: Wed Apr 23, 2008 12:22 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
AvLee wrote:Melania wrote:Melania wrote:Ei na. Amicul respectiv e doar un om mai putin dotat intelectual inofensiv.
Astept ban.
Offtopic. Imi place schimbarea la fata a Melaniei
da tu te uiti la fata?

- AvLee
- elder
- Posts: 2172
- Joined: Mon Dec 20, 2004 1:53 am
- Location: Craiova
- Contact:
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
In general evitam sa ma uit la avatarele melaniei, dar akum....ce sa zic.... am o slabiciune pt Caprica...
AvLee : philosopher, warrior , poet and lover.
I am not like the other lumbering trolls, I am a gracefull elf
De ce sa ne plangem ca suntem nedreptatiti atat timp cat avem arme si libertatea de a le folosi - Leto Atreides
I am not like the other lumbering trolls, I am a gracefull elf
De ce sa ne plangem ca suntem nedreptatiti atat timp cat avem arme si libertatea de a le folosi - Leto Atreides
-
- elite
- Posts: 4133
- Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Doll wrote:In ciuda postului de mai sus, eu sper sa-mi petrec concediul la interviuri inafara. Mai bine de atat nici nu se putea suprapune aceasta perioada planurilor mele
Iti doresc succes mult Doll !
Eu mi-am petrecut concediul(o saptamana) la o ferma in Alpi, aproape de un ghetar. Am escaladat (echipament profi nu gluma) in fiecare zi si am vazut si 2 marmote

http://www.youtube.com/watch?v=kRr0Njy4GAY
- 187.92a
- addicted
- Posts: 47429
- Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
cum holiday, adica tu lucrezi? jur ca nu mi-as fi putut inchipui neam!
asta da surpriza! deci gata, nu mai esti atarnache, de acum pe picioare propry?
ei bravo! te felicit asadar!
aite aci ce zice la gazeta:
Deşi s-a conformat cererii FMI de a reduce cheltuielile bugetului de stat cu 0,8% din PIB până la finele anului, adică circa 920 de milioane de euro, Guvernul tot nu are suficienţi bani. Miliardul de euro „salvat” prin vacanţa fără plată a bugetarilor şi prin tăierea primelor nu va fi suficient pentru a acoperi deficitul imens de la bugetul asigurărilor de stat, adică de la pensii şi şomaj, pentru plata cărora este nevoie de o sumă suplimentară de circa 1,6 miliarde de euro.
ADica nu va fi d'ajuns.
Si mai zice: Simplu spus, Guvernul a tăiat din salariile bugetarilor pentru a putea plăti mărirea pensiilor şi plata şomajului.
http://www.gandul.info/news/800-de-mili ... 27;4746398
Bai voi va dati seama in ce tara traim?

asta da surpriza! deci gata, nu mai esti atarnache, de acum pe picioare propry?
ei bravo! te felicit asadar!
aite aci ce zice la gazeta:
Deşi s-a conformat cererii FMI de a reduce cheltuielile bugetului de stat cu 0,8% din PIB până la finele anului, adică circa 920 de milioane de euro, Guvernul tot nu are suficienţi bani. Miliardul de euro „salvat” prin vacanţa fără plată a bugetarilor şi prin tăierea primelor nu va fi suficient pentru a acoperi deficitul imens de la bugetul asigurărilor de stat, adică de la pensii şi şomaj, pentru plata cărora este nevoie de o sumă suplimentară de circa 1,6 miliarde de euro.
ADica nu va fi d'ajuns.
Si mai zice: Simplu spus, Guvernul a tăiat din salariile bugetarilor pentru a putea plăti mărirea pensiilor şi plata şomajului.
http://www.gandul.info/news/800-de-mili ... 27;4746398
Bai voi va dati seama in ce tara traim?
-
- elite
- Posts: 4133
- Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
trident wrote:cum holiday, adica tu lucrezi? jur ca nu mi-as fi putut inchipui neam!![]()
asta da surpriza! deci gata, nu mai esti atarnache, de acum pe picioare propry?
ei bravo! te felicit asadar!
Bai voi va dati seama in ce tara traim?

Mereu am fost pe picioare propri, de cand demonstram eu prin Cluj ca asociatia ta nu e buna de nimic/nu face nimic.
Si eu te felicit ca ai cedat locul sefiei Amrez.
Acum cand nu mai esti in pozitia de a face ceva pentru rezidenti te gasesti sa comentezi, inainte cand erai cu ciolanul la nas, nu faceai nimic. Penibil!
- 187.92a
- addicted
- Posts: 47429
- Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Lasa mai holidai ca i facut tu, dar acuma e cu criza cu alea, e vorba despre altceva, mai schimba si tu placa. Eu sincer si fara suparare credeam ca te tineau ai tai acolo sa te cool off pana dai din nou reziul de erou national sau miel de sacrificiu neinteles, nu inteleg ce te oftici atat, chiar nu ziceam de rau, dar vad ca esti setat. Uff
Ok, lucrezi, lucrezi, treaba ta ca ce anume, evident, daca te deranjeaza nu mai zic nimic, n-am vrut sa-ti ating vreo coarda sensibila!
Si zi, vazusi ghetarul in concediu, bravo uite ce frumos
Vezi, totusi nu e viata asa nasola
Dar de criza, de topicul asta ai vreo parere? Ce zici
Ok, lucrezi, lucrezi, treaba ta ca ce anume, evident, daca te deranjeaza nu mai zic nimic, n-am vrut sa-ti ating vreo coarda sensibila!
Si zi, vazusi ghetarul in concediu, bravo uite ce frumos

Dar de criza, de topicul asta ai vreo parere? Ce zici
- Melania
- addicted
- Posts: 23553
- Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Holliday lucreaza ca sora medicala in elvetzika. 

-
- elite
- Posts: 4133
- Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
trident wrote:Lasa mai holidai ca i facut tu, dar acuma e cu criza cu alea, e vorba despre altceva, mai schimba si tu placa. Eu sincer si fara suparare credeam ca te tineau ai tai acolo sa te cool off pana dai din nou reziul de erou national sau miel de sacrificiu neinteles, nu inteleg ce te oftici atat, chiar nu ziceam de rau, dar vad ca esti setat. Uff
Ok, lucrezi, lucrezi, treaba ta ca ce anume, evident, daca te deranjeaza nu mai zic nimic, n-am vrut sa-ti ating vreo coarda sensibila!
Si zi, vazusi ghetarul in concediu, bravo uite ce frumosVezi, totusi nu e viata asa nasola
Dar de criza, de topicul asta ai vreo parere? Ce zici
Hai ca mai vii de acasa.
Criza financiara se simte si aici destul de bine. Insa daca mai povestesc cum e viata aici, iar imi sar ceilalti useri in cap.
Evident ca nu e usor la inceput, dar cu multa vointa si perseverenta se poate reusi.
Si da, e o diferenta, eu muncesc, nu slugaresc ca altii.
- 187.92a
- addicted
- Posts: 47429
- Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
Dar vezi ce spune Melania? Probabil stie ea mai multe?
Cum este munca acolo, este dificila?
Mie mi-ar placea sa spui mai multe, si acum vorbesc serios. Ce conteaza cine se oftica, ce useri etc: tu esti acolo pe treaba ta, pe picioare propry, te intretii singur, nu este treaba nimanui, orice munca ai face!!
Cum este munca acolo, este dificila?
Mie mi-ar placea sa spui mai multe, si acum vorbesc serios. Ce conteaza cine se oftica, ce useri etc: tu esti acolo pe treaba ta, pe picioare propry, te intretii singur, nu este treaba nimanui, orice munca ai face!!
-
- elite
- Posts: 4133
- Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
trident wrote:Dar vezi ce spune Melania? Probabil stie ea mai multe?
Cum este munca acolo, este dificila?
Mie mi-ar placea sa spui mai multe, si acum vorbesc serios. Ce conteaza cine se oftica, ce useri etc: tu esti acolo pe treaba ta, pe picioare propry, te intretii singur, nu este treaba nimanui, orice munca ai face!!
Imi imaginez ca nu stii ce e ala "secret professionnel".
pe cei interesati ii pot ajuta cu placere daca vor sa stie cum pot ajunge medecin assistant aici. tu nu esti insa interesat. tu ai alt interes. (acela de a face 10331391241 posturi pe imed).
insa considera ca eu stiu ce faci, si crede-ma pe cuvant ca e mult mai placut ceea ce fac eu.
(si las-o mai moale cu "propry")
Insa iti pot da ceva idei daca vrei sa vii in vizita.
PS: Ieri am vorbit cu ambasadorul Romaniei in Elvetia, si imi spunea ca sunt aproximativ 4500 de romani legal in Elvetia. Si preconizeaza ca se va dubla aceasta cifra anul viitor. Viata e destul de scumpa aici, insa standardele sunt mult mai ridicate. Iar romanii care vor sa vina, in mare parte nu reusesc sa se intretina in cele 3 luni cat pot sta legal in Elvetia si de aceea se intorc de unde au plecat. Plus ca legea federala e destul de stricta cu cei care calca stramb... Aici nu prea se da a doua sansa daca faci vreo prostie si nu-ti poti cumpara imaginea ca prin alte parti.
- Im
- elite
- Posts: 3643
- Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm
- Melania
- addicted
- Posts: 23553
- Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
holliday wrote: medecin assistant
Ha. Am avut dreptate, e sora medicala.
-
- junior
- Posts: 87
- Joined: Thu Mar 12, 2009 4:34 pm
Re: Unde va petreceti concediul bugetar (cel fortat)?
trident wrote:
Si mai zice: Simplu spus, Guvernul a tăiat din salariile bugetarilor pentru a putea plăti mărirea pensiilor şi plata şomajului.
http://www.gandul.info/news/800-de-mili ... 27;4746398
Bai voi va dati seama in ce tara traim?
Da! De ceva vreme!
Eu zic ca, nici sa vrea, astia de la putere n-ar sti sa faca ceva.
Asa ca dreaqu ne-a luat.
Chiar, voi pe unde aveti de gand sa emigrati ?
Who is online
Users browsing this forum: Google [Bot] and 6 guests