Sporurile pe specialitatile chirurgicale s-au marit!

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Thu Jan 15, 2009 9:12 am

S-au cel putin asa spune legea publicata in decembrie 2008.
Sunt intre 50%-100%, si se stabilesc in functie de specialitate, de catre spital.

Stie cineva ceva de asta?

Uitati legea. Este o completare a ordonantei din ianuarie care prevede la alineatul 13 si aceaste sporuri pt medicii din specialitati chirurgicale.

http://www.legestart.ro/AfisareAct.aspx?id_act=MzIxNzE2

scorpia
senior
senior

Re: Sporurile pe specialitatile chirurgicale s-au marit!

Postby scorpia » Thu Jan 15, 2009 9:14 am

La articolul I punctul 12, literele c) şi e) ale alineatului (1) al articolului 13 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

Cititi mai departe....

ares/tm
elder
elder

Postby ares/tm » Thu Jan 15, 2009 2:41 pm

s-au marit...teoretic
i can resist everything except temptation

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Thu Jan 15, 2009 2:47 pm

Ar trebui sa fie si practic, pentru ca ce s-a publicat este o lege, valabila pt toti.

ares/tm
elder
elder

Postby ares/tm » Thu Jan 15, 2009 2:48 pm

ca si cea cu salariile profilor, nu???

ares/tm
elder
elder

Postby ares/tm » Thu Jan 15, 2009 2:48 pm

ca si cea cu salariile profilor, nu???

marmotul
elite
elite

Postby marmotul » Thu Jan 15, 2009 4:20 pm

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnniiiiiiiiiiiii :lol:
bani! bani!bani! bani!bani! bani!bani! bani!bani! bani!bani! bani!bani! bani!bani! bani!bani! bani!
qpepsi.gif

firehand
junior
junior

Postby firehand » Thu Jan 15, 2009 5:11 pm

50% ... yum yum, ar fi ceva ;))

angry4ever
junior
junior

Postby angry4ever » Thu Jan 15, 2009 10:03 pm

Nu va fi... cititi cu atentie...50-100% dar "si cu încadrarea în cheltuielile de personal
aprobate în bugetul de venituri si cheltuieli" ....ceea ce evident ca nu o sa se intample niciodata...spitalele nu sunt SRL-uri sa produca bani, in conditiile in care statul nu deconteaza serviciile prestate. Daca ar fi sa ne luam dupa textul legii ar trebui (cum de altfel e si normal) ca specialitatile chirurgicale(toate!) sa beneficieze de un spor echivalent UPU sau ATI.

angry4ever
junior
junior

Postby angry4ever » Thu Jan 15, 2009 10:05 pm

Sau daca se misca ceva, asta nu va fi si pentru rezidenti, ci numai pentru personalul cu contract pe per. nelimitata (Apropo, stie cineva ceva de al 13-lea salariu?)

agorima
senior
senior

Postby agorima » Thu Jan 15, 2009 10:40 pm

Pai daca cineva si-a luat ponajul cu sporul marit sa ne zica si noua :D

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Fri Jan 16, 2009 10:57 am

Scrie intradevar ca trebuie respectate veniturile si cheltuielile spitalelor, tocmai de asta trebuie sa se hotarasca la nivel de spital cat, intre 50 si 100% spor, va primi fiecare specialitate chirurgicala in parte.Dar minimul este 50%. Asa s-a intamplat si cu UPU care anul trecut avea spor (in lege) intre 50-100%, iar fiecare spital a dat 50, 75, sau 100% in functie de statutul sectiei upu si de venituri.

Iar cu privire la pontaj, inca nu am primit nimic.Dar e de inteles, in conditiile in care nici jurista spitalului nu stia( nu cum se aplica legea ) nici ca exista legea asta. Si a trebuit sa ma duc sa-i arat ce scrie. A ramas sa discute la personal si cu directiunea. Asa ca s-ar putea ca nici la voi la spitale sa nu se stie, pt ca in perioada cand s-a publicat, mai toate doamnele importante de prin spitale asteptau din plin sarbatorile, nu se mai ocupau de treburi serioase ( nu ca acum s-ar ocupa).

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Fri Jan 16, 2009 11:02 am

angry4ever wrote:Sau daca se misca ceva, asta nu va fi si pentru rezidenti, ci numai pentru personalul cu contract pe per. nelimitata (Apropo, stie cineva ceva de al 13-lea salariu?)

Ce se scrie in lege se aplica tuturor indiferent daca sunt cu perioada limitata sau nelimitata. Altfel ar trebuie sa se faca precizare separat ca noi ca nu primim. Daca in lege scrie ca medicii pe specialitate chirurgicala primesc sporul ala, pai acelasi spor il primesc si rezidentii din aceleasi specialitati( aprobat pe spital), ca nu decid doamnele de la personal cat sa ne dea. Se poate intampla ca un chirurg generalist sa aiba intr-un spital 50%, iar altul in alt spital 75%. Dar asta s-a hotarat pe spital si se incadreaza in lege.

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Fri Jan 16, 2009 11:03 am

Mai mergeti si mai intrebati si voi pe la personal prin alte spitale si orase sa aflam mai multe

agorima
senior
senior

Postby agorima » Sat Jan 17, 2009 12:33 pm

scorpia wrote:Scrie intradevar ca trebuie respectate veniturile si cheltuielile spitalelor, tocmai de asta trebuie sa se hotarasca la nivel de spital cat, intre 50 si 100% spor, va primi fiecare specialitate chirurgicala in parte.Dar minimul este 50%. Asa s-a intamplat si cu UPU care anul trecut avea spor (in lege) intre 50-100%, iar fiecare spital a dat 50, 75, sau 100% in functie de statutul sectiei upu si de venituri.

Iar cu privire la pontaj, inca nu am primit nimic.Dar e de inteles, in conditiile in care nici jurista spitalului nu stia( nu cum se aplica legea ) nici ca exista legea asta. Si a trebuit sa ma duc sa-i arat ce scrie. A ramas sa discute la personal si cu directiunea. Asa ca s-ar putea ca nici la voi la spitale sa nu se stie, pt ca in perioada cand s-a publicat, mai toate doamnele importante de prin spitale asteptau din plin sarbatorile, nu se mai ocupau de treburi serioase ( nu ca acum s-ar ocupa).

Ai luat pontajul deja?

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Mon Jan 19, 2009 10:06 pm

Cine a mai intrebat pe la personal de sporurile de pe chirurgie si are informatii noi, sa ni le comunice si noua, ca la mine la spital deocamdata e liniste.Nimeni nu stie nimic.

Mai intrebati si voi.Poate daca se intampla minunea intr-un spital, o sa se intample in toate.

dyddy
junior
junior

Postby dyddy » Mon Jan 19, 2009 11:55 pm

colega mea face stagiu de chir generala si azi a luat foaia aia cu pontajul... scria spor de 15%
deci nu s a marit nu?
Mai bine sa fii prost 5 minute daca pui o intrebare , decat sa ramai prost toata viata daca n-o faci!

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Tue Jan 20, 2009 11:59 am

Cred ca nu ati inteles. Angajatele de la personal nici nu stiau ca s-a publicat oradonanta in decembrie si ca este aceasta modificare in ea. Si oricum a intrat in vigoare de pe 20 dec, deci s-ar putea sa fie salariul din ianuarie cu aceast spor, si asta doar daca doamnele o sa fie instiintate, ca ele nu au nici un interes sa va dea voua spor de 50-100%. Daca toata lumea ar avea grija ca cele de la personal sa afle ca este o lege din decembrie, o sa primim sporul marit in ianuarie, daca nu....nu.

Sper ca am am fost destul de clar de data asta.

agorima
senior
senior

Postby agorima » Tue Jan 20, 2009 5:50 pm

mda sunt pe chirurgie pediatrica la grigore, am primit astazi ponajul 15% cu 7% deci.........

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue Jan 20, 2009 8:57 pm

scorpia wrote:Daca toata lumea ar avea grija ca cele de la personal sa afle ca este o lege din decembrie, o sa primim sporul marit in ianuarie, daca nu....nu.

Cel mult vor zice ca uite ce retarzi. Alea au putere de decizie fix cat tine.
Sau se vor oftica si -i vor repezi pe alti rezidenti care vin cu diverse pb.

shmer
junior
junior

Postby shmer » Tue Jan 20, 2009 10:37 pm

daca e legea in vigoare si nu primiti la timp sunt obligati sa dea retroactiv. eu asa am primit ulterior spor de ATI pt perioada feb-aprilie 2008 (marit de la 25% la 75%)
... muncim ca sa avem timp liber ...

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Wed Jan 21, 2009 11:02 am

Asta asa e...

Mai am prieteni pe chirurgie si fiecare din ei este la alt spital in iasi. S-au dus sa se intereseze si s-a ajuns pana la manager care a spus ca asa e si ca o sa ia masuri, dar deocamdata... asteptam

Poate mai aflati si voi ceva.

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Fri Jan 23, 2009 4:05 pm

Din cate am aflat, la sp sf ioan din iasi, urmeaza sa se intruneasca consiliul spitalului pt a se hotara cuantumul sporului pe fiecare specialitete chirurgicala in parte.

angry4ever
junior
junior

Postby angry4ever » Fri Jan 23, 2009 6:22 pm

intre 50 si 100%, dar nu mai putin de 50%, nu? asa parca reiese din text...

marmotul
elite
elite

Postby marmotul » Fri Jan 23, 2009 7:36 pm

angry4ever wrote:intre 50 si 100%, dar nu mai putin de 50%, nu? asa parca reiese din text...

cam asa ceva. ma intreb totusi dupa ce criterii vor face departajarea. pina una alta, toti cei de pe chir stam cu destele-n singe si prin diverse orificii mai mult sau mai putin naturale.
eu as fi super mega extra fericit daca as lua si 50 %
qpepsi.gif

tovarasu
junior
junior

Postby tovarasu » Sat Jan 24, 2009 7:50 am

razwin2 wrote: eu as fi super mega extra fericit daca as lua si 50 %

păi oricum orl-ul si okiologia n-o să aiba spor mai mare de 50%, şi sincer vorbind nici nu prea văd de ce ar avea, dar e f bun şi ăla :D

razvan.f
senior
senior

Postby razvan.f » Sat Jan 24, 2009 8:03 am

De ce nu vezi ORL-ul cu spor mai mare de 50%? Inseamna ca nu stii ce se face la ORL (banui ca tu crezi ca sporul se da pentru dificultatea specialitatii).
Oricum nu pe aceasta baza se va da sporul (adica ORL-ul 50% si neurochir 90%). Se decide pe spital care va fi sporul si va fi acelasi pentru toate specialitatile chirurgicale din acel spital.

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Sat Jan 24, 2009 11:40 am

razvan.f wrote:De ce nu vezi ORL-ul cu spor mai mare de 50%? Inseamna ca nu stii ce se face la ORL (banui ca tu crezi ca sporul se da pentru dificultatea specialitatii).
Oricum nu pe aceasta baza se va da sporul (adica ORL-ul 50% si neurochir 90%). Se decide pe spital care va fi sporul si va fi acelasi pentru toate specialitatile chirurgicale din acel spital.

La asta nu prea iti dau dreptate. Se va decide intradevar la nivel de spital cuantumul sporului pe fiecare specialitate in parte, dar asta nu inseamna ca toate specializarile trebuie sa aiba acelasi spor. Exista intradevar sansa ca neurochirurgia sa aiba mia mult decat ORL-ul ( si pregatirea in rezidentiat e mai lunga ca si durata, vreo 7 ani cred, nu?).

Dar nu cred ca trebuie sa ne certam care specializare e mai importanta, si care merita un spor mai mare. Riscurile la care se expun chirurgii sunt cam aceleasi, dar cred ca trebuie luate in calcul si alti factori in afara de riscuri, si probabil pe asta o sa se bazeze stabilirea sporurilor( unul din factori va fi bugetul spitalului). Se poate intampla ca de ex chirurgia generala intr-un spital sa aiba spor mai mare sau mai mic decat in alt spital.

Important este ca s-a luat in calcul si faptul ca personalul incadrat in blocul operator( asistente, infirmiere, etc) care luau din ian 2008 spor de 50-100%, nu ar fi incadrat in acel loc, daca nu ar fi existat chirurgii care sa opereze, deci, e un mare pas inainte....

Asteptam noutati legate de acest subiect de la colegii din toata tara, care au afalt ceva cert.

razvan.f
senior
senior

Postby razvan.f » Sat Jan 24, 2009 12:00 pm

Sporul de care vorbim se numeste "spor pentru condiţii deosebit de periculoase".

Eu nu cred ca o sa se faca diferente intre specialitati cu ajutorul acestui spor.
Un spor este o chestie fixa ca procent. Adica ti-l da sau nu ti-l da. Nu iti da tie pe chir gen 53% si mie pe neurochir 58%. Daca trebuie sa imi dea mie pe neurochir bani mai multi o sa mai bage un spor (de ex "spor de lucru cu creierul care e naspa") pe langa asta de 53% din exemplul de mai sus.

Asadar nu se va decide la nivelul fiecarui spital cuantumul sporului pe fiecare specialitate in parte. In lege scrie doar "Nivelul sporului se stabileşte de conducerea fiecărei unităţi sanitare".

In alta ordine de idei, nu vad ce legatura are faptul ca rezidentiatul este mai lung pe neurochir cu cuantumul sporului. Doar nu e "spor de dimensiune a pregatirii in rezidentiat".

andy gavrilescu
cel mai imedist din 2013
cel mai imedist din 2013

Postby andy gavrilescu » Sat Jan 24, 2009 5:45 pm

tovarasu wrote:
razwin2 wrote: eu as fi super mega extra fericit daca as lua si 50 %

păi oricum orl-ul si okiologia n-o să aiba spor mai mare de 50%, şi sincer vorbind nici nu prea văd de ce ar avea, dar e f bun şi ăla :D

pai de ce okiologia nu merita un spor egal cu celelalte specialitati chirurgicale? cand vine omul cu vederea blurata sau chiar orb, zice "orice sa imi fi luat al de sus, mana, picior, numa nu vederea".
We don't have to dance
https://www.youtube.com/watch?v=8fEoWA9Vz3A

De profesie optometrist
*nu exista lentile antiaburire!!!

tovarasu
junior
junior

Postby tovarasu » Sat Jan 24, 2009 6:16 pm

Măi, n-am zis că okiologia sau orl nu merită spor la fel ca alte specialităţi chirurgicale, nu citisem legea-acum am citit-o – şi credeam că o să ne acorde sporurile după cum vor ei. Probabil s-a înteles că aş avea ceva cu orl sau oftalmo, n-am nimic, dimpotivă, sunt rez oftalmo.

andy gavrilescu wrote: cand vine omul cu vederea blurata sau chiar orb, zice "orice sa imi fi luat al de sus, mana, picior, numa nu vederea".

Da, numai că sporu nu-l decide omu ăla

firehand
junior
junior

Postby firehand » Sun Jan 25, 2009 9:46 am

Apropo de orl... in 3 saptamani de cand am inceput orl, un medic a fost spalat pe ochi de 2 ori cu sange, cand a tusit pacientul... acum chiar ma intreb unde este riscul mai mare... :-?
S-a discutat si despre acel spor la noi dar nu prea stiu in ce masura se va acorda :-s

marmotul
elite
elite

Postby marmotul » Sun Jan 25, 2009 7:37 pm

firehand wrote:Apropo de orl... in 3 saptamani de cand am inceput orl, un medic a fost spalat pe ochi de 2 ori cu sange, cand a tusit pacientul... acum chiar ma intreb unde este riscul mai mare... :-?
S-a discutat si despre acel spor la noi dar nu prea stiu in ce masura se va acorda :-s

si eu mi-am patit-o vineri la fel. toata fata, si juma de halat. noroc ca nu mi-a intrat si in ochi. tre sa imi iau masca de protectie de aia de metalurgist, ca nu mai tine
qpepsi.gif

andy gavrilescu
cel mai imedist din 2013
cel mai imedist din 2013

Postby andy gavrilescu » Sun Jan 25, 2009 8:17 pm

razwin2 wrote:si eu mi-am patit-o vineri la fel. toata fata, si juma de halat. noroc ca nu mi-a intrat si in ochi. tre sa imi iau masca de protectie de aia de metalurgist, ca nu mai tine

deci vedeti? okiologia e cea mai importanta!!! poa sa ii sara pe fata, pe halat, dar NU in OCHI!!! :D
We don't have to dance
https://www.youtube.com/watch?v=8fEoWA9Vz3A

De profesie optometrist
*nu exista lentile antiaburire!!!

marmotul
elite
elite

Postby marmotul » Sun Jan 25, 2009 8:55 pm

eu zic ca proctologia merita sporul cel mai mare...
qpepsi.gif

scorpia
senior
senior

Postby scorpia » Wed Jan 28, 2009 2:34 pm

A mai aflat cineva ceva de acele sporuri de pe chirurgie?

La sp de recuperare Iasi, jurista a spus ca legea e interpretabila, asa ca nu ne da nici un spor.

"pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, personalul sanitar de la camerele de gardă din spitalele de urgenţă, personalul încadrat în blocul operator, precum şi medicii de specialitate chirurgicală, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, în laboratoarele de endoscopie intervenţională...."

Considera ca se refera la medicii "de specialitate chirurgicală, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, în laboratoarele de endoscopie intervenţională...."

I-am spus ca in punctele de transfuzii si la endoscopie nu lucreaza medici chirurgi, dar a zis ca asa interpreteaza ea legea, deci nu ne incadram, deci nu pupam nici un spor.

Legea, intradevar trebuia sa aiba o paranteza, ca sa nu mai faca loc la interpretari, adica ceva de genul..." personalul încadrat în blocul operator, (precum şi medicii de specialitate chirurgicală), în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, în laboratoarele de endoscopie intervenţională...."

Eu asa cred asa se interpreteaza, dar cred ca jurista ar trebui sa stie ca in cabinetele de endoscopie nu lucreaza chirurgi, si nici la laborator, ca daca nu ea interpreteaza textele de lege, cine sa o faca, eu?

angry4ever
junior
junior

Postby angry4ever » Wed Jan 28, 2009 9:24 pm

decizia juristei respective poate fi la o adica contestata foarte usor, daca exista vreun precedent ORIUNDE in tara. Si va exista, altfel modificarea ar fi fost facuta degeaba.

rezchir
junior
junior

Postby rezchir » Thu Feb 05, 2009 5:06 pm

de curiozitate ati cerut aceste sporuri?
in scris evident...cu cerere de raspuns tot in scris.......
am inteles ca ceva rezidenti pe chirurgie (nu stiu de care), insa stiu ca din targu-mures au castigat si sporul de bloc operator, asa cum de fapt era si normal
daca cineva are mai multe date despre acest lucru ...pls...spuneti-ne si noua

cei care se incumeta sa ceara sporul de 50-100% sa ne tina la curent
sper ca in cateva zile sa primesc si eu un raspuns si va spun ce s-a rezolvat, insa indiferent de raspunsul spitalului platitor eu sunt categoric pentru continuare........in instanta :devil:

rezchir
junior
junior

Postby rezchir » Thu Feb 05, 2009 5:13 pm

si legat de precizarea juristei ca ea poate interpreta legea cu sau fara virgula .... nu a tinut, a incercat si ea
i-am spus ca virgula este pusa, batuta in cuie, ca in centrele de transfuzie nu sunt chirurgi
a zis ca nu are de unde sa stie ea...asa ca am spus ca se rezolva, aducem in scris, semnat si parafat ca acolo nu sunt chirurgi
oricum cererea e depusa si inregistrata cu numar de ordine, asteptam sa se intruneasca faimosul consiliu in sedinta (extraordinara :allright: )
mai sunt cateva probleme mici, de exemplu ieri a ramas fara replica, la toate motivele invocate de ea am avut raspuns insa dimineata a binevoit sa vina personal :shock: pana la etajul 8 si sa spuna ca am avea dreptate dar ca nu s-a publicat metodologia de aplicare a acestei legi si nu primim....inca
cu toate astea eu ma mai interesez, nu inteleg de ce nu se poate aplica metodologia in vigoare pt ordonanta 17 ca doar legea 304 e doar o completare a acestei ordonante
orice informatii suplimentare ar fi de folos

shmer
junior
junior

Postby shmer » Thu Feb 05, 2009 7:55 pm

daca e ordonanta 17 din 1 feb 2008, atunci metodologia de punere in aplicare a fost adoptata prin ordinul 1064 cred din 28 mai 2008. asa am primit eu retroactiv diferenta de spor ati pt stagiu efectuat in perioada 1 feb-15 aprilie 2008. cuantumul sporului (cat exact intre 50-100% de exemplu) il stabileste conducerea unitati respective. rezidentul aflat in stagiu in unitatea respectiva beneficiaza si el de spor.
... muncim ca sa avem timp liber ...

Return to “Viata in spital”