Inainte de a porni la un drum asa lung , este bine sa te informezi mai intai . Totul este posibil , depinde cati ani din viata ta esti dispus sa-i investesti in acest proiect . Canada este o tara unde totul este foarte bine reglementat prin legi care se aplica . Exista ordine profesionale pentru aproape orice meserie , mai ales pentru cele din domeniul medical . Fara echivalarea diplomei , nu te poti angaja pe nici un post in domeniul medical , oricat de neinsemnat ar parea , fie el de ambulantier , asistent de farmacie , infirmiera sau chiar secretara medicala ( in acest caz nu trebuie sa ai drept de libera practica , dar de vreme ce exista cursuri locale la nivel de college ce pregatesc oameni in acest scop este putin probabil sa accepte pe cineva din afara , cu o pregatire superioara ; in Canada nu exista conceptul -
a facut medicina , deci e capabil sa faca niste programari prin telefon ; deviza locala -
omul potrivit la locul potrivit , nu se merge pe personal supracalificat , cu atat mai mult ca sunt obligati prin lege sa te plateasca la un anumit nivel salarial ca absolvent de studii superioare ; este indicat chiar sa eviti sa treci in CV facut pt un astfel de post faptul ca ai MD degree , daca doresti sa te cheme cineva la interviu ). Pentru toate exista diferite certificari canadiene , pe care trebuie sa le detii , pentru a putea profesa . De exemplu , pentru asistent de farmacie exista un curs de 3 luni pentru cei care detin deja o diploma medicala din afara , la sfarsit este un examen si obtii drept de libera practica , cu care te poti angaja si castiga un ban cat timp inveti pentru recunoasterea studiilor medicale . Fiecare provincie are regulile proprii , ordinele profesionale proprii , pentru a putea practica trebuie sa faci parte atat din ordinul national cat si din cel provincial . Sunt provincii care recunosc deschis ca nu sunt interesate de medical foreign graduates , altele , cel putin teoretic , accepta imigranti . Quebecul , Ontario , fac parte din a doua categorie . In Quebec exista trei examinari , care se pot sustine in aproximativ 2 ani jumate , tinand cont ca exista o ordine stricta si date fixe de examinare , nu ca in cazul stepurilor americane . Dupa sustinerea lor si a examenului de lb franceza , teoretic se depune dosarul pentru intrarea in rezidentiat si participi la jumelage odata cu absolventii locali , practic , nu prea exista spitale care sa accepte drept rezidenti foreign medical graduates . Depinde de dosar - pt fiecare specializare exista criterii diferite de selectie , ca sa-ti dau un exemplu , media ultimului an de studii medicale efectuate in Quebec , se ia in calcul la puctajul candidatului , iar daca esti foreign pierzi din start ( procentajul era undeva pe la 30% daca imi aduc aminte ) . Mai conteaza scrisori de recomandare si astea sunt luate in calcul tot daca sunt de la un medic autohton , etc. Un doctorat sustinut la o universitate quebecoasa creste serios sansele candidatului , pentru ca intra intr-o alta categorie , deja . Practic , sunt putini , foarte putini , cei care reusesc , pe aceasta cale , dar , nu e imposibil ... O alta varianta este de a sustine doua dintre cele trei examinari si de a depune dosarul pentru admitere la una din cele trei universitati francofone de medicina ( McGill cere si MCAT-ul la admitere ) , care au fiecare cate 2 locuri in fiecare an pentru foreign medical graduates . Daca esti selectat , esti chemat la interviu si apoi la
examinarea scrisa si cea practica la univ . Daca esti acceptat , iti pot fi recunoscuti maxim 2 ani de facultate si apoi urmezi studiile si examinarile ca si autohtonii . Sunt 6 locuri pe an si cateva sute de imigranti care si-au sustinut deja examenele nationale si nu-i accepta nimeni in rezidentiat si isi depun in fiecare an dosarul , dar poti incerca . In Ontario , procedeul e asemanator , in plus exista niste cursuri pe care trebuie sa la urmezi si sa la platesti , bineinteles , inainte de a-ti depune dosarul la jumelage . La nivel national stiam ca sunt undeva pe la cateva mii bune de foreign medical graduates cu examenele nationale trecute si care nu au fost acceptati in rezidentiat , la un moment dat gasisem pe net o pagina a lor , se constituisera intr-o mica organizatie , pentru a da in judecata guvernul canadian , rezultatul nu l-am mai aflat . Alte variante , mai viabile , sunt : reorientarea catre stepurile americane , urmarea cursurilor unei facultati de asistente (3-4 ani si un job sigur , platit intre 50-60 mii$/an ) , un master de 2 ani ( cam acelasi nivel salarial ) , master + doctorat cu cariera in invatamant ( intre 60mii si 90 mii $/an ) , etc . Aici poti gasi clasificarea meseriilor in nomenclatorul canadian , cu requirements-urile pentru fiecare :
http://canada-immigration.softlandings. ... cation.php . Procesul de selectie dureaza pentru QC intre 12 - 18 luni de la depunerea dosarului pana la obtinerea vizei , pentru BC dura si 4-5 ani pana de curand cu cerinte foarte mari , acum s-a accelerat un pic . Mai trebuie luat in calcul si timpul pentru strangerea banilor necesari , pregatirea limbilor la nivelul cerut ( TOEFL , GRE , TCF ) etc . Mult succes !
Cand pasul vostru simte greutatea urcusului, aduceti peste calea voastra puterea vointei si renuntarea nu va va mai gasi!