ikujjj wrote:Cred ca este util sa discutam posibilitatea unor schimbari de fond in metodologia rezidentiatului din Romania, lucru care ar fi direct legat si de calitatea pregatirii noastre ca rezidenti, viata in spital, relatiile dintre colegi, indrumatori etc.
Iata aici cateva idei:
1. externat si internat prin concurs in cadrul facultatii (anii V, respectiv VI din facultate) - un prim criteriu de selectie pentru cei care-si doresc anumite specialitati de spital;
nu, ca si-asa e materia destul de aglomerata. nu sh de unde ai preluat ideea, dar data viitoare sa spui si ce intelege ala care ti-a spus-o prin externat si internat. sa stim ce discutam.
2. stagiatura (practica asistata) OBLIGATORIE pentru toti absolventii de medicina, incepand cu 1 octombrie chiar in anul in care au absolvit facultatea. Dreptul de libera practica se obtine IMEDIAT prin inscrierea in Colegiul Medicilor; durata stagiaturii minimum 1 an, maximum 3 ani, dupa 1 an, absolventii - care conform politicii actuale isi obtin si actele de absolvire in original - pot sustine concursul national de rezidentiat;[
fix OBLIGATORIE? pe principiul cine vrea sa devina medic sa ajunga pe la 50 de ani. de ce nu 5 ani stagiatura? care e logica stagiaturii? iarasi, doua vore pe un tapet. care e diferenta intre internat externat si stagiatura? dar la modul serios. daca tot le zice altfel sper sa si insemne lucruri diferite
3. rezidentiat descentralizat - sustinut in TOATE centrele universitare, simultan cu teste nationale (de ce sa vina un candidat din Maramures la Bucuresti, cand se poate duce foarte bine la Cluj sau la Oradea?!?);
adica cei din Oradea sa dea toti cu verii/unchii si matusile, dupa ce le fuc niste curcani sau ceva, acolo in imensul oras Oradea unde toti se stiu cu toti?
4. concurs de rezidentiat pe specialitati cu bibliografie SEPARATA - chirurgicale, medicale, laborator, med.legala si anatomie patologica, medicina de familie - repet SEPARAT, vrei mf, candidezi pentru mf, vrei altceva, inveti altceva, sau inveti altfel;
n-are niciun sens, materia la rezi are rol de substrat de triere, medicina nu se invata in cele 700-900 de pagini, ci in aia 6 ani de facultate.
5. revizuirea profunda a curiculei de rezidentiat, incepand de la durata, stagii, indrumatori, etc.
revizuirea superficiala. iarasi ai spus ca sa zici ceva. nu spui cum, in ce sens, etc.
eu zic ca e bine ca nu vrei reformarea curriculei (de preferat doi R)
oricum, nimeni nu merge la stagiile mici anyways
6. reducerea cu 15 - 20 % a numarului TOTAL de locuri la admitere in institutiile de invatamant superior medical public cu sau fara taxa si privat chiar daca avem mult mai putini medici pe cap de locuitor!!!
LOLZ. chiar si tu te miri de ce ai spus!
nu face sens ce spui.
7. innasprirea criteriilor de selectie pentru STRAINI (platesc mult si bine, nu invata nimic, ocupa de multe ori posturile noastre).
alte sugestii?
eu sustin introducerea unui curs de limba romana pentu ROMANI, unde sa se predea ca inasprirea se scrie cu 1 N, nu cu 2 N, si ca P.S se pune DUPA semnatura
si desigur, pentru ca nu suntem nazisti si fascisti ci o natiune moderna este indicat sa lasam un pic xenofobia si remarcile xenofobe.
P.S. am primit un pm foarte constructiv in acest sens si-i multumesc celui care mi l-a trimis.

nu mi se pare utila informatia asta, poti sa-i multumesti pe privat, eu asa zic.
oricum ce spui este cel putin prolix, daca nu chiar aiurea si in terorie, nu arata nicio viziune coerenta.
cand la tara nu sunt medici de ce sa reducem locurile?? de ce sa fim xenofobi? nu doresti si excluderea femeilor din sistemul medical? cat despre externat, apoi internat, apoi stagiatura, apoi rezidentiat, toate astea in mare parte inutile, mai ales nustiu cate concursuri ca sa iei de la una la alta.. brr.
deci nu.