Responsabilitatea juridica a rezidentilor

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17854
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Responsabilitatea juridica a rezidentilor

Postby Phat Skidz » Fri Jul 06, 2007 8:38 pm

...sau cum s-o numi.

Poate să indice cineva vreun text de lege care să ateste că rezidentul nu are responsabilitatea juridică a actului medical, ci medicul curant în supravegherea căruia este?

Un coleg (un excelent coleg de altfel), dintre aceia care sunt obligaţi să facă 7 gărzi pe lună, neplătite, care includ toate weekend-urile, a încercat să afle cam care este responsabilitatea lui faţă de numărul mare de pacienţi pe care pune mâna în fiecare gardă. Mi-a spus că a întrebat şi la Ministerul Sănătăţii (nu ştiu mai exact unde), şi a realizat că "rezidentul" nu e noţiune definită juridic, în timp ce "medic" este, iar pe un judecător sau un procuror nu îi interesează regulamentele interioare ale Colegiului Medicilor, ci doar litera legii.

Ştie cineva mai multe? Mie mi se pare extrem de interesant.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
mickeygreen
senior
senior
Posts: 411
Joined: Thu Sep 23, 2004 3:45 am
Location: Bucharest ROMANIA
Contact:

Postby mickeygreen » Fri Jul 06, 2007 11:13 pm

am vesti bune si vesti proaste: exista (ceva) si nu exista (ceea ce cauti)

sa zicem ca nu-i o noutate ca avem MARI lacune in legislatia din domeniul sanitar (si nu numai, exista si contradictii pure)

tocmai ce aveam niste initiative de CLARIFICARE cu MS-ul, a se vedea alte topic-uri sau filmul dezbaterii publice de la MS pe tema OUG 58/2001, disponibil cred in curand.

o sa caut (nu acum si nu pot promite cand) si o sa-ti indic precis ce este prin legi legat de acest subiect (sau alternativ oricine poate face asta, care are acces la o baza de date legislativa gen indaco/legis)

subiectul ramane deschis... aici.
daca sunt urgente cautati in indaco/legis unde sunt TOATE si actualizate.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17854
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Sat Jul 07, 2007 2:17 am

Mda, am căutat şi io şi n-am găsit absolut nimica. De asta am scris aici. ÃŽnclin să cred că are dreptate colegul meu. La care se adaugă două cazuri pe care le ştiu, unul al unei rezidente pe care o pacientă a dat-o în judecată pentru un diagnostic din foaie (dictat de şefă, dar şefa i-a aruncat după aia în cârcă "vina"), şi cel al unui rezident cercetat în stare de libertate după un deces prin neglijenţă la camera de gardă.

Nu vă amăgiţi cu gândul că sunteţi "acoperiţi", dacă sunteţi la a nu ştiu câtq gardă, morţi de oboseală, etc.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
ndsimona
elder
elder
Posts: 745
Joined: Tue Mar 16, 2004 8:25 pm
Location: Bucuresti

Postby ndsimona » Sat Jul 07, 2007 12:59 pm

Ma intereseaza si pe mine chestii de legislatie medicala: de exemplu, care este raspunderea rezidentului in cazul unui cazut pe strada? Este "medic" deci este obligat codului de deontologie sa acorde primul ajutor? Dar daca nu stie sa faca resuscitare nici teoretic si nici practic mai ales?
Unde putem afla si noi chestii de legislatie sau deontologie medicala?
Si eu stiam ca rezidentul nu are raspundere juridica pentru ceea ce face ci numai profesionala. Stiu si eu un coleg cercetat de catre Colegiul Medicilor Bucuresti, in urma plangerii , nefondate, de altfel a unui pacient dintr-o garda.
" Deschide cartea ca sa inveti ce au gandit altii; inchide cartea ca sa gandesti tu insuti." Heyde

User avatar
drsoso
senior
senior
Posts: 105
Joined: Tue Jan 18, 2005 12:55 am

ce atata agitatie?!?

Postby drsoso » Tue Jul 31, 2007 12:48 am

Eu nu stiu ce-i cu voi...
Voi nu aveti asa ceva?
Va atasez adeverinta cu confirmarea in rezidentiat unde scrie negru pe alb ca intreaga responsabilitate revine indrumatorului de stagiu... Asa ca ... pt mine e clar. Oricum, nu fiti fraieri acoperita-va mereu. Ca am auzit aberatii gen rezidenti an 4 facand garzi de linia I desi pe lista figureaza specialistul. Caz penal, parerea mea, daca se intampla ceva. Nu mai acceptati sa fiti fraieriti!!!

cu hartia asta cred ca poti castiga orice proces in lumea asta !
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
life sucks, and then u die

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17854
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Tue Jul 31, 2007 1:06 am

Păi asta e, are cineva ordinul ăla, să vedem ce scrie în el? Că hîrtiuţele cnpds nu au valoare juridică, şi nu poţi câştiga nici un proces, nici în lumea asta, nici în ailaltă.
Last edited by Phat Skidz on Tue Jul 31, 2007 1:12 am, edited 1 time in total.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17854
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Tue Jul 31, 2007 1:11 am

Uite, l-am găsit eu.

M.Of. nr. 214/15 aug. 1994 wrote:ORDIN nr.1.214 din 24 septembrie 1993
privind infiintarea rezidentiatului ca forma de pregatire in specialitate a medicilor şi farmacistilor


EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL Nr. 214 din 15 august 1994
Ministrul sanatatii, vazind Nota comuna a Directiei generale resurse umane si formare profesionala, a Directiei generale a asistentei medicale, a Directiei generale farmaceutice, a Directiei strategie, dezvoltare si management si a Directiei legislatie si contencios nr. I.M. 46296/1993, in temeiul prevederilor legale in vigoare referitoare la asigurarea sanatatii populatiei si ale Hotaririi Guvernului nr. 799/1992 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, emite urmatorul ordin:

1. Pe data prezentului ordin se infiinteaza rezidentiatul, ca forma de pregatire in specialitate a medicilor si farmacistilor, institutie ce inlocuieste secundariatul.

2. Intrarea in rezidentiat si ocuparea posturilor de medici si farmacisti rezidenti se fac prin concurs organizat de Ministerul Sanatatii, care va stabili numarul de locuri de medici si farmacisti rezidenti, precum si posturile pe specialisti si unitati.

3. Specialitatile medicale si farmaceutice si durata de pregatire prin rezidentiat se stabilesc de Ministerul Sanatatii.

4. Metodologia privind pregatirea in specialitatile medicale si farmaceutice prin rezidentiat este prevazuta in anexa, care face parte integranta din prezentul ordin.

5. Medicul si farmacistul intern care au ocupat posturi in urma concursului de internat din anul 1992 pot ocupa functia de medic sau farmacist rezident anul I, prin echivalare.

6. Directia generala resurse umane si formare profesionala, celelalte directii din Ministerul Sanatatii, Centrul de perfectionare a personalului superior sanitar, directiile sanitare, ministerele cu retea sanitara proprie si unitatile sanitare publice vor aduce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.
Ministrul sanatatii, profesor doctor-docent Iulian Mincu ANEXA 0 M E T O D O L O G I A privind pregatirea in specialitatile medicale si farmaceutice prin rezidentiat
1. (1) Pregatirea in specialitatile medicale si farmaceutice recunoscute in Romania se face prin rezidentiat.
(2) Rezidentiatul se desfasoara in toate specialitatile stabilite de Ministerul Sanatatii si pe durata fixata conform unei programe de invatamint elaborate pentru toata perioada de formare in specialitate.
(3) Rezidentiatul consta dintr-o activitate practica, ce se desfasoara in unitatea de formare unde a fost repartizat rezidentul, si o activitate educativa de insusire a cunostintelor teoretice si practice. Insusirea acestor cunostinte se face prin stagii practice in unitatea de formare si prin cursuri organizate la nivelul unitatii de formare sau la nivelul centrului universitar, pentru una sau mai multe specialitati.

2. (1) Intrarea in rezidentiat se face prin concurs de rezidentiat organizat de Ministerul Sanatatii.
(2) La concursul de rezidentiat se pot prezenta absolventii facultatilor de medicina si de farmacie care au promovat examenul de diploma si care au efectuat anul de stagiatura, conform instructiunilor elaborate de Ministerul Sanatatii, si care nu depasesc virsta de 35 de ani la sfirsitul anului in care se organizeaza concursul.
(3) La concursul de rezidentiat nu se pot prezenta rezidenti aflati in pregatire.

3. Prevederile din prezenta metodologie se aplica absolventilor facultatilor de medicina si de farmacie, mentionati la pct. 2 alin. (1), din toate unitatile sanitare, indiferent de subordonare, cu exceptia celor care se afla in prezent in stagiu de pregatire de specialitate.

4. (1) Ministerul Sanatatii organizeaza si valideaza concursul de rezidentiat in toate specialitatile medicale si farmaceutice, precum si examenele de acordare a titlurilor de "medic specialist" si "farmacist specialist".
(2) Normele de organizare si de desfasurare a acestor concursuri si examene se aproba de Ministerul Sanatatii, prin metodologia elaborata pentru fiecare concurs sau examen in parte.
(3) Ministerul Sanatatii, prin Centrul de perfectionare a personalului superior sanitar, organizeaza si coordoneaza desfasurarea procesului de pregatire in specialitate prin rezidentiat.

5. (1) Candidatii care sint declarati reusiti in urma concursurilor de rezidentiat se vor numi rezidenti in specialitatea respectiva.
(2) Rezidentii sint incadrati in unitatile sanitare pe posturi de medic sau de farmacist rezident, normate de Ministerul Sanatatii pe durata pregatirii lor.
(3) Unitatile in care se desfasoara pregatirea rezidentilor vor elabora fisa postului pentru fiecare rezident aflat in pregatire, privind competentele, obligatiile si raspunderile rezidentului respectiv.

6. (1) Numarul posturilor in care se incadreaza candidatii declarati reusiti in urma concursurilor de rezidentiat si care au devenit rezidenti in specialitatile medico-farmaceutice respective se stabilesc de Ministerul Sanatatii in functie de capacitatile de formare din clinici si laboratoare si in functie de nevoile retelei sanitare.
(2) Posturile de rezident vor fi normate in statul de functii al unitatilor respective. Normarea se face in functie de numarul de paturi al clinicii, in medie un post la 10 paturi, sau in functie de activitatile pe care le desfasoara laboratorul respectiv.
(3) Posturile de rezident vor putea fi ocupate prin concurs pe perioada corespunzatoare formarii in specialitatea respectiva.
(4) Posturile de rezident vor fi scoase la concurs de Ministerul Sanatatii sau de ministerele cu retea sanitara proprie, avind avizul Ministerului Sanatatii, si nu vor putea fi desfiintate sau transformate fara aprobarea Ministerului Sanatatii.

7. (1) Unitatile sanitare incheie cu rezidentii contracte de munca pe perioada corespunzatoare formarii in specialitatile respective.
(2) Contractele de munca incheiate pe durata determinata asigura, potrivit legii, aceleasi drepturi si obligatii ca si contractele de munca cu durata nedeterminata.

8. Locurile de desfasurare a rezidentiatului pentru toate specialitatile medicale si farmaceutice vor fi stabilite anual de Ministerul Sanatatii.

9. Pregatirea prin rezidentiat incepe de la data confirmarii ordinului ministrului sanatatii de validare a concursului de rezidentiat si a candidatilor declarati reusiti in urma acestuia.

10. (1) Pregatirea prin rezidentiat se va desfasura conform unei programe si pe o durata stabilita pentru fiecare specialitate in parte.
(2) Programa de pregatire va fi unica pe tara pentru fiecare specialitate si va cuprinde toata durata rezidentiatului. Directia generala resurse umane si formare profesionala, prin Centrul de perfectionare a personalului superior sanitar care va colabora cu universitatile de medicina si de farmacie, elaboreaza aceste programe si le transmite tuturor unitatilor sanitare in care se desfasoara procesul de formare in specialitate prin rezidentiat.

11. Rezidentul va fi obligat sa se incadreze in programul de lucru al unitatii in care efectueaza pregatirea, el fiind platit pentru activitatea pe care o desfasoara, in limitele competentei sale si sub supravegherea celor raspunzatori de formarea lui.

12. Schimbarea locului de pregatire in timpul rezidentiatului se aproba numai de Ministerul Sanatatii.

13. (1) Medicii si farmacistii rezidenti sustin, pe durata rezidentiatului, examene partiale de specialitate, potrivit dispozitiilor stabilite de Ministerul Sanatatii in raport cu profilul, complexitatea si dificultatea specialitatii medicale sau farmaceutice.
(2) Neprezentarea sau nepromovarea examenelor partiale in cel mult doua sesiuni atrage excluderea din rezidentiat.

14. (1) Intreruperea rezidentiatului pentru motive justificate (concediu de boala, concediu de materinitate, concediu pentru ingrijirea copilului pina la un an, obligatii militare si altele, potrivit legii) atrage prelungirea rezidentiatului cu durata de timp corespunzatoare.
(2) Intreruperea nejustificata a rezidentiatului pe o perioada mai mare de 6 luni atrage masura incetarii calitatii de rezident.
(3) Stagiile de pregatire efectuate, cu aprobarea sau cu avizul Ministerului Sanatatii, de rezidenti in strainatate, in profilul in care sint confirmati, se considera stagiu de rezidentiat.

15. Medicii si farmacistii carora le-a incetat calitatea de rezident sau care nu au promovat examenele partiale sau examenul de specialist se pot prezenta la concursurile pentru ocuparea unor posturi vacante de medic sau farmacist intr-o institutie sanitara publica sau privata, stagiul efectuat ca rezident fiind echivalat cu stagiul de medic sau de farmacist.

16. Pentru motive de sanatate deosebite, justificate prin certificat medical de boala sau certificat medical eliberat de Institutul National de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca Bucuresti, care contraindica activitatea in specialitatea in care este confirmat rezidentul, Ministerul Sanatatii poate aproba schimbarea specialitatii. In aceasta situatie, Ministerul Sanatatii va stabili durata de pregatire in noua specialitate.

17. Pe perioada rezidentiatului medicii si farmacistii pot beneficia de cazare gratuita in incinta unitatilor sanitare publice, conform Hotaririi Guvernului nr. 524/1991, precum si de masa contra cost.

18. (1) Medicii secundari aflati, la data prezentului ordin, in anii I si II de secundariat continua pregatirea in specialitate, avind posibilitatea ca la terminarea duratei integrale a stagiului pentru obtinerea specialitatii, fixat prin dispozitiile legale in vigoare la data sustinerii concursului de secundariat, sa se prezinte la examenul de medic specialist organizat de Ministerul Sanatatii. In anul III de secundariat sau dupa promovarea examenului de specialist se pot prezenta la concursurile organizate pentru ocuparea unui post de medic specialist, respectiv secundar anul III, potrivit normelor stabilite de Ministerul Sanatatii.
(2) Medicii secundari anul III vor sustine examenul de medic specialist care le da dreptul sa ocupe postul ales la concursul de secundariat sau un alt post de medic specialist scos la concurs.
(3) Medicii secundari prevazuti la alin. (1) si (2) vor fi salarizati cu salariile de baza prevazute pentru medici.
(4) Medicii secundari care nu se prezinta sau nu promoveaza examenul de specialist inceteaza activitatea ca secundar. Acestia au dreptul sa se prezinte la inca o sesiune de examene de specialist. In cazul nepromovarii examenului de specialist, medicii in cauza se pot prezenta la concursurile de ocupare a posturilor vacante de medic.

19. (1) Functiile de preparator, de medic si de farmacist, personal neatestat in cercetare, sint echivalente cu functiile de medic si farmacist rezident in cazul in care postul a fost ocupat prin concurs organizat cu avizul Ministerului Sanatatii si cu respectarea conditiilor tematicii si a probelor concursului de rezidentiat.
(2) Functiile de asistent de la catedrele preclinice ocupate prin concurs organizat cu avizul Ministerului Sanatatii si cu respectarea conditiilor tematicii si probelor concursului de rezidentiat sint echivalente cu functia de medic sau farmacist rezident.
(3) Echivalarea cu functia de medic sau farmacist rezident se va face pe baza de ordin emis de ministrul sanatatii.
(4) Absolventii facultatilor de medicina si de farmacie promotia 1992, care au ocupat prin concurs posturi de preparator pina la data prezentului ordin, pot ocupa functii de medici secundari anul I, prin echivalare, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sanatatii nr. 730/1992, durata de pregatire fiind de 3 ani.

20. Rezidentii aflati in stagiu de pregatire se pot prezenta numai la concursuri pentru ocuparea de posturi in invatamintul medical si farmaceutic superior si in cercetarea stiintifica medicala si farmaceutica.
In cazul in care rezidentul ocupa post in profilul specialitatii in care este confirmat, acesta continua pregatirea pina la efectuarea stagiului. In caz contrar, isi pastreaza calitatea de rezident, pregatirea urmind a fi efectuata integral in noua specialitate.
Rezidentii pot participa, in ultimul an de rezidentiat, la concurs pentru ocuparea unui post in unitatile sanitare publice, in specialitatile in care sint confirmati.

21. Medicii si farmacistii interni, care au ocupat posturi in urma concursului de internat promovat in anul 1992, pot ocupa functii de rezidenti anul I in specialitatea din grupa in care au promovat concursul de internat, prin echivalare. Numarul de locuri in rezidentiat vor fi alese de interni in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut la concursul de internat din anul 1992. Posturile pe care le aleg medicii si farmacistii interni, ale caror functii au fost echivalate, se stabilesc de Ministerul Sanatatii.

22. (1) Medicii si farmacistii declarati reusiti la concursul de rezidentiat , care au ales post de pregatire in specialitate, fiind declarati rezidenti si care in termen de 30 de zile de la data confirmarii lor ca rezidenti, prin ordinul ministrului sanatatii, nu se prezinta la postul ales sau nu obtin aprobarea conducerii Ministerului Sanatatii pentru aminarea prezentarii la stagiul de pregatire, pierd dreptul obtinut in urma concursului de rezidentiat.
(2) Cei aflati in situatia de mai sus si care la data prezentarii la concursul de rezidentiat erau angajati intr-o unitate sanitara, cu contract de munca pe durata nedeterminata, pot fi mentinuti la vechiul loc de munca numai daca postul nu a fost ocupat. In situatia in care postul a fost ocupat, cel in cauza poate concura pentru ocuparea unui alt post vacant.

23. (1) A doua specialitate se va putea obtine cu avizul Ministerului Sanatatii dupa efectuarea integrala a rezidentiatului in specialitatea respectiva. In cazul specialitatilor care au trunchi comun, rezidentiatul pentru a doua specialitate se va putea reduce cu durata trunchiului comun.
(2) Cea de-a doua specialitate se obtine cu respectarea tuturor conditiilor pentru rezidentiat.

24. Echivalarea stagiilor de pregatire in specialitate efectuate de medici si farmacisti in strainatate se face de Ministerul Sanatatii.

25. (1) Dispozitiile prezentei metodologii nu afecteaza drepturile cistigate de medici si farmacisti sub regimul actelor normative anterioare.
(2) Prevederile prezentei metodologii se vor aplica incepind cu concursul de rezidentiat din anul 1993.



E, acu ziceţi-mi şi mie, unde scrie nene că rezidenţii nu sunt responsabili juridic de actele lor medicale???
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Jul 31, 2007 1:45 am

ndsimona wrote:Ma intereseaza si pe mine chestii de legislatie medicala: de exemplu, care este raspunderea rezidentului in cazul unui cazut pe strada? Este "medic" deci este obligat codului de deontologie sa acorde primul ajutor? Dar daca nu stie sa faca resuscitare nici teoretic si nici practic mai ales?
Unde putem afla si noi chestii de legislatie sau deontologie medicala?
Si eu stiam ca rezidentul nu are raspundere juridica pentru ceea ce face ci numai profesionala. Stiu si eu un coleg cercetat de catre Colegiul Medicilor Bucuresti, in urma plangerii , nefondate, de altfel a unui pacient dintr-o garda.


este medic, este obligat, se presupune ca stie, codul deontologic e parfum, este caz penal daca nu oferi CPR.
poti afla ca s-o bagat bioetica si cred eu ca e un drum ok deschis de faza asta, CMB cerceteaza dar nu are ce mare lucru sa faca, pb e sa nu-l cerceteze parchetul, ancheta CMB vax albina sentintele nu sunt asa naspa.
rezidentul este pasibil de pedeapsa pt neshte cestiuni profesionale, nu apartine vina fix indrumatorului, functie de aspectul implicat. ceea ce este si logic.

se vor clarifica aspectele doar cand o sa preseze media pe cazuri concrete multiple etc.

si iarasi: rezidentii pot si trasi la rasp pe cestiuni profesionale. repet, depinde de cestiunea medicala

User avatar
sandman
senior
senior
Posts: 296
Joined: Wed Apr 19, 2006 5:31 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby sandman » Tue Jul 31, 2007 11:13 am

Nu e obligat medicul rezident prin lege sa acorde primul ajutor celui cazut pe strada. Singurii obligati sunt medicii din medicina de urgenta, adica cei de pe ambulanta. Asta ni s-a spus si la medicina legala. Sigur ca daca esti medic pe ambulanta esti obligat sa faci acest lucru pentru ca este specialitatea ta. Ceilalti nu au asemenea obligatii.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Jul 31, 2007 11:36 am

Cand vezi atata siguranta de sine te si sperii.
Orice medic este obligat sa acorde primul ajutor pe strada. Ba mai mult, tbuie sa faca si o nastere daca se nimereste p-acolo.
Medicul are datorie de ingrijire asupra aspectelor de urgenta ale unui caz , cform art 314, 315 si 316 CP., indiferent ce fel de medic este, urgentist sau psihiatru
fofilarea cica se numeste culpa prin abstentie si eti ca e pedepsita pe linie de penal.
noua asa ne-a zis la legala :)

User avatar
ndsimona
elder
elder
Posts: 745
Joined: Tue Mar 16, 2004 8:25 pm
Location: Bucuresti

Postby ndsimona » Tue Jul 31, 2007 12:19 pm

Esti obligat...bine, dar daca nu stii sa o faci? Esti pasibil de pedeapsa ca nu ai stiut?Nu prea ai unde sa inveti chestiile astea decat daca faci cursuri pe banii tau sau daca specialitatea ta are o legatura cu asta (urgente, Ati, cardio). Restul ? Unde invata restul sa faca asta? Practic?
" Deschide cartea ca sa inveti ce au gandit altii; inchide cartea ca sa gandesti tu insuti." Heyde

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Jul 31, 2007 12:26 pm

Dp lor de vedere, in facultate, unde ai primit o nota de trecere la niste cursuri, deci se presupune ca ai notiunile, iar ei in curricula zic ca le fac.
Ca se face sau nu serios, asta deja e total altceva.

User avatar
sandman
senior
senior
Posts: 296
Joined: Wed Apr 19, 2006 5:31 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby sandman » Tue Jul 31, 2007 9:15 pm

trident wrote:Cand vezi atata siguranta de sine te si sperii.
Orice medic este obligat sa acorde primul ajutor pe strada. Ba mai mult, tbuie sa faca si o nastere daca se nimereste p-acolo.
Medicul are datorie de ingrijire asupra aspectelor de urgenta ale unui caz , cform art 314, 315 si 316 CP., indiferent ce fel de medic este, urgentist sau psihiatru
fofilarea cica se numeste culpa prin abstentie si eti ca e pedepsita pe linie de penal.
noua asa ne-a zis la legala :)


Cand vezi atata nestiinta sau pur si simplu ignoranta si nevoia de a fi mereu combativ, eu atunci ma sperii. Vorbesti balarii ca deobicei trident, nu mai zic de mancatul de cuvinte. Macar ai citit articolele respective din codul penal 2006? Nu prea cred altfel nu ziceai ineptiile respective.

Sa te luminez:

INFRACTIUNI PRIVITOARE LA ASISTENTA CELOR ÃŽN PRIMEJDIE

Art. 314. - Punerea în primejdie a unei persoane în neputintã de se îngriji

Pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, în orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se îngriji, de cãtre acela care o are sub pazã sau îngrijire, punându-i în pericol iminent viata, sãnãtatea sau integritatea corporalã, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 3 ani.

Este apãratã de pedeapsã persoana care, dupã sãvârsirea faptei, îsi reia de bunã-voie îndatoririle.

Art. 315. - Lãsarea fãrã ajutor

Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a înstiinta autoritatea, de cãtre cel care a gãsit o persoanã a cãrei viatã, sãnãtate sau integritate corporalã este în primejdie si care este lipsitã de putinta de a se salva, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la un an sau cu amendã.

Art. 316. – Lãsarea fãrã ajutor prin omisiune de înstiintare

Neînstiintarea autoritãtii de cãtre cel ce gãseste o persoanã abandonatã sau pierdutã, care are nevoie de ajutor, fiindu-i pusã în pericol viata, sãnãtatea ori integritatea corporalã, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 6 luni sau cu amendã.

Deci articolele respective se refera la orice cetatean al Romaniei, nu se refera la medici. Nu te obliga sa faci BLS. Da-mi articolul unde zice ca obliga medicul sa faca masurile de baza si atunci o sa fiu multumit. Pana atunci mai rumega niste iarba.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Jul 31, 2007 10:01 pm

bine fii tu nemultumit; ndsimona a intrebat care este responsabilit med rezident in cazul unui accident. asadar:

Aspecte sensibile apar in situatia in care medicul este solicitat in afara serviciului (de
exemplu acasa) sau este martor la un accident. In aceste situatii atit conform juramintului
Hipocratic cit si a codului penal (art. 314 C.P., 315 C.P., 316 C.P.4) pastreaza datoria de ingrijire fata de aspectele de urgenta ale cazului.
Mai mult chiar conform codului
international al eticii medicale are datoria sa exercite aceasta datorie de ingrijire pina cind
se asigura ca un alt coleg doreste si poate sa-i preia sarcina.
Medicii experti (exemplu medicii legisti, medicii din domeniul asigurarilor de
sanatate, etc.) pastreaza fata de cazurile consultate (exemplul medicilor legisti in raport cu
cazurile medico-legale examinate) doar datoria de ingrijire de urgenta (ca orice medic).


Deficienta in acordarea asistentei medicale se poate realiza cu intentie sau din culpa (fara intentie) prin comisiune sau omisiune. Este de retinut ca omisiunea intentionata constituie intotdeauna o culpa. Omisiunea neintentionata poate fi in actiune (medicul s-a situat voluntar intr-o imprejurare care implica obligatia de a actiona: ex. isi declara autoritatea profesionala) sau pura si simpla (medicul permite sa se desfasoare un eveniment, la aparitia caruia insa nu a contribuit cu nimic).
Pentru angajarea raspunderii juridice trebuie ca obligatoriu sa se intruneasca continutul raspunderii juridice, adica:

1. o conduita ilicita;
2. un rezultat vatamator al acestei conduite (de exemplu o dauna materiala sau vatamarea sanatatii corporale);
3. legatura cauzala (engl. ?proximate causative?) intre conduita ilicita si rezultatul produs;
4. vinovatie din partea subiectului actului ilicit;
5. sa nu existe imprejurari sau cauze care inlatura, in principiu, raspunderea juridica (teoria raspunderii bazate pe vinovatie arata ca medicul nu va raspunde de riscurile imprevizibile).

Medicul nu va raspunde de riscurile imprevizibile care inlatura caracterul ilicit al faptei:
- cazul fortuit (cauze interne), forta majora (cauze externe).
- starea de necesitate (pericol iminent). Este de subliniat faptul ca asistenta medicala a omului aflat in pericol de moarte este reglementata juridic: "punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji prin parasire, alungare sau lasare fara ajutor" (art. 314 C.P.), "lasarea fara ajutor prin omisiune de ajutor" (art. 315 C.P.), "lasarea fara ajutor prin omisiune de instiintare" (art. 316 C.P.).
- eroarea de fapt (limite ale stiintei medicale, lipsa capacitatii tehnice, etc.), betia
- indeplinirea unei activitati impuse ori permise de lege ori a ordinului superiorului, exercitare unui drept
- consimtamantul victimei, sau cand
- fapta prevazuta de legea penala nu constituie infractiune




sandmam wrote:Nu e obligat medicul rezident prin lege sa acorde primul ajutor celui cazut pe strada. Singurii obligati sunt medicii din medicina de urgenta, adica cei de pe ambulanta. Asta ni s-a spus si la medicina legala. Sigur ca daca esti medic pe ambulanta esti obligat sa faci acest lucru pentru ca este specialitatea ta. Ceilalti nu au asemenea obligatii.


na ca ti-am citat din Conf Curca de la Medicina Legala. deci odata ca trebuie sa fii varza sa spui ca med rezident nu e om sa nu fie obligat sa acorde prim ajutor , doi iate ca nu vi s-a spus voua asa la med legala, lasa vrajeala.

bafta si da la spate

User avatar
sandman
senior
senior
Posts: 296
Joined: Wed Apr 19, 2006 5:31 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby sandman » Wed Aug 01, 2007 6:24 pm

Ok. Bine varza-trident pierde-vara pe imed forum, eu n-am vazut in postul tau legea care obliga medicul rezident si pe ceilalti medici sa aplice masurile de baza(BLS). Nu mai veni cu articolele alea din codul penal ca te faci de ras.
Deci n-ai argumente. Mai rumega in continuare. Sau mai bine du-te si invata ca in felul asta nu-ti iei examenu. Bafta

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Wed Aug 01, 2007 6:47 pm

Deficienta in acordarea asistentei medicale se poate realiza cu intentie sau din culpa (fara intentie) prin comisiune sau omisiune. Este de retinut ca omisiunea intentionata constituie intotdeauna o culpa. Omisiunea neintentionata poate fi in actiune (medicul s-a situat voluntar intr-o imprejurare care implica obligatia de a actiona: ex. isi declara autoritatea profesionala) sau pura si simpla (medicul permite sa se desfasoare un eveniment, la aparitia caruia insa nu a contribuit cu nimic).

cam asta este responsabilitatea medicului in caz de accident
sandman, nu am legea, legile full-text nu le poti lua de pe net pe toate decat de pe siturile de legi , mostly cu plata;
dar asta zice Conf Curca de la Medicina Legala.
http://www.bioetica.ro/bioetica/ie2/inf ... &node=1498

e tot ce am, este pe bune, n-ai decat sa nu crezi mie mi se pare destul de clar si suficient. daca n-ai legea sa-ti fie de bine, nu ti-am promis-o
n-am vreun examen de dat. bafta la rez

Eminemscu
junior
junior
Posts: 61
Joined: Wed Jul 16, 2003 9:54 pm
Location: mai pe nicaieri
Contact:

Postby Eminemscu » Wed Aug 01, 2007 7:18 pm

mai sa fie, voi v-ati ratat cariera. avocati trebuia sa va faceti.
eu stiu ca atat timp aplici regula bunului simt nu cred ca incalci vreo lege.
si inca nu am auzit de medici care sa fie anchetati ca se aflau in preajma vreunui accident si nu au intervenit
la ce desfasurare de cunostinte legislative am vazut aici eu tind sa cred ca ori ati avut ceva de-a face cu legea, recte va simtiti cu musca pe caciula; ori vreti sa deveniti avocati din aia de ne ziceau noua mai pe la toate stagiile ca se pregtesc asiduu sa ne de in judecata pe noi medicii si care vor astepta pe la usile medicilor sa intrebe pacientii daca nu cumva vor sa dea medicul in judecata (adica mai exact medicinisti care au terminat si s-au apucat de drept dupa aia); ori aveti prea mult timp si n-aveti ce face cu el.
The MATRIX has you.

User avatar
ndsimona
elder
elder
Posts: 745
Joined: Tue Mar 16, 2004 8:25 pm
Location: Bucuresti

Postby ndsimona » Wed Aug 01, 2007 9:36 pm

Nu am avut probleme cu legea , dar ...am o mare "problema" cu legislatia asta atat de generala si ambigua. Nu-mi convine sa stiu ca oricand pot nimeri intr-o situatie nasoala si sa fiu fie chiar si teoretic pasibila de pedepse si judecati.
Si nu cred ca este vorba in topic de accidente rutiere, sau eu cel putin nu la astea m-am referit.
Cred ca pe toti trebuie sa ne intereseze aspectele legislative ale practicii noastre si in cadrul spitalului si in afara lui; nu stim niciodata in ce situatii nimerim, din pacate viata ne ofera surprize neplacute uneori :cry:
Sa inteleg din ce spune Trident ca daca unei vecine i se face rau salvarea nu vine, si vecina ma cheama pe mine, eu am obligatia sa ma duc si sa-i acord primul ajutor ca altfel ma poate da in judecata?Sau daca cineva pica pe strada, intra in stop si salvarea nu vine ca e prea solicitata iar eu ma aflu oarecum in zona si sunt solicitata ca medic ( fara sa conteze ce cunostiinte teoretice si practice de resuscitare am) , eu am obligatia sa ma duc?
" Deschide cartea ca sa inveti ce au gandit altii; inchide cartea ca sa gandesti tu insuti." Heyde

Eminemscu
junior
junior
Posts: 61
Joined: Wed Jul 16, 2003 9:54 pm
Location: mai pe nicaieri
Contact:

Postby Eminemscu » Wed Aug 01, 2007 9:54 pm

bine inteles. orice absolvent de medicina nu mai are viata personala.sa zicem ca e prin oras si se plimba. cade pe jos un pensionar care umbla saracu intre 2 corturi sa isi ia tensiunea sau se grabea la vreo farmacie sa isi ia medicamentele. medicul imediat urla ca din gura de sarpe: "la o parte toata lumea !!! sunt doctor."rapid te apuci de RCP de unu singur, eventual ii iei si tensiunea (stiu multi care ubla cu tensiometru dupa ei sau daca nu cu stetoscopu macar), suni la salvare si cand ajung aia semnezi tot ce iti u ca ei,r ca doar e pacientul tau.
alt scenariu: esti cu masina si te grabesti undeva, sa fereasca cel de sus sa nu opresti daca vezi vreun accident, pentru ca nu-i asa absolut orice altceva e mai presus decat treaba ta in afara programului.

vi se pare absurd?
ei bine la fel de absurde sunt si discutiile voastre.

daca chiar aveti asa de mari nelamuriri, mergeti la un avocat sau jurist si intrebati-l, nu la cadre didactice de medicina legala, ca nu aia o sa va judece si nici nu o sa va reprezinte in caz de culpa medcala.si nici nu au pregatirea necesara.
The MATRIX has you.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Wed Aug 01, 2007 10:31 pm

Eminemscu wrote:bine inteles. orice absolvent de medicina nu mai are viata personala.sa zicem ca e prin oras si se plimba. cade pe jos un pensionar care umbla saracu intre 2 corturi sa isi ia tensiunea sau se grabea la vreo farmacie sa isi ia medicamentele. medicul imediat urla ca din gura de sarpe: "la o parte toata lumea !!! sunt doctor."rapid te apuci de RCP de unu singur, eventual ii iei si tensiunea (stiu multi care ubla cu tensiometru dupa ei sau daca nu cu stetoscopu macar), suni la salvare si cand ajung aia semnezi tot ce iti u ca ei,r ca doar e pacientul tau.


pai cam asa e in realitate.


alt scenariu: esti cu masina si te grabesti undeva, sa fereasca cel de sus sa nu opresti daca vezi vreun accident, pentru ca nu-i asa absolut orice altceva e mai presus decat treaba ta in afara programului.

vi se pare absurd?


nu, orice sofer daca face ce ai zis tu este pasibil de pedeapsa. lolz. nu e deloc asa absurd. esti obligat prin lege. n-ai permis? :)

daca chiar aveti asa de mari nelamuriri, mergeti la un avocat sau jurist si intrebati-l, nu la cadre didactice de medicina legala, ca nu aia o sa va judece si nici nu o sa va reprezinte in caz de culpa medcala.si nici nu au pregatirea necesara.


:D :D :D nu sh frati, avocatii pe care-i pot suna la ora asta sunt pe banking si IPO. ce ti-au facut aia de la med legala, te-au picat? zi sincer :)

Eminemscu
junior
junior
Posts: 61
Joined: Wed Jul 16, 2003 9:54 pm
Location: mai pe nicaieri
Contact:

Postby Eminemscu » Wed Aug 01, 2007 10:51 pm

nu m-au picat. ziceam ca nu au pregatirea necesara in sensul ca nu te pot reprezenta sau apara. ei se stiu la incadrare in articole CP ce vizeaza vatamarile corporale si oricum rapoartele lor sunt consultative, cel care hotaraste si da pedeapsa tot judecatorul e. in rest eu cred ca doar isi dau cu parerea.
bine inteles ca toata lumea are obligatia de a da primul ajutor. da spune...cati politisti ai vazut tu facand asta? sau cati gardieni sau paznici. vezi ca nu ma refer la oamenii obisnuiti pt ca legea asta exista doar ca sa existe, nimeni nu o sa-l acuze pe un om obisnuit ca nu a facut RCP. dar atat timp cat politistii care vorba aia se lovesc primii si cu mai multe accidente, situatii de urgenta sau alte asemenea nu fac nimic, de ce eu medic ca si simplu trecator ar trebui sa ma simt obligat si tras la raspundere legal ca nu o fac? e altceva daca sari in ajutor din proprie initiativa

oricum nu cred ca legea asta a fost aplicata vreodata si nici nu o sa fie.
in cazul rezidentului,responsabilitatea medicala apartine indrumatorului sau sefului de sectie, asa scrie pe hartia pe care am primito la repartitie si cred ca aia care au scris-o au stiut ce scriu acolo.
The MATRIX has you.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Postby Chingachgook » Thu Aug 02, 2007 12:27 am

totush, de curiozitate, daca vedeti unu cazut pe strada, nu mergeti pana acolo sa vedeti ce e? oricum sa faci de unu singur cpr in mijlocul strazii e intrucatva dificil. da macar asa, de pus intr-o pozitie de siguranta si sunat la 112 (ca puteti povesti nitel mai coerent despre starea lu' ala) cred ca se poate. in practica nu cred ca te da nimeni in judecata.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
pc7
elite
elite
Posts: 11995
Joined: Fri Apr 01, 2005 8:07 pm

Postby pc7 » Thu Aug 02, 2007 2:32 am

daca kooks sau noh, tridentu ma vede pa mine picata pa ulita credeti ca nu vine sa-mi faca respiratie gura la gura?
Life's not fair, get used to it

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Postby Chingachgook » Thu Aug 02, 2007 11:33 am

eu obisnuiesc sa le fac la astia cazutii si un scrining pentru noduli mamari.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
latvia
elder
elder
Posts: 1664
Joined: Mon Oct 24, 2005 11:10 pm

Postby latvia » Thu Aug 02, 2007 1:01 pm

ai dar numa de d astia cu ginecomastie sa inteleg.
erau obeji tare?
te au desalat nu?


vezi ca ti a venit rezultatu la rmn.cica i hernie de disc.L4-L5.lasa te de resuscitat supraponderali.

User avatar
vmc
elite
elite
Posts: 3589
Joined: Sat Apr 16, 2005 1:26 pm

Postby vmc » Fri Aug 03, 2007 10:04 am

http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... &id=224780

responsabilitatea medicului rezident??? o gluma...
trebuie rezolvata superficialitatea sistemului medical romanesc si responsabilitatea "indrumatorilor"

User avatar
tana
elder
elder
Posts: 2017
Joined: Mon Jun 20, 2005 5:39 pm

Postby tana » Fri Aug 03, 2007 10:53 am

ete fleosc! no offence.
I'm not anti-social. I'm just not user friendly

Goran.Zadrin
elder
elder
Posts: 1854
Joined: Sun Dec 19, 2004 6:36 pm

Postby Goran.Zadrin » Fri Aug 03, 2007 10:59 am

"I feel stupid and contagious..."


Return to “Viata in spital”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests