O noua facultate

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
User avatar
ciresar1988
elder
elder
Posts: 1201
Joined: Mon Jul 28, 2003 11:58 pm
Location: Graceland, Memphis, Tennessee
Contact:

O noua facultate

Postby ciresar1988 » Sat Oct 16, 2004 7:26 pm

Tocmai am citit in VM vestea cea mare. S-a mai infiintat o facultate de medicina, in urma unui studiu din care a rezultat ca nu sunt suficienti medici pe judetele Galati, Braila. http://www.vmr.ro/pg5-4204.htm
Eu nu am inteles ceva. Studiul asta le-a aratat ca nu sunt studenti destui in zona sau ca nu sunt medici. :? Mie solutia mi se parea infiintarea de posturi, nu de facultati. Ca medici suntem vreo 9000 in plus in fiecare an.
Traim intr-o tara de cretini.


Scuze daca nu am postat in sectiunea potrivita(poate ar fi trebuit la Facultatea) dar mi s-a parut ca aspectul asta ne intereseaza mai mult pe cei care am terminat decat pe studenti.
Cu prostul nescolarizat
Te lupti putin si ai scapat.
Dar duci o lupta colosala,
Cu prostul care are scoala!
(user neserios)

User avatar
sky
senior
senior
Posts: 109
Joined: Thu Nov 20, 2003 7:39 pm

Postby sky » Sat Oct 16, 2004 9:34 pm

Ca veni vorba de bataie de joc la rezidentiat.

Sa vezi in nord alta aiureala... Sunt pline spitalele de medici "specialisti" (bleah) veniti din Basarabia. Sunt locuri unde sunt cam 20 de moldoveni la 2-3 romani.

Sa nu va zic ca acolo rezidentiat fac 2 ani la orice si apoi vin si se angajeaza aici pe posturi de medic specialist fara probleme. Posturi ce devin ocupate--> nu se scot locuri la rezi --> etc.


Asta in timp ce noi ne omorim sa incapem de exemplu 2000 pe 300 de locuri la chirurgie.

E fenomen de masa , sunt judete in care (cu exceptia capitalelor uneori)sunt peste 50% rusofoni de astia. Si se aduc unul pe altul , o adevarata mafie.
Eu daca ma duc in Statele Unite sunt obligat sa dau diferente+stepurile lor. Ei nu trebuie sa dea rezidentiatul nostru.Asta e pentru prostii de romani numai.


De asta stiati ?

User avatar
ChrisP
senior
senior
Posts: 127
Joined: Thu Nov 06, 2003 1:12 pm

Postby ChrisP » Sun Oct 17, 2004 12:16 am

sky wrote:Sunt pline spitalele de medici "specialisti" (bleah) veniti din Basarabia. Sunt locuri unde sunt cam 20 de moldoveni la 2-3 romani.

Ei nu trebuie sa dea rezidentiatul nostru.Asta e pentru prostii de romani numai.

De asta stiati ?


Da, stiu, este una dintre cele mai mari aberatii!

In plus, e o mare magarie si ce se intampla cu cei care termina medicina aici. Am fosti colegi basarabeni care abia s-au tarat prin facultate...nu ii ducea capul efectiv... cumplit... Iar ei, au ajuns rapid medici rezidenti pe ce specialitate a vrut muschiul lor, IMEDIAT dupa absolvire, fara an de stagiu, fara examen.
Si evident ca pana la sfarsitul rezidentiatului vor gasi o modalitate sa obtina cetatenia romana si sa ramana aici, pe locurile pentru care noi ne zbatem ca fraierii !

User avatar
alimori
elite
elite
Posts: 7706
Joined: Sat Jul 12, 2003 11:21 pm

Postby alimori » Sun Oct 17, 2004 12:01 pm

Nici un strain si nici un basarabean nu intra pe locul vreunui roman la rezidentiat. Strainii isi platesc rezidentiatul (daca nu vin din tari sarace), iar basarabenii intra cu bursa in rezidentiat (la obtinerea careia conteaza nota de la licenta). Exista un program de burse oferite de statul roman moldovenilor la mai multe nivele (liceu, facultate etc). Nu programul e aberant, ci cum se aplica si ca nu sunt selectati intr-adevar cei buni. Asa ca mai relaxati franzelele, statul roman nu se omoara cu generozitatea; tari mai civilizate ca borta noastra isi sustin etnicii din alte state (Ungaria n-a uitat nici un moment de ungurii din Romania, Yugoslavia etc; nici Israelul nu e indiferent fata de evreii din alte tari). Iar voi mestecati aceeasi idioata obsesie romaneasca: cand ceva merge prost, moldovenii-s de vina. D-aia n-avem noi locuri la rezidentiat, ca-s prea multi specialisti rusofoni.

User avatar
doctorpieleanu
senior
senior
Posts: 134
Joined: Sun Oct 05, 2003 11:50 pm
Location: Bucuresti

Postby doctorpieleanu » Sun Oct 17, 2004 1:40 pm

"Aprobarea înfiintãrii s-a fãcut pe baza unui studiu de marketing ce a investigat - la cererea presedintilor de consilii judetene din Galati, Brãila, Tulcea, Vrancea - nevoile de medici din zonã." (Viata Medicala)

Stiti ce merita astia ? sa mearga 2 ziaristi acolo sa faca un sondaj printre studenti , si sa-i intrebe unde ar dori sa profeseze dupa terminarea facultatii.
Sunt sigur ca majoritatea ar dori in alte zone !

User avatar
sky
senior
senior
Posts: 109
Joined: Thu Nov 20, 2003 7:39 pm

Postby sky » Sun Oct 17, 2004 7:44 pm

alimori wrote:Nici un strain si nici un basarabean nu intra pe locul vreunui roman la rezidentiat. Strainii isi platesc rezidentiatul (daca nu vin din tari sarace), iar basarabenii intra cu bursa in rezidentiat (la obtinerea careia conteaza nota de la licenta). Exista un program de burse oferite de statul roman moldovenilor la mai multe nivele (liceu, facultate etc). Nu programul e aberant, ci cum se aplica si ca nu sunt selectati intr-adevar cei buni. Asa ca mai relaxati franzelele, statul roman nu se omoara cu generozitatea; tari mai civilizate ca borta noastra isi sustin etnicii din alte state (Ungaria n-a uitat nici un moment de ungurii din Romania, Yugoslavia etc; nici Israelul nu e indiferent fata de evreii din alte tari). Iar voi mestecati aceeasi idioata obsesie romaneasca: cand ceva merge prost, moldovenii-s de vina. D-aia n-avem noi locuri la rezidentiat, ca-s prea multi specialisti rusofoni.



N-ai citit bine . Nu de aia 15 basarabeni care iau rezidentiatul anual e vorba sau de aia ce fac facultati la noi cu burse , ci de zeci de medici SPECIALISTI care ocupa POSTURI , posturi ce nu se vor mai scoate la concurs si nu vor mai apare la socoteala generala la rezi.


Specialisti care fac facultate 5 ani si 1-2 practica . Si EVITA rezidentiatul la noi.

Pur si simplu sunt recunoscuti asa , de ochi frumosi.

Zici sa incurajam pe "fratii de peste Prut"? Fratii cui ? A lui Putin poate ca acolo trag si aia voteaza . Granita minata si cu gard electric ar trebui spre rusnaci.

User avatar
ChrisP
senior
senior
Posts: 127
Joined: Thu Nov 06, 2003 1:12 pm

Postby ChrisP » Sun Oct 17, 2004 11:17 pm

alimori wrote:[i] basarabenii intra cu bursa in rezidentiat Nu programul e aberant, ci cum se aplica si ca nu sunt selectati intr-adevar cei buni.


Pai tocmai la asta m-am referit si eu. Avem destule uscaturi autohtone. Nu cred ca mai avem nevoie de incompetenti in plus :evil: ! Macar cei care vin din afara sa fie cei mai buni, nu coada.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Mon Oct 18, 2004 7:46 am

anul acesta nu s-au ocupat toate locurile la facutlatea de medicina de la iasi, in conditiile celei de-a treia sesiuni de admitere, facuta doar in baza DOSARULUI. Sunt in tara UMF-uri care dau admiterea dintr-o singura materie (caraiova), din doua (majoritatea) - chiar trei (Bucresti) - dar IASIul chiar si cu nota de la bac nu si-a ocupat locurile. Din cate stiu 15 locuri din cele neocupate erau fara taxa, restul erau din cele cu taxa.

nu am gasit acum nici un articol dupa acest ultim articol, detaliile sunt de la realitatea tv si cativa studenti din iasi.

Medicina ieseana, neatractiva




Gruia Ursu
Joi, 16 Septembrie 2004


Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Gr. T. Popa” din Iasi va organiza o a treia sesiune de admitere deoarece in primele doua nu s-au ocupat toate locurile scoase la concurs. Conducerea institutiei de invatamint considera ca, acum, tinerii prefera specializari care necesita un timp mai scurt de pregatire si sint mai profitabile dupa angajare. “O profesie care in trecut era la mare cautare a devenit astazi o alternativa de a obtine o diploma de studii superioare. Speram insa ca, o data cu echilibrarea economica, medicina sa revina acolo unde ii este locul”, ne-a declarat rectorul UMF, prof. univ. dr. Vasile Burlui.
Dupa doua sesiuni de admitere au ramas neocupate 18 locuri subventionate si 650 cu taxa. Totusi exista inca tineri care doresc sa devina medici. “Fac facultatea de medicina in primul rind din dorinta de a ajuta cit mai mult oamenii si de a-i vedea bucurindu-se atunci cind sint tratati de suferintele avute”, a marturisit Ana Maria Gherasim, studenta in anul intii. Alti absolventi de liceu iau insa in considerare si aspectele materiale si spera ca, dupa terminarea celor sase ani de studii, lucrurile sa se mai apropie de normal si salariile medicilor sa creasca simtitor.
“Acum nu stiu ce o sa fie cind termin facultatea. Dar, oricum, mai este mult timp si sint ferm convins ca mergem spre bine. Voi vedea ce voi face la momentul potrivit”, a precizat medicinistul Victor Tudoranu. Conducerea UMF spera sa obtina aprobarea de la minister cit mai repede, mai ales ca au ramas mai putin de doua saptamini pina la inceperea noului an universitar.

http://www.expres.ro/social/?news_id=166470&print=1


deja e evidenta supradimensionarea invatamantului medical, dar... asta se doreste, evident.

User avatar
agorima
senior
senior
Posts: 323
Joined: Wed Sep 08, 2004 12:15 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby agorima » Mon Oct 18, 2004 11:45 am

ce spuneti atunci de studentii din tari ca Macedonia Albania si studentii cu dubla cetatenie ( romana si alta) care nu dau nici un rezidentiat, strang 3 semnaturi de la 3 profesori diferiti cum ca ar fii apti pt. orice specialitate si ca stagiul efectuat la acel spital a fost incununat cu succes :twisted: si au mai avut si bursa de studiu toti anii la facultate si toate astea de la Minist. Invatam. de la noi din tara. Desi ei au locuri "separate" de ale noastre fraierii care dam rezi este tare aiurea sa-i vad cum stau prin baruri si asteapta sa le vina confirmarea ca sunt primiti la rezidentiat si marea majoritate sunt primiti. La sfarsitul lui octombrie primesc confirmarea! :x apoi vacanta si chefuri!
Este deranjant ca pt. altii avem legi mai mult decat favorizante iar pt. romani ... rezidentiat.
Normal ca nu vom avea loc atatia medici rezidenti in spitale dar si cu straini nu vom mai avea loc pt ca ei sunt platiti tot de Statul Roman.
Nu este drept! :evil:
M-am enervat destul !

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Mon Oct 18, 2004 11:54 am

Asa este - cei din republica moldova au niste locuri la rezidentiat pe care pot intra cu finantare din partea Romaniei, prin Ministerul Invatamantului. E vorba de niste acorduri interstatale semnate imediat dupa revolutie, si (nu stiu sigur) exista ceva similar pentru romanii din transnistria si poate si alte state (ucraina, albania vad mai sus).

Anul acesta pe la MEC era vorba sa se schimbe asta - dar nu anul acesta, anul urmator.

User avatar
agorima
senior
senior
Posts: 323
Joined: Wed Sep 08, 2004 12:15 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby agorima » Mon Oct 18, 2004 12:59 pm

Deci pentru altii exista fonduri!
Pentru cei " jumatate "romani ( cu dubla cetatenie)+ cei aromani care intra cu trei stampile la rezidentiat am inteles ca exista o lege care este legata de "repatriere" si de aceea sunt asa de favorizati. Ce fel de repatriere o fi si asta nu stiu!
Oricum este un subiect foarte spinos si nu ne facem decat sange rau.
Ce spuneti de locurile la facultate si licee separate pt. rromi?
Romania-tara pentru straini si minoritati pentru ei avem legi favorizante si unele zau ca nu ni le-a cerut UE! :x

User avatar
geigle
senior
senior
Posts: 164
Joined: Sun Jul 13, 2003 11:27 pm
Location: Bukarest
Contact:

Postby geigle » Tue Oct 19, 2004 1:00 am

Stiu si eu un caz, cu o tipa din Albania care a terminat facultatea la Buc, n-a dat rezid dar putea sa-si aleaga orice specialitate, si-a ales ginecologie.
ACHTUNG !!!

User avatar
agorima
senior
senior
Posts: 323
Joined: Wed Sep 08, 2004 12:15 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby agorima » Tue Oct 19, 2004 2:03 pm

E ca un facut! Majoritatea isi aleg gineco dar sa-i vezi prin spitale......poate la cafea!

User avatar
dankat23
senior
senior
Posts: 146
Joined: Wed Aug 06, 2003 9:45 pm
Contact:

Postby dankat23 » Wed Oct 20, 2004 12:28 am

ei acum haideti sa nu privim de la nivelul de bucurestean pe astia de la Galati sau Braila pe unde or fi ei. Cati or sa mai fie in plus?Poate 50-60, exact astia or sa strice concurenta la rezi. Problema nu cred ca sta intr-un sistem de invatamant medical supradimensionat ci intr-o lipsa acuta de medici (cam la 1/2 fata de media UE). Ori ideea ca medicii de acolo vor putea sa aiba acces la cariera universitara, la o pregatire superioara, la un acces mai bun la informatie va ridica calitatea actului medical si acolo.

Poate mai cinstit ar fi sa reducem numarul de locuri din centrele mari cum este iasiul de exemplu (unde locurile au ramas neocupate) si sa dam mai multe sanse in centre mai mici, ca doar vorbim despre descentralizare. cam in toate europa este asa, fiecare oras mai instarit are facultatea lui de medicina. Ori orasele galati si braila la un loc au o populatie cam de 600-700.000locuitori (cam 1/3 din Bucuresti).

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Wed Oct 20, 2004 2:29 am

dankat23 wrote:ei acum haideti sa nu privim de la nivelul de bucurestean pe astia de la Galati sau Braila pe unde or fi ei. Cati or sa mai fie in plus?Poate 50-60, exact astia or sa strice concurenta la rezi. Problema nu cred ca sta intr-un sistem de invatamant medical supradimensionat ci intr-o lipsa acuta de medici (cam la 1/2 fata de media UE). Ori ideea ca medicii de acolo vor putea sa aiba acces la cariera universitara, la o pregatire superioara, la un acces mai bun la informatie va ridica calitatea actului medical si acolo.

Poate mai cinstit ar fi sa reducem numarul de locuri din centrele mari cum este iasiul de exemplu (unde locurile au ramas neocupate) si sa dam mai multe sanse in centre mai mici, ca doar vorbim despre descentralizare. cam in toate europa este asa, fiecare oras mai instarit are facultatea lui de medicina. Ori orasele galati si braila la un loc au o populatie cam de 600-700.000locuitori (cam 1/3 din Bucuresti).

Doamne, mai baiete, in ce tara traiesti?
dupa ce ca sistemul deja este falimentar ca sa-l mai alimentezi cu inca alti viitori someri, ca a organiza o universitate de medicina care sa fie cat de cat competitiva -macar la nivelul si asa scazut al celor cu o oarecare traditie- cere timp si bani si generatii intregi de absolventi prost pregatiti, ca a plasa problema lipsei medicilor in anumite zone economice nefaste in seama numarului insuficient in loc de a realiza ca ceea ce impiedica un om sa lucreze acolo este altceva-lipsa unui trai decent-reprezinta o prostie, tu vii aici cu chestii de genul asta!!
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Wed Oct 20, 2004 2:59 am

he, he, tie iti vine usor sa vorbesti, adi, ca doar voi aveti" prostia" aia la costantza. :lol: agree with you though, believe it or not...

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Wed Oct 20, 2004 9:22 am

cerbu wrote:he, he, tie iti vine usor sa vorbesti, adi, ca doar voi aveti" prostia" aia la costantza.

pai mai cornitze, de ce crezi ca am facut in Bucuresti? ce, nu puteam sa stau acasa la caldurica si sa fac baie in mare vara de 3 ori pe zi? :)
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

User avatar
dankat23
senior
senior
Posts: 146
Joined: Wed Aug 06, 2003 9:45 pm
Contact:

Postby dankat23 » Thu Oct 21, 2004 2:58 pm

Cher ami,

Mi-am exprimat o opinie de om din zona, nimic mai mult. Nu spun ca sistemul medical nu este 6 feet under, dar tocmai fiindca dureaza generatii pentru a cladi o traditie universitara ar trebui inceput acum. Din moment ce Consiliul local Galati si-a permis sa construiasca si sa utileze facultatea, probabil ca zona nu este atat de defavorizata precum o crezi dumneata, si sincer cred ca e un motiv de mandrie si usurare pentru unii dintre studentii galateni/braileni. Nu or sa mai faca 3h pana la Buc sau Iasi sau 9h pana la Cluj. Pana una alta lucrurile trebuie sa se indrepte peste tot, greu dar nu imposibil, asa ca e un bun pentru Romania.

Problema este imposibilitatea statului de a curata sistemul medical, de a-l finanta, de a creea posturi bine platite. Nu cred ca problema medicinei sta in invatamantul medical ci in saracia statului roman. In asteptarea unor vremuri mai bune este probabil ca facultatea de la Galati sa dea rateuri, insa poate in 10-20 de ani isi va stabili locul ei pentru medicina din cele 2 judete.

Un singur exemplu: siliti de programa universitara (si utilati cu un pic mai mult decat in prezent) cardiologii de acolo vor deschide un tratat si vor invata protocolul de tromboliza, ceea ce va scadea dramatic cazurile de infarct care mureau pe inutilul drum Galati-Bucuresti. Si cam asa se va intampla pentru fiecare specialitate. Plus ca dupa terminarea facultatii rezidentii vor da o bine-venita mana de ajutor in sectiile de pe acolo asa cum se intampla in toae celelalte centre universitare.

Prima generatie de medici de acolo va iesi in 2011, si poate numarul de someri nu va mai fi asa de mare,nici macar in climatul economic nefavorabil al galatiului.

Si eu traiesc in Romania ca si dumneata, si eu am dreptul la o opinie (poate mai mult ca dumneata, caci traiesc acolo) si pot sa o exprim pe forumul acesta la fel ca oricare altul. Daca dumitale nu iti convine nu ai decat, insa nu cred ca se cade sa imi pui un diagnostic de prostie.

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Thu Oct 21, 2004 6:39 pm

problema nu consta in numarul de medici--ca sa se justifice ceea ce spui, infiintarea de noi facultati de medicina-- ci in pregatirea lor. in loc sa cream noi valuri de medici prost pregatiti satisfacand orgolii locale, mai bine luam banii aia si ii investim intr-o mai buna pregatire a medicilor care si asa se formeaza intr-un numar mai mult decat suficient pe bancile facultatilor deja existente.
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

User avatar
magdutz
elder
elder
Posts: 792
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:00 am
Location: bucuresti

Postby magdutz » Fri Oct 22, 2004 12:54 am

dankat, eu fac pana acasa 7 ore, motiv pt care merg doar pe pasti, craciun si vara...nu cred ca distanta e o justif :twisted: icare...
cand am dat eu admitere, de ex (2000)am avut colegi care nu s-au simtit in forma pt bucuresti, au dat admitere prin alte centre(iasi, craiova, etc) dupa care fie s-au transferat fie au ramas acolo dar intentioneaza sa ocupe posturi in orase mari, centre univ, nu sa se intoarca acasa:(...asa cum mai am un exemplu concret de absolvent de arad cu POST in bucurest...
..uneori ma mir cata prostie incape in tara asta..fix inca o fac de medicina ne lipsea :twisted:

User avatar
magdutz
elder
elder
Posts: 792
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:00 am
Location: bucuresti

Postby magdutz » Fri Oct 22, 2004 12:59 am

dankat23 wrote:ei acum haideti sa nu privim de la nivelul de bucurestean pe astia de la Galati sau Braila pe unde or fi ei. Cati or sa mai fie in plus?Poate 50-60, exact astia or sa strice concurenta la rezi. ).


...pai nu ca ar strica cumva concurenta, da 50-60 de locuri mi se pare ca pot face o maaaare difrenta!!!!!

....cat despre ajutorul dat medicilor din spitalele judetene...e just, si mama mea e doctor intr-un spit judetean in provincie si munceste o gramada, DAR nu mi se pare o motivatie pt o noua facultate!!!! lumea NU VREA in provincie, ce sa faci!

User avatar
sky
senior
senior
Posts: 109
Joined: Thu Nov 20, 2003 7:39 pm

Postby sky » Fri Oct 22, 2004 8:50 pm

Asa e , o noua parodie de facultate , asta ne mai trebuia.

Cind e nevoie a se desfiinta 2-3 din astea existente si de a se taia drastic din locurile celorlalte ei mai fac una.

Noroc ca la intrarea in UE o sa se puna criterii de performanta/dotare/pregatire care le va descalifica pe astea de 2 lei prin simplu fapt ca absolventii lor nu o sa aiba diplomele recunoscute.

User avatar
sixtyne
senior
senior
Posts: 162
Joined: Fri Jun 11, 2004 11:01 pm

Postby sixtyne » Sat Nov 06, 2004 1:43 am

Scuza-ma ca te contrazic:
lumea NU VREA in provincie, ce sa faci!

Eu vreau in provincie si nu sunt eu exceptia care confirma regula, ca mai cunosc si pe altii ca mine.Am facut facultatea in Bucuresti, tocmai ce-am absolvit si nu imi surade ideea de a ramane aici.Mi-a ajuns.Daca as putea sa fac rezidentiatul in judet la mine sau pe aproape as fi chiar foarte fericita.Dar trebuie sa il fac in Bucuresti, ca nici sa cunosc alt oras universitar din tara nu mai am rabdare.
Problema e ca nici in provincie situatia nu e roz...interesele sunt prezente peste tot.

mq69
junior
junior
Posts: 66
Joined: Fri Apr 16, 2004 10:28 am
Location: Bucuresti

Postby mq69 » Wed Dec 08, 2004 10:30 pm

sixtyne wrote:Scuza-ma ca te contrazic:
lumea NU VREA in provincie, ce sa faci!

Problema e ca nici in provincie situatia nu e roz...interesele sunt prezente peste tot.

Asta asa e. Si, sa-ti mai spun ceva, din proprie experienta: Mafia din orasele mici e mai bine organizata decat cea din centrele universitare. Nu ai nici o sansa sa o penetrezi...

student225
Posts: 3
Joined: Wed Apr 13, 2005 2:25 pm

Postby student225 » Wed Apr 13, 2005 2:41 pm

Posted: Fri Oct 22, 2004 8:50 pm Post subject:

--------------------------------------------------------------------------------

Asa e , o noua parodie de facultate , asta ne mai trebuia.

Cind e nevoie a se desfiinta 2-3 din astea existente si de a se taia drastic din locurile celorlalte ei mai fac una.

Noroc ca la intrarea in UE o sa se puna criterii de performanta/dotare/pregatire care le va descalifica pe astea de 2 lei prin simplu fapt ca absolventii lor nu o sa aiba diplomele recunoscute.

Ei,lasa ca stiu eu cati studenti de 2 lei taraie facultati prin Bucuresti.
Si oricum,nu conteaza UNDE faci facultatea,ci ceea ce stii dupa ce o termini.Si iti spun eu,draga sky,ca exista si in centre universitare din provincie destui studenti mult mai buni decat unii din bucuresti.
Asa ca nu tine sa platiti voi examene la Bucuresti,ca nu o sa va ia nimeni in seama foaia de hartie pe care o s-o obtineti,daca n-o sa stiti mare lucru.
Iar in legatura cu facultatea de la galati,daca e de 2 lei,o sa mai vedem.Eu stiu de exemplu ca in urma cu vreo 5 ani s-a infiintat la galati facultate de arte,iar cativa absolventi si-au gasit post la tatrul national din bucuresti,cu facultatea facuta la galati.Si mai sunt exemple de persoane cu facultatea facuta in provincie,care "i-au facut praf" la concursuri de ocupare a anumitor postrui pe absolventi bucuresteni,care credeau ca numele "facultate de bucuresti" o sa le rezolve totul.
Si mai ganditi-va ca exista si persoane care nu-si permit,dpdv financiar sa faca facultatea in bucuresti,dar poate au aptitudini pentru medicina.Si atunci,ce e rau ca s-a infiintat medicina la galati?Ca o sa iasa si ratati de aici,se poate(dar sunt si facultatile din bucuresti pline de ratati-priviti la UB la diferite specializari sute de admisi cu medii de 5-6 in ultimii ani).
Asa ca mai lasati-va orgoliile de bucuresteni de mahalale si vedeti-va de treaba voastra acolo,ca nu va priveste pe voi ce se intampla la galati.
Iar daca credeti ca sunteti cu ceva mai presus decat asa-numita de voi "provinicie",e problema voastra,dar viata va va arata ca nu este deloc asa.
Iar in legatura cu orasul in care un absolvent de medicina poate profesa,cred ca in nici un caz nu poate fi bcuurestiul-cum sa traiesti in buc cu un salariu de 3 milioane?Pai in unele orase preturile la toate sunt la jumatate fata de Bucuresti,asa ca un stagiar cu 3 milioane in mod sigur va muri de foame in capitala!

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Wed Apr 13, 2005 4:06 pm

Ar trebui s-o lasati mai usurel cu plingerile privind faptul ca basarabenii va ocupa locurile. Ani de zile posturile cu pricina au fost scoase la concurs si la acele concursuri nu s-a prezentat nimeni, pe motivul ca ele erau in orase mici, majoritatea cu 20-40 mii locuitori. Asa ca autoritatile locale au dat pina la urma acele posturi primului venit.
Mi se pare perfect normal sa vrei sa ai un medic intr-o anumita zona, iar daca nici unul dintre cei cu studii la Bucuresti, Iasi, Cluj sau Craiova, nu a binevoit sa ocupe posturile respective, nu vad nimic rau in faptul ca acele locuri pina la urma au fost ocupate de altii.

Ceea ce mi se pare mie corect, este insa intradevar faptul ca ar trebui sa existe un sistem unitar de evaluare si triere. Ne ramine noua celor care profesam si in acelasi timp voua care va pregatiti pentru practica medicala, sa luptam pentru un sistem unitar de evaluare si acreditare.

In principiu eu sunt de parere ca sunteti ,scuzati-mi expresia, niste mucosi, atit timp cit va plingeti si va cainati de injustitie si nu incercati sa va constituiti in organizatii pe care sa le sprijiniti si care sa faca opinia voastra auzita. Cine va impiedica sa va implicati in sindicate, cine va impiedica sa intrati in partidele politice, cine va impiedica sa intrati in ONG-uri, cine va impiedica sa incercati sa luptati pentru voi insiva si drepturile voastre, cine va impiedica sa incercati sa va presati profesorii si pe cei care raspund de formarea voastra in facultate si in rezidentiat ? Va spun eu, in primul rind propriile voastre idei si propria voastra pasivitate, alaturate strategiei minimei rezistente cu care ati fost obisnuiti.

Evident ca e greu, orice inceput e greu si situatia din Romania e asa cum e si va fi si mai nasoala in urmatorii ani.
Incercati macar voi, cei care chipurile v-ati format dupa 1990 si care ati avut din plin acces la surse de informare si la mult mai multe optiuni, sa nu repetati greseala pe care au facut-o multe din generatiile anterioare care s-au lasat tirite de confuzia dintre realitate si propriile lor dorinte si iluzii.

student225
Posts: 3
Joined: Wed Apr 13, 2005 2:25 pm

Postby student225 » Fri Apr 15, 2005 11:44 am

Am si eu o intrebare:de ce vi se pare asa de anormal ca s-a infiintat fac. de medicina la galati?Doar e un oras cu 300.000 de locuitori aflat la circa 250-300 km de Bucuresti,Iasi sau Constanta.
daca la Craiova,de ex,oras cu populatie asemanatoare(chiar putin mai mica) exista fac de medicina,de ce nu s-ar infiinta si la galati facultate?Mai ales ca aici in zona galatiului exista si municipiul Braila,destul de mare,care ar putea beneficia si el de aceasta facultate?Mai ales ca exista un proiect de unire a celor 2 orase-deja prin constructia unui nou cartier distanta dintre cele 2 orase devine de aproximativ 5 kilometri.Nu este normal ca aglomeratia urbana ce va rezulta sa aiba si o facultate de meeicina?
Iar in privinta a ceea ce spunea o persoana pe nume sky in legatura cu recunoastreea diplomelor si dotari,o informez ca la galati exista dotari foarte bune,ba chiar studentii de la medicina au posibilitatea de a face disectii pe cadavre,exista clinica universitara(in cadrul spitalului judetean),
exista personal f. bine pregatit.
Imi plus,vreau sa se mai informeze sa afle ca diplomele Universitatii din galati sunt recunoscute la nivel european,la majoritatea specializrilor,iar de anul viitopr vor fi recunoscute la TOATE specializarile!Daca nu ma credteti,chiar va rog sa va interesati si sa aflati ca asa este!
Ce credeati ca numai acolo la Bu-caca-resti se poate face o facultate?
Foarte bine ca nu mai e necesar sa te deplasezi la Bu-caca ptr a face o facultate de medicina,si sa cheltui o gramada de bani ptra trai 6 ani de zile in conditiile mizere ale unui camin!
Si mai lasati-va cu UMF Bucuresti,e varza,am auzit ca se iau spagi astronomice acolo,ba chiar pana de curand nu avea nici carta universitara,si nu mai dau exemple de conferentiari de pe acolo,cum ar fi ex-ministrul beuran,care si-au obtinut titlurile prin plagiat!
Asa ca cei care studiati la UMF fiti sanatosi si abtineti-va de la critici referitoare la alte facultati de medicina,cum ca ar fi "parodii",precum si de la comentarii aberante referitoare la desfiintari de facultati.

student225
Posts: 3
Joined: Wed Apr 13, 2005 2:25 pm

Postby student225 » Fri Apr 15, 2005 12:02 pm

Pentru sky:te-as ruga frumos sa te informezi inainte de a numi anumite facultati "de 2 lei".Nu stiu de ce te ofenseaza pe tine asa tare infiinatrea facultatii de la Galati,si spui ca e bine ca n-o sa fie recunoscuta(desi o sa fie),dar e problema ta.Din ipostaza mea de galatean,nu pot decat sa ma amuz la cata prostie si orgoliu poate exista in capul bucurestenilor.Astia se cred centrul lumii,uita ca traiesc doar in capitala de 2 lei a unei tari de 3 lei,ca Romania.Voi ii priviti de sus pe cei care locuiesc in alte orase,si va credeti cu mult superiori.E problema voastra.Traiti intr-o cloaca de oras(pt un oras cu 2 mil locuitori,Bucurestiul e o cloaca,noi ii spunem Bu-caca-resti sau Bu-cloaca-resti),ba chiar aveti tupeul sa ava comparati cu capitale europene!Ha-ha-ha!Daca aud eiropenii,cred ca se caa pe ei de ras-in opinia lor Bucurestiul este cel mai murdar si urat oras di SE-ul Europei).Mai vorbiti si de "dezvoltarea economica a Bucurestiului".Pe dracu.La noi,in "provinice",toate produsele pe care scrie:fabricat in bcuuresti sunt echivalentul a "foarte scump si foarte prost".ce se fabrica la voi in bucuresti?Ca masini se fac la Pitesti,otel la Galati,etc,dar in bucuresti ce se fabrica-caiete,creioane,pungi,etc .A,sa nu uitam firmele de importuri..Pai eu cand ma duc sa-mi cumpar o baterie pt in baie,de exemplu,ma costa la jumatate sa iau un f buna din import,decat una facuta la urbis Buccacresti-care se strica dupa 2 luni.
Mama voastra de mitici orgoliosi.

Ramenti acolo in cloaca voastra plina de gropi si gunoaie,cu convingerile voastre ca sunteti superiori!

remi
senior
senior
Posts: 152
Joined: Wed Feb 16, 2005 12:57 am

Postby remi » Fri Apr 15, 2005 12:52 pm

Nu cred ca problema o reprezinta numarul de facultati infiintate si nici macar nr de concurenti in cazul unui examen! important este nivelul lor de cunostinte care, la un moment det depinde de cei care predau cursurile.

de ce se infiinteaza UMF-uri noi este clar! sa mai scoata si altii ceva bani!

referitor la provincie, nu sunt de acord cu afirmatia ca in buc se face scoala cel mai bine! am facut 3 ani in mures! apoi am venit in bucuresti! credeti-ma ca nu se compara facultatile. a fost o greseala ca am venit aici.

cu basarabenii, de ce sa nu recunoastem, teoretic este normal sa ii ajutam! pracctica a dovedit contrariu! cu scuzele de rigoare, dar sunt niste lichele! i-am avut colegi si in mures si aici!

User avatar
ndsimona
elder
elder
Posts: 745
Joined: Tue Mar 16, 2004 8:25 pm
Location: Bucuresti

Postby ndsimona » Fri Apr 15, 2005 12:53 pm

Vai ce mare suparare mare! Ne acuzi pe noi de trufie, dar uita-te si la tine ce prejudecati ai ! Controleaza-ti un pic limbajul, totusi Sky nu a vorbit in halul in care o faci tu!
Problema este ca se fac facultati de medicina in prostie, mai bune sau mai rele, nu asta conteaza, conteaza ca numarul studentilor la medicina creste , cresc si falsele sperante care ni se dau, pe cand posturile de specialisti si rezidenti scad de la an la an. O sa se faca cate o facultate de medicina in fiecare oras resedinta de judet si din nefericire tinerii doctori nu o sa faca decat sa mai ingroase randurile somerilor (la care somaj oricum cu greu avem acces) si asa pline de doctori fara perspective. Despre asta e vorba , nu ca Galatiul sau alt oras nu merita sa aiba Facultate de Medicina.

User avatar
adamaria
senior
senior
Posts: 216
Joined: Mon Jul 12, 2004 7:05 pm

Postby adamaria » Fri Apr 15, 2005 1:29 pm

student225 wrote:Ce credeati ca numai acolo la Bu-caca-resti se poate face o facultate?
Foarte bine ca nu mai e necesar sa te deplasezi la Bu-caca ptr a face o facultate de medicina,si sa cheltui o gramada de bani ptra trai 6 ani de zile in conditiile mizere ale unui camin!
Si mai lasati-va cu UMF Bucuresti,e varza,am auzit ca se iau spagi astronomice acolo,ba chiar pana de curand nu avea nici carta universitara,si nu mai dau exemple de conferentiari de pe acolo,cum ar fi ex-ministrul beuran,care si-au obtinut titlurile prin plagiat!
Asa ca cei care studiati la UMF fiti sanatosi si abtineti-va de la critici referitoare la alte facultati de medicina,cum ca ar fi "parodii",precum si de la comentarii aberante referitoare la desfiintari de facultati.




eu ma abtin de la critici..........dar se pare ca tu nu faci acelasi lucru...desi il recomanzi cu caldura .... :shock:

User avatar
adamaria
senior
senior
Posts: 216
Joined: Mon Jul 12, 2004 7:05 pm

Postby adamaria » Fri Apr 15, 2005 1:50 pm

eu cred ca e bine ca au facut facultate si la galati... :twisted: ....pai unde sa mai vina si galatenii/brailenii care vor sa faca medicina ...ca nu mai e loc IN "CLOACA" asta aglomerata.....eu una nu vreau sa ne calcam pe picioare cand trebuia sa cumpar "o baterie pt in baie facuta la urbis Buccacresti-care se strica dupa 2 luni"...... :evil: :evil: :evil: :evil:

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Fri Apr 15, 2005 3:57 pm

To'arasu' student225, moderati-va un poco limbajul, va rog. Asa ca fapt divers eu sunt un superprovincial si n-am nici un complex gen regionalism.
Poate nu ati observat, dar esenta problemei era totusi faptul ca exista un excedent de medici si ca nu ar fi fost cazul sa se infiinteze o noua facultate, si asta cu atit mai mult cu cit nici macar nu se ocupa locurile la cele existente.
Asa ca fapt divers, ideea nu e sa fie treaba in beneficuil "cetateanului", ci de a se mulge niste fonduri suplimentare din programele de invatamint, de a se asigura local niste locuri suplimentare de munca in domeniul didactic si medical, de a obtine niste fonduri structurale din banii UE, de a se pune la adapost de desfiintare niste paturi de spital si de a se pregati lumea pentru fenomenul de migratie transfrontaliera in conditia in care granita de Est va fie granita (M)UE. Evident ca mai sunt si alte motive, dar mi-e lene sa le pomenesc aici (de genul "o clinica universitara are nevoie de un anumit standard de dotari", nu-i asa, in concluzie o parte din bani se vor dirija acolo unde trebuie.)
Sunt in stare sa pun pariu pe orice vrei tu ca absolut nimeni nu s-a intrebat ce se va intimpla cu viitorii absolventi, daca sunt sau nu utili sau daca se justifica sau nu fondurile pentru instruirea lor.
Oricum, sub raportul interesului local, evident ca treaba e bine gindita, sub raportul celui general sau al celor care vor urma cursurile acestei facultati, ma cam indoiesc.

Oricum, pe nimeni in Ro nu intereseaza daca banii cheltuiti in invatamint se cheltuiesc sau nu cu folos. In principiu ar fi aceeasi situatie din punct de vedere formal ca in medicina.

P.S. Si nu e cazul sa te urzici asa de tare pe cei din Bucuresti, sincer ! Intotdeauna au existat diferente diverse regionale si s-a facut misto de ele, sau au fost luate in deridere. E in firea omului ca anumal social, sa procedeze asa. Eu de exemplu acum dupa 12 ani de stat in Bucuresti, uneori ma stric de ris cind mai dau pe acasa sau ma enervez, functie de context. Asta nu inseamna ca uit ca fiecare are bubele si calitatile lui sau ca ma fac ca nu vad ceea ce e rau de oriunde. Rid si de bucuresteni, rid si de ai mei, ma enervez si de unii si de altii, dar atunci cind e cu adevarat cazul.


Return to “Viata in spital”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 54 guests