Menopauza

coltzul cu dileme
User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 16952
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Menopauza

Postby Phat Skidz » Sat Dec 11, 2010 12:23 am

Păi, o ascită se poate obiectiva clinic prin matitate deplasabilă pe flancuri. Nu? Care e problema? Examenul obiectiv e subiectiv??
Expect the bayonet

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47430
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Re: Menopauza

Postby 187.92a » Sat Dec 11, 2010 4:20 am

Sigur ca am exagerat, dar oricum suna ca naiba asta cu obiectivabila, pt ca e o chestie super subiectiva, vezi daca desenam cu carioca marginea matitatii aleia toti de aici o sa iasa destul de altfel. nu crezi ca examenul obiectiv este subiectiv?
eu prefer evidentiata clinic prin, mi se pare mai accurat asa. in fine.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 16952
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Menopauza

Postby Phat Skidz » Sat Dec 11, 2010 9:33 am

trident wrote:Sigur ca am exagerat, dar oricum suna ca naiba asta cu obiectivabila, pt ca e o chestie super subiectiva, vezi daca desenam cu carioca marginea matitatii aleia toti de aici o sa iasa destul de altfel. nu crezi ca examenul obiectiv este subiectiv?
eu prefer evidentiata clinic prin, mi se pare mai accurat asa. in fine.

Asta înţelegi tu prin subiectiv? Ceva imprecis? Eu înţeleg prin subiectiv ceva ce aparţine experienţei proprie a pacientului, ceva ce nu este observat în mod pozitiv, ci, din contră, este direct accesibil simţurilor. Sigur, putem să facem un sofism şi să zicem că totul trece prin simţuri, ale dr., ale pacientului, dar aşa, şi lama de microscop e subiectivă, că te uiţi la ea, dacă ai o cataractă şi nu o vezi bine, etc.
Deci da, din punct de vedere epistemologic, examenul obiectiv este obiectiv. Era o vreme când nu existau analize de laborator, vrei să spui că atunci medina occidentală era în întregime subiectivă??
Expect the bayonet

burlacelul
elder
elder
Posts: 658
Joined: Tue Nov 18, 2008 1:40 am

Re: Menopauza

Postby burlacelul » Sat Dec 11, 2010 10:23 am

De multe ori medicii, dar mai ales asistentii, au nevoie de masini ca sa le "obiectiveze" un diagnostic destul de clar. Nu au suficienta incredere in ei. Prefera sa "temporizeze" o interventie medicamentoasa, chirurgicala sau de nursing pana cand au poza sau numerele. Nu prea conteaza ca pacientul se deterioreaza.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47430
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Re: Menopauza

Postby 187.92a » Sat Dec 11, 2010 4:05 pm

da, cam asa ceva

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 10576
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Menopauza

Postby Melania » Sun Dec 12, 2010 9:25 pm

Multumesc pentru pareri.
Prin urmare dubla contraceptie pentru toate femeile, in afara de cele care sunt sterile chirurgical si cele care au mai mult de doi ani de la ultima menstruatie (anamneza), plus test FSH pozitiv.

User avatar
cris3
senior
senior
Posts: 256
Joined: Sun Oct 04, 2009 12:39 pm

Re: Menopauza

Postby cris3 » Thu Dec 23, 2010 10:41 pm

Melania wrote:Cum obiectivati statusul post-menopauzal? FSH-ul e de incredere?


Scuze, nu am vazut topicul asta pana acum, nu citesc chiar tot forumul.
Pai, in principiu, diagnosticul de menopauza este unul clinic, bazat pe simptomele femeii, nefiind necesara confirmarea paraclinica. Daca femeia nu mai are menstre (si prezinta si simptomele tipice), se poate incerca un test la progestative, iar daca asta e negativ (nu apare menstra dupa 10 zile de progestativ), se poate spune ca e la menopauza.
Daca vrei neaparat teste de laborator, FSH si estradiolul. In menopauza, estrogenii ar trebui sa fie scazuti, iar FSH crescut. In plus, se face raport estradiol/estrona, care ar trebui sa fie mai mic de 1.
Pe de alta parte, mai sunt o serie de alte aspecte observate la examenul ginecologic si eventual la ecografie.
Pana acum nu mi-am pus aceasta problema, nu am avut motive sa nu le cred ca sunt la menopauza; decat in cel mai rau caz, cand am avut de-a face cu menopauza instalata precoce….

voicutu
senior
senior
Posts: 185
Joined: Wed Nov 22, 2006 10:57 pm
Location: Arad
Contact:

Re: Menopauza

Postby voicutu » Fri Dec 24, 2010 2:34 pm

3.MENOPAUZA

A.Definiţie: Menopauza înseamnă încetarea definitivă a menstruaţiei, fiind o perioadă care se întinde între perioada de activitate sexuală şi cea de senescenţă.

B. Vârsta de instalare: studii pe loturi mari de populaţie au ajuns la concluzia că menopauza se instalează la 50-52 de ani, vârsta medie fiind de 47 de ani. Se poate vorbi:
a) Despre o menopauză prematură sau precoce, când aceasta se instalează înainte de 40 de ani;
b) De o menopauză tardivă, când ea survine după 55 de ani.

C.Menopauza naturală este considerată instalată după absenţa menstruaţiei timp de 12 luni şi se produce fără simptome deosebite în 10% dintre cazuri. Fiziologic, menopauza înseamnă epuizarea foliculilor din ovar, valori serice ale FSH peste 40 UI definind debutul menopauzei naturale.

D.Menopauza poate fi şi artificială prin ablaţia chirurgicală a ovarelor.

E.Etape
a) Perimenopauza defineşte perioada de înainte de instalarea menopauzei, când încep fenomenele endocrinologice, şi următorii 2-3 ani după instalarea ei.
b) Premenopauza defineşte în mod uzual perioada de 2-3 ani dinaintea apariţiei fenomenelor care însoţesc menopauza; grupul ştiinţific OMS recomandă această denumire pentru toată perioada de activitate genitală anterioară menopauzei.
c) Postmenopauza desemnează perioada care începe după ultima menstruaţie.

F.Fiziologia menopauzei
a) Clasic, se descriu patru faze ale menopauzei:
• Faza I (hiperhormonală, polifoliculinică) se caracterizează prin creşterea marcată a estrogenilor, rezultată prin acumulare, în urma ciclurilor anovulatorii, în absenţa progesteronului. În această fază are loc înlocuirea ciclurilor luteale cu cicluri caracterizate prin absenţa corpului galben ovarian. Mucoasa uterină prezintă o hiperplazie glandulo-chistică, care estre cauza unor sângerări importante.
• Faza II (hipohormonală, hipofoliculinică) începe când secreţia hormonală a ovulului devine insuficientă pentru a asigura proliferarea endometrului şi menstruaţia.
• Faza III (poligonadotropă) este o reacţie a hipofizei la deficienţa funcţiei ovariene. Cantitatea de estrogeni este atât de redusă, încât nu mai poate frâna acţiunea hipofizei anterioare, care va secreta în exces FSH şi în egală măsură alţi hormoni hipofizari, ca ACTH şi FSH, determinând o hiperfuncţie a glandelor ţintă.
• Faza IV (oligohormonală, senescenţa) se caracterizează prin dispariţia totală sau aproape totală a oricărei funcţii hormonale. Încetarea menstruaţiei corespunde pierderii funcţiei de reproducere prin epuizarea foliculilor primordiali din ovar şi prin modificarea secreţiei hormonilor sterioizi sexuali. Fenomenul epuizării foliculilor este considerat determinat genetic; s-a evidenţiat prezenţa receptorilor de gonadotropine pe structurile ovariene şi diminuarea acestora în menopauză, ceea ce explică lipsa răspunsului ovarian la stimularea hipofizară, în această perioadă.
b) În premenopauză, ciclurile se scurtează progresiv la 18-21 de zile, faza foliculară devine foarte scurtă (8 zile), iar durata de viaţă a corpului galben, iniţial normală, scade.
c) Inhibina
• Inhibina a fost izolată din lichidul folicular şi are o structură proteică, formată din 2 subunităţi.
• Sinteza inhibinei este efectuată în celulele granuloasei în foliculul matur, iar acţiunea sa inhibitorie se exercită asupra FSH şi mai puţin asupra LH.
• Scăderea numărului foliculilor diminuează nivelul inhibinei circulante, FSH nu mai este inhibat şi va fi secretat în exces, nivelul producţiei de LH rămânând normal. Creşterea de FSH accelerează maturarea foliculilor restanţi, scurtând faza foliculară şi creşte nivelul circulant al estradiolului (E2), care nu mai este compensat de către progesteron, corpul galben fiind insuficient, explicând dezechilibrul estro-progestativ.
• Ulterior, existând puţine peakuri asincrone de LH, ovulaţiile devin din ce în ce mai rare, şi în final vor dispărea. Ciclurile sunt neregulate, frecvent anovulatorii, cu un corp galben insuficient, ceea ce va duce la dezechilibrul balanţei estro-progestative. Gonadotrofinele cresc din cauza rezistenţei periferice ovariene, la început doar FSH izolat, apoi şi LH.
• Valorile crescute de FSH şi LH definesc insuficienţa ovariană; valorile mai crescute de FSH decât cele ale LH se explică prin faptul că timpul de înjumătăţire al FSH este mai mare (4 ore) decât cel al LH (30 minute), deci el va persista timp mai îndelungat.
d) Estrogenii
• Odată cu instalarea menopauzei, secreţia de estrogeni ovarieni scade; nivelul seric de estradiol (E2) scade de la valori de 550 pmol / l în debutul menopauzei la 80 pmol/l în post-menopauză.
• Estogenul dominant al menopauzei devine estrona (E1), cu valori serice medii de 100 pmol/l şi cu origine predominant periferică, prin conversia androgenilor produşi în suprarenale (în special androstendionul) la nivelul ţesutului adipos şi în muşchi.
• Deşi produc estrogeni mai mulţi, obezele prezintă totuşi simptome de menopauză; femeile slabe care nu au o conversie periferică importantă a androgenilor în estrogeni vor avea un exces de androgeni, care produce semne de virilizare.
• Cu trecerea timpului, producţia de androgeni în suprarenală scade, ceea ce va aduce după sine scăderea progresivă a nivelului de estrogeni, care nu vor mai putea asigura troficitatea ţesuturilor steroido-dependente.
e) Progesteronul
• Odată cu încetarea maturizării foliculare şi cu absenţa ovulaţiei, producţia de progesteron încetează.
• Progesteronul are efecte modulatoare asupra receptorilor estrogenici din endometru şi intracelular asupra celulei endometriale, având ca efect frenarea diviziunii celulare, cu efect protector împotriva cancerului de endometru şi a hiperplaziilor. În menopauză, acest efect protector se reduce progresiv.
f) Androgenii
• Ovarul matur produce cantităţi însemnate de androgeni, reprezentaţi de testosteron şi androstendion; înainte de menopauză, ovarul produce 50% din androstendionul şi 25% din testosteronul circulant.
• La începutul menopauzei, lipsa de estrogeni este parţial compensată prin conversie periferică din androgeni produşi în suprarenale, fenomen care cu înaintarea în vârstă scade ca eficienţă, fiind total neînsemnat după instalarea menopauzei.

voicutu
senior
senior
Posts: 185
Joined: Wed Nov 22, 2006 10:57 pm
Location: Arad
Contact:

Re: Menopauza

Postby voicutu » Fri Dec 24, 2010 2:40 pm

E copy-paste dintr-o carte. In ceea ce priveste sarcina, daca sunt in perioada potential reproductiva trebuie intotdeauna cautata sarcina, mai ales daca prescrieti tratamente, investigatii sau orice altceva cu potential teratogen. Nu le credeti pe cuvant ca nu sunt/nu pot fi gravide odata ce declara ca si-au inceput viata sexuala. Scrieti pe reteta/trimitere etc "in caz de test de sarcina negativ" sau ceva similar, nefiind suficient doar sa le spuneti (pot nega ca le-ati spus, pot spune ca au uitat, etc, dar odata scris nu mai au ce comenta). De altfel, la varsta reproductiva 60-80% din cazurile de amenoree secundara sunt sarcinile, apoi vin celelalte cauze.

User avatar
holliday
elite
elite
Posts: 5024
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:10 pm
Location: procrastination - retras in vizuina tapirului
Contact:

Re: Menopauza

Postby holliday » Sat Dec 25, 2010 9:11 am

merci voicutule, ne'ai salvat. acum nu mai incurc tsh-ul, fsh-ul si cu fmi'ul :lol:

ps: banuiesc urmatoarea intrebare a Melaniei:
-oare cum iti dai seama la o femeie cu histerectomie si anexetomie ca e la menopauza? ii faci un eko?

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 10576
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Menopauza

Postby Melania » Sat Dec 25, 2010 2:05 pm

holliday wrote:-oare cum iti dai seama la o femeie cu histerectomie si anexetomie ca e la menopauza? ii faci un eko?

anexectomie

User avatar
Iepurita
elite
elite
Posts: 3692
Joined: Sat Dec 12, 2009 1:28 pm

Re: Menopauza

Postby Iepurita » Tue Dec 28, 2010 4:05 pm

Melania wrote:Sa inteleg ca in afara de discutia cu pacienta nu exista o modalitate (un lab ceva) pentru a pune diagnosticul de menopauza.
FSH> 40 si hipoestrogenemie.
obstetrix wrote:in anul I nu poti face cezariana mana 1, sunt multe care trebuie sa le stii:tipuri de incizii, cum sa tii pensele, cum sa le desfaci, sa iti folosesti ambele maini in orice mom, sa stii nodurile in orice conditii, ce sa ceri de la instrumentara


Return to “Discutii pe bune”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests