Nelamuriri bio/chimie/fizica
- ena
- newbie
presiunea alveolara
Buna am si eu o intrebare:daca se poate imi explica si mie cineva cum e cu presiunea alveolara? Am invatat mecanic, dar mi-ar fi mult mai usor daca as reusi sa si inteleg. Multumesc anticipat.
-
- elite
Re: adimitere med.
Desenul asta animat te ajuta ? (dar trebuie sa stii engleza)
http://highered.mcgraw-hill.com/sites/0 ... ation.html
- ena
- newbie
Multumesc , da m-a ajutat , cel putin am reusit sa si vizualizez fenomenul pe langa invatarea propriu-zisa.E mai usor de retinut.Multumesc inca o data. 

-
- junior
drcraciun wrote:Desenul asta animat te ajuta ? (dar trebuie sa stii engleza)
Foarte interesant site-ul . MS

No one becomes a good doctor before he fills a churchyard
- ena
- newbie
Re: presiunea alveolara
ena wrote:Buna am si eu o intrebare:daca se poate imi explica si mie cineva cum e cu presiunea alveolara? Am invatat mecanic, dar mi-ar fi mult mai usor daca as reusi sa si inteleg. Multumesc anticipat.
Stiu ca suna egoist, dar mai am o problema:
E vorba de planurile anatomice : Transversal , Sagital , Frontal.Ar fi de dorit sa pot sa le explic , dar nu ma simt in stare, pt. ca nu le inteleg.
in speranta unui ajutor,
Va multumesc.
- Phat Skidz
- dɥɐʇ sʞıpz
Planul transversal e cel perpendicular pe axul cel mai lung.
Planul sagital e cel antero-posterior (față-spate). Îi zice "sagital" fiindcă este un plan vertical ce ar conține linia reprezentată de o săgeată cu care îți străpungi dușmanul din față sau din spate.
Planul frontal e cel latero-medial, sau stânga-dreapta, dacă vrei. Îi zice frontal fiindcă e paralel cu fruntea.
Planul sagital e cel antero-posterior (față-spate). Îi zice "sagital" fiindcă este un plan vertical ce ar conține linia reprezentată de o săgeată cu care îți străpungi dușmanul din față sau din spate.
Planul frontal e cel latero-medial, sau stânga-dreapta, dacă vrei. Îi zice frontal fiindcă e paralel cu fruntea.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI
- Melania
- addicted
vlad s. wrote:Planul transversal e cel perpendicular pe axul cel mai lung.
Si la obezii aia sferici cum determini planul transversal?
- Phat Skidz
- dɥɐʇ sʞıpz
Acolo orice plan e transversal. Sau îl învârţi până e transversal.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI
- ena
- newbie
vlad s. wrote:Planul transversal e cel perpendicular pe axul cel mai lung.
Foarte succint si explicit.
Multumesc frumos.
-
- junior
ena wrote:vlad s. wrote:Planul transversal e cel perpendicular pe axul cel mai lung.
de ce ai zis latero -medial ?? el este doar paralel cu fruntea![]()
atat si trece prin axul longitudinal si cel transversal![]()
Foarte succint si explicit.
Multumesc frumos.
- Phat Skidz
- dɥɐʇ sʞıpz
stoica_paul91 wrote:de ce ai zis latero -medial ?? el este doar paralel cu fruntea![]()
atat si trece prin axul longitudinal si cel transversal
Am citit de vreo 3 ori întrebarea, dar nu cred că am înțeles decât prima parte. Am zis latero-medial pentru că noțiunile de lateral și medial (înainte se numeau "intern" și "extern") sunt definite doar într-un plan frontal. Prin corp se pot practica un infinit de planuri frontale. Unul dintre acestea va conține axul longitudinal, niciunul însă nu va conține axul transversal.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI
-
- junior
vlad s. wrote:stoica_paul91 wrote:de ce ai zis latero -medial ?? el este doar paralel cu fruntea![]()
Am citit de vreo 3 ori întrebarea, dar nu cred că am înțeles decât prima parte. Am zis latero-medial pentru că noțiunile de lateral și medial (înainte se numeau "intern" și "extern") sunt definite doar într-un plan frontal. Prin corp se pot practica un infinit de planuri frontale. Unul dintre acestea va conține axul longitudinal, niciunul însă nu va conține axul transversal.
uite definitia din carte : " Planul frontal merge paralel cu fruntea si trece prin axul longitudinal si cel transversal .El imparte corpul intr-o parte anterioara( ventrala) si alta posterioara ( dorsala) ".
Am inteles pana la urma

-
- junior
stoica_paul91 wrote:vlad s. wrote:stoica_paul91 wrote:de ce ai zis latero -medial ?? el este doar paralel cu fruntea![]()
uite definitia din carte : " Planul frontal merge paralel cu fruntea si trece prin axul longitudinal si cel transversal .El imparte corpul intr-o parte anterioara( ventrala) si alta posterioara ( dorsala) ".
Am inteles pana la urma. Dar mie mi s-a parut ciudat stii
Ps: Ai dreptate nu m-am exprimat foarte bine scuze
- ena
- newbie
ena wrote:Buna am si eu o intrebare:daca se poate imi explica si mie cineva cum e cu presiunea alveolara? Am invatat mecanic, dar mi-ar fi mult mai usor daca as reusi sa si inteleg. Multumesc anticipat.
Multumesc celor care m-au ajutat.Am luat. Sunt la MG. media 9.68
-
- junior
E imposibil sa ai media de la admitere buc 9.68
Unde ai dat?

- Oana93
- elder
Poate că n-a dat la București...
- ena
- newbie
ena wrote:ena wrote:Buna am si eu o intrebare:daca se poate imi explica si mie cineva cum e cu presiunea alveolara? Am invatat mecanic, dar mi-ar fi mult mai usor daca as reusi sa si inteleg. Multumesc anticipat.
Multumesc celor care m-au ajutat.Am luat. Sunt la MG. media 9.68
Nu. E vb. de UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca
- Oana93
- elder
Felicitări! 

-
- junior
Felicitari si din partea mea!
Eram doar curioasa. M-am obisnut ca imed sa fie ocupat preponderent cu cei de la Davila.

Eram doar curioasa. M-am obisnut ca imed sa fie ocupat preponderent cu cei de la Davila.

- începătorul
- elder
Felicitări, ena. 

Contemplarea propriei tale inimi este un fapt profund emoţionant şi tulburător. Contemplarea propriului tău suflet este o perpetuă, dureroasă tulburare.
Nichita Stănescu, Fiziologia poeziei
-
sistemul arterial si cel venos
Buna! Am intrat anul I la facultatea de medicina cu greu pt ca am terminat umanul. Am niste intrebari pt ca am invatat sngura si nu mi-a explicat nimeni: la o incizie cum faci diferenta dintre vene si artere? Sau cand operezi cum iti dai seama care e vena / artera in cauza? Amanuntele de genul asta trebuie sa le stim sau le aflam la facultate? Sper ca nu vi s-a parut o intrebare aiurea. Merci
- Oana93
- elder
Re: sistemul arterial si cel venos
Aflăm la facultate 
Felicitări! Și multă baftă în continuare

Felicitări! Și multă baftă în continuare

- Chingachgook
- addicted
n-ai prea citit
arterele sunt alea din care tasneste sangele
venele sunt alea din care licareste
arterele sunt alea din care tasneste sangele
venele sunt alea din care licareste
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...
-
@ kooksee: cred ca nu mi-ai inteles intrebarea. Cand realizam o incizie cum ne dam seama care sunt arterele (venele din care tasneste sangele) si venele ? Asta am intrebat daca se invata la facultate...
- începătorul
- elder
Păi, în primul rând, când înveţi o arteră sau o venă se merge în ordinea asta: orgine, traiect, raporturi şi la final ramuri. Dacă înveţi raporturile bine şi ai o orientare în spaţiu bună n-o să ai probleme la disecţie. O să ştii locul fiecărui vas fiindcă sunt minuţios descrise în carte.
Dacă n-ai citit nimic o să-ţi fie foarte greu, aproape imposibil. Dar mai sunt nişte şmecherii. De exemplu, te poţi folosi de consistenţa vaselor sau nervilor. Cu o pensă dacă tragi de nerv observi ca este o fibră albiciosă foarte rezistentă. În schimb, dacă tragi de o arteră o să observi ca este foarte elastică datorită tunicilor care o compun, iar dacă tragi de o venă îţi dai seama ca e mai subţire şi mai puţin rezistentă, adică se întinde mai mult.
Sper că ai înţeles ce vreau să zic.
Baftă în noul an.
Dacă n-ai citit nimic o să-ţi fie foarte greu, aproape imposibil. Dar mai sunt nişte şmecherii. De exemplu, te poţi folosi de consistenţa vaselor sau nervilor. Cu o pensă dacă tragi de nerv observi ca este o fibră albiciosă foarte rezistentă. În schimb, dacă tragi de o arteră o să observi ca este foarte elastică datorită tunicilor care o compun, iar dacă tragi de o venă îţi dai seama ca e mai subţire şi mai puţin rezistentă, adică se întinde mai mult.

Sper că ai înţeles ce vreau să zic.

Contemplarea propriei tale inimi este un fapt profund emoţionant şi tulburător. Contemplarea propriului tău suflet este o perpetuă, dureroasă tulburare.
- Melania
- addicted
bella09 wrote:@ kooksee: cred ca nu mi-ai inteles intrebarea. Cand realizam o incizie cum ne dam seama care sunt arterele (venele din care tasneste sangele) si venele ? Asta am intrebat daca se invata la facultate...
Arterele nu sunt vene.
- DrSS
- junior
Aia rosie e artera si aia albastra e vena. Clar?
Un medic trebuie sa fie suficient de bun incat sa nu faca rau si suficient de rau incat sa faca bine.
- Calico
- addicted
Si ala verde e nervul.
- ametist713
- elder
Imi pare rau sa te contrazic, da' ala verde e viermele 

things can only get better
- mihai_525
- elite
mda genul de gluma facuta de un medicinist tocilar si frustrat de an mai mare care se crede amuzant in mintea lui si care isi imagineaza ca impresioneaza pe cineva (de preferinta studente de anul 1-2) si care a venit sa "predea" la cadavru, la lp'urile de anatomie an II ale profului pe care il linge intr-una ca sa-l treaca si pe el in brosurica de anatomie pe care urmeaza sa o scoata.
no offence ametist, prima data cand am auzit gluma asta s-a intamplat in contextul prezentat mai sus si am ramas cu sechele probabil.
no offence ametist, prima data cand am auzit gluma asta s-a intamplat in contextul prezentat mai sus si am ramas cu sechele probabil.
America first
- ametist713
- elder
Imi pare rau, sincer
N-am avut intentia sa impresionez pe nimeni, cu atat mai putin studentele din anii 1-2. Era o gluma absolut nevinovata, nu m-am putut abtine, pana la urma asa ajungi daca urmaresti forumul si te obisnuiesti cu glumele de genul. Mie nu mi-a placut anatomia mai deloc, iar de mers de taiat la lp-uri nici vorba...de profu de anatomie nici nu mai zic..bleeeah
Si daca chiar as vrea sa apar intr-o brosurica, ar fi una de la cardio
And for the record, sunt medicinista...O seara frumoasa!

And for the record, sunt medicinista...O seara frumoasa!
things can only get better
- ena
- newbie
Mihaela.T wrote:Felicitari si din partea mea!![]()
Multumesc frumos.
Am o noua dilema. Ma puteti ajuta si pe mine sa delimitetz planurile: anteromedial, anteroposterior, antero... si completati voi pe linia punctata. Imi trebuie pentru Sistemul Osos.
- Calico
- addicted
E vorba de planurile anatomice : Transversal , Sagital , Frontal.Ar fi de dorit sa pot sa le explic , dar nu ma simt in stare, pt. ca nu le inteleg.
Am o noua dilema. Ma puteti ajuta si pe mine sa delimitetz planurile: anteromedial, anteroposterior, antero... si completati voi pe linia punctata. Imi trebuie pentru Sistemul Osos.
Se pare ca dilema nu e chiar noua... e tot Dilema Veche

A doua oara te referi la axe, nu la planuri (antero-medial nu exista). Ai zis c-ai inteles cum vine treaba cu planurile anatomice pe care ti-a explicat-o Vlad, cu axele e aceeasi chestie.

Banuiesc ca ai facut geometrie...
Sunt 3 axe anatomice principale, perpendiculare una pe cealalta: anteroposterioara (dreapta care taie corpul pe directia ant-post, ca o sageata), craniocaudala (dreapta care taie corpul pe directia cap-picioare) si mediolaterala (directia dr-stg).
Un plan e determinat de intersectia a doua axe. Cea de-a treia axa va fi perpendiculara pe plan. Asa ca daca te joci cu axele astea o sa-ti iasa 3 planuri: Axa anteroposterioara + axa craniocaudala = planul sagital, pe care e pp axa mediolaterala. Axa anteroposterioara + axa mediolaterala = planul transversal, pe care e pp axa craniocaudala. Axa craniocaudala + axa mediolaterala = planul frontal, pe care e pp axa anteroposterioara..
- ena
- newbie
MumaPadurii wrote:E vorba de planurile anatomice : Transversal , Sagital , Frontal.Ar fi de dorit sa pot sa le explic , dar nu ma simt in stare, pt. ca nu le inteleg.Am o noua dilema. Ma puteti ajuta si pe mine sa delimitetz planurile: anteromedial, anteroposterior, antero... si completati voi pe linia punctata. Imi trebuie pentru Sistemul Osos.
Se pare ca dilema nu e chiar noua... e tot Dilema Veche
A doua oara te referi la axe, nu la planuri (antero-medial nu exista). Ai zis c-ai inteles cum vine treaba cu planurile anatomice pe care ti-a explicat-o Vlad, cu axele e aceeasi chestie.
Banuiesc ca ai facut geometrie...
Sunt 3 axe anatomice principale, perpendiculare una pe cealalta: anteroposterioara (dreapta care taie corpul pe directia ant-post, ca o sageata), craniocaudala (dreapta care taie corpul pe directia cap-picioare) si mediolaterala (directia dr-stg).
Un plan e determinat de intersectia a doua axe. Cea de-a treia axa va fi perpendiculara pe plan. Asa ca daca te joci cu axele astea o sa-ti iasa 3 planuri: Axa anteroposterioara + axa craniocaudala = planul sagital, pe care e pp axa mediolaterala. Axa anteroposterioara + axa mediolaterala = planul transversal, pe care e pp axa craniocaudala. Axa craniocaudala + axa mediolaterala = planul frontal, pe care e pp axa anteroposterioara..
Multumesc pentru raspuns. E foarte explicit.

- Anca1203
- senior
Nelamuriri bio/chimie/fizica
Pentru cei ce dau admiterea anul acesta, aici putem posta diverse intrebari 

,,Oameni sunt putini, restul e populatie".
-
- junior
Re: Nelamuriri bio/chimie/fizica
De ce dietilamina reactioneaza cu HCl mai usor decat metilamina,anilina,difenilamina,dimetilanilina?
-
- senior
Pentru ca este mai bazica si cu cat o substanta este mai bazica cu atat reactioneaza mai usor cu un acid(in cazul de fata,HCl)
Exista o schema a bazicitatii aminelor care creste in ordinea:
Ar-NH2<NH3<R-NH2 si amina tertiara(nu merge aici si scriu formula)<R-NH-R
Exista o schema a bazicitatii aminelor care creste in ordinea:
Ar-NH2<NH3<R-NH2 si amina tertiara(nu merge aici si scriu formula)<R-NH-R
-
- junior
Mersi !
-
- newbie
2 intrebari
Cu cat s-a intrat la fara taxa in 2011?
Se organizeaza simulare pt. adimitere la UMF Iasi?

Cu cat s-a intrat la fara taxa in 2011?
Se organizeaza simulare pt. adimitere la UMF Iasi?
Aegroto dum anima est, spes est (Cat timp bolnavul sufla, mai este speranta).
- Dmndash
- senior
Ma introduc si eu ca musca-n...da la ce puii mei aveti nevoie de simulare la UMF Iasi? Dupa ce ca aveti cartea cu tot cu raspunsuri care din aia va pica...o invatati pe de rost pana o stiti cu punct si cu virgula...aveti nevoie si de simulare
?

What would you prefer--a doctor who holds your hand while you die or who ignores you while you get better?