rezidentiat 2010 - s-a publicat metodologia - pag 16
- Riley
- elder
Re: rezidentiat 2010
Nu se schimba nimic-grila din Harri si compania. Ce inteleg eu e ca acum te inscrii si concurezi pe locurile din centrul in care dai examenul: de ex daca vrei Bucuresti te inscrii in Bucuresti, vrei Cluj te duci si dai la Cluj, etc. Deci o sa fie oricum o mare mare nebunie si sincer nu vor reusi sa rezolve problema transferurilor in acest mod (ba mai mult o sa stimuleze binecunoscutele PCR-uri). Ca la noi.......
As for the destiny... all I know is that even when destiny really wants to accomplish something, it can't do it alone. You still have to show up. You still have to build a bridge... to the one you love
Passion mothers greatness
- Riley
- elder
Ma intreb numai cum vor rezolva problema rezidentiatului pe loc, pe post, etc. Si asa asta era o nebuloasa in anii trecuti (2008 si 2009). Cred ca va trebui sa fie bine detaliate posturile si modalitatea in care acestea se distribuie pe centre universitare "arondate". Nu stiu ce le trebuia lor descentralizarea asta. Mai exista vreo tara mai la vest de plaiul mioritic unde se discuta asa de "descentralizat" intrarea si pregatirea in rezi?

As for the destiny... all I know is that even when destiny really wants to accomplish something, it can't do it alone. You still have to show up. You still have to build a bridge... to the one you love
- optimus
- senior
Te inscrii si sustii examenul in centrul universitar caruia ii e arondat judetul tau,daca vrei sa ocupi un loc/post fie in centrul universitar propriu-zis,fie in judetele arondate.Cam ase sta treaba.
Au uitat insa sa spuna care sunt judetele apartinatoare celor 6 centre.
Au uitat insa sa spuna care sunt judetele apartinatoare celor 6 centre.
REST IN PEACE!
-
- junior
daca sunt din constanta si vreau un post la timisoara, sustin la timisoara, nu?

It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated.
- Riley
- elder
Cam asa se pare! Trebuie vazut insa cum se vor repartiza locurile si posturile anul asta pe centre.
- optimus
- senior
babilon wrote:daca sunt din constanta si vreau un post la timisoara, sustin la timisoara, nu?
![]()
Da.Numai ca dupa aia daca vrei detasare in Constanta..nu cred ca o vei primi.ca doar de-aia dai in Timisoara ,ca sa ramai aici.Cred ca asa va fi.
REST IN PEACE!
- anncush
- senior
babilon wrote:daca sunt din constanta si vreau un post la timisoara, sustin la timisoara, nu?
![]()
well, da, daca Timisoara este unul dintre cele 6 centre vizate (altfel dai in centrul univ caruia ii este Timisoara arondata)... btw, care sunt oare cele 6 "norocoase"? (parca nu erau mentionate exact in comunicat

here we go again in ce priveste confuzia generala. astept cu nerabdare metodologia, presimt ca o sa ma distrez (not!)

bafta, deci! si spor la invatat

Slowly getting less stupid 

- Riley
- elder
http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... itare----/
"Centrele care vor organiza rezidenţiat în 2010 nu au fost stabilite cu exactitate, însă, cel mai probabil, este vorba despre cele şase mari centre universitare din ţară: Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Iaşi şi Craiova. "
Si spor la invatat tuturor!

"Centrele care vor organiza rezidenţiat în 2010 nu au fost stabilite cu exactitate, însă, cel mai probabil, este vorba despre cele şase mari centre universitare din ţară: Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Iaşi şi Craiova. "
Si spor la invatat tuturor!

- b3
- elite
Probabil ca cele 6 centre vor fi cele cu facultati "traditionale", existente inainte de '89. Eu raman la parerea ca nu au cum/nu vor sa blocheze transferurile aiurea si ca va fi o mare bataie de joc toata schimbarea asta. Dar sa nu ne opunem progresului...
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara
- Riley
- elder
anncush wrote:
here we go again in ce priveste confuzia generala. astept cu nerabdare metodologia, presimt ca o sa ma distrez (not!)
Cred ca mai avem ceva de asteptat

Later edit: de aocrd cu b3. Nici eu nu ii vad rostul.
- b3
- elite
De descentralizare s-a zvonit si anul trecut, dar foarte putin. Atata timp cat cei de anul 5 continua sa stea linistiti sau ocazional sa se mai enerveze ca cei de anul 6 se agita doar pentru rezidentiatul lor, nu va fi niciodata clar cu 12 luni inainte cum se desfasoara rezi.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
- Riley
- elder
Nu cred ca daca ar fi fost mult mai agitati s-ar fi stiut cu 12 luni dinainte ceva. Dar ar trebui incercat nu? Desi li s-ar raspunde ca "ce, nu stim nici pentru 2010 dar pentru 2011?????"
- b3
- elite
avand in vedere ca sunt vreo 2000 de oameni care dau anual rezi, as zice ca s-ar putea organiza doua grupulete, unii care sa toace marunt pentru 2010, si unii care sa toace marunt pentru 2011.. mai ales ca cei care dau in 2011 chiar n-au nici o grija acum, daca ar fi sa zicem ca cei care dau in 2010 sunt stresati si nu vor sa "piarda timpul". Mai ales ca se poate folosi situatia de acum, "vrem sa stim ceva sigur pt 2011 de acum, pt ca la 8 luni distanta de rezi 2010 nu este nimic sigur si apar diverse bombe".
- anncush
- senior
b3 wrote:De descentralizare s-a zvonit si anul trecut, dar foarte putin. Atata timp cat cei de anul 5 continua sa stea linistiti sau ocazional sa se mai enerveze ca cei de anul 6 se agita doar pentru rezidentiatul lor, nu va fi niciodata clar cu 12 luni inainte cum se desfasoara rezi.
Nu stiu in ce masura conteaza cu adevarat doleantele studentilor (sau in fine, ma amagesc ca nu stiu)... Ideea e ca si la discutia de vineri (presupun ca e aceeasi discutie la care face referire si comunicatul MS - poate gresesc) FASMR-ul am inteles ca ar fi mentionat faptul ca studentii nu doresc descentralizare si mai mult, chiar trageau sperante ca ar mai exista loc de discutii (asta am dedus eu din informatiile primite), insa vezi concluziile discrepante aparute azi, in mod oficial, pe site-ul MS. Cu alte cuvinte, nu stiu in ce masura/cum exact ar trebui studentii (de anul 5 sau 6) sa se implice astfel incat sa fie eficienti in impunerea punctului de vedere... parghii reale eu una nu prea vad din pacate. si, da, sa nu uitam ca studentul este ultima veriga a lantului trofic in sistemul sanitar.

- Riley
- elder
De acord cu Anncush. Si eu am inteles aceleasi semnale, ca doar rectorii si-ar fi dorit descentralizarea, reprezentantii studentilor nu au fost de acord. In comunicatul FASMR reiesea ca se va discuta ulterior acest aspect. Astea toate sambata. Luni, imediat dupa weekend apare comunicatul de presa. E clar ca a fost "premeditata" situatia, consultarile cred ca au avut loc de dragul dmocratiei in conditiile astea. Daca ar fi avut cu ce sa schimbe bibliografia sunt sigur ca ar fi schimbat-o.
Oricum este o idee sa se stie ceva penru 2011 cat de curand avand in vedere ca din nou se vehiculeaza ideea manualului unic, amanat pentru generatiile urmatoare.....
Oricum este o idee sa se stie ceva penru 2011 cat de curand avand in vedere ca din nou se vehiculeaza ideea manualului unic, amanat pentru generatiile urmatoare.....
- b3
- elite
proteste si petitii, of course 
nu, pe bune acum, cat de marfa ar fi un protest al medicinistilor, cu sloganuri de genul "vrem sa invatam", "vrem sa stam in tara, nu ne goniti", "tara are nevoie de noi", "germania, franta, anglia ne vor, romania nu?" ?
asta e din pacate singura parghie. Ar mai fi varianta sa corectati tematica (paginile), sa propuneti aceleasi teme din tematica, dar din alte carti, mai noi/mai bune, romanesti sau traduse (chiar daca asta ar insemna "spondiloza anchilozanta din esentialul de reumatologie al lui ionescu", "apendicita acuta din tratatul de chirurgie a lui popescu", "hipertensiunea din manualul merck
etc..), sa luati metodologia din 2009 si sa modificati/adaugati ce vreti voi si sa le dati ministrului. Ar fi macar un punct de plecare, daca vrea sa faca ceva bun, si infinit mai bun decat ce fac pe genunchi in fiecare an cei care sunt platiti pt asta.

nu, pe bune acum, cat de marfa ar fi un protest al medicinistilor, cu sloganuri de genul "vrem sa invatam", "vrem sa stam in tara, nu ne goniti", "tara are nevoie de noi", "germania, franta, anglia ne vor, romania nu?" ?

asta e din pacate singura parghie. Ar mai fi varianta sa corectati tematica (paginile), sa propuneti aceleasi teme din tematica, dar din alte carti, mai noi/mai bune, romanesti sau traduse (chiar daca asta ar insemna "spondiloza anchilozanta din esentialul de reumatologie al lui ionescu", "apendicita acuta din tratatul de chirurgie a lui popescu", "hipertensiunea din manualul merck

-
- senior
Si eu care speram ca Rezi se va da in Arad, Brasov, Constanta, Oradea, Galati, si Sibiu! 

Your "best"? Losers always whine about their best. Winners go home and fuck the prom queen.
- ildottore
- senior
deci din cate inteleg, aceeasi materie, aceleasi intrebari, concurenta variabila functie de regiunea dorita. pe bucale o sa fie bataie.
i ain't no rocket scientist, but i could say you are fooooocked!
Sorry guys, dar cand invatati nu uitati, cel mai bun, castiga!
Multa bafta
Multa bafta

I don't need your attitude... I've got my own..
- 187.92a
- addicted
ei, ar fi realmente stupid, deoarece mesajul nu s-ar corela cu fondul problemei. de-asta nu pot invata romanii, ca nu e spondilita din iliescu-brezesti? nu se sustine, ar fi niste mesaje-minciuna. ar da bine la presa, desigur, dar tot niste minciuni ar fi. eu zic ca este de retinut ca vor fi locuri pentru toti, asa am citit. deci cam cel mai usor an din istorie, sunt tinuti toti medicii pe salariu. cu sau fara o anumita bibliografie, tot este deosebit de usor.
Last edited by 187.92a on Mon Feb 15, 2010 10:12 pm, edited 1 time in total.
- Riley
- elder
ildottore wrote:deci din cate inteleg, aceeasi materie, aceleasi intrebari, concurenta variabila functie de regiunea dorita. pe bucale o sa fie bataie.
Multa bafta
Depinde foarte mult cum o sa fie repartizate locurile/posturile fiecarui centru universitar. In mod logic ar trebui in functie de numarul de absolventi din fiecare centru (sau in total centre arondate centrului mai mare). Ramane de vazut dar nici mie nu prea imi place cum suna

- ildottore
- senior
Riley wrote:ildottore wrote:deci din cate inteleg, aceeasi materie, aceleasi intrebari, concurenta variabila functie de regiunea dorita. pe bucale o sa fie bataie.
Multa bafta
Depinde foarte mult cum o sa fie repartizate locurile/posturile fiecarui centru universitar. In mod logic ar trebui in functie de numarul de absolventi din fiecare centru (sau in total centre arondate centrului mai mare). Ramane de vazut dar nici mie nu prea imi place cum suna- cel putin pana nu vad o metodologie ceva. Ca de dat cu presupusul putem sa tot dam.
indiferent de cum va fi the best of the best va alege primu ce va vrea muschiu lui.... in limita locurilor disponibile. eu ma bucur ca am scapat. si va tin pumnii.
- Riley
- elder
ildottore wrote:Riley wrote:ildottore wrote:deci din cate inteleg, aceeasi materie, aceleasi intrebari, concurenta variabila functie de regiunea dorita. pe bucale o sa fie bataie.
Multa bafta
Depinde foarte mult cum o sa fie repartizate locurile/posturile fiecarui centru universitar. In mod logic ar trebui in functie de numarul de absolventi din fiecare centru (sau in total centre arondate centrului mai mare). Ramane de vazut dar nici mie nu prea imi place cum suna- cel putin pana nu vad o metodologie ceva. Ca de dat cu presupusul putem sa tot dam.
indiferent de cum va fi the best of the best va alege primu ce va vrea muschiu lui.... in limita locurilor disponibile.
asta nu era valabil si pana acum?
- ildottore
- senior
ba da, cum sa nu?
mie mi-a tremurat c... la repartitie, caci nota nu a fost pe masura, si am prins ce am vrut dupa ce m-am facut cand galben, cand albastreu cand rosu. norocu meu ca aia de au ales inainte nu au fost atenti si au omis un loc. pe care l-am luat eu.
dar am am avut o colega care s-a clasat pe 54/4000... si ea a venit la repartitie fara stres, fara hartii sau locuri, fara pixuri cu care sa bifeze. pur si simplu s-a dus dupa o juma de ora si si-a luat specialitatea dorita .. hence ---> ce spuneam THE WINNER TAKES IT ALL.
Aveti bilbliografia... asa ca oricum se va da examenul si oriunde nu va mai ramane decat un singur lucru... sa urmati sfatul lu tata lenin... invatati, invatati, invatati!
Again multa bafta, sa nu treceti ca si mine prin stari de galben, rosu , albastru etc...
mie mi-a tremurat c... la repartitie, caci nota nu a fost pe masura, si am prins ce am vrut dupa ce m-am facut cand galben, cand albastreu cand rosu. norocu meu ca aia de au ales inainte nu au fost atenti si au omis un loc. pe care l-am luat eu.
dar am am avut o colega care s-a clasat pe 54/4000... si ea a venit la repartitie fara stres, fara hartii sau locuri, fara pixuri cu care sa bifeze. pur si simplu s-a dus dupa o juma de ora si si-a luat specialitatea dorita .. hence ---> ce spuneam THE WINNER TAKES IT ALL.
Aveti bilbliografia... asa ca oricum se va da examenul si oriunde nu va mai ramane decat un singur lucru... sa urmati sfatul lu tata lenin... invatati, invatati, invatati!
Again multa bafta, sa nu treceti ca si mine prin stari de galben, rosu , albastru etc...
- Riley
- elder
Asa sa fie, multumim frumos! E bine sa evitam coloratiile tegumentare extreme oricum 

-
- junior
deci din cate inteleg, aceeasi materie, aceleasi intrebari, concurenta variabila functie de regiunea dorita. pe bucale o sa fie bataie.
pai si daca eu cu nota mea nu mai prind ce m doresc pe timisoara, dar as avea sanse pe bucuresti, nu pot sa imi aleg la bucuresti?ma conditioneaza faptul ca am sustinut examenul la timisoara sa imi aleg loc numai acolo?
ca nu prea imi este clara treaba..
pai si daca eu cu nota mea nu mai prind ce m doresc pe timisoara, dar as avea sanse pe bucuresti, nu pot sa imi aleg la bucuresti?ma conditioneaza faptul ca am sustinut examenul la timisoara sa imi aleg loc numai acolo?
ca nu prea imi este clara treaba..

It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated.
- Iepurita
- elite
Exact , dai examenul in centrul in care doresti sa faci rezidentiatul. daca pe TM se iau toate locurile la gastro si tu asta vrei , nu iti vei putea alege in alt oras.
obstetrix wrote:in anul I nu poti face cezariana mana 1, sunt multe care trebuie sa le stii:tipuri de incizii, cum sa tii pensele, cum sa le desfaci, sa iti folosesti ambele maini in orice mom, sa stii nodurile in orice conditii, ce sa ceri de la instrumentara
-
- junior
Ioio wrote:Exact , dai examenul in centrul in care doresti sa faci rezidentiatul. daca pe TM se iau toate locurile la gastro si tu asta vrei , nu iti vei putea alege in alt oras.
interesant, stimuleaza spiritul competitiv, dar pe de alta parte

- dr_h
- senior
pana la noi noutati spor la invatat! 

- dr_h
- senior
deocamdata e un comunicat ce ne lasa in ceata si care se poate interpreta.
spre exemplu "tinerii absolvenţi de medicină se vor putea prezenta pentru susţinerea concursului în acel centru căruia îi este arondat judeţul unde îşi doresc un loc de muncă" - se poate intelege ca sustii examenul in centrul in care este arondat locul de munca ce poate fi loc- asadar faci rezidentiatul in centrul respectiv, sau post in judetele arondate, dar pregatirea o faci in ce centru vrei...
spre exemplu "tinerii absolvenţi de medicină se vor putea prezenta pentru susţinerea concursului în acel centru căruia îi este arondat judeţul unde îşi doresc un loc de muncă" - se poate intelege ca sustii examenul in centrul in care este arondat locul de munca ce poate fi loc- asadar faci rezidentiatul in centrul respectiv, sau post in judetele arondate, dar pregatirea o faci in ce centru vrei...
- Iepurita
- elite
Mda , la fel de ambiguu. Am un amic spre exemplu care dupa terminarea rezidentiatului si-a gasit post doar in Radauti. Asta inseamna ca daca eu stau in TM sa lucrez dar nu gasesc nimic aici ...frec menta sau ma apuc de economie?
Daca cineva vrea plastica si in orasul lui nu e nici un loc ce face?
Cam aiurea...
Daca cineva vrea plastica si in orasul lui nu e nici un loc ce face?
Cam aiurea...
obstetrix wrote:in anul I nu poti face cezariana mana 1, sunt multe care trebuie sa le stii:tipuri de incizii, cum sa tii pensele, cum sa le desfaci, sa iti folosesti ambele maini in orice mom, sa stii nodurile in orice conditii, ce sa ceri de la instrumentara
- Riley
- elder
Probabil ca prin loc de munca se refera unde faci rezidentiatul, nu se refera la perioada dupa rezidentiat asta daca nu e vorba de posturi (acolo e alta discutie si se "transeaza" problema inca de la repartitie). Eu cred ca e vorba de centrul universitar unde vei lucra ca rezident-in felul acesta limiteaza transferurile. Pana nu exista o metodologie clara se pot face o multime de speculatii.
- maalex
- junior
Comunicatul de presa nu vb decat de sustinerea examenului in sine ca va fi descentralizat. Asa au zis si cei de la FASMR ca examenul e descentralizat, teleconferinta va fi insa tot la gramada.
Cat priveste schimbarea bibliografiei nu cred ca se va intampla prea curand. Cel putin nu atata timp cat exista oameni care se exprima astfel: " eu am invatat deja x pagini din materie, m am apucat din anul 3 (bine exagerez, dar doar putin) si nu mai vreau sa se schimbe nimic. REFUZ" A se vedea grupul fasmr pt citatul exact.
Cat priveste schimbarea bibliografiei nu cred ca se va intampla prea curand. Cel putin nu atata timp cat exista oameni care se exprima astfel: " eu am invatat deja x pagini din materie, m am apucat din anul 3 (bine exagerez, dar doar putin) si nu mai vreau sa se schimbe nimic. REFUZ" A se vedea grupul fasmr pt citatul exact.
- maalex
- junior
Sau "nu avem dom'le carti in romana (desi s ar gasi daca am avea putina bunavointa), in engleza nu se poate....asta e, ramane tot asta". Aaa si mai e si fata noastra morgana...manualul national de rezidentiat. Pe principiul de ce sa mai cautam carti deja existente si deja in romana cand putem astepta la nesfarsit MANUALUL... pe care nici copiii nostri nu cred ca il vor vedea avand in vedere procedura ce trebuie urmata pt realizarea lui.
Banuiesc ca intotdeauna calea cea mai usoara va fi aleasa, dar asta nu inseamna ca e si cea mai buna, din pacate.
Banuiesc ca intotdeauna calea cea mai usoara va fi aleasa, dar asta nu inseamna ca e si cea mai buna, din pacate.
- anncush
- senior
maalex wrote:Comunicatul de presa nu vb decat de sustinerea examenului in sine ca va fi descentralizat. Asa au zis si cei de la FASMR ca examenul e descentralizat, teleconferinta va fi insa tot la gramada.
Eu inteleg cu totul altceva din comunicatul MS:
Conform discuţiilor, fiecărui centru universitar îi vor aparţine mai multe judeţe, iar tinerii absolvenţi de medicină se vor putea prezenta pentru susţinerea concursului în acel centru căruia îi este arondat judeţul unde îşi doresc un loc de muncă”
...adica examen cu subiecte nationale dar rezultate regionale, altfel nu-si avea rostul exprimarea " unde isi doresc loc de munca" putand spune, de exemplu, "in centrul unde au absolvit" , sau cel mai apropiat centru etc daca se dorea doar ... hmm... decongestionarea bucurestiului in zi de examen. parerea mea

In fine, sa apara si o metodologie ca sa avem ceva concret pe marginea caruia sa ne dam cu parerea, ca momentan s-a cam spus tot ce era de spus, restul e can-can...
Bafta!

- maalex
- junior
maalex wrote: Asa au zis si cei de la FASMR ca examenul e descentralizat, teleconferinta va fi insa tot la gramada.
My mistake...inseamna ca pt asta militeaza ei, sper sa si reuseasca.
- Riley
- elder
Da, la discutiile de vineri dintre ei si reprezentantii ministerului s-a adus vorba de acest aspect dar la ora aia parea ca nu era nimic sigur. Ieri a aparut comunicatul de presa pe care il stim cu totii. Studentii nu sunt pentru descentralizare (cel putin nu sub forma asta).
- b3
- elite
Acuma nu trebuie luat nici comunicatul de presa ca litera de lege. Sa nu uitam ca Bazac anunta tot prin comunicat de presa ca rezidentiatul 2010 va fi cu interviu si sinteza, ca baga coplata de la 1 iulie, apoi 1 septembrie 2009...
- anncush
- senior
Medicinistii se opun regionalizarii rezidentiatului
Reprezentantii studentilor la medicina sunt nemultumiti de anuntul Ministerului Sanatatii de a organiza examenul de rezidentiat la nivel regional. Ei sustin ca au explicat clar ministrului Attila Cseke faptul ca nu sunt de acord cu aceasta organizare in cadrul intalnirii de vineri (12 februarie 2010 n.red.), la care au participat si reprezentantii Universitatilor de Medicina si Farmacie din tara.
"Nici eu si nici colegii mei nu suntem de acord cu aceasta procedura. La intalnire am incercat sa le explicam faptul ca regionalizarea dezavantajeaza centrele cele mai mari unde concurenta si nivelul studentilor sunt semnificativ mai mari. Din pacate, observ ca nu s-a tinut cont de propunerile noastre", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, Anca Chelariu-Raicu, presedinte Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB).
Organizarea examenului de rezidentiat la nivel regional apare in urma problemelor si neintelegerilor iscate in urma repartitiilor si a transferurilor rezidentilor in alte centre universitare. In plus, rectorii au mai invocat si argumente precum costurile reduse in ceea ce priveste organizarea examenului sau desfiintarea institutiei care se ocupa pana acum de organizarea concursului (Centrul de Perfectionare in Domeniul Sanitar, n. red.).
Repartitia locurilor - principala nemultumire
"Problema cea mai mare pe care o vad eu cu acest sistem este, pe de o parte, ca nu cred ca va rezolva problema transferurilor si ca ne obliga sa sustinem rezidentiatul in centrul (regiunea) in care urmeaza sa ne alegem postul concurand doar cu persoanele din acea regiune. Deci, practic ar fi un examen unic cu subiecte nationale, dar cu rezultate regionale. De asemenea, intr-un astfel de sistem ar fi posibil ca cineva cu un punctaj mai mic sa nu poata alege o specialitate in Bucuresti de exemplu, dar cu acelasi punctaj sa fi putut opta pentru aceeasi specialitate in alt centru, dar acest lucru sa nu mai fie posibil daca s-ar implementa acest sistem", sustine George Gradinariu, noul presedinte al Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR).
Si presedintele Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania (SSCR), filiala Craiova, Mihai Ciorbagiu considera ca decizia ministerului ingradeste drepturile medicinistilor.
"Nu vad rostul implementarii unei proceduri la care se renuntase din cauza coruptiei. Cu toate acestea, aceasta nu e cea mai mare problema, ci repartitia locurilor la nivel regional. Aici ar trebui sa se implementeze un sistem bazat pe optiuni, cum este in cazul examenului de capacitate", precizeaza presedintele SSCR Craiova.
Scrisoare deschisa catre MS
Chiar daca ministrul Attila Cseke nu a tinut cont de parerile medicinistilor, acestia nu se lasa batuti. Ei resping atat organizarea rezidentiatului in cele sase centre universitare anuntate de MS, cat si repartitia locurilor la nivel regional.
"Urmeaza sa inaintam la minister o scrisoare deschisa in care sa expunem mai pe larg dezavantajele regionalizarii. Cel mai probabil vom trimite aceasta scrisoare la sfarsitul acestei saptamanii sau la inceputul saptamanii viitoare", explica Anca Chelariu-Raicu.
O varianta pe care medicinistii ar accepta-o, in ultima instanta, ar fi implementarea unui sistem in care examenul sa aiba loc regional, dar repartitia sa se faca in baza rezultatelor nationale dupa exprimarea optiunii individuale a fiecarui student.
"De exemplu, eu vreau specialitatea X in centrul Y - prima optiune; apoi vreau specialitatea Z in centrul T - a doua optiune si asa mai departe. Si candidatul sa fie plasat acolo unde ii va permite punctajul obtinut dupa realizarea clasamentului national", explica George Gradinariu.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa:PaginaMedicala.ro

- Riley
- elder

Inceputul unor vesti bune. E bine ca exista reactii rapide din partea mai multor organizatii si ca toti avem acelasi punct de vedere. Acum e de vazut daca cineva o sa aiba in vedere aceste demersuri.
- optimus
- senior
Si daca nu prinzi specialitatea x in centrul Y ,z in centrul t ce te faci??? 

REST IN PEACE!