Postby Doddy » Mon Aug 11, 2014 2:10 am
Dragilor, am si eu o nelamurire pe care mi-ar placea sa o discutam... e tarziu, sunt obosit, descumpanit si ma apuca filozofelile...
Voi de cate ori ati citit materia pentru rezi? Si mai precis, mai en detail, ce intelegeti voi prin acest "citit"? Toata lumea zice ca a cititi de 1-2-2356 ori materia, din anii trecut ca cineva a citit de 2 ori si a luat 850, altcineva de 9 ori si a luat 580 etc. Eu am observat ca ar putea exista 3 elemente ale acestui "citit", care ar merge combinate, si pe care eu le folosesc, dar incomplet.
Cititul "ca pe ziar/closet" mi se pare cititul efectiv... fara a insista pe ce nu intelegi, fara nimic, doar citit. Am "citit" asa materia o data pentru simulari si nu am ramas cu nimic. De fapt, mi-au ramas in cap anumite lucruri, dar avand in vederea complexitatea si detaliul care se cer la rezi, nu ajuta la nimic. Mai mult, sunt convins ca daca as mai citi de 10 ori in acest ritm, ar fi tot degeaba. In ritmul asta, cartea de rezi ar putea fi citita in o saptamana.
Parcursul materiei: e cititul serios, cu insistat pe unele detalii, inteles, facut unele scheme, subliniat, chestii de-astea, dar fara insistat prea mult (ceva gen "am citit, stiu despre ce e vorba, trec mai departe... nu stiu, ma documentez / imi explic / incerc sa memorez mai usor" ) . Merg facute asa 25-30 de pagini pe zi, eventual in zilele mai bune mai mult, in zilele mai proaste mai putin, dar ca medie se poate parcurge cartea in 3 saptamani.
Invatatul materiei: asta e o treaba serioasa, cu insistat pe fiecare pagina, pe fiecare chichineata, oricat de simpla / grea / insignifianta ar parea, cu scheme, cu repetat, cu "stat pe pagina", unde mai mult de 15 pagini pe zi nu prea vad sa se poata face ok. Aici sunt nervii cei mai mari, mai ales cand vezi ca unele chestii seamana foarte mult de la un capitol la altul, dar intr-o parte difera un semn de gravitate sau o indicatie paraclinica, si tu stii ca ar putea fi, dar daca nu e trecut in ecn nu trebuie pus nici in grila, si nu mai stii care unde era etc.
Avand in vedere definitiile marca YoObositSiFrustratPentruCaECN, de cate ori ati citit materia, si in ce fel ati citit-o?
Eu am citit-o o data in varianta rapida, am parcurs apoi cam 60% din ea, si acum de cateva zile m-am apucat sa invat partea de licenta (acilea doare rau, ca e uimitor cum dupa cateva zile uit multe detalii de pe o pagina pe care am stat 1 ora si am mai si repetat-o a doua zi.
Ideala ar fi o combinare a celor trei, dar inca imi perfectionez distribuirea timpului...
Nu vad optiuni decat aceea de a spera,
Cand se inchid usile ca statia urmatoare e de partea mea