Schimbare specialitate rezidentiat 2011

next generation
anamaria.pricop
Posts: 2
Joined: Wed Jan 11, 2012 3:32 pm

Schimbare specialitate rezidentiat 2011

Postby anamaria.pricop » Wed Jan 11, 2012 3:50 pm

Salut. Am dat examenul de rezidentiat in noiembrie 2011 si am ales radiologie si imagistica. Din cauza unor probleme medicale oftalmologice mi s-a spus de la Medicina Muncii si de la Oftalmologie la angajare sa schimb specialitatea.
De la Ministerul Sanatatii mi s-a spus ca de pe o specialitate paraclinica cum este radiologia pe una clinica nu se poate schimba indiferent de ce medie ai avea si de ce motiv ai avea.
Orice informatie este binevenita.
Mentionez ca am luat 852 la examenul de rezidentiat si prindeam orice specialitate in afara de Medicina Legala.
Va multumesc.

pinkobsession
senior
senior
Posts: 123
Joined: Fri Feb 05, 2010 6:32 pm

Re: Schimbare specialitate rezidentiat 2011

Postby pinkobsession » Wed Jan 11, 2012 5:44 pm

aia de la MS sa vina cu legea in mana, nu cu vorbe... daca asa scrie in regulamentul ala care permite schimbarea specialitatii ok, daca nu, poti sa ii dai in judecata si sa si castigi.
http://www.avocatulroman.ro/medic-rezid ... -16436.htm
in cazul din linkul de mai sus se specifica undeva (citeste tot si ai sa vezi)

Recurentul (MS in cazul asta) precizeaza ca starea de sanatate a intimatului-reclamant nu conduce la indeplinirea conditiilor minime in specializarea ceruta;
conditiile minime cerute de lege ar fi fost indeplinite numai in conditiile in care la momentul concursului cele doua specialitati – medicina de familie si psihiatrie – ar fi facut parte din aceeasi grupa, ceea ce ar fi insemnat ca pentru ambele specialitati sa se publice aceeasi bibliografie si tematica de concurs. In realitate, specialitatea Psihiatrie s-a regasit, conform publicatiei de concurs din ziarul Viata Medicala nr.39 din 27.09.2002 in Grupa Specialitatilor Medicale, iar specialitatea Medicina de Familie, pentru care a concurat intimatul-reclamant, s-a regasit in Grupa Medicina de Familie.
.........
Recursul este nefondat.

Potrivit art.10 alin. (2) din H.G. nr.899/2002 privind organizarea invatamantului postuniversitar medical si farmaceutic uman „Schimbarea specialitatii in care a fost admis rezidentul este posibila printr-un nou concurs de rezidentiat. In cazuri justificate schimbarea se poate face numai prin ordin al ministrului sanatatii si familiei, daca solicitatul indeplineste conditiile minime la specializarea ceruta”.

Astfel, in conditiile in care textul actului normativ nu precizeaza ce se intelege prin „cazuri justificate”, in mod corect instanta de fond a apreciat ca starea de sanatate a reclamantului constituie un caz justificat, avand in vedere actele medicale depuse, precum si practica Ministerului Sanatatii exemplificata cu Ordinul nr.739 din 6.08.2003 prin care specialitatea unui medic rezident a fost schimbata pe baza declaratiei acestuia, ca nu are aptitudini pentru specialitatea respectiva si nu se poate adapta mediului de lucru.

In ceea ce priveste motivul de recurs referitor la faptul ca specialitatea pentru care opteaza reclamantul nu face parte din aceeasi grupa de specialitati, cu Medicina de Familie, acest motiv este, de asemenea, neintemeiat, deoarece actul normativ citat nu prevede o astfel de conditie, ci doar ca solicitantul sa indeplineasca „conditiile minime la specializarea ceruta”; in speta, instanta de fond a considerat in mod corect ca aceasta cerinta a textului este indeplinita, deoarece la examenul de rezidentiat reclamantul a obtinut un punctaj superior celui minim obtinut la specialitatea psihiatrie, iar practica Ministerului Sanatatii evidentiata prin Ordinele 723 si 777/2003 (dovedita in cauza) este in sensul de a se aproba schimbarea specialitatii medicina de familie cu specialitati din alta grupa, respectiv cu nefrologia sau cardiologia, astfel ca refuzul pentru acest motiv ar fi insemnat un tratament discriminatoriu.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Re: Schimbare specialitate rezidentiat 2011

Postby 187.92a » Wed Jan 11, 2012 8:50 pm

de retinut "specialitatea unui medic rezident a fost schimbata pe baza declaratiei acestuia, ca nu are aptitudini pentru specialitatea respectiva si nu se poate adapta mediului de lucru."

anamaria.pricop
Posts: 2
Joined: Wed Jan 11, 2012 3:32 pm

Re: Schimbare specialitate rezidentiat 2011

Postby anamaria.pricop » Thu Jan 12, 2012 9:41 pm

ok interesant...dar ceva mai actual nimic ?

MedRx
senior
senior
Posts: 330
Joined: Wed Dec 01, 2010 12:49 pm

Re: Schimbare specialitate rezidentiat 2011

Postby MedRx » Thu Jan 12, 2012 11:16 pm

anamaria.pricop wrote:. Din cauza unor probleme medicale oftalmologice mi s-a spus de la Medicina Muncii si de la Oftalmologie la angajare sa schimb specialitatea.

Va multumesc.

Am un coleg care i lipseste o jum din ochiul stg si nu i recomandat nimeni sa schimbe specialiatea ,care din intamplare tot RIM se numeste!
Dar pana in luna lui Mai 2010 au renuntat la RIM in jur de 5 colegi dintr un motiv ft simplu:nu intelegeau absolut nimic.Radiologia e 'balerina cu talent',daca nu stii tot ce zboara in medicina e ft greu sa intelgi pe ce lume traiesti!


Return to “Rezidentiat 2011”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests