Referitor la limba... polona este mult mai grea si decat germana. Am un parinte de origine poloneza si am invatat limba de mic. Acum sunt student in anul 6 la Cluj si planuiesc si eu sa plec din tara pentru ca altfel nu aveam ce cauta pe acest forum

.
Salariul de inceput variaza intre 1800 si 2200 de zloti; rata de schimb este cam 1:1 cu RON. Salariul mediu pe economie in Polonia este cam 3400 zloti. Alimentele sunt ceva mai ieftine in Polonia decat la noi, nu stiu pretul chiriilor sau alte detalii despre sistemul medical, cert este ca si la ei sunt probleme.
Revenind la limba... O problema este ca ei nu folosesc terminologia latina in clinici, ei avand propria terminologie medicala pe care o folosesc in mod curent. Limba contine 7 (sapte) cazuri ale substantivului, fata de germana care are "doar" 4. Gramatica si ortografia sunt foarte dificile, exista multe grupuri de litere care se citesc intr-un anumit mod. Nu vreau sa te descurajez, dar trebuie sa stii ce te asteapta.
Transportul de preferat prin Polonia este trenul. Au foarte putini km de autostrada, relativ la suprafata si numar de masini. Soselele nationale sunt in mare parte de buna calitate si foarte bine marcate si indicate, dar viteza medie nu depaseste 50 km/h din cauza aglomeratiei si limitarilor de viteza.
Dintre orase, iti pot recomanda Varsovia (Warszawa), Poznan, Wroclaw, Cracovia (Krakow), Gdansk (la Marea Baltica).
Oamenii sunt de obicei primitori si ospitalieri, dar trebuie sa ai grija sa nu ii calci pe bataturi. Polonia este tara majoritar catolica si vei gasi oameni care sunt pur si simplu spalati pe creier cu religia, asa ca "tread carefully". De asemenea, ar prinde bine sa stii un pic din istoria neamului si tarii, pentru a vedea care sunt punctele sensibile. Ca si romanii, polonezii se rup greu de trecut si mai mereu se raporteaza la trecut in raport cu alte nationalitati, obicei foarte prost pentru ca Polonia nu mai are de mult statutul din sec 15-16 cand era cel mai mare stat din Europa. Rusii sunt prost vazuti de populatia mai putin educata, mai ales din motive istorice. Si nemtii sunt tratati mai rece, tot din motive istorice, dar dupa 1989, dupa caderea comunismului, foarte multi polonezi au emigrat in Germania in cautarea unei vieti mai bune.
Despre Romania, in general, polonezii sunt prost informati. Exista inca stereotipul saraciei si tiganilor. Multi habar nu au ca suntem in UE de aproape 4 ani. Tinerii cunosc in general engleza si/sau germana. Adultii si varstnicii cunosc mai degraba rusa si germana.
Ultima oara am fost in Polonia in august, deci informatiile sunt actuale. Cam atat din partea mea, restul pe Wikipedia

)