Germania - rezidențiatul

vmc
elite
elite

Re: Germania - rezidențiatul

Postby vmc » Mon Mar 21, 2011 11:09 pm

in sfarsit am primit anul asta dreptul la privata, e un proces destul de greoi, dureaza pana te accepta, pana fac formalitatile, eu sper ca din mai voi fi privata. diferenta in cazul meu e de vreo 150 E/luna in minus
nicht wahr?

ciresar1988
elder
elder

Postby ciresar1988 » Mon Mar 21, 2011 11:21 pm

Mie mi-au dat drept la asigurare privata dupa doar un an de munca in DE (ma rog, cred ca a contat ca am echivalat 5 ani din Ro). Ma mai gandesc insa, ca odata trecut la privat nu mai ai voie inapoi la stat.
Cu prostul nescolarizat
Te lupti putin si ai scapat.
Dar duci o lupta colosala,
Cu prostul care are scoala!
(user neserios)

vmc
elite
elite

Postby vmc » Mon Mar 21, 2011 11:31 pm

nicht wahr?

ciresar1988
elder
elder

Postby ciresar1988 » Mon Mar 21, 2011 11:39 pm

5 ani si 4 luni, de dragul informatiilor riguroase. Recunoscuti ca vechime si platiti ca atare, eu avand acum salariul in stufa maxima pt un rezident. Cu 4 garzi pe luna ( mor de lene sa fac mai mult), iau net cam 3200 - 3300.

Evident, nu stiu pe ce criterii se accepta asigurare privata, de vechime sau de venit. Am presupus numai ca ar putea conta si asta.
Cu prostul nescolarizat
(user neserios)

vmc
elite
elite

Postby vmc » Tue Mar 22, 2011 12:04 am

tocmai am postat link de dragul informatiilor riguroase si neinducerii in eroare.
nicht wahr?

manolo
elder
elder

Postby manolo » Tue Mar 22, 2011 8:13 am

eu n-am nici un an de vechime aici si deja a trebuit sa decid daca vreau privat sau raman la AOK neprivat. deocamdata raman neprivat.
Cum nu vii tu, Tepes Doamne, ca punand mana pe ei
Sa-i imparti in doua cete: in smintiti si in misei.
Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni.

ciresar1988
elder
elder

Postby ciresar1988 » Tue Mar 22, 2011 11:17 am

Si eu tot la AOK sunt. Nu am inteles pe ce criterii mi s-a oferit posibilitatea de privat, de aceea am explicat ce vechime, ce stufa si ce venit am, ca poate va prindeti voi. Vmc a inteles ca e un concurs de " a lu' nashu e mai groasa" , dar asta intelege ea mereu cand se ajunge la discutii despre finante, ne-am obisnuit.
Cu prostul nescolarizat
(user neserios)

dr_coimu
senior
senior

Postby dr_coimu » Tue Mar 22, 2011 12:48 pm

In concluzie, e mai avantajos cu privat sau nu? Ce se intampla daca folosesti asigurarea ? Iti creste in cazul celei private sau nu?
Ca daca te duci sa ti faci o plomba si anu urmator platesti mai mult la asigurare nu mai e nici o smecherie.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Tue Mar 22, 2011 1:01 pm

eu cred ca e mai avantajos la privat, cel putin colegii mei m-au sfatuit sa trec rapid la privat, pentru ca: primesti programari instantaneu, te trateaza chefarzt-ul, ai conditii mai bune daca esti internat, platesti mai putin acum la asigurare, etc.
nicht wahr?

Doftoroiu`
senior
senior

Postby Doftoroiu` » Tue Mar 22, 2011 1:10 pm

Cu asigurarea neprivata e mai bine, daca ai sot/sotie care nu munceste, sau copii, precum si daca esti trecut de prima tineretze, pentru ca suma de plata lunara la asigurarile private creste cu varsta, la 30 de ani platesti mai putin ca la asigurarile neprivate, dar la 50 de ani platesti mai mult, si, din cate vad, toti astia de pe forumul de Germania intentionam sa ne prinda pensia p-acilea :roll:

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Tue Mar 22, 2011 2:22 pm

in plus, nu mai poti sa scapi de ea. o data ce esti la privat nu te mai poti intoarce la stat. un alt aspect este, pentru copii platesti separat, daca sotul/sotia este somer nu il/o poti lua pe asigurarea ta. acum pare avantajos, dar peste cativa ani daca ai 2-3 copii e naspa. am coleg care are vreo 50 de ani, sotia nu lucreaza de ceva vreme si are si 3 fete care sunt la scoala inca. ii vine asigurarea pt toti cam 900-1000 lunar.

manolo
elder
elder

Postby manolo » Tue Mar 22, 2011 2:47 pm

mai e un aspect: ca medici, daca boala poate fi tratata in spitalul in care activam, avem automat avantaje: cunoastem deja sefii de clinici (poate intr-un spital mai mare e mai greu), se stie ca suntem medici in acel spital, se vorbeste altfel cu medicul de sectie si primarul etc.

am un coleg de clinica, ce a fost vineri operat ptr apendice deja cu abces (a evitat sa spuna ca are dureri etc). desi nu e privat, a fost operat de sef (tocmai pentru ca e coleg), camera de 2 paturi in care sta singur si tot restul.

inteleg importanta daca am fi tratati in alt spital, dar cred ca si acolo ar conta faptul ca suntem medici. vad cum sunt tratati pacientii care sunt cadre medicale, indiferent de tipul asigurarii.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Tue Mar 22, 2011 6:44 pm

eu ma asigur privat pentru cand o sa fiu batrana si bolnava, acum pot sa-mi iau o aspirina din spital. intr-adevar pentru cei cu familie e mai complicat. fiecare decide cum crede ca e mai avantajos pentru sine, eu ma duc la privat.
nicht wahr?

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Tue Mar 22, 2011 6:47 pm

pai poate vei avea si tu familie vreodata. poate partenerul nu va putea lucra sau vei avea 10 copii :))

vmc
elite
elite

Postby vmc » Tue Mar 22, 2011 6:51 pm

el e la privat (si daca nu va putea lucra sa-i fie de bine), 10 copii nu mai vreau, deci caz rezolvat :wink:

apropos, de vreo luna am vrut sa fac un termin la dentist. el pentru un control de rutina a primit a doua zi, eu pentru problema acuta dupa exact 9 zile. atunci stateam in cumpana daca sa fac privata sau sa raman la AOK
nicht wahr?

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Tue Mar 22, 2011 7:32 pm

pai tot e bine...eu am capatat o programare in 3 sapt. iar la oftalmolog in...6 luni

Doll
elder
elder

Postby Doll » Wed Mar 23, 2011 9:00 am

Singura conditie pentru a putea trece la privat e sa realizezi un venit anual peste 50 000 euro. In mod normal angajatorul, in momentul in care ai atins acest venit anual trebuie sa informeze AOK. AOK iti trimite un formular in care esti intrebat daca doresti sa fii in continuare "freiwillig" asigurat la ei sau nu.
In cazul meu a fost altfel. M-am sesizat eu inaintea angajatorului ca am peste 50 000 anual si am solicitat o dovada in sensul asta. Cu dovada am mers la AOK si am solicitat renuntarea la statutul de asigurat. Cei de la AOK au insistat ca intai trebuie sa fiu "freiwillig" asigurata la ei si abia apoi pot renunta la asigurare. Acum astept sa-mi vina confirmarea ca sunt de buna voie asigurata la AOK ca sa am dreptul sa renunt.
Si ai voie sa treci oricand inapoi la asigurarea de stat. De fapt asigurarile private te zboara automat in momentul in care nu mai realizezi 50 000 euro venit anual. De ex daca iei concediu pt ca esti insarcinata, crestere copil etc.
In cazul meu AOK costa ceva peste 600 euro pe luna din care jumatate sunt platit de angajator iar cealalta jumatate de mine. De la INTER am primit o oferta de 440 euro pe luna. La fel jumatate vor fi platiti de angajator jumatate de mine. Diferenta e cam de 100 euro pe luna si daca intr-un an nu folosesti asigurarea, in anul urmator ti se ramburseaza o parte din suma cotizata. Dupa primul an parca 1.5 cotizatii lunare.

In concluzie cu Asigurarile private economisesti bani dar nu prea iti permiti sa fii bolnav sau sa ai copii.

Doftoroiu`
senior
senior

Postby Doftoroiu` » Wed Mar 23, 2011 9:13 am

Eu sunt la HEK si pana acum am primit programari la RMN in aceeasi saptamana in care mi-a dat MF trimitere...iar la dentist la fel....o fi contat ca stomatologul era roman? :roll:

manolo
elder
elder

Postby manolo » Wed Mar 23, 2011 11:56 am

Doll wrote:Singura conditie pentru a putea trece la privat e sa realizezi un venit anual peste 50 000 euro. In mod normal angajatorul, in momentul in care ai atins acest venit anual trebuie sa informeze AOK. AOK iti trimite un formular in care esti intrebat daca doresti sa fii in continuare "freiwillig" asigurat la ei sau nu.
In cazul meu a fost altfel. M-am sesizat eu inaintea angajatorului ca am peste 50 000 anual si am solicitat o dovada in sensul asta. Cu dovada am mers la AOK si am solicitat renuntarea la statutul de asigurat. Cei de la AOK au insistat ca intai trebuie sa fiu "freiwillig" asigurata la ei si abia apoi pot renunta la asigurare. Acum astept sa-mi vina confirmarea ca sunt de buna voie asigurata la AOK ca sa am dreptul sa renunt.
Si ai voie sa treci oricand inapoi la asigurarea de stat. De fapt asigurarile private te zboara automat in momentul in care nu mai realizezi 50 000 euro venit anual. De ex daca iei concediu pt ca esti insarcinata, crestere copil etc.
In cazul meu AOK costa ceva peste 600 euro pe luna din care jumatate sunt platit de angajator iar cealalta jumatate de mine. De la INTER am primit o oferta de 440 euro pe luna. La fel jumatate vor fi platiti de angajator jumatate de mine. Diferenta e cam de 100 euro pe luna si daca intr-un an nu folosesti asigurarea, in anul urmator ti se ramburseaza o parte din suma cotizata. Dupa primul an parca 1.5 cotizatii lunare.

In concluzie cu Asigurarile private economisesti bani dar nu prea iti permiti sa fii bolnav sau sa ai copii.

vorbesti de venit net sau bru? ptr ca au nu ating 50K pe an net si totusi am fost intrebat daca nu vreau privat. mentionez inca o data ca inca nu am un an aici , iar dupa media salariului pe ultimele 6 luni (cu garzi etc) nu iau 50K net. brut e posibil ca intr-un an sa am atat.

Doll
elder
elder

Postby Doll » Wed Mar 23, 2011 12:09 pm

Brut e vorba de brut (baza si garzile). Dar in mod normal cand depasesti limita trebuie sa se autosesizeze angajatorul.

http://www.sponsor4you.de/private-krank ... grenze.htm

manolo
elder
elder

Postby manolo » Wed Mar 23, 2011 12:17 pm

Doll wrote:Brut e vorba de brut (baza si garzile). Dar in mod normal cand depasesti limita trebuie sa se autosesizeze angajatorul.

http://www.sponsor4you.de/private-krank ... grenze.htm

ok. trebuie sa ma mai uit o data pe incheierea de an fiscal, sa vad cat a fost pe anul trecut. e posibil.

Doll
elder
elder

Postby Doll » Wed Mar 23, 2011 1:10 pm

am impresia ca tu ai inceput sa lucrezi pe la jumatatea anului, deci practic pe anul trecut e putin probabil sa fi realizat in 6 luni 50 000 euro. Nu se considera si sumele virtuale pe care le-ai fi castigat daca ai fi lucrat in primele 6 luni ale anului. Cel putin asa cred. Trebuie sa intrebi la tine la serviciul Personal. D-nele de acolo stiu cel mai bine cum sta treaba si cand ai voie sa te asiguri privat.
Eu am lucrat anul trecut 11 luni (feb-dec) si mi-au calculat exact cat am castigat in aceste 11 luni, iar suma rezultata depaseste 50 000 euro /an calendaristic

manolo
elder
elder

Postby manolo » Wed Mar 23, 2011 1:45 pm

Doll wrote:am impresia ca tu ai inceput sa lucrezi pe la jumatatea anului, deci practic pe anul trecut e putin probabil sa fi realizat in 6 luni 50 000 euro. Nu se considera si sumele virtuale pe care le-ai fi castigat daca ai fi lucrat in primele 6 luni ale anului. Cel putin asa cred. Trebuie sa intrebi la tine la serviciul Personal. D-nele de acolo stiu cel mai bine cum sta treaba si cand ai voie sa te asiguri privat.
Eu am lucrat anul trecut 11 luni (feb-dec) si mi-au calculat exact cat am castigat in aceste 11 luni, iar suma rezultata depaseste 50 000 euro /an calendaristic

de asta zic ca nu cred ca 50K e criteriul. oricum ar fi, nu ma intereseaza in acest moment asigurarea privata.

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Wed Mar 23, 2011 8:21 pm

daca iti scade salariul sau ramai fara job, treci la basis tarif, dar de asigurarea privata tot nu scapi. tot la al 3-lea pacient intalnesc situatia asta. atunci cand iti faci asigurarea nu iti spun asta, dar sta pe undeva in contract, scris mic mic mic...

vmc
elite
elite

Postby vmc » Wed Mar 23, 2011 8:51 pm

Eu am intrebat la asigurare. Intr-adevar ce spune maria_m se intampla demult. Acum e asa: atat timp cat esti angajat poti sa treci la ce asigurare vrei (daca esti freiwillig). Daca nu esti angajat (ai praxisul tau, etc) e putin mai complicat, dar tot se poate trece de la una la alta. In cazul unei familii, copiii vor fi asigurati de parintele care are venitul cel mai mare (de exemplu daca sotul este la stat si are venitul mai mare poate opta pentru asigurarea copiilor la stat).

o sa primesc in curand ceva linkuri si am sa le postez. in concluzie m-am speriat degeaba, n-am semnat un contract de exclusivitate.
nicht wahr?

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Wed Mar 23, 2011 8:56 pm

la care vrei sa-ti faci asigurarea? din ce am vazut eu aok si allianz ofera cele mai multe servicii.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Fri Mar 25, 2011 9:47 am

DKV
nicht wahr?

SidoChris

Postby SidoChris » Tue Mar 29, 2011 3:09 pm

ESTE CINEVA CARE A FOST IN SAARBRUCKEN,(SAARLAND) SI A DAT UN EXAMEN DE LIMBA PT APPROBATION??? DACA DA,IMI SPUNETI SI MIE VA ROG FRUMOS CUM A DECURS EXAMENUL??? VA MULTUMESC

dr_arm
senior
senior

Postby dr_arm » Sat Apr 30, 2011 1:03 pm

salut!

in sfarsit mi-am gasit putin timp sa postez si eu "povestea" mea (nu ca ar interesa pe cineva...). in iulie 2010 am luat decizia ca nu se mai poate si ca trebuie sa plec din Ro (desi acum 2 ani nici nu mi-ar fi trecut prin cap, sau mai si scriam pe forum ca trebuie sa ramana cineva in tara- adica EU). timid de tot m-am apucat de germana, din octombrie 2010 oarecum intensiv. in ianuarie m-am gandit eu sa aplic cv-ul la clinici de reha ca dureaza pana mi se raspunde. am primit raspunsuri in aceeasi zi. pe 21 aprilie am avut primul interviu cu 2 medici, timp de 3 ore (ma tot intreb si acum cum de numai eu am avut norocul unui interviu asa "scurt"). l-au chemat si pe sotul meu (ma astepta in camera rezervata de ei) si l-au intrebat si pe el diverse. pe 23 aprilie: al 2-lea interviu: cu 6 medici, a durat 2 ore (sotul meu a crezut ca am lesinat in spital). am hotarat sa nu mai merg la celelalte interviuri pentru ca mi-a placut la nebunie clinica si oamenii, salariul super. s-au miscat f repede cu actele (nu a trebuit sa merg nicaieri, numai le-am dat actele si ei s-au ocupat de tot), astfel incat pe 11 aprilie m-am angajat cu norma intreaga. si a inceput minunata distractie. cine zice ca pe reha e simplu tin sa-l contrazic: minunatele Briefe iti pot manca foarte mult din timp (e sambata, nu sunt de garda, dar sunt la spital ca sa dictez...), plus ca m-au bagat sa fac singura testele de efort, sunt singura pe o sectie de 30 de pacienti.
saptamana trecuta am fost la un pas de a abandona totul. plec la 8 acasa, niciodata nu-mi termin Briefele la timp, Aufnamele dureaza si o ora jumate, ca daca iti incepe pacienta sa-ti planga nu o poti da afara din cabinet ca tu ai programata alta pacienta (sunt pe o clinica de recuperare a cancerului-san, leucemii,etc.). Vreau sa dau un sfat celor care vor sa vina. Eu nu l-am urmat si regret: invatati bine germana inainte de a veni in De. Sau cand veniti la interviu cereti curs de limba. E mai bine sa fi mai putin platit si sa te integrezi treptat, decat sa ai maxim de salariu, sa nu te descurci bine cu limba (ca sa ii explici unei paciente despre receptorii ei hormonali iti trebuie mai mult de un B2 real) si maxim de responsabilitate. acum fiecare decide ce vrea. eu va multumesc celor care mi-ati raspuns la intrebari (mai idioate sau mai putin idioate) si celor care vor sa vina le urez succes la invatat!
in ceea ce priveste TKK sau oricare alta asigurare: toti medicii si personalul din spitalul unde lucrez au la TKK, de aceea am ales si eu la fel (acum astept minunatul formular E104).
Bafta!

dr_arm
senior
senior

Postby dr_arm » Sat Apr 30, 2011 1:05 pm

scuze! in martie am avut interviurile :wink:

george.nero
senior
senior

Postby george.nero » Sat Apr 30, 2011 2:40 pm

dr_arm wrote:salut!

in sfarsit mi-am gasit putin timp sa postez si eu "povestea" mea (nu ca ar interesa pe cineva...). in iulie 2010 am luat decizia ca nu se mai poate si ca trebuie sa plec din Ro (desi acum 2 ani nici nu mi-ar fi trecut prin cap, sau mai si scriam pe forum ca trebuie sa ramana cineva in tara- adica EU). timid de tot m-am apucat de germana, din octombrie 2010 oarecum intensiv. in ianuarie m-am gandit eu sa aplic cv-ul la clinici de reha ca dureaza pana mi se raspunde. am primit raspunsuri in aceeasi zi. pe 21 aprilie am avut primul interviu cu 2 medici, timp de 3 ore (ma tot intreb si acum cum de numai eu am avut norocul unui interviu asa "scurt"). l-au chemat si pe sotul meu (ma astepta in camera rezervata de ei) si l-au intrebat si pe el diverse. pe 23 aprilie: al 2-lea interviu: cu 6 medici, a durat 2 ore (sotul meu a crezut ca am lesinat in spital). am hotarat sa nu mai merg la celelalte interviuri pentru ca mi-a placut la nebunie clinica si oamenii, salariul super. s-au miscat f repede cu actele (nu a trebuit sa merg nicaieri, numai le-am dat actele si ei s-au ocupat de tot), astfel incat pe 11 aprilie m-am angajat cu norma intreaga. si a inceput minunata distractie. cine zice ca pe reha e simplu tin sa-l contrazic: minunatele Briefe iti pot manca foarte mult din timp (e sambata, nu sunt de garda, dar sunt la spital ca sa dictez...), plus ca m-au bagat sa fac singura testele de efort, sunt singura pe o sectie de 30 de pacienti.
saptamana trecuta am fost la un pas de a abandona totul. plec la 8 acasa, niciodata nu-mi termin Briefele la timp, Aufnamele dureaza si o ora jumate, ca daca iti incepe pacienta sa-ti planga nu o poti da afara din cabinet ca tu ai programata alta pacienta (sunt pe o clinica de recuperare a cancerului-san, leucemii,etc.). Vreau sa dau un sfat celor care vor sa vina. Eu nu l-am urmat si regret: invatati bine germana inainte de a veni in De. Sau cand veniti la interviu cereti curs de limba. E mai bine sa fi mai putin platit si sa te integrezi treptat, decat sa ai maxim de salariu, sa nu te descurci bine cu limba (ca sa ii explici unei paciente despre receptorii ei hormonali iti trebuie mai mult de un B2 real) si maxim de responsabilitate. acum fiecare decide ce vrea. eu va multumesc celor care mi-ati raspuns la intrebari (mai idioate sau mai putin idioate) si celor care vor sa vina le urez succes la invatat!
in ceea ce priveste TKK sau oricare alta asigurare: toti medicii si personalul din spitalul unde lucrez au la TKK, de aceea am ales si eu la fel (acum astept minunatul formular E104).
Bafta!

si ce faci cu acest formular?? eu nu am auzit inca de el..si cine stie cite altele sunt bine de stiut..poate ma lamuresti si pe mine daca ai timp si nu e cu suparare.Mersi

lebada_calatoare
elder
elder

Postby lebada_calatoare » Sat Apr 30, 2011 2:53 pm

daca nu urmaresti forumul cu atentie! :green:

a zis pe undeva ca-i trebuie pt TKK la inscriere

manolo
elder
elder

Postby manolo » Sat Apr 30, 2011 2:57 pm

fiecare e liber sa aleaga unde e asigurat medical. pot sa fie toti din spital asigurati undeva, daca tu vrei in alta parte e perfect posibil.

dr_arm
senior
senior

Postby dr_arm » Sat Apr 30, 2011 3:06 pm

manolo wrote:fiecare e liber sa aleaga unde e asigurat medical. pot sa fie toti din spital asigurati undeva, daca tu vrei in alta parte e perfect posibil.

stiu. a fost pur si simplu alegerea mea...

dr_arm
senior
senior

Postby dr_arm » Sat Apr 30, 2011 3:09 pm

george.nero wrote:si ce faci cu acest formular?? eu nu am auzit inca de el..si cine stie cite altele sunt bine de stiut..poate ma lamuresti si pe mine daca ai timp si nu e cu suparare.Mersi

pai trebuie sa ma inscriu la TKK. il va completa casa de asigurari din Iasi si il va trimite prin fax la TKK. acum ai inteles? dar, asa cum au spus si colegii, poti sa alegi alta casa de asigurari si atunci nu ai nevoie de acest formular.

dr_arm
senior
senior

Postby dr_arm » Sat Apr 30, 2011 3:17 pm

george.nero wrote:..si cine stie cite altele sunt bine de stiut..

toate actele de care ai nevoie sunt deja afisate pe acest site. eu am venit cu toate actele legalizate, apostilate, traduse, etc. si ei nici nu s-au uitat la ele (dar nu e o regula, depinde de land). mi-au luat originalele, au facut copii si gata (cu exceptia cartii de munca, a certificatului de conformitate si a certificatului de Goodstanding pe care le-au vrut traduse).
acum am si eu o intrebare. se zvoneste ca certificatul de conformitate costa 2000 euro. nu cred asa ceva, dar intreb: e adevarat? cei de la Approbation mi-au retinut originalul. ce fac in acest caz? imi mai scot unul din tara la nevoie sau...?
multumesc pentru raspunsuri!

manolo
elder
elder

Postby manolo » Sat Apr 30, 2011 3:29 pm

dr_arm wrote: acum am si eu o intrebare. se zvoneste ca certificatul de conformitate costa 2000 euro. nu cred asa ceva, dar intreb: e adevarat? cei de la Approbation mi-au retinut originalul. ce fac in acest caz? imi mai scot unul din tara la nevoie sau...?
multumesc pentru raspunsuri!

2000 doar? pai e mai putin decat un salariu lunar. de acum iti permiti...

cred ca cineva se distreaza maxim generand astfel de zvonuri. si de ce doar 2000? cred ca era mai veridic daca era o suma mai putin rotunda, eventual cu zecimale.

acum, serios vorbind, e vina ta ca ai dat originalul. eu am avut copie legalizata si traducerea legalizata. niciodata nu dai acte originale (diploma, foaie matricola etc)!

dr_arm
senior
senior

Postby dr_arm » Sat Apr 30, 2011 3:46 pm

manolo wrote:2000 doar? pai e mai putin decat un salariu lunar. de acum iti permiti...
cred ca cineva se distreaza maxim generand astfel de zvonuri. si de ce doar 2000? cred ca era mai veridic daca era o suma mai putin rotunda, eventual cu zecimale.
acum, serios vorbind, e vina ta ca ai dat originalul. eu am avut copie legalizata si traducerea legalizata. niciodata nu dai acte originale (diploma, foaie matricola etc)!

offf! stiu ca e un zvon si nu am de unde ma informa in momentul asta. am auzit asta de la 2 persoane total neavizate.
legat de certificatul de conformitate: l-am avut si supralegalizat, dar na... ce trebuia sa fac daca mi-au spus clar ORIGINAL? tot vina mea e?

ciresar1988
elder
elder

Postby ciresar1988 » Sat Apr 30, 2011 9:59 pm

dr_arm wrote:legat de certificatul de conformitate: l-am avut si supralegalizat, dar na... ce trebuia sa fac daca mi-au spus clar ORIGINAL? tot vina mea e?

Sigur ca e vina ta. Certificatul ala e un fel de echivalent de diploma. Il folosesti oriunde in Europa. Nu au nici un drept sa opreasca originalul. E ca si cum ti-au oprit diploma. Trebuia sa dai copie legalizata
Du-te la Personalabteilung si cere-l inapoi !
Cu prostul nescolarizat
(user neserios)

harciogu
senior
senior

Postby harciogu » Sat Apr 30, 2011 10:49 pm

pai a spus clar omul ca la approbation i-au retinut actul, deci, probabil degeaba merge la personalabteilung, actul a ramas la bezirkregierung. probabil cu un mail sau un telefon poate fi rezolvata toata problema. ca sa nu bati un drum aiurea si sa o iei pe nepregatite pe cucoana de la approbation.
Ceasul meu cu cuc, patentul si-un cutit de paine.

"[...]scartzaiala aia latrata care se cheama nemtzeste." © Tasha

Renault - Créateur du malheur.

Return to “Germania”