Intrebari noi

darksunrise
elder
elder

Re: Intrebari noi

Postby darksunrise » Mon Jan 30, 2012 8:39 am

yookah wrote:Salut! Am nevoie de un sfat. Am gasit un post pe radiologie, intr-o luna as avea interviul. Problema, pt mine, este ca spitalul e intr-un oras de 20.000 de locuitori. Am inteles de la cineva ca ar fi de doi ani contractul, inca nu stiu sigur. As vrea, totusi, intr-un oras mai mare..din mai multe motive, unul ar fi ca prietenul meu sa aiba mai multe sanse de a se angaja (lucreaza in alt domeniu). Nu am pretentia la cine stie ce metropole, dar macar de 100-200.000 de loc sa fie. Din experienta voastra, cat de greu este sa gasesti un loc in orasele mai mari? Sunt rezervate mai mult pt nemti? Nu stiu ce sa fac, daca sa accept postul(in caz ca mi se ofera) si sa zic bogdaproste sau sa mai caut. Va multumesc.

Depinde cum iti place. Incearca sa aranjezi mai multe interviuri in aceeasi zona, sa poti face o comparatie. Eu am avut 2 interviuri in orase mici (16.000 de locuitori) si unul intr-un oras mare unde clinica era full deja de rezidenti (nu stiu la ce le mai trebuia inca o persoana :D ) si o sa aleg cel mai probabil unul din oraselele mici.

Nu e foarte greu sa gasesti post in orasele mai mari... cauti pe net care sunt in landul in care te intereseaza apoi cauti orasul pe kliniken.de, vezi ce clinici sunt, intri la ele pe site si vezi cum sta treaba la sectiunea joburi, eu asa am facut.
There is a fine line between fishing and just standing on the shore like an om mai putin dotat intelectual.

bubamara
junior
junior

Postby bubamara » Tue Jan 31, 2012 4:14 pm

am o intrebare... citind asa contractul de munca mi-am dat seama ca nu scrie decat grila de salarizare si nu si numarul zilelor de concediu.. ar trebui sa scrie? si daca nu, din curiozitate voi cam cate zile de concediu aveti? in sensul in care pe marburger bund scrie ca pana la 30 de ani ai 26 de zile... true story sau depinde de spital?

shinkeigaku
senior
senior

Postby shinkeigaku » Tue Jan 31, 2012 6:56 pm

Marburger Bund e un sindicat puternic, care se luptă pentru drepturile medicilor, oferă (şi plăteşte !) inclusiv avocat în cazul în care un medic are procese cu conducerea spitalului, pentru diferite probleme privind dreptul muncii în Germania.
Pe de altă parte există spitale (adică acea parte dezagreabilă a lor, numită Geschäftsführung) care se fac că nu ştiu că un medic are anumite drepturi (concret, numărul zilelor de concediu).
Când lucram în fosta RDG, conducerea spitalului mi-a dat doar 26 zile, deşi aveam deja peste 40 ani şi aş fi avut dreptul la 30 zile.
Aici în Wilhelmshaven (adică în partea de vest a Germaniei), nu a fost nici o problemă, mi-au spus de la Geschäftsführung că am dreptul la 30 zile de concediu.
E bine să fii înscrisă în Marburger Bund, pentru că în Marburger Bund salariul creşte ceva mai repede în funcţie de vechime, comparativ cu tarifele lor prestabilite, din TVöD (Tarif Vertrag für öffentliche Dienste, aceasta e grila de salarizare în care e încadrat orice medic care vine să se angajeze, şi nu e membru în Marburger Bund).
Vezi că prin postările mai vechi a pus vmc grila de salarizare după Marburger Bund.

bubamara
junior
junior

Postby bubamara » Tue Jan 31, 2012 7:46 pm

shinkeigaku wrote:Marburger Bund e un sindicat puternic, care se luptă pentru drepturile medicilor, oferă (şi plăteşte !) inclusiv avocat în cazul în care un medic are procese cu conducerea spitalului, pentru diferite probleme privind dreptul muncii în Germania.
Pe de altă parte există spitale (adică acea parte dezagreabilă a lor, numită Geschäftsführung) care se fac că nu ştiu că un medic are anumite drepturi (concret, numărul zilelor de concediu).
Când lucram în fosta RDG, conducerea spitalului mi-a dat doar 26 zile, deşi aveam deja peste 40 ani şi aş fi avut dreptul la 30 zile.
Aici în Wilhelmshaven (adică în partea de vest a Germaniei), nu a fost nici o problemă, mi-au spus de la Geschäftsführung că am dreptul la 30 zile de concediu.
E bine să fii înscrisă în Marburger Bund, pentru că în Marburger Bund salariul creşte ceva mai repede în funcţie de vechime, comparativ cu tarifele lor prestabilite, din TVöD (Tarif Vertrag für öffentliche Dienste, aceasta e grila de salarizare în care e încadrat orice medic care vine să se angajeze, şi nu e membru în Marburger Bund).
Vezi că prin postările mai vechi a pus vmc grila de salarizare după Marburger Bund.

multumesc shinkeigaku pentru raspuns. salariul este dupa grila de salarizare doar ca nu zice nimic de concediu.. si de asta am zis sa intreb. probabil ca si asta e la fel. multumesc inca o data

chiromf
senior
senior

Postby chiromf » Tue Jan 31, 2012 11:19 pm

hello!
spuneti-mi, va rog, care sunt land-urile in care aprobation-ul se ia fara interviu, doar cu dosar!
va multumesc!

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Wed Feb 01, 2012 1:26 am

si in alea in care se ia cu interviu approbationul e o formalitate daca bajbai cat de cat limba.
daca nu o bajbai testul pentru approbation e cea mai mica problema a ta. pe sectie in ce limba te descurci?
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

frvJune2.0
newbie
newbie

Postby frvJune2.0 » Thu Feb 02, 2012 8:25 pm

shinkeigaku wrote:Marburger Bund e un sindicat puternic, care se luptă pentru drepturile medicilor, oferă (şi plăteşte !) inclusiv avocat în cazul în care un medic are procese cu conducerea spitalului, pentru diferite probleme privind dreptul muncii în Germania.

Nu difera salariul in functie de statutul de membru al Marburger Bund. Important e daca spitalul s-a afiliat contractelor-tip emise de Marburger Bund (MB). MB a emis niste contracte model pt diferite categorii de spitale - de stat, universitare, bisericesti. Unele spitale adera, altele au grile si reguli proprii. Intr-un spital insa toti sunt platiti dupa aceeasi grila ( in afara de chefärzte care primesc salariu mai dp negociere), si scrie pe site-ul spitalului care este aceea.

shinkeigaku
senior
senior

Postby shinkeigaku » Thu Feb 02, 2012 9:30 pm

Ba da, difera (cel putin la noi in spital). Am colegi care au trecut de la TVöD la MB si le-a crescut salariul.
E adevarat, nu pot garanta ca fenomenul e general valabil in toata Germania.
Cel de la serviciul personal a fost putin dezamagit ca nu m-a putut convinge sa raman la vechiul tip de contract.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Thu Feb 02, 2012 10:11 pm

frvJune2.0 wrote:
Nu difera salariul in functie de statutul de membru al Marburger Bund. Important e daca spitalul s-a afiliat contractelor-tip emise de Marburger Bund (MB). MB a emis niste contracte model pt diferite categorii de spitale - de stat, universitare, bisericesti. Unele spitale adera, altele au grile si reguli proprii. Intr-un spital insa toti sunt platiti dupa aceeasi grila ( in afara de chefärzte care primesc salariu mai dp negociere), si scrie pe site-ul spitalului care este aceea.

nu mai bine astepti sa te angajezi si apoi sa iti dai cu parerea?
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

htc1970
junior
junior

Postby htc1970 » Fri Feb 10, 2012 12:28 am

dragi colegi. as vrea daca se poate un sfat. am programate 3 interviuri pe cont propriu si unul printr-o firma, in aceeasi perioada. cum sa procedez si la care sa ma duc mai intai? cu firma nu am semnat nimic, e din germania. am vazut si spitalul propus de firma, e mare, ok.

daca poate sa ma ajute cineva cu vreun sfat. e o situatie neobisnuita pentru mine.

va multumesc

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Fri Feb 10, 2012 3:02 am

aranjeaza-le astfel incat sa ajungi la toate, eu am avut 3 in 3 zile. te obosesc un pic drumurile cu trenul, dar te descurci ; e bine sa ai de unde alege ;)
There is a fine line between fishing and just standing on the shore like an om mai putin dotat intelectual.

Iepurita
elite
elite

Postby Iepurita » Fri Feb 10, 2012 8:26 am

La un interviu in care sunt 2 resprezentanti ai spitalului, un neamt si un neamt care vorbeste romaneste, in conditiile in care nu trebuie sa am B2-ul, ca spitalul ofera cursuri de limba, cum se cade sa ma adresez la inceput neamtului? In germana, sa-l salut si sa-i spun ca's incantata ca-l cunosc, sau o tin de la inceput la sf. in limba mea materna si draga?
obstetrix wrote:in anul I nu poti face cezariana mana 1, sunt multe care trebuie sa le stii:tipuri de incizii, cum sa tii pensele, cum sa le desfaci, sa iti folosesti ambele maini in orice mom, sa stii nodurile in orice conditii, ce sa ceri de la instrumentara

DOINA DDD
newbie
newbie

Postby DOINA DDD » Fri Feb 10, 2012 9:21 am

Incearca sa vb in germana, oricit de greu nu ar fi pentru tine, efortul tau va fi apreciat! Chiar daca in timpul discutiei vei ajunge sa vb in romana sau engleza, primele cuvinte al tale acolo trebuie sa fie in germana. Pentru nemti este foarte important sa le vorbesti limba si sa le respecti cultura si valorile.

Succes mare la interviu!

drmititik
junior
junior

Postby drmititik » Sun Feb 12, 2012 2:34 am

intrebare ptr cei care au dat ex la fides de curand: examenul este identic ca si probe cu cel de la goethe? adica la lesen este si exercitiul cu completarea de cuvinte lipsa? profii sunt ok? multumesc

olti

neurologia in Germania, intrebari

Postby olti » Sat Mar 24, 2012 3:16 pm

Sunt pe neuro, as dori sa ajung in Germania, mai ales intr-un domeniu de interes pe care l-am aprofundat oarecum in UK, dar am stat doar 1 an, deci nu a fost mare lucru. Mi-ar placea sa continui...caci imi pare ca numai in Germania gasesc mai usor de lucru
Cum sunt profesorii pe acolo?Esti acceptat la inceput cu cunostinte mai slabe de germana?Pot folosi engleza pe un post de cercetare?
care sunt modulele de rezidentiat pe neuro si cati ani fac ei?
As lucra ca rezident initial, pana ma obisnuiesc.Cum este rezidentiatul?
Care este salariul unui rezident?

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Sat Mar 24, 2012 5:19 pm

Pe post de cercetare stiu eu pe cineva. E doctorand, ia 1200 de euro in mana. Si se descurca cu engleza da. Mai toate cursurile de la doctorat sunt in engleza. Trebuie sa-ti gasesti un prof care stie engleza si vrea sa te ia.

Neuro cred ca e 5 ani, ca mai toate specializarile. Un rezident incepator are cam 2000E in mana salariul.
Daca vrei sa fii si rezident si doctorand iei doar salariul de rezident, cel putin eu asa stiu.

Sunt destule posturi pe neurologie :) dar trebuie sa stii germana, macar la un nivel conversational, zic eu. Sau poti sa-ti incerci norocul si cu un nivel mai mic :) dar mai bine inveti ceva germana inainte.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sat Mar 24, 2012 10:30 pm

cu 1200 traiesti la limita saraciei

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Sun Mar 25, 2012 1:17 pm

Nu chiar. Ca sta la camin sau ceva WG si da vreo 220 sau 300 pe cazare. Deci ii mai raman 900-1000. Nu mi se pare la limita saraciei :)

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sun Mar 25, 2012 2:22 pm

cazarea 300. mancarea 500 cel putin. 100-150 benzina sau biletele de autobuz. telefon, internet vreo 50.

cartile cel putin vreo 100 pe luna. daca trebuie sa isi mai ia ceva de imbracat trebuie sa ceara bani acasa.

asta la modul cel mai drastic. darksunrise tu ai luat vreun salariu sau vorbesti din ce iti imaginezi?

gargaritza
senior
senior

Postby gargaritza » Sun Mar 25, 2012 4:00 pm

Mancarea 500E? Pentru cate persoane? Ce mananci frate de atatia bani???

Carti nu iti cumperi lunar de 100E. Ai timp sa citesti lunar cartile pe care ti le iei? Stiu ca-s carti si m ieftine si m scumpe dar chiar si o medie de 100E/luna mi se pare mult

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sun Mar 25, 2012 6:20 pm

mancarea inseamna 15 euro pe zi. eu mananc la spital la pranz cu 3,5 euro
micul dejun mai costa vreo 4. cina e diferenta. asta cu mancat numai acasa. o masa in in oras e minim 15 euro.

sigur ca poti sa iei de la kaufland produsele alea cu un colt rosu pe care scrie gut & gunstig. dar credeam ca am evoluat de la stadiul de locuit in Regie si mancat de la Carfur produsele pe care "nr1".

nu stiu pe ce specialitate esti tu dar la mine un atlas e cateva sute de euro. si imi trebuie mai multe. de asemeni fata de mai sus se interesa de doctorat. deci ii trebuie cartile alea acuma, incepand cu primul an.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Sun Mar 25, 2012 6:37 pm

Cine e la doctorat are toate cartile la dispozitie de la biblioteca. Un doctorand, considerat student nu mananca in oras de 3xzi. Cine vrea cercetare sau un loc de rezident ulterior la uni poate face lejer sacrificiul asta. Mai ales ca in timpul doctoratului mai primeste munca suplimentara de vreo 400 euro/luna.
nicht wahr?

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Sun Mar 25, 2012 10:47 pm

eu mananc la spital cu 3 euro.
dar nu dau 500 pe mancare lunar, dau cam 300-350 cu tot cu mancat in oras :)
cartile le-am sparlit de acasa din Ro de pe net inainte sa plec, deci pe alea nu le mai iau cel putin deocamdata. si mi-au dat si de la spital vreo 2 carti. internetul da e 50 pe luna. deci mancare plus net 400.

asa ca da, mie mi se pare ca poti trai ok cu 1200 pe luna :)

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Sun Mar 25, 2012 11:05 pm

si abonamentul la autobuz e vreo 60 de euro lunar :) nu stiu cum ti-au iesit 150 de euro biletele de autobuz. eu oricum stau la 10 minute de spital asa ca ma duc pe jos :)

vmc
elite
elite

Postby vmc » Sun Mar 25, 2012 11:35 pm

Doctoranzii primesc cu 110 euro pe semestru un abonament la toate mijloacele de transport pe o raza de 100km de centrul lor. In plus, daca alege sa stea in campus are toate facilitatile media incluse in chiria simbolica.
nicht wahr?

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Mon Mar 26, 2012 12:51 am

darksunrise wrote:si abonamentul la autobuz e vreo 60 de euro lunar :) nu stiu cum ti-au iesit 150 de euro biletele de autobuz. eu oricum stau la 10 minute de spital asa ca ma duc pe jos :)

daca o singura data pe luna te duci intr-un oras mai rasarit e trenul dintr-un foc 50 de euro.

darksunrise stiai ca poti sa mananci si la cantina saracilor cu 1,75 euro?

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Mon Mar 26, 2012 1:55 am

nu stiam ca exista cantina saracilor :)))
la pranz mi se pare normal sa mananc la spital ca doar n-o sa ma duc la restaurant,lol.
mie nu mi se pare ca se traieste rau cu 1200 pe luna, atat ziceam.
cui ii "miros" 1200 de E in Germania cred ca poate sa stea pe 200 de E in Romania, daca pe aici e asa de naspa:)

daca te duci in fiecare weekend in vacanta in diverse orase prin Europa sau chiar Germania in alt capat al tarii nu-ti ajung nici 2000 de E pe luna.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Mon Mar 26, 2012 2:20 am

din ce perspectiva nu ti se pare?

de cat timp esti in germania si cati bani castigi pe luna?
daca stai la camin, mananci de la cantina si te imbraci cu hainele din romania iti ajung si 500 de euro pe luna.

cunosc rezidenti romani care din salariul de 2500 -2700 pe luna pun deoparte 1500.
dar mi se pare o viata atat de trista incat nu as recomanda-o nimanui.

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Mon Mar 26, 2012 3:19 am

eu sunt la primul salariu :)) si mi-am luat si haine de pe aici :) ies si in oras... nu mi se pare o viata trista si daca stau sa fac un calcul in prima luna cand am venit aici in care am fost hospitant am cheltuit 1500 dar cu tot cu cazare (la pensiune) si mi-am luat si prostii.

da, 1200 nu iti ajung de excursii in afara landului in care stai si a zonelor din jur, ca biletul de tren pe un land toata ziua parca e vreo 20 si ceva de euro deci poti sa te plimbi in weekend. dar nici nu mi se pare culmea saraciei:)
bineinteles ca depinde si cu ce stil de viata esti obisnuit.

sa iei 2500/2700 si sa pui 1500 deoparte cam greu, poate daca stai la camin si dai 200 pe luna

camish
senior
senior

Postby camish » Fri Mar 30, 2012 10:53 pm

sandoz

Postby sandoz » Fri Mar 30, 2012 10:55 pm

eu atat dau pe rata la casa cu vedere la lac si la alpi

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Sun Apr 01, 2012 1:15 pm

Acuma na, cui i se par putini 1200 E in Germania ca doctorand presupun ca poate ramane in Romania rezident pe 200... Fiecare cum ii place :)

yookah
junior
junior

Postby yookah » Sun Apr 29, 2012 4:25 pm

Hey guys!
Daca s-a mai discutat despre acest aspect, sorry. Initial vreau sa imi caut pe cont propriu un post. Mi-am redactat cv-ul si scrisoarea de intentie. Intrebarea mea este urmatoarea : le trimit prin e-mail sau posta? Prin e-mail mi-ar fi desigur mai usor, nu m-ar costa nimic si as putea sa scriu la 200 de spitale. Ma gandesc ca si raspunsul lor ar fi mai rapid. In schimb, am inteles ca unele clinici apreciaza mai mult nota personala pe care ar da-o o scrisoare normala, semn ca nu ai dat mass in e-mail si ca ti-ai luat din timpul tau sa te duci la posta si sa scrii adresa pe plic. Voi cum ati procedat, credeti ca e ok sa trimit numai e-mailuri? Tausend Dank!

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Sun Apr 29, 2012 4:33 pm

Eu am trimis numai e-mailuri, si din cate stiu cam asa a facut tot poporul.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sun Apr 29, 2012 9:57 pm

e-mailuri fara discutie.

lassirr
junior
junior

Postby lassirr » Sat May 19, 2012 4:05 pm

buna
daca stie cineva sa imi spuna care sunt conditiile ca un absolvent de stomatologie sa lucreze in germania(clinica saiu cabinet)
si ce sanse sunt?

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sun May 20, 2012 8:54 pm

mai mici ca la mg dar sunt

ai b2 pe bune?

lassirr
junior
junior

Postby lassirr » Sun May 20, 2012 11:55 pm

kooksee wrote:mai mici ca la mg dar sunt

ai b2 pe bune?

Daca stii ceva despre ce conditii trebuie sa indeplineasca un dentist ca lucreze in Germania(eventual ce acte trebuie sa aiba?)Referitor la niste informatii utile as recunoscatoare.

darksunrise
elder
elder

Postby darksunrise » Mon May 21, 2012 12:03 am

lista cu actele o gasesti printr-o simpla cautare pe google.

http://www.bezreg-koeln.nrw.de/brk_inte ... index.html

sau daca vrei in alt land cauti in landul respectiv, e foarte simplu.

kitty_e
newbie
newbie

Postby kitty_e » Fri May 25, 2012 6:00 am

Buna,

Sunt medic rezident pediatrie in primul an de rezidentiat. As vrea sa plec in Germania, insa as vrea sa urmez tot pediatria. Am auzit ca nu prea vor nemtii pediatri din alte tari. O prietena a mea a fost plecata pe pediatrie si cei de acolo i-au dat de inteles ca nu e dorita, iar dupa numai o saptamana a renuntat. Stiti ceva despre aceasta specialitate in Germania?

Multumesc.

Return to “Germania”