El e inginer, isi gaseste ceva de lucru acolo?
Gradinita cu program prelungit este? Cat trebuie platit?
Copilul are deja 10 ani, cum il pot inscrie la o scoala (el nu vorbeste germana)?
Multe intrebari cu raspunsuri ambigue. Va invit sa va impartasiti experientele sau sa postati intrebari. Poate facem putina lumina in problema familiei.
Emigram cu familia?
- darksunrise
- elder

Re: Emigram cu familia?
Hello. Am o verisoara care are 13 ani, e de un an in Germania. Intai a facut un an pregatitor, de limba germana. Erau toti auslanderii in aceeasi clasa, unii de 7 ani altii de 8 altii de 14 etc. Dupa vreo 3 luni a inceput sa mai faca si cate o materie, un pic de engleza un pic de matematica etc. Si cand profa de la clasa considera ca respectivul elev e la un nivel de limba ok, ii recomanda in ce clasa sa se inscrie. Cel putin in landul ala- Sachsen, asa a fost.
Doar sa fiti atenti la ce scoala ii inscrieti pe micuti, ca la unele ca sa poata da Abitur-ul (cum e Bac-ul la noi) trebuie sa faca un an in plus, daca scoala e de meserii sau ceva. Insa te poti interesa care scoli au drept de sustinere a examenului dupa terminare in clasa a 12-a sau cate se fac (in unele landuri se fac 13), pt ca fara Abitur nu te poti inscrie la facultate.
Doar sa fiti atenti la ce scoala ii inscrieti pe micuti, ca la unele ca sa poata da Abitur-ul (cum e Bac-ul la noi) trebuie sa faca un an in plus, daca scoala e de meserii sau ceva. Insa te poti interesa care scoli au drept de sustinere a examenului dupa terminare in clasa a 12-a sau cate se fac (in unele landuri se fac 13), pt ca fara Abitur nu te poti inscrie la facultate.
There is a fine line between fishing and just standing on the shore like an om mai putin dotat intelectual.
-
lebada_calatoare
- elder

Eu nu pot decat sa rad la topicul asta
))
Prietenii stiu de ce.
Prietenii stiu de ce.
- Cristi_cj
- senior

vmc wrote:Gradinita cu program prelungit este? Cat trebuie platit?
La spitalul unde lucrez eu, exista un fel de "gradinita", are programul de la 6.30 pana la 17.30. Costa vreo 400 sau 450 de euro. Ceva de genu.
- danny0910
- newbie

Mie mi-a fost recomandata o gradinita din oras unde au program de limba germana pt copii ( totul se invata ca un joc). Este uimitor cat de repede pot invata copii in felul asta. Fetita mea nu avea 3 ani impliniti cand am dus-o la gradinita. Sunt 10 luni de atunci. Ma lasa masca la vorbit, exprimare, sa nu mai zic de accent si multe altele. Sfatul meu pentru familisti. Intrebati asta la interviu, cel putin in dicutia cu cei de la Verwaltung . Puneti si problema optiunilor de invatare a limbii pentru micuti.
-
spiruet
- junior

Hallo,
Stie cineva detalii despre asigurarea de sanatate pentru membrii familiei (parinti) care nu lucreaza (eventual pensionari)?
Ex: vreau sa o iau pe mama in DE si as fi mai impacat sa stiu ca are asigurare de sanatate platita in DE.
Echilibru va doresc!
Stie cineva detalii despre asigurarea de sanatate pentru membrii familiei (parinti) care nu lucreaza (eventual pensionari)?
Ex: vreau sa o iau pe mama in DE si as fi mai impacat sa stiu ca are asigurare de sanatate platita in DE.
Echilibru va doresc!
Bogdan S
-
ywlya
- newbie

Buna,
Stie cineva,dupa casatorie unde trebuie sa mergem pentru a-l lua pe sotul meu in evidenta (la Primarie?) si ce acte sunt necesare pentru deducerea impozitului.Mentionez ca eu sunt medic,sunt in Germania de aprox 4 luni,contract semnat si el este inginer.
Multumesc.
Stie cineva,dupa casatorie unde trebuie sa mergem pentru a-l lua pe sotul meu in evidenta (la Primarie?) si ce acte sunt necesare pentru deducerea impozitului.Mentionez ca eu sunt medic,sunt in Germania de aprox 4 luni,contract semnat si el este inginer.
Multumesc.
-
maria_m
- senior

la primarie. lucreaza sotul? ca daca lucreaza, tot la primarie va alegeti grupa de impozitare. daca lucreaza si aveti salariile cam la fel alegeti 4-4. oricum nu e nicio deducere de impozit. salariile noastre nu s-au modificat nici cu 5 centi dupa casnicie. din contra la sfarsit de an intram intr-o clasa de impozitare superioara. daca nu lucreaza, atunci trebuie sa spuneti asta la primarie si sa o intrebati pe aia ce alegeti. primiti un lohnsteuerkarte pe care scrie ce clasa de impozitare ati ales fiecare, si cu aia va duceti la angajator. orice schimbare in familie (bebe, schimbarea jobului, renuntarea la job) se anunta la primarie si va alegeti in functie de situatie o clasa de impozitare.