Memoriu catre Ministerul Sanatatii Publice
Posted: Thu Oct 16, 2008 1:20 pm
Anexa nr.1
Revendicările absolvenţilor:
1. Consultarea Universităţilor şi a Facultăţilor de Medicină din ţară, asupra numărului real de locuri pentru pregătirea în rezidenţiat.
Acest lucru îl susţinem în baza declaraţiilor preşedintelui Colegiului Medicilor din România, d-l Prof. Dr. V. Astărăstoaie, care a declarat public faptul că nu s-a luat în considerare solicitările de locuri disponibile ale Centrelor de pregătire în Rezidenţiat din ţară.
2. Menținerea numărului și structurii locurilor pentru Concursul de Rezidențiat într-o componență similară cu cea din Sesiunea 19 noiembrie 2007, deoarece dorim aceleasi şanse ca şi promoțiile anterioare.
Ca urmare cerem suplimentarea numărului de locuri pentru rezidențiatul pe loc cu cel puțin 1000 de locuri.
Pentru susținerea acestor afirmații dorim să vă prezentăm următoarele cifre:
-pentru Concursul de Rezidențiat sesiunea 9 noiembrie 2008 au fost alocate 2048 de locuri + posturi, iar pentru sesiunile iunie 2008 și noiembrie 2007 au fost scoase la concurs un total de 3018 locuri + posturi (2327 locuri în noiembrie 2007 și 691 posturi în iunie 2008). Nu am luat în calcul locurile scoase la concurs pentru Concursul de Rezidențiat cu timp partial deoarece acesta se referă la absolvenții de pana la promoția 2005 inclusiv.
Din aceste date reiese că apoximatix 2000 dintre candidații înscriși la concurs pentru sesiunea din noiembrie 2007 nu au ocupat un post sau un loc de rezident pana în acest moment, iar dacă adunăm la această sumă şi numărul total de absolvenţi ai promoției 2008, adică aproximativ 2600, ajungem la o estimare de cel puţin 4500 de candidaţi pentru această sesiune. Cu toate aceste cifre ne vedem în situaţia de a contrazice Ministerul Sănătății Publice cu privire la afirmația că în acest an la sesiunea de rezidențiat din noiembrie va fi o concurență mult mai mică ( conform răspunsului către preşedintele FASMR, nr. VIIId.EN/10491 10 oct.2008, semnat de Directorul General Ec. Marcela Iordache).
În plus, la dezbaterile cu privire la introducerea Rezidențiatului pe post, reprezentanţii studenţilor au fost asiguraţi de către Ministerul Sănătăţii Publice că această formă de rezidenţiat nu va afecta numărul de locuri scoase la concurs pentru Redințiatul pe loc. Pe de altă parte dorim să contrazicem și motivația din răspunsul reprezentantului M.S.P., Ec. Marcela Iordache cu privire la numărul scăzut de locuri scoase la concurs în acest an la sesiunea din noiembrie, care declară că nu sunt suficiente cadre didactice care să pregătească un număr mai mare de rezidenți.
S-a mai afirmat că „ în centrul universitar IaÅŸi capacitatea de pregătire este depăşita pentru specialităţile: anestezie ÅŸi terapie intensivă, cardiologie, chirurgie dento-alveolara, dermatovenerologie, farmacie clinica, medicină de laborator, medicină muncii, neurologie, oftalmologie, ortopedie ÅŸi traumatologie, pneumologie, psihiatrie, radiologie-imagistică medicală, reumatologie, sănătate publică ÅŸi managementâ€, dar la suplimentarea locurilor de către M.S.P. au suplimentate locurile la următoarele specializări:
- Cardiologie- 2 locuri;
- Dermatovenerologie- 3 locuri;
- Oftalmologie- 2 locuri;
- Ortopedie ÅŸi traumatologie- 2 locuri;
-Reumatologie- 2 locuri;
-Sănătate publică şi Management- 1 loc;
Suplimentarea ulterioară a locurilor în aceste specialităţi, despre care s-a afirmat anterior urmatoarele: „ Capacitatea de pregătire este depăşită pentru Centrul Universitar IaÅŸiâ€, dovedeÅŸte că este posibilă suplimentarea locurilor pentru rezidenÅ£iat ÅŸi că numărul È™i competenÈ›a cadrelor didactice este suficient de mare pentru a pregăti un numar mai mare de rezidenti.
Pe lângă aceste lucruri se mai ştie că anul trecut au plecat să muncească în străinătate peste 1000 de medici , iar în acest an au fost deja înregistrate un număr similar de cereri din partea medicilor din ţară în vederea eliberării actelor pentru a putea profesa în străinătate, iar la noi în ţară numărul medicilor la mia de locuitori este la mai puţin de jumătate faţă de ţările dezvoltate ale Uniunii Europene. Iar nu în ultimul rând Președintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Dr. V. Astărăstoaie, a recunoscut lipsa acută de medici din sistemul sanitar român dând exemplul anesteziștilor a căror necesar este acoperit doar în proporție de 27%. Ținând cont de toate aceste argumente solicităm Ministerului Sănătății Publice suplimentarea cu cel puţin 1000 a numărului de locuri scoase la concurs pentru examenul de rezidențiat din 9 noiembrie 2008.
3. În cazul în care suplimentarea nu este posibilă, dorim ca numărul de posturi să fie încadrate ca şi locuri, cu posibilitatea concurenţilor de a încheia facultativ un contract cu un anumit spital pentru asigurarea unui loc de muncă sigur fără să fie condiţionaţi în acest sens.
4. Solicităm suplimentarea sau redistribuirea locurilor:
- în Centrul Medical Cluj la următoarele specialităţi: psihiatrie, alergologie, hematologie, gastroenterologie, sănătate publică şi management, menţionăm că sunt 0 locuri;
- în Centrul Medical Iaşi, la anestezie-terapie intensivă, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, , radiologie-imagistică medicală, pneumologie, menţionăm că sunt 0 locuri.
5. Suplimentarea numărului locurilor în specialitatea medicină de familie pentru concurenţii care promovează examenul de rezidenţiat şi nu se încadrează în numărul locurilor şi posturilor disponibile.
6. Reprogramarea examenului de rezidenţiat după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. Propunem datele de 7 sau 14 decembrie 2008.
Motivăm această cerinţă prin:
- oferirea timpului necesar pentru a consulta universităţile asupra numărului real de rezidenţi care pot fi pregătiţi şi a Colegiului Medicilor din România cu privire la numărul estimativ de medici necesar în România în următorii 5 ani, aşa cum se procedează în alte ţări din Uniunea Europeană.
- faptul că în acest an intervalul de timp alocat pregătirii pentru examenul de rezidenţiat a fost mai scurt decât în ultimii ani,
- acest examen are o importanţă majoră în hotărârea viitorului nostru ca medici, iar comunicarea cu doar 35 de zile înaintea examenului de Rezidenţiat a numărului foarte redus de locuri şi posturi ne-a influenţat negativ procesul de învăţare.
Anexa nr. 2
Cerinţele studenţilor pentru examenul de rezidenţiat:
1. Publicarea în timp util a bibliografiei, precum şi a numărului de locuri scoase la concurs pentru fiecare specialitate din fiecare centru universitar în parte.
Solicităm publicarea acestor informaţii cu minimum 8 luni înainte de data stabilită a examenului.
Considerăm acest termen ca fiind unul absolut necesar pentru acomodarea cu sursele bibliografice recomandate, precum şi pentru o orientare în cunoştinţă de cauză a absolvenţilor către o anumită specialitate şi un anumit centru universitar.
2. Menţinerea pentru examenul de rezidenţiat 2009 a aceleiaşi bibliografii ca şi pentru examenul de rezidenţiat 2008 (aşa cum s-a stabilit în data de 30 mai a.c., la întâlnirea de la Bucureşti la care au participat Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din ţară, reprezentanţi ai Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, precum şi un reprezentant a studenţilor medicinişti, în persoana Preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România-FASMR) şi modificarea acesteia începând cu examenul din 2010, odată cu redactarea compendiului special adresat pregătirii examenului de rezidenţiat, întocmit de autori români şi conţinând date la zi din domeniul medical.
3. Separarea, la nivel formal, a locurilor de rezidenţiat pe post faţă de locurile de rezidenţiat pe loc, chiar dacă cele doua examene se desfăşoară concomitent. SoliAcităm acest lucru întrucât numarul de locuri alocat rezidenţiatului pe loc în urma examenului din 2008 este drastic redus faţă de ceilalţi ani.
4. Solicitarea şi luarea în considerare a situaţiilor furnizate de Universităţile de Medicină din ţară cu privire la capacitatea fiecărui centru în parte de a şcolariza rezidenţi, atunci când se elaborează numărul de locuri scoase la concurs la nivel naţional.
Anexa nr.3
Revendicările rezidenţilor:
1. Condiţii de muncă corespunzătoare activităţii medicale prestate:
• Implementarea unui nou sistem performant de managenment al datelor medicale care sa inlocuiască actualul sistem învechit, menit sa uşureze munca rezidenţilor
• Suport logistic adecvat (calculatoare, imprimante şi alte echpamente IT) pentru o mai bună gestionare a datelor medicale
• Un nou statut al rezidentului si o noua curiculă de pregatire, adaptată medicinii moderne
• Organizarea unui sistem eficient de specializare în cadrul rezidenţiatului, comparabil cu cel din Uniunea Europeană
• O noua bibliografie a examenului de specialitate, susţinut după rezidenţiat, actuala bibliografie fiind depasită.
2. Acordarea sporurilor de periculozitate în concordantă cu mediul de lucru şi riscurile legate de specialitatea aleasă:
• Multe specialităţi medicale fără sporuri de periculozitate îşi desfaşoară activitatea în medii cu un înalt risc epidemiologic, mulţi rezidenţi sunt în contact direct cu afecţiuni cronice cu potenţial transmisibil
• Considerăm oportună reevaluarea specialităţitor care necesită sporuri de periculozitate
3. Salariul de încadrare decent, corespunzator perioadei de studii;
• Dorim un salariu decent care să ne poată asigura subzistenţa; nu mai dorim sa fim întreţinuţi de familiile noastre.
4. Salariul minim net 1800 RON;
5. Servicii medicale gratuite pentru medici ÅŸi rudele lor de gradul 1;
6. Plata orelor suplimentare efectuate în timpul specializării, în funcţie de numarul acestora
• Medicul rezident este deseori nevoit sa stea în clinică cu mult peste orele de program aceste ore suplimentare nefiind contorizate sau plătite
• Solicităm un sistem eficient de pontaj şi plata orelor suplimentare
7. Zi liberă după fiecare gardă, plata gărzilor efectuate in afara celor obligatorii
8. Decontarea chiriilor şi a transportului public în interes de serviciu.
Revendicările absolvenţilor:
1. Consultarea Universităţilor şi a Facultăţilor de Medicină din ţară, asupra numărului real de locuri pentru pregătirea în rezidenţiat.
Acest lucru îl susţinem în baza declaraţiilor preşedintelui Colegiului Medicilor din România, d-l Prof. Dr. V. Astărăstoaie, care a declarat public faptul că nu s-a luat în considerare solicitările de locuri disponibile ale Centrelor de pregătire în Rezidenţiat din ţară.
2. Menținerea numărului și structurii locurilor pentru Concursul de Rezidențiat într-o componență similară cu cea din Sesiunea 19 noiembrie 2007, deoarece dorim aceleasi şanse ca şi promoțiile anterioare.
Ca urmare cerem suplimentarea numărului de locuri pentru rezidențiatul pe loc cu cel puțin 1000 de locuri.
Pentru susținerea acestor afirmații dorim să vă prezentăm următoarele cifre:
-pentru Concursul de Rezidențiat sesiunea 9 noiembrie 2008 au fost alocate 2048 de locuri + posturi, iar pentru sesiunile iunie 2008 și noiembrie 2007 au fost scoase la concurs un total de 3018 locuri + posturi (2327 locuri în noiembrie 2007 și 691 posturi în iunie 2008). Nu am luat în calcul locurile scoase la concurs pentru Concursul de Rezidențiat cu timp partial deoarece acesta se referă la absolvenții de pana la promoția 2005 inclusiv.
Din aceste date reiese că apoximatix 2000 dintre candidații înscriși la concurs pentru sesiunea din noiembrie 2007 nu au ocupat un post sau un loc de rezident pana în acest moment, iar dacă adunăm la această sumă şi numărul total de absolvenţi ai promoției 2008, adică aproximativ 2600, ajungem la o estimare de cel puţin 4500 de candidaţi pentru această sesiune. Cu toate aceste cifre ne vedem în situaţia de a contrazice Ministerul Sănătății Publice cu privire la afirmația că în acest an la sesiunea de rezidențiat din noiembrie va fi o concurență mult mai mică ( conform răspunsului către preşedintele FASMR, nr. VIIId.EN/10491 10 oct.2008, semnat de Directorul General Ec. Marcela Iordache).
În plus, la dezbaterile cu privire la introducerea Rezidențiatului pe post, reprezentanţii studenţilor au fost asiguraţi de către Ministerul Sănătăţii Publice că această formă de rezidenţiat nu va afecta numărul de locuri scoase la concurs pentru Redințiatul pe loc. Pe de altă parte dorim să contrazicem și motivația din răspunsul reprezentantului M.S.P., Ec. Marcela Iordache cu privire la numărul scăzut de locuri scoase la concurs în acest an la sesiunea din noiembrie, care declară că nu sunt suficiente cadre didactice care să pregătească un număr mai mare de rezidenți.
S-a mai afirmat că „ în centrul universitar IaÅŸi capacitatea de pregătire este depăşita pentru specialităţile: anestezie ÅŸi terapie intensivă, cardiologie, chirurgie dento-alveolara, dermatovenerologie, farmacie clinica, medicină de laborator, medicină muncii, neurologie, oftalmologie, ortopedie ÅŸi traumatologie, pneumologie, psihiatrie, radiologie-imagistică medicală, reumatologie, sănătate publică ÅŸi managementâ€, dar la suplimentarea locurilor de către M.S.P. au suplimentate locurile la următoarele specializări:
- Cardiologie- 2 locuri;
- Dermatovenerologie- 3 locuri;
- Oftalmologie- 2 locuri;
- Ortopedie ÅŸi traumatologie- 2 locuri;
-Reumatologie- 2 locuri;
-Sănătate publică şi Management- 1 loc;
Suplimentarea ulterioară a locurilor în aceste specialităţi, despre care s-a afirmat anterior urmatoarele: „ Capacitatea de pregătire este depăşită pentru Centrul Universitar IaÅŸiâ€, dovedeÅŸte că este posibilă suplimentarea locurilor pentru rezidenÅ£iat ÅŸi că numărul È™i competenÈ›a cadrelor didactice este suficient de mare pentru a pregăti un numar mai mare de rezidenti.
Pe lângă aceste lucruri se mai ştie că anul trecut au plecat să muncească în străinătate peste 1000 de medici , iar în acest an au fost deja înregistrate un număr similar de cereri din partea medicilor din ţară în vederea eliberării actelor pentru a putea profesa în străinătate, iar la noi în ţară numărul medicilor la mia de locuitori este la mai puţin de jumătate faţă de ţările dezvoltate ale Uniunii Europene. Iar nu în ultimul rând Președintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Dr. V. Astărăstoaie, a recunoscut lipsa acută de medici din sistemul sanitar român dând exemplul anesteziștilor a căror necesar este acoperit doar în proporție de 27%. Ținând cont de toate aceste argumente solicităm Ministerului Sănătății Publice suplimentarea cu cel puţin 1000 a numărului de locuri scoase la concurs pentru examenul de rezidențiat din 9 noiembrie 2008.
3. În cazul în care suplimentarea nu este posibilă, dorim ca numărul de posturi să fie încadrate ca şi locuri, cu posibilitatea concurenţilor de a încheia facultativ un contract cu un anumit spital pentru asigurarea unui loc de muncă sigur fără să fie condiţionaţi în acest sens.
4. Solicităm suplimentarea sau redistribuirea locurilor:
- în Centrul Medical Cluj la următoarele specialităţi: psihiatrie, alergologie, hematologie, gastroenterologie, sănătate publică şi management, menţionăm că sunt 0 locuri;
- în Centrul Medical Iaşi, la anestezie-terapie intensivă, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, , radiologie-imagistică medicală, pneumologie, menţionăm că sunt 0 locuri.
5. Suplimentarea numărului locurilor în specialitatea medicină de familie pentru concurenţii care promovează examenul de rezidenţiat şi nu se încadrează în numărul locurilor şi posturilor disponibile.
6. Reprogramarea examenului de rezidenţiat după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. Propunem datele de 7 sau 14 decembrie 2008.
Motivăm această cerinţă prin:
- oferirea timpului necesar pentru a consulta universităţile asupra numărului real de rezidenţi care pot fi pregătiţi şi a Colegiului Medicilor din România cu privire la numărul estimativ de medici necesar în România în următorii 5 ani, aşa cum se procedează în alte ţări din Uniunea Europeană.
- faptul că în acest an intervalul de timp alocat pregătirii pentru examenul de rezidenţiat a fost mai scurt decât în ultimii ani,
- acest examen are o importanţă majoră în hotărârea viitorului nostru ca medici, iar comunicarea cu doar 35 de zile înaintea examenului de Rezidenţiat a numărului foarte redus de locuri şi posturi ne-a influenţat negativ procesul de învăţare.
Anexa nr. 2
Cerinţele studenţilor pentru examenul de rezidenţiat:
1. Publicarea în timp util a bibliografiei, precum şi a numărului de locuri scoase la concurs pentru fiecare specialitate din fiecare centru universitar în parte.
Solicităm publicarea acestor informaţii cu minimum 8 luni înainte de data stabilită a examenului.
Considerăm acest termen ca fiind unul absolut necesar pentru acomodarea cu sursele bibliografice recomandate, precum şi pentru o orientare în cunoştinţă de cauză a absolvenţilor către o anumită specialitate şi un anumit centru universitar.
2. Menţinerea pentru examenul de rezidenţiat 2009 a aceleiaşi bibliografii ca şi pentru examenul de rezidenţiat 2008 (aşa cum s-a stabilit în data de 30 mai a.c., la întâlnirea de la Bucureşti la care au participat Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din ţară, reprezentanţi ai Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, precum şi un reprezentant a studenţilor medicinişti, în persoana Preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România-FASMR) şi modificarea acesteia începând cu examenul din 2010, odată cu redactarea compendiului special adresat pregătirii examenului de rezidenţiat, întocmit de autori români şi conţinând date la zi din domeniul medical.
3. Separarea, la nivel formal, a locurilor de rezidenţiat pe post faţă de locurile de rezidenţiat pe loc, chiar dacă cele doua examene se desfăşoară concomitent. SoliAcităm acest lucru întrucât numarul de locuri alocat rezidenţiatului pe loc în urma examenului din 2008 este drastic redus faţă de ceilalţi ani.
4. Solicitarea şi luarea în considerare a situaţiilor furnizate de Universităţile de Medicină din ţară cu privire la capacitatea fiecărui centru în parte de a şcolariza rezidenţi, atunci când se elaborează numărul de locuri scoase la concurs la nivel naţional.
Anexa nr.3
Revendicările rezidenţilor:
1. Condiţii de muncă corespunzătoare activităţii medicale prestate:
• Implementarea unui nou sistem performant de managenment al datelor medicale care sa inlocuiască actualul sistem învechit, menit sa uşureze munca rezidenţilor
• Suport logistic adecvat (calculatoare, imprimante şi alte echpamente IT) pentru o mai bună gestionare a datelor medicale
• Un nou statut al rezidentului si o noua curiculă de pregatire, adaptată medicinii moderne
• Organizarea unui sistem eficient de specializare în cadrul rezidenţiatului, comparabil cu cel din Uniunea Europeană
• O noua bibliografie a examenului de specialitate, susţinut după rezidenţiat, actuala bibliografie fiind depasită.
2. Acordarea sporurilor de periculozitate în concordantă cu mediul de lucru şi riscurile legate de specialitatea aleasă:
• Multe specialităţi medicale fără sporuri de periculozitate îşi desfaşoară activitatea în medii cu un înalt risc epidemiologic, mulţi rezidenţi sunt în contact direct cu afecţiuni cronice cu potenţial transmisibil
• Considerăm oportună reevaluarea specialităţitor care necesită sporuri de periculozitate
3. Salariul de încadrare decent, corespunzator perioadei de studii;
• Dorim un salariu decent care să ne poată asigura subzistenţa; nu mai dorim sa fim întreţinuţi de familiile noastre.
4. Salariul minim net 1800 RON;
5. Servicii medicale gratuite pentru medici ÅŸi rudele lor de gradul 1;
6. Plata orelor suplimentare efectuate în timpul specializării, în funcţie de numarul acestora
• Medicul rezident este deseori nevoit sa stea în clinică cu mult peste orele de program aceste ore suplimentare nefiind contorizate sau plătite
• Solicităm un sistem eficient de pontaj şi plata orelor suplimentare
7. Zi liberă după fiecare gardă, plata gărzilor efectuate in afara celor obligatorii
8. Decontarea chiriilor şi a transportului public în interes de serviciu.