ref 2-lea proces impotriva MS pe tema rezidentiatului 2005

Punct si de la capat. MS propune o noua lege pentru rezidentiat

In cazul existentei unei organizatii dedicate rezidentilor actuali si viitori, doresc sa fiu:

Nu ma intereseaza ideea
7
11%
Membru pasiv
21
32%
Membru activ
30
46%
Am calitati de leader si disponibilitate
7
11%

Total votes: 65

mickeygreen
senior
senior

ref 2-lea proces impotriva MS pe tema rezidentiatului 2005

Postby mickeygreen » Wed Mar 21, 2007 1:26 pm

Va informez ca si al 2-lea proces impotriva MS pe tema rezidentiatului 2005, (ulterior celui inaintat de mine si soldat cu sentinta de anul trecut care tot apare pe site-ul perfmed) s-a finalizat (pe fond) tot in favoarea reclamantilor la data de 19.03.2007, info oficiale la http://portal.just.ro/InstantaDosar.asp ... AwMTE5MDUy

Cum inca mai sunt contactat de persoane hotarate sa actioneze MS in judecata pe aceeasi tema (valul 3 cum s-ar zice), ii rog sa se manifeste pe acest forum si sa se constituie intr-un grup

POVESTE:
In prezent, Ordinul MS 1000/2005 de aprobare a metodologiei rezidentiatului 2005, amendat de instanta (din 10.05.2006, ramasa definitiva si irevocabila la 15.09.2006) confera dreptul tuturor candidatilor de la rezi 2005 cu punctaj de promovare (atunci 50% din media primilor 10) sa fie confirmati rezidenti MF indiferent de promotie.
In septembrie 2006 MS s-a opus ideii de a repara complet nedreptatea incadrand ca rezidenti MF pe toti cei cu punctaj de promovare, justificand ca "sentinta e opozabila doar partilor", anume confirmand doar pe cei 61 de reclamanti. Cum, juridic vorbind, anularea (in totalitate sau partiala) unui act normativ (cum e si un ordin de ministru) produce efecte generale, MS a avut din nou o atitudine gresita, ceea ce s-a demonstrat in instanta in acest al 2-lea proces (este drept se poate ataca prin recurs in 15 zile si probabil va fi, ca si data trecuta).
Multi dintre cei 1700 lasati in 2005 pe dinafara au sustinut rezidentiatul din 2006, la care, ca o consecinta a procesului si a somatiilor de la Consiliul National pt Combaterea Discriminarii de pe langa Guvernul Romaniei, redistribuirea pe MF nu a mai fost conditionata de anul absolvirii. Altii s-au lasat de medicina sau au plecat prin tari straine sau sau sau...
Ideea este ca, neavand o forta mediatica suficienta, subiectul nu a ajuns la cunostinta tuturor celor care, prin sentinta, au dobandit si ei, indirect, un drept legal. De aceea, sfatul meu la adresa celor care din varii motive inca au ramas pe dinafara (sustinand rezul din 2005 si avand punctaj de promovare) si sunt inca interesati de confirmarea ca rezidenti MF, sa se constituie intr-un grup.
Statistic, in primul proces au fost aprox 60 reclamanti, in al doilea 30, marea majoritate (probabil sute sau peste o mie) beneficiind indirect de regulile de la rezidentiatul 2006.
Acum, in 2007, NU va mai exista (conform planurilor MS care are un proiect de modificare a legii care sta sa fie adoptat, in ciuda obiectiilor aduse) redistribuirea pe MF ci se reintroduce stagiatura (desfiintata in 2005 ca "neconforma cu normele UE") sub titulatura "practica medicala supravegheata" de pana la max 3 ani, iarasi cu adresabilitate discriminatorie "incepand cu promotia 2007".
Cam tot ce coace MS de la o vreme este in acelasi spirit de "unii da, altii ba", daca ar fi sa includem aici si acel minunat dar inexistent (juridic vorbind) drept de libera practica, capitol la care observ ca au inceput sa-si revina, indreptand gafa comisa (nu insa in toate cazurile) printr-un artificiu legal.
Sunt multe probleme in acest sistem, asta stiam, enorm de multe legate de rezidenti, si cred ca a venit momentul sa avem un cuvant de spus (si nu doar de forma). Incurajez ideea unei organizatii de rezidenti si studenti care sa se ocupe de rezolvarea activa a unor probleme cu adresabilitate generala, care sa monitorizeze MS, CNPDS si celelalte foruri si sa stabileasca o comunicare constructiva cu ei si intre noi. Ea exista deja, se numeste AMRez (http://www.amrez.ro), din pacate contine doar 3-4 membri-leaderi si nu vad cum o echipa asa mica ar reusi sa razbeasca, este f.mult de tras.

TibiGZU
elder
elder

Postby TibiGZU » Wed Mar 21, 2007 1:49 pm

si cu ce alt scop sa infiintam alta organizatie? de ce nu se inscriu toti rezidentii in amrez? eu asta voi face in prima luna de rezident sau stagiar, ce-oi fi acolo. ar trebui mai multa implicare. logic ca 4-5 persoane nu pot rezolva ofurile miilor de rezidenti si nu reprezinta nimic in fatza autoritatilor, daca ei sunt sustinuti doar de cativa membri.

nu vad o solutie prin crearea unei noi organizatzii
contesting is a life style

2much4you
senior
senior

Postby 2much4you » Wed Mar 21, 2007 1:54 pm

cea mai oribila chestie mi se pare suntarea rezidentiatului de catre preparatori si doctoranzi
ar trebuie cu totii sa luptam impotriva acestui lucru
cred ca era mai important sa cerem acest lucru, decat nenorocita de tematica
poate viitoarea asociatie de rezidenti va face ceva in acest sens

mickeygreen
senior
senior

Postby mickeygreen » Wed Mar 21, 2007 2:42 pm

N-am sugerat c-ar fi necesara constituirea unei noi organizatii, ci doar o mai mare reprezentativitate. Cum partea administrativa (infiintare, statut, sediu) e cea mai neplacuta, iar cei 4 colegi ai nostri deja au pus-o la punct, ziceam sa ne alaturam lor si sa vedem ce putem face. Cum nu stiu absolut nimic in acest moment despre ei sau despre organizatie in sine, nu ma pronunt acum, doar sunt in favoarea ideii.

Cum pe 23 martie orele 18-20 va fi o comunicare despre aspecte legale ale medicinei romanesti PLUS noutati la rezidentiatul 2007, organizata in amfiteatrul SUUB in formula Irinel Popescu - Corin Badiu, ar fi o buna ocazie atat sa ne manifestam si noi cat mai ales sa ne cunoastem. Din pacate, eu sunt de garda in ziua aia si numai printr-o minune voi putea fi prezent. In schimb, care doriti sa ma vizitati dupa va astept in UPU Floreasca, de placere sau daca iese cu paruiala :lol:

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Thu Mar 22, 2007 12:23 am

micky da un tel la nr de pe site, http://www.amrez.ro
ve'em ce e de facut. eu zic sa aglutinam eforturile, asa daca pt fiecare ocazie de ceva apare cate o organiz pixu frecam si apoi sa vezi de nu ne dam cu capu de pereti sa le adunam in cartel sau alte tampenii :D totusi nu ma opun sa fie cum s-o vrea.
bun, so for more stuff call nr de pe site

mickeygreen
senior
senior

Postby mickeygreen » Thu Mar 22, 2007 8:16 pm

rezolvat treaba cu telefonu, vorbit cu clara. o sa incepem sa miscam ceva, nu maine la conferinta ca nu putem ajunge dar in curand pe ecrane. detest kestiile inutile dar in general in ce ma introduc iese, cu un randament putin peste 50%. pe principiul undei (sau pay it forward) sunt convins ca se va misca ceva, ai si tu putin mai multa incredere.

ne auzim nu mai devreme de duminica, dupa garda :cry:

iar pt publicul spectator (cam multi simpli spectatori) le dorim un wknd placut, in care sa aloce ceva spatiu de gandire si ideii daca doresc sa se implice in AMRez, ori activ ori ca simpli membri, e nevoie si si, ca sa avem si noi odata o organizatie "de vigilenta" reprezentativa. in privinta finantarii (toate costa, de la sediu pana la jurist, ca ne trebuie) ne mai gandim, oamenii sunt reticenti cand aud de cotizatii, exista in schimb si alte idei.

iar pe admini ii rog sa schimbe numele topicului in ceva mai sugestiv, ca "AMRez - noutati" (adevarul e ca nu sunt prea inspirat la ora asta)

TibiGZU
elder
elder

Postby TibiGZU » Thu Mar 22, 2007 8:22 pm

deci maine la ora 18 la SUB e sedintza? i think i'll be there... sa vedem ce ne mai imbarliga virinel al nostru si mostenitoru lu cocu.

see ya

ps. amrezu ar trebui sa-si faca mai multa reclama printre actualii si viitorii rezidenti

shire
senior
senior

Postby shire » Thu Mar 22, 2007 11:00 pm

pentru inscrierea in amrez trebuie completat formularul si trimis impreuna prin posta,nu? se poate lasa si personal la sediu? si cotizatia se plateste in fiecare luna in cont, sau se poate achita si la sediu?...

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Fri Mar 23, 2007 12:31 am

@shire: deocamdata doar asa, in prinjcipiu poti plati pe mai multe luni.

si da musai tbuie scoase ceva surse de finantare, poate vom reusi sa renuntam la cotizatia asta lunara care nici mie personal n-mi place d nici o culoare.
@mickey sincer ma bucur ca s-a facut jonctiunea, o aveam in vedere de cand cu noul site, filiera o cunosti- din ce-am auzit.

@tibi: da, daca ai idei de popularizare ar fi ok

btw pt cine este interesat http://www.doilasuta.ro se pot redirectiona 2% impozitul pe anul trecut -2006- procedura o gasiti acolo

mickeygreen
senior
senior

Postby mickeygreen » Fri Mar 23, 2007 8:45 am

Conferinta se cheama "Aspecte sociale si legislative ale practicii medicale". Prima conferinta va avea loc vineri, 23 martie, orele 18.00-20.00, in Amfiteatrul Mare S.U.U.B. Teme abordate: "Noile modificari privind examenul de rezidentiat 2007", "Desfasurarea programului de pregatire prin rezidentiat" Invitati: Prof. Irinel Popescu, Conf. Corin Badiu.[/quote]
Last edited by mickeygreen on Fri Mar 23, 2007 8:48 am, edited 1 time in total.

mickeygreen
senior
senior

Cateva propuneri pt azi la conferinta

Postby mickeygreen » Fri Mar 23, 2007 8:45 am

Conferinta se cheama
"Aspecte sociale si legislative ale practicii medicale". Prima conferinta va avea loc vineri, 23 martie, orele 18.00-20.00, in Amfiteatrul Mare S.U.U.B. Teme abordate: "Noile modificari privind examenul de rezidentiat 2007", "Desfasurarea programului de pregatire prin rezidentiat" Invitati: Prof. Irinel Popescu, Conf. Corin Badiu.

Pt azi am nevoie de un pic de ajutor, din moment ce nu pot ajunge acolo. Am cateva propuneri pe care cineva, il rog, sa le puna in discutie (eventual sa le dea si un material scris):

- a se introduce in proiectul de modif a legii organizarii rezi a prevederii: “tematica si bibliografia de concurs vor fi publicate de catre MS si CNPDS pana cel tarziu cu 6L inainte de data concursului, sub sanctiunea unei amenzi administrative in cuantum de 1000 RON per zi de intarziere, cu atragerea raspunderii functionarilor publici implicati”
- pus in discutie problema oportunitatii re-infiintarii stagiaturii (numita acum “practica medicala supravegheata”), desfiintata din 2005 ca neconforma cu normele UE, in locul redistribuirii pe MF.
- eliminarea din cadrul proiectului de modif a legii organizarii rezi a oricaror prevederi legate de dreptul de libera practica (atentie el nu mai este definit nicaieri in legislatie prin abrogarea unor legi), conditiile exercitarii profesiei de medic fiind deja reglementate prin legea 95/2006 (a reformei in domeniul sanatatii) cu care asemenea prevederi vin in dezacord. In plus, rezidentul an mare are nevoie de parafa si deci de “drept de libera practica” in momentul in care efectueaza garzi platite (din anul III) ceea ce implica atat raspundere cat si decizie medicala.
- atras atentia ca, in privinta rezidentilor anul I, efectuarea rezidentiatului cf. unor acte normative aflate inca in proiect (deci legal inexistente) este profund nelegala. Normal ar fi fost ca, pana la adoptarea noilor curricule, sa se respecte cele vechi. Se impune iesirea din aceasta situatie prin emiterea de urgenta a ordinelor MS respective, pana nu vor aparea probleme de natura legala, care implica de asemenea raspunderea functionarilor implicati.
- a se introduce in proiectul de ordin MS prevederi care sa reglementeze daca si in ce conditii un rezident isi poate schimba specialitatea, pt a pune capat unei epoci in care aceasta se realizeaza intr-o maniera discretionara si favoritista la nivelul MS.
- semnalat problema generata (la nivelul CNPDS) anul acesta de decalare a incadrarii (01.01.2007) si inceperii pregatirii (15.01.2007) rezidentilor anul I, care a fost reflectata prin plata salariilor pe luna ianuarie in mod arbitrar (unii pe toata luna, altii pe ½) in functie de intelegerea cadrelor RUNOS-Salarizare de la nivelul spitalelor, in lipsa unor clarificari/instructiuni generale din partea MS-CNPDS.

Multumesc anticipat.

ALBA IULIAN
senior
senior

Postby ALBA IULIAN » Fri Mar 23, 2007 10:51 am

a se pune accent pe ultima chestiune ...

mickeygreen
senior
senior

Postby mickeygreen » Fri Mar 23, 2007 12:05 pm

pai pune tu mama, kiar asta va rog sa mergeti si sa discutati. eu n-am cum azi.

TibiGZU
elder
elder

Postby TibiGZU » Fri Mar 23, 2007 1:49 pm

trident wrote:btw pt cine este interesat http://www.doilasuta.ro se pot redirectiona 2% impozitul pe anul trecut -2006- procedura o gasiti acolo

exact la asta ma gandeam. daca si-ar ruga fiecare cunoscutzii si familia sa dea amaritzii astia de 2% spre amrez, tot ar fi ceva

IMPETIGO
newbie
newbie

Re: ref 2-lea proces impotriva MS pe tema rezidentiatului 20

Postby IMPETIGO » Sun Apr 08, 2007 3:37 pm

[quote="mickeygreen"]Va informez ca si al 2-lea proces impotriva MS pe tema rezidentiatului 2005, (ulterior celui inaintat de mine si soldat cu sentinta de anul trecut care tot apare pe site-ul perfmed) s-a finalizat (pe fond) tot in favoarea reclamantilor la data de 19.03.2007, info oficiale la http://portal.just.ro/InstantaDosar.asp ... AwMTE5MDUy

Cum s-a finalizat pana la urma acest al doilea proces...cei de la minister au facut recurs?Sa inteleg ca cei care au castigat sunt rezidenti? De cand?
Pentru o a treia grupare cu cine ar trebui sa vorbim?

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Sun Apr 08, 2007 3:39 pm

s-a mai si schimbat legea intre timp, asa ca :lol: :lol: :lol:

IMPETIGO
newbie
newbie

Postby IMPETIGO » Sun Apr 08, 2007 3:42 pm

:D :shock: :lol: :evil: :?: asa ca??????? prea multe outze..si neuronii nu fac sinapsele foarte...mai pe intelesul meu va rog!

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Sun Apr 08, 2007 3:47 pm

asa ca mie nu mi se mai pare o chestie utila. dai rezi, iei mefe si gata, ce atata judecati. oricum pana in nov nu rezolvi nika in justitie

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Sun Apr 08, 2007 3:50 pm

anyway vb cu dr grozescu, alias mickygreen

Return to “Rezidentiat 2007”