Beuran acuzat de plagiat

coltzul cu dileme
User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Beuran acuzat de plagiat

Postby eugen » Fri Aug 29, 2003 2:23 am

Cotidianul “Cronica Romana” a publicat in editia sa de ieri, 28 august, un articol in care se lanseaza la adresa actualului ministru al Sanatatii o acuzatie extrem de grava: plagiatul. In 1997, Mircea Beuran a publicat, in colaborare cu medicul Gerald Popa, volumul “Ghidul medicului de garda”. Conform facsimilelor reproduse de “Cronica Romana”, cartea preia cuvint cu cuvint pagini intregi de text, tabele si elemente grafice dintr-un volum al unor medici americani (Shane A. Marshall, Jean H. Gillies si John Ruedy) intitulat “On Call: Principles and Protocols” si aparut in 1988 la editura W.B. Saunders. Fragmentele reproduse si puse fata in fata de catre “Cronica Romana” par sa indice un plagiat. Tot ieri 28 august, Ministerul Sanatatii ne-a remis, in numele ministrului Mircea Beuran, un comunicat de presa in care acuzatia de furt intelectual este respinsa. Conform textului primit la redactie, “Ghidul medicului de garda” nu este o lucrare stiintifica, manual sau teza de doctorat, ci doar un “ghid de medicina cu caracter general”. Volumul “a fost alcatuit prin contributia mai multor colaboratori, medici de diferite specialitati din mai multe spitale bucurestene. Fiind unul dinte coordonatori, mi-a revenit sarcina de a verifica corectitudinea stiintifica a datelor prezentate si integrarea lor intr-un tot unitar”, declara ministrul Beuran.

articolul original: http://www.cronicaromana.ro/?editie=181 ... 4&show=com

tot acolo, un comentariu imbarligator de la un cititor:

"Daca omul este valoros ce tot aveti cu el ? Ca aduce putina lumina in bezna asta romaneasca? Lasati-l in pace!"

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Fri Aug 29, 2003 3:20 am

Se intampla ca am ambele carti si sunt intr-adevar, identice. am trimis acum un an niste copii la catavencu, pentru ca printre colaboratorii la plagiat era fosta ministra a sanatatii, madam bartos. nu am auzit nimic de la ei.

User avatar
Doftoroiu`
senior
senior
Posts: 436
Joined: Tue Jul 08, 2003 11:57 am
Location: Orasul minerilor

Beuran+Bartos+POPA

Postby Doftoroiu` » Tue Sep 02, 2003 6:47 pm

Cred ca mai tineti minte cartea de Neurologie (Ed.National)de care am avut parte la Rezi (si eu mai am parte si la licentza :shock:)ca era traducerea,cuvant cu cuvant,a capitolului de Neurologie din Harrison editia a XII-a.
Asta este,astia-i avem...
P.S.Cerbule,Catzavencu a publicat acuzatiile despre Beuran cand asta a ajuns ministru :evil:

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Wed Sep 03, 2003 2:02 am

Penibil...

in orice alta tara( in afara de irak) asta ar fi insemnat demisia si ruinarea carierei respectivilor. nu si in tara lui peste, se pare.

daca exista si o parte buna este faptul ca traducerile( chiar si plagiate) sunt de preferat medicinei dupa ureche dupa care am fost de multe ori nevoiti sa invatam pentru bursa. e un chin sa stergi informatia năzdrăvană.

User avatar
H de H
senior
senior
Posts: 143
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:57 pm

Postby H de H » Wed Sep 03, 2003 9:07 am

vi-l amintiti pe Jitea, era conferentiar la chirurgie la coltea acu vreo 2-3 ani?si dupa ce s-a retras angelescu urma el sa devina prof, ii mai trebuiau o carte-doua...senilitatea ma ataca din nou si nu mai stiu care era ala de isi dorea tare mult postul de la coltea, asa ca i-a demascat plagiatul.in consecinta i s-au luat toate titlurile umf si s-a intors la statutul de medic si atat.i-au luat chiar si cabinetul...si din cate stiu ala de l-a sapat nici macar nu e prof la coltea acum. (daca e cineva cu memorie mai buna sa ma ajute si pe mine :oops: ) deci se poate si la noi, dar nu pentru ca ar fi fost aia cuprinsi de vreo onestitate sau responsabilitate brusca... :roll:

si apoi ma intreb cati dintre astia de scot carti, chiar le concep ei. tot stagiaru' sau rezidentu' cauta si copiaza si le pune la gramada ca dom' profesor sa isi puna semnatura si sa se faca autor.hai sa fim seriosi! :lol:

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Wed Sep 03, 2003 1:53 pm

Jitea era la concurenta cu Burcos pentru osul lui Angelescu. Oricum Jitea era lejer penibil, iar daca i s-a dat cu sutul este pentru ca vroia alcineva osul, nu pentru ca UMF crede ca e imoral sa plagiezi

User avatar
H de H
senior
senior
Posts: 143
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:57 pm

Postby H de H » Wed Sep 03, 2003 3:10 pm

cerbu wrote:Oricum Jitea era lejer penibil, iar daca i s-a dat cu sutul este pentru ca vroia alcineva osul, nu pentru ca UMF crede ca e imoral sa plagiezi


asta spuneam si eu,mai! se poate face daca sunt alte interese la mijloc...da Beuran ii prea bine infipt acolo si inca nu e dispus sa dea "osul"...si nici nu a aparut unu mai puternic sa ii dea in cap.

cerbu wrote:Jitea era la concurenta cu Burcos pentru osul lui Angelescu.

din cate stiu eu Burcos e acu prof la coltea.eu ma refeream la altul..da' ma rog, cand o sa imi amintesc o sa spun.deh, batranetzile astea... :P

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2863
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Fri Sep 05, 2003 2:07 am

Pai asta e un exemplu bun care ilustreaza perfect spiritul de "colegialitate" din randul medicilor. Mai vretzi sa va mai facetzi doctori?
:lol: :lol: Ce sa zic e palpitant...8)
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Fri Sep 05, 2003 3:52 pm

Nu stiu care la coltea ar fi putut sa fie profesor in afara de cei mentionati. cred ca nu te referi la Vlad. VB pentru cunoscatori.

User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Postby eugen » Mon Sep 08, 2003 4:05 am

inca doua plagiate sub redactia beuran. cititi aici si va cruciti:
http://www.evenimentulzilei.ro/topstory ... 8737eedc35

de acolo, cateva cuvinte scrise un medic din brasov:

"Sistemul sanitar romanesc se afunda, de ani buni, intr-o mizerie materiala tot mai greu de suportat, consecinta fireasca a mizeriei morale si spirituale ce guverneaza acest sistem cam de o jumatate de secol. Cind toate sondajele plaseaza sistemul sanitar in topul coruptiei si al imposturii, medicii tac de teama sa nu-si piarda salariul de merit ori contractul cu Casa de Asigurari al cabinetului-capusa ori binecuvintatul bacsis, cel de toate zilele.
Bolnavii internati vin cu medicamentele si cu mincarea de acasa; rudele platesc, uneori chiar oficial, taxa de vizita in spital (ca la gradina zoologica), iar un medic specialist nu ajunge sa ia nici macar salariul mediu pe economie.
Si, cum toate acestea trebuiau sa poarte o tichie de margaritar, o poarta. Tichia de margaritar a sistemului sanitar romanesc sint savantii, autorii, universitarii. E la moda acum ca orasele noastre sa aiba o facultate de medicina chiar inainte de a deveni municipiu, iar, de la o vreme, nu te mai poti misca fara sa te impiedici la tot pasul de profesori conferentiari, doctori, doctorasi...
Feudalismul medical romanesc isi creeaza titlurile de noblete. Si toate aceste titluri le obtii publicind articole, manuale, tratate. Esti autor, esti autoritate.
Vad indivizi care s-au scremut citiva ani pina au reusit sa fie admisi la facultate sau in rezidentiat si care azi sint elita medicala si universitara, un fel de glazura pe coliva sistemului sanitar romanesc. Au scris, baietii...
Si se pare ca patima scrisului, practicata in maniera propovaduita cindva de Heliade Radulescu, se impleteste perfect cu patima politicii, practicata in maniera noastra dimboviteana.
Iata-i pe ultimii doi ministri ai sanatatii, dna Daniela Bartos si dl Mircea Beuran: oameni politici si autori. Autori ai unui plagiat ce nu are precedent, nici prin proportii si nici prin fidelitatea fata de textul original, in istoria literaturii medicale romane.
Recitesc lista ?autorilor? acestui ?Ghid? si incerc sa ghicesc cine va fi urmatorul ministru al sanatatii.
Cartile din carti se scriu, nu-i asa domnule prim-ministru? Si lista ramine deschisa, nu-i asa, domnule presedinte? (Dr. Constantin Cretan) "

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Mon Sep 08, 2003 10:14 pm

Astazi dr. Beuran a fost interpelat in Parlament cu privire la acuzatia de plagiat.
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Wed Sep 10, 2003 5:14 am

Plagiatul dauneaza grav sanatatii
Simona Popa
Miercuri, 10 Septembrie 2003


Mircea Beuran va fi anchetat de o comisie a Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti
Lumea medicala este tot mai nelinistita dupa declansarea scandalului legat de copierea unor ghiduri frantuzesti, semnate de un colectiv de medici romani coordonat de ministrul sanatatii Mircea Beuran. Ieri a venit prima reactie de la o institutie care are un cuvint greu de spus in astfel de cazuri: Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. UMF a mai luat atitudine in cazuri de plagiat, excluzindu-l din institutie pe conferentiarul Jitea, in urma cu citiva ani, dupa un scandal similar. Rectorul universitatii, profesorul universitar si senatorul PSD Laurentiu Mircea Popescu, ne-a acordat ieri un interviu:

Ce parere aveti despre acuzatiile aduse ministrului Beuran?

Domnul doctor Beuran este conferentiar la Clinica de chirurgie a Spitalului de Urgente Floreasca, titlu care se acorda unei persoane cu o vechime in invatamint de opt pina la zece ani, care e medic primar si are o activitate stiintifica recunoscuta in mediul universitar. Un numar de persoane, unele incognito, altele cu nume declarat (ma refer la doctorul din Brasov) sustin ca dinsul, in calitate de coordonator si de autor, ar fi plagiat un sir de ghiduri medicale aparute in ultimii ani. Dovezile, asa cum sint ele prezentate in presa, par sa sustina acest lucru. Din pacate, alaturi de conferentiarul Mircea Beuran sint incriminate si alte persoane, medici cu sau fara grade universitare. Nu pot fi de acord cu afirmatia doamnei conferentiar Daniela Bartos, care l-a precedat pe actualul ministru, ca acestia ar reprezenta “toata floarea medicinei romanesti”. In realitate, este vorba de cinci-sase nume cunoscute in medicina romaneasca, dar acestea reprezinta mai putin de 0,5% din numarul de cadre didactice al universitatii noastre. Acest lucru ma face sa consider ca fenomenul este clar nereprezentativ pentru institutie.

Cum va proceda universitatea in aceasta situatie?
Chiar astazi, in aceasta dimineata, a fost numita o comisie ad-hoc, special pentru aceasta problema. Din ea fac parte urmatorii profesori universitari (in ordine alfabetica): Dan Andronescu, Eugen Bratucu, Mircea Cinteza, Mihai Coculescu, Constantin Ionescu-Tirgoviste, Radu Palade, Florian Popa si Leon Zagreanu. Rolul acestei comisii este de a stabili daca seria de ghiduri coordonate de conferentiarul Mircea Beuran reprezinta sau nu un plagiat. Si in ce masura coautorii sint sau nu responsabili de ceea ce li se imputa. Aceasta comisie are si menirea sa faca propuneri concrete, daca va fi cazul, asupra sanctiunilor ce urmeaza sa fie aplicate, sanctiuni ce s-ar da numai cu aprobarea, prin vot, a Senatului Universitatii.
Ce fel de sanctiuni se pot da in aceste situatii?
O gama redusa de sanctiuni, care pot merge pina la indepartarea din universitate.
Au existat precedente?
Inainte de 1990 au fost doua cazuri. Nu stiu cum s-au terminat. Dupa '90 a existat un singur caz in care autorul principal al plagiatului, nu-mi amintesc numele lui, a demisionat din universitate si colaboratorii sai au fost sanctionati, mergind pina la stoparea ascensiunii in ca riera.
Daca l-ati avea in fata pe colegul dumneavoastra, Mircea Beuran, ce i-ati spune?
Sa-mi asculte sfaturile.
Care sfaturi?
Dati-mi voie sa cred in secretul profesional. (Simona Popa)

Editura franceza a inceput sa analizeze cazul

Philip Goutal, reprezentantul Editurii Doin, cea care detine drepturile de autor asupra ghidurilor aparute la Paris, ne-a transmis ieri ca va face o declaratie publica abia saptamina viitoare, “cind va avea toate datele necesare analizarii cazului”. Cu o zi in urma, acelasi Philip Goutal declarase la postul de televiziune Antena 1 ca nu-si aminteste sa fi existat vreo intelegere intre editorii francezi si medicii romani si ca va analiza cazul. Reamintim ca explicatia data de ministrul Mircea Beuran in ceea ce priveste aparitia cartilor romanesti este ca ar fi avut o intelegere cu “Assistance Publique - H™pitaux de Paris”, institutia care, alaturi de Editura Doin, s-a ingrijit de publicarea ghidurilor de urgenta din Franta. (N. Leahu, S. Popa)

PNL: Beuran, demisia!

Senatorul PNL, Radu F. Alexandru a cerut ieri, in numele grupului parlamentar liberal, demiterea ministrului sanatatii, Mircea Beuran. “Cerem demiterea lui Beuran pentru ca a facut de ris scoala de medicina romaneasca”, a spus Radu F., referindu-se la faptul ca ministrul si-a atribuit rolul de autor al unor carti copiate practic dupa ghiduri franceze de medicina. Radu F. considera ca aceste fapte “intra sub incidenta legii dreptului de autor, a furtului intelectual si a plagiatului”. (A.I.)

http://www.evenimentulzilei.ro/investig ... _id=131037


Rectoratul UMF analizeaza acuzatiile de plagiat aduse ministrului Sanatatii, conf. dr. Mircea Beuran

Rectoratul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala a constituit o comisie care sa verifice acuzatiile de plagiat lansate impotriva conf. dr. Mircea Beuran, ministrul Sanatatii. "Comisia este alcatuita din sapte membri, toti profesori universitari, care vor studia datele pe care le au la dispozitie. Comisia va discuta cu persoanele implicate in acest proiect si va analiza textele", ne-a declarat prof. dr. L.M. Popescu, rectorul UMF. "Daca va fi cazul, se va inainta un raport catre Senatul Universitatii, forul abilitat sa ia decizii. Daca nu sunt probleme, cazul va fi inchis", a mai spus rectorul. Ministrul Sanatatii a fost acuzat in mass-media ca unele ghiduri medicale pe care le-a coordonat sunt copiate dupa carti occidentale. Conf. dr. Mircea Beuran a replicat ca "volumele nu sunt lucrari stiintifice sau manuale, ci protocoale de interventie standardizate la nivel international. Ghidurile au mai multi redactori, iar rolul meu a fost de a urmari corectitudinea stiintifica a textelor propuse de acestia". UMF este forul care are autoritatea si responsabilitatea sanctionarii plagiatelor, dar cum scandalul a izbucnit in perioada vacantei, institutia nu a luat pana ieri nici o masura.

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp? ... e_id=52260


ethically yours :lol:

User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Postby eugen » Thu Sep 11, 2003 12:29 pm

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) este cea de-a doua institutie, dupa Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Carol Davila”, care s-a sesizat in cazul ghidurilor de medicina asupra carora planeaza acuzatiile de plagiat. “Evenimentul zilei” a dezvaluit recent ca un grup de medici romani, coordonat de ministrul sanatatii, Mircea Beuran, a publicat in urma cu citiva ani o serie de ghiduri de urgenta copiate dupa niste carti de specialitate editate de o institutie din Franta. Ministrul Beuran sustine ca preluarea informatiilor de catre romani s-a facut in urma unei intelegeri cu “Assistance Publique d’Hopitaux de Paris”, institutia franceza care, alaturi de Editura “Doin”, s-a ingrijit de aparitia cartilor originale. Explicatiile ministrului se sustin in masura in care editura franceza va confirma ca a permis romanilor sa foloseasca ghidurile originale si sa-i lase pe acestia sa se semneze ca autori, fara sa specifice nicaieri care este sursa de inspiratie. Colegiul Medicilor a trimis ieri o scrisoare editurii franceze in care se solicita lamuriri vizavi de acest aspect, ne-a confirmat ieri doctorul Mircea Cinteza, presedintele CMR. Iata ce se cere in scrisoare: “Va solicitam sa ne comunicati daca exista un acord cu editura dumneavoastra privind drepturile de autor de traducere sau permisiunea de a prelua paragrafe sau grafice. Va rugam sa ne trimiteti o copie a acestui acord”. Intre timp, “lipsa probelor” pare sa fie primul obstacol de care s-au lovit investigatorii care se ocupa de cercetarea ghidurilor. Atit in Romania, cit si in Franta, cite o institutie a preluat acest caz, insa in ambele situatii se solicita sprijinul presei din Romania. Editorii francezi au cerut ieri ziaristilor romani sa le trimita prin posta cartile in varianta romaneasca deoarece nu au posibilitatea de a le cerceta dintr-o alta sursa. La rindul lor, membrii comisiei din cadrul UMF “Carol Davila” au solicitat acelorasi ziaristi sa le puna la dispozitie ghidurile frantuzesti, pentru a le studia si decide daca este sau nu vorba despre un plagiat. Francezii au promis ca vor da un raspuns saptamina viitoare, in timp ce romanii nu au anuntat nici un termen.

si totul se rezuma la o disputa intre "tabere"..

User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Postby eugen » Thu Sep 11, 2003 12:33 pm

Primul-ministru pare sa se fi specializat ca avocat al ministrilor implicati in scandaluri. Ultima pledoarie - la Tirgoviste, in favoarea ministrului sanatatii, Mircea Beuran, acuzat ca a plagiat lucrari de specialitate. Fara sa se refere la acuzatiile care ii sint aduse lui Beuran, Nastase l-a laudat ieri, spunind ca este “un om serios”. Mai mult, el a apreciat in mod deosebit activitatea lui Mircea Beuran ca ministru al sanatatii: “Noi salutam felul in care domnia-sa gestioneaza, in momentul de fata, sistemul medical”. Premierul a reluat teoria complotului si in cazul lui Beuran: “Stiu doar ca domnul Beuran e un om foarte serios. Sint convins ca a deranjat foarte multe grupuri de interese din zona vinzarilor de medicamente si a directorilor de spitale” :lol: si ca “acesta nu va fi ultimul atac” impotriva ministrului sanatatii. “Ma bucur ca domnul Beuran nu mai este chestionat in legatura cu cheltuirea banilor din Sanatate, ceea ce, dupa parerea mea, reprezinta un mare pas inainte. Acum, problema cea mai importanta, cel putin asa pare pentru unele televiziuni si ziare, este daca la acele ghiduri medicale domnul Beuran si colegii sai au avut sau nu autorizare franceza”, a mai spus primul-ministru, incercind sa minimalizeze scandalul. Nastase si-a continuat pledoaria sarind inca o data in apararea ministrului integrarii, Hildegard Puwak. El a repetat ca are incredere in Puwak si s-a aratat convins ca raportul care va fi elaborat de “cei de la Bruxelles” va constata ca nu este vorba de un conflict de interese. Nastase a recomandat acum sa nu se mai discute atit de mult despre cazul Puwak.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Thu Sep 11, 2003 11:42 pm

Primim la redactie
Doctorul Beuran anunta ca va raspunde complet si curand acuzatiilor

Privesc cu preocupare campania de presa sustinuta in jurul "ghidurilor de urgenta..." pe care am luat initiativa de a le publica in perioada 1995-1999. Vreau sa va asigur ca doctorul Beuran va raspunde - complet si cat de curand - acestei campanii, luand in considerare regulile profesionale si etice care prevaleaza in lumea medicala. Insa sub nici o forma nu voi permite ca aceasta discutie sa afecteze prestatia mea de ministru, intrucat mi-am asumat misiunea de a revitaliza sistemul sanitar romanesc si nu voi pregeta sa o duc pana la capat. In acest moment, stiu cu precizie ca tocmai indeplinirea acestei misiuni fara nici un compromis a generat declansarea campaniei de presa. Ii incredintez pe toti cei care au incredere in revitalizarea sistemului sanitar romanesc ca aceasta campanie nu este nicicum de natura sa-mi diminueze hotararea si determinarea de a continua ceea ce mi-am propus. Voi oferi opiniei publice o explicatie completa si documentata numai dupa ce evenimentele, in desfasurarea lor fireasca, vor permite o concluzie solida, impartasita de colegii mei de breasla. Dr. Mircea Beuran Bucuresti, 11 septembrie 2003

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp? ... e_id=52577

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2863
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Thu Sep 11, 2003 11:44 pm

Atata vreme cat in spate se afla "marele conducator" nu se poate intampla nimic...Oricum interesele sunt mari apropos de achizitia centralizata a medicamentelor, atat pentru firme cat si pentru spitale. Cine da oare mai mult? 8)
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

User avatar
damonik
senior
senior
Posts: 207
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:00 pm
Location: space, the final frontier
Contact:

Postby damonik » Sat Sep 13, 2003 4:44 pm

cred ca domnul Beuran prezinta simptome ingrijoratoare. exista deja in propriile cuvinte: doctorul Beuran si ministrul Beuran. nu se precizeaza, dar e probabila si existenta omului simplu Beuran. daca isi mai descopera inca vreo cateva personalitati ar trebui sa fie ales ca actor principal in filmul IDENTITY II. cool film by the way(prima parte mai :lol: ). il recomand cu caldura.
Ai avut sansa unica de a capata forma omeneasca. NU-TI PIERDE TIMPUL!

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2863
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Sun Sep 14, 2003 2:20 pm

Ministrul Sanatatii a negat, joi, acuzatiile de plagiere a doua ghiduri medicale franceze, recunoscand insa ca a gresit pentru ca nu a facut mentiunea "copyright" pe volumele in care predomina traducerile cuvant cu cuvant, si nu creatia originala. "Am avut acordul scris al titularilor respectivelor carti, respectiv Assistance Publique-Hopitaux de Paris", a declarat ministrul Beuran, vineri, intr-o conferinta de presa. El a explicat ca, in documentul emis de francezi, se preciza ca "daca s-ar face o traducere mot-a-mot a fiecarui capitol, atunci ar fi necesar un acord scris al fiecarui autor francez in parte". Or, in realitate, volumele aparute in Romania au urmatoarea structura generala: o parte originala apartinand realizatorilor volumului respectiv si o parte cu intindere variabila de traducere mot-a-mot din ghidul francez cu acelasi profil. Mircea Beuran a mai mentionat ca toti autorii romani, indiferent de specialitate, aveau cunostinta de ghidurile franceze. "Iar aceasta pentru ca noi le-am adus in tara, ca dar de la colegii din Paris", a spus Beuran. "In acelasi timp, tot acest atac violent este explicabil numai prin zvarcolirea pe care o traiesc in prezent foarte multe grupuri de interese din sistemul sanitar si din cel al furnizarii si achizitionarii de medicamente, ce simt ca noile masuri pe care le-am initiat nu le vor mai ingadui nicidecum sa aiba privilegii imense, materiale si de alta natura, pe care le-au avut pana in prezent, a adaugat Beuran.

Cum am crezut de la inceput: domnul ministru, desi penibil, ramane in picioare, pentru ca in spate se afla cine trebuie...

Adevarul-14 sept 2003
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Sun Sep 14, 2003 3:29 pm

partea vesela e ca " acordul scris " obtinut probabil post-factum este din partea francezilor, in timp ce ghidul original a fost publicat in state. nu stiu cum pot frantujii sa dea copyright la ceva care nu le apartine.

iar pe carte scrie "coordonator" si "autori" in nici un caz traducatori, si nu se mentioneaza nici o referinta bibliografica.

dezgustator!

ne facem de cacao din nou cu agatatul asta de putere si cu separarea intre Beuran plagiatorul si Beuran salvatorul medicinei romanesti atacat de interese oculte...

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Wed Sep 17, 2003 5:51 am

Interesting news: in consiliul facultatii- Beuran aproape ca nu a fost lasat sa deschida gura, a incercat sa vorbeasca consiliului facultatii -si a sarit peste el luandu-i cuvantul prof. Bruckner, sustinut de dn. rector - care prof Bruckner are o problema stringenta: de ce sa fie doua examene de semio cand poate sa fie unul singur?". Comisia de analiza a "cazului" din partea universitatii - desi nu face inca declaratii oficiale - speculeaza ca masuri minime retragerea titlului de profesor (coborarea pana la sef de lcurari) pentru dn ministru prof.dr.Beuran.

Joi la or 13.00 senat UMF, se speculeaza ca se vor vota niste schimbari ample - examene orale in umf, revenirea asupra deciziei de a da studentilor reteaua de la MEC (legendarul protocol din 19 martie) etc.

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2863
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Wed Sep 17, 2003 9:49 pm

Ieri, dupa ce ?Romania libera? a publicat plagiatul generalului Mihai Gheorghe dupa o revista americana, consiliul profesoral de la Universitatea de Medicina si Farmacie ?Carol Davila? s-a intrunit si a decis titularizarea acestuia pe postul de profesor. Omul responsabil cu psihiatria in armata, la o zi dupa tragedia de la Baia-Mare a celor cinci soldati, era inaintat in grad didactic, pe baza unei carti (mai degraba o lucrare facuta la xerox) copiata de la colegi si dintr-o revista americana. Cupola titlurilor didactice, condusa de rectorul universitatii, profesorul Laurentiu Popescu, a functionat perfect (mai ales ca lucrarea cu plagiatul lui Mihai Gheorghe a aparut la editura universitatii, condusa de acelasi rector Popescu). Generalul Gheorghe este a doua personalitate medicala dovedita cu un furt intelectual. Dupa cel comis de Mircea Beuran, in ciuda faptului ca a fost aparat de presedintele Ion Iliescu, de premierul Adrian Nastase si de presa din subordine. Au mai aparut si dezvaluirile legate de abuzurile si comportamentul aberant ale lui Serban Bradisteanu. Oamenii din lumea medicala au inceput sa prinda curaj. Redactorii nostri sint uluiti de lucrurile pe care le afla. Ni se relateaza despre aranjamente si afaceri care pot provoca atac de cord.
Sintem asaltati de telefoane sa cercetam activitatea unei firme prin care Serban Bradisteanu a importat materiale pentru operatiile pe cord.
Ni se trimit semnale insistente sa verificam pretul halucinant al unui robot chirurgical importat de Serban Bradisteanu la Spitalul de Urgenta Floreasca, prin intermediul firmei RELAD. Nababul chirurg si senator se arata pe zi ce trece a fi o adevarata teroare in domeniul Sanatatii. Si nu este singurul. La Colentina, cel care a fost secretarul de stat al Danielei Bartos, doctorul Sorin Simion, a bagat groaza in retea. Si despre el ni se transmit informatii incredibile. Si despre Bebe Popescu, directorul economic de la Fundeni, parlamentar PSD, cel care a dus tiparirea documentelor necesare spitalului tocmai in tipografia lui Nicolae Mischie, baron de Gorj. Discutind in particular cu multi medici care se tem sa vorbeasca am aflat despre dementa licitatiilor si aranjamentelor. Nu exista nici o limita, nici o rusine, nici un scrupul. Tranzitia, asa cum a creat miliardarii de carton, cum a creat politicienii de tinichea, cum a permis aparitia grupurilor mafiote, a fost un teren liber pentru nasterea monstrilor din domeniul Sanatatii. Comisioane peste comisioane, calatorii peste calatorii, titluri didactice si profesionale cumparate cu un frigider sau cu un televizor. O intreaga industrie de confectionat carti si lucrari de doctorat. O si mai mare industrie de lucrari de diploma. Si o teroare instaurata. Cei mai multi se tem sa vorbeasca. Prefera sa inghita mizeria decit sa infrunte sistemul. Ciugulesc mai putin, dar nu sint eliminati.
Toata aceasta situatie aberanta s-a dezvoltat incet, incet, dupa 1990. Dar a luat proportii alarmante abia in acesti ani, cind personaje din domeniul Sanatatii si-au pus tichia politica a partidului de guvernamint. Taie si spinzura cu un singur argument: partidul. Si cu o singura consecinta: bogatia lor personala.
Romania traieste drama de a descoperi putrefactia la virf din sistemul medical. Impotriva ei ar fi trebuit sau a vrut sa porneasca, probabil, si ministrul Mircea Beuran. A crezut ca mafia pe care vrea s-o anihileze nu-i va descoperi plagiatul. Un furt intelectual ramine ceea ce este si nu are nici o scuza. Dar de existenta lui se folosesc si altii. Acestora le declaram si noi razboiul nostru.
Presedintele Romaniei si primul-ministru au o prioritate: sistemul de sanatate, ajuns la dezastru. Daca nu inteleg ca el a fost viciat tocmai prin exagerata implicare politica si nu incearca sa opreasca degringolada, atunci avem de-a face cu doi oameni care pot fi socotiti fie inconstienti, fie iresponsabili.


Incep miscarile preelectorale: adica dam in cap la sef, si dupa aia vedem noi cum ne dam intre noi in cap...:lol:
EZ-17 sept 2003
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Wed Sep 17, 2003 10:11 pm

Gen. dr. Mihai Gheorghe a fost penultimul sef al Directiei Medicale al M.Ap.N. E o pozitie mai inalta decit "seful psihiatriei militare", era seful tuturor medicilor militari. Postul a fost oarecum desfiintat - momentan nu e ocupat (poate e rezervat?)
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Wed Sep 17, 2003 10:16 pm

cu psihiatria romaneasca si titlurile de profi e scandal in UMF de aproape 2 ani de zile, la modul serios - procese, contestatii, reorganizare concursuri... etc.

User avatar
darkside
senior
senior
Posts: 410
Joined: Sun Jul 06, 2003 2:04 am
Location: Somewhere in US of A

Postby darkside » Sat Sep 20, 2003 4:10 pm

Evenimentul Zilei wrote:Membrii comisiei mai sint inca in cautarea lucrarii frantuzesti din care a copiat colectivul indrumat de ministrul Beurean pe cind era doar profesor. "Plagiatul e din 1997, pardon, presupusul plagiat!", l-a luat gura pe dinainte pe profesorul Leon Zagrean.
In lumea medicala se anunta zile fierbinti. Rectorul Laurentiu Popescu, fluturind un dictionar de microbiologie, a spus ca ne vom vedea din doua-n doua zile daca se sustine ritmul asa. Oricum, el s-a caracterizat ca un senator de pus in vitrina. Sigur pe sine, ne-a explicat limpede cum "toata floarea medicinei romanesti provine din scaunele de secretari ai partidului comunist. S-o dam pe fata!", a conchis vorbaretul rector. (Marius Ghilezan)


Mda .... "Plagiatul e din 1997, pardon, presupusul plagiat!", l-a luat gura pe dinainte pe profesorul Leon Zagrean. mai mare rasu'..
Ultimul care pleaca sa stinga lumina ......

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Tue Sep 23, 2003 1:45 am

MINISTRUL INDIGO


Cit il vor mai tine in brate Iliescu si Nastase pe Mircea Beruan?
Versiune pentru tiparire
Care este parerea ta?
Nicolae Leahu
Christian Levant
Marti, 23 Septembrie 2003

Intrunita aseara pentru a analiza acuzatiile de plagiat aduse ministrului sanatatii, Mircea Beuran, Comisia Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” a ajuns la concluzia ca primul volum din seria “Ghidul medicului de garda” este copiat dupa lucrarea “On Call”, aparuta la Editura americana “W.B. Saunders”. In zilele urmatoare, comisia ii va audia pe Mircea Beuran si pe ceilalti autori ai volumelor romanesti suspectate de plagiat. Iata care a fost concluzia Comisiei UMF:

“Comisia numita si confirmata prin vot de catre Consiliul Facultatii de Medicina si Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” a constatat, in urma analizei comparative a materialelor prezentate la dosar, ca lucrarea intitulata “Ghidul medicului de garda”, vol. I, editata in anul 1997, in Editura “Scripta”, reproduce prin traducere volumul “On Call - principles and protocols” (...) aparuta la Editura “W.B. Saunders Company”, Philadelphia, 1989. In versiunea romaneasca lipsesc titlul si autorii volumului din limba engleza. In concluzie, volumul analizat reprezinta un plagiat.”

Unul dintre volumele coordonate de Mircea Beuran reprezinta un plagiat. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” intrunita aseara sa dea un verdict cu privire la acuzele care planeaza asupra actualului ministru al Sanatatii. Dupa doua saptamini, in care au comparat lucrarile romanesti cu cele originale, somitati ale lumii medicale au ajuns la concluzia ca volumul I al seriei “Ghidul medicului de garda” reprezinta o traducere a lucrarii “On Call - principles and protocols”, aparut in 1989, in colectia “Blue Books”, de la editura americana W.B. Saunders Company, din Philadephia. Astfel, Comisia UMF a contrazis girul acordat ministrului Beuran de premierul Nastase si de presedintele Ion Iliescu. In perioada 1997-1999, dr. Mircea Beuran a coordonat o serie de lucrari aparute in “Colectia medicului rezident”, la Editura Scripta. Primul volum al seriei, “Ghidul medicului de garda”, a fost practic copiat cuvint cu cuvint dupa varianta originala in limba engleza - “On Call - principles and protocols”. “Evenimentul zilei” a dezvaluit apoi ca volumele 3 (“Ghid de urgente in chirurgia generala”) si 7 (“Ghid de urgente in medicina interna”) au fost copiate dupa o serie de volume din limba franceza.
Este vorba de “Urgences en chirurgie generale” (“Urgente in chirurgia generala”), respectiv “Urgences en medecine” (“Urgente in medicina”), publicate intr-o serie a institutiei “Assistance Publique - H™pitaux de Paris”, la Editura Doin. Ca urmare a dezvaluirilor presei, in cadrul U.M.F. Bucuresti a fost numita o comisie care sa analizeze acuzatiile de plagiat aduse actualului ministru al sanatatii. Dintre membrii acesteia fac parte prof. dr. Dan Andronescu, prof. dr. Eugen Bratucu, prof. dr. Mircea Cinteza, prof. dr. Mihai Coculescu, prof. dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste, prof. dr. Radu Palade, prof. dr. Florian Popa si prof. dr. Leon Zagreanu. Potrivit rectorului U.M.F., prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu, rolul acestei comisii a fost acela de a stabili daca seria de ghiduri coordonate de conferentiarul Mircea Beuran reprezinta sau nu un plagiat. Si in ce masura coautorii sint sau nu responsabili de ceea ce li se imputa. In fata acuzatiilor presei, ministrul Beuran a incercat sa se disculpe sustinind ca in cazul lucrarilor frantuzesti, ar fi avut un acordul editurii Doin. Din documentul prezentat insa la o conferinta de presa, reiese ca partea franceza nu si-a dat aprobarea pentru traducerea cuvint cu cuvint a lucrarilor.

Ion Iliescu: “Am toata increderea in Mircea Beuran”

La scurt timp dupa izbucnirea scandalului, atit presedintele Iliescu, cit si premierul Nastase au sarit in apararea lui Mircea Beuran, punind dezvaluirile pe seama intereselor oculte ale unor firme de medicamente si directori de spitale, nemultumiti chipurile de masurile severe luate de ministrul sanatatii. “Stiu doar ca domnul Beuran e un om foarte serios. Sint convins ca a deranjat foarte multe grupuri de interese din zona vinzarilor de medicamente si a directorilor de spitale”, a declarat premierul Nastase, adugind ca “acesta nu va fi ultimul atac” impotriva ministrului sanatatii. La rindul sau presedintele Ion Iliescu a declarat despre fostul sau, consilier pe probleme de Sanatate: “Am toata increderea in corectitudinea doctorului Mircea Beuran”, adaugind ca dezvaluirile presei sint “o campanie mirsava” la adresa ministrului sanatatii.

Prof.dr Mihai Coculescu: “Un plagiat, o contrafacere”

Aseara, unul din membrii Comisiei UMF, prof. dr. Mihai Coculescu, ne-a declarat ca in urma intrunirii, comisia a ajuns la concluzia ca primul volum al seriei coordonate de dr. Beuran este “un plagiat, o contrafacere”. “Masurile care se vor lua cu fiecare dintre autorii acestui volum se vor stabili dupa ce vom discuta cu fiecare dintre dinsii in parte, pentru ca, cu unii dintre ei, inclusiv cu coordonatorul principal - conf.dr. Mircea Beuran care nu a fost in tara -, nu am reusit sa stam de vorba”, a precizat prof. Coculescu. “Bineinteles ca autorii si coordonatorii, sint vinovati de acest plagiat, o data ce au reprodus prin traducere un volum scris de alti colegi, din alta tara, fara sa-i mentioneze in nici un fel, deci automat substituindu-se drept autori si creatori ai acestui volum. La Comisie nu s-a depus nici un act din partea autorilor sau coordonatorului care sa explice ce s-a intimplat", a mai precizat prof. dr. M. Coculescu

http://www.evenimentulzilei.ro/topstory ... 2ab8e96592

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2863
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Tue Sep 23, 2003 1:48 am

Lupta se ascute, si asta e doar varful icebergului. Adevarul e unde se putea afla culmea mancatoriei decat intre medici membri PSD? :o So, eu zic sa se inceapa de acum in analiza cazurilor de plagiat viitoare de la lucrarea de diploma. :lol: :lol:
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

User avatar
originaltup
elder
elder
Posts: 1749
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:52 am
Location: Ohio

Postby originaltup » Tue Sep 23, 2003 7:06 am

Mah :evil: io azi am prezentarea si nu cred ca e o idee asa buna :D

popi
newbie
newbie
Posts: 11
Joined: Wed Sep 24, 2003 7:51 am

DR.BEURAN

Postby popi » Wed Sep 24, 2003 8:25 am

DR MARSHALL EMAIL ADRESA ESTE LA ;

humanresources@bermudahospital.bm


DACA VRETI SA-I SPUNETI CA BEURAN I-A PLAGIAT CARTEA,TRIMITETI EMAIL CU MOTO" FOR DR.SHAUN MARSHAL". ALTFEL EL NU ARE HABAR ACOLO IN BERMUDE ,PE INSULA 8) :!: :idea: AIA!!

E O CARTE FAINA(ON CALL ,PRINCIPLES AND PROTOCOLS)SI O FOLOSIM SI NOI REZIDENTI DIN AUSTRALIA!
1 ZI BUNA

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sat Sep 27, 2003 11:00 pm

Plagiatul politicii

Christiaan Barnard, daca traia si crea in Romania zilelor noastre, n-ar fi putut deveni profesor universitar, ba nici macar conferentiar, ca Mircea Beuran. El ar fi avut nevoie de un anumit numar de articole publicate, de lucrari si comunicari stiintifice. Erau absolut necesare si cateva volume, de autor. Calitatea operelor fiind greu de masurat obiectiv, pentru acordarea titlurilor stiintifice, la noi, conteaza cantitatea. Nu stiu cum e in alte domenii, dar in medicina noutatile nu prea mai sunt la indemana autorilor romani. Tot ce se putea descoperi cu o eprubeta si o lupa, s-a descoperit deja. Pentru cercetarea de varf e nevoie de investitii de sute de milioane de dolari. Ca urmare, majoritatea cartilor sunt, de fapt, colectii de citate dupa autorii occidentali, care conduc, la ei acolo, colective de cercetatori cu bugete cat ale unui spital judetean, pe cinci ani. Nici in clinica nu sunt diferente: terapiile moderne au fost standardizate, iar eficienta lor e verificata de ani buni, in Occident. Serban Bradisteanu a invatat sa opereze la Viena, unde transplant cardiac se face de 20 de ani. Va descoperi el, in Urgenta, cat sa umple o carte originala? Falsa nevoie este acoperita, deci, in buna parte, prin falsuri. Putem spune care sunt acceptabile si care nu? Ca sa raspunda, Comisia Universitatii de Medicina se foloseste tot de o metoda cantitativa: numara cate cuvinte sunt copiate si cate sunt inlocuite cu perifraze. Astfel, cartile repovestite de medicii romani, cu vorbele lor, sunt OK, nu pot fi acuzate de plagiat. E bine pentru medic, dar rau pentru student, caci rezulta tomuri greu de digerat, cu digresiuni nesfarsite, cu un text stufos si bruste schimbari de registru in functie de autorul care a inspirat paragraful in cauza. Atunci ce alt criteriu de evaluare sa alegem? O abordare ar putea consta in urmarirea efectelor produse de falsuri. Dr. Beuran si-a pus numele pe un ghid considerat de comisia UMF plagiat. Ancheta e abia la inceput. Sunt 7-8 persoane implicate in proiect, toate mari nume in medicina romaneasca, plus un personaj obscur - un medic rezident care a adus, de fapt, niste fascicule xerox, din Anglia. Si care azi lucreaza la o firma de pe piata medicala. Trebuie stabilite exact, responsabilitatile fiecaruia. Oricum, Beuran si-a bifat, in CV, ghidul (sau ghidurile) ceea ce, probabil, i-a folosit la obtinerea titlului de conferentiar. Dar nu si a celui de ministru. Din zece titulari ai postului, patru erau facuti profesori sub Ceausescu, patru nu au avut acest titlu. Doar doi au fost "profesori pe stil nou". Ghidul nu i-a adus bani, nici nu i-a oferit loc de munca actualului ministru. A folosit insa multor medici tineri si deci bolnavilor tratati de acestia, intr-o perioada in care Colegiul Medicilor nu reusea sa scoata pe piata ghiduri de practica oficiale. La ce i-a folosit dr. Bradisteanu titlul de profesor, obtinut prin fals? Pentru a opera zeci si zeci de bolnavi, de dimineata pana seara, cand, epuizat de efort se remonteaza cu cafea ca sa rezolve urgentele de peste noapte? Sa fim seriosi! Senatorul PSD nu doarme in spital, intre doua cazuri grave. Nici macar nu da voie subordonatilor sai sa opereze, in lungile vacante pe care el le petrece prin strainataturi. In timp ce Beuran e un profesionist respectat de colegii sai si care conduce o clinica model, cu cele mai mici costuri din cel mai scump spital, Urgenta, comportamentul dr. Bradisteanu a scandalizat lumea medicala. Negociaza cu pistolul pe masa, bate brancardierii care nu-l saluta respectuos, bruscheaza secundarii si chiar ameninta cu moartea, pe cei care-l contrazic. Cam asta se spune despre primul chirurg al tarii. Bun, o fi el putin mai extravagant, dar asa sunt geniile. E un pasional, e un poet ratacit in sala de operatie. A mai vazut cineva poeti bogati, cu vile in buricul targului, plus case de vacanta, apartamente pe Corso, limuzine de superlux? De fapt, banii au fost miza falsului. Fara titlul de profesor, dr. Bradisteanu nu ar fi putut continua sa administreze bani publici, in doua spitale si sa conduca licitatii, avand in acelasi timp imunitate parlamentara. Am vazut, astfel, ca miza difera mult, in cele doua cazuri. Reactia la acuzatiile presei este insa identica. Ambii medici au plagiat comportamentul politicienilor de meserie. Ministrul Beuran a dat vina pe o campanie instrumentata de grupuri de interese economice deranjate de actiunile sale de reforma. Senatorul Bradisteanu a ales scuza cu "campania concertata" pe care i-ar fi inscenat-o colegii invidiosi, medicii retrograzi si fireste, grupurile de interese. Daca asta nu e politicianism veritabil, de Dambovita, atunci ce este? Si daca tot am ajuns in zona politicului, sa vedem ce efecte au scandalurile asupra partidului celor doi. In lumea medicala, dr. Beuran nu va fi nici mai popular, nici mai nepopular, dupa ce i s-a lipit pe frunte eticheta de copist. In cel mai rau caz poate starni mila: uite saracul, pe asta l-au prins! Marele public, are alte griji: va gasi pastile, cand il doare? Va fi cald, la iarna, in spital? Chiar daca isi va pierde titlul universitar, lui Beuran ii ramane sansa sa faca ordine in sistem. Incepand chiar cu dr. Bradisteanu, sa nu se spuna ca e partizan. Fara titlul "muls" de la facultatea de Medicina Veterinara, dr. Bradisteanu isi pierde imunitatea si risca sa-si piarda chiar libertatea. Asta, teoretic. In practica, Beuran poate fi sacrificat, iar Bradisteanu va scapa, chiar daca opulenta si manierele sale risca sa-i alunge PSD-ului un segment important de electorat, cel apartinand lumii medicale. De ce va scapa? Pentru ca, macar in ultima clipa, a spus adevarul: "N-aveti ce-mi face atata vreme cat Justitia este la noi".

adevarul

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Mon Sep 29, 2003 7:02 pm

Stirile ProTV: 19 septembrie 2003


Image

:roll:

Image

User avatar
Bechi
junior
junior
Posts: 87
Joined: Sun Jul 06, 2003 2:27 am

Postby Bechi » Mon Sep 29, 2003 7:45 pm

Vad ca ProTV cand face publica lista asta nu prea se informeaza cu toate ca inainte de aparitia ei a spus clar ca vol VII este APROAPE in totalitate plagiat.
Ma refer la Dr Miclea care lucrat la coordonarea cap. de urgente toxicologice din vol VII. iar ghidul original nu contine toxicologie

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Wed Oct 01, 2003 11:10 am

Pentru plagiat
Conducerea Universitatii de Medicina propune desfacerea contractului de munca al conferentiarului Beuran
Bartos scapa, pentru ca a colaborat cu anchetatorii Biroului Permanent al Senatului

UMF Carol Davila a validat deciziile Comisiei care a analizat cazul Beuran. Comisia a stabilit ca ministrul Sanatatii este principalul responsabil pentru plagierea unor ghiduri aparute sub coordonarea sa. Sanctiunea propusa este desfacerea disciplinara a contractului de munca in Universitate (cea mai dura aflata la dispozitia Rectoratului). Retragerea gradelor didactice pe care le detine conf. Beuran poate fi facuta doar de Ministerul Educatiei, la propunerea UMF. Celelalte cadre universitare care au colaborat la editarea Ghidurilor medicului de garda au fost tratate diferentiat. D-na dr. Daniela Bartos este singura care scapa fara nici o sanctiune. Fostul ministru al Sanatatii a renuntat ieri la functia didactica pe care a obtinut-o trecand Ghidurile ca opere de autor, recunoscandu-si greseala. Colaborarea cu Comisia de ancheta si gestul de retragere din functie s-ar putea sa-i ofere sansa de a pastra titlul de sef de lucrari, ramanand astfel in lumea universitara. Dr. Bartos trebuia sa ocupe postul de conferentiar, care asigura si conducerea clinicii de cardiologie de la Urgenta, incepand de astazi, 1 octombrie. Prof. dr. Ion Sinescu, Constantin Popa si Dan Tulbure au fost sanctionati cu suspendarea dreptului de a mai ocupa functii de conducere in invatamant si de a mai conduce lucrari de doctorat. Ei nu si-au recunoscut calitatea de autori si nici nu au folosit volumele respective in vreun dosar pentru ocupare de posturi sau de obtinere a unor titluri universitare. Comisia a propus sanctionarea lor pentru ca nu au reactionat atunci cand si-au vazut numele pe o carte la care nu au colaborat. Cazul dr. Gerald Popa, cel care a furnizat ca original materialul dupa care s-a realizat primul volum din seria Ghidurilor, nu a fost discutat, pentru ca a iesit din lumea universitara, fiind acum reprezentant comercial la o firma de produse medicale. Conf. dr. Mircea Beuran si-a precizat pozitia printr-un comunicat de presa: "Ma consider nevinovat si imi voi sustine punctul de vedere cu toate argumentele necesare. Ghidurile puse in discutie nu sunt tratate stiintifice, nu reprezinta lucrari de doctorat sau lucrari de laborator, in care sa se poata ridica problema drepturilor de autor. Ele sunt niste algoritmi de actiune la camera de garda a spitalului. Ghidurile sunt de ani buni un ajutor de nepretuit pentru nenumarati medici tineri si sunt convins ca au salvat multe vieti si au evitat multe complicatii in acesti ani".


User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Wed Oct 01, 2003 4:58 pm

M-am mai gindit o vreme si parca i-as da o mica-mica parte din dreptate. Sa ma explic: daca scrii un ghid, sa zicem scrii criteriile NYHA, se cheama ca le plagiezi? Nu. Daca le copii de undeva, nu prea mai conteaza de unde.
Daca pui intr-un ghid mai multe astfel de chestii dintr-astea medicale, care se sciu cu liniute, ce iti mai ramine copyright? Poate ordinea in care le pui.
Nu am vazut ghidurile, dar daca sint asa cum zice el, numai liste emise de altii de mult, nu prea ar fi avut ce copyright sa incalce, ba mai mult, o carte care ar vrea sa inventeze alte criterii NYHA ar fi cam greu de gindit, nu?
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

yyan
junior
junior
Posts: 82
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:47 pm

Postby yyan » Wed Oct 01, 2003 5:05 pm

Nu neaparat.
peste tot pe unde am vazut tabele si poze sau ceva de genul asta, scrie jos: "sursa:", sau "reproduse din...", "din cartea...."
ok. who's next?

User avatar
LoS
senior
senior
Posts: 274
Joined: Thu Jul 24, 2003 12:03 am
Contact:

Postby LoS » Wed Oct 01, 2003 5:57 pm

in primul rind trebuia sa dea credit acolo unde este necesar creditul.
in al doilea rind trebuia sa-i scrie la bibliografie, in formula actuala ghidul parind a fi o conceptie originala si revolutionara marca beuran & co
in al treilea rind, si aici ma refer la aproape toata literatura stiintifica romaneasca, ar trebui SA INCETEZE cu copy/paste-ul, ar trebui sa puna mina SA CITEASCA ZECI DE TRATATE pina sa scrie ceva si apoi sa-si expuna PAREREA PROPRIE intr-o carte, sa bata cu pumnul in masa si sa zica: "asta e parerea mea dupa ce am citit tot ce scrie la bibliografie, cartie care m-au influentat, dar pe care nu le-am copiat". oricite liniute ar fi, cu unele esti de acord, cu altele nu, mai introduci si altele pe care le consideri tu... etc.
N/A

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Wed Oct 01, 2003 7:32 pm

Repet, nu am vazut ghidul, nu stiu daca scrie "preluat de la..." si daca are bibliografie. Si ar fi haiosi sa-l treaca la bibliografie - o singura carte in toata bibliografia, cu acelasi nume.
Sa nu uitam ca totusi miza este mai mare si ca se pot tirii toti in kk pina la ultimul si ca looser-ul e medicina romana, credibilitatea noastra, a generatiilor urmatoare, ce vor fi infierate fara judecata.
Apropos de pareri, d-nul prof. Chiotan crede ca nu-mai-stiu-care antituberculos are efect pe virusuri (cf. scolii franceze), spre distractia asistentilor sai. Cam astea sint opiniile in Romanica.
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Thu Oct 02, 2003 12:42 am

Si Colegiul Medicilor s-a sesizat in cazul Bradisteanu

Apararea PSD din jurul dr. Serban Bradisteanu a inceput sa aiba tot mai multe fisuri. Si Colegiul Medicilor din Romania (CMR) s-a autosesizat in privinta dr. Bradisteanu, dupa ce a aflat ca exista o reclamatie pe numele lui, semnata de medicii oftalmologi. "Am aflat de existenta acestei sesizari trimisa la Colegiul Bucuresti acum doi ani si am solicitat un raspuns. Dupa ce va primi dosarul, Colegiul National va putea analiza cazul", ne-a declarat prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele CMR. Medicii oftalmologi au reclamat comportamentul violent si nedeontologic al doctorului Bradisteanu, care i-a agresat verbal cu expresii gen profanatori de cadavre s.a.


Beuran asteapta sa se pronunte Senatul UMF si instanta, ca sa decida daca demisioneaza

Ministrul Sanatatii, Mircea Beuran, a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, unde a participat la deschiderea anului universitar la UMF, ca, din acest moment, considera scandalul plagiatului un subiect inchis. "Astept doua lucruri: o data ca comisia universitara sa-si termine punctele de vedere si sa mearga pe treapta ierarhica, iar apoi, ca instantele sa dovedeasca cat sunt de vinovat", a spus ministrul. La intrebarea daca va demisiona, in cazul in care i se demonstreaza, la final, vinovatia, Mircea Beuran a afirmat: "Ei vor spune ca e alb, cand e alb, ca e negru, cand e negru, voi vedea ce voi face". Ministrul Sanatatii a reiterat suspiciunile pe care le are cu privire la motivul declansarii scandalului, in sensul ca atacurile ar fi fost provocate de cercuri de interese carora le-a deranjat afacerile atunci cand a ordonat controale "la sange" in sistemul sanitar. "Sunt convins de un singur lucru: aceste carti, care sunt din perioada 1994-2000, nu au deranjat pe nimeni. Au deranjat in momentul in care am umblat la sectorul financiar, probabil de aici. Ar trebui sa demonstrez si lucrul acesta, cu multa finete", a punctat ministrul, precizand din nou ca subiectul, pentru domnia sa, este inchis.senatul umf va avea loc la rectorat, ora 11.00

Dupa ce a deranjat directorii de spitale inrolati in "cruciada anti-Beuran",
Ministrul Sanatatii ar fi victima unui "punct de vulnerabilitate pe care el l-a lasat neacoperit"
- este de parere premierul Adrian Nastase

Premierul Adrian Nastase a apreciat, ieri, la Iasi, activitatea prestata de ministrul Sanatatii si Familiei. Pentru moment, nu se pune problema unei eventuale demiteri, deoarece seful Guvernului este convins ca Mircea Beuran este victima unui santaj. "Personal, il consider pe dl. Beuran un foarte eficient manager. Este foarte clar ca cei care mentin aceasta flacara vie si care, probabil, cunosteau aceste lucruri de mult, le-au lansat pe piata in acest moment tocmai pentru ca ministrul Beuran a deranjat interesele multor directori de spitale", a spus premierul. "Eu nu as vrea ca acest santaj sa duca la o schimbare pentru a aduce la conducerea sistemului sanitar pe cineva care sa se plieze si sa raspunda asteptarilor unora dintre directorii de spitale care au mentinut Sanatatea in haos pana cand a venit dl. Beuran", a adaugat Adrian Nastase. "Nu vreau sa il apar pe o chestiune in care nici nu am toate datele. Mie mi-a placut ce a facut in domeniul Sanatatii in cateva saptamani. Il sacrificam si renuntam la el pentru ca s-au unit tot felul de directori de spitale si au creat aceste cruciade impotriva lui? Repet, este un punct de vulnerabilitate pe care el l-a lasat neacoperit", a conchis premierul.


User avatar
LoS
senior
senior
Posts: 274
Joined: Thu Jul 24, 2003 12:03 am
Contact:

Postby LoS » Thu Oct 02, 2003 12:22 pm

mai sl0bizz, se pare ca ministrul citeste forumul, caci am auzit la radio o declaratie cum ca nu demisioneaza, caci el a scris simptomele si tratamentele (etc...) care sint aceleasi in orice tara din lume. cere-i copyright! :D

ma intreb eu, oare exista doua carti de urgente medicale identice?! bine... ACUM exista... exista scoli americane, franceze, anglo-saxone, etc., toate cu propria lor conceptie. numai daca faci o amestecatura din toate astea si tot iti iese ceva original.

cit despre omul cu antituberculoase, dupa cum vad eu lucrurile, daca scoate o carte cu timpenii in ea, piata il va elimina prin prafuirea cartii pe rafturile librariilor in timp ce altele se vind (si citesc). bineinteles, asta daca excludem si sintagma celebra: "buna ziua studenti! a aparut o... ummm... noua carte de [bla-bla]. pina data viitoare aduceti banii. si acum sa continuam cursul..."

tare as vrea ca toate centrele universitare romanesti sa ajunga la un consens, sa traga anumite linii si sa stabileasca obiective, sa puncteze niste idei si restul sa se dezvolte de aici. sa vad si eu scris: "teoria scolii romanesti..." nu a "scolii bucurestene" sau "scoala din timisoara"... cucuietii din deal si altele. macar pina avem ceva de zis. dar asta e deja alta discutie.
N/A

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Thu Oct 02, 2003 12:26 pm

LoS wrote:mai sl0bizz, se pare ca ministrul citeste forumul, caci am auzit la radio o declaratie cum ca nu demisioneaza, caci el a scris simptomele si tratamentele (etc...) care sint aceleasi in orice tara din lume. cere-i copyright! :D

Invers, eu l-am auzit pe el la teve, de aia spuneam ca parca i-as da dreptate.
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Thu Oct 02, 2003 1:49 pm

pt slobizz

primul ghid este copiat cu nesimtire cuvant cu cuvant, pe alocuri om sarman, de extractie umila, mai putin dotat intelectual tradus(false friends). sunt copiate pana si desenele originale(care erau foarte stangace). poate nesimtirea e universala, mai degraba decat medicina. au copiat pana si coperta pe care spunea ca vor mai aparea si alte ghiduri, deci isi anuntau intentia sa le plagieze pe toate.

singurul capitol care nu a fost copiat e cel de etica medicala, care nu prea se aplica in romania :lol:


Return to “Discutii pe bune”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests