Etica utilitariana sau deontologista?

coltzul cu dileme

Spre ce va inclinati: etica deontologista sau etica utilitariana?

utilitariana
1
50%
deontologista
1
50%
 
Total votes: 2

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29200
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Etica utilitariana sau deontologista?

Postby MumaPadurii » Wed Mar 07, 2018 2:14 am

Ce credeti,

A. Ca analizand ceea ce e util, pragmatic, oamenii pot determina ceea ce e etic?

Sau B, ca suntem programati printr-o "moralitate interna", biologic, sa consideram etice lucrurile care s-au dovedit de-a lungul timpului ca ne sunt utile speciei, pragmatice?

Eu cred ca B.
Nu ca B ar intra in contradictie cu A, dar cred ca A e limitata si subordonata optiunii B.

Analiza consecintelor fapelor sale e una din metodele prin care omul incearca sa-si desluseasca codul asta moral intrinsec.
In mod simplist, daca analizam ceea ce e util, putem deduce ceea ce e etic.

Problema e ca analiza consecintelor nu e intotdeauna simpla, pentru ca acestea nu sunt mereu evidente. Uneori e clar, dar uneori etica utilitariana poate naste monstri (eugenismul de exemplu).

Si atunci e mult mai fiabil codul asta moral intrinsec care s-a format de-a lungul intregii perioade de evolutie a vietii (nu doar evolutia umana, ci a tuturor fiintelor vii), care se reflecta in toate religiile si codurile etice ale umanitatii si care se reduce la respectarea unor idei etice de baza.

In definitiv e vorba tot de utilitate, doar ca difera cel care face evaluarea utilitatii.
In utilitarism o face omul. Si atunci mi se pare subiectiva, supusa erorii.
In deontologie o face cineva exterior. In cazul teoriei mele, o face evolutia, experienta uriasa a vietii pe acest pamant.
Adica natura e mai inteleapta decat fiinta umana cand e vorba de a-si da seama ce e mai bine pt noi, pt a ea ne-a adus pana aici folosind princiipiile astea. Noi doar orbecaim in intuneric incercand sa gasim drumul pe pipaite.
Muma the Puma

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17032
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Etica utilitariana sau deontologista?

Postby Phat Skidz » Fri Mar 09, 2018 10:01 am

Forumul ăsta seamănă cu trash metal, la început era foarte mișto, apoi a scăzut rău valoarea, discuțiile au ajuns la nivel de Ricky martin, acum iar crește foarte mult, Metallica, Megadeth, Overkill, Suicidal Tendencies scot albume foarte tari, etc, dar parcă nu mai e chiar farmecul noutății, de la început. N-are nimic, e bună și experiența senectuții.

Revenind la întrbare, eu credeam că orice etică a fost la început utilitariană și a evoluat spre a fi deontologistă, ca să folosesc termenii Mumei.
and in the eyes of the jackal i say kaboom

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 10923
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Etica utilitariana sau deontologista?

Postby Melania » Fri Mar 09, 2018 10:18 am

Nici una nici cealalta. Cred ca e nevoie de ceva din afara, un reper absolut. Si aici iar intram in discutia despre dumnezeu.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29200
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Etica utilitariana sau deontologista?

Postby MumaPadurii » Fri Mar 09, 2018 9:34 pm

Phat Skidz wrote:Revenind la întrbare, eu credeam că orice etică a fost la început utilitariană și a evoluat spre a fi deontologistă, ca să folosesc termenii Mumei.

La care inceput?
Daca vorbim despre inceput, atunci ar trebui sa discutam cand "a inceput" etica, caci se pare ca exista destule indicii ca ar fi inceput inainte de aparitia omului.

In contextul asta, mi se pare putin probabil ca etica sa fi inceput prin a fi utilitariana, pentru ca nu cred ca dobitoacele nu pot abstractiza in asa masura incat sa prevada consecintele actiunilor lor asupra restului indivizilor sau a speciei.
Mi se pare mult mai probabil ca etica sa fi fost deontolgista, adica sa vina din afara, din instinctele care ii spuneau animalului sa actioneze intr-un anumit fel, benefic pentru intreaga specie.
Iar mai apoi, pe masura ce animaul a capatat puterea de abstractizare, de a prezice viitorul si consecintele actiunilor sale, a evoluat prin a deveni utilitariana. Desigur, pastrandu-si si componenta deontologica (nu cred ca sunt separabile)

Melania wrote:Nici una nici cealalta. Cred ca e nevoie de ceva din afara, un reper absolut. Si aici iar intram in discutia despre dumnezeu.

Pai atunci esti de partea varientei B, etica deontologista.

Pentru ca in varianta B regulile etice vin din afara umanitatii.
Nu sunt determinate de om in virtutea utilitatii pe care el considera ca o au pentru societate, ci au fost deja determinate din afara (probabil evolutiv, deci tot in virtutea utilitatii, supravietuirii speciilor, dar asta e o speculatie), iar omul doar le-a mostenit.
Adica Dumnezeu i-a vorbit prin ADN, cum ai spune tu.
Muma the Puma


Return to “Discutii pe bune”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests