Specializare in nimic

coltzul cu dileme
M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Specializare in nimic

Postby M_Dan » Sat Mar 25, 2017 11:07 am

"Specialistul e acela care ştie totul despre nimic, iar generalistul este cel care nu ştie nimic despre totul."

S-a sarit calul cu aceste specializari in pregatirea medicilor si este in defavoarea pacientilor. Sub pretextul specializarii, majoritatea medicilor privesc tratarea bolnavilor prin ochelari de cal. Pregatirea lor de baza este superficiala si combinata cu dezinteresul pentru pacienti, are ca efect subdiagnosticarea bolilor in proportie mare. O contributie importanta la slaba performanta in diagnosticarea bolilor o au laboratoarele de analize, "dotate" cu personal subcalificat si netinut bine sub control (constrangeri) de catre manageri si de corpul medical.
Eu nu vad rostul specializarii in "boli de nutritie si metabolism" (diabetologi) sau in "cardiologie". Orice medic internist poate sa masoare glicemia si hemoglobina glicata si sa prescrie medicatia si regimul alimentar. Sunt cateva tipuri de antidiabetice orale si de insulina stie toata lumea. Si hipertensiunea arteriala n-ar trebui sa fie ceva care sa-l puna in dificultate pe un internist (si pe oricine care a absolvit fac. de medicina). Tot ca la diabet, exista o gama redusa de medicamente cu efect antihipertensiv. Iar pe de alta parte, se lucreaza dupa protocoale de tratament stabilite pe baza unor ipoteze false, in privinta cauzelor acestor afectiuni. Hipertensiunea apare dupa ce se bulesc rinicii (vasele capilare din interior) consecinta a unui diabet (hiperglicemie) nediagnosticat si netratat mai bine de zece ani. Si depunerea de grasimi pe artere este tot consecinta diabetului.
Diabetul este asociat cu un nivel scazut al tiaminei in sange (cu 75% mai mic decat la persoanele sanatoase), ca urmare a existentei in sangele bolnavilor a unor factori antitiaminici produsi de bacterii care se inmultesc in intestine. Este vorba de tiaminaze (enzime care descompun tiamina) si de compusi cu sulf (care se leaga de molecula de toamina si o inactiveaza).
Nivelul scazut de tiamina (ca la beriberi) blocheaza metabolizarea glucozei (se acumuleaza compusii de ardere incompleta - apare acidoza metabolica) si la cresterea glicemiei. Glicemia crescuta determina corpul sa reactioneze (prin axul hipotalamo-hipofizar) si sa creasca productia de insulina, care intervine in procesele de stocare a glucozei in exces sub forma de grasimi si glicogen (acumulat in muschi si in ficat). Lucrurile sunt simplu de inteles si nici tratarea diabetului si bolilor cardiovasculare n-ar trebui sa faca obiectul unor specializari medicale.
Tratamentul corect al acestor boli (complicatii) trebuie sa actioneze asupra cauzelor, nu efectelor.
Specializarea are rostul ei, de ex. chirurgia (si ea de la multe feluri), imagistica, ortopedia, etc. Dar orice medic specialist trebuie sa cunoasta bine medicina generala, ceea ce in practica nu se intampla. Sub pretextul specializarii medicii isi ascund golurile imense din pregatirea de baza. Sunt ca muncitorii care lucreaza la banda. Unii monteaza parbrizul si chederul, altii strang suruburile la roti, altii vopsesc caroseria, etc. Greu gasesti un muncitor care a lucrat multi ani la fabricarea unui tip de automobil si care sa stie sa-ti repare (regleze) masina, orice defect ar avea.
Daca se extinde acest mod de abordare a medicinei, vom avea si specialisti in piciorul stang, in maini, in lobul urechii, etc. Invata mecanic niste protocoale (adevarate cretinisme) si ne termina cand ajungem sa depindem de ei.
Adica specializarea sa nu se faca in detrimentul pregatirii de baza si orice medic sa poata sa puna diagnosticul corect si in afara domeniului in care lucreaza. Medicii sa nu se comporte ca si cum ar fi inchisi fiecare intr-o cutie si nu-i intereseaza ce este in afara cutiei sau in cutiile celelalte. Parca sunt tembeli !

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29200
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Specializare in nimic

Postby MumaPadurii » Sat Mar 25, 2017 12:42 pm

u nu vad rostul specializarii in "boli de nutritie si metabolism" (diabetologi)

Plange-te la Ministerul Sanatatii, Romania e unica tara in care exista specialitatea asta.

sau in "cardiologie". Orice medic internist poate sa masoare glicemia si hemoglobina glicata si sa prescrie medicatia si regimul alimentar. Sunt cateva tipuri de antidiabetice orale si de insulina stie toata lumea. Si hipertensiunea arteriala n-ar trebui sa fie ceva care sa-l puna in dificultate pe un internist (si pe oricine care a absolvit fac. de medicina). Tot ca la diabet, exista o gama redusa de medicamente cu efect antihipertensiv.

Ce internist? Tot ce-ai zis tu acolo poate fi facut de un medic de familie si chiar este facut de medicul de familie in alte tari. Specialistii sunt pt altceva.
In Romania au distrus medicina primara, au transformat-o intr-o slujba administrativa. Pana de curand medicul de familie nu putea cere nici macar un PSA, ca sa nu mai spun de hemoglobina glicozilata. Sau sa dea un antidiabetic oral...

Nu e ca medicii n-ar putea. Ar putea si ar fi mai bine pentru sistem. Si nici nu e vina supraspecializarii, ci a unei administratii proaste. Specialistii sau supraspecialistii sunt varful piramidei, au rolul lor in cazurile punctuale. Dar un sistem puternic are si o baza puternica.
Muma the Puma

M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Specializare in nimic

Postby M_Dan » Sat Mar 25, 2017 3:17 pm

De la inceput nu am fost de acord cu aparitia sistemului cu "medic de familie" (legarea de glie). Inainte ma duceam cu adeverinta de salariat la orice cabinet, nu depindeam de medicul de familie (vraciul satului). Sistemul asta a fost introdus de americani in coloniile lor din America de Sud. Este o teapa, un mod de a da impresia ca populatia beneficiaza de asistenta medicala, pe cheltuiala redusa.
PSD este partid creat de americani (prin CIA) si de asta s-a adoptat sistemul din coloniile SUA.

Problema pe care am pus-o eu in discutie se leaga de fofilarea medicilor de a rezolva o problema de sanatate mai complicata, pe motiv ca boala n-ar tine de domeniul lor. Sunt mari specialisti (vorba vine - asa se cred ei) si li se rupe de ce fac altii. Fiecare e cu cabinetul lui, spagile se iau individual.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23546
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: Specializare in nimic

Postby Chingachgook » Mon Mar 27, 2017 11:10 am

dan azi te-a bagat cineva in pzda matii?
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Specializare in nimic

Postby M_Dan » Mon Mar 27, 2017 6:55 pm

Limbajul trivial te caracterizeaza. Imi dau seama in ce mediu ai copilarit.

User avatar
jomil
elite
elite
Posts: 9148
Joined: Tue Apr 23, 2013 12:49 pm

Re: Specializare in nimic

Postby jomil » Wed Mar 29, 2017 1:22 pm

Dan, te rog vorbește-ne despre Copilăria ta.
A friend told me i was delusional. I almost fell off my unicorn.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23546
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: Specializare in nimic

Postby Chingachgook » Wed Mar 29, 2017 3:43 pm

s-a nascut intre carpati
dintr-o mama si 3 tati
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Specializare in nimic

Postby M_Dan » Fri Mar 31, 2017 9:59 am

@jomil

Vad ca matale te dai psihanalist(a) si vrei sa ma brichisesti. Nu mai crede prostiile scrise de Sigmund Freud si baga la cap ca tot ce tine de anomalii in comportarea psihica, este de la probleme de natura hardware (chestia cu afectarea neuronilor de la tiaminaze , cu metabolizarea glucozei si din alte cauze). Daca motorul are un piston spart, nu poti sa-l repari cu vorbe si matanii.

Afla ca am avut o copilarie destul de normala. Pana la inceperea scolii am trait mai mult la tara, la bunici. Nu aveau curent electric, iluminatul seara era cu lampa pe petrol. Faceau paine la cuptor sau la ţăst, multe lactate, frigarui de porc, etc. Mancarea nu era o problema, dar bani nu aveau. Tot ce se cumpara (zahar, ulei, chibrituri, etc) era dramuit cu atentie.
Cand eram mic ma duceam cu caprele (cu alti copii - faceam cu randul) la pascut, prin livada CAP-ului, pe marginea padurii, etc. Pescuiam intr-un parau situat la un kilometru de sat. Toamna coceam porumbi (pe camp - cu alti copii), furam struguri din viile altora. In livada CAP-ului puteam sa mancam mere. pere si prune, mure, pepeni galbemi. Acasa aveau bunicii gradina mare, aproape un hectar, unde erau ciresi si visini, caisi, peri si pruni, nuci, smochin, vie, bolta cu struguri altoiti. Asta la bunicii din partea lui tata (tarani analfabeti - bunicul provenit din evrei sefarzi ajunsi in sudul Romaniei dupa represiunea din Spania). Doar cromozomul Y a ramas evreiesc, ca in rest populatie este corcita total (sunt si gene de la slavii care au migrat prin Oltenia).
https://ro.wikipedia.org/wiki/Evrei_sefarzi
La ceilalti bunici stuatia alimentara era ceva mai austera. Cred ca tatal bunicului a fost tot evreu (partial - ceva gene), pentru ca pe bunicul l-a botezat Iacob si pentru ca l-a dat sa faca liceul comercial, intr-o vreme (primul razboi mondial) cand copiii de la tara nu faceau mai mult de patru clase de scoala (in mod exceptional sapte clase). Bunicul a ramas orfan, tatal lui a murit pe front. Bunicul (tatal mamei mele) era functionar si familia (numeroasa) traia din salariul lui, Totul era calculat la centima, mancarea nu era asa de abundenta ca la ceilalti bunici. Erau cam zgarciti si nu mi-a placut acolo, desi zona era frumoasa (pe malul Jiului - padure pe celalat mal).
Acasa, la oras, am locuit initial cu chirie, la o casa. In anul 1965 ne-am mutat la bloc si dupa doi ani am schimbat apartamentul si implicit cartierul. Ca la oras, pierdeam timpul la depozitul de fiare vechi (Rampa Militara) unde gaseam chestii interesante (bobine de inductie, relee, motorase electrice, etc). Ne jucam de-a razboiul cu nemtii, prin vagoanele trase pe linia moarta, la spalat. Tin minte odata ca am vazut un batran care era calcat de tren, decapitat. Corpul era intr-o parte a sinei, iar capul de cealalta parte. Poate s-a sinucis, avea ciorapii diferiti (de un fel pe piciorul stang si de alt fel pe dreptul).
Ma duceam de cateva ori pe saptamana la Casa Pionierilor (la cercurile tehnice).
La gimnaziu am fost in cea mai buna clasa din oras (numai copii de barosani - doctori, directori, stabi). Eram printre ultimii la note, pentru ca nu an fost ajutat (supravegheat) absolut deloc de parinti. Aveam multe ocupatii extrascolare si scoala ma stresa (eram cu lectiile neinvatate si cu temele nefacute). Liceul (industrial - elecrotehnica - 5 ani) a fost un fel de militarie. Doar trei fete in clasa si cam nasoale, multi colegi veniti de la tara - locuiau la camin. Nu se compara cu colectivul de la gimnaziu (acolo erau multe fete dragute). Insa colegii de la industrial invatau bine (s-a intrat cu concurenta mare). In liceu am facut o depresie urata de tot, care m-a tinut pana dupa varsta de 30 de ani (s-a atenuat treptat). Aveam actinomicoza (luata probabil de la mama), cu bube nasoale pe fata (ca la acneea nodulochistica), pe care le intepam cu boldul sterilizat in flacara, ca sa le storc. Un doctor din Iasi mi-a recomandat tratament cu hiperdoza de vitamina A (uleioasa) de un milion de unitati pe zi, timp de treizeci de zile. Asta mi-a distrus ficatul (ciroza toxica) si am inceput sa am hipoglicemii severe (imi venea lesin pe strada). Dupa o hipoglicemie urata de tot, intr-o dimineata (se invartea casa cu mine, nu ma puteam ridica din pat), am facut depresie. Au fost afectati grav neuronii, de la lipsa de glucoza (sursa lor de energie).
Prin facultate am trecut ca un robot, din cauza depresiei. Am fost al 4-lea in an (din 25) si al 47-lea pe tara (la repartizare) din peste 360 de absolventi.
Uite ca v-am spus povestea, in mare. Sa nu muriti de curiozitate.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23546
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: Specializare in nimic

Postby Chingachgook » Fri Mar 31, 2017 5:45 pm

M_Dan wrote: Eram printre ultimii la note, pentru ca


pentru ca nu prea te ducea capul.

eu zic sa nu uitam asa repede idioteniile pe care le-ai scris (si facut) cu prescrierea de tratamente dupa ureke, din carti din care nu intelegeai nimic.

vezi tu dane, daca termini liceul dupa revolutie faceai o facultate (poate aceeasi) dar piata muncii te trimitea undeva unde nu puteai sa iti manifesti incompetenta
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Specializare in nimic

Postby M_Dan » Fri Mar 31, 2017 7:34 pm

@Chingachgook
N-ar trebui sa te bag in seama, pentru ca esti din casta inferioara.
Tu n-ai fi mers la faza pe tara a Olimpiadei de Fizica. Ai citit ca am absolvit Fizica in conditii onorabile. Daca as mai avea o viata, m-as apuca de medicina si as schimba regulile. Ati invata dupa carti scrise de mine. Voi tociti, nu ganditi.

User avatar
jomil
elite
elite
Posts: 9148
Joined: Tue Apr 23, 2013 12:49 pm

Re: Specializare in nimic

Postby jomil » Fri Mar 31, 2017 11:48 pm

Multumim de raspuns. Chiar ai ciroza?
A friend told me i was delusional. I almost fell off my unicorn.

M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Specializare in nimic

Postby M_Dan » Sat Apr 01, 2017 10:03 am

Nu am ciroza ca aia bolnavi de hepatita B sau C (evolutiva). Mie mi-a fost afectat ficatul in timpul expunerii la hiperdoza de vitamina A. Steatoza. imagine (ecografie) intens reflexogena. Nu am facut punctie hepatica pentru aflarea stadiului. La vremea aia nu se descoperise ca dozele mari de vitamina A produc ciroza. S-a aflat cam la doi ani dupa ce am patit-o eu. La o ferma din Spania, mureau vacile de ciroza. S-a studiat cazul si s-a descoperit ca nutretul continea prea multa vitamina A.

User avatar
alimori
elite
elite
Posts: 4845
Joined: Sat Jul 12, 2003 11:21 pm

Re: Specializare in nimic

Postby alimori » Sat Apr 01, 2017 11:39 am

pt un inginer esti foarte inexact in exprimare.
e mult mai probabil sa-ti fi ftut singur ficatul cu tratamente anbitiobtice lungi si aiurea decat sa te fi stricat dermatlogul ala in urma cu 40 de ani.

M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Specializare in nimic

Postby M_Dan » Sat Apr 01, 2017 3:57 pm

@alimori
Ce spui tu nu se pune. Logica ta sta doar in protocolul tocit. Majoritatea medicilor sunt de nivelul asta.

User avatar
jomil
elite
elite
Posts: 9148
Joined: Tue Apr 23, 2013 12:49 pm

Re: Specializare in nimic

Postby jomil » Sun Apr 02, 2017 11:53 am

Dane, crezi ca ai greșit luând Antibioticele alea?
A friend told me i was delusional. I almost fell off my unicorn.

User avatar
andy gavrilescu
cel mai imedist din 2013
cel mai imedist din 2013
Posts: 22613
Joined: Sun Feb 25, 2007 1:03 pm
Location: no location

Re: Specializare in nimic

Postby andy gavrilescu » Sun Apr 02, 2017 12:11 pm

alea de i le-au recomandat medicii, da.

User avatar
alimori
elite
elite
Posts: 4845
Joined: Sat Jul 12, 2003 11:21 pm

Re: Specializare in nimic

Postby alimori » Sun Apr 02, 2017 1:23 pm

nu crede c-a gresit, asteapta sa se intoarca fi-su din State cu bani ca sa faca amandoi un an de nu stiu ce antibiotic (pardon, Antibiotic cu A mare, nu stiu ce aveti zilele astea cu majusculele :) )

User avatar
jomil
elite
elite
Posts: 9148
Joined: Tue Apr 23, 2013 12:49 pm

Re: Specializare in nimic

Postby jomil » Sun Apr 02, 2017 1:35 pm

Io aștept cu interes răspunsul lui Dan. Da, precizez Dane ca ma refer la Antibioticele luate pe baza propriilor tale indicații.
Nu știu ce are iPadul asta de scrie Antibioticele cu majuscula. Nu ma mai pun cu el.
A friend told me i was delusional. I almost fell off my unicorn.

User avatar
andy gavrilescu
cel mai imedist din 2013
cel mai imedist din 2013
Posts: 22613
Joined: Sun Feb 25, 2007 1:03 pm
Location: no location

Re: Specializare in nimic

Postby andy gavrilescu » Sun Apr 02, 2017 3:55 pm

giphy.gif
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Specializare in nimic

Postby M_Dan » Mon Apr 03, 2017 8:06 am

Voi sunteti cretini, nici sa cititi cu atentie nu sunteti in stare ? Era vorba de tratament cu hiperdoza (1 mil. UI/zi timp de o luna) de vitamina A uleioasa (un flacon intreg pe zi), care mi-a fibrozat ficatul. Si acum se recomanta pentru acnee tratatament cu un derivat din vitamina A, care duce la ciroza si la depresie grava (se sinucid tinerii tratati - ex. copilul lui Florin calinescu).
http://www.libertatea.ro/monden/vedete- ... scu-735022
http://www.romaniatv.net/ipoteza-socant ... 26125.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Isotretinoin

In legatura cu tratarea actinomicozei, stiti voi un laborator din Romania care sa cultive microbul (in mediu anaerob) si sa confirme infectia ? Stiiti medici sau spitale care au tratat astfel de cazuri ? Vorbiti pe nas, va dati mari fara motiv.
Credeti ca nu m-as interna (ar fi mult mai ieftin) daca s-ar trata in Romania si astfel de boli. Pentru mine este o complicatie mare, sa fac perfuzie cu 20 de flacoane de 1 milion de UI pe zi (5 la 6 ore). Este si cheltuiala mare, peste 1000 euro. CNAS nu asigura tratament pentru bolile mai putin cunoscute.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23546
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: Specializare in nimic

Postby Chingachgook » Mon Apr 03, 2017 9:27 am

alimori wrote: nu stiu ce aveti zilele astea cu majusculele :) )


asa se scriu substantivele in nemteste
eu zic sa incepeti sa va obisnuiti

fraaaaate, pulifriciul a ajuns sa ne dea linkuri din libertatea si romaniatv.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

M_Dan
elder
elder
Posts: 573
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Specializare in nimic

Postby M_Dan » Mon Apr 03, 2017 4:21 pm

In ce mediu ai trait, de ai invatat cuvinte alese ? Esti de la Strehaia ?

Reginald
newbie
newbie
Posts: 14
Joined: Thu Jan 28, 2016 9:24 pm

Re: Specializare in nimic

Postby Reginald » Tue Apr 04, 2017 12:52 am

[quote="M_Dan"]In ce mediu ai trait, de ai invatat cuvinte alese ? Esti de la Strehaia ?[/q
Iarba e mai verde aici

User avatar
Boss
elder
elder
Posts: 2048
Joined: Tue Mar 01, 2016 8:32 pm

Re: Specializare in nimic

Postby Boss » Tue Apr 04, 2017 3:43 pm

Reginald ar fi noul trol


Return to “Discutii pe bune”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests