Psychedelics

coltzul cu dileme
User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Psychedelics

Postby Melania » Sat Mar 26, 2016 12:22 am

Interesant ca au revenit substantele psihedelice in cercetarea clinica. J Hopkins au un studiu foarte interesant despre psilocybin la pacientii terminali si la fumatori. Alta substanta interzisa, desi nune psihedelic (ketamina) se spune ca e un viitor antidepresiv de succes, cu efecte chiar si la single dose.
Pe taramul spiritualitatii, ayahuasca se cerceteaza la greu.
Dintre toate substantele interzise DMT mi se pare cea mai interesanta molecula.
Exista o legatura intre aceste substante si religie, medicina, epresie si de ce nu alte realitati sau e doar creierul care ne joaca feste?
Stiu ca sunt cativa psihiatri si credinciosi pe aici. M-ar interesa parerea lor.
http://hub.jhu.edu/2014/09/11/magic-mushrooms-smoking
http://www.hopkinsmedicine.org/news/med ... ity_change

User avatar
jomil
elite
elite
Posts: 9597
Joined: Tue Apr 23, 2013 12:49 pm

Re: Psychedelics

Postby jomil » Sat Mar 26, 2016 12:47 pm

Melania, in sfarsit!

Cred ca astia is catolici pe aici pen ca nu scrie niciunul. Sarbatoresc Pastele.
Sunt pentru psihedelicele astea, mai ales dupa ce am citit Invataturile lui Don Juan. Daca omul a supravietuit buruienilor si ciupercilor alea, apoi a devenit si ceva scriitor de success pe seama lor (depinde de gusturi), de ce sa nu?
A friend told me i was delusional. I almost fell off my unicorn.

User avatar
andy gavrilescu
cel mai imedist din 2013
cel mai imedist din 2013
Posts: 24465
Joined: Sun Feb 25, 2007 1:03 pm
Location: no location

Re: Psychedelics

Postby andy gavrilescu » Sat Mar 26, 2016 1:47 pm

eu nu sarbatoresc nimic dar nu ma pricep.
mi se pare bine ca se studiaza, sper sa ramana interzise.

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Sun Mar 27, 2016 1:40 am

De ce sa fie interzise? DL50 pentru psilocybin e mai mica decat a cafeinei si e practic imposibil sa devii dependent fizic. Nu exista cazuri de deces in urma undei supradoze de psilocybin. Nu exista justificare stiintifica/medicala pentru a interzice aceasta substanta si multe altele.
Daca ar exista ar trebui sa fie interzisa cofeina, sa nu mai vorbim de tutun si alcool-vezi graficul de mai jos.
Image

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Sun Mar 27, 2016 1:50 am

Eu cunosc un anumit psihiatru cu care m-am contrazis si care spunea ca nicotia are potential de a da dependenta mai mare decat heroina.
Presupun ca o sa fie foarte interesat de acest grafic.

bai, dar cu LSD nu exista posibilitatea sa ramai cu niste sechele naspa chiar si dupa o singura doza si chiar si dupa multi ani?
Muma the Puma

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Mon Mar 28, 2016 1:23 am

Bine, aici vorbeam de toxicitate si dependenta. Altfel si fumatul produce cancer pulmonar iar alcoolul ciroza.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Mon Mar 28, 2016 3:47 am

dupa o singura doza?
Muma the Puma

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Mon Mar 28, 2016 4:09 pm

Reactii idiosincratice se intampla. Chestia de care spui tu extreme de rara, exista tratament pentru ea si se instalneste doar la unii useri cu anumite predispozitii.
Orice medicament are efecte adverse. Unii psihiatri spun ca LSDul e la fel de sigur ca mersul pe bicicleta. Si cu toate astea e class I.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17112
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Psychedelics

Postby Phat Skidz » Tue Mar 29, 2016 11:53 am

Psihotropele ar merita mult mai multă cercetare. Și lucrul ăsta începe să se întâmple. E însă foarte, foarte om sarman, de extractie umila, mai putin dotat intelectual ca substanțele astea să fie folosite ca un fel de hibrid, la limita între recreațional și - vezi Doamne - medical. Cunosc genul ăsta de junkie, care au impresia că sunt farmacologi că se documentează pe tot felul de site-uri și află ei că LSD e bun la sănătate. Nu le e bine deloc, în cele din urmă. Și sunt și oameni foarte greu de ajutat, foarte greu de scos din „paradigma” aia a lor. De altfel mi se pare revoltător că folosim cuvinte care sună a științifice, dar nu sunt deloc. De exemplu, știința nu folosește termenul „psihedelic”. Ce e aia? Sau am mai auzit „enteogen”. Hai să-ți prescriu un enteogen. (Adică o substanță care ți-l aduce pe Dzeu, cum ar veni, te îndumnezeiește.) Serios??? Dacă avem azi legi așa de dure cu drogurile e și din cauza cercetătorilor-hipioți din anii 60 care au inventat asemenea termeni, și care sunt o rușine pentru lumea medicală și cea științifică, după părerea mea.

Tutunul și alcoolul sunt droguri extrem de toxice. Pericolul de dependență la nicotină este mai mare decât la heroină, când iei în calcul depedendența comportamentală, și nu doar cea fiziologică. (Și dependența comportamentală e cea mai importantă, aia fiziologică se vindecă în zile-săptămâni)

Cu ketamina a fost ditamai buzz-ul acum vreo 2 ani, între timp spiritele s-au temperat. Nu există nicio dovadă că ketamina ar fi benefică pe termen lung, dar există dovezi că ar fi dăunătoare. Desigur, e o pistă care trebuie investigată, și deocamdată tot buzz-ul a fost disproportionat față de dovezi.

Drogurile au avut întotdeauna legătură cu experiențele mistice. Și mulți useri asta caută la ele, un fel de viață spirituală. Dar, până la urmă, ele generează sindroame psihotice. Inclusiv ciupercile pe care le mănâncă Melania. Și asta nu e bine. Cum zice ea că psilocibina e bună și sigură, așa se zicea (și se zice încă) despre marijuana. Pe unii, marijuana îi lasă rece, altora cică le face bine, dar la alții declanșează episoade psihotice care durează o vreme, uneori lungă, și după ce nu mai fumezi. Psilocibina, spre deosebire de canabinoizi, are ca primă acțiune psihoticizarea. Nimeni n-a studiat dacă asta e un lucru bun sa rău (eu nu văd cum ar putea fi bun), și în general mă surprinde că se trag concluzii din atât de puține date, și că aproape niciodată nu e luată în calcul sănătatea psihică. Dacă nu mori prin citoliză hepatică sau dacă nu faci un sindrom de sevraj spectaculos, vezi doamne e super-safe drogul, ce contează că ai niște halucinații, acolo-șea, sau că ai impresia că te urmărește SRI-ul peste tot, sau că ieși în fundul gol pe stradă la prânz (evenimente autentice)
and in the eyes of the jackal i say kaboom

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Tue Mar 29, 2016 2:28 pm

In primul rand ca termenul 'psihedelic' se foloseste in literatura medicala. Sigur, poti numi cum doresti aceste substante ca sa sune mai medical dar nu vad care e deosebirea, tot substantele alea sunt. Daca e sa fim foarte stricti ar trebui sa folosim denumirea chimica.
Substantele enteogene ae folosesc de mii de ani. Eu cred ca merita cercetate.
In al doilea rand ciupercile psilocybie nu sunt hepatotoxice. Accidentele de pot intampla daca le confunzi cu alta specie. Dar nu despre utilizarea recreationala vorbim aici.
In al treilea rand incriminarea substantelor cu safety margin mare a dus la explozia de droguri de sinteza la care nu stim nimic de safety ca bromodragonfly sau nbome. Sute de tineri au murit din cauza lor in timp ce cazurile de fatalitati din cauza lsd sau psilocybin nu exista.
Eu cred ca fiecare psihiatru care se respecta ar trebui sa incerce psihedelice pentru a nu vorbi din carti.
Science is not settled on ketamine. Nu stiu despre ce buzz vorbesti dar nu putem ignora potentialul si/sau generarea de analogi de ketamine care ar putea fi utilizati cu succes dupa studii serioase.
Din punct de vedere al practicii psihiatrice probabil e interesant da tratezi cazuri de consum de designer drugs in loc sa intelegi substantele cu date solide de safety si excelent margins.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17112
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Psychedelics

Postby Phat Skidz » Tue Mar 29, 2016 4:25 pm

Ce date solide de safety? :) Datele luate de la cei care au fost dispuși să vorbească despre consumul lor recreațional? :)))))))

M-am exprimat greșit, nu am vrut să zic că psylocibouletta e hepatotoxică, ci că în general se spune despre un drog că ar fi safe dacă nu ar prezenta riscuri somatice majore. Nimenea nu zice nimic de riscurile psihice. De parcă psihicul n-ar fi parte din corp. Eu cred că halucinațiile sunt o reacție nasoală la un drog, ori psylocibina aia dă halucinații. Și nu e vorba doar de termen scurt: dacă produci halucinații cuiva care un teren psihotic (nemanifestat până atunci, eventual), o să aibă halucinații multă vreme după aia, cum se întâmplă cu marijuana.
Mă bucur că psilocibina e utilizată de mii de ani. Și canibalismul e practicat de multă vreme. Cimpanzeii se bat cu fecale, hai și noi!

Fiecare psihiatru ar trebui să ce? Mie mi se pare nasol să fii psihiatru și să fumezi (sau orice fel de medic), iar tu zici că ar trebui să ne apucăm de droguri? Tu te-ai duce la un asemenea psihiatru? Poate doar dacă ți-ar fi și dealer, pe motiv că „te tratează”. Nu crezi că fiecare dermatovenerolog ar trebui să facă sex neprotejat? Ce atâtea cărți frate? Numai experiența pe propria piele te face medic.

Buzzul despre ketamină constă în faptul că în 2014 nu puteam să mă întorc fără să mai dau peste încă un articol cu „ce tare e ketamina în depresie! Trippy!”. Au trecut doi ani și vax albina crema fuca, niciun progres. Dar sunt de acord că e un potențial și o pistă care trebuie investigată. PRIN STUDII CLINICE, în următorul cincinal, nu LEGALIZÂND KETAMINA, dragă Snoopy Doggy Dog!Bogata much?
and in the eyes of the jackal i say kaboom

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Wed Mar 30, 2016 1:47 am

Datele de toxicitate si bineinteles experienta in populatie. Farmacovigilenta doar asta inseamna, nu? Datele safety de farmacovigilenta sunt le fel de importante pentru orice medicament ca si studiile RCT. Exista o baza de date solida, exista milioane de utilizatori care au folosit substantele respective. Desigur e convenabil sa interzici research si apoi sa spui ca nu sunt sigure pentru ca nu exista date din cercetare.
Eu nu am sustinut nicaieri ca cineva cu teren psihotic at trebui sa foloseasca aceste substante. Daca omul se trateaza si e compensat, care e motivuk medical pentru a-I interzice sa experienteze cu cu psihedelice? Probabil ca la un individ cu un psihiatru incompetent te gandesti de doua ori.
Pleci de la premiza ca halucinatiile sunt ceva nasol. Lasand la o parte faptul ca halucinatiile apar la doze foarte mari, nu vad de ce perceptia modificata temporar e ceva nasol. Si daca acesta perceptie modificata te ajuta sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva si sa iesi dintr-un loophole? In studiile de la JH pentru fumat chiar pe asta se bazeaza investigatorii respectivi.
Nu sunt psihiatru dar banuiesc ca nu aveti analize de laborator si nici imagistic a sau microscopie pentru a obiectiva o psihoza. Gasesc ca in medic psihiatru care a experimentat asa ceva e mai informat decat unul care nu a facut-o. Medicii buni sunt medicii bine informati.
Comparatia cu canibalismul e ridicula, nu insist.
De asemenea, nu am spus ca numai experienta pe pielea ta te face medic, am spus ca e bine sa nu vorbeasca doar din carti.
Doi ani de cercetare pe ketamina nu inseamna mare lucru, nu inteleg la de te astepti in doi ani. Exista studii ongoing, nu iti spune nimeni sa folosesti K pt depresie, desi in US K se foloseste off label la greu. Acest lucru e evident gresit inainte de labelling.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Wed Mar 30, 2016 2:39 pm

Faci urat rau daca incerci un psihedelic de-asta? Sau te manifesti doar in interiorul tau?
Muma the Puma

Boss
elite
elite
Posts: 2887
Joined: Tue Mar 01, 2016 8:32 pm

Re: Psychedelics

Postby Boss » Wed Mar 30, 2016 3:28 pm

Melania e gurul farma de pe imed

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Wed Mar 30, 2016 3:49 pm

MumaPadurii wrote:Faci urat rau daca incerci un psihedelic de-asta? Sau te manifesti doar in interiorul tau?

Nu te 'manifesti' deloc, nu inteleg de unde imagibea asta năzdrăvană despre lsd si psilocybin. Influenta media poate.
Phat stie foarte bine ca aia in chiloti de cred ca ii urmareste SRIul sunt pe bath salts.
Nu exista LSD in Romania. Si nici utilizatori de ciumperci psilocybe prea multi.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Wed Mar 30, 2016 3:55 pm

Eu am auzit de la o cunostinta a unei cunostinte ca ar exista LSD in Romania.
Muma the Puma

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Wed Mar 30, 2016 4:17 pm

si phat la fel. A vazut el pe unul in chiloti care pretindea ca il urmareste SRIul si I-a dat dg de intoxicatie cu psihedelice.

User avatar
andy gavrilescu
cel mai imedist din 2013
cel mai imedist din 2013
Posts: 24465
Joined: Sun Feb 25, 2007 1:03 pm
Location: no location

Re: Psychedelics

Postby andy gavrilescu » Wed Mar 30, 2016 6:11 pm

L-au luat pe Cheloo pt detinere de canabis

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Wed Mar 30, 2016 9:17 pm

Melania wrote:si phat la fel. A vazut el pe unul in chiloti care pretindea ca il urmareste SRIul si I-a dat dg de intoxicatie cu psihedelice.

Sunt foarte sigura. E o relatie de-a mea din lumea interlopa, generatia tanara.
Le zice "timbre".
Muma the Puma

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Wed Mar 30, 2016 10:22 pm

Corect, insa nu numai LSDul se poate pune pe timbre. Exista molecule de sinteza mult mai ieftine decat LSDul care dau efecte similare dar si vasoconstrictie severa, care sunt neurotoxice si care au safety margin mica si deci exista risc de supradozare pe timbre dar au avantajul ca sinteza e simpla, incomparabil mai simpla decat sinteza LSDului pentru care precursorii sunt urmariti. Mai costa si peanuts.
Problema e ca timbrele se vand deci ca LSD dar de fapt e rat poison.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Wed Mar 30, 2016 10:29 pm

Interesant.
Muma the Puma

User avatar
mihai_525
elite
elite
Posts: 6660
Joined: Sat Aug 02, 2008 12:14 pm

Re: Psychedelics

Postby mihai_525 » Thu Mar 31, 2016 4:31 pm

Boss wrote:Melania e gaura de pe imed

de unde ai mai scos-o si pe-asta
ca sa zic asa
one day people who never believed in you
will talk about how they met you

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Fri Apr 08, 2016 12:47 pm


User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17112
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Psychedelics

Postby Phat Skidz » Fri Apr 08, 2016 1:41 pm

Iar începe Melania să cânte reghe cu ligălaiz.

Da, sunt psihiatri care cântă și ei reghe, dar nimeni nu-i bagă în seamă. Toți ne-am dori să existe o cale ușoară de a trata bolile psihice, dar trebuie să privim cu maximum de suspiciozitate toate remediile care se pretind ușoare. Toate etnobotanicele voastre nu se vor legaliza NICIODATĂ!
and in the eyes of the jackal i say kaboom

User avatar
mihai_525
elite
elite
Posts: 6660
Joined: Sat Aug 02, 2008 12:14 pm

Re: Psychedelics

Postby mihai_525 » Fri Apr 08, 2016 1:51 pm

toata lumea este bolnava psihic, eu asa cred.
one day people who never believed in you
will talk about how they met you

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Fri Apr 08, 2016 2:07 pm

Faci o confuzie intre etnobotanice si psihedelice. Ceea ce stim acum e ca psihedelice sunt studiate de medici de top de la Hopkins de exemplu. E cam greu sa nu bagi in seama medici de la un institut de referinta in medicina moderna, nu crezi?
Ce-ar fi sa invatam din experienta Portugaliei in materie de legislatie?
http://object.cato.org/sites/cato.org/f ... epaper.pdf

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17112
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Psychedelics

Postby Phat Skidz » Fri Apr 08, 2016 2:21 pm

Da, mi se pare ok decriminalizarea. Criminalizarea e o reală problemă. Dar să afirmi că psihedelicele (ce-mi place ce nume frumoase primesc chestiile astea, psihedelice, etnobotanice, etc) sunt minunate și tratamente bune și hai să le dăm la pacienți e o mare eroare.

Am intrat pe site la Hopkins, am văzut că au și o secțiune de „Integrative and holistic medicine”, și de asemenea se țin cursuri de homeopatie. Seems legit. Pe de altă parte, tot la Hopkins era și ginecologul ăla, nu?
and in the eyes of the jackal i say kaboom

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Fri Apr 08, 2016 2:24 pm

phat skids wrote:Am intrat pe site la Hopkins, am văzut că au și o secțiune de „Integrative and holistic medicine”, și de asemenea se țin cursuri de homeopatie.

arggghhhhhhh...
Muma the Puma

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Fri Apr 08, 2016 2:28 pm

Homeopatie se practica si la medlife, ba chiar au un departament intreg de medicina alternativa. Asta nu inseamna ca nu e un centru respectabil in Romania sau ca psihiatrii de acolo practica vrajitoria.
Eu n-am spus ca trebuie sa le dam pacientilor acum ci ca ar trebui studiate intensiv si aprobate daca indeplinesc criteriile de eficacitate si safety. Rezultatele preliminare arata bine, profilul safety e excelent deci au un potential terapeutic extrem de interesant.

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1118
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Re: Psychedelics

Postby adi » Fri Apr 08, 2016 3:45 pm

Am avut 2 pacienți care s-au întors din Am de Sud după ce experimentasera ayahuasca. Potențialul addictive e 0 întrucât experienta pur fizica e groaznica, practic vomiți vreo 6 ore.

Amândoi spuneau însă că nivelul de înțelegere a lumii oferit de aceasta experienta este unul profund diferit, e pur și simplu "altceva".

Personal urăsc positivismul științei. Acel snobism miop care ne promite avansul dar care practic ne oferă pompos ochelari prin care lumea se arata numai în nuanțele acelor lentile. Realitatea nu a fost creata după mintea umana, în consecință a folosi ca tool exclusiv logica umana pentru a o înțelege este o dovada de limitare medievala.

Open your f..ING minds. Literally :))
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3166
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Re: Psychedelics

Postby tapirul » Fri Apr 08, 2016 4:22 pm

ce chestie, uite-l pe adi

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Fri Apr 08, 2016 4:23 pm

Adi wrote:Personal urăsc positivismul științei. Acel snobism miop care ne promite avansul dar care practic ne oferă pompos ochelari prin care lumea se arata numai în nuanțele acelor lentile. Realitatea nu a fost creata după mintea umana, în consecință a folosi ca tool exclusiv logica umana pentru a o înțelege este o dovada de limitare medievala.

In primul rand, eu nu stiu de ce se da vina pe stiinta pentru faptul ca unii aleg sa poarte mereu aceiasi ochelari. De ce urasti stiinta? Stiinta nu-ti spune cum sa-ti traiesti viata, doar iti ofera niste date care te ajuta. Tu alegi in ce masura sa le folosesti si daca in exclusivitate sau nu.

In al doilea rand, mintea umana este singura interfata prin care poti percepe realitatea. Realitatea subiectiva (singura la care poti avea acces, caci la aia obiectiva nu poti) n-o poti percepe decat prin intermediul mintii tale, indiferent daca folosesti anumite "substante/metode potentatoare", tot mintea ta e aia care realizeaza perceptia.
Iar ratiunea este singurul tool pe care mintea ta il are la dispozitie pentru a analiza, intelege, lucrurile pe care le-ai perceput/experimentat.

Asa ca folosirea "logicii umane", a ratiunii, nu e o dovada de "limitare medievala", ci de limitare implicita. Nu ai ce alt fel de ratiune sa folosesti, pentru ca esti om. Daca ai fi cimpanzeu, ai folosi "ratiunea simiana", daca ai fi zeu, ai folosi "ratiunea divina", dar atata timp cat esti om...
Muma the Puma

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3166
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Re: Psychedelics

Postby tapirul » Fri Apr 08, 2016 4:26 pm

Adi cre' ca se refera la faptul ca, cum spuneam în alta parte, știința are tendința sa devina dogmatica. Hard-core scientists aia.
Am întâlnit destui în viata.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Fri Apr 08, 2016 4:31 pm

Stiinta nu poate fi dogmatica prin definitie. Prin definitie, dogma se opune, este antitetica "metodei stiintifice".
Stiinta nu poate deveni dogmatica, atunci n-ar mai fi stiinta, ar fi dogma. Sunt doua notiuni care se exclud reciproc.

Voi confundati stiinta cu scientismul. Sunt doua lucruri absolut diferite.

Le amestecati ca in tocanita.
Muma the Puma

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3166
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Re: Psychedelics

Postby tapirul » Fri Apr 08, 2016 4:38 pm

dogma.png


dogmatic.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3166
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Re: Psychedelics

Postby tapirul » Fri Apr 08, 2016 4:40 pm

cam ce face știința, carevasăzică. Nu 'știința' propriu zisa, normal, ci cei ce o practica sau o invoca. O parte din ei, biensur.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 31668
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Psychedelics

Postby MumaPadurii » Fri Apr 08, 2016 4:43 pm

tapirul wrote:dogma = a principle or set of principles laid down by an authority as incontrovertibly true.

cam ce face știința, carevasăzică. Nu 'știința' propriu zisa, normal, ci cei ce o practica sau o invoca. O parte din ei, biensur.

Deci iata parerea lui tapirul despre cum functioneaza si cum e practicata stiinta.

No comment.
Muma the Puma

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Fri Apr 08, 2016 7:04 pm

Adi! :shock:
Nu stiinta e de vina desigur ci confuzia. Confuzia apare si la unii scientisti din diferite motive umane si e greu de luptat cu ea, de aceea trebuie sa ai challengers si o minte deschisa, altfel devii dogmatic.
E o boala profesionala, scientistii pun pasiune in topicele pe care le studiaza, uneori devin confuzi, chiar obsedati si Isi pierd obiectivitatea; devin astfel dogmatici. E o chestie destul de frecventa. Se intampla si la ateisti si la credinciosi.

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 13263
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Psychedelics

Postby Melania » Fri Apr 08, 2016 7:34 pm

"The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool."

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3166
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Re: Psychedelics

Postby tapirul » Fri Apr 08, 2016 7:58 pm

MumaPadurii wrote:No comment.

Promiți?


Return to “Discutii pe bune”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 18 guests