pareri capitolele de chiru

...nimeni n-a spus ca va fi usor
User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

pareri capitolele de chiru

Postby ak1981 » Tue Oct 31, 2006 10:05 am

Dintr-un motiv sau altul capitolele de la chirurgie sunt scrise de autori roamni. Ce pareri aveti de "marii" nostri profi de chiru.
Daca ar fi sa va alegeti specialitatea dupa cum sunt scrise la cine ati merge.
Ii cunoaste cineva?
Adica cred ca cei din Bucuresti sigur au facut vreo materie cu ei.
In timisoara am facut cu:

Bratu-Arsuri
Capitolu mi se pare o varza enorma si asta nu din cauza numarului de pagini care ar fi putut fi o treime din cat e si tot ar fi zis acelasi lucru. Mi se pare ca fiecare din autori si-a scris povestea si pe urma au lipit-o impeuna si d-aia se repeta intruna. Din punctu meu de vedere n-o sa ma obosesc sa-l invat prea bien. (in timpu in care-l inveti pe asta calumea ai putea sa inveti 14 alte capitole, asta ca nr de pagini!)

Avram-Apendicita, Varice
Spitalul Judetean Timisoara Chirurgie 1

Apendicita mi-a parut destul de bine scrisa desi e drept ca nu prea ma termen de coparatie ca-n faculta tot a clinica lui am facut chiru asa ca seamana mult cu ce-am invatat acolo.
Pare un capitol clasic de chiru cu tot ce trebuie sa contina fara prea multe modernisme sau pretentii stiintifice. Per total e destul de didactic desi cam lung in descierea formelor clinice.
Puncte bune mi s-au parut diagnosticul diferential detaliat. Stiu ca toata lumea o sa-mi sara in cap dar mi e pare ca dc il inveti bine pe asta te acoperi la destul de multe alte capitole. Alt punct interesant a fost descrierea amanuntita a protoclului operator care iti mai da voie sa visezi asa un pic ca o sa tai si tu ceva la viata ta.
Mi-a mai palcut si comentariul la adresa laparoscopiei in apendicita care mi se pare o fandoseala.
Per total un capitol bunicel si aborabil

Varicele in schimb par cam dezlanate. Desi din nou s-ar putea sa starnesc comentarii clasificarea si scorul CEAP mi-au placut. Din punctul meu de vedere dau structura capitolului. Din nefericire nnu am experienta cu patologia asta asa ca nu pot sa fac comentarii prea multe.
Desi abordabil capitolu pare dezorganizat. Poate daca ar trebui citit tot capitlul de venos dar nu m-mam obosit.

Clinica lui are 50 de paturi el fiind al doilea prof din clinica. Sefu e altu Profu Teodorescu.
Din ce am vazut operat la ei:
vreo 10 apendicite din care jumatate nu au fost bine dg: in sensu ca
2 nu erau de loc apendicite si nu s-a gasit nimic in burta
2 au fost extrauterine
si una a fost un hemoperitoneu destul de dubios prin efractie splenica la o pacienta tanara fara urme sau istoric de traumatism recent si fara splina patologica.

Profu Teodorescu e specialist in tiroide si clinica in general face multe op laparoscopice.
Se acopera aproape toata patologia dar cc colorectale am vazut mai putine operate la ei decat la celelalta doua clinici de chiru din judetean care in schimb fac mai putine cc gastrice.
AU traditie in chirurgie vasculara desi acum nu cred ca au prea multi specialisti activi si prea multe operatii curente. Intre timp in judetean se face separat clinica de ch vasculara.

Din principiu nu vreau sa fac chiru generala in timi dar nu cred ca e cea mai rea alegere pentru cineva care asta isi doreste. Cred ca se poate invata aici si chiar ai fi lasat si sa operezi.
Eu vreau NCH ceea ce implica un an de chiru si posibil sa ma duc la ei pentru asta.

Tepeneu-Megacolon
Spitalul de copii Louis Turcanu Timisoara. Chirurgie pediatrica.

Capitolu e prea scurt ca sa am comentarii serioase de facut. Iti da o idee despre boala si cam atat.
Imi place ca si-a publicat cazurile proprii. Mi se pare corect sa-ti spunca cum se descurca el la chestia asta.

Spitalul e proaspat renovat si chirurgii pediatrii par mai de treaba decat celalti chirurgi din ors. Nu am idee cat lasa rezidentii sa opereze dar in rest sunt destul de profi oracre dintre ei desi cand i-am vazut prima oara nu as fi zis.
E un loc destul de fain sa lucrezi si cre ca au o echipa bunicica. (ca spital de copii cred ca Louis Turacnu e unul din cele mai bune din tara). Din nefericire anu asta nu au locuri de chir ped pe timisoara asa ca numai prin transfer.

Sandesc&Mogoseanu-Reechilibrare

Carte de telefon
Prost organizat, nedidactic, si plin de erori. Nu cred ca se poate invata la mosu serios si retine pe termen lung.
Nici macar practic nu pot spune ca e ca nu am auzit anestezist sa puna dg de deshidratare extracelulara cu hiperhidratare intracelulara si sa mai si faca o terapie specifica.
E o procarie scrisa de amorul artei si chinului studentilor si rezidentilor.

Clinica in schimb e OK pentru rezidentii de ATI de ici e foarte fai ca din anul I te lasa sa faci o groaza de chestii practice, mai tot adica. Din ce am auzit despre alte clinici de obicei asta nu se intampla. In anul I stai sin buchisesti. Stiu ca nu am deschis topicul pentru medicale dar pentru cine vrea ATI pare o alegere excelenta asta dc nu poate sa mearga la Floreasca sau la CC Iliescu.

Nicodim-CC BPulmonar
Spitalul Municipal Timisoara
ChirTX

Chirurgia toracica din timisoara e la pamint. Lucreaza intr-o hruba la spitalu mnicipal. Nu doresc nimanui sa ajunga acolo ca pacient sau ca rezident.

Capitlu desi mare si dificil pre OK in sensu ca e bine inchegat si nu are prea multe inadvertente. Dar are prea multe detalii pentru cineva care n-o sa mai vina niciodata in contact cu chir TX. Adica n prea ma intereseaza pe mine care o sa tai capete (sunt optimist) de timpii operatori de la CBP. Totusi e tratat de patologie chirurgicala nu de tehnica operatorie...

Altfel nicodim e super ca prof destul de didact si cu noi in anu 3 cei drept a fost ingadutor ....
Nu spun despre operatiile lor nimic ca ... lucreaza intr-o hruba.

H Vermsan-Entorse
Spitalul Judetean Timisoara
Clinica de Ortopedie I
Directorul ASP-ului

Capitolu pare fain scris. numa bun pentru studenti. Oricum toata ortopedia mi-a placut. Nu prea am comentarii despre el. Se invata usor si cam atat. Practic nu e foarte util nu poti trata dupa el.

Ortopedia din timioara are o cladire faina, noua bine gandita si organizata si atat. Se opereaza putin si prost. Dar daca as avea de ales intre orto I si II as alege clinica lui vermesan ca opereaza mai mult si din ce am vazut (putin e drept) au rezultate mai bune. (mai putine osteomielite postoperatorii, nu sunt rau nu e chiar asa)



Cam asta a fost pentru capitolele scrise de profi din timisoara astept intrebari si comentarii despre profii vostri. Sigur stiti ceva despre unii din ceilalti.

Capitolele mele preferate sunt
Pancreatita si Cancerul de rect ambele scrise de PD Andronescu care n-am idee cine ii in plus cand le-am citit nu am stiut ca el le-a scris (adica nu si cancerul de rect ca-l aveam xerocxat si nu de la inceputu capitloului)

Oricum mi se pare scris foarte academic si informatia nu e atat de densa incat sa te sufoce (ca la icteru mecanic de ex) ai timp sa o digeri si dupa o singura citire atenta stii deja bine
Il cunoaste cineva?
Puteti sa-mi spuneti cate ceva despre...


Edit/KeinEngel: Te rog sa nu mai postezi einshpe mii de mesaje la interval de cateva minute. Foloseste edit. Daca intentia ta era sa subliniezi trecerea de la o carte la alta, ai optiunile bold, color, text size etc. Pt obiectii/reclamatii astept pm :)

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Tue Oct 31, 2006 11:05 am

nice. domle ak, chiar nice. imi place ca esti informat si ne pui si pe noi la curent cu ce stii :) serios.
remarcile despre capitolele amintite ...cam asa e. in mare parte sunt de acord cu comentariile care le-ai facut la adresa subiectelor.
in statusul de candidat la un examen, imi place ca subiectele pe care trebe sa le invat sa fie didactic , clar redactate. fara foarte multe brambureli,c are numai te incurca in intelegerea materiei.
eu din pacate nu cunosc pe nici unul din autorii subiectelor, nu am avut ocazia, dupa cum se stie centrul meu e tare sarac la acest nivel.

capitole bine redactate, dupa parerea mea ,in afara de cele pe care le-ai spus, sunt: traumatismele prin frig, traumat toracice, hipertiroidiile, ulcerele, ocluziile, hemoragii digestive, sub de urologie, si cele de gineco , in oparter, desi alea mi se par un pic cam invechite, si as aminti si obsetrica, cu toate ca e cam stufoasa.

ce nu mi-au placut defel sunt, of course, sub din brosura, tare tare anapoda, si am inteles, se datoreaza in parte traducerii proaste, reechilibr, boala varicoasa, tum inhtest subtire, icterul mecanic, insuf respirat.
Keep smiling, it makes people wonder what you're up to.

User avatar
ares/tm
elder
elder
Posts: 949
Joined: Tue May 09, 2006 8:13 am
Location: timishoara

Postby ares/tm » Tue Oct 31, 2006 11:28 am

Capitolul supuratii b-p-Prof.Botianu-clinica chirurgie 4 Tg-Mures
Un capitol scris destul de bine, la obiect si usor de invatat.Chirurgia toracica e o materie interesanta, daca iti place, iar procedeul acela Botianu merita vazut macar odata.E o chestie tare faina.Si acolo se mai fac si alte operatii pe care nu le prea vezi ij alta parte.Cine vrea chiru toracica, sa mearga cu incredere acolo.
i can resist everything except temptation

User avatar
Carpantier
senior
senior
Posts: 174
Joined: Tue Jul 08, 2003 10:44 pm

Re: pareri capitolele de chiru

Postby Carpantier » Tue Oct 31, 2006 4:19 pm

ak1981 wrote:Mi-a mai palcut si comentariul la adresa laparoscopiei in apendicita care mi se pare o fandoseala.
vreo 10 apendicite din care jumatate nu au fost bine dg: in sensu ca
2 nu erau de loc apendicite si nu s-a gasit nimic in burta
2 au fost extrauterine
si una a fost un hemoperitoneu destul de dubios prin efractie splenica la o pacienta tanara fara urme sau istoric de traumatism recent si fara splina patologica.[/b]


Te contrazici. Apendicectomia laparoscopica nu e o fandoseala. dovada e chiar ceea ce ai zis mai departe, anume ca din 10 majoritatea nu erau apendicite. Daca ar fi fost facute apendicectomiile pe cale laparoscopica ar fi permis inspectia intregii cav peritoneale si rezolvarea laparoscopica a sarcinilor extrauterine si poate chiar si efractia de splina. De asemenea ar fi permis in cazul in care s-ar fi gasit apendicita acuta sa se limiteze interventia la inspectie, fara sa lase o cicatrice pe care toti doctorii care vor consulta bolnavul respectiv in viitor sa o consodere de apendicectomie si sa excluda apendicita din start.
Andronescu a fost un mare profesor de chirurgie la Spitalul Colentina din Bucuresti. Din pacate a murit de cativa ani.

User avatar
ciushka
elder
elder
Posts: 661
Joined: Fri Jun 09, 2006 1:49 am
Location: de la dracu in praznic putin pe stanga
Contact:

Postby ciushka » Tue Oct 31, 2006 4:32 pm

hipertiroidiile.prof ghelase-clinica 1 chirurgie craiva.meserias pe tiroida rau de tot.rezultate bune.e pensionar acum.e din lotul de chirurgi generalisti care faceau de toate.
de obicei de murit se moare doar odata... eu mor in fiecare zi cand ma trezesc si renasc la fiecare adormire( ego dixit)

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Re: pareri capitolele de chiru

Postby ak1981 » Wed Nov 01, 2006 1:31 am

Carpantier wrote:
ak1981 wrote:Mi-a mai palcut si comentariul la adresa laparoscopiei in apendicita care mi se pare o fandoseala.
vreo 10 apendicite din care jumatate nu au fost bine dg: in sensu ca
2 nu erau de loc apendicite si nu s-a gasit nimic in burta
2 au fost extrauterine
si una a fost un hemoperitoneu destul de dubios prin efractie splenica la o pacienta tanara fara urme sau istoric de traumatism recent si fara splina patologica.[/b]


Te contrazici. Apendicectomia laparoscopica nu e o fandoseala. dovada e chiar ceea ce ai zis mai departe, anume ca din 10 majoritatea nu erau apendicite. Daca ar fi fost facute apendicectomiile pe cale laparoscopica ar fi permis inspectia intregii cav peritoneale si rezolvarea laparoscopica a sarcinilor extrauterine si poate chiar si efractia de splina. De asemenea ar fi permis in cazul in care s-ar fi gasit apendicita acuta sa se limiteze interventia la inspectie, fara sa lase o cicatrice pe care toti doctorii care vor consulta bolnavul respectiv in viitor sa o consodere de apendicectomie si sa excluda apendicita din start.
Andronescu a fost un mare profesor de chirurgie la Spitalul Colentina din Bucuresti. Din pacate a murit de cativa ani.



Arch Surg. 1997 Jul;132(7):708-11; discussion 712. Links
Laparoscopic vs open appendectomy. Prospective randomized study of outcomes.Minne L, Varner D, Burnell A, Ratzer E, Clark J, Haun W.
Department of Surgical Education, St Joseph Hospital, Denver, Colo, USA.

OBJECTIVE: To compare open appendectomy (OA) with laparoscopic appendectomy (LA) for length of the operation, complications, postoperative pain control, length of hospitalization, postdischarge recovery time, and hospital charges. DESIGN: Prospective randomized clinical trial of patients with acute appendicitis. SETTING: Tertiary care, urban teaching hospital. PATIENTS: A population-based sample of patients (aged > or = 12 years; weight, > 49.7 kg) admitted to a surgical teaching service with a clinical diagnosis of acute appendicitis. Patients were prospectively randomized to either OA or LA during a 20-month period (from April 1, 1994, to December 31, 1995). Fifty-seven patients were initially enrolled in the study; 7 did not complete the study because of a protocol violation. All remaining patients completed the study, including postdischarge follow-up. INTERVENTIONS: Two (7.4%) of the 27 patients in the LA group required conversion to OA because of technical difficulties. One patient (in the OA group) underwent a second surgical procedure for drainage of a pelvic abscess. Three patients (in the LA group) required second surgical procedures. For analysis, no crossovers were allowed and all patients remained in their originally randomized group. MAIN OUTCOME MEASURES: Length of the operation, intraoperative and postoperative complications, postoperative pain control, length of hospitalization, postdischarge recovery time, and hospital charges. RESULTS: Fifty patients (19 women and 31 men) were examined. Twenty-seven patients underwent LA, 2 requiring conversion to an OA. Twenty-three patients underwent an OA. Patient demographics were similar between groups. Statistical differences between the 2 groups were found for (1) length of the operation (median, 81.7 vs 66.8 minutes, LA vs OA groups: P < .002), (2) operating room charges (median, $3191 vs $1514, LA vs OA group; P < .001), and (3) total hospital charges (median, $5430 vs $3673, LA vs OA group; P < .001). No statistical differences between the 2 groups were found for (1) length of hospitalization (median, 1.1 vs 1.2 days, LA vs OA group), (2) pain control (mean, 4 vs 3.7 of 10 [0 indicates least pain; 10, most pain], LA vs OA group), (3) recovery time (time necessary before returning to work or school) (median, 14.0 days for both groups), and (4) complications (5 vs 1, LA vs OA group). CONCLUSIONS: Laparoscopic appendectomies and OAs are comparable for complications, postoperative pain control, length of hospitalization, and recovery time. Patients who underwent an OA had a shorter operative time and lower operating room and hospital charges. Laparoscopic appendectomy does not offer any proved benefits compared with the open approach for the routine patient with acute appendicitis


unu din cele 100

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Postby ak1981 » Thu Nov 02, 2006 3:48 am

Sa-ti raspund mai pe-ndelete ca-am si io ceva timp acuma.

Ai avea dreptate dc la pacientele respective s-ar fi facut eco, tr/tv si posibil si o anamneza serioasa dar desi s-a intamplat in anii 3 si 4 si eram copil mic pe vremea aia tot am remarcat ca la nici un, o pacienta venita in urgenta la chirurgie timisoara nu s-a facut tr/tv. Ecografia e disponibila cand are chef radiologu ca nu se da chirurg cu competenta.

Daca singura metoda prin care poti sa-ti dai seama de c-are omu-n burta e sa dai gaura ... apa te cam poti tu sapanzura. (la legala ne-a zis ca in banat barbatii au asta ca metoda preferentiala de a o grabi, majoritatea chirurgilor sunt inca barbati- fara urma de misoginism)

Inteleg ca laproscopia te scoate din cand in cand dc e neclar dar sa zici ca nu stiai ca omu are hemoperitoneu (750-1L in cazul efractiei) ca nu te-ai uitat si ca nu sti altfel sa te uit decat cu laparoscopu...

In plus la cele doua "adenopatii mezenterice" ca sa nu le zic albe si o gaura de laparoscopie e prea mult.

Iar in cazul apendicitelor nu ajuta dupa cum demonstraza aia de mai sus.

Oricum parerea mea despre chirurgie generala e ca e specialittea aia care nu are dignostic.
Domle nu stim ce are da trebe operat si da urgenta, asta ca sa aflam ce are... deci eeem dignosticul nostru ieste operati-l de urgenta!

Poate ma aleg la rezi cu chir gen


Mint intre timp am vazut un caz la care au facut tr da s-a ocupat un rezident de la urgente chirurgicale si cred ca altfel ar fi urlat profu la el, oricum probabil a urlat ca e singura reactie pe care o are nu ca ar fi zelos.
Probabil rezidentu vroia sa se simta victima cand urma sa se urle la el...

Iarta-ma daca am fost prea rau si scuze tuturor care s-ar putea simti ofensati. Nu consider tot de mai sus ca fiind ADEVARUL

User avatar
emilsv
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Fri Oct 06, 2006 1:20 pm

Postby emilsv » Thu Nov 02, 2006 11:52 am

hmmmm. ak1981 da-mi voie sa devin activ postand un raspuns(asta ptr ca in genere prefer sa citesc ce posteaza altii): chirurgia generala este o specialitate cam subapreciata. din punctul meu de vedere(si e adevarat, nu am la activ decat 10 luni de rezidentiat de chiru generala, deci ce stiu eu.... :twisted: ) chiru gen este cea mai interesanta si cea mai grea dintre specialitatile chirurgicale..asta bineinteles daca ai norocul sa faci undeva unde chiar dai peste un indrumator bun care te si baga in seama, care nu interneaza/opereaza numai colecisti, apendici si mai stiu eu ce, sau care nu opereaza toti bv de pe sectie numai ca sa vada ce au in burta. crede-ma ca nu am vazut decat un singur caz operat pentru ca nu se stia cu certitudine diagnosticul, si asta dupa intreaga baterie de investigatii-neconcludente de altfel. nu vreau sa ridic in slavi chiru gen, pentru ca nu ar avea sens, dar sa cataloghezi o specialitate dupa experienta proprie, si mai ales cea din faculta, mi se pare totusi un mare curaj. chiar daca nu crezi, exista si specialisti si rezidenti care fac chiru gen din placere(ca sa nu zic pasiune) si care o fac bine si care, culmea, aveau de ales la repartitie.eu personal-ca sa-ti raspund la o eventuala intrebare- asa ramane pe chiru gen, dar din pacate nu ma simt in stare. este foarte solicitanta, exista operatii care dureaza si 8 ore si pur si simplu nu rezist fizic. dar pentru cei care vor sa faca intr-adevar chirurgie, asta e cea mai variata specialitate. si, cu riscul de a ma repeta, cred ca cea mai frumoasa. dixit.scuze daca v-am plictisit.spor la invatat.

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Postby ak1981 » Thu Nov 02, 2006 12:41 pm

Nu stiu daca o sa ma crezi dar asta vroiam sa aud. Pe de o parte era o provocare! Si vad ca cel putin cinea a muscat

Nu te contrazic decat in punctul ca chir gen ar fi cea mai grea dintre chirurgii. Consider ca de la un punct sunt mai multe specialitati destul de grele incat sa nu se faca diferenta intre ele dc le faci cu trebuie.

In alta ordine de idei de asta am creeat topicul: unde ai facut chirurgie in felul asta. Poate imi aleg si io la rezi.

PS Pe de alta parte ma razbunam pe chirurgii din timisaora (si din 90% din spitalele din romania) care fix asa se poarta cum am descris mai sus in sensu ca numa medici nu sunt. Aia din jud timisoara opereaza bine nu pot comenta chestia asta dar atata stiu de la cutit la ata!
inainte si dupa e negura
Si dc se intampla sa nu o nimereasca din prima cu dg dau din colt in colt ca nu stiu sa gandesca.

Iar referitor la comentariul ca vorbesc numai din experienta din faculta crede-ma ca stiu bine ce vorbesc. As zice ca nu amavut experienta studentului obisnuit in faculta... si cam atat.


Dar te rog spune-ne spitalul asta er obiectivu si am vazut ca nimeni nu prea posteaza.
Vroiam sa deschid discutia despre profii din romania ca sa vada lumea unde merita sa-ti alegi specialitatea.

User avatar
ciushka
elder
elder
Posts: 661
Joined: Fri Jun 09, 2006 1:49 am
Location: de la dracu in praznic putin pe stanga
Contact:

Postby ciushka » Thu Nov 02, 2006 1:11 pm

sfatul meu e sa iei rezu si apoi in alea doua sapt sa te interesezi.sfatul meu(pe care o sa il aplic daca iau) e sa iti alegi o clinica in care sunt putini rezidenti.or sa te munceasca in draci,o sa ii injuri ,dar cand va fi cazul cred ca o sa fi pregatit profesional.

altul care are amintiri mai profunde din studentie
de obicei de murit se moare doar odata... eu mor in fiecare zi cand ma trezesc si renasc la fiecare adormire( ego dixit)

User avatar
emilsv
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Fri Oct 06, 2006 1:20 pm

Postby emilsv » Thu Nov 02, 2006 1:27 pm

ak: cam ciudat felul tau de a te interesa de spitale...nu era mai corect doar sa intrebi??!!!dar ma rog, fiecare cu ale lui. nu o sa-ti spun in ce spital fac eu chiru gen, ptr ca nu are nici o relevanta. pot sa-ti spun ca sunt in bucuresti. sa ma si explic: anul trecut cd eram si eu in situatia de a-mi alege spitalul, am facut ceea ce facem toti de altfel: am intrebat prietenii si cunostintele. parerile au fost contrare si am sfarsit prin a fi si mai dezorientat. noroc cu o prietena care mi-a zis sa ma duc prin toate spitalele(din buc, bineinteles) si sa vad cu ochii mei. ceea ce am si facut. si in saptamana aceea dintre repartitii am umbalt, am stat in garzi, am intrat prin sali si mi-am facut o parere proprie, care, crede-ma, nu as fi avut-o consultand colegii mai mari sau intrband pe forum.are dreptate colega: unde sunt rezidenti mai putini ai sanse sa inveti si sa faci mai multe. dar depinde foarte mult si de calitatea indrumatorului si de sensul pe care il stabileste seful de clinica. deci, iti dau acelasi sfat: ia rezi si dupa aia umbla si vezi cu ochii tai. nu o sa te dea nimeni afara, crede-ma. spor maxim. salutare.

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Postby ak1981 » Thu Nov 02, 2006 1:55 pm

Nu pot sa umblu prin toata tara nu-i asa?

In plus cred ca parerea unui rezident e destul de dezinteresata ca sa imi foloseasca.

iar ceea ce se spune pe forum nu e intodeauna tampenie de exemplu numarul de locuri s-a aflat cu 5 zile inainte (cel putin) de pe forum si a fost corect.

Asa ca nu vad de ce sa nu intreb, iar pe de alta parte nu era o intrbare simpla vroiam o discutie.

Dc intrebi care spitale-s faine raspunsul e:
Pai floreasca
Ba spitalul judetean galati
ba etc.
Asa mi-ai spus de ce chiru poate fi o specialitte ca lume si io te-am intrebat frumos la care spital pt ca la modul in care ai descris tu situatia chiar suna bine.

Cat despre teoria cu rezdentii putini cu siguranta lucrezi mai mult dc esti singur dar ai nevoie si de cineva care sa te invete.
Ca dovada toata faculta ai putut sa inveti singur. Cel putin in TM nu pot sa spun ca exista mari profesori care sa te faca sa pricepi ceva.
Cati au invatat de unii singuri in faculta? Asta la modu serios, in asa fel incat atunci cand iti vine pacientu cu NU STII CE sa nu dai din colt in colt ci sa stii exact ce sa faci (nu sa zici ma descurc io ca am fler clinic...)

Pentru timisoara eu am avut cele mai bune conditii dar nu pot sa spun ca asta s-a intmplat. De unu singur nu ma descurc. (sper ca are loc si u inca acolo)
Asta nu insemna ca nu pricep ce se intampla saau ca nu stiu cate ceva
Doar ca nu cred ca as face fata cum trebuie responsabilitatii unui pacient.

User avatar
emilsv
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Fri Oct 06, 2006 1:20 pm

Postby emilsv » Thu Nov 02, 2006 2:45 pm

ak:nu stiu d c te-ai pornit asa impotriva mea. eu ti-am dat sfatul care mie mi-a ajutat f.mult. nu umbli toata tara, ci numai intr-un oras(daca ai citit cu atntie, ti-am zis ca dupa repartitia pe orase sa umbli, atunci stii sigur unde esti rezident.....). sfaturile de la ceilalti rezidenti nmie nu mi-au folosit foarte mult:sunt subiective, parerea fiecaruia depinde de mai multi factori, de ex daca are pile sau nu, daca este rezident intr-o clinica in care este sustinut de cineva, daca a mai intrat in sala in timpul facultei in clinica resp si a ajuns sa fie cunoscut, etc. la mine situatia a fost clara: nu am nici pile, nici spate, nici cunostinte, nici rude cu cunostinte-sunt singurul medic din familie. deci a trebuit sa-mi fac loc prin munca mea. daca ai noroc sa fii apreciat, cu atat mai bine. vrei un nume de spital? o.k:sf. ioan. happy now???!!! see you!

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Postby ak1981 » Thu Nov 02, 2006 3:53 pm

shancks

nu te aprinde asa ca io-s mai rautacios da nu trebe sa mai iei pre-n serios.
in mare masura ai dreptate dar totusi cateodata mai apare si parera aia mai interesanta cum a fost a ta de altfel.

Eu nu vorbeam de ales spitalul dintr-un anume oras ci de ales orasul in sine! Vroiam sa stiu unde se face mai bine medicina.
Chirurgie generala nu as face niciodata in tm dar ma bate gandul sa incerc in bucuresti doar ca am auzit ca nu te invata nimeni dc nu platesti. Asa ca am vrut sa aflu ceva informatii. Merita de tinut minte din mai multe motive. Poate intr-o zi o sa ma intalnesc cu cineva care e chirurg la sf ioan o sa stiu ceva despre...
A fost un *** de ex
Jur ca din cauza lui chelesc

User avatar
emilsv
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Fri Oct 06, 2006 1:20 pm

Postby emilsv » Thu Nov 02, 2006 8:56 pm

ak:1.nu te cunosc, asa ca daca spui tu ca esti rautacios din fire, fie ca tine.nu cred insa (desi rezi ne intinde la toti nervii la maxim) ca trebuie sa te manifesti asa fata de persoane straine.dar iarasi asta e la latitudinea fiecaruia....
2. nu cred ca daca o sa fii pus in situatia de a alege orasul o sa-l alegi tinand cont de parerea mea sau a oricaruia dintre colegii nostri si fara alte criterii de ordin personal de genul: nu voi avea unde sa stau, cu ce sa platesc gazda, pentru ca oricum nu se asigura camine rezidentilor de an 1, etc.
3.daca te iei dupa ce se spune...referitor la plata ca sa ti se arate in operatii......apai asa nu mai faci nicaieri rezi, nu??? si btw, nu este adevarat, cel putin eu nu am intalnit asa pretentii..pana acum, fereasca dumnezeu!!
4. ca sa nu transformam topicul in polemica eu ma opresc aici si ma duc sa mai citesc. scuze moderatorului, dar si nervii mei s-au incretit un pic...e la moda in perioada asta a anului... :oops:
spor tuturor.

User avatar
Carpantier
senior
senior
Posts: 174
Joined: Tue Jul 08, 2003 10:44 pm

Postby Carpantier » Thu Nov 02, 2006 10:06 pm

un studiu din 97?!?
ceva mai recent nu ai?
era cam la inceput laparoscopia atunci.

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Postby ak1981 » Fri Nov 03, 2006 1:08 am

Da carpantier prima apendicectomie laparoscopica s-a facut in urma cu 20 de ani asta inseamna 11 inainte de 1997. Ajunge in schimb sa dai un search pe pub med sa gasesti sute de studii care zic exact acelasi lucru:
laparoscopic appendicectomy: nu se merita.
A fost un *** de ex

Jur ca din cauza lui chelesc

User avatar
ciushka
elder
elder
Posts: 661
Joined: Fri Jun 09, 2006 1:49 am
Location: de la dracu in praznic putin pe stanga
Contact:

Postby ciushka » Fri Nov 03, 2006 11:58 am

citez din profu meu de chirurgie:"ce fac chirurgii nostri cand se plictisesc?apendicite laparoscopice"
:D
de obicei de murit se moare doar odata... eu mor in fiecare zi cand ma trezesc si renasc la fiecare adormire( ego dixit)

User avatar
yodabatranu
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat Oct 28, 2006 10:11 pm
Location: Just Behind YOU
Contact:

Postby yodabatranu » Fri Nov 03, 2006 1:59 pm

ce-aveti cu apendicita laparo? :) stiti ca se opereaza si carcinomatoza peritoneala tot laparo in unele centre din afara? nu stiu exact cum si nici nu vreau sa-mi imaginez..deocamdata :priest: :pila:
Nu lua niciodata un somnifer si un laxativ in aceeasi seara.

User avatar
Carpantier
senior
senior
Posts: 174
Joined: Tue Jul 08, 2003 10:44 pm

Postby Carpantier » Fri Nov 03, 2006 2:55 pm

Se pare ca nu se prea poate discuta cu tine. Ai pareri la fel de inguste ca cei despre care vorbesti ca sunt asa si pe dincolo.
Chiar daca prima apendiccectomie lap s-a facut in 86, nu cred ca pana in 97 s-au facut prea multe si daca e chiar asa usor de gasit de ce nu ai venit cu un exemplu mai convingator din 2006 spre exemplu.
Oricum cu oameni ca tine care folosesc termenu de "mitici" pt bucuresteni nu prea am ce sa discut, bine ca sunteti voi acolo la Timisoara niste "europeni" sau nu stiu cum va considerati.

User avatar
ciushka
elder
elder
Posts: 661
Joined: Fri Jun 09, 2006 1:49 am
Location: de la dracu in praznic putin pe stanga
Contact:

Postby ciushka » Fri Nov 03, 2006 3:01 pm

hei,deja discutia a degenrat.faceti schimb de telefoane de mailuri sau iduri de mess si va certati pana nu mai puteti.forumul asta cred ca a plecat de la ideea de a fi constructiv ,nu cred ca e pentru refulari nervoase
de obicei de murit se moare doar odata... eu mor in fiecare zi cand ma trezesc si renasc la fiecare adormire( ego dixit)

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Postby ak1981 » Sat Nov 04, 2006 2:20 am

Carpantier wrote:Se pare ca nu se prea poate discuta cu tine. Ai pareri la fel de inguste ca cei despre care vorbesti ca sunt asa si pe dincolo.
Chiar daca prima apendiccectomie lap s-a facut in 86, nu cred ca pana in 97 s-au facut prea multe si daca e chiar asa usor de gasit de ce nu ai venit cu un exemplu mai convingator din 2006 spre exemplu.
Oricum cu oameni ca tine care folosesc termenu de "mitici" pt bucuresteni nu prea am ce sa discut, bine ca sunteti voi acolo la Timisoara niste "europeni" sau nu stiu cum va considerati.


1 devii prea personal, poanta cu miticii poate nu ai gustat-o dar era atat o poanta.
2. cineva mai sus avea dreptate nu e tocmai locu sa ne certam pe apendicectomii atata vreme cat nu are legatura cu reziu. Apropo si in capitolu de litiaza veziculara face un comentariu despre supra laparatomizarea.
3 uite un studiu din 2005 mai sunt si altele dar asta e free asa ca poti sa-l savurezi integral

Ann Surg. 2005 Sep;242(3):439-48
Laparoscopic versus open appendectomy: a prospective randomized double-blind study.Katkhouda N, Mason RJ, Towfigh S, Gevorgyan A, Essani R.
CONCLUSIONS: Unlike other minimally invasive procedures, laparoscopic appendectomy did not offer a significant advantage over open appendectomy in all studied parameters except quality of life scores at 2 weeks. It also took longer to perform. The choice of the procedure should be based on surgeon or patient preference.


4. primele studii comparative intre laparoscopie si apendicectomia deschisa s-au facut de la inceputul anilor 90. Asa ca nu prea e un argument ca un studiu din 97 e vechi sau ca laparoscopia era pe la inceputuri
Ann Surg. 1993 Nov;218(5):685-92.
Laparoscopic versus conventional appendectomy.Vallina VL, Velasco JM, McCulloch CS.

imediat ce au gasit metoda sau gandit ca poate fi utila si in apendicita dar s-a dovedit a nu fii asa.
E adevarat ca in orice alta situatie -viz carcinomatoza peritoneala- trebuie studiat in particular.
Si acuma gata ca m-am saturat. Pe de o parte devii violent pe de alta parte pe masura ce trece timpu e tot mai greu sa ma convingi dat fiind ca am mai citit intre timp.

Daca nu reusesti sa ma convingi nu nsemna ca-s batut in cap ci pur si simplu nu sunt de acord.
As putea sa fiu singuru care nu-s de acord si tot sa am dreptate: a se vedea giordano bruno

pusi la mitici
A fost un *** de ex

Jur ca din cauza lui chelesc

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Postby ak1981 » Sat Nov 04, 2006 2:24 am

Are cineva idee cum se procedeaza cu privire la inadvertentele din materie?
Pur si simplu depui contestatie si speri ca-ti anuleaza intrebarea?

Dar cu greselile crase si cele de tipar. Sunt unele lucruri spuse in carte care pur si simplu nu-s asa din cauza unei greseli de tipar (ex index cardiac 4,5ml/m2/min la pancreatita acuta) sau pur si simpluerori strecurate in materie.

Ce se face in cazu asta?
A fost un *** de ex

Jur ca din cauza lui chelesc

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Sat Nov 04, 2006 8:03 am

pur si simplu pui contestatie, si speri.asa e.
Keep smiling, it makes people wonder what you're up to.

User avatar
ama_f
senior
senior
Posts: 124
Joined: Sun Jun 18, 2006 8:30 pm
Location: Cluj

Postby ama_f » Sat Nov 04, 2006 1:38 pm

totusi sa speram ca vor fi cat de cat atenti in redactarea intrebarilor, sa nu contina din materie chestiile gresite sau grseli de tipar
macar atata sa fie inclus in pretul "promotional" de 250 ron, ca de carioci, foi cu buline... ce sa mai spuui :evil:

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Sat Nov 04, 2006 3:19 pm

aham. da da. asa ar trebui.
insa ar trebui sa avem grija sa nu pretindem prea mult de la mult iubitii nostri organizatori. :evil:
Keep smiling, it makes people wonder what you're up to.

User avatar
ares/tm
elder
elder
Posts: 949
Joined: Tue May 09, 2006 8:13 am
Location: timishoara

Postby ares/tm » Sat Nov 04, 2006 4:23 pm

nu stiu cine v-a zis ca la timisoara nu se face chirurgie....important e sa stii la ce clinica te duci si cu cine sa lucrezi....vb din proprie experienta
i can resist everything except temptation

User avatar
yodabatranu
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat Oct 28, 2006 10:11 pm
Location: Just Behind YOU
Contact:

Postby yodabatranu » Sat Nov 04, 2006 4:36 pm

1. Mi se pare bataie de joc sa pui o taxa de 250 RON pentru acest examen, mai ales ca majoritatea candidatilor este compusa din absoventi 2006 care bineinteles nu sunt salariati. Ma mir ca nu s-a comentat acest aspect dar este semnificativ, si probabil acesta e motivul pentru care in general in Romania si in special in ceea ce priveste soarta noastra "nu se intampla nimic"...sau nimic prea bun..si este atat de multa nedreptate.
2. nu stiu daca stiti, dar desi cei care pazesec nu primesc bani insa majoritatea fiind cadre didactice, primesc un punctaj bunicel la evaluare
Nu lua niciodata un somnifer si un laxativ in aceeasi seara.

User avatar
ares/tm
elder
elder
Posts: 949
Joined: Tue May 09, 2006 8:13 am
Location: timishoara

Postby ares/tm » Sat Nov 04, 2006 4:39 pm

anul trecut am intrebat la dsp pt ce este taxa respectiva....mi s-a raspuns ca sunt bani pt ciorne.....cam cate topuri de hartie ar trebui sa primim?
i can resist everything except temptation

User avatar
ciushka
elder
elder
Posts: 661
Joined: Fri Jun 09, 2006 1:49 am
Location: de la dracu in praznic putin pe stanga
Contact:

Postby ciushka » Sat Nov 04, 2006 4:39 pm

de cand intram la medicina ni se spune ca suntem doctori.si toata lumea are impresia ca doctorii au bani.asa ca ma mira ca e taxa asa mica.
de obicei de murit se moare doar odata... eu mor in fiecare zi cand ma trezesc si renasc la fiecare adormire( ego dixit)

User avatar
crisa_s
senior
senior
Posts: 433
Joined: Sun Jan 23, 2005 9:49 pm
Contact:

Postby crisa_s » Sat Nov 04, 2006 4:52 pm

ares/tm wrote:anul trecut am intrebat la dsp pt ce este taxa respectiva....mi s-a raspuns ca sunt bani pt ciorne.....cam cate topuri de hartie ar trebui sa primim?

te-au mintit aia de la dsp, nu primesti nici o ciorna, daca ai nevoie de vreuna, folosesti caietul de grile
sau au zis-o asa ca sa scape de intrebari
Eu inteleg ca nu-ntelegi, dar nu-nteleg ce nu-ntelegi, de ma-ntelegi eu te-nteleg, M-AI INTELES?

User avatar
ares/tm
elder
elder
Posts: 949
Joined: Tue May 09, 2006 8:13 am
Location: timishoara

Postby ares/tm » Sat Nov 04, 2006 6:54 pm

da, stiu, am dat rezi deja....dar era haios daca veneau aia cu topurile de hartie.....
i can resist everything except temptation

User avatar
yodabatranu
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat Oct 28, 2006 10:11 pm
Location: Just Behind YOU
Contact:

Postby yodabatranu » Sun Nov 05, 2006 12:32 am

cat timp v-a luat sa cititi brosura ? :) avc-urile le-ati inatat bine?
Nu lua niciodata un somnifer si un laxativ in aceeasi seara.

User avatar
ama_f
senior
senior
Posts: 124
Joined: Sun Jun 18, 2006 8:30 pm
Location: Cluj

Postby ama_f » Sun Nov 05, 2006 12:50 am

daca numai acuma te ai gandit sa faci brosura si avc forget it!mai degraba repeta ceea ce stii, ca altfel poti sa stai cu genomul in brate muult si bine fara sa retii prea multe :bud:

User avatar
ak1981
junior
junior
Posts: 92
Joined: Sat Oct 28, 2006 12:08 am
Location: Timisoara

Postby ak1981 » Sun Nov 05, 2006 1:03 am

yodabatranu wrote:cat timp v-a luat sa cititi brosura ? :) avc-urile le-ati inatat bine?



nu stiu ca acuma le invat si io
in ciuda parerii ama_f inca cred ca se mai poate...
A fost un *** de ex

Jur ca din cauza lui chelesc

ralu_m
newbie
newbie
Posts: 6
Joined: Tue Sep 26, 2006 4:43 pm

Postby ralu_m » Sun Nov 05, 2006 1:15 am

eu avc si genom sincer nu mai recitesc.... le-am citit candva demult... si m-au scos din sarite :evil: :twisted: .... le-am declarat capitole pierdute.... :?

User avatar
ama_f
senior
senior
Posts: 124
Joined: Sun Jun 18, 2006 8:30 pm
Location: Cluj

Postby ama_f » Sun Nov 05, 2006 1:39 am

in timp ce citesti brosura iti spun ca poti face 20 subiecte rezonabile din angelescu pe care sa le stii super. eu am facut brosura, mai putin genomul pt ca mi se pare mult prea mult si deplorabil tradus.
celelalte trei, da au mers, dar m-au enervat enorm

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Sun Nov 05, 2006 4:02 am

din genom sunt unele parti clare. ma rog, cele de cultura generala genetica :lol: in rest descrie cam ambiguu treburile cu clonarea, hibridarile, modificari genetice mutationale. mult si fara un fir pe care sa-l poti urmari.
Keep smiling, it makes people wonder what you're up to.

User avatar
vmc
elite
elite
Posts: 3589
Joined: Sat Apr 16, 2005 1:26 pm

Postby vmc » Sun Nov 05, 2006 8:57 am

eu n-am luat anul trecut din cauza brosurii, pe care m-am incapatanat sa nu o citesc. cred ca si o trecere in revista rapida face mai mult decat nimic, iar punctajul la grilele respective creste de la 0, 1 puncte la 3, 4! asa ca, cei care s-au hotarat sa ignore respectivele capitole sa mai ia in considerare o data decizia, mai ales ca in comisia de redactare a subiectelor a fost cineva specialist in genetica si va imaginati cat s-a luptat ca sa fie intrebari multe din acel subiect :evil:
anul acesta poate nu va fi....

User avatar
Tutza
elder
elder
Posts: 572
Joined: Sun Sep 25, 2005 11:05 am
Location: Iasi
Contact:

Postby Tutza » Sun Nov 05, 2006 10:17 am

vmc eu nu cred ca ai trecut glorios prin toata materia, o stiai si in somn, si culmea....te-ai impiedicat la rezi de brosura. NU SE PICA REZI DIN CAUZA BROSURII FRATILOR. bine, daca vrei scor, trebuie sa stii si tampeniile alea, dar se pot sunta lejer. plus ca trebuie sa fii tare ghinionist sa nu nimeresti macar jumate din raspunsuri la misto.
Formula fericirii e sa fii multumit cu ce ai si sa-ti doresti sa fii in continuare mai bun.


Return to “Rezidentiat 2006”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests