MS ne mai pregateste ceva

...nimeni n-a spus ca va fi usor
User avatar
mickeygreen
senior
senior
Posts: 411
Joined: Thu Sep 23, 2004 3:45 am
Location: Bucharest ROMANIA
Contact:

MS ne mai pregateste ceva

Postby mickeygreen » Mon Sep 11, 2006 4:27 pm

Pe site-ul MS http://www.ms.ro la Proiecte Acte Normative se regaseste urmatorul proiect de Hotarare de guvern care reglementeaza autorizarea cabinetelor medicale si conform caruia dupa data aderarii la UE isi vor putea infiinta cabinete de medicina de familie numai medicii confirmati in specialitatea MF (art.1 si 5)

Medicii generalisti care au intrat in sistem raman, insa ceilalti vor fi scosi brutal de pe piata "liberala" a praxis-ului medical.

In conditiile in care accesul in rezidentiat se face diferentiat si disproportionat (pt unii e concurs, pt altii examen cu o nota penibila de promovare), "viziunea" MS de o consecventa cutremuratoare largeste si mai mult falia absolut artificial creata intre generatii (la nivelul "promotiei 2005").

Nota: Autor-coordonator al proiectului este acelasi dr.Mircea Bourceanu, cel care a conceput si Metodologia rezidentiatului 2005.

Textul proiectului de HG este supus dezbaterii publice pe site-ul MS (http://www.ms.ro la Proiecte acte normative) unde puteti (si sa invit) sa faceti propuneri si sugestii, de asemenea il postez si aici:

HOTĂRÂRE

Pentru aprobarea normelor privind stabilirea metodologiei de autorizare a infiintarii unui nou cabinet de medicina de familie precum si pentru deschiderea unui punct de lucru



ÃŽn temeiul art. 108 din Constituţia României republicata, al art. nr.69 alin.(1) si al art. 70 alin(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial nr.372 din 28 aprilie 2006,

Guvernul României adoptă prezenta hotărare:

Articol unic: Se aproba Normele privind stabilirea metodologiei de autorizare a infiintarii unui nou cabinet de medicina de familie precum si pentru deschiderea unui punct de lucru, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.



PRIM-MINISTRU

CALIN POPESCU-TARICEANU




ANEXA


Norme privind stabilirea metodologiei de autorizare a infiintarii unui nou cabinet de medicina de familie precum si pentru deschiderea unui punct de lucru



Art.1.(1) Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana autorizarea infiintarii unui cabinet de medicina de familie, in formele de organizare ale exercitarii profesiei de medic prevazute de lege, poate fi acordata numai pentru medicii confirmati in specialitatea medicina de familie.
(2) Cabinetele de medicina de familie infiintate de medici de medicina generala anterior termenului prevazut la alin. (1) si care desfasoara activitate profesionala in asistenta medicala primara, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, au acelasi regim cu cele infiintate de medici confirmati in specialitatea medicina de familie
, beneficiind de aceleasi drepturi si avand aceleasi obligatii.

Art.2. Autorizatia de infiintare a cabinetelor de medicina de familie este Certificatul de inregistrare in Registrul unic al cabinetelor medicale, document care atesta intrunirea conditiilor legale pentru functionarea acestora.

Art.3. Cabinetele de medicina de familie se infiinteaza la cererea medicului sau a grupului de medici, in functie de forma de organizare, prin reprezentantul legal sau o persoana desemnata de acesta in acest scop.

Art.4. Autorizarea infiintarii cabinetelor de medicina de familie este de competenta Ministerului Sanatatii Publice, prin autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.

Art.5. (1)Autorizarea infiintarii cabinetelor de medicina de familie se face in baza cererii de inregistrare, in termen de 30 de zile de la depunerea documentatiei complete. Dosarul de autorizare , insotit de cererea de inregistrare, trebuie sa cuprinda anumite documente, in functie de forma de organizare.
(2) Pentru cabinetele de medicina de familie fara personalitate juridica dosarul trebuie sa contina urmatoarele documente:
a) Copie de pe actul de identitate al medicului / medicilor titulari si al reprezentantului legal, dupa caz;
b) Copie de pe certificatul de confirmare a medicului / medicilor in specialitatea medicina de familie; pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana pot infiinta cabinete de medicina de familie si medici de medicina generala care nu sunt confirmati in specialitatea medicina de familie sau medici rezidenti in aceasta specialitate, care au obtinut dreptul de libera practica conform reglementarilor anterioare. Acestia vor depune copia autorizatiei de libera practica eliberata de autoritatile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti.
c) Copii de pe atestatele de studii complementare ale medicului / medicilor.
d) Avizul eliberat de colegiul medicilor judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, privind infiintarea cabinetului. In situatia cetatenilor straini proveniti dintr-un stat membru al Uniunii Europene, un stat apartinand Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene, acestia vor prezenta colegiului medicilor judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, dovezile de onorabilitate emise de autoritatile competente din statele de origine, asa cum sunt prevazute in Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Titlul XII si reglementarile privind Certificatul Profesional Curent.
e) Documentul medical care atesta starea de sanatate fízica si psihica a titularului / titularilor de cabinete si din care sa rezulte capacitatea de a exercita profesia. Medicii cetateni ai unui stat mentionat la lit. d), vor prezenta autoritatilor competente romane documentul care atesta starea de sanatate fizica si psihica eliberat de statul din care provin, iar in cazul in care nu se emit astfel de documente, autoritatile romane vor accepta din partea acestora un document medical echivalent.
f) Dovada detinerii / utilizarii spatiului, in formele prevazute de lege, in care va / vor functiona cabinetul /cabinetele.
g) Avizele autoritatilor de sanatate publica judetene sau municipiului Bucuresti privind adecvarea imobilului / partilor de imobil la desfasurarea activitatii de medicina de familie, in vederea infiintarii si functionarii cabinetului medical; avizele se pot acorda si conditionat, pe o perioada de timp ori pe spatii strict determinate, in situatiile in care sunt necesare lucrari de amenajare mai laborioase care nu impiedica functionarea curenta a cabinetului;
h) Dovezile care atesta dotarea minima prevazuta de lege cu aparatura medicala si utilitati;
i) Avizele altor autoritati competente in vederea infiintarii si functionarii cabinetului de medicina de familie, referitoare la indeplinirea dispozitiilor legale cu privire la inregistrarea fiscala, protectia mediului, protectia impotriva incendiilor, manipularea substantelor periculoase, relatiile de munca;
j) Declaratie scrisa, privind detinerea in Romania sau intr-unul din statele mentionate la lit. d) a unuia sau mai multor cabinete medicale sau puncte de lucru;
(3) Pentru cabinetele de medicina de familie cu personalitate juridica infiintate potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare dosarele trebuie sa contina urmatoarele documente:
a) Toate documentele prevazute la alin.(2), cu exceptia celor de la lit g) si j);
b) Certificatul de inregistrare la Registrul comertului, insotit de anexele privitoare la sediu si punctele de lucru.
c) Dovada respectarii prevederilor art. 15 din Ordonanta Guvernului nr.124/ 1998, privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata.
(4) Pentru organizatiile prevazute la art.16 al Ordonantei Guvernului nr.124/ 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata, se aplica, dupa caz, prevederile alin. (2) sau (3), dupa caz, la care se adauga in copie hotărârea statutară a organului de conducere privind înfiinţarea unuia sau mai multor cabinete de medicina de familie.

Art.6. Certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale se întocmeşte si se păstrează de catre autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucureşti. Va fi verificata conformitatea tuturor copiilor documentelor cu originalul acestora. Certificatul de inregistrare va preciza domeniul de activitate al cabinetului / cabinetelor de medicina de familie tinand seama de calificarea medicului / medicilor si atestatele de studii complementare dobandite de acesta / acestia. Anexa la certificat va detalia individual cabinetele medicale si punctele de lucru, cu precizarea adresei si profilului activitatilor. O copie a certificatului de înregistrare si a anexei se înmânează reprezentantului legal al cabinetului / cabinetelor de medicina de familie.

Art.7. Prin exceptie de la prevederile art.6, pentru formele asociative fara personalitate juridica ale caror cabinete de medicina de familie isi desfasoara activitatea in cladiri / spatii diferite sau aflate la distanta, se elibereaza cate o autorizatie pentru fiecare cabinet medical de medicina de familie care face parte din respectiva asociere.

Art.8. Ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie pot infiinta cabinete medicale de medicina de familie, autorizate de Ministerul Sanatatii Publice, a caror destinatie este asigurarea de servicii de medicina de familie in reteaua sanitara proprie.

Art.9. Cabinetele de medicina de familie care apartin ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie sunt obligate sa respecte toate dispozitiile legale in vigoare privind medicina de familie.

Art.10. Ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, pot reglementa cu avizul Ministerului Sanatatii Publice, anumite aspecte specifice de organizare si functionare a cabinetelor de medicina de familie din reteaua sanitara proprie.

Art.11. Controlul privind infiintarea cabinetelor de medicina de familie, indiferent de forma de organizare, se exercita de catre Ministerul Sanatatii Publice prin autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie pentru cabinetele de medicina de familie organizate in reteaua proprie si Colegiul Medicilor din Romania in conformitate cu prevederile Titlului XII din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Art.12. In denumirea cabinetului de medicina de familie trebuie sa se regaseasca obligatoriu una din sintagmele „medic de familie” sau „medicina de familie”.

Art.13.(1) Un cabinet de medicina de familie organizat in forma asociativa, cu sau fara personalitate juridica, poate infiinta un numar maxim de alte 4 cabinete de medicina de familie care sa functioneze ca entitati distincte si in amplasari distincte.
(2) Medicii titulari ai cabinetelor infiintate potrivit alin.(1) pot fi noi medici asociati sau medici angajati.
(3)Cabinetele de medicina de familie nou infiintate vor fi inregistrate in Registrul unic al cabinetelor medicale la autoritatea de sanatate publica in raza careia isi desfasoara activitatea.

Art.14. Obtinerea Certificatului de inregistrare la Registrul unic al cabinetelor medicale confera urmatoarele drepturi:
a) dreptul de a desfasura activitatile profesionale prevazute de lege in cabinetul de medicina de familie infiintat;
b) dreptul de acreditare a cabinetelelor de medicina de familie conform criteriilor generale si specifice de acreditare a cabinetelor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
c) dreptul de a incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate in cadrul sistemul de asigurari sociale de sanatate, sisteme de asigurari private sau alte tipuri de contracte care au ca obiect activitatile profesionale desfasurate la nivelul cabinetului de medicina de familie.

Art.15. Punctul de lucru constituie extensia cabinetului de medicina de familie. Decizia infiintarii punctelor de lucru apartine titularului in cazul cabinetelor de medicina de familie cu un singur medic sau, in formele asociative, asociatilor / actionarilor si se exercita prin reprezentantul legal sau o persoana desemnata de acesta in acest scop.

Art.16. Autorizarea infiintarii punctelor de lucru prevazute la art.15 se acorda la cerere, numai dupa acreditarea cabinetului de medicina de familie si in conditiile in care punctul de lucru se afla intr-una din urmatoarele amplasari:
a) in aceeasi localitate cu cabinetul de medicina de familie;
b) in localitatile limitrofe acestuia;
c) in orice localitate in care nu exista un cabinet medical de medicina de familie.
d) in orice localitate in care domiciliaza pacienti pentru care cabinetul presteaza servicii si / sau cabinetul are personal angajat cu program stabil in respectiva localitate.

Art.17. Documentele necesare infiintarii unui punct de lucru sunt urmatoarele:
a) Certificatul de inregistrare la Registrul unic al cabinetelor medicale al cabinetului de medicina de familie care infiinteaza punctul de lucru;
b) Documentele prevazute la art.5 alin. (2) lit. g)-i) si dupa caz, la art.5 alin. (3) lit. b);
c) In situatia in care in punctul de lucru asistenta medicala este asigurata de un alt medic, acesta trebuie sa faca dovada ca indeplineste conditiile de exercitare a profesiei.

Art.18. Inregistrarea punctelor de lucru se face prin mentiuni aditionale pe anexa la certificatul de inregistrare in Registrul unic al cabinetelor medicale de catre autoritatea de sanatate publica ce a emis certificatul. In cazul in care punctele de lucru pentru care s-a solicitat inregistrarea se afla in raza teritoriala a altei autoritati de sanatate publica, acestea vor fi inregistrate la Registrul unic al cabinetelor medicale la autoritatea de sanatate publica teritoriala in raza careia isi desfasoara activitatea.

Art.19. In vederea atragerii medicilor de familie in localitatile cu asistenta medicala primara deficitara, asigurarii continuitatii activitatii medicale si adaptarii la necesitatile de ingrijiri ale comunitatii, autoritatile publice locale dintr-o unitate administrativ-teritoriala rurala sau urbana defavorizata prin lipsa medicilor de familie, ori prin conditiile dificile de practica medicala, pot face publica, in urma deciziei consiliului local, posibilitatea infiintarii unui cabinet de medicina de familie, in formele prevazute de lege, intr-un spatiu avand aceasta destinatie, precum si facilitatile aferente instalarii unui medic, infiintarii si functionarii cabinetului de medicina de familie.

Art.20. (1)Oferta autoritatilor publice locale privind procedura de atribuire a spatiului in vederea infiintarii cabinetului de medicina de familie va fi publicata obligatoriu in presa medicala centrala, presa locala, precum si prin orice alt mijloc de comunicare considerat oportun.
(2) In anunt se va preciza obligatoriu termenul de depunere a solicitarilor, data si locul afisarii listei candidatilor inscrisi, procedura de atribuire a spatiului in vederea infiintarii cabinetului de medicina de familie in funcie de situatia in care se prezinta unul sau mai multi candidati, data si locul in care se va desfasura procedura de atribuire.

Art.21. (1)Autoritatatile publice locale organizeaza la data prevazuta in anunt procedura pentru atribuirea spatiului cu destinatia de cabinet de medicina de familie.
(2)Din comisia constituita de autoritatea locala in vederea selectiei vor face parte obligatoriu cate un reprezentant desemnat de autoritatile de sanatate publica, casa de asigurari de sanatate si colegiul medicilor judetean sau al municipiului Bucuresti.

Art.22. Contractul care se incheie intre parti ca urmare a procedurii de atribuire va preciza in mod distinct atat clauzele referitoare la spatiul /imobilul destinat cabinetului de medicina de familie, cu terenul si anexele aferente, cat si drepturile si obligatiile partilor asupra carora partile au convenit in cadrul procedurii de atribuire.

Art.23. (1) Conducerea activitatii cabinetelor de medicina de familie se exercita de catre reprezentantul legal.
(2) Conducerea punctelor de lucru se exercita atat de catre reprezentantul legal cat si de catre alti medici desemnati in acest scop.

Art.24. Reprezentantul legal desemneaza un inlocuitor pe perioada absentei sale din cabinet, in conditiile stabilite de legislatia in vigoare.


Art.25. (1) La constatarea de catre autoritatile competente care au avizat autorizarea infiintarii cabinetului sau a punctelor de lucru, a neindeplinirii reglementarilor prevazute de lege in domeniul lor de competenta, acestea dispun aplicarea masurilor specifice. (2)Autoritatile prevazute la alin.(1) comunica obligatoriu autoritatii de sanatate publica toate neregulile constatate.
(3) Autoritatea de sanatate publica poate dispune suspendarea valabilitatii certificatului de inregistrare pana la remedierea situatiei si indeplinirea tuturor cerintelor prevazute de lege.

Art.26. Valabilitatea certificatului de inregistrare la Registrul unic al cabinetelor medicale inceteaza de drept in urmatoarele situatii:
A. Pentru cabinetele cu un singur medic titular:
a) ca urmare a decesului titularului;
b) ca urmare a renuntarii la Certificatul de inregistrare la Registrul unic al cabinetelor medicale;
c) ca urmare a interzicerii definitive a dreptului de exercitare a profesiei;
d) in situatia in care cabinetul de medicina de familie nu desfasoara activitate timp de 3 luni consecutiv din vina medicului titular;
e) ca urmare a revocarii Certificatului de inregistrare la Registrul unic al cabinetelor medicale cu titlu de sanctiune;
B. Pentru formele asociative:
a) ca urmare a dizolvarii formelor asociative de organizare si functionare;
b) ca urmare a renuntarii la Certificatul de inregistrare la Registrul unic al cabinetelor medicale a asociatilor / actionarilor;
c) ca urmare a revocarii Certificatului de inregistrare la Registrul unic al cabinetelor medicale cu titlu de sanctiune;
d) ca urmare a interzicerii definitive a dreptului de exercitare a profesiei asociatilor / actionarilor;
e) in situatia in care cabinetul de medicina de familie nu desfasoara activitate timp de 3 luni consecutiv din vina medicilor asociati / actionari;

Art. 27. Pe data intrării în vigoare a prezentelor norme orice dispozitie contrara se abroga.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Mon Sep 11, 2006 11:26 pm

pai logic ca doar cei pe MF pot avea cabinet de MF, doh. ce vrei ca toti aia care-au temrinat si ei facultatea sa profeseze? eventual fara discriminare, cot la cot grecul si arabul caruia ii explicam in engleza ca vreau grilele de licenta? fara sa-si dea sufletul alergand prin spital? fara erzidentiat macar de 3 ani acolo? n-ar fi cinstit fatza de mefishti, nu?

plus ca vreau o asistentza medicala de calitate pt copiii mei, eu unu sunt de acord.
si-asa tara asta e la pamant dp asta de vedere, mai bine sa shomeze 100 de oameni care n-au avut chef sa invetze (pe barba lor in definitiv) decat sa sufere 100*1000 pacienti cat are minim un medic de familie, adica vreo 100.000

economic si corect

Magda_p
junior
junior
Posts: 44
Joined: Wed Jul 05, 2006 1:35 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby Magda_p » Tue Sep 12, 2006 12:21 am

trident wrote: fara sa-si dea sufletul alergand prin spital? fara erzidentiat macar de 3 ani acolo? n-ar fi cinstit fatza de mefishti, nu?

plus ca vreau o asistentza medicala de calitate pt copiii mei, eu unu sunt de acord.


Care mf-isti crezi tu ca merita sa-si deschida cabinete? Aia incepand cu generatia -"pomana" 2005 ? Mi-e mila de copii tai! :?

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Sep 12, 2006 11:44 pm

bine bine, da macar fac 3 ani si nu doar unu de stagiu. macar cu numele, da tot e mai bine

User avatar
Jack
junior
junior
Posts: 93
Joined: Sun Aug 14, 2005 12:01 pm
Location: B-H

Postby Jack » Wed Sep 13, 2006 10:15 am

adevarul ca e foarteeeeeee solicitant si stessant rezi pe MF . e greu sa te scoli odata pe saptamana la 7 dimineatza ca sa te duci sa semnezi condica 8)
You only lie to two people in your life: your girlfriend and the police.Are you clear?!

User avatar
danhia
elite
elite
Posts: 4297
Joined: Sat Oct 29, 2005 8:56 pm
Location: The Royal Ascot Brigade

Postby danhia » Wed Sep 13, 2006 10:29 am

vezi , de aia nu te platesc astia mai bine, ca ti-e lene sa muncesti. :lol:
tb facuta o deosevire intre cei de pe mf care au decis sa ramana pe mf, si cei care vor sa dea rezi din nou. cei de anul asta per majoritate se cam duc pe la stagii ala de m i in mod special in ideea echivalarii timpului petrecut acolo pt cand vor lua rezi.
mai sunt cei ce vor nu vor lua nimic iar la rezi si vor trece si in anul 2 de mf...si apoi in 3..si utie asa ajung mf. acuma puse cap la cap tot da mai mult decat un an de stagiu si ala chiulit in mare parte( ca doar se facea la orasul natal)
eu am incredder ein colegii mei mf-isti si deja imi fac probleme ca nu stiu pe care sa mi-l aleg ca mf. adaug ca eu ca asigurat vin cu o gasca de prieteni ceea ce inseaman cresterea nr de asigurati/ cap de mefist. :lol:

User avatar
Jack
junior
junior
Posts: 93
Joined: Sun Aug 14, 2005 12:01 pm
Location: B-H

Postby Jack » Wed Sep 13, 2006 4:31 pm

danhia:eu am incredder ein colegii mei mf-isti si deja imi fac probleme ca nu stiu pe care sa mi-l aleg ca mf.

de unde stii ca nu-gandesc si ei la fel ca tine: adica sa devii tu medicul lor de familie si ei sa fie chirurgi :roll:
You only lie to two people in your life: your girlfriend and the police.Are you clear?!

User avatar
danhia
elite
elite
Posts: 4297
Joined: Sat Oct 29, 2005 8:56 pm
Location: The Royal Ascot Brigade

Postby danhia » Thu Sep 14, 2006 10:31 am

stiam eu ca ma vrei medicul tau de familie. :lol: :lol:

User avatar
mickeygreen
senior
senior
Posts: 411
Joined: Thu Sep 23, 2004 3:45 am
Location: Bucharest ROMANIA
Contact:

Postby mickeygreen » Fri Sep 15, 2006 8:26 pm

problema e alta: vi se pare firesc ca, intr-o prima etapa (la rezu' de anul trecut) confirmarea ca rezident MF sa se faca pe banda rulanta in randul promotiei 2005, in timp ce (sub linie) toti pre-2005 raman cu ochii in soare (vorbim de aceeasi plaja de punctaje) "medici generalisti" care acum, in pasul doi, nu vor mai avea voie nici sa profeseze liberal medicina?

gosh, pana acum era vorba de acelasi concurs cu 2 seturi de reguli diferite (unii dau concurs altii examen), de acum esti total scos din joc daca nu esti printre primii... sau cu diploma din 2005 incoace. astfel, oameni care pica cu punctaje mari rezu sunt obligati sa se lase, altii care abia fac punctajul de promovare (randomly se scot in jur de 437p) ajung specialisti viitorul MF-ului romanesc. reforma, ai?

User avatar
Doll
elder
elder
Posts: 876
Joined: Mon Aug 01, 2005 6:59 pm
Location: valley of the dolls
Contact:

Postby Doll » Fri Sep 15, 2006 9:01 pm

"medici generalisti" care acum, in pasul doi, nu vor mai avea voie nici sa profeseze liberal medicina?


acum vreti sa practicati medicina generala?
anul trecut cand erau unii absolventi din 2005 care sa temeau ca nu prind nici mf insa cei dinainte de 2005 macar au macar posibilitatea sa practice la tara au sarit toti cei dinainte de 2005 care mai de care ca e naspa la tara, ca nu se poate....si altele...acuma unde vreti voi sa practicati medicina generala dupa ce anul trecut tipati sus si tare ca nu aveti ce face cu dlp si codul de parafa?

de ce nu puneti mana sa invatati si sa dati rezidentiat pe medicina de familie direct daca asta vreti de fapt?

User avatar
DEVIL
senior
senior
Posts: 118
Joined: Mon Jan 09, 2006 9:51 pm

Postby DEVIL » Sat Sep 16, 2006 10:04 am

eu cred ca ministerul nu ar trebui sa-i lase pe cei din generatzia 2005 care au luat MF sa dea rezi anul asta (si numai daca renutza la Mf) se pierde o groaza de bani ; si plus de asta daca au acceptat MF inseamna ca le place la tzara :roll:

User avatar
corcodusa
senior
senior
Posts: 254
Joined: Tue Jun 13, 2006 7:16 pm
Location: din ianuarie iasi

Postby corcodusa » Sat Sep 16, 2006 11:34 am

ti-e frica de concurenta?
ptr multi reziu pe mf ramane ce era inainte stagiatura
asa ca pot sa dea
nu ma sperii
inca un macelar in spitale

Adriana
junior
junior
Posts: 53
Joined: Mon Jul 25, 2005 5:28 pm

Postby Adriana » Sat Sep 16, 2006 12:14 pm

''adevarul ca e foarteeeeeee solicitant si stessant rezi pe MF . e greu sa te scoli odata pe saptamana la 7 dimineatza ca sa te duci sa semnezi condica ''

Jack asa faci tu? Vorbesti din experienta? Afla ca sunt unele centre universitare unde chiar se face Mf serios si unde esti solicitat de la 7:30 dimineata si pana pe la 15-16. Asa ca te rog nu mai generaliza!

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Postby Chingachgook » Sat Sep 16, 2006 1:57 pm

adriana si eu sunt mefist, dar hai sa nu ne intindem nici noi acum ca ni se duce dracului si urma de credibilitate pe care o mai avem. doar nu vrei sa zici ca din ianuarie pana acum, la toate stagiile ai stat de la 7:30 la 13:00.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
danhia
elite
elite
Posts: 4297
Joined: Sat Oct 29, 2005 8:56 pm
Location: The Royal Ascot Brigade

Postby danhia » Sat Sep 16, 2006 5:22 pm

anul de rezi pe mf nu inseamna deloc o pierdere, pentru ca maj or sa isi echivaleze stagiul de med interna cand vor lua altceva la rezidentiat, iar cei ce nu vor lua nimic, vor ramane in continuare acolo. si nu vor lua probbail nici anul urmator asa ca majoritatea ( subliniez vor existya si exceptii) vor ramane mf-isti. in plus sunt o gramda care deja au ales sa ramana mf./
nu vaz pierderea.

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Sat Sep 16, 2006 9:28 pm

nici eu nu vaz pierderea. mai ales daca te gandesti ca ceilalti nici macar asta nu o pot face. in plus mai primesc si salariu, fie el cat de putin, dar tot vine sigur, luna de luna

User avatar
danhia
elite
elite
Posts: 4297
Joined: Sat Oct 29, 2005 8:56 pm
Location: The Royal Ascot Brigade

Postby danhia » Sat Sep 16, 2006 10:03 pm

" ceilalti" ar putea bine mersi alucreze ca medici generalisti dar majoritatea preefra sa dea rezidentiatul in fiecare an ca sa nu scada nr de concurenti. intre timp long live the parents.

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Sat Sep 16, 2006 10:48 pm

prefer sa nu ma aprind in discutia asta again, dar, concluzie e mult mai greu decat crezi sa gasesti ceva cinstit ca medic generalist. si nu te pripi sa generalizezi ca toti stam pe capul parintilor. eu de cand am terminat cu faculta si pana cand inca nu am reusit sa iau rezi, de atunci lucrez si imi castig singura existenta, SI intretimp "dau rezidentiatul in fiecare an ca sa nu scada concurenta"
si cu nici un gram nu ma consider mai putin buna sau mai putin capabila ca eventualii mei colegi care totusi au reusit sa gasesca ceva de medic generalist.

Adriana
junior
junior
Posts: 53
Joined: Mon Jul 25, 2005 5:28 pm

Postby Adriana » Sun Sep 17, 2006 2:35 pm

Kooksee nu am spus ca la toate dar la majoritatea da. De exemplu acum am dermato si stau pana la 14 si ma deranjeaza cei ce cred ca mf-istii se duc doar la semnat condica dupa care pleaca. La majoritatea stagiilor se face treaba inclusiv garzi.

Ideea e ca frecventa rezidentului la spital este direct proportionala cu nivelul interesului lui si nu are legatura cu specialitatea pe care se desfasoara rezul. Cunosc cazuri de rezidenti pe cardio sau chir ped care chiulesc mai abitir decat unii pe MF.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Postby Chingachgook » Sun Sep 17, 2006 5:07 pm

nu pot sa fiu altfel decat curios ce faci pe o sectie de dermato pana la 14:00. (in eventualitatea in care nu te duci la 12 la spital).

p.s mari nenorociti aia de pe cardio si chirugie. ne-au luat noua locurile alea bune si acum chiulesc cu nesimtire. astia ar trebuie decazuti din drepturile de rezident si locurile astfel vacantate ar trebuie date la cei care le merita.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
sandybelle
Posts: 4
Joined: Sat Jun 11, 2005 12:02 pm

Postby sandybelle » Sun Sep 17, 2006 9:25 pm

Poate o sa va socheze un pic dar eu sunt din promotia 2005 si am dat pe mf pt ca asa am vrut si pot sa va spun ca am luat examenul de rezi cu un punctaj destul de mare, cu mult peste medie.Nu sunt de acord cu aceasta pomana nici pt promotia 2005, nici post 2005.In ceea ce priveste pe cei dinainte de 2005 cu drept de libera practica, cred ca au avut destul timp la dispozitie sa se hotarasca ce vor sa faca cu viata lor.Daca nu au reusit sa ia rezi din 2 incercari,sansele scad cu mult incepand cu 3-a incercare.Adica sa fim seriosi doar daca ei cred ca 3 e nr cu noroc :wink: .
De ce nu sunt de acord cu pomana?Pt ca eu eu chiar incerc sa imi fac meseria si de foarte multe ori rezidentii pe mf sunt pusi in aceeasi oala.E adevarat ca unii lipsesc cat pot de mult,ca unii n-ar trebui sa profeseze niciodata la ce perle scot.De ce se intampla asta? pt ca punctajul cu care s-a luat mf de catre unii din cei picati se putea obtine si prin bifarea grilei ca la x si zero.Nu e corect pt cei din promotia sa zicem anterioara care au picat cu punctaje mai mari( nu ma refer la cei care au dat pana acum de 4-5 ori si care pana acum puteam cu dreptul de libera practica sa obtina un post-chiar si la tara-pana la urma sunt posturi si de unde se poate face naveta intr-un oras)
Fara a fi plictisitoare concluzionez:fara poamana la rezidentiat si valabil pt toate promotiile-asa mi se pare corect.
PS:in legatura cu cat stau la stagii:la fel cat stau si alti colegi de ai mei pe alte specialitati.Sunt stagii unde se sta de la 7.30 pana la 13(cel putin) si stiu ca vor fi stagii unde vom sta putin(ex chiru-pt ca ei intra in sala si opereaza,nu cred ca daca vreau nu m-ar primi sa stau si eu sa asist,fara sa ma ating de vreun instrument ofcourse).In astfel de stagii o sa merg unde ma primeste cineva sa mai invat ceva(clinica de med. int., la urgente sau la un cabinet mf ).

Magda_p
junior
junior
Posts: 44
Joined: Wed Jul 05, 2006 1:35 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby Magda_p » Mon Sep 18, 2006 1:05 pm

Doll wrote:acum vreti sa practicati medicina generala?
anul trecut cand erau unii absolventi din 2005 care sa temeau ca nu prind nici mf insa cei dinainte de 2005 macar au macar posibilitatea sa practice la tara au sarit toti cei dinainte de 2005 care mai de care ca e naspa la tara, ca nu se poate....si altele...acuma unde vreti voi sa practicati medicina generala dupa ce anul trecut tipati sus si tare ca nu aveti ce face cu dlp si codul de parafa?

de ce nu puneti mana sa invatati si sa dati rezidentiat pe medicina de familie direct daca asta vreti de fapt?


Nu numai anul trecut tipam sus si tare, si anul asta e la fel, chiar nu ai ce face cu dlp si codul de parafa, fara specializare mf!Poate doar reprezentant medical (daca iti doresti asta).Locuri pentru medici generalisti n-au prea fost pe la tara in anii trecuti, erau tot pentru medici de familie.
In privinta invatatului si a hotararii a ceea ce vrem in viata, eu nu cred ca cei care au luat mf"pomana" s-au omorat cu invatatul si au stiut ei ca asta vor de la viata :) Iar dintre acestia, cei care s-au hotarat ca vor sa ramana totusi pe mf, au facut-o din comoditate, la ce sa-si mai bata capul sa invete? :)

Magda_p
junior
junior
Posts: 44
Joined: Wed Jul 05, 2006 1:35 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby Magda_p » Mon Sep 18, 2006 1:26 pm

sandybelle wrote:Nu sunt de acord cu aceasta pomana nici pt promotia 2005, nici post 2005.In ceea ce priveste pe cei dinainte de 2005 cu drept de libera practica, cred ca au avut destul timp la dispozitie sa se hotarasca ce vor sa faca cu viata lor.Daca nu au reusit sa ia rezi din 2 incercari,sansele scad cu mult incepand cu 3-a incercare.Adica sa fim seriosi doar daca ei cred ca 3 e nr cu noroc :wink: .
.


Nici eu nu sunt de acord cu pomana asta, as fi preferat sa nu se fi dat legea asta deloc . Dar daca totusi s-a dat, corect era sa fie la fel pentru toata lumea.
Si sa va zic de ce. Am colegi care au repetat un an, sau doi, ei sunt acum "bravi" rezidenti pe mf. In schimb eu care am avut un singur examen pe toamna toata facultatea asta (nu vreau sa sune a lauda) si care am facut cu mai bine de 200 de puncte in plus la rezi decat ei, am picat pentru ca am avut ghinionul sa fiu alta promotie. Departe de mine gandul ca toti rezidentii pe mf nu ar fi meritat sa ajunga acolo unde sunt, sunt convinsa ca sunt o multime care sunt foarte buni la ceea ce fac.
Dar mi se pare ca voua, celor din promotia 2005, vi s-a acordat o sansa in plus, nu ati ales nimic. Deci nu va mai bateti cu pumnul in piept ca ati stiut ce vreti de la viata. Pur si simplu vi s-a oferit o sansa in plus, de care ati profitat si care, in cele mai multe cazuri , nu e decat o solutie provizorie.

User avatar
vmc
elite
elite
Posts: 3589
Joined: Sat Apr 16, 2005 1:26 pm

Postby vmc » Mon Sep 18, 2006 1:35 pm


User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Mon Sep 18, 2006 1:41 pm

tare-s curios, ori le anuleaza la astia micii cu mefe rezidentiatul ori ii face pe toti absolventii rezidenti by default. hai ca tare-s curios

macar puteai sa zici cu ce e sentinta aia sa nu citim tot forumul

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Mon Sep 18, 2006 1:46 pm

agree, magda_p. promotia 2005 a profitat de sansa asta foarte bine.si daca eram in locul lor si noi facem la fel. asa e? deci cred ca nu are rost sa-i invinuim pe ei din cauza faptului ca legistaltia referitoare la treaba asta e anapoda, nedreapta si de atacat.
si eu cunosc multa lume care a ajund mf-ist in acest mod, si din comoditate va ramane acolo, sustinand ca defapt asta vroia. si mult mai putin exemple contrarii, care cu toate ca au primit mf de pomana, mai invata si incearca si la anul, pentru ca ei stiu ce vor de la viata.
eu pot sa ma supar numai pe cei care cred ca lor li se cuvine mai mult acest drept la mf decat celorlalti, si intre timp au scos punctaje de tot rasul la rezi, sau orisicum, mult mai mici ca ale noastre, a celor ramasi pe din afara.
da, sunt convinsa ca poate suna lamentabil sa ne plangem de sistem,. legislatie... si arata de parca am incerca sa dam vina pe alti,(defapt pe oricine , si daca nu este o persoana pe care poti s-o invinuim, invinuim sistemul) si intradevar, nu prea auzi sau vezi alta lume plangandu-se de aceasta lege, numai pe cei care au picat la rezi nu sunt din promotii ante2005.
eu nu vreau sa dau vina pe nimeni, nici sistemul nici legislatia nu este de vina ca eu nu am invatat suficient si am picat, dar este de vina pentru ca favorizeaza categorii de persoane pe criterii cu totul neprofesionale. de parca generatia 2005 ar fi mai cu mot ca toate restul.
intradevar, stiu ca sunt si exceptii, oamanei foarte capabili care vroiau din start mf. si nu am nici o problema cu asta. optiunea fiecaruia. si eu am prieteni foarte buni care au dat rezi pe mefe pt ca asta isi doreau, nu pentru ca nu ar fi fost capabili de altceva. si nu ii consider nicidecum mai putin valorosi din cauza asta. dimpotriva. chiar si eu ma gandeam cateodata ca mi-as dori mefe. in fond are o gramada de avantaje.
dar , fara suparare, cei care au primit mefe de pomana in timp ce vroiau altceva, si acum fac gura ca ce bine le e, si cat drept au avut la asta, iar noi sa ne tinem pliscul.. de ce nu am invatat.... :evil: ei, acestia consider ca sunt frustratii generatiei 2005, care au ajuns prea comozi sa mai incerce , si daca vad pe cineva ca mai au curajul sau puterea sa incerce pe specialitate, atunci, hai, sa ne luam de ei, ca doar ei is luzeri, ca nu au luat nimic anul trecut.

Magda_p
junior
junior
Posts: 44
Joined: Wed Jul 05, 2006 1:35 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby Magda_p » Mon Sep 18, 2006 1:53 pm

[quote="Magda_p Pur si simplu vi s-a oferit o sansa in plus, de care ati profitat si care, in cele mai multe cazuri , nu e decat o solutie provizorie.[/quote]
Stati ca nu am terminat. Asa...ziceam ca e o solutie provizorie pana va lamuriti ce si cum. Dupa care multi dintre voi o sa dati din nou rezi, o data, de doua ori, nu conteaza, pana il luati. Ei de ce ar avea dreptul asta, sandybelle si restul , nu? Restul de ce ar trebui sa fie mai hotarati? pentru ca nu au spatele asigurat de un rezidentiat "de forma" pe mf?

Si inca ceva, cred ca suntem cu totii adulti si stim ca viata asta nu e deloc usoara si ca multe pot interfera cu "drumul" unui om. Deci nu cred ca lipsa de perseverenta a fost intotdeauna motivul pentru care nu s-a invatat suficient pentru rezi...De altfel, stim cu totii ca rezidentiatul nu este un examen perfect, e chiar departe de a fi corect, si ca nu arata cat ai invatat, poti sa treci si de 5 ori prin materie si sa o dai in bara! Dar macar regulile "jocului" ar trebui sa fie la fel pentru toti! :)

User avatar
mickeygreen
senior
senior
Posts: 411
Joined: Thu Sep 23, 2004 3:45 am
Location: Bucharest ROMANIA
Contact:

Postby mickeygreen » Mon Sep 18, 2006 3:41 pm

vai, atata ceatza pe-aici ceva de speriat. ok, hai sa ne lamurim si sa nu mai discutam ca la piatza (fara suport real si fara logica):

["ala" cu petitia si procesul sunt eu, multumesc de consideratie]

sentinta prevede 3 puncte:

1. anuleaza sintagma "pentru promotia de absolventi 2005 (absolvirea facultatii in 2005 cu licenta in 2005)" din Ordinul MS nr.1000/2005 (de aprobare a Metodologiei rezidentiatului 2005) ca nelegala, textul punctului respectiv din ordin ramanand "Candidatii care la concursul de rezidentiat obtin punctaj de promovare vor fi confirmati, la cerere, ca rezidenti in medicina de familie"

2. recunoaste reclamantilor (61 la numar) dreptul de a fi confirmati ca rezidenti medicina de familie

3. obliga Ministerul Sanatatii sa emita un nou ordin, de numire in rezidentiat mf a reclamantilor

comentarii:

instanta a retinut ca sensul legii pt aplicarea careia a fost emis ordinul, in speta legea 463/2004, este de a permite tuturor candidatilor cu punctaj de promovare, indiferent de promotie, sa fie confirmati la cerere ca rezidenti mf, iar ordinul MS (act normativ cu valoare inferioara legii) nu poate restrange arbitrar acest drept doar la categoria de absolventi ulterior 2005.

legea 463/2004 continua sa-si produca efectele, anume existenta rezidentiatului la cerere in mf in baza punctajului de promovare, insa noul ordin (de aprobare a Metodologiei rezidentiatului 2006) trebuie sa tina cont de caracterul general al conditiei impuse (punctajul de promovare), fara a limita aplicarea prevederii doar la unii absolventi.

va rog sa ma credeti, nu am timp sa urmaresc toate discutiile de aici si sa lamuresc toate semnele de intrebare ridicate (de unii care abia acum se trezesc, dupa luni si luni). cu atat mai putin sa raspund la afirmatiile tendentioase cu iz de insulta ale altora.

User avatar
mickeygreen
senior
senior
Posts: 411
Joined: Thu Sep 23, 2004 3:45 am
Location: Bucharest ROMANIA
Contact:

Postby mickeygreen » Mon Sep 18, 2006 4:18 pm

ce am uitat sa mentionez: sentinta de mai sus este cea pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti la 10.05.2006; ce s-a intamplat acum e ramanerea ei definitiva si irevocabila dupa rejudecarea dosarului la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ca urmare a recursului inaintat de MS la 28.06.2006)

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Sep 19, 2006 6:38 pm

asa ca la toamna toti absolventii VREODATA vor deveni MF.
anul asta doar aia 61 care au dat MS in judecata
cea mai tare chestie
absolut tare. bravo mah! incep sa cred in chestiile astea

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Tue Sep 19, 2006 6:53 pm

eu percep altfel situatia: cei 61 care au dat in judecata MS dunt deja calificati ca mefeisti, fara a mai fi nevoie sa dea rezidentiat defel, adica li se accepta reclamatiile pe care le-au depus si sunt numiti rezidenti din ..de cand intra in vigoare legea.
iar restul poporului, indiferent de anul promotiei, picati de pe specialitati, vor putea sa primeasca mefe la cerere in urma rezidentiatului din 19 nov 2006, in cazul in care au punctaj de promovare (500?)
sau tot nu am inteles eu bine? :roll:

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Sep 19, 2006 6:57 pm

daca ii baga pe aia pe mefe fara sa fi dat examenul atunci dau eu in judecata pe banii mei pe oricine prind
pana una alta mie mi se pare o aberatie atat actiunea in sine cat si rezultatele ei, unde nu mai zic despre misterul asta aberant care invalyuie totu

User avatar
VARAN / STUDY
senior
senior
Posts: 183
Joined: Fri Jun 02, 2006 6:29 pm

Postby VARAN / STUDY » Tue Sep 19, 2006 6:59 pm

ce spune trident mai sus si eu in alt topic...e o supozitie....dar dupa parerea mea cea mai logica din cate se pot face! sorry!
cont inactivat de adminsitratie pentru comportament inadecvat la adresa utilizatorilor forumului

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Sep 19, 2006 7:02 pm

bine ca angajeaza by default toti apsolventii in loc sa dubleze salariile
oricum totusi am dubii

User avatar
ratzushka
elder
elder
Posts: 1316
Joined: Tue Apr 20, 2004 1:40 pm

Postby ratzushka » Tue Sep 19, 2006 7:05 pm

pai si eu am dubii
mi se pare cat se paoete de incredibil sa dea mefe la toti.
si cum ieri f multa lume a sarit de bucurie ca pana la urma totusi mergem in directie buna( adica sa se revina asupra hotararii initiale).....
nu stiu. e foarte ambigua chestia. si pana nu o sa-mi explice si mie cineva foarte clar cum vine treaba...pana atunci nu cred nimik :D niiiimik

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Sep 19, 2006 7:08 pm

vezi ca-si postase ala nr tel pe siteul lui, sa-l suni si poate iti zice. oricum eu sunt siderat: intra unu sa facem nush ce proiect, altul cu: am invins!

User avatar
ciushka
elder
elder
Posts: 661
Joined: Fri Jun 09, 2006 1:49 am
Location: de la dracu in praznic putin pe stanga
Contact:

clarificari

Postby ciushka » Sat Sep 23, 2006 4:50 pm

am cam pierdut sirul forumului .sa ma lamureasca si pe mine cineva:acum se poate lua rezidentiatu ori prin examen ori la sala de tribunal?
marfa,e frumos la noi .ma distreaza ca ne batem capul cu punctaje cu tot felu de legi mai mult sau mai putin stupide ne balacarim ca unii de ca si altii de ce nu si iuitam de bravii nostri colegi care uniii nici macar nu s-au sinchisit sa dea rezu si acum sunt rezidenti ,deoare ce au facut rost de adeverinta ca in cazul lor gena de medic s-a transmis intreaga si nealterata.
inainte sa ne mancam intre noi in cel mai pur stil medicinist haideti sa vedem de fapt unde e problema: la noi ,la altii ,in sistem ,sau in spatiu

de certat purtem sa ne certam pana behaim ,e usor .mai greu e sa gasesti solutii.

spor la treaba tuturor!
de obicei de murit se moare doar odata... eu mor in fiecare zi cand ma trezesc si renasc la fiecare adormire( ego dixit)


Return to “Rezidentiat 2006”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests