modificari M.O. 743/31.08.2006

...nimeni n-a spus ca va fi usor
User avatar
magdutz
elder
elder
Posts: 792
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:00 am
Location: bucuresti

modificari M.O. 743/31.08.2006

Postby magdutz » Tue Sep 05, 2006 6:06 pm

ORDIN nr. 1044 din 25 august 2006 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala
Având în vedere prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile ulterioare,
vazând Referatul de aprobare al Directiei generale organizare, resurse umane, dezvoltare profesionala si salarizare nr. EN 3.454/2006,
în temeiul dispozitiilor Hotarârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice,
ministrul sanatatii publice emite urmatorul ordin:

Art. 1
Se aproba Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, cuprins în anexele nr. I-III care fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2
Specialitatile obtinute anterior prezentului ordin, precum si cele în curs de derulare ramân valabile.

Art. 3
La concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din reteaua sanitara, publicate, în specialitatile create sau care au asimilat specialitati sub incidenta normelor anterioare ca urmare a alinierii la normele Uniunii Europene, se pot prezenta atât medicii care si-au pastrat vechea specialitate, cât si cei care au optat pentru specialitatea creata prin asimilare sau scindare.

Art. 4
(1)Denumirea specialitatii Chirurgie cardiaca si a vaselor mari se modifica în Chirurgie cardiovasculara.
(2)Medicii confirmati rezidenti în specialitatea Chirurgie cardiaca si a vaselor mari, aflati în pregatire la data intrarii în vigoare a prezentului ordin, sustin examen de medic specialist si se confirma specialisti în specialitatea Chirurgie cardiovasculara.

Art. 5
Medicii specialisti si primari, confirmati în specialitatile a caror denumire s-a modificat, îsi pot pastra vechea denumire a specialitatii sau pot solicita schimbarea acesteia conform prevederilor prezentului ordin.

Art. 6
Specialitatile Medicina interna, Neurologie, Ortopedie si traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicina fizica si balneologie si specialitatea Sanatate publica si management asimileaza specialitati medicale atestate prin certificate de medic specialist nerecunoscute mutual pe teritoriul Uniunii Europene, dupa cum urmeaza:
a)specialitatea Medicina interna asimileaza specialitatea Expertiza medicala a capacitatii de munca, specialitatea Genetica medicala si specialitatea Oncologie medicala;
b)specialitatea Neurologie asimileaza specialitatea Neurologie pediatrica;
c)specialitatea Ortopedie si traumatologie asimileaza specialitatea Ortopedie pediatrica;
d)specialitatea Pediatrie asimileaza specialitatea Neonatologie;
e)specialitatea Recuperare, medicina fizica si balneologie asimileaza specialitatea Medicina sportiva;
f)specialitatea Sanatate publica si management asimileaza specialitatea Epidemiologie si specialitatea Igiena.

Art. 7
(1)Prin efectul prezentului ordin, începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidentiat, accesul la formare în specialitatile asimilate se sisteaza.
(2)De la data intrarii în pregatirea de specialitate a medicilor confirmati rezidenti în urma concursului de rezidentiat din sesiunea noiembrie 2006, formarea în specialitatile Medicina interna, Neurologie, Ortopedie si traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicina fizica si balneologie, Sanatate publica si management cuprinde si domenii din specialitatea/specialitatile incluse, în proportia care sa garanteze însusirea adecvata a cunostintelor teoretice si practice necesare desfasurarii asistentei medicale de specialitate în aceste domenii.
(3)Durata de pregatire în specialitatile de asimilare nu se modifica.
(4)Certificatul de medic specialist în una dintre specialitatile de asimilare, eliberat la finele formarii prevazute la alin. (2), abiliteaza detinatorul sa exercite activitatile specialitatii de asimilare, precum si activitatile specifice specialitatii/specialitatilor asimilate.

Art. 8
(1)Medicii rezidenti în curs de specializare în una dintre specialitatile asimilate pot opta pentru reprofilarea în specialitatea de asimilare începând cu data intrarii în pregatirea de specialitate a medicilor confirmati rezidenti în urma concursului de rezidentiat din sesiunea noiembrie 2006.
(2)Formarea în specialitatea de asimilare a medicilor rezidenti reprofilati respecta conditia de durata prevazuta de prezentul ordin pentru aceasta specialitate si se face prin parcurgerea diferentelor de curriculum si de durata de pregatire, rezultate ca urmare a aplicarii procedurii de recunoastere a stagiilor comune, în specialitatea de asimilare.

Art. 9
Prin exceptie de la prevederile art. 8, medicii rezidenti confirmati în una dintre specialitatile asimilate, care, la data prevazuta la alin. (1) al aceluiasi articol, se afla în ultimul an de pregatire, îsi continua formarea si sustin examen de medic specialist în specialitatea în care au fost confirmati medici rezidenti.

Art. 10
Medicii confirmati specialisti si primari în specialitatile Epidemiologie, Expertiza medicala a capacitatii de munca, Genetica medicala, Igiena, Medicina sportiva, Neonatologie, Neurologie pediatrica, Oncologie medicala si Ortopedie pediatrica îsi pastreaza drepturile câstigate care decurg din titlul si gradul profesional dobândit. Acestia au acces cu prioritate la formare în specialitatea de asimilare, ca a doua specialitate fara concurs de rezidentiat, în conditiile prevazute de normele în vigoare.

Art. 11
Ministerul Sanatatii Publice va organiza programe de studii complementare în vederea obtinerii de atestate în domeniul specialitatilor pentru care, conform prezentului ordin, se sisteaza accesul la formare.

Art. 12
(1)Pâna la data confirmarii ca specialisti în specialitatile Medicina interna, Neurologie, Ortopedie si traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicina fizica si balneologie, Sanatate publica si management a medicilor confirmati rezidenti în urma concursului de rezidentiat din sesiunea noiembrie 2006, unitatile sanitare publice pot organiza concursuri de ocupare a posturilor vacante în specialitatile asimilate carora li se aplica procedura prevazuta la art. 6.
(2)Ulterior datei prevazute la alin. (1), pentru structurile care asigura asistenta medicala de specialitate în domeniul unei specialitati asimilate, unitatile sanitare publice vor organiza concursuri de ocupare a posturilor vacante în specialitatea care a inclus specialitatea medicala respectiva.

Art. 13
(1)Pentru specialitatea Chirurgie orala si maxilo-faciala, la concursurile de rezidentiat organizate de Ministerul Sanatatii Publice în sesiunile 2006-2008 se pot prezenta cei care au dobândit diploma de medic, precum si cei care au dobândit diploma de medic stomatolog. În cazul specialitatii Chirurgie orala si maxilo-faciala, concursul de rezidentiat organizat în aceste sesiuni se va sustine pe locuri stabilite separat pentru absolventii facultatilor de medicina si pentru absolventii facultatilor de medicina dentara, pe baza tematicilor prevazute pentru specialitatile chirurgicale si, respectiv, pentru specialitatile medico-dentare.
(2)Acordarea dreptului de exercitare a activitatilor de medic specialist chirurgie orala si maxilo-faciala candidatilor confirmati rezidenti în aceasta specialitate în urma concursurilor de rezidentiat organizate în sesiunile 2006- 2008 se va face numai dupa obtinerea celei de a doua licente, dupa caz, medicina, respectiv, medicina dentara.
(3)Începând cu sesiunea 2009 a concursului de rezidentiat în specialitatea Chirurgie orala si maxilo-faciala vor fi confirmati rezidenti numai medicii care au doua licente, în medicina si în medicina dentara.

Art. 14
Rezidentii în specialitatile stomatologie generala si farmacie generala îsi continua pregatirea si sustin examenul de specialist în specialitatile în care au fost confirmati.

Art. 15
(1)Începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidentiat, accesul la formare în specialitatea Industrie farmaceutica si cosmetica se sisteaza.
(2)Rezidentii în specialitatea industrie farmaceutica si cosmetica îsi continua pregatirea si sustin examenul de specialist în specialitatea în care au fost confirmati.
(3)Farmacistii confirmati specialisti si primari în specialitatea Industrie farmaceutica si cosmetica îsi pastreaza drepturile câstigate care decurg din titlul si gradul profesional dobândit. Acestia au acces la formare în a doua specialitate, în conditiile prevazute de normele în vigoare.

Art. 16
Farmacistii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinând Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, care fac dovada unei experiente profesionale de cel putin 3 ani, însusita în unul dintre statele enumerate, în domeniul uneia dintre specialitatile farmaceutice cuprinse în anexa nr. I pot fi recunoscuti ca specialisti.

Art. 17
(1)Medicii, medicii dentisti si farmacistii primari îsi pastreaza drepturile câstigate care decurg din gradul profesional dobândit.
(2)Dovezile care atesta un grad profesional similar gradului de primar, eliberate de autoritatile competente ale unui stat membru al Uniunii Europene, ale unui stat apartinând Spatiului Economic European sau ale Confederatiei Elvetiene medicilor, medicilor dentisti sau farmacistilor cetateni ai acestor state, sunt recunoscute de Ministerul Sanatatii Publice.

Art. 18
Medicii, medicii dentisti si farmacistii specialisti si primari pot obtine a doua specialitate si pot efectua pregatire în vederea dobândirii de atestate de studii complementare, în conditiile prevazute de lege.

Art. 19
Directia generala organizare, resurse umane, dezvoltare profesionala si salarizare, celelalte directii din cadrul Ministerului Sanatatii Publice si Centrul National de Perfectionare în Domeniul Sanitar Bucuresti vor duce la îndeplinire dispozitiile prezentului ordin.

Art. 20
Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.138/2004 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 873 din 24 septembrie 2004, se abroga.

Art. 21
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


-****-
Ministrul sanatatii publice,

Gheorghe Eugen Nicolaescu


ANEXA Nr. I: NOMENCLATORUL specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala

1.SPECIALITATI MEDICALE

A. Specialitati clinice

a) Grupa medicala

Nr. crt. / Denumirea specialitatii / Durata de pregatire

1. Alergologie si imunologie clinica 5 ani

2. Anestezie si terapie intensiva 5 ani

3. Boli infectioase 5 ani

4. Cardiologie 6 ani

5. Dermatovenerologie 5 ani

6. Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice 5 ani

7. Endocrinologie 5 ani

8. Expertiza medicala a capacitatii de munca (*) 4 ani

9. Farmacologie clinica 4 ani

10. Gastroenterologie 5 ani

11. Genetica medicala (*) 5 ani

12. Geriatrie si gerontologie 5 ani

13. Hematologie 5 ani

14. Medicina de familie 3 ani

15. Medicina de urgenta 5 ani

16. Medicina interna 5 ani

17. Medicina muncii 4 ani

18. Medicina sportiva (*) 5 ani

19. Nefrologie 5 ani

20. Neonatologie (*) 5 ani

21. Neurologie 5 ani

22. Neurologie pediatrica (*) 5 ani

23. Oncologie medicala (*) 5 ani

24. Pediatrie 5 ani

25. Pneumologie 5 ani

26. Psihiatrie 5 ani

27. Psihiatrie pediatrica 5 ani

28. Radioterapie 5 ani

29. Recuperare, medicina fizica si balneologie 5 ani

30. Reumatologie 5 ani



b) Grupa chirurgicala

31. Chirurgie cardiovasculara 7 ani

32. Chirurgie generala 6 ani

33. Chirurgie orala si maxilo-faciala 5 ani

34. Chirurgie pediatrica 6 ani

35. Chirurgie plastica-microchirurgie reconstructiva 6 ani

36. Chirurgie toracica 6 ani

37. Chirurgie vasculara 5 ani

38. Neurochirurgie 7 ani

39. Obstetrica-ginecologie 5 ani

40. Oftalmologie 5 ani

41. Ortopedie pediatrica (*) 6 ani

42. Ortopedie si traumatologie 6 ani

43. Otorinolaringologie 5 ani

44. Urologie 5 ani



B. Specialitati paraclinice

Nr. crt. / Denumirea specialitatii / Durata de pregatire

1. Anatomie patologica 5 ani

2. Epidemiologie (*) 4 ani

3. Igiena (*) 4 ani

4. Medicina de laborator 5 ani

5. Medicina legala 5 ani

6. Medicina nucleara 4 ani

7. Radiologie-imagistica medicala 5 ani

8. Sanatate publica si management 4 ani


2.SPECIALITATI MEDICO-DENTARE

Nr. crt. / Denumirea specialitatii / Durata de pregatire

1. Chirurgie dento-alveolara 3 ani

2. Ortodontie si ortopedie dento-faciala 3 ani


3.SPECIALITATI FARMACEUTICE

Nr. crt. / Denumirea specialitatii / Durata de pregatire

1. Farmacie clinica 3 ani

2. Industrie farmaceutica si cosmetica (*) 3 ani

3. Laborator farmaceutic 3 ani




NOTA:
1.Începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidentiat, accesul la formare în specialitatile notate cu (*) se sisteaza.
2.Ministerul Sanatatii Publice organizeaza examen de specialist în specialitatile prevazute la pct. 1 pâna la epuizarea seriilor de rezidenti aflati în pregatire la data intrarii în vigoare a Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.044/2006.


ANEXA Nr. II: LISTA specialitatilor pentru care se organizeaza concurs de rezidentiat

I.SPECIALITATI MEDICALE


A. Specialitati clinice


1. Grupa medicala

Nr. crt. / Denumirea specialitatii / Durata de pregatire

1. Alergologie si imunologie clinica 5 ani

2. Anestezie si terapie intensiva 5 ani

3. Boli infectioase 5 ani

4. Cardiologie 6 ani

5. Dermatovenerologie 5 ani

6. Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice 5 ani

7. Endocrinologie 5 ani

8. Farmacologie clinica 4 ani

9. Gastroenterologie 5 ani

10. Geriatrie si gerontologie 5 ani

11. Hematologie 5 ani

12. Medicina de familie 3 ani

13. Medicina de urgenta 5 ani

14. Medicina interna 5 ani

15. Medicina muncii 4 ani

16. Nefrologie 5 ani

17. Neurologie 5 ani

18. Pediatrie 5 ani

19. Pneumologie 5 ani

20. Psihiatrie 5 ani

21. Psihiatrie pediatrica 5 ani

22. Radioterapie 5 ani

23. Recuperare, medicina fizica si balneologie 5 ani

24. Reumatologie 5 ani



2. Grupa chirurgicala

25. Chirurgie cardiovasculara 7 ani

26. Chirurgie generala 6 ani

27. Chirurgie pediatrica 6 ani

28. Chirurgie plastica-microchirurgie reconstructiva 6 ani

29. Chirurgie toracica 6 ani

30. Chirurgie vasculara 5 ani

31. Neurochirurgie 7 ani

32. Obstetrica-ginecologie 5 ani

33. Oftalmologie 5 ani

34. Ortopedie si traumatologie 6 ani

35. Otorinolaringologie 5 ani

36. Urologie 5 ani


2'. Specialitate chirurgicala cu conditii de acces în curs de armonizare la normele Uniunii Europene

37. Chirurgie orala si maxilo-faciala 5 ani

B. Specialitati paraclinice

38. Anatomie patologica 5 ani

39. Medicina de laborator 5 ani

40. Medicina legala 5 ani

41. Medicina nucleara 4 ani

42. Radiologie-imagistica medicala 5 ani

43. Sanatate publica si management 4 ani


NOTA:
1.La specializarile prevazute la pct. A.1, 2 si B au acces absolventii licentiati ai facultatilor de medicina.
2.Pentru specialitatea Chirurgie orala si maxilo-faciala, prevazuta la pct. A.2' la concursurile de rezidentiat organizate de Ministerul Sanatatii Publice în sesiunile 2006-2008 se pot prezenta detinatorii diplomei de medic, precum si detinatorii diplomei de medic stomatolog.
Începând cu sesiunea 2009 a concursului de rezidentiat în specialitatea Chirurgie orala si maxilo-faciala vor fi confirmati rezidenti numai medicii care au doua licente, în medicina si în medicina dentara.


II.SPECIALITATI MEDICO-DENTARE

Nr. crt. / Denumirea specialitatii / Durata de pregatire

1. Chirurgie dento-alveolara 3 ani

2. Ortodontie si ortopedie dento-faciala 3 ani


NOTA:
La aceste specializari au acces absolventii licentiati ai facultatilor de medicina dentara.


III.SPECIALITATI FARMACEUTICE

Nr. crt. / Denumirea specialitatii / Durata de pregatire

1. Farmacie clinica 3 ani

2. Laborator farmaceutic 3 ani

NOTA:
La aceste specializari au acces absolventii licentiati ai facultatilor de farmacie.



ANEXA Nr. III:
1.Lista specialitatilor medicale atestate prin certificate de medic specialist care nu fac obiectul procedurii de recunoastere automata între statele membre ale Uniunii Europene si pentru care, începând cu sesiunea noiembrie 2006 a concursului de rezidentiat, se sisteaza accesul la specializare

Nr. crt. / Denumirea specialitatii

1. Epidemiologie

2. Expertiza medicala a capacitatii de munca

3. Genetica medicala

4. Igiena

5. Medicina sportiva

6. Neonatologie

7. Neurologie pediatrica

8. Oncologie medicala

9. Ortopedie pediatrica


2.Lista specialitatilor care asimileaza specialitatile în care se sisteaza accesul la formare

Nr. crt. / Denumirea specialitatii de asimilare / Denumirea specialitatii asimilate

1. Medicina interna
- Expertiza medicala a capacitatii de munca
- Genetica medicala
- Oncologie medicala

2.Neurologie
- Neurologie pediatrica

3. Ortopedie si traumatologie
- Ortopedie pediatrica

4. Pediatrie
- Neonatologie

5. Recuperare, medicina fizica si balneologie
- Medicina sportiva

6.Sanatate publica si management
- Epidemiologie
- Igiena


Publicat în Monitorul Oficial cu numarul 743 din data de 31 august 2006

User avatar
VARAN / STUDY
senior
senior
Posts: 183
Joined: Fri Jun 02, 2006 6:29 pm

Postby VARAN / STUDY » Tue Sep 05, 2006 6:12 pm

"in traducere libera".... ???
cont inactivat de adminsitratie pentru comportament inadecvat la adresa utilizatorilor forumului

User avatar
magdutz
elder
elder
Posts: 792
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:00 am
Location: bucuresti

Postby magdutz » Tue Sep 05, 2006 6:18 pm

..in trad. libera..dispar de la concurs unele specialitati..acum depinde cat de mult te afecteaza..eu vroiam neuroped, de ex, asa ca ma afecteaza ..tre sa fac neuro de adulti si apoi nu stiu care vor fi pasii, daca dupa cei 5 ani de neuro mai urmeaza ceva..iar neuro de adulti se lua pana acum destul de sus, pe la jumate, fata de neuroped, la care consideram ca am sanse

User avatar
adamaria
senior
senior
Posts: 216
Joined: Mon Jul 12, 2004 7:05 pm

Postby adamaria » Tue Sep 05, 2006 6:37 pm

pai poate o sa aloce locuri mai multe neurologiei in aceste conditii, adica si cele care erau pentru neuroped
nelamurirea mea e alta...cum naiba o sa fie examenu de anu asta....se mai da examen separat pe mf din moment ce mf e acum spec medicala??? si medicina de laborator dupa ce programa? dupa prog de med de lab sau dupa prog de medicala? si specialitatile astea paraclinice paranormale ce e cu ele?pe ce tre sa dai examen sa le iei???

uite ca nu ne schimbara programa anu asta...dar o ametira :lol: :evil:

Hestia
senior
senior
Posts: 173
Joined: Sat Jul 08, 2006 10:30 pm

Postby Hestia » Tue Sep 05, 2006 8:35 pm

adamaria wrote:pai poate o sa aloce locuri mai multe neurologiei in aceste conditii, adica si cele care erau pentru neuroped
nelamurirea mea e alta...cum naiba o sa fie examenu de anu asta....se mai da examen separat pe mf din moment ce mf e acum spec medicala??? si medicina de laborator dupa ce programa? dupa prog de med de lab sau dupa prog de medicala? si specialitatile astea paraclinice paranormale ce e cu ele?pe ce tre sa dai examen sa le iei???

uite ca nu ne schimbara programa anu asta...dar o ametira :lol: :evil:


eu nu cred ca pt a lua radiologie, de exemplu, trebuie sa inveti biochimie, microbi, virusi paraziti, cum se da pe laborator. :shock:
Asa ca tot pe medicala vor fi !

User avatar
iris
junior
junior
Posts: 97
Joined: Mon Oct 06, 2003 3:24 pm

Postby iris » Tue Sep 05, 2006 8:44 pm

eu cred ca lab va fi noul paraclinic si va include si ce au bagat ei nou...si mai cred din pacate ca mf va fi in medicale...are altcineva alta parere m-as bucura....adik mai e valabila chestia cu picatii iau mf?????????????????????????????????????

User avatar
liana_ro2004
senior
senior
Posts: 124
Joined: Tue Aug 30, 2005 2:34 pm
Location: Acasa

Postby liana_ro2004 » Wed Sep 06, 2006 9:40 pm

eu nu inteleg mai multe chestii:
1.locurile de la specialitatile desfiintate dispar pur si simplu sau se vor adauga la cele ale spec care o inglobeaza?
2. la specialitatile paraclinice ( gen anatopat) se schimba bibliografia, locul desfasurarii examenului, etc?
3. asta e totusi o schimbare importanta, de ce nu scrie nimic referitor la asta pe perfmed, dnm sau alte site-uri de genul asta?cred totusi ca sunt necesare multe explicatii

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Fri Sep 08, 2006 4:54 pm

Lista specialitatilor medicale atestate prin certificate de medic specialist care nu fac obiectul procedurii de recunoastere automata între statele membre ale Uniunii Europene


Multe paragrafe incep cu kestia asta. Adica facem ce vrem ca asa e la UE.
Ceea ce nu prea e adevarat. Fragmentul de mai jos despre oncologie l-am gasit pe un site francez si se vede ca oncologia e cat se poate de prezenta si recunoscuta.

L'oncologie médicale est une discipline à part entière aux USA depuis 1973 et en France depuis 1988. La reconnaissance européenne de la spécialité d' oncologie médicale a été obtenue en 1997. L'oncologie médicale est également reconnue comme une spécialité en Croatie, Chypre, Espagne, Georgie, Grande-Bretagne, Grèce, Hongrie, Islande, Italie, Pays-Bas, Pologne, Portugal, République Tchèque, Roumanie, Slovaquie, Slovénie, Suisse et Suède. Il s'agit d'une spécialité commune avec l'hématologie (hémato-oncologie) en Allemagne et en Autriche.

User avatar
mickeygreen
senior
senior
Posts: 411
Joined: Thu Sep 23, 2004 3:45 am
Location: Bucharest ROMANIA
Contact:

precizare

Postby mickeygreen » Fri Sep 08, 2006 5:16 pm

Nu va impacientati cu privire la ordinul expus mai sus, am cerut lamuriri la MS si mi s-a spus asa: intr-adevar regruparea specialitatilor din Nomenclator ar trebui sa se reflecte inclusiv in organizarea Rez-ului din acest an INSA e mult prea tarziu sa fie operate modificari acum din moment ce s-au anuntat de multicel trunchiurile de la Rezidentiat (Medicale, Chirurgie, MF, Laborator, Farma si Stoma) cu bibliografiile de rigoare. Deci Rezi 2006 NU VA SUFERI modificari notabile, cel putin asa declara ei in acest moment. Ar urma intr-adevar sa dispara acele specialitati (asimilate altora) insa regruparea lor (cum ar fi MF ca parte a Medicalelor) nu e in plan pt acest an, ci vor ramane asa cum au fost anuntate. Adica schimba numai ce n-au apucat deja sa anunte... oricum contradictia din propriile lor actiuni e evidenta indiferent cum ar intoarce-o acum, chestiunea trebuia analizata din mai mult de un unghi (cel al unei asa-zise racordari cu specialitatile europene, nici asta nefiind tocmai accurate) inainte de emitere si nu acum cu dresu' busuiocului.

Toate bune si frumoase, vorbele sunt vorbe si n-ar trebui crezute 100% pana nu vedem ceva scris... asa ca am intrebat si de publicarea celebrei Metodologii. Raspunsul lor: va aparea in aprox 2 sapt, existand in stadiul de proiect. La intrebarea de ce nu este supus dezbaterii publice pe site-ul MS ca si celelalte proiecte de acte normative (în conformitate cu Legea nr. 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică), au raspuns ca nu este definitivat. [Comentariu: cand va fi definitiv va fi publicat, probabil, si nu supus dezbaterii publice cum ar fi normal si legal. Dar practicile astea nu sunt o noutate pt noi]

User avatar
kyralina
junior
junior
Posts: 98
Joined: Thu Aug 17, 2006 9:46 am
Location: de pe-aici

Postby kyralina » Fri Sep 08, 2006 7:23 pm

asta inseamna ca in 2007 sigur vor fii schimbari majore?...si eu mai speram ca nu.
ar trebui totusi aduse lamuriri suplimentare din timp ca nu ne apucam in mai de invatat!

ralucutza
senior
senior
Posts: 178
Joined: Thu Nov 11, 2004 1:27 am
Location: somewhere
Contact:

Postby ralucutza » Fri Sep 08, 2006 7:52 pm

in conditiile astea,cine se mai risca sa ia neonat,igiena,sau restul specialitatilor pe cale de "inglobare"

User avatar
Madi
elder
elder
Posts: 666
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:16 am
Location: Tei
Contact:

Postby Madi » Fri Sep 08, 2006 8:19 pm

ralucutza wrote:in conditiile astea,cine se mai risca sa ia neonat,igiena,sau restul specialitatilor pe cale de "inglobare"


Pai cineva care ar vrea pedi si aceasta s-a terminat demult, cred ca s-a putea "risca" sa ia neonat, nu? Ca sa nu mai vb de minunile alea care se inglobeaza in medicina interna si care erau pe la... coada clasamentului. :twisted:
Dagli amici mi guardi Dio, dai nemici mi guardo io!

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Sun Sep 10, 2006 9:53 pm

Eu nu cred ca va ramane definitiva chestia cu oncologia. E o specialitae prea mare ca sa dispara pur si simplu. Exista sectii de oncologie in toate capitalele de judet. Si sunt mari cat internele. Nu cred ca toti astia or sa stea linistiti si or sa se uite cum le dispare specialitatea. O sa iasa sigur scandal daca nu modifica ordinul.

User avatar
Tutza
elder
elder
Posts: 572
Joined: Sun Sep 25, 2005 11:05 am
Location: Iasi
Contact:

Postby Tutza » Mon Sep 11, 2006 2:01 pm

si mie mi se pare nelalocul ei decizia privind oncologia.
in ceea ce priveste rezi, nu cred ca se vor mai scoate locuri pentru specialitatile ce vor fi inglobate.
Formula fericirii e sa fii multumit cu ce ai si sa-ti doresti sa fii in continuare mai bun.

psihopupu
junior
junior
Posts: 29
Joined: Tue Sep 05, 2006 12:20 am

Postby psihopupu » Mon Sep 11, 2006 11:54 pm

o sa ii multumeasca si pe oncologi daca ii ametesc cu specialitatea medicina interna, supraspecializarea oncologie (chit ca se va numi supraspecializare sau competenta sau orisicum): ar fi medicina interna + inca o patalama la mana, ceea ce le-ar oferi posibilitati de gasire a locului fie prin sectiile de medicina interna care vor primi cazuri de onco (o oarescare "specializare" a sectiilor nu dispare de pe-o zi pe alta, chiar daca in acte vor figura ca medicina interna), fie prin sectiile de medicina interna pura. (deci posibilitati in plus, nu in minus, pentru cei "inglobati")
Sectiile de oncologie vor ramane, titulatura se va schimba.
La fel cele de neonat, ca doar n-or sa bage incubatoare de prematuri alternand cu patuturi pentru vlajgani de 16 ani.
Aceeasi Marie, alta palarie...

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Sep 12, 2006 12:06 am

da dar vezi tu oncologii par emampl vor fi mai shmecheri decat restu de internishti.

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Tue Sep 12, 2006 12:16 pm

psihopupu wrote: Sectiile de oncologie vor ramane, titulatura se va schimba.


Eu cred ca tocmai sectiile de oncologie sunt vizate. Din moment ce dispare specialitatea oncologie pt ce sa lase sectiile in pace? Daca ar vrea sa le pastreze ar insemna sa schimbe denumirea sectiilor de oncologie in sectii de interne. Or asta e redundant. Sa apara peste tot sectia de interne 2.
Oricum, ministru e de acord cu ideea asta stupida. Am auzit ca a aparut duminica la antena si a zis ca vrea sa desfiinteze oncologia pt ca inghite prea multe fonduri. Deci e de bani problema, nu de integrare in UE si tot bla-blaul aferent. Logica lui e ca daca o specialitate e costisitoare trebuie desfiintata. Crede ca e vb de o fabrica nerentabila care trebuie lichidata.

User avatar
Fana
junior
junior
Posts: 39
Joined: Sun May 15, 2005 10:37 am
Location: Bucuresti

Postby Fana » Tue Sep 12, 2006 1:56 pm

12.09.2006 Comunicat de presă

Ministerul Sănătăţii Publice va păstra Programul de oncologie şi reţeaua de asistenţă medicală în tratarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice.
http://www.ms.ro

..." Certificatul de medic specialist în una dintre specialităţile de asimilare abilitează deţinătorul să exercite activităţile specialităţii de asimilare, precum şi activităţile specifice specialităţii/specialităţilor asimilate.
Medicii confirmaţi specialişti şi primari în specialităţile Epidemiologie, Expertiză medicală a capacităţii de muncă, Genetică medicală, Igienă, Medicină sportivă, Neonatologie, Neurologie pediatrică, Oncologie medicală şi Ortopedie pediatrică îşi păstrează drepturile câştigate care decurg din titlul şi gradul profesional dobândit. Aceştia au acces cu prioritate la formare în specialitatea de asimilare, ca a doua specialitate fără concurs de rezidenţiat, în condiţiile prevăzute de normele în vigoare."...
Fiat lux !

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Tue Sep 12, 2006 2:39 pm

Ministrul incepe sa come to his senses. Cred ca au fost ceva presiuni la minister si acum incep sa dea inapoi. Ar trebui postata partea cea mai importanta din comunicat.

“Nu a fost niciodată vorba despre desfiinţarea reţelei de medicină oncologică. Nu ştiu cine are interesul să lanseze astfel de zvonuri neadevărate despre presupusa intenţie a ministrului Sănătăţii de a lăsa bolnavii de cancer fără tratament. Este o minciună şi o dezinformare. Dimpotrivă, în prezent, există două programe oncologice, unul care are în vedere prevenirea şi controlul în patologia oncologică, pe care îl gestionează Ministerul Sănătăţii Publice şi altul pentru tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu numai că nu vom desfiinţa aceste programe, dar vom continua să le suplimentăm fondurile şi anul viitor, aşa cum s-a întâmplat şi în acest an. De exemplu, pentru programul gestionat de MSP, şi care este foarte important pentru că el asigură prevenţia şi depistarea în faze incipiente a bolii, anul viitor vom suplimenta fondurile de 10 ori, de la aprox. 2500 mii lei RON la 22 000 mii lei RON”, a declarat dl. Eugen NICOLĂESCU, ministrul Sănătăţii Publice.

Decizia MSP de a modifica Nomenclatorul de specialităţi medicale vine din necesitatea de a crea o piaţă a muncii care să răspundă cerinţelor Uniunii Europene şi care să dea posibilitatea specialiştilor români ca diplomele pe care le dobândesc să fie recunoscute automat în statele membre şi, fără alte testări suplimentare, să-şi poată desfăşura activitatea cu calificările dobândite în România.

Ministrul Sănătăţii, Eugen NICOLAESCU, consideră protestul medicilor oncologi ca o presiune neprincipială, iar dialogul, discuţia cu argumente, ca fiind singura cale de rezolvare a tuturor neclarităţilor.



"Nu a fost niciodată vorba despre desfiinţarea reţelei de medicină oncologică."
Si daca se desfiinteaza specialitatea de oncologie sub ce pseudonim va functiona reteaua( i.e. sectiile de oncologie)?

Decizia MSP de a modifica Nomenclatorul de specialităţi medicale vine din necesitatea de a crea o piaţă a muncii care să răspundă cerinţelor Uniunii Europene şi care să dea posibilitatea specialiştilor români ca diplomele pe care le dobândesc să fie recunoscute automat în statele membre şi, fără alte testări suplimentare, să-şi poată desfăşura activitatea cu calificările dobândite în România.


Pai nici diplomele de specialist oncolog din, sa zicem Franta (DES), nu sunt recunoscute in Germania sau in orice alta tara din UE in care exista aceasta specialitate de oncologie. Asta insemna ca francezii trebuie sa desfiinteze oncologia?

Ministrul Sănătăţii consideră protestul medicilor oncologi ca o presiune neprincipială


Cum sa nu protesteze impotriva unui ordin aberant? E ca si cum ai declara tramvaiele autobuze si le-ai trimite la depoul de atobuze.

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Thu Sep 14, 2006 12:26 am

Asta apare in Jurnalul National:
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6 ... 56a263c906

ELIMINARE. Medicii oncologi sunt de parere ca ordinul cu pricina este consecinta "excesului de zel al adaptarii tuturor normelor la cele ale Uniunii Europene", din care cauza "vom aparea in mod absurd si penibil mai inapoiati decat suntem de fapt, deoarece Romania are deja ceea ce 23 de tari europene au, ceea ce toate tarile europene vor avea in scurt timp si ceea ce SUA au deja din anul 1965, respectiv oncologie medicala". Prin acest ordin s-a vrut o aliniere la normele UE. Si pentru ca in aceste documente nu era stipulata aceasta specialitate, autoritatile responsabile de sanatatea publica de la Bucuresti au interpretat ca trebuie eliminata, fara insa a se tine seama de realitatile concrete.


In loc sa recunoasca si sa corecteze ineptia pe care a facut-o, ministrul agita mecanic textele UE. Iata ce spune ministrul in Cotidianul:

„Nu a fost niciodata vorba despre desfiintarea retelei de medicina oncologica. Pur si simplu, medicii oncologi se vor numi altfel, ca sa fie recunoscuti”, adauga Nicolaescu.

User avatar
dincatu
junior
junior
Posts: 36
Joined: Fri Sep 15, 2006 12:34 pm
Contact:

Postby dincatu » Fri Sep 15, 2006 12:50 pm

cea mai tare chestie este ca dsp-urile locale nu stiu nimic.doamna de la dsp parea foarte surprinsa de ceea ce-i spuneam.

User avatar
dincatu
junior
junior
Posts: 36
Joined: Fri Sep 15, 2006 12:34 pm
Contact:

Postby dincatu » Fri Sep 15, 2006 8:10 pm

am vb cu un medic oncolog care spune ca la bruxell se discuta ca oncologia sa fie recunoscuta ca specialitate de sine statatoare.

ca la noi la nimeni
noi eliminam oncologia(pt ca nu corespunde normelor europene) ca peste cativa ani sa o reintroducem, ca sa ne aliniem din nou la standardele europene
tipic romanesc

in franta ,grecia,spania ungaria,slovenia si alte tari europene exista oncologie,dar pt ca nu este in ue nu o elimina.

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Fri Sep 15, 2006 8:23 pm

E recunoscuta in aproape toate tarile UE dar nu si de Comisia Europeana. Uite ce s-a intamplat la ultimul vot pe chestia asta:

At the occasion of the CSOPH (Committee of Senior Officers in Public Health) meeting held during February 2005, 15 countries voted in favour of the recognition of 'Medical Oncology' as a specialty. Altogether this represented 222 votes in favour of the motion. In order to obtain the qualified majority 232 votes were required. The subject will therefore be postponed until the next CSOPH meeting.


http://www.fecs.be/emc.asp?pageId=1092

User avatar
corcodusa
senior
senior
Posts: 254
Joined: Tue Jun 13, 2006 7:16 pm
Location: din ianuarie iasi

Postby corcodusa » Fri Sep 15, 2006 11:57 pm

dincatu wrote:in franta ,grecia,spania ungaria,slovenia si alte tari europene exista oncologie,dar pt ca nu este in ue nu o elimina.

dar ce vrei sa zici, adica noi suntem fruntea conform puterii
mai bine eliminam specialitati, medicamente compesate si luam aparatura pe care vreo 3-4 spitale sau nu stiu ce penitenciar nu le va folosi din cauza de prea multe cadre specializate ca sa dea bine la cv afara, decat sa marim salarii :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
ROMANIA TARA TUTUROR POSIBILITATILOR
inca un macelar in spitale

User avatar
dincatu
junior
junior
Posts: 36
Joined: Fri Sep 15, 2006 12:34 pm
Contact:

Postby dincatu » Sat Sep 16, 2006 12:06 am

majoritatea oncologilor nu recomanda schimbarea specialitatii de oncologie de catre medicii rezidenti tocmai pentru ca in cele din urma va fii recunoscuta ca specializare

cel mai naspa e in cazul rezidentilor de an mai mic care in caz ca ramane ordinul neschimbat au f putin timp sa-si gaseasca un loc de munca ( pana in momentul in care devin specialisti rezidentii care incep la 1 ianuarie 2007)

dar in cei 5 ani pana atunci se pot intampla multe in romania

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Sat Sep 16, 2006 11:15 am

Si inca un amanunt. Tarile care au intrat in UE inaintea noastra (Polonia, Cehia, Ungaria) au pastrat onco. Nu s-au grabit sa renunte la specialitatea asta pt ca nu e 'recunoscuta mutual' in UE.

User avatar
corcodusa
senior
senior
Posts: 254
Joined: Tue Jun 13, 2006 7:16 pm
Location: din ianuarie iasi

Postby corcodusa » Sat Sep 16, 2006 11:38 am

oncologia ar trebui sa ramana de sine statatoare
e prea importanta sa o bagi pe medicale
asa ar trebui sa desfiinteze si cardio, digestiv , nefro
ce nu se poate face si astea pe medicale
ar trebui sa existe supraspecializari ca fiecare pacient sa fie consultat de un bun specialist pe fiecare aparat
raman la parerea ca onco trebuia lasata ca si celelalte
inca un macelar in spitale

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Postby Chingachgook » Sat Sep 16, 2006 1:54 pm

acum vin eu si va intreb: aia care au scos-o (respectiv CE) or fi chiar asa prosti? sigur au niste motive (foarte probabil economice) la baza.
oricum cea mai tare argumentatie e cea facuta de corcodusa. ("e prea importanta").
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
dincatu
junior
junior
Posts: 36
Joined: Fri Sep 15, 2006 12:34 pm
Contact:

Postby dincatu » Sat Sep 16, 2006 2:10 pm

chiar din contra ministrul spunea ca se vor infiinta institutii oncologice, si ca ceea ce s-a spus este o dezinformare cum ca pacientii cancerosi nu vor fii tratati.
ei vor fii tratati insa de internisti care cica la sf rezidentiatului vor avea dreptul sa concureze pe post de onco,deoarece vor face stagii de oncologie in cursul rezidentiatului,dar care nu se vor compara cu cei 3 ani de onco pe care-i fac oncologii pe langa restul stagiilor din cadrul curiculei de rezi

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Sat Sep 16, 2006 8:57 pm

kooksee wrote:acum vin eu si va intreb: aia care au scos-o (respectiv CE) or fi chiar asa prosti?


Adica sa o scoata de unde?

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Postby Chingachgook » Sat Sep 16, 2006 9:01 pm

dintre specializari.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

dragos297
senior
senior
Posts: 419
Joined: Thu Jan 29, 2004 11:11 pm

Postby dragos297 » Sat Sep 16, 2006 9:16 pm

Pai nu au scos-o niciodata. Nu a fost intre specializarile alea pt ca a aparut relativ recent(anii 80). Procesul prin care s-au rec mutual specializarile s-a facut mai demult. Atunci nu existau atat de multe criterii si conditii asa cum exista astazi pt recunoasterea europeana a unei specializari. Recunoasterea s-a facut atunci mai mult pe niste criterii istorice. De asta avem de exemplu hematologia intre spec rec la nivel european, o spec mult mai mica decat onco si care se ocupa de mai putini bolnavi decat oncologia.
Dar onco exista in majoritatea tarilor UE chiar daca nu e rec la Bruxelles. Adica diplomele de specialist oncolog emise intr-o tara nu sunt rec in alta, programa de inv difera, etc

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Sat Sep 16, 2006 11:54 pm

In Franta exista specialitatea de oncologie. La fel ca si într-o gramada de alte state UE. Ministrul actual îl bate la inteligenta pâna si pe fostul ministru Mincu (batrânii stie). E o performanta. De când a venit el la minister, tot într-un show penibil o tine.

ego23
newbie
newbie
Posts: 12
Joined: Thu Jan 19, 2006 1:50 am

Postby ego23 » Mon Sep 18, 2006 10:06 pm

stie cineva, pt. radiologie se va da examenul din materia pt. medicala sau din cea pt. laborator?? mai sunt 2 luni si vreo 15-20 de subiecte difera, am aflat abia acum si mi se pare groaznic ce fac astia cu noi daca trebuie acum sa trec la invatat materia pt. rezi pe laborator

ego23
newbie
newbie
Posts: 12
Joined: Thu Jan 19, 2006 1:50 am

Postby ego23 » Tue Sep 19, 2006 1:41 pm

intre timp am reusit sa vorbesc cu cine se ocupa de rezi la ministerul sanatatii: 021-3072-615

pentru radiologie examenul se va da pe medicala

User avatar
dincatu
junior
junior
Posts: 36
Joined: Fri Sep 15, 2006 12:34 pm
Contact:

Postby dincatu » Thu Sep 21, 2006 5:41 pm

se pare ca la congresul de la bruxelles din luna noiembrie oncologia v-a fii aprobata ca specialitate
ministrul probabil ca nu v-a revoca ordinul pe care l-a emis
asa ca pt cativa ani vom avea lipsa de specialisti pe onco
ceea ce numai la noi este posibil

User avatar
giaserbu
senior
senior
Posts: 117
Joined: Wed Jan 12, 2005 4:25 pm
Location: Galati

Postby giaserbu » Mon Nov 27, 2006 6:48 pm

Ce noutati mai aveti despre specialitatile prospat desfiintate,ca urmare a...alinierii la UE,evident.....Nu e nimeni rezident pe nici una dintre aceste specialitati? :shock: Eu sunt pe neonat si vroiam sa stiu daca mai e cineva in aceasta situatie si stie mai multe...inafara de sfatul dat de cei de la CNPDS de a reveni dupa ...15 dec.... :roll:

Tarzanika
junior
junior
Posts: 55
Joined: Mon Nov 24, 2003 8:24 am
Location: Bucuresti

Postby Tarzanika » Mon Nov 27, 2006 11:00 pm

De la o prietena stiu ca dati niste diferente si deveniti pediatri

User avatar
giaserbu
senior
senior
Posts: 117
Joined: Wed Jan 12, 2005 4:25 pm
Location: Galati

Postby giaserbu » Mon Nov 27, 2006 11:05 pm

Mersi mult de raspuns....Cat de sigura e faza asta cu diferentele,ca mie nu mi-a zis nimic despre asta tanti de la CNPDS.... :shock:


Return to “Rezidentiat 2006”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 82 guests