Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

M_Dan
elder
elder
Posts: 1202
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby M_Dan » Sat Jan 30, 2021 11:04 am

Un copil, vecim cu mine, elev la gimnaziu in cls. a 7-a, si-a cumpurat un astfel de laptop cu care intentiona sa participe la scoala online. L-a luat fara Windows 10 instalat, avea Free DOS. Am incercat sa-i instalez Win10 dupa o imagine ISO luata de pe filelist. Inainte de treaba asta am sters (la enervare) trei partitii de pe hard-disk-ul SDD, care consumau din spatiu (256 GB). Una era cu Free DOS-ul, alta era cu ceva documentatie, iar a treia nu stiu ce continea. Cred ca asta a fost greseala facuta, ca trebuia sa le las (dracului) in pace si sa instalez Windows-ul pe restul din spatiu (nealocat) de pe hard disk.
Dupa instalare am vazut ca nu pusese si driverele. Credeam ca Windows 10 este tare destept si face singur toata treaba. Cu greu am gasit pe net un driver pentru placa wireless, dar placa video (de fapt cu I3-ul) nu mergea cum trebuie. Nu puteam sa updatez Windows-ul, pentru ca era un trial.
Pe site-ul de la HP nu dau drivere si nici nu spun ce componente sunt in laptop, sa le caut in alta parte. Nici lucratura laptopului nu este grozava, are mufele pentru USB prea apropiate si daca pui doua stick-uri acolo intra greu si se freaca intre ele. Butonul de pornire este facut neergonomic. In rest ar fi OK, exceptant pretul (cam sus, raportat la performante). Tatal baiatului s-a cam repezit (ca gaina la flegma) cand a cumparat laptopul respectiv, cu cateva sute de lei in plus ar fi luat un ASUS muuult mai performant.

Intrebari:
1. Driverele puteau fi pe una din partitiile pe care le-am sters ?
2. Windows 10 stie sa instaleze automat toate driverele ?
3. Cu un program care updateaza automat driverele, luate de pe net, as fi putut sa rezolv situatia ? Aceste programe identifica ce tipuri de componente sunt in calculator si instaleaza driverele necesare, sau vad doar ce drivere sunt deja instalate si le updateaza ?

Precizez ca eu am ramas la Win 7/64biti, pentru ca am laptopuri mai vechi de zece ani. Acum am instalat prima data un Win 10. Nici n-am folosit Win 10 si nu sunt obisnuit cu el.

User avatar
jolly joker
elder
elder
Posts: 1787
Joined: Fri Apr 10, 2020 6:05 pm
Location: unknown

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby jolly joker » Sat Jan 30, 2021 11:28 am

Am avut HP si iti gaseste pe site automat modelul si driverele ptr modelul respectiv.

Schimbat depanatorul

User avatar
dustweaver
elder
elder
Posts: 1569
Joined: Thu Nov 20, 2003 4:55 pm
Location: wherever I may roam
Contact:

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby dustweaver » Sat Jan 30, 2021 12:03 pm

Pot sa raspund numai partial pentru 2: aparent nu, in pofida unor surse/forumuri care zic ca da si ca vai, Win 10 detecteaza automat schimbari de hardware la startup etc. Nu am avut aceasta placuta experienta: se poate foarte bine sa nici macar nu le vada desi sunt prezente, daramite sa caute drivere. Bine, in cazul meu (PC HP Pavilion care a "pierdut" subit, cam la un an si jumatate dupa cumparare, abilitatea de touchscreen si, cateva luni mai tarziu, Bluetooth-ul in timp ce il foloseam) bombaneau cativa pe net despre update-uri de Windows 10 si pierdut Bluetooth. Nu le-am putut reabilita pe niciuna cu "ajutorul" informatiilor de pe site-urile HP si Windows care ar trebui sa fie tata surselor de informatie si suport pentru propriile produse.

In cazul unitatilor HP oarecum recente, zurgalaii imi pare ca se inmultesc mai repede decat performantele. Despre Win 10 numai de bine (inclusiv mesajele condescendente pentru utilizatori de parca ar fi copii de gradinita: "we're doing stuff in the background = esti prea fraier sa intelegi, lasa asa" :) ) si pastrez un sistem Win 7 in casa. :)

Momentan imi trebuie un program conceput pentru 32-bit si din cate inteleg Win 10 se lauda ca hâr WOW64, ca mâr dar nu pare in stare sa-l ruleze si ce bine ca n-am niciun motiv sa incerc mai cu sârg.
Last edited by dustweaver on Sat Jan 30, 2021 12:11 pm, edited 1 time in total.
De profesie pițigoi moțat.
(xey/xem/xyr)
Pe-aici umbla şi el şi se-ntorcea mereu
contimporan cu fluturii, cu Dumnezeu.

User avatar
jolly joker
elder
elder
Posts: 1787
Joined: Fri Apr 10, 2020 6:05 pm
Location: unknown

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby jolly joker » Sat Jan 30, 2021 12:07 pm

Eu folosesc Avira Internet Security (Prime) si imi face actualizare automata software. Licenta Avira Prime e scumpa. Am cumparat 3 ani de internet security + 1 an de prime. https://www.avira.com/en/prime

Ca idee programele care fac asta nu sunt perfecte. De vreo cateva saptamani iconita Firefox nu mai apare.

Folosesc si 2 routere :) . Asta ptr ca lucrez cu date.
Iar ca procesor folosesc asa ceva (4750G) :lol: :lol: :lol:
https://www.amd.com/en/technologies/pro-technologies
Last edited by jolly joker on Sat Jan 30, 2021 12:16 pm, edited 2 times in total.

User avatar
dustweaver
elder
elder
Posts: 1569
Joined: Thu Nov 20, 2003 4:55 pm
Location: wherever I may roam
Contact:

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby dustweaver » Sat Jan 30, 2021 12:13 pm

Ooo, frumos, JJ! Ce mi-ar placea sa stiu pe unde coteleste de fapt dupa drivere. :)
De profesie pițigoi moțat.
(xey/xem/xyr)
Pe-aici umbla şi el şi se-ntorcea mereu
contimporan cu fluturii, cu Dumnezeu.

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 14915
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby Melania » Sat Jan 30, 2021 12:15 pm

Am un Mac notebook si un Lenovo vechi iar pt munca un Dell care merge f bine + 2 monitoare.
Macul trebuie sa il repair ca mi-a molfait cainele ecranul. :hate: Lenovo are windows 10 dar folosesc kali linux de pe disc extern. Nu am reusit sa fac dual boot, ori pica windowsul ori linuxul ori ambele asa ca am renuntat la idee. Am si un usb de recovery, in caz ca.

User avatar
jolly joker
elder
elder
Posts: 1787
Joined: Fri Apr 10, 2020 6:05 pm
Location: unknown

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby jolly joker » Sat Jan 30, 2021 2:34 pm

Poti face dual boot linux/windows. Default e linux dar poti alege discul de pe care sa booteze la start. Eu am reusit dual boot dar nu am incercat cu kali. Unele distributii suporta, altele nu.

Depinde cate discuri ai. Daca poti pune un ssd si un nvme (de obicei atat suporta un laptop) poti tine un disc ptr win si unul ptr linux. Windows se va aseza pe ssd daca nu-l scoti. Linuxul nu are nevoie de nvme.

User avatar
jolly joker
elder
elder
Posts: 1787
Joined: Fri Apr 10, 2020 6:05 pm
Location: unknown

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby jolly joker » Sat Jan 30, 2021 2:52 pm

Mai rar vezi persoane care folosesc windows, unix (mac os) si linux.

primarita
elite
elite
Posts: 3831
Joined: Fri Jun 19, 2020 5:33 pm

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby primarita » Sat Jan 30, 2021 3:01 pm

Windowsul e cel mai usor de folosit.
Mi-am luat un laptop cu ssd, poate o sa imi pun si linux.

M_Dan
elder
elder
Posts: 1202
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby M_Dan » Sat Jan 30, 2021 3:08 pm

Nu m-ati lamurit. Este posibil ca driverele sa fi fost pe partitia pe care am sters-o ? Nemernicii de la HP nu au dat si o hartiuta in care sa scrie ce au pus pe disc.
Programele care se lauda ca updateaza toate driverele vad si componentele care n-au driver instalat ?
Logic ar fi ca in BIOS-ul PC-urilor sa fie si un programel care identifica toate componentele instalate, iar acele componente sa aiba scris undeva datele (denumirea) lor. N-ar fi mare lucru de facut, dar trebuie standardizare, intelegere intre firme.

User avatar
Melania
elite
elite
Posts: 14915
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby Melania » Sat Jan 30, 2021 4:23 pm

jolly joker wrote:Mai rar vezi persoane care folosesc windows, unix (mac os) si linux.

Am folosit windows si Mac OS in paralel (la munca si acasa) multi ani apoi am incercat sisteme minimaliste (puppy Linux parca se numea) de nevoie pt un calc f vechi pe care nu mai mergea nici un windows si asa m-a prins Linux. Apoi am luat mac pt aplicatii.

User avatar
jolly joker
elder
elder
Posts: 1787
Joined: Fri Apr 10, 2020 6:05 pm
Location: unknown

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby jolly joker » Sat Jan 30, 2021 6:01 pm

Ai apucat sa cheltui pe aplicatii. E si asta un mod de fidelizare. Si eu am cumparat aplicatii cand am avut Mac, dar nu atat de multe cat sa zic ca am pierdut ceva.

Linux e sigur, dar e experimental. Mie mi-a placut elementaryOS. Totusi aplicatiile lor (browser+mail) sunt inutile.
La fel de sigur e si Mac OS.
Avantajul Windows e ca gasesti orice aplicatie vrei ptr el si evident, cel mai important, merge pe orice calculator.

M_Dan
elder
elder
Posts: 1202
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby M_Dan » Mon Feb 01, 2021 2:30 pm

In urma cu peste zece ani foloseam un CD bootabil cu Win XP (sp1) instalat pe el. Puneam CD-ul in unitatea CD-ROM, porneam Windows-ul si vedeam tot ce era pe hard-diskul PC-ului, stergeam (mutam, copiam) fisiere etc. La laptopuri nu mi-a mers, probabil din cauza incompatibilitatii cu placa video. Ma gandesc daca n-ar fi mers sa fac un stick bootabil dupa imaginea CD-ului respectiv, sa-l incerc pe noile calculatoare.
Stiti ceva de genul asta, care sa fie de actualitate ?

User avatar
jolly joker
elder
elder
Posts: 1787
Joined: Fri Apr 10, 2020 6:05 pm
Location: unknown

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby jolly joker » Thu Feb 04, 2021 6:19 pm

Cu linux merge.

M_Dan
elder
elder
Posts: 1202
Joined: Tue Sep 20, 2016 7:52 am

Re: Probleme cu un laptop HP 15s-fq1010nq

Postby M_Dan » Thu Feb 04, 2021 6:38 pm

Stiam de Linux, dar nu sunt familiarizat cu interfata lui. Ma gandeam ca sunt pe net imagini ISO cu Windows instalat, care merge la fel ca Windows-ul pus pe calculator. Nu m-am mai ocupat cu treburi din astea de peste zece ani si nu mai stiu ce a aparut nou. Am sa caut pe filelist.


Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest