Page 1 of 1

Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Sat Apr 12, 2008 11:09 pm
by MFG
Exista medici specializati in strainatate care se gandesc serios la intoarcerea in tara? Ma refer in primul rand la cei specializati in SUA, unde rezidentiatul se face mai condensat decat in Romania; dupa legislatia romaneasca/"europeana", un rezidentiat in SUA nu este suficient de ..."echivalent" (ca durata si curicula) ca sa fie recunoscut in Romania.
:shock:

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Sun Apr 13, 2008 2:43 am
by Chingachgook
trebuie sa fii complet handicapat sa te intorci de oriundein romania.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Sun Apr 13, 2008 6:09 am
by 187.92a
Am intalnit un tanar psihiatru din State, R.Ad., care si-a deschis de curand practica acolo si care spunea ca se gandise serios sa se intoarca in tara.. dar evident ca n-a facut-o.
La o replica distanta am inteles: Ca se gandise serios insemna ca a stat un pic pe ganduri si apoi a banuit ca trebuie ca este greu si cu multa birocratie, asa ca nu a continuat pana la capat.
Ce-i drept il cam interesa echivalarea, voia mult sa se echivaleze ce facuse el acolo.. (evident, nu putea fi vorba de ceva biunivoc!!) dar.. doar asa, ca un fel de izbanda a romanului americanizat asupra sistemului hain din Romania.
Daca vii cu bani de acolo si te invarti calumea poti echivala orice, nu trebuie niciun fel de rezidentiate aici, cunosc cazuri concrete.
Cunosc insa multi medici specializati in strainatate care NU sunt interesati sa se intoarca , dar nici unde sa ramana n-au.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Sun Apr 13, 2008 7:42 am
by originaltup
lasand la o parte chestiile birocratice si de atitudine, si din punct de vedere strict medical e o problema.
Pt ca acolo inveti sa faci medicina intr-un fel, si nu stiu cat de apropiat poti sa aplici exact ce inveti acolo, ceea ce poate fi destul de frustrant. Partea materiala si de dotare sunt principalele, desi probabil nu singurele.
Aici m-am obisnuit ca atunci cand am nevoie de ceva, gen MRI, sa-l am rapid. Daca cred ca un pacient are nevoie de un medicament mai scump, il primeste fara discutii (asta in spital, daca e nevoie de ceva in afara spitalului intervine problema cu asigurarile). E multa risipa ce-i drept, dar chiar si asa. Banuiesc ca in Romania sunt progrese, dar am fost de curand intr-un spital in Romania cu sotia (cam ghinion, ca vin 2 sapt/an doar) si in spitalele de provincie mai e tare mult pana sa ajunga macar la dotari de baza. Macar o toaleta mai de doamne ajuta si apa calda tot timpul sa fi avut (de fapt daca ma gandesc bine si pt apa rece aveau ore). Lumea era draguta, dar nu e suficient.


Cunosc insa multi medici specializati in strainatate care NU sunt interesati sa se intoarca , dar nici unde sa ramana n-au.

In US e un deficit mare de doctori, daca n-ai probleme cu viza si nu esti exagerat de pretentios nu ai cum sa nu-ti gasesti de lucru.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Sun Apr 13, 2008 2:17 pm
by MFG
Multumesc pentru comentariile de substanta si bun simt.
Medicii cu experienta specializarii si a vietii in strainatate au sanse mai mari de a introduce o schimbare in sistemul sanitar din tara, incepand bineinteles din sectorul privat. Din pacate, nu putem spera ca schimbarea sa vina de la medicii din tara – din motive usor de inteles.
Stiu ca intoarcerea in tara a medicilor specializati in strainatate e departe de a fi incurajata de ministerul sanatatii sau de doctorii ajunsi mosieri in spitalele de stat.
Ideea de a plati mita pentru recunoastrea specializarii e suficienta sa imi intoarca stomacul pe dos; trebuie sa mai fie si alte cai. Stiti cazuri concrete de medici care si-a recunoscut in Romania specializarea din State?

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Sun Apr 13, 2008 7:01 pm
by surgeon
MFG wrote:Exista medici specializati in strainatate care se gandesc serios la intoarcerea in tara?


inca nu sunt specialist, dar ma gandesc serios sa ma intorc candva in Romania...dupa calculele mele undeva prin 2044, cand va trebui sa ies la pensie...deci poate in momentul ala sa ma intorc, sa stau cateva luni pe an la rezidenta mea din tara...caci pana atunci, slaba nadejde....Prietenii stiu de ce !

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Mon Apr 14, 2008 4:02 am
by pierde_vara
acu' pe bune

stie cineva ce tre sa faci si cum sa te intorci din USA?

:peace:

stiu ca unii vor spune esti nebun dar ...

rock on

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Mon Apr 14, 2008 7:29 pm
by ssss
Era un doctor Marchidann care s-a intors temporar acum cativa ani. Scria pe forum. Experienta lui nu era tocmai placuta. Sper ca a plecat inapoi.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Tue May 06, 2008 2:38 am
by Elefantica
Eu am terminat in 2005 la Bucuresti, si am plecat aproape imediat in State - termin acum anul 2 de rezi in Peds si tare ma gandesc sa ma intorc in Romania la un moment dat. Poate e doar dorul de tara ca ma face sa simt asa...

Am invatat atat de multe lucruri aici in ultimii de 2 ani si peste 5 ani (cam lung timp)o sa termin Peds Endocrine si sa vreau sa impart cu colegii mei din tara macar o parte din cunostintele mele. Mi se pare un asa mare pacat ca muncesc asa de mult si invat pe branci in rezi si fellowship ca pe urma sa ajung sa ajut copii altora si nu copii din tara ca au poate mai multa nevoie de mine.
Am vorbit cu cativa prieteni romani de aici care sunt in rezi in diferite specialitati, si multi dintre ei gandesc la fel ca mine. Vrem sa "ne intoarcem" intr-o forma sau alta. Ne-am gandit la ceva sub forma de conferinte sau discutii organizate cu studenti sau rezidenti in care sa explicam cum se fac lucrurile pe aici - de la protocoale, la etica medicala, la modul in care functioneaza un program de rezi aici, s.am.d. Eu vin in tara aproape in fiecare an, si pot sa-mi sacrific jumatate de vacanta numai pentru acest lucru.

Dar imi este teama insa ca lumea o sa zica "uite-o si p-asta, a venit din America sa ne invete pe noi medicina". Imi este teama ca o sa fiu judecata nu pentru ce stiu, ci pentru cine sunt si de unde vin, ceea ce e un mare pacat. Medicina din SUA are mari carente, dar ei au facut peste ani foarte multe greseli pe care le-au corectat, au invatat din ele si au trecut mai departe la rezolvarea altor probleme. Nu este pacat ca medicii din Romania sa trebuiasca sa treaca prin acele greseli din nou?
Anyway, poate sunt eu prea idealista si inca cred ca pot sa schimb ceva. Din pacate pentru mine, nu prea am la ce sa ma intorc sau nu stiu daca cineva are urechi sa ma asculte...

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Tue May 06, 2008 3:16 am
by dalia
Eu am incercat sa imi fac recunoscut rezidentiatul in psihiatrie din US in Romania; procesul inca continua, cred ca mai ales ca nu m-am dus cu spaga, dar cred ca raspunsul final va fi ca ar mai trebui sa fac un an de rezidentiat in Romania, deoarece in US dureaza doar 4 ani, iar in Romania si in alte tari Europeene dureaza 5 ani. Eu n-am avut fellowship; cred ca daca as fi avut un fellowship as fi reusit pana la urma sa imi echivalez rezidentiatul, desi tot trebuia sa dau exament de specialist. Dupa ce spunea MS, examenul de specialist trebuie dat chiar daca ai Board Certification in specialitate din US. La MS, au spus ca mai existat cazuri de medici care incearca sa isi faca recunoscut rezidentiatul din US, mai ales pe medicina interna si subspecialitati (care au deci un fellowship in plus fata de cei 3 ani cat dureaza MI in SUA), dar majoritatea devin frustrati de birocratia si lungimea procesului ca renunta si pleaca din nou din tara. Problema este ca nu exista inca "guidelines"/o metodologie clara in ceea ce priveste recunoasterea rezidentiatelor din afara zonei Europeene, si nu cred ca este o prioritate pt. MS. Neoficial, am fost sfatuita sa renunt, mai ales in cazul in care ar trebui sa mai fac un an de rezidentiat, dar oficial, inca dosarul meu este pendinte, deci nu am primit inca un raspuns clar negru pe alb. Aici daca aveam cunostinte pe la MS, sau know-how re. spaga, cred ca ar fi mers altfel, mai rapid.
In momentul de fata eu nu am planuri ferme de a ma reintoarce, bineinteles, ca nu am cum fara sa mi se recunoasca specialitatea, desi as fi avut destula flexibilitate (am lucrat locum tenens- job-uri temporare si in US si in prezent in Noua Zeelanda) sa pot lucra si inapoi in Romania, daca mi-ar fi fost recunoscuta specialitatea, fie si numai temporar. Dar mai e si problema locurilor de munca, desi o colaborare ceva pe la o clinica particulara cred ca as fi gasit. In Romania, nu este inca bine dezvoltat sistemul psihiatric comunitar asa ca majoritatea psihiatrilor academici lucreaza inca pe spital, iar cei ne-academici pe la diverse policlinici, dar oferta de job-uri nu este f. mare. Cred ca este nevoie in mediul rural, dar daca sistemul nu este inca bine pus la punct, nu ai cum sa aduci medicul psihiatru "in gol". Unii capata experienta administrativa (nu e si cazul meu) si ar putea teoretic ajuta la dezvoltarea sistemelor de psihiatrie in Romania, dar aici trebuie o buna colaborare cu MS, deci daca ea nu exsta, esti iar in pom. Si psihiatria nu e o prioritate pe lista mai nimanui mai nicaieri.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Mon May 12, 2008 9:37 pm
by cristianlica
JESUS...Cum sa te intorci? Doar cand va veni Apocalipsa, poate :devil: :peace:

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Wed Aug 20, 2008 4:32 pm
by VioS
Este cineva care intii a practicat medicina in Ro si apoi a plecat in USA?Eu am facut-o crezind ca ceva ceva se va schimba si voi putea sa fac ce imi plac.Vise in final am plecat ca multi altii dupa specialitate si tocit nervii in urgenta.Acum o iau de la capat si nu e usor deloc insa trauma practicarii medicinei in Ro inca a ramas .In orase universitare e placut insa medicina nu se practica numai in orase universitare.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Aug 21, 2008 2:00 am
by danhia
orice tara are propiul ei sistem de acreditare profesionala. exista intre anumite tari niste acorduri care iti permit echivalarea specialitatii dar in final tot trebuie acreditare. probabil ca Ro nu are un astfel de acord cu USA si de aici toata bataia de cap.nu vad de ce faptul ca te-ai calificat in state trebuie sa fie automat recunoscut de alta tara ca fiind valabil.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Fri Aug 22, 2008 1:43 am
by originaltup
Adevarul e ca US nu o sa recunoasca prea curand rezidentiatul din Ro, ba din cate am impresia nu recunosc nici un rezidentiat facut in alta tara.
Asa ca Romania: nu ne recunoasteti?! nici noi pe voi!!! :mrgreen:

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Fri Oct 24, 2008 4:17 pm
by CristianG
Salut
Eu fac pediatrie momentan in UK. Mai am 7 ani in fata mea pana sa termin rezidentiatul (cu supraspecializare inclusiv), dar ma gandesc sa ma intorc in Ro la sfarsitul lui. Cum spunea si Elefantica, e destul de anapoda "sa ajung sa ajut copii altora si nu copii din tara ca au poate mai multa nevoie de mine".
Din fericire nu cred ca voi avea mari probleme cu echivalarea rezidentiatului pt ca e in zona UE.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Sun Apr 25, 2021 3:49 pm
by Mihaela.Matei
De ce este nevoie pentru revenirea medicilor în #România? Aștept cu interes răspunsurile dumneavoastră, prin intermediul acestui chestionar:
https://www.surveymonkey.com/r/2KQ2RKN
Răspunsurile vor sta la baza unei cercetări academice realizate în cadrul scolii doctorale din ASE București. În conformitate cu Directiva privind protecția datelor din Uniunea Europeană (95/46/CE), toate informațiile furnizate sunt confidențiale și vor fi utilizate numai în scop de cercetare.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 6:31 pm
by mihai_525
Chingachgook wrote:trebuie sa fii complet handicapat sa te intorci de oriundein romania.deci
cine vrea sa se intoarca in romania?
se gandeste cineva serios sa se intoarca?

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 6:43 pm
by primarita
Am cativa colegi intorsi in tara din Germania.
Trebuie sa te adaptezi oriunde te-ai duce.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 6:54 pm
by Melania
mihai_525 wrote:
Chingachgook wrote:trebuie sa fii complet handicapat sa te intorci de oriundein romania.deci
cine vrea sa se intoarca in romania?
se gandeste cineva serios sa se intoarca?

Am auzit ca unii din germania se gandesc sa se intoarca nu le convine sa faca frigul la iarna si sa experimenteze blackouts, sa se spele la cana cu termoplonjon (imi place cuvantul) sau cu apa rece o data pe saptamana.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 7:11 pm
by mihai_525
daca sta in bidonville poate ca daca sta la frankfurt nu cred ca il da pe targu mures

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 7:26 pm
by Melania
De ce il citezi pe #laleauaneagra?

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 7:26 pm
by mihai_525
cine e laleauaneagra

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 7:28 pm
by Melania
Ei, lasa…

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 7:33 pm
by mihai_525
imi amintesti de prima mea gagica din facultate, o moldoveanca din bacau care tot asa orice ii ziceam zicea ei, lasa cu accent moldovenesc believe it or not

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 9:25 pm
by Calico
mihai_525 wrote:deci
cine vrea sa se intoarca in romania?
se gandeste cineva serios sa se intoarca?

Nope. Eventual as pleca altundeva, dar niet Romania. Si cu cat trece timpul, cu atat sunt mai convinsa de asta.

Melania wrote:Am auzit ca unii din germania se gandesc sa se intoarca nu le convine sa faca frigul la iarna si sa experimenteze blackouts, sa se spele la cana cu termoplonjon (imi place cuvantul) sau cu apa rece o data pe saptamana.

Ei, good luck cu Romania, atunci. Ploiestenii n-au apa calda de pe 1 august si-au anuntat ca mai dureaza vreo doua-trei luni pana sa repara problema. Eventual. Adica n-o sa aiba nici caldura. Oamenii incep sa-si puna centrale, iar cine n-are bani de asta, presupun ca o sa moara de frig, nah.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 9:50 pm
by Melania
mihai_525 wrote:imi amintesti de prima mea gagica din facultate, o moldoveanca din bacau care tot asa orice ii ziceam zicea ei, lasa cu accent moldovenesc believe it or not

De ce nu ma mir ca prima ta gagica din facultate a fost o moldoveanca din bacau?

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 10:26 pm
by pc7
Nope, nici io. E funny cum ai nevoie doar de o vizita si ti trece de mutat inapoi.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 10:33 pm
by Calico
Ce-aveti cu moldovenii? Moldovencele sunt frumoase, iar accentul moldovenesc e cel mai misto dintre toate.

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Thu Sep 01, 2022 10:58 pm
by pc7
Tilimea

Re: Cum sa te INTORCI in tara...?!

Posted: Fri Sep 02, 2022 1:45 am
by mihai_525
pc7 wrote:Nope, nici io. E funny cum ai nevoie doar de o vizita si ti trece de mutat inapoi.


e suficient sa mergi la poarta de imbarcare catre romania in aeroportul din tara in care stai si sa ii vezi pe aia ce fețe au