statut in strainatate

...ca nu se mai poate
User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

statut in strainatate

Postby adi » Thu Jul 07, 2005 7:36 am

sub titlul asta extrem de plicticos-recunosc- vreau de fapt sa va intreb 2 chestii care pot fi extrem de importante pentru cei care doresc sa aleaga o tara sau alta:

1. cat de multa birocratie este implicata in mentinerea statutului vostru in tara in care va aflati? adica, mai direct spus, la ce perioada trebuie sa va reinnoiti actele care va permit sa ramaneti acolo, cat de complicat e procesul?

2. si cel mai important- cat de repede puteti sa deveniti rezidenti permanenti sau ceva similar?

in cazul Canadei:

viza e valabila cam 3 ani- dep de situatia fiecaruia-dupa care tre sa mergi iar la ambasada DAR poti sa aplici la rezidenta permanenta imediat si la 1.5-2.5 ani de la venire (cu ceva noroc chiar si mai repede, de ex. 8 luni) poti sa fii deja rezident permanent, asa incat nu mai ai nevoie sa mai aplici ptr nici o viza in final
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

doina
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Sun Feb 06, 2005 3:43 pm

Postby doina » Thu Jul 07, 2005 6:20 pm

cei care doresc sa aleaga o tara sau alta


uf...adi...eu de obicei incerc in mod principial sa evit comentarii "de proces"...dar uneori nu pot sa rezist nici eu...imi cer scuze anticipat...

Nu suna putin cumva cam "aiurea" totusi...ma refer dpdv al unor oameni cat de cat "seriosi"...chestia de gen "hai sa comparam sa vedem care e tara cea mai accesibila" (cred ca pana si Trident a facut un fel de aluzie ironica la asta intr-un post anterior, ala cu Malta; adica cel putin eu sper ca era ironic si nu serios!)? Adica...ce incercam sa facem aici in mod streamlined un fel de conduit de informatii cvasi-legale referitoare la imigratie pt. filiera/scopul "exod permanent medici Romani"? Sau sa "studiem" in mod comparativ legislatia imigrationista in ceea ce priveste miscarea globala a fortei de munca medici in aceasta decada? Se ivesc si niste scrupule etice, cred eu. La mine personal se ivesc, cel putin. De aia am ridicat problema.

Plus in mod practic, in era Google acest gen de informatii se pot gasi usor de cei cu adevarat motivati sa emigreze permanent, mai ales referitoare la cazurile practice reale care nu pot fi decat individuale. Nu este nevoie sa vina aici pe Imed sa "afle". Una este informatia legata de "tips" colegiale ne-oficiale re. examenele profesionale si de situatii de programe de rezidentiat/studiu/Phd/cercetare, etc. Alta este informatia legata de legislatia si politica legata de imigratie.

In general, in mod cat se poate de REAL, in lumea REALA, profesia medicala (clinica), in acest moment este una din profesiile cu posibilitati practice si logistice destul de reduse pt. mare mobilitate globala. Acset lucru nu se va "schimba" in mod previzibil in mod esential pe termen scurt-mediu cat de cat previzibil. Majoritatea tarilor mai "dezvoltate" au in general legislatii imigrationiste protectioniste in ceea ce priveste profesia de medic. In mod politic, nimeni nu ar vrea sa recunoasca pe fata ca ar putea da impresia ca ar putea cumva "incuraja" "brain-drain" sau exoduri de medici din tarile mai "slab dezvoltate", desi in mod practic acest lucru se intampla in numere destul de importante. In general, in mod real, a fi "medic" nu reprezinta deloc un avantaj re. a imigra intr-o tara mai dezvoltata, de altfel ar putea fi argumentat ca ar fi chiar un "dezavantaj" fata de alte profesii. Vor fi multe hoops and loops legate de statutul de viza sau de rezidenta permanenta. Si vor fi cazuri complet diferite pt. cei care practica medicina clinica vs. de cei care practica in alte domenii (profesorat/cercetare/studiu), etc. Nu mai vorbim de cazuri de statut marital, etc. Legile cat si "politica" de imigratie sunt f. complexe si diferite (de la o tara la alta) pt. tarile dezvoltate. Chiar dincolo de "scrupule" personale etice, eu personal nu cred ca exista "o cale" mai "accesibila", mai "optima" care sa fie larg aplicabila in mod util.

....

Imi cer scuze inca o data...am simtit nevoia sa zic asta...stiu ca nu este direct folositor...cel mult poate pt. linistea mea personala sufleteasca...Inca o data...lumea reala este diferita de lumea informatiilor virtuale. Pt. informatii REAL utile legate de vize si imigratie, parerea mea este ca fiecare in parte trebuie sa mearga la site-urile oficiale ale fiecarei tari respective.

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Thu Jul 07, 2005 11:06 pm

nu inteleg ce scrupule de ordin etic ridica intrebarile mele. mi se pare o exprimare cam pretentioasa, nu crezi?
si da, si aici si in alta parte se incearca "un fel de conduit de informatii cvasi-legale referitoare la imigratie pt. filiera/scopul "exod permanent medici Romani"" . este ceva de care ar trebui sa ne fie rusine ptr ca, vai, golim romania de creierase zburdalnice? si tu esti unul dintre ele, probabil ca si noi toti ai avut la un moment dat motive puternice care te-au facut sa pleci. asa incat lasa atitudinea asta cam ipocrita...
vrei sa spui ca inainte de a pleca nu ai incercat sa afli neoficial si rapid cam care sunt sansele tale acolo? de la prieteni, cunoscuti, forumuri etc?
urmand rationamentul tau,draga doina, orice informatie se poate afla de pe website-uri oficiale, inclusiv steps-related, phd, rezidentiate etc -si sunt perfect d acord cu asta. nu e un secret, dar atata tot ca uneori ai nevoie- fara a te baza exclusiv,nici vorba, doar ca o extrem de rapida si sumara orientare- de opiniile nepolitice, neoficiale ale celor care au facut aia sau sunt in locul ala etc etc.
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Fri Jul 08, 2005 2:35 pm

Canada are nevoie de imigranti si se depune dosarul si pleci. La aterizare ai drept de munca nelimitat si dupa 3 ani esti cetatean.

Alte tari NU au nevoie de imigranti, nu se depune nici un dosar. Daca prin minune primesti un drept de munca, acela trebuie reînnoit în fiecare an, cei mai fericiti primesc rezidenta dupa 5-6 ani, iar cetatenia, aleluia, când s-o putea.

There is no place like Canada. Asta doreai sa ti se confirme, nu ? ;)

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Fri Jul 08, 2005 8:43 pm

Im wrote:there is no place like Canada. Asta doreai sa ti se confirme, nu ? ;)

nici pe departe nu vreau sa mi se confirme asta si nu inteleg atitudinea voastra contra -nici nu stiu impotriva a ce din moment ce sunt un user obisnuit...

nu am timp si nici chef sa intru in polemici inutile si copilaresti, dar ca sa intelegeti mai bine de fapt voiam sa stiu acest aspecte nu pentru a va determina pe voi sa va simtiti prost ptr ca nu ati ajuns/ales canada ci pentru ca aspectul asta e imp si mi-as fi dorit ca pe vremea cand nu stiam nici macar cum naiba sa incep o scrisoare de recomandare sa aflu un astfel de capat de fir-repet, nu cred ca s-ar duce nimeni la nici o ambasada cu un formular completat gen: "conform celor aflate de la doina-sau adi sau im etc- pe forumul X doresc sa mi se .....".

apropos, si in canada este la fel de greu ca peste tot probabil, nu iti da nimeni nimic pe gratis si fara munca, inclusiv pentru a aplica la rezidenta pemanenta dosarul este destul de complicat. birocratie este si aici, iar daca nu stii sa pui intrebarile extrem de precis nu iti spune nimeni ca se poate rezolva o chestie intr-o maniera mult mai eficienta ptr tine. dar ce esteok este canu te minte nimeni, iar daca stii ce sa intrebi exact iti vor spune ca se poate.
ca sa exemplific situatia de mai sus:
"pot fi platit in luna x?
r: nu
pot fi platit pe luna x in luna x+1?
r:da" :lol:
asa incat relaxati-va... :)
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Fri Jul 08, 2005 9:58 pm

Eu nu te acuz de nimic, remarc doar ca e un pic ciudat sa ceri comparatii de rezidenta/cetatenie între o tara care primeste oficial sute de mii de imigranti si alte tari care nu stiu cum sa mai scape de ei. :D

De genul: eu am masina, motor de 100 cai, consum 5%. Voi, cu bicicleta voastra, ce motor si ce consum aveti ? 8)

Pe scurt, vei avea Canada si Noua Zeelanda vs. restului lumii. Alte detalii nici nu mai conteaza. A, si loteristii americani.

User avatar
dustweaver
elite
elite
Posts: 2950
Joined: Thu Nov 20, 2003 4:55 pm
Location: wherever I may roam
Contact:

Postby dustweaver » Fri Jul 08, 2005 10:54 pm

Im wrote:De genul: eu am masina, motor de 100 cai, consum 5%. Voi, cu bicicleta voastra, ce motor si ce consum aveti ? 8)

Asta e din ciclul "daca noi avem biciclete, sa nu cumva sa ne povestiti despre masini, ca ne facem sange rau" :lol: In fond, ce te opreste sa alegi Canada daca stii tu ca printre imigrantii primiti de ea cu bratele deschise se numara si FMG-ii? 8)
No offense, Im, dar am auzit destule aberatii legate de emigrare si mi se para ciudata atacarea unei informatii valoroase plecand pur si simplu de la prezumtii (mai mult emotionale si, IMHO, false) legate de intentiile persoanei care o furnizeaza!!! :shock:

A propos de ce s-a discutat anterior, nu cred ca e vorba de scrupule etice, fiecare alege ce i se "potriveste", avand si alte criterii (indraznesc sa cred) decat ce poate afla pe un forum sau de la prieteni... :?
Bears, beets, Battlestar Galactica.

Daca am nevoie de observatii, comentarii, sugestii despre aspecte ce privesc felul in care folosesc limba romana si/sau engleza, stiu sa le gasesc ori solicit.
Otherwise, may I suggest you MYFB.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Sat Jul 09, 2005 12:09 am

dustweaver wrote:Asta e din ciclul "daca noi avem biciclete, sa nu cumva sa ne povestiti despre masini, ca ne facem sange rau"

Hmm, e de fapt un pic mai complicat. Pentru Canada totul (rezidenta, cetatenie) se rezuma la un rând sau doua rânduri. Pentru restul lumii, nu e chestie de asteptat de trecut x ani ca sa le ai, ci depinde de o multime de alti factori. De exemplu în unele tari nu vei obtine niciodata rezidenta daca nu ai un loc de munca, sau nu o vei obtine daca nu ai un anumit contract de munca. Iar contractul de munca depinde la rândul lui de o gramada de alte chestii, printre care situatia somajului actual în domeniu, care poate varia de la an la an. Un contract si un statut obtinut anul acesta nu-ti garanteaza ca la anul nu te expediaza pachet acasa ca nu mai au nevoie de tine. Si atunci care mai e statutul ? Sau mai depinde si de nivelul de studii si de echivalarile pe care le-ai trecut sau nu. Sau lucrurile (statutul) se pot schimba enorm daca te combini cu un localnic. De aceea ziceam ca nu e simplu de comparat mere cu pere. Iar paginile kilometrice unde gasesti toate detaliile, se gasesc pe net pe site-urile oficiale.

dustweaver wrote:In fond, ce te opreste sa alegi Canada daca stii tu ca printre imigrantii primiti de ea cu bratele deschise se numara si FMG-ii?

offtopic: îi primeste cu bratele deschise dar majoritatea nu vor mai profesa niciodata medicina (din X, Y motive independente de rezidenta si cetatenie).

ontopic: nu am ales Canada pentru ca nu sunt atras de rezidenta si cetatenia simple de obtinut, astea mi le pot obtine si în alte locuri "mai dificile" din acest punct de vedere. Consider ca astea vin de la sine, mai devreme sau mai târziu, si nu trebuie tintit din start sa le ai.

User avatar
elfstone
senior
senior
Posts: 428
Joined: Sun Sep 14, 2003 3:10 pm
Location: about and aloof
Contact:

Postby elfstone » Sat Jul 09, 2005 1:15 am

Din pacate eu nu am cu ce sa contribui aici (inca).

Consider ca astea vin de la sine, mai devreme sau mai târziu, si nu trebuie tintit din start sa le ai.


Super point. Ba chiar as adauga ca, tintind sa le ai din start, poti arunca la cos optiuni mai bune dar mai putin clare din start. Sper ca nu comit vreo indiscretie daca mentionez cu indatorare ca asta e un lucru pe care Doina m-a ajutat, in parte, sa il inteleg. Parerea mea este ca decizia de a-ti lua granita-n ranita e destul de grea si trebie pritocita bine. Sunt enorm de multe lucruri de luat in calcul, iar bottom line e ca, poate cu putine exceptii, where there's a will there's a way. Sunt convins ca e extrem de important sa iti construiesti cu grija dorinta inainte de a te apuca sa iti faci drum. De multe ori exista cai batatorite, dar de foarte multe ori e nevoie sa iti urmezi propria cale "personalizata" complexa si facuta pas cu pas.

Pe de alta parte, chiar daca toate astea sunt adevarate, in continuare nu vad de ce ar strica inca un loc in care oamenii sa schimbe experiente. Nu retete. Nu neaparat cu valoare pur informativa, dar mie mi se pare ca pe langa tot restul, experientele personale sunt intotdeauna bune surse de inspiratie, de motivatie suplimentara si de.. de-stresare. In fine, e intotdeauna important sa afli si cum "se simte" o procedura de genul asta, nu doar cum se face in mod obiectiv.

Problema e alta -- e fascinant cum orice, dar absolut orice se poate transforma la noi intr-o disputa personala. Si mai am si o banuiala ca de-alde originaltup come in short supply, asa ca n-o sa fie un flood de povestiri si sfaturi pe aici :(
"I'd much rather be happy than right, any day" (name not important)

Get firefox

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Sat Jul 09, 2005 1:53 am

Im wrote:ontopic: nu am ales Canada pentru ca nu sunt atras de rezidenta si cetatenia simple de obtinut, astea mi le pot obtine si în alte locuri "mai dificile" din acest punct de vedere.

extraordinar, rezidenta si cetatenia "simple" de obtinut nu sunt demne de dvs :lol:

pentru ca s-au tot citit pe aici cazuri ale unora si altora care:

1. au terminat medicina prin mai stiu eu ce insule sau
2. care a doua zi dupa ce au pus piciorul in canada au inceput sa urle ca nu li se da voie sa profeseze
3. sau- situatia cea mai frecventa- care au venit acum x ani, au spalat vase sau au fost soferi de taxi o buna perioada, rupand contactul cu medicina si mediul academic si deci neputand sa aiba referinte de nici un fel, asta corelat cu o varsta de 40-50 ani in care respectivii incearca sa intre in rezidentiat

-toata suflarea forumistica este de parere ca este extrem de greu sa ajungi medic in Canada :) vom mai discuta despre asta suficient de curand :) nu spun ca este usor deloc, dar se poate

in alta ordine de idei- pentru ca sa fiu sincer franta ma atrage strict ca destinatie turistica :) -e interesant de stiut situatia in US. ok, ai devenit rezident in medicina in usa, peste cat timp poti sa ajugi rez permanent, apoi cetatean?
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Sat Jul 09, 2005 3:00 am

adi wrote:
Im wrote:ontopic: nu am ales Canada pentru ca nu sunt atras de rezidenta si cetatenia simple de obtinut, astea mi le pot obtine si în alte locuri "mai dificile" din acest punct de vedere.

extraordinar, rezidenta si cetatenia "simple" de obtinut nu sunt demne de dvs :lol:

Hé hé, ar pica minunat daca s-ar putea, recunosc. Dar pâna una-alta nu e nici sfârsitul lunii daca apar dupa mai multi ani, pentru ca între timp ai aceleasi drepturi si obligatii ca si localnicii (minus votul si probabil alte aspecte nesemnificative).

adi wrote:-toata suflarea forumistica este de parere ca este extrem de greu sa ajungi medic in Canada

Vrei sa spui toata suflarea mondiala care are tangente cu medicina si cu Canada. E notorie problema. Si în alte parti sunt probleme similare. Dar nu e subiectul topicului.

adi wrote:-e interesant de stiut situatia in US. ok, ai devenit rezident in medicina in usa, peste cat timp poti sa ajugi rez permanent, apoi cetatean?

Colegii "americani" pot confirma, eu stiam ca depinde de viza cu care intri, de vizele pe care le "ofera" spitalele, de motivatia de a te duce în zone defavorizate, deci iar nu se pot da cifre concrete. Oricum, dosarul de cetatenie îl poti depune dupa 5 ani de la greencard (rezidenta), dar pâna la greencard se da adevarata batalie.


Comparatia masina - trotineta nu am facut-o dpdv masina > trotineta, ci pentru a evidentia amestecul merelor cu perele. In nici o tara care nu primeste imigranti, nu vei avea rezidenta si cetatenia garantate doar asteptând sa treaca vremea.

doina
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Sun Feb 06, 2005 3:43 pm

Postby doina » Sat Jul 09, 2005 6:29 pm

Ma simt obligata sa imi cer scuze inca o data; comentariul/interpretarea (necuvenit de emotionala de altfel) a fost, dupa cum am mai zis, clar, mai mult dintr-o emotie/grija personala.

Nu am absolut nici o intentie de cenzurare, nu am absolut nici o veleitate de "expert" (cam prea multi se afla acum cam peste tot, de altfel!); am insa un fel de "deformatie" personala (pe care o recunosc sincer) de a deveni anxioasa destul de usor cand e vorba de vieti omenesti si decizii majore ale unor colegi mai tineri; eu tot promit peste tot ca incerc sa ofer numai informatii utile, eventual cat mai larg aplicabile, dar e greu, deoarece, ca de obicei, nu exista "reteta", nu exista "un drum", plus in general, mediul asta de discutii in forum virtual nu se preteaza de fapt la obtinerea unor informatii concrete in mod f. eficient, desi se preteaza uneori la anumite idei/tips/opinii mai de nuanta care pot fi utile uneori intre vorbitorii de aceeasi "limba", sub un anumit topic anume; "modelul" meu, cred, in general a cam fost SDN, care a rezistat destul de bine de destui ani, in mod relativ util educativ/informativ/relaxant re. tips mai neoficiale.

Bineinteles, in mediu virtual, este greu de stabilit o comunicatie autentica in mod util si eficient; se ivesc anumite interpretari, asumptii, paranoia si emotiile si subiectivismul sunt chiar mult mai mari decat in comunicarea reala, etc.; este greu sa nu cazi in acest "pacat"- face parte din limitarile mediului; dar eu sustin (in mod principial cat si egoist) sa fie dezvoltata aceasta conversatie mai departe, sa fie, in fond, utila (chiar asa in mod complet amatoristic si artizanal) pt. o audienta cat mai larga, pe termen cat mai lung.

Topicul asta cu plecatul din tara este un topic f. fierbinte pt. multa lume (nu stiu daca e bine sau rau, dar asa este); domnule, in mintea mea aia emotionala si primitiva, m-am gandit: daca tot pleaca in continuare (cel putin pe termen scurt previzibil) asa multi absolventi ai fac. medicina, macar sa plece naiba cu fruntea sus si sa isi foloseasca educatia in mod cat mai eficient posibil, ca de aia pleaca majoritatea oamenilor educati de fapt, la varsta asta, in acest moment...ca sa munceasca acolo unde sunt oportunitati, sau sa studieze acolo unde sunt oportunitati; pe de alta parte, stiu f. bine, ca exista la aceeasi varsta si un anumit spirit de "plec, numai ca sa plec, ca nu mai rezist in coruptia actuala sau in praful actual, si vad eu cum ma descurc"; eu am incercat sa promovez in general, in mod educativ, si bine intentionat, dar posibil eronat, ca parerea mea este ca sanse mai bune de integrare ulterioara atat profesionala cat si personala intr-o cultura si un sistem complet diferite o au cei care pleaca pe motivatie initial principal profesionala/studiu vs. cei care pleaca mai mult pe motivatie imigrationista; dar bineinteles, sigur, de aia spun eu mereu mai peste tot, cursa e de termen lung, uneori fara intoarcere, si ca atunci cand mai trec anii, mai ales petrecuti in alte culturi, se mai schimba si motivatiile si optica initiala, deci este important sa te gandesti si la consecintele imigrationiste; adi are si el dreptate in acest sens; eu cred ca m-am emotionat mai mult la felul in care a pus el problema, cu "timpul"...deoarece in mintea mea a sugerat un fel de "pericol" de potentiala neclaritate.

Raspunsul este clar, dupa cum a zis si Im: singurele tari care au o politica declarata de incurajare a imigrarii sunt Canada si Au/NZ...dar asta nu prea are mare legatura directa cu piata de munca locala, nici cea globala, mai ales in ceea ce priveste posibilitatile de integrare si/sau mobilitate ulterioara profesionala, sau de avansare in profesie, sau economic in ceea ce priveste absolventii fac. medicina; eu asta vroiam sa fie cat mai clar, mai ales pt. colegii mai tineri absolventi ai fac. medicina care citesc pe aici; eu imi doresc cat mai multa claritate si nuanta in diverse opinii; eu de aia tot scriu in mod cat mai alambicat...pt. ca nu pot sa dau blanket-statements; de aia am si scrupule mari, ca stiu ce important este pt. unii oameni, stiu ce putine sunt sursele de informare reale si cat de multe sunt cele distorsionate.

Eu nu pot sa fac mare lucru, in mod concret, dar daca e sa sustin ceva in mod principial, eu sustin comunicarea autentica cat mai buna.

Deci este super-OK, sa se discute despre consecintele imigrationiste, dar totusi sa fie cat mai clar ca nu sunt, nici una din ele, retete sau recomandari. In ceea ce ma priveste pe mine personal, vreau sa fie cat se poate de clar ca eu nu "recomand" o tara vs. alta tara, ca asa ceva ar fi chiar complet absurd. Eu cel mult pot sa descriu si eu sau sa comentez (uneori cu tristete, alteori cu ironie, alteori doar direct-serios, sunt si eu om, nu?!) sau sa intreb despre anumite tendinte si perceptii ale mele personale. Dar de aia am grija sa zic ca sunt personale, ca imi dau seama de raspunderea care exista cand vorbesti cu colegi care sunt concret la inceput de drum, si nu numai in profesie dar si in viata.

Mie cel putin imi pare totusi bine ca s-a stimulat o anumita discutie, care poate si ea sa fie eventual educativa sau utila pt. unii, cine stie? Zilele astea oricum nu exista prea multe modele de urmat din "pozitia" de "absolvent de medicina, cu diploma de M.D.". Este un "of" cam vechi si deja consistent, ca tendinta, din pacate. Dar asta e situatia. Cine nu e motivat cu adevarat va cadea pe de laturi f. usor, mai din proprie initiativa, mai fortat de imprejurarile de moment, etc....nu numai in Ro, bineinteles. Poate e si asta un fel de auto-selectie inevitabila utila, naiba stie. Este f. greu de aplicat pseudo-teorii in ceea ce priveste modelele de sisteme de sanatate sau, mai ales, de educatie medicala. In general, nr. locurilor de studenti la Medicina a tins sa fie controlat in mod destul de riguros si centralizat/"planificat", chiar si in tarile cu piata cat mai libera. Medicina este un domeniu destul de "ciudat", si destul de "politicizat", (adica supus bataliilor politice si diverselor interese si nevoi de moment economice) mai peste tot, ca educatie, profesie, si piata de munca. Deci inca o data, cursa e pe termen lung...in plus...intr-o lume in care conditiile concrete ale mediului inconjurator se schimba destul de rapid. E extraordinar de greu de "planificat" insa pt. individul absolvent, mai ales daca vrea sa mai si emigreze. Fiecare tara are particularitatile ei. Fiecare absolvent in parte, IMHO, trebuie sa isi examineze cat se poate de bine propriile interese ai aptitudini personale si profesionale si sa fie tinta cu ochii pe ele. Asta e situatia...pe teren.


Return to “Cum pleci din tara”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 61 guests