Hai sa incep.
Canada. Localizata in partea de nord a continen….Stttttoooooop.
Parerea mea e ca aici este nasol. Serios. Feriti-va de Canada cat puteti. Cum de ce? Nici nu stiu cu ce sa incep…
Oamenii sunt ingrozitor de amabili. Este un adevarat chin pentru un roman obisnuit, care in tara la zambetele functionarilor auzea un gen de scartait metallic generat de frecventa redusa a gestului, sa trebuiasca sa suporte buna crestere a celorlalti.
Mai mult, se munceste. Nasol, nu? Oricum, sunt niste fraieri, din moment ce orice roman stie ca o masina ultimul racnet nu se ia prin munca, ci tragand o teapa.
E curat! Prea curat!
Au preturi destul de mici! Eu nu sunt obisnuit sa platesc o taxa sub 19%, iar aici este revoltator sa fie GST-ul de 7%!
Studentii au acces gratuit la piscine, sali de sport, etc. Eu nu, dar cred ca o fata ar trebui sa se simta frustrata ca nu vine nici un dobitoc de genul aluia care era “instructor†in R2 si ultima oara bodyguard la MAXX sa o intrebe daca nu vrea sa danseze in vreun bar dubios.
Cum, nu se recicleaza manusile, varful la pipette? Cum adica nu se printeaza decat pe o parte a paginii? Cum, un graduate student poate sa se intretina singur din bursa, eventual sa-i mai si ramana? Cum, nu berea romaneasca este cea mai buna? Cum, este posibil ca intr-un bar cu 200 oameni sa nu se ia nimeni de tine, sa se distreze toti fara sa se gaseasca vreun figurant care sa caute motiv de scandal? Cum, e illegal sa porti sabii ninja? Pai cum naiba iti poti spala obrazul intinat de o privire dusmanoasa daca nu ai sabie????
Ingrozitor, revoltator, ce-mai,penibil, nu?
Ei bine,pt ca am spirit de sacrificiu si era nevoie de un om tare sa faca ordine in viata canadienilor, am ales Canada.
Reteta e relativ simpla: vezi ce domeniu te intereseaza, contactezi profesorii cu un email scurt in care te prezinti la obiect si eventual ii spui ca daca doreste poti sa-i trimiti si un cv si aplici la cei care iti raspund pozitiv.
Perspective: rezidenta permanenta si apoi cetatenia, intr-un timp relativ scurt-4-5 ani. Timp in care bineinteles traiesti in conditiile mizerabile pe care le-am expus mai sus si iti umpli si CV-ul cu vreun master sau doctorat. Dupa care ai aceleasi drepturi ca ei, fie sa intri in sist medical fie sa faci altceva legat de research or whatever. Taxele ptr invatamant sunt oricum mici si accesibile, asta spre deosebire de USA. Canada este de asemenea unul dintre cele mai tolerante state in ceea ce priveste imigrantii, lucru de inteles daca ne uitam la raportul locuitori/suprafata.
cam asta e pe scurt, o sa raspund la eventualele intrebari in fct de timp si de roedu.

"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali