echivalarea in Romania a rezidentiatului facut in USA

...ca nu se mai poate
no_more_usa
Posts: 1
Joined: Sun Nov 14, 2004 12:04 am

echivalarea in Romania a rezidentiatului facut in USA

Postby no_more_usa » Sun Nov 14, 2004 12:10 am

am o intrebare simpla:

sunt rezident in anul 1 in statele unite, mai exaxt in pittsburgh, pa. nu sunt inca convins, daca dupa ce 3 ani de medicina interna voi face sau nu si un fellowship.

insa, ce as vrea sa aflu este daca rezidentiatul din state e recunoscut in romania ?... am auzit ca cel din europa ar fi, dar ma intereseaza sa stiu daca odata ce devin licentiat pentru practica in state, as putea sa practic medicina acasa, fara sa mai fac din nou rezidentiatul...

mersi fain.

User avatar
Tez
senior
senior
Posts: 121
Joined: Mon Oct 18, 2004 5:59 pm
Location: din cand in cand printre oameni

Postby Tez » Sun Nov 14, 2004 2:05 am

Foaaartee interesant.... hello.gif daca nu sunt indiscret,ce te-ar determina sa te intorci?Nu sunt ironic,doar ma mira oarecum in conditiile in care multa lume alege directia asta,doar ca celalalt sens... :lol:
pe crestele muntilor se intrezaresc cararile viselor ce duc spre portile infinitului

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Sun Nov 14, 2004 4:57 pm

da-i PM lui Marchidann, el stie din proprie experienta. impartasesc totusi nedumerirea lui tez. R U nuts?

drdoina
Posts: 3
Joined: Tue Nov 16, 2004 7:30 pm

Postby drdoina » Wed Nov 17, 2004 1:56 am

IMHO, nu este curios de loc. Pot sa imi inchipui foarte bine cazuri in care un medic s-ar gindi la posibilitatea unei eventuale reveniri in tara, desi...in mod practic, pina la urma, cintarind foarte serios pro si contra, mai ales stiind ca rezidentiatul NU se echivaleaza f. usor (sau de loc), plus alte considerente personale care ar mai putea surveni intre timp...probabil ca ultima decizie ar fi totusi sa NU se intoarca.

Perspectiva oamenilor se mai schimba, mai ales daca cineva a fost plecat timp indelungat. Oamenii uita de "focul" initial care i-a minat spre emigrare "cu orice pret", uiti uneori mizeria, coruptia, etc....mai ales daca stai deprate de tara timp indelungat...si iti aduci aminte mai mult de "nostalgia tineretii". Factorii personali care ar putea influenta decizia de a reveni sau nu vor capata, incet-incet, o preponderenta mai mare, pe vreme ce timpul trece. Exista legaturi cu familia (o parte din care ramine inevitabil in urma). Daca aveti copii, ei se vor "Americaniza" destul de repede, si, mai ales pentru ei, nu veti mai dori sa-i supuneti unei noi re-transplantari. Nu uitati ca rezidentiatul in SUA nu reprezinta numai o maturizare profesionala, dar coincide si cu o maturizare personala, pe de o parte datorita virstei la care se petrece- (pt. majoritatea intre 25-30 ani), pe de alta parte deoarece dintr-un sistem in care ai fost infantilizat poate prea mult (mai ales daca ai plecat imediat dupa facultate, direct din casa parintilor, in multe cazuri) esti aruncat intr-un sistem in care trebuie sa te descurci pe picioarele tale f. repede. Etc.

Sincera sa fiu...Dr. Marchidann este singurul medic roman de care am auzit ca a avut CURAJUL practic sa se reintoarca in tara, deoarece intr-adevar iti trebuie curaj mai mult poate sa te re-intorci decit sa pleci...dar acum si el pleaca din nou inapoi, in SUA. O parte din mine a fost trista ca un Dr. intreprinzator si inteligent ca Dr. Marchidann (bazat pe post-urile pe le-am citit aici) intr-adevar s-a izbit de nevoia reintoarcerii in SUA...desi stiam ca nu va avea de ales pina la urma...tot am fost trista intr-un fel.

marchidann
junior
junior
Posts: 79
Joined: Tue Aug 03, 2004 2:34 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Reintoarcerea in Romania

Postby marchidann » Sun Mar 13, 2005 12:04 pm

Imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, dar in ultima vreme nu am mai primit notificari cand cineva posteaza pe forum.

Nu exista o procedura de echivalare a rezidentiatului din SUA si nici o dorinta din partea Colegiului Medicilor or al Ministerului Sanatatii.

Acestea fiind spuse, pot sa iti marturisesc ca si eu, in anul 1, dar mai ales 2, cand aveam mai mult timp de reflectie (stii bine ca in anul intai nici macar sa realizezi ce greu este nu ai timp), ma gandeam sa ma intorc in Romania. In anul 3, desi viata devenise mult mai usoara din punct de vedere profesional si material, devenisem pretentios. Nu eram multumit sa am acces doar la locuri de munca pe care americanii le refuza (eram pe viza J1) si am deabia asteptam sa ma introrc si sa fac ceva aici.

Dar lucruri cu care ma obisnuisem in State (respectul fata de medic, cetatean ori simplu client) sunt inexistente aici. Nu numai din partea societatii ori a administratorului de bloc dar chiar si din partea confratilor. Si nu din saracie ci dintr-o nesimtire cu care am pierdut contactul timp de 3 ani.

Dar daca cu lipsa de bun simt te poti obisnui, conflictele profesionale sunt nu numai inevitabile dar pot constitui piedici in cariera viitoare. Imediat vei constata ca nu vorbesti aceeasi limba cu medicii din jurul tau si ca nu stii pe cine sa te bazezi cand ceri o consultatie. Prea multi medici romani au ajuns in pozitii care ii recomanda ca autoritate in domeniul lor prin metode indoielnice. Aceasta face ca pentru orice consult de specialitate pe care il ceri sa te rogi la Dumnezeu ca individul stie ce face. Caci daca nu, rar va accepta un sfat de la tine fara sa se supere ca ii dai lectii.

Daca totusi te decizi sa te reintorci, vei putea practica ca medic generalist cel mult, fara acces la spital. Va trebui insa sa lucrezi fara a avea contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care nu este dispusa sa accepte colaborarea cu medici noi. Daca insa prin cine stie ce miracol reusesti, vei avea la dspozitie 3 luni sa strangi 1000 pacienti pe lista ta, baremul minim pentru a avea contract cu CNAS. Fara contract nu ai voie sa scrii retete compensate ori sa recomanzi analize si consultatii de specialitate gratuite chiar la pacientii asigurati.

Teoretic exista pacienti suficient de bogati care sa nu depinda de casa de asigurari, dar ei nu stiu de tine si prefera sa se duca la un medic dintr-o clinica mare care are contracte cu profesori universitari cu titluri impozante. Romanii sunt conservatori in privinta alegerii unui medic pentru ca le este greu sa judece un medic dpdv profesional pe alta baza decat cea a titlurilor academice.

Asa ca daca acum esti disperat pentru ca viata de rezident in State este dificila, nu dispera. Toti am trecut prin asta si am supravietuit. Iar inaintasii nostri au trecut si prin vremuri mai grele. Pana anul trecut, saptamana de lucru era de 120 ore. Acum este doar de 80 ore.

Daca te intorci in tara risti sa te deprofesionalizezi si cand vei gandi cu nostalgie la zilele de rezident din State iti vei spune ca parca nu era asa de greu. Sfatul meu este sa iti palnifici cariera in asa fel incat sa nu fii nevoit sa te intorci in tara decat ca turist. Nu vei regreta.
Adrian Marchidann, M.D.
Specialist
American Board of Internal Medicine

User avatar
dac
senior
senior
Posts: 117
Joined: Tue Jul 27, 2004 6:24 pm
Location: Tara Iluziilor
Contact:

Postby dac » Mon Mar 14, 2005 1:06 am

Ma intrebam cum ai facut cu dreptul de lucru dupa ce termini rezidentiatul?
Este vreo sansa sa primesti greedcard fara loterie sau fara casatorie? Caci daca nu,nu ne furam oare caciula singuri, amanand un final care nu il putem evitat? Adica intoarcerea in Romania dupa ce terminam reziul fie pe J1 fie pe H1 nu poate fi eviata? Prelungim si facem waivere pana ni se acreste dar pana la urma in 10-15 ani tot ne forteaza viza sa ne intoarcem acasa...
Si atunci tot ce ai scris tu mai sus, cosmarul intoarcerii se adevereste. Medic generalist la 35-40 de ani cu familie si copii....
Decat asa parca mai bine stam aici.NU?
"In lume veti avea necazuri, dar indrazniti, Eu am biruit lumea." Ioan 16:33

marchidann
junior
junior
Posts: 79
Joined: Tue Aug 03, 2004 2:34 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Dreptul de lucru

Postby marchidann » Mon Mar 14, 2005 6:35 pm

Poti obtine green card dupa ce obtii un post de attending pe viza H1b. Daca ai viza J1 si daca obtii waiver si H1b, poti depune cererea dupa 6 luni.

Ce va aduce viitorul este greu de prezis. Poate ca si in Romania dinozaurii vor iesi la pensie si lucrurile vor merge mai bine. Cine spera acum 15 ani ca comunismul va cadea? Nu au trecut nici macar 20 de ani de la revolutie.

Eu sunt optimist, dar in situatia mea nu am prea mult timp sa astept ca lucrurile sa se schimbe.
Adrian Marchidann, M.D.

Specialist

American Board of Internal Medicine

User avatar
dac
senior
senior
Posts: 117
Joined: Tue Jul 27, 2004 6:24 pm
Location: Tara Iluziilor
Contact:

Postby dac » Wed Mar 16, 2005 10:00 pm

Ma bucur sa aud ca se poate obtine greencard.Chiar si pe H1b. Ca altfel tot pe viza 4ever... De schimbat oare ce sa se schimbe? Sa dea la toti greencard? Eu tot mai sper la Loterie.
"In lume veti avea necazuri, dar indrazniti, Eu am biruit lumea." Ioan 16:33

marchidann
junior
junior
Posts: 79
Joined: Tue Aug 03, 2004 2:34 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Green card

Postby marchidann » Thu Mar 17, 2005 8:22 pm

Nu se da la toti ci doar la cei ce au un contract de attending fie pe baza H1B ori waiver de J1.

Avantajul Loteriei este ca devii rezident mai repede si ai acces la locuri de munca mai bune. Daca insa ai castigat loteria si este J1, nu scapi de perioada de rezidenta de 2 ani in Romania.

Problema este ca daca castigi Loteria prea devreme pe J1, ai putea sa nu poti beneficia de ea. Aici un avocat de emigrare ar putea sa iti dea mai multe detalii.
Adrian Marchidann, M.D.

Specialist

American Board of Internal Medicine

User avatar
dac
senior
senior
Posts: 117
Joined: Tue Jul 27, 2004 6:24 pm
Location: Tara Iluziilor
Contact:

Postby dac » Sun Mar 20, 2005 9:25 pm

Deci dupa ce termini intershipul, sa zicem pe H1b, trebuie sa iti cauti un post de attending physician. Si dupa ce ai contractul aplici pt. greencard. Cam asta ar fi, nu?
Dar daca incerci pe cont propriu sa iti deschizi un office, cu loan, nu poti aplica pt. greencard?
Inteleg ca tu cam asa ai facut. Poate gresesc.
Esti in New York?
"In lume veti avea necazuri, dar indrazniti, Eu am biruit lumea." Ioan 16:33

marchidann
junior
junior
Posts: 79
Joined: Tue Aug 03, 2004 2:34 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Post de attending

Postby marchidann » Tue Mar 22, 2005 5:21 pm

In general este foarte greu sa iti deschizi un office de unul singur in special in zonele in care mai exista medici. Pacientii nu isi schimba medicul asa de usor, in special daca esti nou in zona. De aceea, sustinerea unui cabinet medical din punct de vedere financiar este riscanta dar nu imposibila. Cunosc un caz dar ma indoiesc ca un roman obisnuit poate face acest lucru din mai multe motive.

Individul era bogat inca din anii de rezidentiat, era de culoare si a patruns intr-un segment de piata de care se fereau ceilalti medici, in special evrei, a muncit enorm, a facut doua rezidentiate, si a racolat pacienti neasigurati carora le asigura asistenta medicala in spital, saracind astfel clinica spitalului. In plus a mai tras niste sfori si a beneficiat de tarife preferentiale de la companiile de asigurari.

Cel mai usor este sa te angajezi la un grup.
Adrian Marchidann, M.D.

Specialist

American Board of Internal Medicine


Return to “Cum pleci din tara”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 73 guests