Praxis privat in afara

...ca nu se mai poate
User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47430
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Praxis privat in afara

Postby 187.92a » Sat Dec 11, 2010 5:24 pm

Am inteles ca acolo unde se preteaza specialitatatea e foarte misto sa fii in privat.

as vrea sa intreb: voi ce stiti despre parctica privata in afara, in tarile in care sunteti?

Se castiga bine?

Este greu de deschis? Cati bani trebuie -sigur, variaza, dar poate stiti cate ceva despre?

Este greu de ajuns sa lucrezi in privat?

Din start ma refer la a pleca direct ca si gata specialist, nu ca rezident.

Va multumesc anticipat ca ma sustineti in demersul de a parasi tara :)
Stiu ca e posibil ca marea majorit de aici sa lucreze in sptial nu in privat, asa ca daca nu stiti puteti sa nu scrieti nimic, multumesc.

drcraciun
elite
elite
Posts: 2969
Joined: Mon Feb 22, 2010 8:24 pm

Re: Praxis privat in afara

Postby drcraciun » Sat Dec 11, 2010 7:52 pm

Eu chiar am pus cateva intrebari de felul asta la interviu asa ca sa-mi dau seama un pic despre sistemul lor de aici plus ca seful meu fusese si in America si parea deschis catre comparatii intre medicina din SUA si cea din Norvegia. Medicii aici castiga ceva mai bine in privat decat la stat (desi nu cu mult mai mult, poate 15%, in unele cazuri mai mult dar depinde de specialitate: in judetul meu e un medic oftalmolog venit din Germania care e proprietarul unei clinici private unde se fac multe operatii cu laser pt corectia tulb de refractie si care are ca angajati alti medici; asta e milionar in euro, dar e o exceptie). Costurile de start up pt un cabinet de medicina de familie privat sunt intre 50 mii-.100 mii euro pe care le amortizezi in 1-3 ani. Pt dermato depinde ce oferi ca daca vrei laser resurfacing iti dai seama cat te va costa echipamentul. Majoritatea celor interesati in privat pornesc la drum prin a combina serviciul de la stat cu ore oferite intr-o clinica privata deja existenta si deja echipata de altii, abia dupa ceva ani daca au cu adevarat initiativa isi pot deschide si un cabinet privat full time fie singuri fie in asociere cu altii. S-ar putea sa trebuie sa prospectezi piata, sa te muti eventual unde e cerere in crestere si concurenta mai mica, sa preferi sa investesti intr-un imobil/oficiu decat sa platesti chirii exorbitante, etc. Pe psihiatrie e mult mai simplu ca nu ai nevoie de echipament, dar nici nu se merita (castigurile sunt mici pe privat), doar asa sa suplimentezi statul cu privatul. Pe dermato sau chirurgie plastica merita si tot mai multi asa se orienteaza. Acum aici poti sa faci si o parte din rezi pe dermato in privat.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47430
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Re: Praxis privat in afara

Postby 187.92a » Sat Dec 11, 2010 8:07 pm

esti f destept, pe bune. multumesc!
mai stie cineva despre alte tari?

drcraciun
elite
elite
Posts: 2969
Joined: Mon Feb 22, 2010 8:24 pm

Re: Praxis privat in afara

Postby drcraciun » Sat Dec 11, 2010 8:20 pm

Voiam sa adaug ca aici unele clinici private sunt in colaborare cu sistemul de stat si primesc bani de la el daca de exemplu ofera tratamentul necesar mai rapid unui pacient care sta pe o lista de asteptare sa-si faca o operatie pe genunchi de exemplu sau o reconstructie de san dupa mastectomie, sau o operatie de cataracta, deci daca timpul de asteptare la stat e prea lung, pacientul se duce la clinica privata, se rezolva acolo si clinica isi ia banii de la stat. Dar pentru proceduri ne-esentiale dermatologice sau cosmetice e doar cash de la pacient. Pentru biopsii cred ca primesti iar bani de la stat. Nu stiu cum e cu ORL-ul, dar si aici e mare crestere in privat, alaturi de dermato, plastica, ortopedie.

drcraciun
elite
elite
Posts: 2969
Joined: Mon Feb 22, 2010 8:24 pm

Re: Praxis privat in afara

Postby drcraciun » Sat Dec 11, 2010 8:55 pm

Doar un mic exemplu luat la intamplare din paginile aurii: un dermatolog privat din Trondheim care ofera botox, trat pt cancer bazocelular si UV pt psoriazis: in 2009 a castigat 1,7 milioane si a platit impozite 700 mii. 1 milion e 120 mii euro deci fix 10 mii/luna in mana.

User avatar
vmc
elite
elite
Posts: 3584
Joined: Sat Apr 16, 2005 1:26 pm

Re: Praxis privat in afara

Postby vmc » Sun Dec 12, 2010 9:50 am

De deschis un praxis la inceput e imposibil (ai nevoie de aprobari de la diversi si ca noname nu le obti). Am vorbit cu un medic primar plecat din clinica in praxis (a preluat un praxis). Este un praxis de chirurgie si a plecat in privat ca sa-si organizeze mai bine timpul liber, pe care in spital nu-l prea avea. Facea extrem de multe consultatii pe zi si in scurt timp a ajuns sa lucreze 12ore/zi (ceea ce dorea sa evite). Era o munca de rutina, singurele operatii pe care avea dreptul sa le faca erau cele ambulante. Dupa vreo 4 luni era plictisit de moarte, nu mult mai bogat, doar mai iritat si-i lipsea munca din spital cu operatii frumoase :D .

In schimb avem o colega specialista pe radiologie emigrata din Romania in anul 4 de rezidentiat, care a fost putin inspirata si in timpul timpului din rezidentiat a explorat piata, a vazut ce lipseste, si-a indreptat atentia spre "minusuri", a facut toate cursurile aparute in cale, s-a dus in Romania si-a luat specialitatea si acum colaboreaza cu doua praxisuri plus spitalul. Ea vorbeste de venituri intre 6000-8000 net in primul an ca specialista. Si ea vrea sa emigreze definitiv in privat insa nu poate deocamdata decat ca asociat din cauza costurilor mari de a-l deschide pe al ei. Intre timp s-a hotarat sa devina mamica si spitalul e cu siguranta o mai buna optiune.
nicht wahr?

burlacelul
elder
elder
Posts: 658
Joined: Tue Nov 18, 2008 1:40 am

Re: Praxis privat in afara

Postby burlacelul » Sun Dec 12, 2010 10:11 am

I UK, dac a vii ca specialist esti tot...rezident (specialty training). Adica la nivelul asta. Trebuie sa o iei aproape de la capat ca sa poti deveni consultant. In privat venitutile, sunt f mari,>15000 de lire lunar daca lucrezi full time in privat. Dar mult mai convenabil e sa lucrezi part time. Daca vrei sa ai insa cabinetul tau, castigurile pot fi substantial mai mari. Nu stiu insa cum se descurca cabinetele individuale. De cele mai multe ori in privat sunt clinici mari sau spitale. Lanturi spitalicesti.
Cu mentiunea ca nu m-a pasionat subiectul si info poate sa nu fie 100% corecta. Bafta in demersurile tale!

drcraciun
elite
elite
Posts: 2969
Joined: Mon Feb 22, 2010 8:24 pm

Re: Praxis privat in afara

Postby drcraciun » Fri Dec 17, 2010 6:29 pm

Daca pornesti sa lucrezi in privat initial ca angajat (deci nu ca propriul stapan), in Norvegia salariul e ceva mai mic decat la stat si muncesti ceva mai mult (mi-a confirmat azi o rezidenta care a lucrat 2 ani in privat). Nu m-am lamurit inca insa daca exista si posibilitatea sa fii un fel de "junior partner", daca esti specialist si faci ore in privat (de ex sa fii platit cu o cota parte din incasari si nu cu salariu).


Return to “Cum pleci din tara”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests