doftoroiu', tu esti promotie 98? Me too!

Dar, man, daca esti promotie 1998 inseamna ca ai dat rezi in ianuarie 2000... ca noi am dat mai tarziu (dupa anul de stagiu, care a inceput in ianuarie 1999). Uatever.
Experienta mea este destul de liniara. Am terminat in 1998, in septembrie am avut prezentarea lucarii de diploma, dupa care ni s-a spus ca stagiul incepe pe 3 ianuarie 1999. Intre septembrie si ianuarie am fost pur si simplu inexistenti (nici macar somaj nu puteam cere). Am stat acasa la parinti frecand televizorul, daca imi amintesc bine. Eu nu sunt din Bucuresti, dar am vrut neaparat sa fac stagiul in Bucuresti - am facut la Budimex, pentru ca in ultimul modul din anul sase - care s-a intamplat sa fie Pediatrie - am realizat, brusc si intens, ce vreau sa fac. Adica Pediatrie.
Giiz, ce-au mai trecut anii....
Anyways, am inceput stagiul voios (mai putin voios cu locuitul, o luna am stat in E cu un amic dar lucrurile s-au cam imputit si a trebuit sa imi gasesc altundeva. Cu salariul de stagiar stiti cum e, ai mei pensionari nu aveau nici atat. Reprosuri mute ca as fi putut sa-mi iau stagiu in Ploiesti - sunt din Ploiesti - si stateam cu ai mei si mancam dintr-o oala. Dar m-au suportat intotdeauna, si au avut incredere in mine.
Sistemul vedeam cum este, si realizasem ca nu pot sa am o cariera pe ce vreau eu in Ro. Ideea era ca la vremea aia ca sa ai libera practica trebuia sa faci un an de stagiu si sa iei jumatete din puncte la rezi. Mi-am facut socotelile asa: rezi pe pediatrie nu iau decat cu mare bafta, sau toceala pana peste cap (nici macar nu existau grile ca acum...), si oricum eram realist ca dupa rezi tot tulbure e, fara pile si fara bani... Asa ca am ajuns repede la solutia "plec!". NU a fost usor though.
Stagiaratul la Budimex a fost fain, mai ales partea de medicale. La chirurgie m-am dus constiincios la raportul de garda la ora 7 (trebuia sa ma scol la 5 pentru asta, schimbam doua masini si un metrou), cine a facut cu Pesamosca stie. In fiecare dimineata la raport un rezident sau un stagiar prezenta un articol, ceva, din literatura (straina de preferinta) recenta. Aveam acces la internet la tata la servici; am gasit si am prezentat cateva articole interesante. La 8 se termina raportul si o roiam acasa, cam avertizati fiind ca nu prea avem ce face (nici rezidentii nu aveau prea multe de facut, bataia era prea mare). Eu in general ramaneam pe sectia unde facusem partea de medicale.
Partea de dispensar ar fi trebuit sa o facem la o policlinica in zona, dar am fost avertizati foarte sincer ca medicilor nu le prea convine sa vina o turma de stagiari prin cabinetele lor, asa ca "mai bine stati acasa si invatati pentru rezidentiat, copii, ca se apropie, sa vina unul din voi o data pe luna cu o lista sa semnam pontajul)
Eu stiind ca cu rezi nu am mari sanse, mi-am facut socotelile cam asa: dau rezi si iau libera practica, imi caut un job medical representative ceva, strang bani si o sterg din tara. Socotelile au iesit cam prost, dreptul de libera practica l-am luat (si de fapt am fost cam al 15-lea sub linie, asta trecand o data pein cam 60% din materie), dar job nu gaseam. Am trimis sute de CV-uri cred, am fost la cel putin 20 interviuri, dar nimic. Incepusem sa intru in panica. MS ne-a mai dat salariu de stagiar ianuarie si februarie 2000 (din cauza rezi care a fost in ianuari), dar dupa aia nika. Martie am luat somaj.... (mai am si acum cuponul...). Intrasem in galeata rau, nici bani de intretinere nu mai aveam (m-am imprumutat). Apoi soarta mi-a suras favorabil... Daca va amintiti in anul ala rezi s-a dat pe doua sectiuni, A si B, A fiind general si B "pe post" - posturi scoase de anumite spitale din judete, treaba era ca dupa ce terminai rezi te obligai sa te duci sa lucrezi la ei. La insciere rezi trebuia sa fii din judetul unde s-a scos postul ca sa te primeasca, iar pe Prahova nu iesise nimic interesant. Treaba a fost ca nu s-au completat toate locurile pe B, si au facut o redistributie, de data asta ne mai contand domiciluil (cu conditia sa iti faci mutatie in termen de trei luni in judetul respectiv) Redistributia a fost in martie, si asa am prins un frumos post pe Pediatrie, pentru un spital din judetul Buzau, spital pe care il cunosteam de altfel foarte bine. Evident ca rezi il faceam intr-un centru universitar (Bucuresti in cazul meu).
Am apucat si am facut cam un an jumate de rezi (2000-2001). Trei luni neonato la Giulesti, a fost minunat, o echipa de medici nemaipomenita. Sase luni infectioase la Colentina, petrecute toate in pavilionul AIDS... (anul trecut am prezentat la o conferinta in San Diego un poster despre copiii cu AIDS in Ro, totul plecand de la experienta de la Colentina)... Diabet si Metabolice la adulti (!) la policlinica Paulescu (parca asa ii zice, nu spitalul, aia din spate la Inercontinental), cu doctorul Grigorescu, la fel foarte interesant, am invatat o gramada de lucruri, practic toata munca o faceam noi rezidentii. Urmatoarele trei luni la Babes la TBC, tot la adulti.... Aici deja nu se facea nimic, se scriau foi si atat. Stiam deja ca voi pleca (intre timp lucarsem cu sarg si imi dadusem GRE, TOEFL, etc, aplicasem si deja, iar in aprilie 2001 - eram inca pe Diabet - primisem confirmarea de aici de la Oregon State, in august urma sa decolez). Am stat deci mai mult acasa vara aia, cu pregatiri si ultimile amanunte pentru plecare... Ultimul munte, ultima Vama Veche si tot asa....
acum, uitandu-ma in urma... stiu ca am avut experiente placute si bune, dar nu pot uita disperarea si lipsa de orizont si stresul si sistemul si....
Nu m-am lasat, aici fac un masterat pe Child Development (o sa termin in iunie), o sa ma inscriu si la PhD si intre timp imi dau si STEP-urile si reintru in Pediatrie, cu un doctorat in buzunar... Doamne ajuta.
Banuiesc ca nu a stat nimeni sa citeasca toapa poliloghia asta, cred ca scri de o ora, dar mi afcut bine sa imi reamintesc...