Iata ca a mai intervenit ceva, tot cu MS:
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE
BIROUL DE PRESĂ .
.
Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Relatii cu publicul: tel: (+4) 021 307 2675; Fax: 307 2675
.
.
Bucureşti, 25.06.2007 .
.
COMUNICAT DE PRESĂ .
.
ÃŽncepând de mâine, 26 iunie 2007, 11 rezidenţi cu specialitatea medicină de urgenţă vor fi detaşaţi, temporar, în circuitul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.
Alţi 10 medici rezidenţi cu specialitatea ATI (terapie intensivă) vor fi repartizaţi, în perioada imediat următoare, de către Autoritatea de Sănătate Publică Bucureşti la acelaşi serviciu.
Eugen NICOLĂESCU, Ministrul Sănătăţii Publice, s-a întâlnit, în această dimineaţă, cu managerii spitalelor de urgenţă din Bucureşti care pregătesc rezidenţi în această specialitate.
De la Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon va intra, pe o perioadă determinată, în circuitul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, un număr de 5 medici rezidenţi de urgenţă. Spitalele de Urgenţă Universitar, Floreasca şi Sf. Ioan vor asigura câte 2 medici. ÃŽn plus, 3 maşini tip ambulanţă de la aceste 3 spitale vor suplimenta efectivul serviciului de ambulanţă bucureştean.
Măsura are caracter preventiv şi se va aplica doar în perioadele caniculare.
Decizia a fost luată în urma unei analize asupra modului în care Serviciul de Ambulanţă Bucureşti face faţă solicitărilor, analiză pe care ministrul Sănătăţii Publice a efectuat-o, ieri, la sediul serviciului.
Biroul de presă
Ia ghiciti voi cine e unul din cei 11? Da, corect, eu.
M-am deplasat azi la SAMB sa ma lamuresc ce si cum, am vorbit chiar cu sefa personalului medical dna dr Lucia Oana (ultima litera cu diacritice de care n-avem), in lipsa dlui Cismaru (seful SAMB).
O sa fiu scurt ca am avut o zi grea (si caniculara, evident):
-ajuns acolo mi s-a pus in fata o foaie sa-mi aleg turele, in necunostinta de cauza (alti 2 veniti mai devreme tocmai alegeau)
-toata actiunea e momentan facuta in baza unui simplu comunicat de presa al ministrului Nicolaescu si a unui acord (o foaie scrisa si stampilata) intre SAMB, MS si ASP Bucuresti, in care suntem (cei 11) trecuti ca "solicitanti" ai "detasarii" pe ambulanta. Mi s-a refuzat furnizarea unei copii (desi sunt direct implicat si numele meu e in act), mai ales cand am mentionat ca sotia mea e avocat.
-in ciuda unor posibile declaratii in presa (ca am primi 50 lei/zi), la fata locului am aflat ca intentia e de a fi platiti in continuare de spital (in baza salariului actual), sa ne intrerupem activitatea/pregatirea si sa mergem pe ambulanta, si numai orele care depasesc programul de lucru sa fie remunerate cu... (in baza insistentelor mele au facut un calcul mai precis, altfel incercau sa adopte formule generice)
2 lei si ceva net per ora
-era gata-gata sa fac si o tura de 6h azi pe ambulanta (pur umanitar si in afara programului de lucru aproximativ incheiat la spital), insa am cerut asa: apa minerala (se da, e ok) si un sandwich ca nu mancasem nimic azi (mi s-a recomandat "bufetul de jos", insa era o pb ca aveam numai 3 lei, insuficienti). Trecand peste, tocmai mi se pregatea ambulanta sa plec in teren, cand am mentionat "sper ca nu e o problema ca nu am parafa cu mine, azi eram la spital de dispecerat/triaj unde nu am nevoie de ea si pana acum 1h nu am stiut"). Scurt ambulanta s-a anulat si am fost intrebat de ziua de maine. Ei bine, maine sunt de garda 24h deci nu se poate nici poimaine. A ramas ca ne mai auzim dupa ce ne verificam programul si dupa ce se lamuresc ei cu MS-ul.
-am sunat si la MS (ca unul dintre cei 11) insistand asupra necesitatii existentei unor reglementari (ordin MS) in baza carora sa se ia aceste masuri (si nu in baza unui comunicat de presa), cu prevederi precise si mai ales legale, si am aflat ca exista un astfel de ordin (inca draft) care extinde prevederile acordului si asupra medicilor (rezidenti?) de familie, care va fi semnat/emis si trimis probabil maine institutiilor implicate. Deci prevederile lui le vom afla maine-poimaine.
-ca parere personala, mi se pare jenanta incercarea de a impune medicilor rezidenti sa "rineasca/traga la jug" la un serviciu care nu are mare legatura cu pregatirea lor (medicii rezidenti de medicina de urgenta au in programa ore de "echipa mobila de reanimare" care nu e ambulanta iar ati-stii ce sa mai zic...) intrerupandu-le pregatirea, lipsind de personal spitalele, si toate astea pe GRATIS sau "pe seminte". Asta pt ca asa decide dl ministru dintr-un birou (cu aer conditionat eventual). Mult mai simplu (daca tot e asa criza, desi eu personal nu subscriu, impresia mea e ca exista o campanie de presa concertata in scopul dobandirii de puteri de catre unii, de subordonare a medicilor de urgenta ambulantei) ar fi, daca tot e ambulanta in criza de personal, ca MS sau SAMB sau ORICINE sa OFERE/ALOCE medicilor rezidenti o suma decenta, cu totul exceptional (in aceste zile), sa zicem de 50 lei/zi (si nu doar in presa, fiindca nici macar in acord nu scria nimic) pt acest efort "de canicula" (e canicula si pt medici nu doar pt pacienti) si sunt sigur ca ar fi chiar inghesuiala care sa prinda loc. Asa... nimeni nu se inghesuie, myself included. Asta pt ca MS (momentan) nu scoate "din buzunar" (tot al nostru) 5.500.000 lei vechi pe zi, risipa

cu aceste prilejuri exceptionale. Ordinul momentan lipseste si nu stiu ce contine (vedem maine sau poimaine in functie de viteza lor de tehnoredactare

). Pana atunci propun emiterea unui comunicat de presa intitulat "apel umanitar" si nu "masuri luate de MS" pe spinarea medicilor rezidenti.