operatie de hernie de disc

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
Florin Ionescu
Posts: 3
Joined: Tue Sep 05, 2006 11:23 pm

operatie de hernie de disc

Postby Florin Ionescu » Tue Sep 05, 2006 11:31 pm

mama a fost diagnosticata cu hernie de disc intre l4 si l5
stie cineva cat costa o astfel de operatie si unde se poate efectua
am inteles ca la spitatul bagdasar exista o echipa foarte buna de specialisti, dar nu stiu daca se uita cineva la tine daca nu ai pila puternica
ma poate ajuta cineva?
multumesc

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Wed Sep 06, 2006 1:07 pm

In primul rand nu inseamna ca daca a fost diagnosticata cu hernie de disc si trebuie operata (decat daca ti s-a spus clar ca trebuie operata 100%).
Operatia de hernie de disc nu este o operatie dificila, mai degraba este de rutina in serviciile de neurochirurgie. Daca esti din Bucuresti cred ca in toate clinicile de specialitate poate fi tratata cum se cuvine (gasesti clinici la Spit. Universitar, Pantelimon, Urgenta, Institutul de boli cerebro-vasculare, Militar, parca si Elias are mai nou, in afara de Bagdasar). Mai important este poate sa cauti medicul potrivit decat clinica sau spitalul, si anume pe cineva care opereaza in mod curent asa ceva.
In mod normal (sau mai bine spus ideal) daca mama ta este asigurata si merge cu o trimitere si interventia chirurgicala este intr-adevar indicata (iar tratamentele medicale, de recuperare etc. nu au dat rezultate) intr-un serviciu de neurochirurgie ar trebui sa fie programata pentru operatie si fara sa fie nevoita sa plateasca. Daca vrei un doctor anume, o clinica dintr-un spital anume, atunci se schimba treaba (iar daca medicul/clinica respectiva sunt si foarte aglomerate te poti astepta la asteptare mai lunga cu programarea).
Edit: poate cea mai buna indrumare o poti primi de la medicul care a diagnosticat-o pe mama ta.
A man is only as big as the dreams he dares to live!

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Wed Sep 06, 2006 1:44 pm

nu frate, o duci la spital s-o operezi si stai linishtit ca n-o opereaza nimeni fara sa-i faca de la inceput investigatiile toate, si vad aia daca e nevoie, ca fac herniid e disc pe banda si stiu cel mai bine din toti doctorii; pt toate astea nu-ti trebuie absolut nici o pila, dar 500-1mil al internare.

shpaga la operatie o afli de la ceilalti pacienti internati in acelasi salon, variabil in functie de cat de mare e operatia, in minimorum vreo suta E, mergand in sus cat consideri.
acuma poti avea bulan sa fie ok si fara bani, da mai bine stai linistiit

sigur ca poate sa nu fie operata, da decat s-o duca tot cu durerile astea pe care le are acu si sa ia tot pumnul ala de pastile degeaba care-i omoara ficatu si rinichii mai bine o taie.

abia astept sa ne intalnim pe terenul de baschet, eu tu si mama ta

User avatar
ndsimona
elder
elder
Posts: 745
Joined: Tue Mar 16, 2004 8:25 pm
Location: Bucuresti

Postby ndsimona » Wed Sep 06, 2006 4:15 pm

Asa cum ti-au zis si colegii mei, daca are hernie de disc L4-L5 , nu inseamna neaparat operatie decat daca i s-a indicat expres de medicul care a vazut-o. Sunt anumite indicatii pentru operatie: de exemplu, daca durerile sunt insuportabile si prezente cu toate tratamentele dupa 4 saptamani, durere invalidanta recidivanta, daca nu se mai poate deplasa prin leziune a radacinii nervoase, daca prezinta alterarea functiilor vezicii si colonului.
Asadar daca se considera absolut necesara operatia in acest moment, cred ca cel mai bine ar fi la Bagdasar sau Sf. Pantelimon. La Bagdasar eu stiu de prof. sau conferentiar, ca nu mai stiu ce este , dr. Exercian. Se zice ca e cel mai bun. Dar multi sunt buni acolo, ca asta fac toata ziua. Vezi ca spitalil Bagdasar are site.Intra si afla niste nume. Poti sa te duci cu trimitere de la medicul de familie , adeverinta de salariu sau cupon de pensie . Daca vrei un anume medic...nu stiu ...ori te duci si-l abordezi si-l rogi sa o vada si s-o programeze la internare, ori vezi daca da consultatii in policlinica spitalului sau undeva in privat. Cel mai bine ar fi sa te duci "cu adresa" adica la un anumit medic si din partea cuiva. Medicul reumatolog sau neurolog care o vede , de i-a pus diagnosticul asta , nu stie direct nici un neurochirurg? Sau nu esti din Bucuresti?
" Deschide cartea ca sa inveti ce au gandit altii; inchide cartea ca sa gandesti tu insuti." Heyde

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Wed Sep 06, 2006 4:40 pm

trident wrote:nu frate, o duci la spital s-o operezi si stai linishtit ca n-o opereaza nimeni fara sa-i faca de la inceput investigatiile toate
[...]
sigur ca poate sa nu fie operata, da decat s-o duca tot cu durerile astea pe care le are acu si sa ia tot pumnul ala de pastile degeaba care-i omoara ficatu si rinichii mai bine o taie.


Indicatiile de tratament chirurgical in hernia de disc nu sunt puse numai pe baza investigatiilor, dimpotriva, o greutate mult mai mare in decizia de a interveni chirurgical o are simptomatologia si prezenta/absenta semnelor neurologice.

Daca pacienta nu are complicatii, semne neurologice, dureri atroce care nu se amelioreaza la tratamentul medicamentos etc. si diagnosticul este pus recent, nici un neurochirurg nu o va opera imediat (decat daca are anumite interese... sau daca pacientul tine mortis si nu vrea/nu poate sa astepte), ci ii va indica un tratament medical (eventual si fizioterapie) pentru cel putin 3-4 saptamani, si abia apoi daca durerile nu cedeaza sau daca pe parcurs apar complicatii se pune problema tratamentului chirurgical.

Noi aici nu avem toate datele despre mama ta si chiar daca le-am avea tot nu avem pacientul (descrierea scrisa nu poate inlocui un examen clinic), si chiar daca am avea pacientul nu suntem specialisti. Pe internet nu se pot pune diagnostice, da sfaturi medicale sau indicatii de tratament.

Cel mai bun sfat il vei primi de la medicul care a pus diagnosticul mamei tale de hernie de disc (DACA este medic cu experienta in domeniu) si care poate foarte bine sa te indrume catre un neurochirurg (daca nu are aceasta specialitate) care mai departe va decide ce este cel mai bine de facut.
A man is only as big as the dreams he dares to live!

Florin Ionescu
Posts: 3
Joined: Tue Sep 05, 2006 11:23 pm

operatie de hernie de disc

Postby Florin Ionescu » Wed Sep 06, 2006 8:08 pm

eu sunt din rm valcea, am terminat facultatea la sibiu si am ramas acolo. Mama si-a facut un RMN in urma caruia a fost diagnosticata cu hernie de disc. Analizele le-a vazut un neurochirurg la valcea care a recomandat fizioterapie, desi dupa cate am inteles pana la urma va trebui sa se faca si operatia. Oricum vreau ca RMN-ul sa-l vada mai multi doctori de profil sa vad ce zice fiecare. Mama nu are dureri foarte mari, sau cel putin asa imi spune, dar imi dau seama ca nu in starea in care am lasat-o ultima oara cand am fost acasa. De aceea ma gandesc ca e mai bine sa fie facuta operatia cand inca hernia nu e asa de grava.
Din ce am auzit la targu mures, pe langa bucuresti sunt doctori in chirurgie spinala. Din ce am vazut pe net intradevar prof. Exercian e cel mai renumit dr in astefel de operatii.
Va multumesc inca odata pt sfaturi

User avatar
ndsimona
elder
elder
Posts: 745
Joined: Tue Mar 16, 2004 8:25 pm
Location: Bucuresti

Postby ndsimona » Wed Sep 06, 2006 8:28 pm

Din cate povestesti, operatia nu este o urgenta. Asta e bine ca aveti timp sa cautati si sa alegeti un doctor. Nu va grabiti , daca inca nu e musai. Dupa cum am spus mai sus, exista indicatii ferme, nu hop cu operatia imediat, chiar daca s-a pus acest diagnostic. Ca orice interventie chirurgicala , nu este lipsita de riscuri. Daca mama ta se menajeaza, poate sa mai o duca asa fara operatie ani de zile.Ca recomandari, desi sunt sigura ca deja i s-au spus nu are voie miscari bruste, mai ales de torsiune, nu are voie sa ridice greutati, nu are voie sa stea aplecata , sa stea mult in picioare
" Deschide cartea ca sa inveti ce au gandit altii; inchide cartea ca sa gandesti tu insuti." Heyde

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Wed Sep 06, 2006 10:16 pm

vorba lunga saracia omului; bine ca-ti consacra colegii o suta de pagini si tu zici ca au dreptate ca asa ai vazut si tu pe net
du-o la taiat m, si nu uita: intai interventia, apoi re-interventia

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Sat Sep 09, 2006 9:09 pm

Uite aici ceva care sa te ajute in luarea deciziei. Nu e un scoring perfect, ba chiar este destul de vechi in ceea ce priveste conceptia, are insa o calitate: este adaptat la conditiile din Romania.
Aduni factorii predictivi pozitivi si din suma totala ii scazi pe cei negativi, totalul rezultat indicind cu aproximatie ceea ce ai de facut.
Scoringul il folosesti doar daca mama ta nu se inscrie in indicatiile abolute, mai ales daca se circumscrie zonei de "Recomandari", in acest caz punctajul fiind de un real folos in luarea unei decizii.

Criterii pentru indicaţiile de intervenţie chirurgicală în lombosciatică

• Indicaţii absolute
 Formele paretice sau paralizante
 Formele la care se suspectează o etiologie tumorală
 Formele hiperalgice, radiculonevritice care timp de 3 luni nu răspund la tratament conservator corect

• Recomandări
 Durere instabilă
 Agravarea progresivă a deficitului neurologic
 Recurenţa dureroasă imposibil de evitat sau tratat
 Sindromul cozii de cal

• Scorul de oportunitate al intervenţiei

Factori predictivi (+)
5 Lombosciatica şi sciatalgia severe determină incapacitate
5 Ortostatismul sau pozitia şezîndă agravează durerea, clinostatismul o ameliorează
15 Sciatica mai severă ca lombosacralgia
25 Sindrom radicular singular bine localizat
25 Examenul imagistic confirmă examenul neurologic
10 Sindrom dural (+) (Laségue)
20 Sindrom dural (+) (Laségue) contralateral
10 Pacientul înţelege comportamentul de viaţă pe care îl va avea în viitor

Factori predictivi (-)

15 Lombosacralgia mai severă ca lombosciatica
10 Sindrom neurologic polimorf:
 Parestezii pe tot membrul inferior
 Scăderea de forţă a halucelui
 Dureri în zone inexplicabile printr-o leziune organică radiculară
10 Bolnav mare obez
20 Dureri restante după diverse accidente la vîrsta apropiată de pensionare
10 Antecedente pentru alte cereri medicolegale
15 Antecedente psihiatrice sau psihologice (-):
 Alcoolism
 ÃŽncercare de suicid
 Ostilitate faţă de mediul social
 Suferinţe neorganice
 Concedii prelungite nejustificate

Scor
75 Indicaţie sigură
65-74 Indicaţie corectă
55-64 Indicaţie aproximativă
< 55 Indicaţie incorectă

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Sat Sep 09, 2006 9:27 pm

Lucruri destul de importante care cintaresc in decizia operatorie in general mai sunt:
- tipul de hernie (laterala, paramediana, mediana)
- dimensiunea herniei, riscul de rupere si implicit cel de migrare
- orice alte conditii patologice si/ sau care tin de terenul pacientului si care pot greva riscul operator/ anestezic
- posibilitatea reala a pacientului/ ei de acces in timp util la un serviciu specializat in interventia de decompresie, in caz de aparitie a complicatiilor majore, pentru cei la care este aleasa terapia conservatoare.

Nu uita ca in general herniei de disc pentru a se deshidrata complet ii trebuie 6 luni, din care primele 3 luni cintaresc cam aproximativ 80-90%. Reparatia se produce cu aproximatie in 3 luni
Operatia de hernie de disc are la rindul ei complicatii redutabile, din care stenoza cicatriceala de canal spinal este una dintre cele mai timpite variante. Exista interventii minim invazive, dar care la rindul lor pacatuiesc prin risc mare de recurenta.
Politica in general este aceea de a lasa o herni de disc pe mina neurochirurgului numai daca nu raspunde convenabil la tratamentul conservator.

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Sat Sep 09, 2006 9:28 pm

A, si apropo, un lucru pe care am sa-l sustin intoatdeauna:
-de operat sa opereaza pacient(ul/ a), nu RMN -ul , astfel ca daca mai multi doctori vor vedea RMN-ul fara s-o vada si pe pacienta pe post de bonus, atunci plimbatul RMN-ului in excursie nu va valora doi bani
- in cartile care se ocupa de obicei de astfel de probleme scrie negru pe alb ca intotdeauna imagistica in astfel de cazuri trebuie obligatoriu corelata cu expresia clinica a patologiei implicate.

P.S. Avind in vedere ca nu e vorba sa fie operat 'mnealui, Domnu' Trident isi permite sa dea din masele fara nici un risc, indiferent de cantitatea de timpenii pe centimetru patrat de ecran pe care le posteaza, asa ca aviz amatorilor care se iau dupa parerile Mariei Sale.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Sat Sep 09, 2006 9:44 pm

deci du-o la taiat, asta vrea sa zica el pe .r.omaneshte

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Sat Sep 09, 2006 9:51 pm

P.P.S. Apropo de scoringul de mai sus, mai am un singur comentariu pe care il pun aici fiindca nu mai pot edita postul:
- sindromul cozii de cal se poate manifesta in varii forme, de la forme cit se poate de discrete si incomplete pina la forma tipica. In mod corect aparitia lui implica o indicatie operatorie absoluta, desi variantele lui minore pot face din interventia decompresiva doar o "Recomandare", astfel ca iti trebuie ceva experienta clinica si un numar de ani de practica pentru a de juca de-a "Recomandarile".

trident wrote:asta vrea sa zica el pe .r.omaneshte


Nţ', ceea ce vreau sa zic este ca esti genul de individ pe care sistemul medical din Romania il lasa sa promoveze si sa-si puna in practica timpeniile fara sa-l sanctioneze.
Mi te si inchipui spunind cu o siguranta cit se poate de docta un lucru supercretin in timp ce pacientul se uita in gura ta cu admiratie si gindeste "Mama, ce doctor !"

E si asta o calitate, sa spui timpenii cu un aer savant si credibil.....
Last edited by Qvadratus on Sat Sep 09, 2006 10:03 pm, edited 1 time in total.

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Sat Sep 09, 2006 9:56 pm

adica du-o sa se opereze, ca trebuie. si sa ne zici si noua amanunte

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Sun Sep 10, 2006 12:53 am

Si ca sa completez ce aveam de spus, apropo de plimbatul RMN-ului pe la diversi medici fara pacient in calitate de piesa principala, redau afirmatia de mai jos din Klippel and Dieppe's textbook of Rheumatology:

"riscul de a gasi leziuni importante la pacientii asimptomatici este mare (1/4-1/3) si creste aproape la 2/3 in ceea ce priveste afectarea discala"

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Sun Sep 10, 2006 3:57 pm

ca sa fac o sinteza din toata polologhia asta medicala (shtie cuvinte, a? :lol: ), incearca sa-ti sugereze sa o duci sa o opereze

Florin Ionescu
Posts: 3
Joined: Tue Sep 05, 2006 11:23 pm

Postby Florin Ionescu » Mon Sep 11, 2006 10:34 pm

rezultatul r.m suna in felul urmator: " - tendinta la orizontalizarea sacrului,
- modificari degenerativve discale L3-S1
_Protruzii si hernii discale posterioare etajate intre L3 si S1, sectiunile axiale efectuate la aceste nivele evidentiind urmatoarele aspecte:
* L3-L4 protruzie discala cu amprenta durala circumferentiala,
* L4-L5 voluminoasa hernie de disc, aparent transligamentaa, cu compresie circumferentiala duro-radiculara bilaterala, mai pronuntata spre stanga unde are un asect stenozant tootal la nivelul jumatatii stangi a sacului dural. hernia prezinta importanta extensie caudala pana aproape la nivelul spatiului i.v. L5-S1 printr-o masa cu acelasi semnal cu cel discla dar si radicular, aflata in continuarea herniei descrise dar care spre caudal are un aspect fuziform intracanalar, fara extensie la nivelul gaurii de conjugare. Aspectul imagistic nu oate diferentai cert intre fragment discal rupt si nedetasat si posibila ingrosare a radacinilor nervoase stingi (radiculita). Usoara hipertrofie a ligamentelor galbene bilateral.
* L5-S1 mica hernie posterioara cu fisura discla, usoara compresie durala circumferentiala si contacte radiculare paramediane bilateral, mai pronuntat spre stanga.
-hernii de disc anterioare T10-L1 la nivelul unor modificari osteofitice.
- mica arie parcelara inflamatorie la nivelul unghiului postero-superior L1.
- nu se evidentiaza modificari de semnal la nivelul cordonului medular.
CONCLUZII: volumionasa hernie de disc posterioara L4-L5, aparent transligamentara, cu compresie duro radiculara bilaterala, mai pronuntat spre stinga unde stenozeaza total sacul dural extinzandu-se caudal pina aproape la nivelul spatiului i.v. L5-S1 printr-un fragment posibil rupt nedetasat si posibila radiculita stinga. Protruzie simica hernie discala L3-L4 si L5-S1 cu mici elemente compresive duro radiculare. Hernii de disc anterioare T10-L1 la nivelul uno modificari osteofitice."
Imi poate traduce cineva ce am scris mai sus???

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Mon Sep 11, 2006 10:46 pm

bah tu .sau te prefaci: n-auzi ca s-o operezi?

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Tue Sep 12, 2006 1:52 am

trident wrote:bah tu .sau te prefaci: n-auzi ca s-o operezi?
de ce tot insisti sa pari tembel? chiar crezi ca mai e nevoie sa demonstrezi cuiva asta?
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Tue Sep 12, 2006 5:05 am

multumim adi de contributie, vezi-ti in continuare de restantze, vei fi si tu intr-o buna zi medic si vei intelege.

insistentele mele sunt indreptate spre permutarea cazului la spital. putin ar lipsi sa vina si-o mamica sa spuna ca fi-su ar tbui sau nu operat si sa sarim toti cu copy/paste ca suntem superdoctori eventual chiar adaptam textul la conditiile din Romania, eventual sa intindem topicul vreo 5-6 luni.
ethical e sa indrepti apartinatorul spre specialitatea de competenta careia crezi ca tine cazul.

consider de asemenea ca avem in fatza un caz social, o persoana in suferinta se bizuie pe un apartinator care da google search. sigur nu as putea cere nimanui sa adopte o terminologie pe intelesul pacientului/apartzinatorului sau sa patrunda cumva psihologic cazul. ne putem da mari pt ca pt noi despre asta e vorba sau putem folosi ocazia sa muscam posteriorul unui coleg.

poate ca n-am mai fi cu totii atat de fericiti daca pb in cauza s-ar rezolva, sigur noi ce-am mai dezbate, totusi nu putem ignora faptul ca este vorba de un om care are nevoie de medic, oricat de redusi mintali am fi

si reinnoiesc: du-te florinache opereaza-o, ai mai sus info despre unde anume si cum ar tbui facut cu shpaga, per total va fi un efort mai mic material si o mama fericita.

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Tue Sep 12, 2006 7:01 pm

trident wrote:multumim adi de contributie, vezi-ti in continuare de restantze, vei fi si tu intr-o buna zi medic si vei intelege.

insistentele mele sunt indreptate spre permutarea cazului la spital. putin ar lipsi sa vina si-o mamica sa spuna ca fi-su ar tbui sau nu operat si sa sarim toti cu copy/paste ca suntem superdoctori eventual chiar adaptam textul la conditiile din Romania, eventual sa intindem topicul vreo 5-6 luni.
ethical e sa indrepti apartinatorul spre specialitatea de competenta careia crezi ca tine cazul.

consider de asemenea ca avem in fatza un caz social, o persoana in suferinta se bizuie pe un apartinator care da google search. sigur nu as putea cere nimanui sa adopte o terminologie pe intelesul pacientului/apartzinatorului sau sa patrunda cumva psihologic cazul. ne putem da mari pt ca pt noi despre asta e vorba sau putem folosi ocazia sa muscam posteriorul unui coleg.

poate ca n-am mai fi cu totii atat de fericiti daca pb in cauza s-ar rezolva, sigur noi ce-am mai dezbate, totusi nu putem ignora faptul ca este vorba de un om care are nevoie de medic, oricat de redusi mintali am fi

si reinnoiesc: du-te florinache opereaza-o, ai mai sus info despre unde anume si cum ar tbui facut cu shpaga, per total va fi un efort mai mic material si o mama fericita.


daca ai scrie asa de la bun inceput ar fi super. trebuie sa intelegi ca , desi ai dreptate in cele scrise mai sus - mai putin restantele mele :lol: - iar florin e posibil sa aiba sau nu o problema reala, este important sa nu dai impresia lipsei de respect chiar peste tot, or asta reiesea din posturile tale de aici
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Tue Sep 12, 2006 10:16 pm

Mea culpa, fiindca pe mine Florian Ionescu m-a dus (neintentionat).
A folosit notiunile de mai jos

"doctori in chirurgie spinala. ......intradevar prof. Exercian e cel mai renumit dr in astefel de operatii......"

impreuna cu afirmatia ca a facut facultatea la Sibiu si mi s-a parut de aici ca ar lucra in bransa medicala.

In concluzie se pare ca Tridentush odata cu ultimul lui post a dovedit ca are dreptate.

User avatar
ndsimona
elder
elder
Posts: 745
Joined: Tue Mar 16, 2004 8:25 pm
Location: Bucuresti

Postby ndsimona » Wed Sep 13, 2006 4:16 pm

Florin , citind rezultatul de la RMN, intr-adevar mama ta are nevoie in acest moment de operatie. Incearca sa obtii o programare la Bagdasar. Poate iti explica un pic Qvadratus , rezultatul la RMN, daca mai intra pe topic , el este specialist si poate sa-ti explice mai bine.
Si se pare ca Trident a avut dreptate! :lol:
" Deschide cartea ca sa inveti ce au gandit altii; inchide cartea ca sa gandesti tu insuti." Heyde

User avatar
187.92a
addicted
addicted
Posts: 47429
Joined: Fri Dec 10, 2004 7:59 pm

Postby 187.92a » Wed Sep 13, 2006 4:50 pm

ndsimona wrote:Si se pare ca Trident a avut dreptate! :lol:


si totusi nu se opereaza RMN-ul, eu zic ca aici Quadratus a avut dreptate

oricum crapa pipota-n mine de fericire

speram sa avem si evolutia cazului, paote-i facem si-o vizita la spital de ce nu

User avatar
Qvadratus
senior
senior
Posts: 376
Joined: Sun Sep 05, 2004 3:26 pm

Postby Qvadratus » Wed Sep 13, 2006 11:10 pm

Nu pot face o recomandare de terapie in lipsa pacientului. Motivele sunt urmatoarele:
- nu am datele in ceea ce priveste corelatia dintre imaginile relevate de RMN si modul cum se exprima ele in mod real la pacienta
- nu am imaginile RMN in fata
- nu stiu ce alte boli are pacienta si care este starea ei de sanatate in general si deci nu pot aprecia riscul operator.

Ma gindesc la faptul ca neurochirurgul ala care a vazut RMN-ul s-a bazat pe ceva cind a spus ca mai intii trebuie incercata terapia de recuperare. Nu pot sa ma substitui gindirii lui din motivele enuntate mai sus.

Opinez pentru:
- o parere suplimentara a unui medic neurochirurg. Pentru aceasta sugerez sa o duci pe mama ta la Spitalul Sf. Pantelimon Bucuresti la seful sectiei Neurochirurgie de acolo, Dr. Adam (vezi mai jos)

http://www.sfpantelimon.ro/neurochirurgie.htm

- o parere suplimentara a unui medic de Recuperare. Pentru aceasta sugerez sa mergi la Dr. Gelu Onose, seful sectiei de Recuperare Medicina Fizica si Balneoclimatologie de la Sp. Bagdasar (vezi mai jos)

http://www.bagdasar-arseni.ro/recuperare.htm

Am toata increderea in parerile lor.

Daca e sa spun despre Dr. Exercian, as zice ca specialitatea lui este in principal chirurgia coloanei cervicale, si ca nu stiu in ce masura accepta sa mai opereze si pe coloana lombara. (nu inseamna ca nu mai opereaza si zona lombara, spun doar ca nu stiu)

Pe scurt, traducerea rezultatului RMN suna cam asa:
- situatia nu arata bine, mai ales ca rezultatul sugereaza ca mama ta va avea nevoie de o interventie chirurgicala destul de laborioasa.
- daca e sa ma iau dupa rezultat, riscul de a dezvolta complicatii dupa operatie in urmatorii ani, in speta stenoza de canal spinal cicatriceala, este mare, ceea ce va implica ulterior reinterventii.
- mama ta asociaza hernii de disc la nivelele adiacente si orice interventie va trebui sa tina seama ca ulterior herniile de deasupra si de dedesubt isi vor accelera foarte mult evolutia

In conditiile spuse mai sus, nu ma mira parerea neurochirurgului din Vilcea.

In particular stau si ma intreb ce-o fi rozind osul la nivelul L1, unde e o zona cu activitate inflamatorie, dar asta e o alta discutie si ar trebui in primul rind sa suscite interesul celui care o examineaza pe mama ta. In speta ai putea sa intrebi medicii la care te vei duce ce cred ei ca se intimpla acolo si daca nu cumva ar fi bine sa-i faca mamei tale un set de analize ca: o hemoleucograma completa, o VSH, o proteina C reactiva, o fosfataza alcalina si o calcemie serica precum o LDH, inainte de a discuta depre ce se va intimpla dupa operatie in urmatorii 2 ani.


Return to “Viata in spital”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 52 guests