Poate un medic rezident sa lucreze ca si asistent medical?

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
jj
junior
junior

Poate un medic rezident sa lucreze ca si asistent medical?

Postby jj » Thu Sep 29, 2005 11:38 pm

Poate un medic rezident sa lucreze ca si asistent medical in Romania?
Unde as putea intreba?

simbad
senior
senior

Postby simbad » Fri Sep 30, 2005 12:22 pm

Poti sa intrebi la Colegiul Asistentilor sau cam asa ceva.
Insa raspunsul este NU, daca nu respectivul rezident nu a absolvit si un colegiu (sau un liceu) de profil.

Eu am auzit totusi de niste cazuri in provincie, in care medicul (nerezident, cred ca doar stagiar) presta -platit ca atare de catre spital- munca de asistent medical, insa cred ca acolo era vorba mai degraba despre niste subterfugii. Nu cred ca era perfect legal.
Hipocrisy is the greatest luxury!

jj
junior
junior

re

Postby jj » Sat Oct 01, 2005 5:49 am

Mersi. Mai are si altcineva ceva informatii legate de acest topic?

groopy
elder
elder

Postby groopy » Sat Oct 22, 2005 6:51 pm

eu am auzit de chestia asta de la o asistenta de la municipal! Cica dupa anul trei poti sa lucrezi ca asistent!

sapho
senior
senior

Postby sapho » Sun Oct 23, 2005 7:53 pm

Eu stiu ca nu se poate. Am auzit ceva de genul ca inclusiv medicii care au facut inainte un Colegiu de Asistente isi pierd dreptul de a practica dupa ce devin medici (isi iau licenta).

simbad
senior
senior

Postby simbad » Sat Oct 29, 2005 11:19 am

Asta ar fi suspect. Nu vad logica.
Adica, de ex., daca esti inginer si faci si medicina pierzi dreptul de a mai practica "ingineria"?!
E drept ca in Romania orice e posibil, dar ar fi cam impotriva firii chestia asta... De ce sa iti anuleze o calificare doar pentru ca ai mai obinut o alta?
Hipocrisy is the greatest luxury!

ndsimona
elder
elder

Postby ndsimona » Sat Oct 29, 2005 11:58 am

E total aiurea si nu cred.Eu am 2 diplome :diploma de asistenta de farmacie si diploma de medicina. Ce legatura are una cu alta.Faptul ca acum sunt si licentiata in medicina , imi sterge cei doi ani cu colegiul de asistente? Nu e munca mea, scolarizarea mea? Daca eu am chef sa practic medicina bine, daca nu ce nu am voie sa practic meseria pe care o am in paralel?
Noi vorbim aici vorbe, ar trebui sa ne arate cineva textul de lege care pretinde aceste aberatii.
" Deschide cartea ca sa inveti ce au gandit altii; inchide cartea ca sa gandesti tu insuti." Heyde

Jorj
senior
senior

Postby Jorj » Sat Oct 29, 2005 4:07 pm

Cat esti rezident lucrezi cu norma intreaga, deci nu mai poti sa te angajezi ca altceva tot cu norma intreaga. Dar daca iti gasesti undeva pe la particular sa lucrezi ca asistent medical cu juma de norma, nu are nimeni nimic de comentat.

O fosta colega de-a mea facuse liceul sanitar si in timpul facultatii a lucrat ca asistenta in spital acumuland niste ani de vechime. Cand a terminat facultatea, a trebuit sa inceapa anul de stagiu. Deci practic si-a dat demisia ca asistenta si a fost incadrata ca medic stagiar (in aceeasi sectie chiar). Ceea ce vreau de fapt sa povestesc e ca salariul ei i-a scazut aproape la jumatate. Marfa :twisted:

a_da
newbie
newbie

Postby a_da » Thu Nov 03, 2005 8:00 pm

.Eu am 2 diplome :diploma de asistenta de farmacie si diploma de medicina. Ce legatura are una cu alta.Faptul ca acum sunt si licentiata in medicina , imi sterge cei doi ani cu colegiul de asistente? Nu e munca mea, scolarizarea mea? Daca eu am chef sa practic medicina bine, daca nu ce nu am voie sa practic meseria pe care o am in paralel?
Noi vorbim aici vorbe, ar trebui sa ne arate cineva textul de lege care pretinde aceste aberatii.

Si eu mi-am pus asemenea probleme. Raspunsul l-am gasit la Colegiul medicilor la acreditari unde se da lista cu incompatibilitati si legea unde se gasesc acestea. Activitatea de farmacist este incompatibila cu cea de medic. Ca si cea de a lucra la un butic si a vinde orice(= comerciant). cred ca ni se interzic prea multe. Daca nu mai faci si altceva in afara de medicina mori de foame. cred ca asta se doreste. Dar si asa putini sunt cei care angajeaza in alte job-uri pe una ca mine care am terminat medicina. Nu am luat rezidentiatul din primul an si atrebuit sa-mi caut de lucru. Am lucrat vreo 2 luni pe degeaba la creearea unui catalog de prezentare a unui viitor cartier de vile. Am renuntat pentru ca nu m-a platit si ma tot ducea cu vorba cu contractul de munca. Si la celelalte interviuri la care am fost mi s-a spus clar ca trebuie sa renunt la ideea de a mai face medicina. Lucru care m-a intristat. Acum ca rezident sunt trista in continuare cind imi verific cardul si imi dau seama ca nu pot face prea multe cu banii de pe el. Dar poate vor v eni vremuri si mai bune.. :roll:

Iata si citatul de pe site-ul CMR:http://www.cmb.ro/avizari/ac.html#3

Exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu (extras din art. 14, Legea 306/2004):
calitatea de angajat ori colaborator al unitatilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare;
calitatea de comerciant;
orice ocupatie de natura a aduce atingere demnitatii profesionale de medic sau bunelor moravuri, conform Codului de deontologie medicala;
starea de sanatate fizica sau psihica necorespunzatoare pentru exercitarea profesiei medicale.
[/quote]
Primum non nocere!

md31174
senior
senior

Postby md31174 » Fri Nov 04, 2005 6:13 pm

da' chiar tre sa stie colegiul tot ce misca?
sint o gramada de rezidenti care o fac si pe reprezentantul medical si nu am auzit de "mustrari" din partea colegiului inca..........

concluzie: vede-ti-va de treaba si faceti bani cum puteti....
Suma inteligentei pe planeta este constanta, insa populatia se afla intr-o continua crestere.

Balena
junior
junior

Postby Balena » Sat Dec 17, 2005 8:36 pm

Cica mai e o lege care zice ca nu poti sa te angajezi sub pregatirea maxima pe care o ai...! Daca ai diploma de medic... nu mai poti sa lucrezi ca asistent. (asta in cazul in care ai de gand sa le zici ce pregatire ai)
Totul este cat se poate de bine in cea mai buna dintre toate lumile posibile!

monicutza
elder
elder

Postby monicutza » Mon Jan 02, 2006 9:37 pm

si eu stiam acelasi lucru k nu poti sa lucrezi sub pregatirea pe care o ai desi nu se stie

dr_fotin

Re: Poate un medic rezident sa lucreze ca si asistent medica

Postby dr_fotin » Tue Jan 03, 2006 1:24 am

jj wrote:Poate un medic rezident sa lucreze ca si asistent medical in Romania?
Unde as putea intreba?

am fost in aceeasi situatie acum cativa ani...
desi am lucrat ca asistent medical pe perioada facultatii ( fiind absolvent de Liceu Sanitar ) in momentul in care am luat licenta am foat anuntat ca nu mai pot lucra ca asistent medical
exista in codul muncii un articol care spune ca nu pot fi angajate persoane supracalificate pe posturi subcalificate
adica esti prea buna pentru a mai lucra ca asistenta chiar daca ai aceasta pregatire
acum esti medic... ce sa faci?

loreleiii
junior
junior

Postby loreleiii » Tue Jan 03, 2006 7:02 pm

Eu am inteles in felul urmator de la o persoana angajata la o agentie de plasare a fortei de munca: daca ai pregatirea de medic si cea de asistent, le poti practica pe amandoua dar nu poti avea drept de libera practica simultan pentru ambele. Ca sa lucrezi ca asistent trebuie sa renunti la dreptul de libera practica de medic (in caz ca-l ai) si viceversa.
Nu cunosc un text de lege in acest sens, ci am dat un citat din ce mi-a zis respectiva persoana de la agentie.

Return to “Viata in spital”